Fyldte portobellosvampe, salat med bønnespirer, agurker og tomater samt en grøn tabouleh. Velbekomme!

Projekt "Smag dig frem - gør Danmark grønnere"

Svendborg Kommune er udvalgt som samarbejdskommune i ambitiøs indsats, som skal give børnefamilier over hele landet appetit på en grønnere mad- og måltidskultur. Projektet er et samarbejde med Madkulturen.

Indsatsen løber i tre år fra 2025 til 2027 og består af nationale og lokale aktiviteter i et samarbejde mellem Fødevarestyrelsen, Forbrugerrådet Tænk og Madkulturen og tre kommuner, mens DR sideløbende sætter fokus på dansk madkultur nu og i fremtiden.

Indsatsen kommer til at bestå af en lang række forskellige aktiviteter på tværs af kommunen og det øvrige lokalsamfund, så børn og forældre vil møde grøn og sund mad i SFO’en og i skolen, på arbejdspladsen, gennem tilbud i fritiden, i boligforeningen og i supermarkedet i løbet af en normal dag.

De konkrete aktiviteter udvikles i samarbejde med medarbejdere, elever, supermarkeder, frivillige og familier fra kommunen.

Indsatsen er en fantastisk mulighed for at løfte vores lokale ambitioner om en grønnere madkultur. Vi har i forvejen en stærk kulinarisk kultur på Sydfyn med stort fokus på bæredygtighed, ligesom vi for kommunens egne kantiner og køkkener har konkrete klimamål for netop at gå foran og inspirere. Gennem det her projekt kan vi få sat endnu mere skub i en god udvikling, og det glæder jeg mig til at følge.

- Bo Hansen, borgmester i Svendborg Kommune

Mange savner hjælp og inspiration til, hvordan man kan købe og lave mad, som tager hensyn til  sundhed og klima, og som samtidig falder i hele familiens smag og passer ind i hverdagen. “Smag dig frem” skal hjælpe familierne fra intentioner til de vaner, de ønsker sig.

Indsatsen er støttet af Nordea-Fonden med 18,3 mio. kr. og Novo Nordisk Fonden med 28,9 mio. kr.

Fakta

  • Med “Smag dig frem - gør Danmark grønnere” er det visionen at skabe en sundere og grønnere madkultur hos børnefamilier med afsæt i De Officielle Kostråd – godt for sundhed og klima.
  • Indsatsen bliver evalueret eksternt og resultater vil løbende blive offentliggjort og delt i relevante faglige fora. Der vil derudover blive oprettet en projekthjemmeside, hvor nyeste viden og evalueringsresultater vil blive tilgængelige.
  • Indsatsens aktiviteter foregår i tre udvalgte kommuner, fordelt over Danmark: Svendborg, Kolding og Slagelse. Udvælgelsen er baseret på en omfattende kortlægning af alle landets 98 kommuner, som er indsnævret ved hjælp af kriterier som pendling, størrelse på arbejdspladser, husstandsindkomst, indbyggertal og geografisk placering.  Herfra fik syv kommuner mulighed for at søge om at blive en del af indsatsen, hvorefter de endelige tre kommuner blev udvalgt.
  • Bag indsatsen står Fødevarestyrelsen, DR, Forbrugerrådet Tænk og Madkulturen, som alle har stor erfaring med udvikling og gennemførsel af adfærdsændrende aktiviteter målrettet børn, unge og familier.
  • Alle aktiviteter og indsatser udvikles og grundfinansieres af indsatsen, ligesom der også medfølger tildeling af økonomiske ressourcer til de tre udvalgte samarbejdskommuner.

Information om og tilmelding til de enkelte aktivitetsspor