Frivillige - Gå Dig Glad

Frivilligpolitik

Fokuseret og målrettet samarbejde mellem kommune, de frivillige og de sociale foreningen

Vi vil Frivillighed i Svendborg Kommune

Formålet med frivilligpolitikken er at sætte retning for samarbejdet mellem Svendborg Kommune og det frivillige sociale område.

I Senior-, Social- og Sundhedsudvalget er vi taknemmelige for at have et stærkt civilsamfund og et velfungerende frivilligt socialt område. Det frivillige sociale område er en vigtig brik i at løse de komplekse sociale og sundhedsmæssige udfordringer, som vi står overfor.

Svendborg Kommune anerkender det frivillige sociale område og vi respekterer, at området er "herre i eget hus". Frivillige er frivillige, der hverken kan eller skal løse alle udfordringer. Ej heller erstatte fagpersoner. 

Området har mange kvaliteter, som vi ønsker at støtte og værne om.

Vi ser, at det frivillige sociale område...

  • ... løfter en særlig indsats i forhold til at forebygge og afhjælpe sociale og sundhedsmæssige udfordringer hos sårbare og udsatte borgere.
  • ... tilbyder fællesskaber. Både for de mange frivillige, der er engageret i arbejdet, og for dem, der deltager i indsatserne.
  • ... varetager en vigtig rolle med at formidle viden og nedbryde tabuer.

 

 

Retning for samarbejdet

Senior-, Social- og Sundhedsudvalget ønsker med frivilligpolitikken at arbejde for at...

 

... flere udsatte og sårbare inviteres med i frivillige fællesskaber.

... det tværgående samarbejde mellem kommunen og det frivillige sociale område samt foreningerne imellem bliver mere målrettet og organiseret.

... potentialet i de eksisterende ressourcer og tilbud på det frivillige sociale område bliver anvendt. 

Frivillighed og fællesskaber går hånd i hånd

De frivillige sociale tilbud og fællesskaber er mangfoldige og henvender sig til sårbare og udsatte i alle livets faser. Tilbuddene er med til at forebygge og afhjælpe udfordringer som ensomhed, alvorlig sygdom og misbrug, som mange i samfundet kæmper med.

Noget af de særlige ved frivillige sociale tilbud og fællesskaber er, at de bidrager med mening og livskvalitet for både brugere af tilbuddene og de frivillige, der engagerer sig i at afholde dem. Et mål er at skabe en udvikling, hvor flere sårbare og udsatte også kan få en rolle som frivillig og blive en del af fællesskabet. 

Drivkraften i tilbuddene er de frivillige. De sørger for aktiviteterne og skaber trygge og personlige rammer for fællesskabet. Mange oplever sig mindre ensomme og oplever øget livskvalitet i kraft af deres frivillige engagement. Det frivillige sociale område er en vigtig brik i løsningen af vores velfærdsudfordringer. 

Inden for det frivillige sociale område er der ønsker om at arbejde med frivillighed på nye måder. Ambitionen er i højere grad at kunne matche nye måder at være frivillig på, eksempelvis event-, ad hoc-, bruger- og gruppefrivillighed. Området ønsker f.eks. at flere borgere med særlige udfordringer også kan blive frivillige. Denne udvikling vil Svendborg Kommune gerne bakke op om og understøtte.

Der er behov for flere frivillige, og behovet bliver kun større i fremtiden. Alle motiveres og drives af noget forskelligt. Det gælder både dem, der har været frivillige i mange år, og dem der ønsker at være mere løst tilknyttet en indsats. Der er frivillige, der trives bedst med forandring og afprøvning af nyt. Mens andre ønsker tydelige rammer og kendte opgaver. Det tilstræbes, at der er plads til alle, for det er i mangfoldigheden, vi lykkes med fællesskabet. 

Politikken skal understøtte relationen mellem kommunen og det frivillige sociale område.

- udsagn fra workshop 2023

Vi vil samarbejde

Det frivillige sociale områdes tilbud er et væsentligt supplement til den kommunale sociale indsats. Området har fleksibilitet, nysgerrighed og parathed til at sætte ind med indsatser, når der opleves et behov.

På tværs af kommunen og det frivillige sociale område står vi med mange af de samme udfordringer, men med forskellige perspektiver og løsninger. Sammen kan vi finde nye løsninger og muligheder. Vi vil understøtte, at vi i højere grad organiserer samarbejdet og kobler eksisternede ressourcer og tilbud med hinanden. Dette kan ske ved øget dialog, partnerskaber og samarbejdsaftaler. 

Vi ønsker at fokusere på at skabe gode overgange for borgerne mellem kommunale og frivillige tilbud. Særligt skal vi have øje for de borgere, der har mest behov for tilbuddene. 

Vi skal turde nedbryde barrierer og skabe forståelse og respekt for hinandens arbejde. Forudsætningen for samarbejdet er bl.a. tydelige rammer, forventningsafstemning og en tydelig rolle- og ansvarsfordeling i respekt for hinandens kerneopgaver og forskelligheder. 

De frivillige tilbud skal være synlige og tilgængelige

Svendborg Kommune vil arbejde for, at alle ansatte véd, hvor de skal søge viden om de frivillige sociale tilbud. Det er afgørende for at kunne hjælpe borgerne ind i de rette tilbud.

Tilbuddene skal også være synlige for borgernen, og vejen til et tilbud eller et frivilligjob skal være nem og kort. Der skal derfor fortsat arbejdes på, hvordan vi bedst får information om tilbud og muligheder formidlet bredt ud.

Svendborg Kommune vil gerne bistå med at skabe kendskab og netværk på tværs af ansatte og frivillige tilbud, så parterne kan mødes og nyt samarbejde kan opstå. 

Der er et behov for, at kommunen gør de frivillige tilbud mere tilgængelige og synlige for de borgere, der har behovet.

- udsagn fra workshop 2023

Svendborg Kommune støtter det frivillige sociale område

I Svendborg Kommune er vi tilgængelige for det frivillige sociale område. Vi vil, at områdets samarbejde med kommunen er så ligetil og ubureaukratisk som muligt. Det er vigtigt for Svendborg Kommune at støtte området på forskellige måder. Gode fysiske rammer, mulighed for samarbejde og støtte er et afgørende fundament for, at området kan skabe bæredygtige tilbud og fællesskaber.

 

Dette sker ved...

... økonomisk støtte til frivilligt sociale arbejde. Senior-, Social- og Sundhedsudvalget udvælger hvert år et tema, en målgruppe eller en særlig måde at arbejde på i forbindelse med udmøntningen af årets pulje 'Støtte til frivilligt socialt arbejde'.

... prioritering af at have to frivillighuse, hvor området vederlagsfrit kan afholde aktiviteter. 'Det Røde Hus' tæt på Svendborgs almene boligområder, og det centralt placerede 'Frivillighuset'.

... en brobyggerfunktion på frivilligområdet, der understøtter samarbejde på tværs.

... driftsstøtte til 'Frivilligcenter og Selvhjælp Svendborg'. Frivilligcentret er base for koordinering, netværk og synergi foreningerne imellem og viser borgeren vej til frivilligjob og frivillige tilbud.

... dialog og samarbejde med Svendborg Frivilligråd, som er områdets fælles stemme og høringspart for Svendborg Kommune. 

Guldet ligger i overgangene

- udsagn fra workshop 2023

Svendborg Kommuine arbejder for en uformel, ærlig og åben dialog på tværs, hvor det er nemt at bringe emner op til fælles drøftelse. Det gode og konstruktive samarbejde giver mulighed for at understøtte en udvikling, der kan komme hele området og borgerne til gavn. 

Der er lavet mange initiativer, der understøtter brobygningen. Der skal fortsat arbejdes på, hvordan det gøres i praksis.

- udsagn fra workshop 2023

Du kan downloade Frivilligpolitikken og handleplanen her