Endelig vedtagelse af udviklingsplan for Fremtidens Havn 2025

24. juni vedtog kommunalbestyrelsen i Svendborg Kommune den nye udviklingsplan for Fremtidens Havn 2025 og den tilhørende miljørapport og sammenfattende redegørelse.

Type

Afgørelser

Klagefrist

30. juli 2025

Offentliggjort

2. juli 2025

Udviklingsplan for Fremtidens Havn 2025

Tirsdag den 24. juni besluttede Kommunalbestyrelsen at vedtage en ny, opdateret udviklingsplan for Fremtidens Havn.

Den nye udviklingsplan bygger videre på den første udviklingsplan, som siden 2024 har dannet grundlag for den igangværende udvikling af havnen med både rod i den maritime kulturarv – og plads til både maritime erhverv, havneliv, arbejdspladser, uddannelser og boliger i tæt samspil med byliv, kulturelle tilbud og aktiviteter på vandet.

Forud for den politiske behandling har et forslag til udviklingsplanen været i offentlig høring.

Her modtog kommunen 52 høringssvar, som bl.a. handlede om bevaring og genanvendelse af kulturarv, nybyggeri, grønt – på havnen og i byen – fritids- og uddannelsesfaciliteter, kultur – og ikke mindst; bevaring og udvidelse af de erhvervsmæssige aktiviteter på havnen.

Det var derfor også nogle af de emner, der fyldte i den politiske behandling af udviklingsplanen og som gav anledning til ændringer i dokumentet.

Blandt andet er planlagt nyt byggeri på Jessens Mole 11 – 13 taget ud af planen, så udsynet fra Havnetrappen udover havnen fastholdes og det er præciseret, at der ved Østre Kaj fortsat skal være ISPS kaj og mulighed for gods over kaj.

Med de tilpasninger har Kommunalbestyrelsen nu et samlet fremtidsbillede for den videre udvikling af havnen.

Når de enkelte dele af planen skal realiseres, skal der i de fleste tilfælde følges op med konkrete beslutning om nye lokalplaner, byggetilladelser, miljøgodkendelser osv. – men nu er det store billede på plads.

Miljøvurdering

Udviklingsplanen følges af en miljøvurdering, hvor konsekvenserne af planens indhold er vurderet i forholdt til en række miljømæssige forhold.  

I miljøvurderingsprocessen er der gennemført to høringer af berørte myndigheder og en høring af offentligheden. Behandlingen af indkomne høringssvar efter den anden offentlige høring fremgår af den fremlagte hvidbog og sammenfattende redegørelse.

Der kan klages over miljøvurderingen, og ønsker du at klage skal du sende din klage senest d. 30. juli 2025.

Klageberettigede er bestemt af miljøvurderingslovens regler, og der kan klages over retlige forhold.

Du klager ved at sende din klage digitalt gennem Klageportalen, som du finder link til her: Klageportal

Klagen sendes gennem Klageportalen til Svendborg Kommune, og klagen er indgivet, når den er tilgængelig for Svendborg Kommune i Klageportalen. Svendborg Kommune forbereder og videresender klagen til nævnets behandling senest 3 uger efter klagefristens udløb.

Når du klager, skal du betale et gebyr på 900kr for privatpersoner, og 1.800kr for virksomheder og organisationer. Du betaler gebyret med betalingskort i Klageportalen.

Klagenævnene skal som udgangspunkt afvise en klage, der ikke sendes via Klageportalen, hvis ikke der er særlige grunde til det. Hvis du ønsker at blive fritaget for at bruge Klageportalen, skal du sende en begrundet anmodning til Svendborg Kommune. Vi videresender herefter anmodningen til klagenævnet, som træffer afgørelse om, hvorvidt anmodningen kan imødekommes.

Anmodningen sendes til: plan@svendborg.dk eller Svendborg Kommune, Byg og Byudvikling, Frederiksø 4A, 5700 Svendborg.

Prøvelse ved Domstolene

Hvis du vil have kommunens miljøvurdering behandlet ved domstolene, skal dette ske inden 6 måneder efter, at miljøvurderingen er digitalt offentliggjort, det vil sige senest d. 2. januar 2026.

Hvis du har indsendt et høringssvar og gerne vil vide hvordan det er blevet behandlet, så kan du læse det i hvidbogen. 

Alle andre kan også se Hvidbogen, som indeholder både resumé af høringssvar og de eventuelle ændringer de har medført.