Svendborg søsætter maritimt dobbeltevent

Midt i Svendborg Havn ligger byens gamle værftsø som et maritimt hjerte. I skibsbyggeriets storhedstid havde mere end 600 svendborgensere deres daglige gang på Frederiksøens værfter. Og det maritime hjerte banker endnu!

Sydfyns maritime styrkeposition markeres med en maritim dobbeltbegivenhed den 30. og 31. maj. Svendborg skal nemlig være vært for EU-kommissionens årlige konference for havmiljø, blå bæredygtighed og maritime erhverv European Maritime Day (EMD). Sideløbende med konferencen afholder kommunen en folkelig og festlig fejring af sydfynboernes kærlighed til havet og håndværket i samarbejde med lokale uddannelser, erhverv, kultur- og fritidsaktører under titlen Maritime Dage – Åben Ø.

 

European Maritime Day sætter Svendborg på verdenskortet

-At Svendborg skal være vært for så stor en international begivenhed som European Maritime Day, vidner jo om, at Svendborg ikke bare har en stolt maritim kulturarv, men i høj grad også er et levende nationalt kraftcenter for maritim uddannelse, erhverv og iværksætteri-, siger Borgmester Bo Hansen.

Konferencen afholdes på SIMAC, i passende maritime rammer, og forventes at tiltrække ca. 1200 gæster fra hele verden. - Det er en enestående mulighed for at vise vores regionale styrkepositioner inden for maritim innovation og blå teknologier -, udtaler direktør i BlueTech Center, Lars Ahrendtsen. -Folk skal gå herfra og vide, at vi er førende på maritime uddannelser, entreprenørskab, testfaciliteter, robotter, droner og autonom skibsfart. -

 

Svendborgs maritime hjerte har fået nyt blod

Forberedelserne til det maritime dobbeltevent har stået på i mere end et år, og rigtig mange lokale aktører er involverede i den maritime fødekæde. Men det maritime hjerte har i bogstaveligste forstand også fået nyt liv fra helt andre aktører. Svendborg Værfts gamle bygninger er nemlig blevet hjemsted for en række kreative lejemål, der tilsammen udgør fællesskabet ”Frederiksø Kunst og Kultur”. Det er Frederiksøens kreative lejere, der sammen med Svendborg Kommune, øens aktive skibsværfter og en lang række lokale aktører inviterer til Maritime Dage – Åben Ø. – Det er særligt, at en af Danmarks bedst bevarede erhvervshavne – altså Frederiksø -  i dag er blevet en åben ø, der bygger bro mellem kultur og erhverv på et fælles grundlag af kærlighed til håndværk. Her holder vi liv i de stolte skibsbyggertraditioner, men tør også tænke nyt og give den maritime bygningsarv fri til kreative aktører og nye fællesskaber-, siger Hanne Ringgaard Møller, formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Svendborg Kommune.

 

Med maritim folkefest på Frederiksø og EU-konference på Nordre Kaj – må man sige, at Svendborgs maritime hjerte banker!

 

 

Fakta

European Maritime Day er EU-kommissionens årlige netværksbegivenhed og konference for havmiljø og maritime erhverv. Centralt på konferencen er spørgsmålet om, hvordan maritim industri og erhverv kan bidrage til den grønne omstilling.

Konferencen rummer også en udstilling, som bl.a. giver danske maritime virksomheder mulighed for at vise sig frem for et internationalt publikum.

Svendborg Event står for organisering og afvikling af konferencen i samarbejde med EU-kommissionen, mens den regionale maritime erhvervsklynge BlueTech Center står for den maritime erhvervsmesse.

 

Maritime Dage – Åben Ø er to dage med aktiviteter og oplevelser for hele familien. Det foregår på Frederiksø i tidsrummet torsdag den 30. maj fra 15-21 og fredag den 31. maj fra 14-23.

 

På Frederiksø kan du bl.a.:

  • tage på gratis sejltur med veteranfærgen Helge
  • besøge de mange åbne skibe langs kajen
  • prøve kræfter med maritime færdigheder på land og på vand
  • smage på havets madvarer
  • lære om vandmiljø og vandets kredsløb
  • tage på rundvisning på Frederiksø og besøge øens aktive værfter
  • lytte til sømandssang, klokkespil og spoken word
  • besøge lejerne i ”Frederiksø Kunst og Kultur” – opleve kunst, deltage i kreative workshops, lege i Cirkusrummet eller besøge de øvrige kreative fællesskaber
  • spise lækker lokal mad

 

Find program for European Maritime Day her

Find program for Maritime Dage - Åben Ø her