
Svendborg Kommunes udvikling de næste 12 år
Kommunalbestyrelsen har vedtaget Kommuneplan 2025-2037, som sætter retning for Svendborg Kommunes fysiske udvikling med fokus på blandt andet bynatur, klimatilpasning og nye boformer.
Pressemeddelelse
Kommunalbestyrelsen i Svendborg Kommune har den 24. juni 2025 endeligt vedtaget Kommuneplan 2025-2037.
Kommuneplanen bestemmer de overordnede rammer for, hvordan Svendborg Kommune fysisk udvikler sig de næste 12 år. Den bestemmer for eksempel, hvor der kan bygges nye boliger, og hvor der kan placeres virksomheder og butikker, men også hvor der skal gives plads til mere natur.
Afsættet for kommuneplanen er Svendborg Kommunes udviklingsstrategi ”Fra mere til bedre” fra 2023. Den udpeger fem styrker, som kommunens udvikling skal bygge videre på: natur, kultur og bevægelse, turisme, uddannelse og det maritime.
Med den nye kommuneplan sætter vi en klar kurs for, hvordan Svendborg skal udvikle sig – med mere natur, grønnere byer og plads til nye måder at bo på. Vi forsøger også at skabe bedre forbindelser til naturen gennem planlægning af stier i det åbne land, det har længe været et ønske fra lokalrådene. Det har været en lang og grundig proces, og resultatet er en plan med bred opbakning.
Planen er blevet til på baggrund af et grundigt forarbejde, bred borgerinddragelse og en offentlig høringsfase, hvor der blev modtaget 124 høringssvar.
Særlige fokusområder i den nye kommuneplan
Den nye plan rummer en større revision af temaerne byudvikling og bosætning, erhverv, detailhandel, bevaringsværdige bygninger, turisme og fritid, kysten og det åbne land, klima samt teknik og miljø.
Den sætter blandt andet konkrete mål og rammer for:
- Mere bynatur – med krav om grønne elementer ved nybyggeri og byudvikling, der både skal styrke biodiversiteten og bidrage til klimatilpasning.
- Udvidelse af naturarealer – med en ambition om at øge andelen af natur i det åbne land med over 1.500 hektar, svarende til cirka 2.100 fodboldbaner.
- Fokus på klimatilpasning – gennem udpegning af risikoområder for oversvømmelse og krav til håndtering af regnvand og overophedning i byerne.
- Alternative boformer – med åbning for f.eks. tiny houses, seniorbofællesskaber og kompakte boliger med fællesarealer, der passer til flere livssituationer.
Høringssvar har ført til ændringer
På baggrund af høringen i foråret 2025 er der blevet justeret i planen.
Blandt andet er et forslag om nyt boligområde i Skårup taget ud, ligesom der ikke bliver udlagt plads til et nyt menighedshus i Tved. Derudover er der blandt andet lavet justeringer i forhold til skovplantning og støjafskærmning.
Fakta
- Der er fire ugers klagefrist over kommuneplanen og den tilhørende miljøvurdering efter offentliggørelsen af kommuneplanen 3. juli 2025. Læs mere her.
- Alle høringssvar er samlet i en hvidbog. Find den her.
- Kommuneplan 2025-2037 er det redskab, kommunalbestyrelsen har for at beskrive, hvordan kommunen fysisk skal udvikle sig de næste 12 år. Kommuneplanen er grundlaget for al fysisk planlægning, og det er blandt andet gennem den, at kommunalbestyrelsens politikker bliver omsat til konkrete mål, retningslinjer og rammer, som kommunen skal administrere efter.
- Kommuneplanen er ikke direkte bindende for den enkelte grundejer, men kommunalbestyrelsen har pligt til at virke for kommuneplanens gennemførelse. Når et område er udlagt til et bestemt formål i kommuneplanen, må man derfor som beboer eller grundejer forvente, at udviklingen vil gå i den retning.
- Kommuneplanen er tilgængelig i en digital version, hvor man kan finde mål, retningslinjer og rammer for hele kommunen.
- Kommuneplanen revideres helt eller delvist hvert 4 år, og omfatter en planperiode på 12 år.