Teknik- og Miljøudvalget
Referat • 9. marts 2023 kl. 14.30
Indhold
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 09-03-2023
Godkendt.
Beslutningstema
Orientering om budgetproceduren for 2024 samt godkendelse af egen proces- og tidsplan.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,
- At budgetproceduren for 2024 tages til efterretning.
- At forslaget til udvalgets egen proces- og tidsplan godkendes.
Sagsfremstilling
Økonomiudvalget godkendte den 21. februar 2023 budgetproceduren for 2024, der er vedlagt som bilag 1. (Bilag 1. Budgetprocedure 2024).
De vigtigste elementer i budgetproceduren er følgende:
- Sikring af kernevelfærden på kommunens centrale serviceområder set i lyset af mangel på arbejdskraft på udvalgte områder.
- Sikre råderum til stigende udfordringer og nye nødvendige tiltag. Med regeringsgrundlagets besparelser samt udsigt til en stram økonomiaftale for 2024, høj inflation, afledte udgifter som følge af flere børn og ældre samt stigende udgifter på det specialiserede socialområde udarbejdes sparekatalog på 60 mio. kr. i 2024 stigende til 100 mio. kr. i 2027 til de politiske budgetforhandlinger i september.
- Under hensyntagen til kommunens økonomi kan fagudvalgene ikke fremsende udvidelsesforslag vedrørende serviceudgifter.
- Prioritering af nye anlægstemaer sker som udgangspunkt inden for nuværende anlægsrammer. Der afholdes anlægsseminar 25. april 2023 forud for kommunalbestyrelsens møde.
På møderne frem til august drøfter fagudvalgene temaer, demografi, udfordringer og besparelser, hvorefter udvalgets besparelsesforslag sendes i høring. Eventuelle driftstemaer finansieres inden for udvalget, mens eventuelle udfordringer senest på augustmødet fremsendes til budgetforhandlingerne. Anlægstemaer fremsendes dog senest på udvalgets møde i juni.
Teknik- og Miljøudvalgets andel af besparelser på serviceudgifter udgør 5,558 mio. kr. i budget 2024 stigende til 9,998 mio. kr. i 2027.
Forslag til udvalgets egen proces- og tidsplan vedlægges som bilag 2. (Bilag 2. Tidsplan budget 2024 – Teknik- og Miljøudvalget).
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Vil fremgå af de enkelte beskrivelser.
CO2-Konsekvensvurdering
Vil fremgå af de enkelte beskrivelser.
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse.
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 09-03-2023
Taget til efterretning og godkendt.
Beslutningstema
Beslutning om endelig udfasningsplan for fossile biler og omstilling til el-biler, herunder valg af udfasningsmodel og orientering om driftsoptimering. Samt godkendelse af frigivelse og prioritering af anlægsmidler for 2023 i henhold til CO2-reduktionsplanen 2021-2030. Midlerne anbefales frigivet til at arbejde videre med udskiftning af fossile køretøjer til el-biler.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget
- At godkende model A som udfasningsplan for Svendborg Kommunes fossile køretøjer
- At orientering om grøn driftsoptimeringsanalyse tages til efterretning
- At godkende frigivelsen af det afsatte rådighedsbeløb i 2023 på 5,030 mio. kr. til realisering af flere el-biler, ladestandere samt omstilling af den fossile drift af busser og specialkøretøjer
Sagsfremstilling
Teknik- og Erhvervsudvalget besluttede den 10. juni 2021, at igangsætte en indledende udfasningsplan for fossile biler, hvori 34 af kommunens ældste køretøjer skulle udskiftes til el-køretøjer. Planen er blevet udmøntet løbende i 2021 og 2022 og status er Svendborg Kommune med udgangen af 2022 havde 57 el-biler ud af en samlet bilflåde på 244, hvilket svarer til ca. 25 %. Arbejdet med omstilling til el-biler er i dag en strategisk indsats (N9) under Klimahandleplanen.
Samlet udfasningsplan
Som led i udarbejdelse af den resterende udfasning af kommunens fossile køretøjer er der udarbejdet 3 scenarier som frem imod senest 2030 vil sikre en samlet udfasning af de resterende fossile køretøjer.
Modellerne er som følger kort beskrevet:
A) Økonomisk mest fordelagtige
Modellen tager udgangspunkt i at hjemmeplejens biler (i alt 65) udskiftes i 2023-2024, da bilerne allerede har kørt væsentligt flere kilometer end oprindelig antaget og derfor vil være mest fordelagtige at sælge hurtigt, da bilerne ellers forventes at medføre et større tab. Herudover skiftes ældre minibusser og mindre varebiler i denne plan som de første indenfor de næste par år.
Denne model vil betyde, at ca. 40 biler udskiftes årligt, og at Svendborg Kommune dermed vil kunne være fossilfri i egen flåde med udgangen af 2027.
B) Udskiftning efter princip om CO2-reduktion/grønne biler i 2027
Modellen tager udgangspunkt i princippet om, at de ældste og mest forurenende biler, udskiftes først. Det betyder at tunge varebiler vil blive skiftet som blandt de første, samtidig vil udskiftning af hjemmeplejens relativt nye biler skulle vente lidt længere. Med modellen opnås ikke nødvendigvis mest for pengene, da de større varebiler endnu er relativt dyre i indkøb og forventes at falde indenfor de kommende år. Samtidig har de tunge varebiler et ret begrænset kørselsforbrug.
Denne model vil betyde, at 40 biler udskiftes årligt, og at Svendborg Kommune vil kunne være fossilfri i egen flåde med udgangen af 2027.
C) Udskiftning efter princip om CO2-reduktion/grønne biler i 2030
Modellen tager som i B) igen udgangspunkt i, at de ældste og mest forurenende biler udskiftes først, men hvor udskiftning af bilerne er spredt mere jævnt ud over årene frem til 2030, hvor udfasningen vil nå i mål. Dette vil samtidig sprede investeringen i el-biler udover flere år, men med den risiko at en større del af flåde levetidsforlænges hvori der ligger risiko for reparationer og en generelt dyrere driftsøkonomi.
Denne model vil betyde, at der årligt udskiftes 24 biler frem til 2030.
Det anbefales at vælge model A som udfasningsplan, da den vurderes at være økonomisk mest fordelagtig og samtidig give en væsentlig CO2-besparelse relativt hurtigt.
I udfasningsmodellerne er ikke medtaget de tre store busser som Svendborg Kommune ejer og som i dag er fossile køretøjer. Store el-busser vil udgøre en voldsom investering hvis de skulle foretages i dag og det anbefales derfor at der tages stilling til udskiftning af dem når der er bedre mulighed for anskaffelse af brugte modeller i 2027.
Modellerne er uddybende beskrevet i vedlagte Bilag 1 (Bilag 1 - Notat om udfasningsmodeller)
Grøn driftsoptimeringsanalyse
Teknik- og Erhvervsudvalget igangsatte d. 10. juni 2021 ligeledes et analysearbejde som skulle undersøge i hvilket omfang bilflåden kan optimeres i forhold til brug og anvendelse. Administrationen har i 2022 fået udarbejdet en ekstern analyse som baserer sig på data om brug af kommunens biler, kørsel i egen privat bil og interviews med udvalgte relevante medarbejdere/ledere i alle direktørområder.
Rapporten viser bl.a. at der årligt køres 1,2 mio. km. i egne private biler hvor der udbetales kørselsgodtgørelse. Dette kan for eksempel være fordi, at der ikke er kommunale biler til rådighed eller at der foretages meget udkørende arbejde, som startes hjemmefra. Der foreligger et potentiale for at omlægge min. 300.000 km. til kommunale biler, hvilket kan ske på kørselstunge områder, hvor flere medarbejdere vil kunne benytte den samme kommunale bil i stedet for egen bil. Omlægningen vil kunne genere en CO2-besparelse på mellem 29-37 ton udover den CO2-besparelse, der ligger i omstillingen af egen flåde.
Rapporten anslår, at der som udgangspunkt vil skulle anskaffes op imod 14 ekstra biler for at kunne omlægge kørslen. Såfremt al tjenstlig kørsel i egne biler skal elimineres, vil det kræve op imod 182 ekstra biler med en årlig merudgift på mellem 3-4 mio. kr. Rapporten viser dog også, at der er et større potentiale for at optimere på brugen af kommunens eksisterende biler, så det for eksempel bliver muligt for flere brugere at anvende de enkelte biler. Det næste skridt er derfor at undersøge, i hvilket omfang nogle af kommunens biler kan benyttes af flere brugere og for eksempel flyttes til andre lokationer. Dette forudsætter en meget tæt dialog med særligt de kørselstunge fagområder. I optimeringen indgår også omlægning af nuværende kørsel i bil til cykel.
Herudover anbefales indført en central grøn kørselspolitik som vil fastlægge hvordan kommunens biler bedst anvendes, hvornår cykler bør anvendes, hvornår det er tilladt at benytte egen bil, og hvornår man fx bør benytte offentlig transport. Administrationen har igangsat dette arbejde og forventer i løbet af 2023 at have et bedre indblik i behovet for evt. anskaffelse af yderligere biler og cykler.
Disponering af anlægsmidler
I 2023 foreslås det, at anlægsmidlerne under CO2-reduktionsplanen 2021-2030 for så vidt angår de poster der vedrører transport, anvendes til fortsat anskaffelse af el-biler og etablering af ladestandere samt omstilling af den fossile drift af busser og specialkøretøjer. Midlerne til omstilling af den fossile drift af busser og specialkøretøjer vil i 2023 gå til finansiering af det forventede merforbrug, der er på busdriften i 2024, grundet forhøjede dieselpriser.
Såfremt model A vælges forventes det, at Svendborg Kommune ved udgangen af 2023 vil have ca. 105 el-biler med hertil opsat el-ladeinfrastruktur.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
I 2021 blev der afsat en samlet anlægsramme på 85,7 mio. kr. til realiseringen af CO2-reduktionshandleplanen 2021-2030 med individuelle rådighedsbeløb i årene 2021 til 2030. Midlerne blev afsat til investeringer i varmepumper samt omstilling af den kommunale bilflåde til el.
I budgetforliget for 2022 blev der yderligere afsat 0,5 mio. kr. årligt til fremrykning af omstillingen til el-biler.
Der er i investeringsoversigten for budget 2023 indarbejdet 5,030 mio. kr. til el-biler mv., hvorfor det jævnfør indstillingen er mulig at frigive disse midler til realisering af den videre omstilling til el-biler i 2023.
Både model A, B og C vil kunne finansieres indenfor de allerede afsatte rammer til el-biler. Alle tre modeller vil økonomisk basere sig på samme niveau med en forventet akkumuleret merudgift til leasing af nye el-biler på 1,1 mio. kr. ved fuld implementering i 2027 eller 2030.
CO2-Konsekvensvurdering
Alle tre udfasningsmodeller vil lede frem til at den kommunale bilflåde gøres emissionsfri. Den samlede CO2-udledning fra bilflåden inkl. udledningen fra kørsel i medarbejdernes egne biler var på ca. 700 tons i 2018 og forventes at være reduceret til ca. 500 tons i 2023. Heraf udgør de ca. 150 tons CO2-udledning fra medarbejdernes egne biler. Model A vil give en væsentlig større og hurtigere CO2-besparelse i det hjemmeplejens biler udskiftes hurtigt. Da der her årligt ligger 1,5 mio. kørte kilometer vil dette medføre en CO2-reduktion på ca. 85 tons årligt. Model B og C vil derimod CO2-mæssigt have en mere jævn reduktion over årene.
Lovgrundlag
Klimahandleplanen
Kasse- og regnskabsregulativet
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 09-03-2023
Indstillingens model A godkendes, orienteringen tages til efterretning og det afsatte rådighedsbeløb frigives.
Beslutningstema
Der er udarbejdet et forslag til Svendborg Kommunes Udviklingsstrategi 2023-2035. Strategien udgør kommunens lovpligtige planstrategi. Forslaget fremlægges til drøftelse i alle udvalg og Kommunalbestyrelsen.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, Erhvervs- og Turismeudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget, Senior-, Social- og Sundhedsudvalget, Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget samt Plan- og Lokalsamfundsudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelse anbefales,
- At godkende Svendborg Kommunes udviklingsstrategi 2023-2025 til udsendelse i høring i 8 uger
Direktionen indstiller til Kultur- og Fritidsudvalget samt Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget,
- At udvalgene beslutter, hvorvidt forslag til det supplerende signaturprojekt vedrørende ”Musik til SVEND” anbefales til godkendelse i Økonomiudvalg og Kommunalbestyrelse
Direktionen indstiller, at Plan- og Lokalsamfundsudvalget overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefaler,
- At der som led i kommuneplantemaet ”Mobilitet” fremsendes budgettema for budget 2024 til udarbejdelse af en mobilitetsplan for fremtidens transport i Svendborg Kommune.
Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalget samt Teknik- og Miljøudvalget,
- At finansieringen af kommuneplantemaet ”Mobilitet” sker indenfor udvalgenes drifts- og anlægsbudgetter.
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsen vedtog i januar 2020 at udarbejde en strategi for Svendborg Kommunes langsigtede udvikling, herunder at strategien skal tage udgangspunkt i følgende fem styrker: Natur, Kultur, Det maritime, Turisme og Uddannelse. Direktionen fremlægger vedlagte forslag til udviklingsstrategi i bilag 0 ”Forslag til Svendborg Kommunes Udviklingsstrategi 2023-2035” Desuden vedlægges bilag 1 ”Nye sommerhusområder”, som skal betragtes som et bilag til strategien. Strategien udgør kommunens lovpligtige planstrategi.
Strategiens formål og hovedindhold
Strategien fortæller om kommunalbestyrelsens ambitioner og ønsker for Svendborgegnens langsigtede udvikling og sætter en ny udviklingsretning for fremtidens Svendborg. Strategien tydeliggør kommunens styrker og gør det i højere grad muligt at udnytte synergier og potentialer til gavn for både borgere, virksomheder og besøgende. Strategiens overordnede indhold er:
- En vision, der giver et billede af den ønskede fremtid
- Et afsnit for hver af kommunens styrker, der fortæller, hvordan vi i højere grad udnytter styrkens potentialer, og gør den endnu tydeligere
- Et afsnit med flere signaturprojekter, der forventes at blive gennemført indenfor strategiens tidshorisont.
Det bemærkes, at der overfor Kultur- og Fritidsudvalget samt Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget fremsættes forslag om tilføjelse af det tværfaglige signaturprojekt ”Musik til SVEND”. Projektet skal videreudvikle og styrke udbredelsen af ”Musik til SVEND”, eksempelvis som et genkendeligt tema i overgangen fra dagtilbud til ForårsSFO og fra ForårsSFO til 0. klasse. Projektet er uddybet i bilag 2 ”Musik til SVEND” som muligt signaturprojekt”.
- Et afsnit der beskriver hvordan strategien forventes at påvirke kommunens fysiske udvikling. Det fremgår, at kommunalbestyrelsen ønsker at foretage en delvis revision af kommuneplanen. Følgende kommuneplantemaer udtages til revision: ”Byudvikling og bosætning”, ”Lokalområder”, ”Erhverv og Turisme”, ”Kultur og Fritid”, ”Børn, Unge og Uddannelse”, ”Social, ældre og sundhed”, ”Tekniske anlæg og forsyning”, ”Natur”, ”Landskabsområder”, ”Jordbrug”, ”Geologi og Grundvand”, ”Klimatilpasning” samt ”Mobilitet”. Beskrivelsen af baggrunden for revisionstemaerne fremgår på side 24-27.
Desuden viderefører udviklingsstrategien ønskerne om udlæg af nye sommerhusområder ved Revsøre og Bøsøre, som ligeledes var en del af Planstrategi ‘19. Jævnfør bilag 1 ”Nye sommerhusområder”.
Vedr. Mobilitet:
Et afsnit, der beskriver revisionstemaet ”mobilitet”, tilføjes på side 27 inden strategien offentliggøres til høring.
Det bemærkes, at der overfor Plan- og Lokalsamfundsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget fremsættes forslag om finansiering af revisionstemaet ”Mobilitet”. En forudsætning for revision af temaet er udarbejdelse af en mobilitetsplan med bidrag fra ekstern konsulent, som kan danne grundlag for den fysiske planlægning og indarbejdes i kommuneplanen.
Arbejdet med den indledende del af mobilitetsplanen, det vil sige afdækning af relevante temaer som bør indgå i mobilitetsplanen, er i gang. Dette arbejde er endnu ikke så langt i processen, at der foreligger en afklaring af, hvorvidt der arbejdes videre med alle temaer eller hvilken konsekvens det vil have såfremt der udelades et eller flere temaer i mobilitetsplanen, eller at disse først på et senere tidspunkt inkluderes.
Mobilitetsplanen i sin helhed vil udgøre den overordnede strategiske planlægning for mobilitetsområdet i kommunen, og udstikke de strategiske retningslinjer og målsætninger for den overordnede mobilitet i kommunen. Planen forudsættes derfor at skulle indeholde principper, samt beskrivelse af overordnede strategiske indsatser og projekter. Detaljerede projekter og initiativer vil kunne findes i investerings-/handleplanen, som f.eks. hvor der bør etableres samkørselspladser, cykelstier på baggrund af behovsanalyserne, hvilke veje der bør udbygges hvornår etc.
Mobilitetsplanen bør derfor være en af de øverste planer i planhierarkiet, som øvrige planer og strategier referer til i forhold til mobiliteten i kommunen, hvilket vil være en udfordring, såfremt der ikke eksekveres på hele planen samlet set. En ufuldstændig mobilitetsplan vil give et ufuldstændigt billede af Svendborg Kommunes mobilitetsbehov, foruden at det ikke vil være muligt at sikre en helhedsorienteret retning for det fremtidige arbejde med mobiliteten i kommunen.
På baggrund af erfaring fra andre kommuner vurderes udarbejdelsen af mobilitetsplanen at have en varighed på omkring 1,5 år, og hermed en fordeling af omkostningerne over en tilsvarende periode.
Det skønnes på nuværende tidspunkt at en samlet og konsistent mobilitetsplan vil indeholde nedenstående hovedtemaer, som kan prioriteres til udførelse i den anførte rækkefølge.
Hovedtemaer:
- Mobilitet i kommunen
- Bilforhold
- Parkering
- Cyklistforhold
- Kollektiv trafik
- Bæredygtighed
- Investerings-/handleplan
Udviklingsstrategien er udarbejdet i samarbejde med lokale aktører, der har medvirket i borgermøde og workshops.
Den kommende politiske proces
Udviklingsstrategien forventes offentliggjort den 17. april 2023 på kommunens hjemmeside, plandata, sociale medier mv. Herefter har offentligheden 8 uger til at sende bemærkninger til strategien samt idéer og forslag til den kommende kommuneplanrevision. De indkomne bemærkninger til strategien samles i en hvidbog, der forventes behandlet i alle udvalg samt Kommunalbestyrelse i august 2023. Herefter offentliggøres den færdige strategi med eventuelle ændringer.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Såfremt det ønskes at revidere temaet om ”Mobilitet”, forudsætter dette udarbejdelsen af en mobilitetsplan. Udgifter til mobilitetsplanen er estimeret til ca. 1 mio. kr.
Det er estimeret at 2/3 af omkostningen skal gå til eksterne dataleverancer, undersøgelser, målinger og rådgivning og 1/3 af omkostningerne til egenproduktion, svarende til ca. 0,6 årsværk.
Udgifterne til udarbejdelsen af mobilitetsplanen søges finansieret indenfor Plan- og Lokalsamfundsudvalgets og Teknik- og Miljøudvalgets eksisterende driftsrammer samt evt. med medfinansiering på 0,3 mio. kr. fra anlægspuljen ”Liv i mit lokalområde”, som behandles på Økonomiudvalgets møde den 21. marts 2023.
Herudover vurderes sagen ikke at have økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser.
CO2-Konsekvensvurdering
Sagen vurderes ikke at have konsekvens for CO2-udledningen.
Lovgrundlag
Planloven
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 06-03-2023
Det Konservative Folkeparti C fremsætter følgende ændringsforslag til punkt 6: Svendborg Kommunes Udviklingsstrategi 2023-2035:
Administrationen bedes i samråd med Svendborg Museum udarbejde forslag til et signaturprojekt, der efterkommer den visionstekst, der var enighed om på mødet i Kultur- og Fritidsudvalget den 13. juni 2022. Den omtalte visionstekst lyder som følger:
"Vores lokale og nationale kulturarv er med til at danne grundlaget for vores fælles identitet. Borgere og turister i alle aldre bør introduceres til vores rige historie og have gode muligheder for at vedligeholde kendskabet til denne."
For forslaget stemte 3, C, V, B
Imod forslaget stemte 4, A, F
Forslaget nedstemt.
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede,
- At anbefale overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen at godkende Svendborg Kommunes udviklingsstrategi 2023-2025 til udsendelse i høring i 8 uger.
- At anbefale, at det supplerende signaturprojekt vedrørende ”Musik til SVEND” godkendes i Økonomiudvalg og Kommunalbestyrelse og tilføjes til udviklingsstrategien.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (F) var fraværende. Som suppleant deltog Arne Ebsen (F).
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 07-03-2023
Udvalget godkender udsendelse i høring i 8 uger.
Udvalget godkender ikke, at finansiering sker inden for udvalgenes drifts- og anlægsbudgetter.
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 07-03-2023
Godkendt.
Der var afbud fra Dorthe Ullemose (O).
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 08-03-2023
Indstilles.
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 08-03-2023
Godkendt.
I Udviklingsstrategien på side 16 tilføjes i andet afsnit efter Svendborgprojektet: , med idrætsskoler og aktive børn i dagtilbud,
Afbud fra Rasmus Feldingbjerg Drabe (F), hvorfor Arne Ebsen (F) deltog som suppleant.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 09-03-2023
Udvalget anbefaler Svendborg Kommunes udviklingsstrategi 2023-2025 til udsendelse i høring i 8 uger overfor Økonomiudvalg og Kommunalbestyrelse.
Udvalget kan ikke godkende indstillingens punkt 4 vedrørende finansiering af kommuneplantemaet mobilitet.
Beslutning i Økonomiudvalget den 21-03-2023
Fremsendes til kommunalbestyrelsens behandling med fagudvalgenes bemærkninger.
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 28-03-2023
Liste C fremsatte følgende forslag:
”Administrationen bedes i samråd med Svendborg Museum udarbejde forslag til et signaturprojekt, der efterkommer den visionstekst, der var enighed om på mødet i Kultur- og Fritidsudvalget den 13. juni 2022. Den omtalte visionstekst lyder som følger: "Vores lokale og nationale kulturarv er med til at danne grundlaget for vores fælles identitet. Borgere og turister i alle aldre bør introduceres til vores rige historie og have gode muligheder for at vedligeholde kendskabet til denne."
Man stemte om dette.
For stemte: 11 (C, V og B)
Imod stemte: 17 (A, F, Ø og O)
Indstillingen blev herefter godkendt med fagudvalgenes bemærkninger.
Afbud fra Jesper Ullemose (V). Som suppleant deltog Karen Kruse (V)
Mette Kristensen (V) var fraværende.
Beslutningstema
På temamødet den 9. februar 2023 gennemgik administrationen Fynbus´ analyse af afgangene på bybusruterne i Svendborg Kommune og oplyst om de muligheder, der er for Svendborg Kommune ved tilpasning af bybusnettet, herunder de økonomiske og miljømæssige gevinster.
Teknik- og Miljøudvalget skal nu træffe beslutning om tilpasning af bybusnettet, så der kommer en afklaring vedrørende den ønskede udvikling af Svendborg Kommunes infrastruktur og mobilitet til det kommende udbud i 2024.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,
- At godkende nedlæggelsen af de tidlige ture på hverdage.
- At godkende enten tilkøb af ekstra lørdagsture eller alternativt, at bringe besparelsespotentialet i anvendelse i forbindelse med budget 2024 og frem.
- At analysen, vedrørende stoppesteder til Grasten på rute 240/241, tages til efterretning.
Sagsfremstilling
I forbindelse med busudbuddet 2024 har Fynbus analyseret afgangene på bybusserne i Svendborg Kommune. Undersøgelsen fra Fynbus er vedlagt som bilag 1 (Bilag 1. Analyse af bybusnettet i Svendborg Kommune) og beskriver, hvilke konsekvenser det vil have at tilpasse og eventuelt nedlægge udvalgte afgange på bybusruterne i Svendborg Kommune.
Administrationen anbefaler, at man nedlægger de tidlige ture på hverdage for at tilkøbe ekstra lørdagsture, så man kan understøtte erhvervslivet og butikkernes åbningstider i weekenden. Alternativt kan besparelsespotentialet bringes i anvendelse i forbindelse med budget 2024 og frem.
På temadrøftelsen den 9. februar 2023 vedrørende bybusnettet i Svendborg var der desuden et politisk ønske om at få analyseret ruterne 240/241 for at belyse passagertallet til og fra stoppestedet i Grasten. Formålet med analysen er at belyse, hvorvidt det vil være muligt at udelade stoppesteder med få passagerer eller anden optimering af ruten, jf. bilag 2 (Bilag 2. Konsekvensvurdering ved nedjustering af frekvens på rute 240/241 om formiddagen på hverdage).
Administrationen anbefaler, at man ikke nedsætter frekvensen på rute 240/241, da 1.591 passagerer årligt bliver berørt af frekvensnedsættelsen, og hvoraf man forventer, at ca. 50% vil finde andre transportmuligheder. Der vil desuden komme en generel serviceforringelse i forhold til et ekstra skift på Svendborg Banegård med en ventetid på 30 min for de passagerer, der skal mellem Svendborg Vest og Grasten.
Hvis man nedsætter frekvensen på rute 240/241, vil det derudover være nødvendigt, at Svendborg Kommune stiller en holdeplads med tilhørende chaufførfaciliteter til rådighed på Thurø, f.eks. ved Tuborgvej.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Svendborg Kommune kan måske opnå en besparelse ud fra de nuværende kontrakter og med omkostningsindekset pr. september 2022.
Besparelserne vil tidligst kunne opnås ved køreplanskiftet pr. 30. juli 2023.
Nedlæggelsen af de tidlige ture på hverdage for at tilkøbe ekstra lørdagsture
Ved nedlæggelse af de tidlige ture på hverdage vil man kunne opnå en besparelse på 437.000 kr. årligt, men samtidig opnås et indtægtstab på 36.000 kr. årlig, hvilket giver en samlet årlig nettobesparelse på 401.000 kr. Disse midler vil blive brugt til at tilkøbe ekstra lørdagsture eller kan alternativt bringes i anvendelse i forbindelse med budget 2024 og frem.
Udeladelse af stoppesteder til Grasten på rute 240/241
Ved nedsættelse af frekvensen på rute 240 på delstrækningen til Grasten anslås det, at i alt ca. 1.591 passagerer vil bortfalde fra Svendborg bynet.
Frekvensnedsættelsen vil medføre en besparelse på ca. 130.000 kr. årligt, men samtidig opnås et indtægtstab på ca. 17.000 kr. årligt, hvilket giver en samlet årlig nettobesparelse på ca. 113.000 kr.
CO2-Konsekvensvurdering
Der vil være en CO2 reduktion på 16,9 ton årligt ved nedlæggelse af de tidlige morgenture. Det vil stort set udlignes ved tilkøb af ekstra lørdagsture.
Ved nedsættelse af frekvensen på rute 240 på delstrækningen til Grasten vil der være en reduktion af CO2-udledningen på 5,35 tons årligt.
Lovgrundlag
Lov om Trafikselskaber
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 09-03-2023
Indstillingen godkendes, herunder at besparelsespotentialet anvendes til tilkøb af ekstra lørdagsture.
Liste V og liste B kan ikke godkende tilkøb af ekstra lørdagsture, idet de ønsker besparelsespotentialet bragt i anvendelse i forbindelse med budget 2024 og frem.
Det bemærkes, at der skal sikres et hurtigt varsel med henblik på en effektuering ved næste køreplansskift 30.juli 2023.
Analysen vedrørende stoppesteder til Grasten tages til efterretning, idet administrationen anmodes om at belyse et eventuelt besparelsespotentiale.
Beslutningstema
Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 9. februar 2023 at disponere de overførte midler fra ”Almen Skolekørsel” på 1,16 mio. kr., med 0,1 mio. kr. til trafiksikkerhedskampagner og 1,06 mio. kr. til trafiksikkerhed. Under forudsætning af, at der sker en overførsel fra 2022 vedr. ”Almen Skolekørsel”.
På baggrund at denne beslutning fremlægger administrationen forslag til disponeringen af de 1,06 mio. kr. til trafiksikkerhed til politisk godkendelse.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,
- At det godkendes, under forudsætning af, at der sker en overførsel fra 2022 vedr. ”Almen Skolekørsel”, at de resterende 1,06 mio. kr. til trafiksikkerhed disponeres som følger:
- 0,50 mio. kr. til akutte trafiksikkerhedstiltag.
- 0,56 mio. kr. disponeres til trafiksikkerhedsprojekter jf. ”Liste 2” og at administrationen bemyndiges til at udvælge trafiksikkerhedsprojekter fra ”Liste 2”.
Sagsfremstilling
På baggrund af den politiske prioritering ved budgetforliget for 2023 er puljerne til trafiksikkerhedsprojekter og cykelstier reduceret til et minimum. Der kunne derfor alene disponeres over midler, overført fra ”Almen Skolekørsel 2022”.
Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 9. februar 2023 at disponere de overførte midler fra ”Almen Skolekørsel” på 1,16 mio. kr. med 0,1 mio. kr. til trafiksikkerhedskampagner og 1,06 mio. kr. til trafiksikkerhed.
Administrationen fremlægger på den baggrund følgende løsningsforslag til disponering af de 1,06 mio. kr. til trafiksikkerhed.
Akutte trafiksikkerhedstiltag
Der afsættes 0,5 mio. kr. til akut trafiksikkerhed, der understøtter administrationens generelle trafiksikkerhedsarbejde. Arbejdet indbefatter anlæg af mindre trafiksikkerhedstiltag rundt om i kommunen til straks afhjælpning, tilretning af stibomme samt til forbedring af skoleveje i dialog med de relevante skoler.
Udførelse af trafiksikkerhedsprojekter
At de resterende 0,56 mio. kr. afsættes til realisering af trafiksikkerhedsprojekter på ”Liste 2”, vedlagt som bilag 1 (Bilag 1. Liste 2, Borgerønsker ikke optaget i projektkatalog).
”Liste 2” indeholder projektønsker primært fra løbende indkomne borger- og skolehenvendelser. Projekter på listen har, efter administrationens vurdering, en mindre trafiksikkerhedsmæssig betydning end projekterne på ”Liste 1”. ”Liste 1” samt dertilhørende læsevejledning er vedlagt som bilag 2 og 3 (Bilag 2. Liste 1 og Bilag 3. Læsevejledning til liste 1).
De 0,56 mio. kr. til udførelse af trafiksikkerhedsprojekter efterlader ikke tilstrækkeligt råderum til udførelse af trafiksikkerhedsprojekter fra ”Liste 1”, da ”Liste 1” ikke indbefatter projekter med et anlægsoverslag på mindre end 0,72 mio. kr.
Projektønskerne på "Liste 2” er kort beskrevet med ønske/udfordring, og administrationens tilhørende vurdering. For projektønsker på "Liste 2” er der generelt ikke udarbejdet skitsetegning, prisoverslag eller vægtningsberegning.
Det fremgår af listen, hvis der foreligger en underskriftsindsamling fra borgerne i forhold til lokal opbakning til projektet.
Administrationen har identificeret de mest oplagte projekter på ”Liste 2”. Disse projekter er markeret med grøn og placeret som de øverste 37 projekter på ”Liste 2”. Projekterne er desuden anført med et groft prisoverslag.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Driftsregnskabet for 2022 vedrørende ”Almen Skolekørsel” viste et forventet mindreforbrug på 1,16 mio. kr., som ved regnskabsaflæggelse for 2022 blev søgt overført til anlægsrammen for ”Trafiksikkerhed og cykelfremme 2023”.
Teknik- og Miljøudvalget har den 9. februar disponeret 1,06 mio. kr. til trafiksikkerhed
Det indstilles at midlerne disponeres med 0,5 mio. kr. til akutte trafiksikkerhedstiltag og 0,56 mio. kr. til udførelse af trafiksikkerhedsprojekter jf. ”Liste 2”.
CO2-Konsekvensvurdering
Sagen vurderes ikke at have konsekvens for CO2-udledningen.
Lovgrundlag
Vejloven
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 09-03-2023
Indstillingen godkendes, med bemærkning om, at punkt 534 på liste 2 prioriteres.
Beslutningstema
Transportministeriet har fremsendt materiale vedrørende statslig medfinansiering af cykelstiprojekter jævnfør ”Cykelpulje 2023 i Infrastrukturplan 2035”.
Administrationen har på baggrund af Transportministeriets materiale udpeget et konkret projekt som ansøgningsemne.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,
- At administrationen bemyndiges til at ansøge Vejdirektoratet om statslig medfinansiering på 40% til cykelstiprojektet ved Sundbrovej/Skovvej. Samlet anlægsoverslag 0,812 mio. kr.
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At det godkendes, at cykelstiprojektet ved Sundbrovej/Skovvej ikke realiseres i det tilfælde, at der opnås statslige tilsagn vedr. medfinansiering af trafiksikkerhedsprojekterne:
- Trafiksikkerhedsoptimering af rundkørslen Christiansmindevej/Hestehavevej/Skårupøre Strandvej, 5700 Svendborg.
- Trafiksikkerheds- og fremkommelighedsoptimering af krydset Femte Maj Plads/ Gyldenbjergsvej/ Mølmarksvej, 5700 Svendborg.
- At det godkendes, at der bevilliges en bruttoanlægsbevilling på 0,812 mio. kr. i budgetåret for 2024, under forudsætning af, at der opnås statslig medfinansiering til cykelstiprojektet ved Sundbrovej/Skovvej, men ikke opnås statslig medfinansiering til ovenstående to trafiksikkerhedsprojekter.
- At anlægsbevillingen finansieres med 40% fra staten og de 60% fra anlægsrammen til ”Trafiksikkerhed og Cykelfremme” i 2024.
Sagsfremstilling
Transportministeriet har oplyst, at der for 2023 er afsat 97,5 mio. kr. til statslig medfinansiering af cykelstiprojekter, hvoraf 2/3 af midlerne er til kommunale projekter, som udføres i 2024. Et kommunalt cykelstiprojekt kan få en generel tilskudsprocent på 40% og for enkelte udvalgte temaer op til 50%. Vejdirektoratet modtager ansøgningsemner fra kommunerne frem til og med 31. marts 2023. Efter ansøgningsfristen udvælger Vejdirektoratet de ansøgningsemner, der bedst matcher de fastlagte kriterier og temaer, jævnfør bilag 1 (Bilag 1. Notat om udmøntnings- og administrationsgrundlag for cykelpuljen i 2013, 2024 og 2025).
Hvis der opnås statslig medfinansiering, skal projektet kunne udføres i 2024.
Jævnfør Transportministeriet er det kun er en lille procentdel af trafikanterne, der er flyttet fra bil til cykel. Der er derfor et skærpet fokus på at gøre cyklen til det daglige transportvalg.
Transportministeriet fremsætter på den baggrund følgende kriterier og temaer for ansøgninger for det kommunale vejnet:
- Bedre sammenhæng i cykelinfrastrukturen på tværs af kommunegrænser
- Bedre fremkommelighed på cykelstier og nye cykelstier, der styrker pendling i såvel større som mindre kommuner
- Flest mulige cykelpendlere får gavn af projektet
- Forbedring af trafiksikkerhed og sammenhæng på skolevejsnet
På baggrund af ansøgningskriterierne har administrationen afsøgt mulige ansøgningsemner. Administrationen har blandt andet set på Cykelruteplan 2014, og indstiller cykelstisprojektet ved Sundbrovej/Skovvej til ansøgning om statslig medfinansiering. Cykelstiprojektet ved Sundbrovej/Skovvej er en delstrækning af det samlede projektforslag i Cykelruteplan 2014 vedrørende Skovvejs samlede strækning jf. bilag 2 (Bilag 2. Cykelruteplan 2014).
Cykelstiprojekt ved Sundbrovej/Skovvej
Cykelstiprojektet ved Sundbrovej/Skovvej omhandler delstrækningen fra stikvejen mod Sundbrovej og hen til Sankt Jørgens Vej. Etableringen vil med henvisning til ansøgningskriterierne, styrke forholdene for cykelpendling fra Tåsinge i retning mod Svendborg indre by, da de ca. 100 meter fra Sundbrovejs cykelsti ophører ved Skovvej og frem til fællesstierne på Sankt Jørgens Vej. Strækningen er markeret med rødt på nedenstående kort.
Hvis Svendborg Kommune opnår 40% medfinansiering, vil kommunens egen finansieringsandel ligge i en størrelsesorden, der er attraktiv i forhold til at få dette delprojekt fra Cykelruteplan 2014 prioriteret og udført.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
I budgettet for 2024 er der afsat en anlægsramme på ca. 3 mio. kr. til ”Trafiksikkerhed og Cykelfremme”, hvoraf de 1,5 mio. kr. er forventet disponeret til at varetage opgaver inden for anlægsområdet, for at fastholde en kvalificeret anlægsafdeling, som har den nødvendige faglighed til at varetage bygherrefunktionen, egenprojektere, udarbejde dispositionsforslag m.v., hvilket efterlader 1,5 mio. kr. som ikke er disponeret.
Kommunalbestyrelsen har den 28. februar 2023 behandlet sagen om statslig medfinansiering af trafiksikkerhedsprojekter for:
- Trafiksikkerhedsoptimering af rundkørslen Christiansmindevej/Hestehavevej/Skårupøre Strandvej, 5700 Svendborg.
- Trafiksikkerheds- og fremkommelighedsoptimering af krydset Femte Maj Plads/ Gyldenbjergsvej/ Mølmarksvej, 5700 Svendborg.
Såfremt der opnås tilsagn om statslig medfinansiering, vil Svendborg Kommunes andel udgøre 1,26 mio. kr. som søges finansieret af anlægsrammen ”Trafiksikkerhed og Cykelfremme”.
Etablering af cykelstiprojektet ved Sundbrovej/Skovvej er estimeret til 0,812 mio. kr. Hvis der opnås statslig medfinansiering på 40 % vil dette udgøre 0,324 mio. kr. til projektet. Svendborg Kommunes egenfinansiering udgør de resterende 60 % af projektet, hvilket svarer til 0,487 mio. kr.
Et tilsagn vedrørende ovenstående trafiksikkerhedsprojekter vil dermed ikke efterlade tilstrækkelige midler til en medfinansiering af cykelstiprojektet Sundbrovej/Skovvej, hvorfor projektet bortfalder.
Cykelstiprojektet Sundbrovej/Skovvej realiseres under forudsætning af at der opnås tilsagn om statslig medfinansiering og der ikke gives statslig medfinansiering til førnævnte trafiksikkerhedsprojekterne.
CO2-Konsekvensvurdering
Sagen vurderes ikke at have konsekvenser for CO2-udledningen.
Lovgrundlag
Vejloven
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 09-03-2023
Indstillingen vedrørende bemyndigelse til administrationen godkendes.
De øvrige indstillinger anbefales overfor Økonomiudvalg og Kommunalbestyrelse.
Beslutning i Økonomiudvalget den 21-03-2023
Indstilles.
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 28-03-2023
Godkendt.
Afbud fra Jesper Ullemose (V). Som suppleant deltog Karen Kruse (V)
Mette Kristensen (V) var fraværende.
Beslutningstema
Svendborg Kommune udskifter og fornyer løbende trafiksignalanlæggene (lyskryds).
Det afsatte rådighedsbeløb til renovering af signalanlæg søges frigivet.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,
- At frigive det afsatte rådighedsbeløb i 2023 på 0,68 mio. kr. til optimering/renovering af signalanlæg.
Sagsfremstilling
Rådighedsbeløbet, som søges frigivet, skal anvendes til at forbedre trafikafviklingen og opgradere/optimere anlæg ved at skifte til radardetektering i følgende kryds:
- Mølmarksvej / Tvedvej
- Nyborgvej / Ørbækvej / Linkenkærsvej
- Nyborgvej / Ring Nord
I Svendborg Kommune er der 23 signalanlæg, der løbende renoveres og fornyes, så trafiksikkerhed og fremkommelighed forbedres. Nye og renoverede anlæg kræver tillige mindre vedligehold. Detektering-/registreringssystemet i signalanlæggene bør opgraderes ved at ændre fra spole til radar.
Gevinster ved at bruge radardetektering:
- Øget komfort og mindre CO2-udslip på grund af færre opbremsninger.
- Øget fremkommelighed og kapacitet, da anlægget afvikler flere trafikanter og rejsetiden nedsættes.
- Øget trafiksikkerhed med et mere hensigtsmæssigt skift fra grønt til rødt idet radar kan regne trafikantens ankomsttid til anlægget/stopstregen.
- Mindre driftsudgifter, da det radar-baseret registreringssystem ingen fysiske detekteringsfelter har i kørebanen, og derfor ikke vil blive påvirket af asfaltsarbejde.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er i anlægsbudgettet for 2023 afsat et rådighedsbeløb på 0,68 mio. kr. til signalanlæg, som søges frigivet.
CO2-Konsekvensvurdering
Optimering af trafikflow reducerer rejsetiden på strækningen og antal nedbremsninger/stop for rødt, og vil derfor mindske CO2-udledningen.
Lovgrundlag
Vejloven
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 09-03-2023
Indstillingen godkendes med bemærkning om, at administrationen anmodes om at undersøge muligheden for at tillade højresving for cyklister ved krydset ved Mølmarksvej/Tvedvej.
Beslutningstema
Den 17. november 2020 godkendte Økonomiudvalget at disponere 0,3 mio. kr. af anlægspuljen ”Liv i mit lokalområde” til at afprøve muligheder for flexture til unge eller landsbybus.
Teknik- og Miljøudvalget skal på den baggrund træffe beslutning om, hvordan midlerne skal anvendes.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget anbefales,
- At godkende, at de 0,3 mio.kr. fra anlægspuljen ”Liv i mit lokalområde” anvendes til en af følgende modeller:
A) Til at skabe liv i lokalområderne i samarbejde med Svendborg Ungdomsskole.
B) Til midlertidig finansiering af flexture til de unge på ordinære bestillingsvilkår.
C) At midlerne anvendes til brug for en mobilitetsanalyse af transportbehov i såvel lokalområder som resten af Svendborg Kommune.
D) At midlerne gendisponeres af Plan- og Lokalsamfundsudvalget.
Sagsfremstilling
Økonomiudvalget godkendte den 17. november 2020 på baggrund af Lokaludvalgets indstilling at afsætte 0,3 mio. kr. til anlægspuljen ”Liv i mit lokalområde” til at afprøve muligheder for flexture til unge eller landsbybus.
Administrationen har belyst en række forskellige muligheder for midlernes anvendelse og fremlægger nu fire forskellige muligheder.
Model A: Samarbejde med Svendborg Ungdomsskole
Efter corona-nedlukninger oplevede Svendborg Ungdomsskole, at færre unge benyttede deres tilbud, og der var særlig nedgang blandt drengenes deltagelse.
Samtidigt bliver der i flere af kommunens yderområder klaget over drenge på scootere, som larmer, kører ræs på parkeringspladser og stisystemer, samt bruger bibliotekerne som samlingssted, til gene for andre brugere.
Svendborg Ungdomsskole ønsker derfor at ombygge en lukket trailer til et mobilt servicecenter for scootere. Traileren har en fast besøgsdag i landsbyerne, hvor man kan komme og lære at vedligeholde sin scooter og indgå i et sundt fællesskab om en interesse. Traileren bestyres af ungdomsskolens personale.
For at sørge for, at de unge kender til traileren og personalet, vil den indgå i undervisningen, når man tager knallertkørekort på Ungdomsskolen.
Gennem projektet vil ungdomsskolen arbejde på relationen til drengene, så traileren forhåbentligt kan blive en bro til et større fællesskab på Svendborg Ungdomsskole.
Svendborg Ungdomsskole er selv ansvarlige for at drifte og vedligeholde traileren, når midlerne er på 0,3 mio. kr., er brugt.
Projektet er vedlagt i bilag 1 (Bilag 1. Ansøgning fra Svendborg Ungdomsskole).
Model B: Midlertidig ordning med gratis flexture til unge
Flexture er en del af den kollektive trafik og alle kan benytte sig af muligheden. Med Flextur bliver man hentet i en taxa på adressen og bliver kørt til en anden adresse. Flexturen skal bestilles gennem rejseplanen eller FynBus senest 2 timer før rejsen. Der skal indregnes en længere rejsetid, da forskellige ture bliver samlet i samme taxa, hvilket kan betyde, at der bliver kørt en omvej i forhold til de enkelte ture.
FynBus vurderer, at forsøgsordningen kan gennemføres i ca. 4-6 måneder med de 0,3 mio. kr., som er til rådighed. Der vil desuden være udgifter til kommunikationen af forsøgsordningen og til den kommunale administrative visitation af de unge.
Det er svært at give et præcist estimat af de samlede udgifter, da det blandt andet afhænger af antallet af unge, der bruger ordningen. Ordningen blev indført i 2020 under coronanedlukningen og er derfor relativ ny i Svendborg Kommune. Det er derfor svært at vurdere, hvor populær ordningen vil være blandt de unge.
Det er ikke muligt at lægge et automatisk stop i systemet, så der bliver lukket ned for ordningen, når der er brugt 0,3 mio. kr. FynBus kan levere en rapport hver anden uge, som kan fortælle, hvor mange penge der er brugt. Det anbefales desuden, at der kommunikeres ud om en fast periode, hvor ordningen er gratis, da ordningen ellers bliver for usikkert at bruge.
Model C: Anvendelse af midlerne til en mobilitetsanalyse
Midlerne kan blandt andet anvendes til følgende analyser for at klarlægge transportbehovet i såvel lokalområderne som resten af Svendborg Kommune:
- Gennemgang og analyse af sti- og cyklistforholdene, herunder optegning af stityper og stifaciliteter som f.eks. krydsningsmuligheder.
- Cykelpotentialekort til udpegning og kortlægning af områder med et stort antal bilture under 5 km, mellem 5-10 km og over 10 km, og hvor der potentielt kan flyttes trafikanter fra bil til cykel.
- Analyse af den kollektive trafiks rutesystem og passagertal sammenholdt med vigtige destinationer i Svendborg Kommune og Svendborg by (skoler, arbejdspladser, boligområder, indkøbsmuligheder og lignende).
Model D: Gendisponering af midlerne
At midlerne gendisponeres af Plan- og Lokalsamfundsudvalget som led i understøttelse af lokalområdernes udvikling.
Administrationen har desuden undersøgt konceptet ”Cykelbus”, som har været i høring hos Ungepanelet. En kort beskrivelse af konceptet og høringssvar fra Ungepanelet er vedlagt som bilag (Bilag 2. Cykelbus og Bilag 3. Høringssvar Svendborg Ungepanel).
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Den 17. november 2020 godkendte Økonomiudvalget at disponere 0,3 mio. kr. af anlægspuljen ”Liv i mit lokalområde” til at afprøve muligheder for flexture til unge eller landsbybus.
Det er disse midler, som ønskes politisk prioriteret.
I budgetforliget for 2023 blev der endvidere afsat 0,08 mio. kr. i 2023, stigende til 0,17 mio. kr. i 2024 og frem til en forsøgsordning vedrørende kørsel af unge i lokalområderne til Ungdomsskolen.
CO2-Konsekvensvurdering
Sagen vurderes ikke at have konsekvens for CO2-udledningen.
Sagen afgøres i
Økonomiudvalget.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 09-03-2023
Udvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget, at midlerne anvendes til trafiksikkerhedsprojekter udenfor Svendborg By.
Liste B kan ikke godkende anbefalingen, da de ønsker, at midlerne skal indgå i besparelserne for budget 2024.
Beslutning i Økonomiudvalget den 21-03-2023
Godkendt.
Liste B var imod med henvisning til mindretalsudtalelsen i fagudvalget.
Beslutningstema
Der skal træffes beslutning om at frafalde Teknik- og Erhvervsudvalgets tidligere krav om at anlægge en fællessti langs den ene side af Egensevej ved Søbakkerne.
Teknik- og Erhvervsudvalgets tidligere beslutning er 12 år gammel og vurderes ikke længere at være tidssvarende, da cykeltrafikken fra Ollerup til Svendborg formodes flyttet fra Egensevej ud på Svendborgvej i forbindelse med Vejdirektoratets cykelstiprojekt langs statsvejen.
For at imødekomme eventuel udvikling i området, skal der desuden træffes beslutning om at lokalplanbestemmelsen fastholdes uændret, da lokalplanbestemmelsen vil kunne anvendes som en arealreservation for en delstrækning af et større stiforløb i området på et senere tidspunkt.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,
- At godkende, at frafalde den tidligere politiske beslutning vedrørende kravet til anlæg af fællessti langs Egensevej ved Søbakkerne.
- At fastholde lokalplansbestemmelsen ved Søbakkerne som en arealreservation for eventuel senere anlæg af stinettet.
Sagsfremstilling
Den 9. maj 2011 besluttede Teknik- og Erhvervsudvalget, at bygherre for byggemodningen af Søbakkerne skulle pålægges at udføre en 470 meter enkeltrettet fællessti langs Egensevej på boligområdets areal. Den politiske beslutning skulle sikre gennemførelse af bestemmelse om anlæg af sti i Lokalplan 535, som der i lokalplanen ikke var handlepligt på. Den tidligere politiske beslutning er vedlagt som bilag 1 (Bilag 1. Tidligere politisk beslutning).
Beslutningen blev truffet af Teknik- og Erhvervsudvalget på baggrund af administrationens trafikalt begrundede indstilling, idet det var trafikfarligt at cykle på Svendborgvej nord om Hvidkilde sø. Derfor var der behov for udbygning af stinettet fra Ollerup til Svendborg på Egensevej syd om Hvidkilde sø. Beslutningen skulle sikre anlæg af en ensrettet fællessti langs det 470 meter lange boligområde Søbakkerne langs Egensevej. Fællesstien er markeret med rødt på nedenstående billede.
Administrationen har af ny og nuværende bygherre modtaget ønske om ændring af beslutningen om anlæg af ensrettet fællessti. Administrationen har således genvurderet sagen og finder, at idet Vejdirektoratet gennemfører en cykelsti nord for Hvidkilde sø, er det ikke trafikalt nødvendigt at fastholde stianlægget langs Egensevej ud for Søbakkerne. Derudover forventes det ikke, at der inden for en årrække sker en planmæssig udvikling af området langs Egensevej, som dermed sikrer en ubrudt stiforbindelsen ind mod Svendborg by.
Cykeltrafikken fra selve boligområdet sikres ved, at der fortsat stilles krav til bygherre om at etablere fartdæmpning på Egensevej ved vejbump ud for boligområdets adgang og flytte byzoneskiltet øst for boligområdets adgang. Således kan cyklister krydse Egensevej mere trafiksikkert, når de via Bakkevej skal anvende den kommende cykelstiforbindelse på Svendborgvej. Alternativ kan Ditlevvej anvendes til Svendborgvej, som dog kræver krydsning af Egensevej lidt udenfor byzonen.
Fastholdelsen af anlægget af den 470 meter korte ensrettede fællessti vil trafikalt og vejteknisk være uhensigtsmæssigt før der er sikkerhed og grundlag for, at der skal etableres mere sammenhængende stiforløb i området.
Dog anbefaler administrationen, at lokalplanbestemmelsen fastholdes uændret som en arealreservation for eventuel senere anlæg af stien. Hermed sikres muligheden for i fremtiden, såfremt kommunen skal udvikle infrastrukturen i området, at anlægge en kommunal finansieret fællessti langs Egensevej ud for boligområdet i tilknytning til anlæg af et samlet stiforløb i området.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Hvis Svendborg Kommune efterfølgende ønsker at anlægge et sammenhængende stiforløb i området, vil den 470 m lange sti-andel langs boligområdet på Egensevej have en overslagspris på omkring 0,94 mio.kr.
Overslaget tager udgangspunkt i 2022 priser.
CO2-Konsekvensvurdering
Sagen vurderes ikke at have konsekvens for CO2-udledningen.
Lovgrundlag
Vejloven og Lov om planlægning
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 09-03-2023
Indstillingen godkendes.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Godkendelse af prisliste for leje af idrætshallerne
Indstilling
Direktionen indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at det overfor Kultur- og Fritidsudvalget, Teknik og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales
- At godkende stigning i taksterne for leje af idrætshallerne i Svendborg Kommune
Sagsfremstilling
Haludvalget vedtog på deres møde den 12. december 2022, at indstille en ny prisliste til godkendelse.
Haludvalget har fremsendt forslag til nye priser for leje af idrætshallerne under Haludvalget i Svendborg Kommune med virkning fra 1. august 2023.
Den primære årsag til ændringen skyldes, at hallernes indtægtsbudgetter hvert år fremskrives (fra 2022-2023 med 4,27%), hvilket medfører at hallerne enten skal øge udlejningen, finde besparelser eller lade udlejningspriserne stige, for at kunne overholde budgettet.
Da udlejningsniveauet generelt ligger højt, er det ikke muligt at øge udlejningen.
Det generelle udgiftsniveau for drift af hallerne er desuden steget, og for at kunne følge med nødvendigt vedligehold, ser man sig nødsaget til at opkrævere en højere lejepris.
Seneste prisændring blev foretaget i 2019, hvor provenuet for stigningen ikke tilfaldt hallerne, men var en del af et besparelsesforslag.
Priserne reguleres på følgende kategorier:
- Lejeprisen for private skoler for undervisningspligtige børn, institutioner stiger fra 90 kr. til 110 kr. i timen for halrum og fra 30 til 40 kr. for træningssale og birum.
- Lejeprisen for udenbys klubber, aftenskoler og private brugere stiger fra 450 kr. til 475 kr. i timen for halrum.
- Prisen (egenbetalingen) for folkeoplysende foreninger stiger fra 60,00 kr, til 62,50 kr. i timen for halrum og fra 27,50 kr. til 28,50 kr. i timen for træningssale og birum.
Det supplerende tilskud fra Folkeoplysningsudvalget reguleres alene på halrummet, som fremover bliver 31,25 kr. pr. time. Det supplerende tilskud til øvrige birum, træningssale fastholdes på 2,50 kr. pr. time, og for omklædningsrum 1,25 kr. pr. time.
Alle priser reguleres fremadrettet hvert år pr. 1. august med den af Kommunalbestyrelsen i Svendborg Kommune godkendte fremskrivningsprocent. Gældende prisliste er ajourført (Bilag 1. Prisliste for leje af idrætshallerne under Haludvalget i Svendborg pr. 1. august 2023). Næste regulering vil således ske 1. august 2024.
Forslaget er sendt i høring i Sport og Idræt i Svendborg, som på et møde den 23. januar 2023 støtter op om forslaget (Bilag 2. Høringssvar SIS prisliste haller 2023).
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 06-03-2023
Indstillingen godkendtes.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (F) var fraværende. Som suppleant deltog Arne Ebsen (F).
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 09-03-2023
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.
Beslutning i Økonomiudvalget den 21-03-2023
Indstilles.
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 28-03-2023
Godkendt.
Afbud fra Jesper Ullemose (V). Som suppleant deltog Karen Kruse (V)
Mette Kristensen (V) var fraværende.
Beslutningstema
Der er inden for den kommunale bygningsmasse konstateret et akut behov for at foretage nødvendige bygningsinvesteringer alene for at undgå fare for mennesker og større varige skader på bygningerne.
Sagen forelægges dels med henblik på at orientere udvalget om det omfattende akutte behov for nødvendige bygningsarbejder, dels med henblik på udvalgets godkendelse af en omdisponering af overførsler fra budget 2022 til 2023 til finansiering af 3 projekter blandt de mange akutte behov. Sagen omfatter ikke Frederiksøs og havnens bygninger, som der forelægges en særskilt sag om.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,
- At det godkendes, under forudsætning af, at der sker en overførsel fra 2022 vedr. ”Vedligeholdelse af den kommunale bygningsmasse”, disponeres 3,33 mio. kr. til nødvendige bygningsinvesteringer af sikkerhedsmæssig karakter og at de resterende 0,6 mio. kr. anvendes til akut vedligehold i 2023.
- At det tages til efterretning, at der ikke igangsættes øvrige nødvendige bygningsarbejder og at dette har konsekvenser for benyttelsen af ejendomme samt deres bygnings- og værdimasse stand.
Sagsfremstilling
Puljen til vedligeholdelse af kommunens bygninger blev beskåret væsentligt med beslutningen om budgettet for 2023, i alt med ca. 30 procent, og der er derfor ikke budget til større og nødvendige bygningsinvesteringer.
Ved større og nødvendige bygningsinvesteringer forstås f.eks. udskiftning af vinduer og tage, som er i så dårlig stand, at de udgør en fare for brugerne og forbipasserende eller begynder at påføre bygningen større varige skader. Større varige skader på bygningerne vil på sigt alt andet lige fordyre oprettelse af skaderne. Der er tale om bygningsinvesteringer, som der ikke kan søges lånefinansiering til, da de ikke kan kategoriseres som energiinvesteringer.
Administrationen har udarbejdet en oversigt over, hvilke bygninger, det drejer sig om, arbejdets art samt hvilke konsekvenser der er ved den manglende udførelse. Oversigten er vedlagt som bilag 1, (Bilag 1.Oversigt af nødvendige bygningsinvesteringer).
Administrationen anbefaler, at 3,33 mio. kr. prioriteres til de mest nødvendige bygningsinvesteringer af sikkerheds- og sundhedsmæssig karakter.:
- Ørkildskolen afdeling byen – Udskiftning af vinduer i overensstemmelse med lokalplanen
- Bagergade 60-70 – Udskiftning af vinduer
- Plejecenter Damgården – Udskiftning af tag
Manglende finansiering af de øvrige nødvendige bygningsinvesteringer på i alt 11,6 mio.kr. betyder, at disse ikke kan igangsættes. Dette har forskellige konsekvenser. F.eks. er områder omkring Sundhøjskolen afd. Sundhøj afspærret for at forhindre, at elever, lærere og andet personale får tagsten i hovedet. Bygningerne på Frederiksø er også i så dårlig stand, at der skal afspærres større områder, for at forhindre, at brugere af bygningerne eller forbipasserende ikke rammes af tagsten eller vinduesglas, der falder ud. Der vil blive forelagt en særskilt sag om bygningsmassen på Frederiksø.
I Hesselager Børnehus er der vandindtrængen fra et dårligt tag, som betyder, at der er betydelig risiko for skimmel og råd og større skader på bygningen, som kan udvikle sig til, at bygningen er uegnet til anvendelse for dagtilbud og andet ophold. I administrationsbygningen på Svendborgvej 135 er der også vandindtrængen fra et dårligt tag, men allerede tegn på skimmel. Dele af bygningen er afspærret på grund af vandskaden og kan ikke anvendes.
Der foreligger et større vedligeholdelsesefterslæb af den kommunale bygningsmasse. Det betyder, at behovet for større bygningsinvesteringer vil vokse de kommende år.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
I forbindelse med regnskabsaflæggelsen for 2022 forventes der en overførsel på 15,10 mio. kr. vedr. anlægspuljen ”Vedligeholdelse af den kommunale bygningsmasse”.
Af de 15,1 mio. kr. er 11,15 mio. kr. prioriteret til blandt andet nødvendige bygningsinvesteringer, kontraktsbundne opgaver samt midler til lokale prioriteringer mm.
Der resterer derfor ikke disponerede midler for 3,95 mio. kr. som ønskes disponeret jf. indstillingen.
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 09-03-2023
Indstillingen godkendes og orienteringen tages til efterretning.
Beslutningstema
Anlægspuljen til vedligeholdelse af bygninger på Frederiksø, herunder havnens bygninger, udløb i 2022 og der er fremadrettet ikke afsat yderligere midler til vedligehold af bygningerne.
Der foreligger dog et større behov til at foretage nødvendige bygningsinvesteringer og andet anlægsarbejde grundet myndighedskrav, herunder sikkerheds- og sundhedsmæssige forhold (brandforhold), samt for at undgå større varige skader på bygningerne.
Sagen forelægges dels med henblik på at orientere udvalget om det omfattende akutte behov for nødvendige bygningsarbejder, dels med henblik på udvalgets godkendelse af en omdisponering af overførsler fra budget 2022 til 2023 til finansiering af 4 projekter blandt de mange akutte behov.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,
- At det godkendes, under forudsætning af, at der sker en overførsel fra 2022 vedr. anlægspuljen ”Vedligeholdelse af bygningerne på Frederiksøen”, disponeres 1,227 mio. kr. til nødvendige bygningsinvesteringer grundet myndighedskrav, herunder sikkerheds- og sundhedsmæssige forhold, og for at undgå større varige skader på bygningerne.
- At det tages til efterretning, at det ikke er alle nødvendige bygnings- og anlægsarbejder, der kan sættes i gang, og at dette kan betyde, at hele eller dele af nogle af bygninger på Frederiksø ikke længere lovligt kan anvendes, samt at det ikke er muligt at bevare bygningernes brugsmæssige og økonomiske værdi.
Sagsfremstilling
Anlægspuljen til vedligeholdelse af bygninger på Frederiksø, herunder havnens bygninger, udløb i 2022 og der blev ved budgettet 2023 ikke afsat nye midler. Hertil kommer, at puljen til vedligeholdelse af kommunens bygninger blev beskåret væsentligt med ca. 30 procent med beslutning om budgettet for 2023. Det gør det vanskeligt at finde midler til større og nødvendige bygningsinvesteringer på Frederiksø og havnens bygninger. Ved større og nødvendige bygningsinvesteringer forstås f.eks. udskiftning af vinduer og tag, som er i så dårlig stand, at de udgør en fare for brugerne og forbipasserende eller begynder at påføre bygningen større varige skader. Større varige skader på bygningerne vil på sigt alt andet lige fordyre senere oprettelse af skaderne. Der er tale om bygningsinvesteringer, som der ikke kan søges lånefinansiering til, da de ikke kan kategoriseres som energiinvesteringer.
Administrationen har udarbejdet en oversigt over, hvilke bygninger det drejer sig om, arbejdets art samt konsekvenser ved manglende udførsel. Dette er vedlagt som bilag 1, (Bilag 1. Oversigt af nødvendige bygningsinvesteringer - Frederiksø og havnens bygninger).
Administrationen anbefaler at 1,227 mio. kr. prioriteres til de mest nødvendige bygningsinvesteringer af sikkerheds- og sundhedsmæssig karakter.:
- Snedkeriet – Brandsikring og udskiftning af vinduer
- Administrationsbygningen – Udskiftning af vinduer og tagforbedring (midlertidig løsning)
- Rundbuebygningen – Udskiftning af elmålere
- Øvrige og pladser – Brandsikring og kloakforbedringer¨
Det er nødvendigt at foretage brandsikring af en række bygninger, herunder i Snedkeriet og administrationsbygningen. Manglende udbedring i Snedkeriet kan resultere i nødvendig lukning af bygningen. Idet der ikke betales leje i kroner og ører for lokalerne i Snedkeriet, er det ikke muligt at øge lejeindtægten til dækning af udgifterne.
Andre sikkerhedsmæssige udbedringer, såsom udskiftning af vinduer og tag, er nødvendige for at sikre brugernes og de forbipasserendes sikkerhed mod nedfaldne tagsten og vinduer, der kan falde ud. Manglende udbedring af taget på administrationsbygningen kan resultere i nødvendig afspærring af områder på Frederiksø. Afspærringerne vil påvirke udeserveringsarealerne samt parkeringspladser. Sløjfning af parkeringspladser vil presse et i forvejen presset parkeringsområde i byen.
I stedet for at udskifte taget på administrationsbygningen, er det muligt at foretage en over/understrygning. Denne løsning er dog kun midlertidig. Efter en over/understrygning vil man skulle skifte taget om 2-3 år.
En del kloakproblemer, herunder rotter, har betydet, at der er foretaget en tv-inspektion af Frederiksø´s kloakeringssystem. TV-inspektionen har afdækket behovet for kloakeringsudbedringer, herunder rørbrud mm., som på nuværende tidspunkt mistænkes for at være skyld i udledninger til havnen.
Manglende finansiering af de øvrige nødvendige bygningsinvesteringer på i alt 5,639 mio.kr. betyder, at disse ikke kan igangsættes. Dette har forskellige konsekvenser. Udsættelse af nødvendige udbedringer på Havnekontoret og havnens servicebygning på Drejø vil betyde, at der på sigt opstår større skader med værdiforringelse til følge. Udskiftning af taget på administrationsbygningen skal ved en midlertidig løsning skiftes om ca. 2-3 år. Manglende udskiftning af elmålere betyder, at der ikke kan foretages direkte afregning mellem elforsyningsselskabet og lejerne. Med andre elmålere havde det været muligt for lejerne at vælge en bestemt udbyder og aftale, og på den måde have indflydelse på prisen.
Der foreligger et større vedligeholdelsesefterslæb af den kommunale bygningsmasse. Det betyder, at behovet for større bygningsinvesteringer vil vokse de kommende år.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
I forbindelse med regnskabsaflæggelsen for 2022 forventes der en overførsel på 1,227 mio. kr. vedr. anlægspuljen ”Vedligeholdelse af bygningerne på Frederiksøen”, som ønskes disponeret jf. indstillingen.
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 09-03-2023
Indstillingen godkendes og orienteringen tages til efterretning.
Beslutningstema
I oktober 2022 igangsatte Svendborg Kommune tiltag til at nedbringe energiforbruget i den kommunale bygningsmasse.
Temperaturen i kommunens administrative bygninger, skoler samt bygninger inden for kultur- og fritidsområdet blev sænket til 19 grader og der blev gennemført andre mindre tiltag.
Udvalget orienteres om status for energibesparelsen i 4. kvartal 2022 som følge af den generelle temperaturnedsættelse og et supplerende fokus på at spare på energien, hvor det i øvrigt var muligt.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,
- At orientering om status på energibesparelsen tages til efterretning
Sagsfremstilling
KL og staten indgik i 2022 en aftale om at gennemføre besparelser på energien i det offentlige af hensyn til forsyningssikkerheden i et presset energimarked. Bl.a. indeholdt aftalen en anbefaling om at sænke temperaturen i de offentlige bygninger til 19 grader. Teknik- og Miljøudvalget besluttede ved møde den 6. oktober 2022, at temperaturen i kommunens administrative bygninger, skoler samt bygninger inden for kultur- og fritidsområdet sænkes til 19 grader. Administrationen blev endvidere bemyndiget til at udmønte aftalens øvrige anbefalinger med henblik på at reducere energiforbruget. Øvrige anbefalinger kunne f.eks. være energibesparelseskampagner på arbejdspladsen.
Administrationen har som supplement til ophængning af Energistyrelsens energispareråd efterlyst andre energispareråd hos de ansatte. Det har f.eks. resulteret i, at belysningen på parkeringspladsen hos Miljø og Teknik i Vester Skerninge blev slukket og at dagslysstyringen på kontorerne blev indreguleret.
Der er fortsat fokus på energibesparelser, som bliver understøttet af en energispareside på intranettet. Hvor meget energi der til dagligt spares i forhold til ændret adfærd vides ikke. Der kan være risiko for, at de gamle vaner gradvist er ved at vinde indpas igen.
I forhold til visse former for energi, f.eks. el, er besparelsespotentialet begrænset, idet der mange steder allerede er gennemført f.eks. lysprojekter.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Sammenlignes det faktiske forbrug i 4. kvartal 2022 med 4. kvartal 2021, er det muligt at se en samlet reduktion i energiforbruget svarende 969.315 kr. Der er ikke graddagskorrigeret for at kunne opgive den faktiske besparelse i forbruget.
4. kvartal 2022 vs 4. kvartal 2021 | Fjernvarme [kWh] | Naturgas [m3] | Elektricitet [kWh] |
Enhedsbesparelse | 489.204 | 36.582 | 95.859 |
Enhedsbesparelse i % | 12% | 13% | 4% |
Svarende til økonomisk besparelse | 287.238 kr. | 527.072 kr. | 155.005 kr. |
Enhedsbesparelse i CO2 | 70 ton | 80 ton | 16 ton |
CO2-Konsekvensvurdering
Der er en samlet en CO2-reduktion på 166 tons.
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 09-03-2023
Orienteringen tages til efterretning.
Beslutningstema
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til frigivelse og disponering af anlægsmidler for 2023 til Natura 2000-projekter og skovrejsning samt til disponering af driftsmidler på naturområdet i 2023.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,
- At rådighedsbeløbet på 1.347.340 kr. til Natura 2000-indsatsen frigives og anvendes til formålet.
- At rådighedsbeløbet på 741.650 kr. fra Naturpuljen frigives og anvendes til skovrejsningsprojektet øst for Svendborg.
- At driftsmidlerne til natur på 861.611 kr. anvendes til:
- lovgivningsmæssige forpligtelser og indgåede aftaler med lodsejere, anslået 385.000 kr.
- påbegyndte indsatser, der bør følges op, anslået 100.000 kr.
- nye indsatser i 2023 ca. 375.000 kr. i Syltemade Ådal, ved Skansen, omkring vandhuller ved Langemarken og i Thurø Østerskov (naturtiltag og formidling).
Sagsfremstilling
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til frigivelse og disponering af anlægsmidler for 2023 til Natura 2000-indsatser og skovrejsning samt til disponering af driftsmidler på naturområdet i 2023.
Natura 2000-indsatsen
Følgende indsatser til realisering af de kommunale Natura 2000-handleplaner foreslås videreført i 2023:
- Sikre sammenhæng mellem forekomst af habitatnaturtyperne* kalkoverdrev, surt overdrev og rigkær ved at udlægge arealer til afgræsning, herunder overdrev ved Klintholm.
- Sikring og pleje af levesteder for fjordterne, havterne og klyde fordelt på forskellige lokaliteter i Det Sydfynske Øhav.
- Indsats mod rovdyr (prædation) og forstyrrelse af ynglelokaliteter for kystfugle i Det Sydfynske Øhav.
- Fortsætte indsatsen for pleje af habitatnaturtyper f.eks. kalkoverdrev, surt overdrev, rigkær.
- Opfølgning på indsats for klokkefrø, grønbroget tudse og strandtudse, som tilhører de såkaldte Bilag IV-arter jævnfør EU's naturbeskyttelsesdirektiver.
* Habitatnaturtyper er de naturtyper, som er omfattet af Habitatdirektivet, og som forpligter EU's medlemslande til at bevare udvalgte naturtyper og arter, der er karakteristiske, sjældne eller truede i EU.
Skovrejsning
Svendborg Kommune har i 2020 indgået en samarbejdsaftale, med Naturstyrelsen og Svendborg Vand, om et skovrejsningsprojekt på et 540 ha stort areal øst for Svendborg. Projektperioden strækker sig over 20 år. Svendborg Kommune har fået en opsparings-/afdragsordning med Naturstyrelsen med en årlig indbetaling på 693.000 kr. over 30 år.
Disponering af driftsmidler på naturområdet
Teknik- og Miljøudvalget drøftede på udvalgsmødet den 9. februar 2023 naturmidlernes strategiske udmøntning. Som det fremgik af sagsfremstillingen til mødet i februar, er en del af driftsmidlerne for 2023 disponeret gennem lovgivningsmæssige forpligtigelser og indgåede aftaler med lodsejere. Hertil kommer indsatser, der er igangsat og som bør følges op. Det disponible beløb for naturindsatser i 2023 på driftsbudgettet er således ca. 375.000 kr. Administrationen har på baggrund af Teknik- og Miljøudvalgets tilkendegivelser den 9. februar 2023 udarbejdet nedenstående forslag til indsatser på naturområdet uden for Natura 2000 i 2023. Der er indsatser for et større beløb end det disponible, idet gennemførelsen afhænger af frivillige aftaler med private lodsejere.
Forslag til nye indsatser i 2023:
Syltemade Ådal
Formålet er at sikre/øge biodiversiteten (WSP*) og oplevelsen af ådalen, jævnfør fredning. Ådalen er formidlet via Øhavsstien. En udløben naturplejeaftale med afgræsning (ca. 10 ha) søges fornyet og en ny naturplejeaftale (ca. 3,5 ha) med afgræsning søges indgået. Omkostning 100.000-125.000 kr. Realiserbarhed – fornyelse af aftale umiddelbar realiserbar, ny aftale ukendt (én lodsejer, har ikke været kontaktet).
Skansen
Formålet er at sikre/øge biodiversiteten (WSP) og om muligt opnå offentlig adgang. Ny naturplejeaftale (ca. 15 ha) søges indgået på privatejet areal i tilknytning til det kommunale naturareal. Hydrologien undersøges og det vurderes, om en ændring er nødvendig og mulig. Omkostning 160.000 kr. (ekskl. evt. omkostninger til ændret hydrologi). Realiserbarhed ukendt (seks lodsejere, har ikke været kontaktet).
Vandhuller ved Langemarken
Formålet er at sikre/øge biodiversiteten (WSP). Vandkvaliteten i tre eksisterende vandhuller sikres ved at udlægge dyrkningsfri bufferzone omkring vandhullerne (ca. 2 ha). Omkostning 100.000-200.000 kr. Realiserbarhed ukendt (én lodsejer, har ikke været kontaktet).
Thurø Østerskov, biodiversitet
Formålet er at sikre/øge biodiversiteten (WSP). Kan bane vejen for flere og mere omfattende indsatser med udlægning til urørt skov og skovgræsning. Der søges indgået aftale om mindre indsatser i 2023 med sikring af levesteder for sjældne sommerfugle. Omkostning 50.000 kr. Realiserbarhed ukendt (en del af Thurø Fællesskov med 60-70 ejere – Bestyrelsen for Thurø Fællesskov har ikke været kontaktet).
Thurø Østerskov, formidling
Formålet er at fortælle om sommerfugle og give interesse for naturen. Der kommer mange besøgende til skoven, der ligger i tilknytning til naturområdet Thurø Rev. Der sættes mindre skilte op langs en rute, hvor der er mulighed for at opleve forskellige arter af sommerfugle. Omkostning 30.000 kr. Realiserbarhed ukendt (en del af Thurø Fællesskov med 60-70 ejere – Bestyrelsen for Thurø Fællesskov har ikke været kontaktet).
*Biodiversitetsundersøgelsen. Biodiversitetsundersøgelsen er vedlagt som bilag (Bilag 1: Kortlægning af biodiversitet og forslag til indsatser, Rapport. Bilag 2: Kortlægning af biodiversitet og forslag til indsatser, Indsatser).
Indsatserne drøftes med Det Grønne Råd på møde den 27. februar 2023. Der gives et resumé herfra på mødet i Teknik- og Miljøudvalget.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er i alt 1.347.340 kr. til rådighed i 2023. Der er afsat 691.645 kr. på anlægsbudgettet til den lovbundne Natura 2000-indsats jævnfør kommunens Natura 2000-handleplaner, og der er overført 655.695 kr. fra 2022. De overførte midler stammer primært fra udskydelse af anlæg i 2022, hvor en permanent aftale om udvikling af overdrev på arealer ved Klintholm blev sat i bero. Projektet forventes realiseret i 2023.
Ved budgetforliget for 2018 og overslagsårene blev der afsat en årlig naturpulje på 1. mio. kr. (i 2018 niveau). på anlægsbudgettet. På Kommunalbestyrelsens møde den 17. december 2019 blev det besluttet at afsætte 693.000 kr. heraf til skovrejsning i perioden 2020 - 2049.
På driftsbudgettet er der i 2023 afsat 861.611 kr. til naturindsatser uden for Natura 2000-områderne.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Miljømålsloven.
Naturbeskyttelsesloven.
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 09-03-2023
Indstillingen godkendes med bemærkning om, at der afsættes omkring 10.000 kr. til borgerdrevne projekter, f.eks. projekter vedrørende mursejlere.
Beslutningstema
Naturstyrelsen, Svendborg Vand A/S og Svendborg Kommune har i 2019 indgået en 20-årig samarbejdsaftale om skovrejsning på ca. 540 ha ved Skovmølleværket øst for Svendborg. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til dækning af tab forbundet med frasalg af bygninger, i forbindelse med erhvervelse af arealer til skovrejsningsprojektet øst for Svendborg.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,
- At 402.375 kr. af de uforbrugte midler til naturpuljen på anlægsbudgettet 2022 ønskes anvendt til dækning af tab ved frasalg af bygninger i 2023, i forbindelse med erhvervelse af arealer til skovrejsningsprojektet øst for Svendborg.
- At administrationen på næste møde i Teknik- og Miljøudvalget fremlægger forslag til finansiering af forventelige nye tab ved frasalg af bygninger, i forbindelse med erhvervelse af arealer til skovrejsningsprojektet øst for Svendborg.
Sagsfremstilling
Svendborg Kommune har i 2020 indgået en samarbejdsaftale, med Naturstyrelsen og Svendborg Vand, om et skovrejsningsprojekt på et 540 ha stort areal øst for Svendborg, jævnført bilag 1 (Bilag 1: Samarbejdsaftale om etablering af grundvandsbeskyttende fredskov ved Svendborg). Projektperioden strækker sig over 20 år.
Projektet gennemføres ved, at Naturstyrelsen erhverver arealer inden for projektområdet samt indretter og driver disse som fredskovspligtige arealer. Svendborg Kommune medfinansierer, jævnfør aftalens §5, 22 % af prisen for arealkøb, mens Svendborg Vand medfinansierer 50%. Svendborg Kommune har fået en opsparings-/afdragsordning med Naturstyrelsen hertil med en årlig indbetaling på 693.000 kr. over 30 år. Naturstyrelsen bekoster etableringen af selve skoven.
Ud over det aftalte årlige beløb kan der komme udgifter i forbindelse med opkøb af hele ejendomme med driftsbygninger. Når bygningerne fra sådan en ejendom sælges igen uden jord, kan der komme et tab, som skal dækkes af parterne i aftalen efter en forud aftalt fordeling med 17% til Svendborg Kommune. Kommunen skal i hvert enkelt tilfælde forud godkende Naturstyrelsens køb af ejendomme, hvor der kan forventes at komme et sådan tab.
I forbindelse med den igangværende jordfordeling er der erhvervet en landbrugsejendom med bygninger (Kværndrup Vænge 11) som byttejord. Jorden fra ejendommen indgår som erstatning for jord, der ligger inden for projektarealet og som overgår til Naturstyrelsen. Bygningerne frasælges med lidt jord med et samlet tab på 2.366.910 kr. Administrationen har i 2022 godkendt kommunens andel af tabet på 402.375 kr. til betaling i 2023.
Da køb af ejendomme sker på det frie marked, skal beslutningen om køb kunne tages hurtigt og det kan være vanskeligt at nå en politiske proces med godkendelse forinden.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der forventes overført 536.850 kr. fra 2022 til 2023 i forbindelse med regnskabsafslutningen 2022 til naturpuljen på anlæg. Heraf ønskes 402.375 kr. anvendt til dækning af tab ved frasalg af bygninger i forbindelse med skovrejsningsprojektet.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen.
Lovgrundlag
Naturbeskyttelsesloven.
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 09-03-2023
Indstillingen godkendes.
Beslutningstema
Ifølge Vandforsyningslovens § 55 skal almene vandforsyninger udarbejde et regulativ, som skal godkendes af Kommunalbestyrelsen. Kommunalbestyrelsen godkendte den 20. december 2022 et regulativ for de 14 private almene vandforsyninger i Svendborg Kommune. Efter aftale med Vandrådet for de almene vandforsyninger i kommunen, udgår Vindeby Vandforsyning af fællesregulativet for de private almene vandforsyninger i kommunen. Kommunalbestyrelsen skal formelt godkende, at fællesregulativ nu kun gælder for 13 af de 14 private almene vandforsyninger i Svendborg Kommune. Vindeby Vandforsynings nye regulativ vil blive forlagt på et senere tidspunkt i en selvstændig sagsfremstilling.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det over for Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At godkende at Svendborg Vandråds fællesregulativ opdateres med den ændring, at Vindeby Vandforsyning udgår af listen.
Sagsfremstilling
Der er i Svendborg Kommune 14 private almene vandforsyninger. Jævnfør Vandforsyningsloven § 55, skal almene vandforsyninger udarbejde et regulativ, som skal godkendes af Kommunalbestyrelsen. Regulativet beskriver forholdene mellem vandforsyningen og dens forbrugere. Derudover angiver den de serviceydelser, som vandforsyningen kan opkræve et gebyr for. Priserne fremgår af den enkelte almene vandforsynings takstblad.
Kommunalbestyrelsen godkendte den 20. december 2022 et nyt regulativ for de 14 private vandværker i Svendborg Kommune. Vindeby Vandforsyning var som udgangspunkt indforstået med indholdet, men forsyningen vurderede efterfølgende, at deres praksis ikke i tilstrækkeligt omfang kunne rummes af fællesregulativet, hvorfor de valgte at udtræde af regulativet. Vindeby Vandforsyning har den 2. februar 2023 fremsendt et udkast til et selvstændigt regulativ, som administrationen er i dialog med forsyningen om. Vindeby Vandforsynings regulativ vil blive behandles i selvstændigt dagsordenspunkt.
Det nye fællesregulativ for de 13 private almene vandforsyninger fremgår af bilag 1 (Bilag 1. Fællesregulativ for 13 af de 14 private vandværker i Svendborg Kommune). Eneste ændring er, at Vindeby Vandforsyning udtræder.
Administrationen vurderer, at ændringen af regulativet kun påvirker Vindeby Vandforsynings forbrugere. De øvrige 13 private almene vandforsyninger skal derfor ikke udsendes et nyt varsel til forbrugerne om, at regulativet ændres.
Vindeby Vandforsyning skal derimod orientere deres forbrugere om, at de fortætter med det nuværende regulativ fra 2009 frem til et nyt træder i kraft. Når Kommunalbestyrelse har godkendt Vindeby Vandforsynings nye regulativ, skal forsyningen orientere deres forbrugere om, at det nye regulativ træder i kraft tre måneder efter godkendelsen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er ingen budgetmæssige konsekvenser for Svendborg Kommune.
CO2-Konsekvensvurdering
Det vurderes ikke at have konsekvenser for CO2-udledningen.
Lovgrundlag
Vandforsyningslovens § 55.
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 09-03-2023
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.
Beslutning i Økonomiudvalget den 21-03-2023
Indstilles.
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 28-03-2023
Godkendt.
Afbud fra Jesper Ullemose (V). Som suppleant deltog Karen Kruse (V)
Mette Kristensen (V) var fraværende.
Beslutningstema
Orientering om status for projekt Liv i Lillebælt samt Svendborg Kommunes planer for etablering af stenrev, udplantning af ålegræs og opsætning af biohuts, som skal forbedre miljøtilstanden i Det Sydfynske Øhav.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,
- At orienteringen om Svendborg Kommunens deltagelse i Liv i Lillebælt og planerne for at forbedre miljøtilstanden i Øhavet ved anlæg af stenrev, ålegræsområder samt biohuts tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsen har med Budget 2022-2025 og Klimahandleplan 2022 besluttet, at administrationen skal undersøge muligheden for at gennemføre en række konkrete indsatser i Det Sydfynske Øhav, der skal forbedre det marine miljø i forhold til biodiversitet og klima.
Teknik- og Miljøudvalget blev orienteret om projektets status på mødet den 16. juni 2022. Med dette dagsordenspunkt får udvalget en opdateret status samt en oversigt over de kommende skridt i projektet.
Svendborg Kommune har, sammen med de øvrige 11 kommuner i projekt Liv i Lillebælt, i sommeren 2022 ansøgt VELUX-fonden om 33,6 mio. kr. til projektledelse og anlæg af indsatser, som kan forbedre miljøforholdene i Lillebælt herunder i Det Sydfynske Øhav. Detaljer om Liv i Lillebælt, herunder om formål og organisering fremgår af referatet fra udvalgsmødet den 16. juni 2022. Ansøgningen til fonden, der er vedlagt som bilag 1 (Bilag 1. Ansøgning til Velux Fonden om projekt Liv i Lillebælt med bilag), uddyber beskrivelsen af projektet. Udvalget skal dog gøres opmærksom på, at ansøgningen lægger op til en lidt anden økonomisk ramme end oplyst på udvalgsmødet i juni 2022. Efter dialog med fonden lægges det blandt andet op til, at kommunerne skal sikre en supplerende finansiering svarende til 50 % af udgifterne mod tidligere 38 %.
Som en del af Liv i Lillebælt-projektet har VELUX-fonden finansieret to faglige rapporter. Disse er udarbejdet af DTU Aqua og har titlerne ”Miljøtilstand og presfaktorer i Lillebælt” og ”Virkemidler og tiltag til forbedring af miljø- og naturforholdene i Lillebælt”. Rapporterne er vedlagt som bilag 2 (Bilag 2. Miljøtilstand og presfaktorer i Lillebælt) og bilag 3 (Bilag 3. Virkemidler og tiltag til forbedring af miljø- og naturforholdene i Lillebælt).
Administrationen har blandt andet på baggrund rapporterne og en grundig GIS-analyse kortlagt egnede områder til etablering af stenrev og til udplantning af ålegræs med henblik på at gennemføre konkrete indsatser.
Målet er at ansøge Kystdirektoratet inden sommeren 2023 om tilladelse til at gennemføre indsatserne på en række nærmere udvalgte lokaliteter. De egnede områder til henholdsvis stenrev og ålegræs fremgår af bilag 4 (Bilag 4. Potentialekort - stenrev) og (Bilag 5. Potentialekort - ålegræs). De såkaldte biohuts placeres ud fra viden om placering af stenrev, som giver muligheder for undervisning og rekreative aktiviteter. Biohuts er kunstige fiskeskjul, som består af et stålbur, der fyldes med muslingeskaller og mindre sten. Det er små enheder, der typisk hænges op i havne, under broer og på lignende let tilgængelige steder.
Inden anlæggenes endelige placering og designs fastlægges, ønsker administrationen at involvere lokale interessenter med det formål at kvalificere projektet. Det skal ske ved, at projektet bliver forlagt Det Grønne Råd og at der afholdes en workshop, hvor alle interesserede har mulighed for at bidrage med ideer og lokal viden.
Administrationen forventer at de næste skridt i projekter bliver:
- 27. februar 2023: Det Grønne Råd orienteres om Liv i Lillebælt-projektet, om kommunens planer for konkrete indsatser og om afholdelse af workshop med henblik på lokal involvering.
- Medio. marts 2023: Workshop med henblik på lokal involvering og kvalificering af administrationens forslag til projektområder og anlægsdesign.
- Medio marts 2023: Endelig valg af lokaliteter til etablering af anlæg blandt andet på baggrund af input fra workshop og dykkerundersøgelser.
- Primo april 2023: Forventet svar fra VELUX-fonden vedrørende ansøgning om delfinansiering af Liv i Lillebælt herunder om anlægsmidler.
- Sommer 2023: Udvalget beslutter indsatsernes placering og design, herunder om Kystdirektoratet skal ansøges om tilladelse til etablering.
- Kystdirektoratet ansøges om tilladelse til anlæg. Forventet sagsbehandlingstid er ca. et år.
- Efterår 2023: Fundraising.
- Forår 2024: Udvalget orienteres om resultat af ansøgninger til kystdirektorat og VELUX-fonden samt om mulighederne for ekstern finansiering eksempel via fonde og private.
- 2024-2025: Anlægsarbejde.
Administrationen samarbejder med Ærø Kommune om realisering af tilsvarende konkrete indsatser i farvandene omkring Ærø.
Administrationen samarbejder med Ærø Kommune om realisering af tilsvarende konkrete indsatser i farvandene omkring Ærø.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Etablerede stenrev vil rumme et rigt fiske- og dyreliv. Det vil, som den sænkede færge M/F Ærøsund, udgøre et spændende dykkerspot, som vil kunne bidrage til kommunens turismeerhverv.
Nye og større områder med ålegræs vil bidrage til øget biodiversitet og dermed være med til at skabe grundlag for et kommercielt og rekreativt fiskeri.
Byrådet har bevilget 360.000 kr. årligt fra 2022 og frem til og med 2026. Af disse dækker 60.000 kr. udgifterne til et fælles projektsekretariat i Liv i Lillebælt, og 300.000 kr. dækker udgifterne til et halvt årsværk i administrationen.
Administrationen planlægger anlægsindsatser svarende til udgifter for fem mio. kr. Hvoraf egenfinansieringen udgør 50 %. Egenfinansieringen kan søges dækket af eksterne finansieringskilder som f.eks. donationer og fonde, blandt andet i samarbejde med de øvrige kommuner i projekt Liv i Lillebælt. Lykkes det ikke at finde eksterne midler, kan Kommunalbestyrelsen beslutte at finansierer projektet selv eller at opgive projektet. Anlægsprojekternes endelige omfang fastlægges på baggrund af mulighederne for ekstern finansiering.
CO2-Konsekvensvurdering
Veletablerede ålegræsenge kan tilbageholde betydelige mængder CO2. Niveauet er sammenligneligt med skovrejsning på land. Da projektets økonomi og dermed omfanget af områder der kan tilplantes, endnu ikke er fastlagt, er det ikke muligt at sige, hvor mange tons CO2 projektet kan tilbageholde til gavn for klimaet.
Etablering af stenrev vil ikke have nogen nævneværdig påvirkning af CO2-nivauet bortset fra, at der vil være en udledning under anlægsfasen.
Lovgrundlag
Kystbeskyttelsesloven, Miljøvurderingsloven, Kysthabitatbekendtgørelsen
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 09-03-2023
Orienteringen tages til efterretning.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Teknik- og Miljøudvalget skal træffe beslutning om frigivelse af puljen ”By- og områdefornyelse”.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,
- at frigive rådighedspuljen ” By- og områdefornyelse” på 312.830 kr.
Sagsfremstilling
Området for skimmelsvamp er reguleret i byfornyelsesloven.
Efter byfornyelsesloven § 75, stk. 1, er Svendborg Kommune forpligtet til at føre tilsyn med ejendomme, som benyttes til beboelse og ophold, når det vurderes, at disse ejendomme ved deres beliggenhed, indretning eller andre forhold er sundhedsfarlige eller brandfarlige.
I praksis er dette hovedsageligt skimmelsvampsager.
Hvis det på det uformelle besøg vurderes, at der kan være tale om sundhedsfare, skal der foretages undersøgelser for at afgøre, om der er sundhedsfare -og i givet fald hvilket niveau af sundhedsfare, der er tale om. Disse undersøgelser er forbundet med en udgift.
Hvis det vurderes, at sundhedsfaren er nærliggende, og bebyggelsen som konsekvens heraf skal kondemneres, har kommunen efter byfornyelsesloven § 61 en genhusningsforpligtelse, som også medfører en udgift.
Administrationen har den seneste tid oplevet en stigning i anmeldelser af skimmelsvampssager.
Administrationen oplever desuden, at antallet af anmeldelser er mere alvorlige end tidligere.
Der er med andre ord flere sager, som resulterer i, at der skal foretages flere undersøgelser mv.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Rådighedspuljen ” By- og områdefornyelse” på 312.830 kr. er netop disponeret til varetagelse af sundhedsfarlige boliger(skimmelsvamp), som Svendborg Kommune gennem byfornyelsesloven er forpligtet til at håndtere, hvorfor administrationen anmoder puljen frigivet
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Byfornyelsesloven
Kasse- og regnskabsregulativet
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 09-03-2023
Indstillingen godkendes.
Beslutningstema
Sager til orientering.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,
- At orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Udvalgsformanden:
Udvalgsmedlemmer:
Administrationen:
Der orienteres om en række temaer, jævnfør Bilag 1. (Bilag 1. Orientering fra administrationen):
- Orientering om Verdensmålsby Svendborgs afrapportering, jævnfør Bilag 2. (Bilag 2. Svendborg for målene rapport – mail med bilag ).
- Målrettede klimarrangementer året rundt i stedet for klimaugen
- Orientering om resultat af udbud af fjernvarmeprojekter på Fyn og mulige afledte konsekvenser for udbygningen af fjernvarme i Svendborg Kommune, jævnfør Bilag 5 og Bilag 6 (Bilag 5. Orientering om resultat af udbud af fjernvarmeprojekter på Fyn og Bilag 6. Rapport om udvalgte fjernvarmecases).
- Orientering om Kystdirektoratets meddelelse om afslag på ansøgning fra Præstelandingens Brolaug om dispensation fra strandbeskyttelseslinjen til opførelsen af klubhus og sauna, jævnfør Bilag 4 (Bilag 4. Afgørelse fra Kystdirektoratet).
Henvendelse fra Peter Teglhøj, Svendborg – Hjælp mursejlerne i Svendborg jævnfør Bilag 3 (Bilag 3. Hjælp mursejlerne i Svendborg).
Kommende større sager:
Forventede sager til Teknik- og Miljøudvalgets møde den 17. april:
Regnskab og årsberetning 2022
Budget 2024
Tilsynsindberetning for brændeovne
Etablering af varmepumper i kommunale bygninger
Principbeslutning om afbrænding af biomasse i fjernvarmesystemet
Principbeslutning for understøttelse af nye fjernvarmeselskaber
Igangsættelse af projektforslagsproces for Lundeborg Fjernvarme
Udkast til indsatser i indsatsplan for grundvandsbeskyttelse
Vindmøller ved Broholm
Sauna på stranden i Lundeborg
Energiinvesteringer i 2023
Temaer for mobilitetsplan
Brandrapport vedrørende Ollerup Plejecenter
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 09-03-2023
Orienteringen tages til efterretning.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Aftaleparterne bag Pesticidstrategi 2017-21 har vedtaget, at der så vidt muligt skal indgås frivillige aftaler om boringsnære beskyttelsesområder (BNBO). For at understøtte denne proces har Byrådet den 29. juni 2021 vedtaget en principbeslutning om, at der indenfor de sårbare BNBO’er kan forventes, at der vil blive givet påbud om pesticidfri drift, hvis der ikke indgås en frivillig aftale om at BNBO’et beskyttes.
Svendborg Vand har fremsendt udkast til aftaler med jordejere om grundvandsbeskyttelse indenfor to BNBO’er og fem delområder af BNBO’er. For to af delområderne er der tale om beskyttelse mod anvendelsen af pesticider og for de resterende skal der også være reduceret kvælstofanvendelse, da områder samtidigt vurderes nitratsårbare. For at undgå fare for forurening af grundvandet, skal Kommunalbestyrelsen træffe beslutning om, hvorvidt kommunen vil give påbud om pesticidfri drift samt reduceret kvælstofanvendelse, hvis de frivillige aftaler ikke kan indgås.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At beslutte, at der indenfor nedenstående aftaleområder tilknyttet sårbare BNBO’er gives påbud om rådighedsindskrænkelse, hvis ikke de beskrevne aftaler indgås.
Matrikler, hvor der indenfor aftaleområdet tilknyttet BNBO, vil blive påbudt pesticidfri drift i mangel af indgåelse af frivillig aftale:
20c Holmdrup By, Skårup
9a Holmdrup By, Skårup
Matrikler, hvor der indenfor aftaleområdet tilknyttet BNBO, vil blive påbudt pesticidfri drift og reduceret kvælstofanvendelse i mangel af indgåelse af frivillig aftale:
63l Svendborg Markjorder
10e og 20f Skårup By, Skårup
27b Skårup By, Skårup
3n og 11a Lunde By, Lunde
Sagsfremstilling
Et BNBO er det område omkring en vandværksboring, hvor grundvandet løber frem til boringen indenfor et år. Når der indvindes vand, vil der komme en sænkning i vandstanden omkring boringen. Hvis der ikke er et tykt beskyttende lerlag, vil sænkning i vandstanden give en øget nedsivning omkring boringen, hvorved blandt andet pesticider og reduceret kvælstofanvendelse kan følge med ned i grundvandet.
Aftaleparterne bag Pesticidstrategien 2017-21 vedtog den 11. januar 2019 en tillægsaftale, der pålagde kommunerne at vurdere risikoen for forurening indenfor alle BNBO’er. Formålet med risikovurderingerne er at udpege de særligt sårbare BNBO’er, hvor der er behov for at beskytte grundvandet mod pesticider og for nogle også reduceret kvælstofanvendelse. Det enkelte vandværk og forsyningsselskab er efterfølgende ansvarlig for, at der indgås frivillige aftaler.
Byrådet har den 29. juni 2021 taget en principbeslutning om, at hvis grundvandet i de sårbare BNBO ikke beskyttes via frivillige aftaler, så kan der forventes et påbud efter Miljøbeskyttelseslovens §24 om, at grundvandet beskyttes.
Svendborg Vand har 14 BNBO’er, der skal indgås aftaler om bliver beskyttet og ind til nu, er der truffet aftale om de fire BNBO’er ved Hvidkilde.
Svendborg Vands rådgiver NIRAS har fremsendt udkast til aftaler om grundvandsbeskyttelse indenfor fem delområder af BNBO’er tilknyttet Skovmølleværket og to hele BNBO’er tilknyttet Lunde Ny Vandværk. De fremsendte udkast til aftalerne består af et detaljeret kort af de pågældende arealer (aftaleområde, matrikler, BNBO og ekstension mv.), tinglysningsdeklarationer og erstatningsnotater.
Skovmølleværket
Der er tilknytte otte boringer til Skovmølleværket. To af boringerne er placeret i Holmdrupområdet. Disse boringer betegnes Holmdrup Kildeplads. Deres BNBO’er er vurderet sårbare overfor pesticider, hvorfor der skal indgås aftale om pesticidfri drift, jævnført bilag 1 (Bilag 1. BNBO-risikovurdering).
Der er fremsendt udkast til aftaler om beskyttelse af delområder tilknyttet begge boringers BNBO’er. De resterende dele af BNBO’erne forhandles der stadig aftaler om beskyttes.
Der er tale om aftaler for en del af de to matrikler 20c Holmdrup By, Skårup, bilag 2 (Bilag 2. Matrikel 20c Holmdrup By, Skårup) og 9a Holmdrup By, Skårup, bilag 3 (Bilag 3. Matrikel 9a Holmdrup By, Skårup).
De resterende seks boringer tilknyttet Skovmølleværket, er placeret omkring Skovmølleværket. Dem kalder vi samlet for Skovmølle Kildeplads. Deres BNBO’er er alle vurderet sårbare overfor både pesticider og kvælstofanvendelse, hvorfor der skal indgås aftale om pesticidfri drift og reduceret kvælstofanvendelse, jævnført bilag 1 (Bilag 1. BNBO-risikovurdering).
Der er fremsendt udkast for aftaler om beskyttelse af delområder tilknytning tre af disse boringers BNBO’er. De resterende dele af BNBO’erne forhandles der stadig aftaler om beskyttes.
Der er tale om en del af matriklerne: 63I Svendborg Markjorder, jævnført bilag 4 (Bilag 4. 63I Svendborg Markjorder), 10e og 20f Skårup By, Skårup, jævnført bilag 5 (Bilag 5. 10e og 20f Skårup By, Skårup) og 27b Skårup By, Skårup, jævnført bilag 6 (Bilag 6. 27b Skårup By, Skårup)
BNBO’erne tilknyttet Lunde Ny Vandværk
Det sidste udkast til aftale om grundvandsbeskyttelse gælder for et areal, der inkluderer begge BNBO’er til Lunde Ny Vandværks to boringer. Disse BNBO’erne er vurderet sårbare overfor både pesticider og nitrat, hvorfor der skal indgås aftale om pesticidfri drift og reduceret kvælstofanvendelse, jævnført bilag 1 (Bilag 1. BNBO-risikovurdering).
Der er tale om del af de to matrikler: 3n og 11a Lunde By, Lunde, jævnfør bilag 7 (Bilag 7. 3n og 11a Lunde By, Lunde).
Om aftalerne
Arealerne som udkastet til aftalerne dækker, er i alle tilfælde større end de udlagte BNBO’er eller BNBO-delområder, fordi jordejerne har påberåbt sig ekstensionsret jævnfør Vejlovens § 104. Dertil har jordejerne betinget sig, at erstatningerne bliver på ekspropriationslignede vilkår.
Kommunalbestyrelsen skal derfor træffe beslutning om, kommunen vil give påbud om beskyttelse af der pågældende områder tilknyttet BNBO’erne, hvis Svendborg Vand A/S og lodsejerne ikke lykkes med at indgå de frivillige aftaler indenfor et passende tidsrum.
Der er for jordejerne forhandlet en erstatning på mellem 25.000 og 132.000 kr. pr. ha. Ifølge Danske Vandværkers vejledning til vandværkerne, så har taksationsafgørelserne lagt et niveau for erstatninger på mellem 50.000 og 110.000 kr. pr. ha for pesticidfri drift og eventuelt reduceret kvælstofanvendelse. I dette tilfælde er der for tre af områderne vurderet, at erstatningerne skal være højere end det vejledende niveau. Det gælder for landbrugsarealet på matrikel 3n Lunde By, Lunde samt 27b Skårup By, Skårup, der med rådighedsindskrænkningerne er vurderet til en værdiforringelse på 120.000 kr. pr. ha, mens matrikel 11a Lunde By, Lunde er vurderet til en værdiforringelse på 132.000 kr. pr. ha. Disse aftaler tager udgangspunkt i, at jordpriserne er estimeret til at ligger på 140.000-215.000 kr. pr. ha med et gennemsnit på ca. 190.000 kr. pr. ha. Administrationen vurderer derfor, at niveauet for erstatningerne er passende.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Beslutningen har ingen økonomiske konsekvenser for Svendborg Kommune. Erstatningerne afholdes af Svendborg Vand A/S.
CO2-Konsekvensvurdering
Det vurderes ikke at have konsekvenser for CO2-udledningen.
Lovgrundlag
Miljøbeskyttelsesloven §24 og §64
Vejloven § 104
Bekendtgørelse om vurdering af boringsnære beskyttelsesområder og indberetning
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 09-03-2023
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.
Beslutning i Økonomiudvalget den 21-03-2023
Indstilles.
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 28-03-2023
Godkendt.
Afbud fra Jesper Ullemose (V). Som suppleant deltog Karen Kruse (V)
Mette Kristensen (V) var fraværende.
Beslutningstema
På Kommunalbestyrelsens møde den 31. oktober 2022 blev der truffet beslutning, om størrelsen på den årlige leje for FUND Friskole samt vilkårene for betaling af sikkerhedsstillelse/depositum.
FUND Friskole har i mail af 15. december 2022 henvendt sig med et ønske om ændringer af de fastsatte vilkår.
Der skal træffes beslutning om kommunen kan imødekomme ændring af betalingsvilkår i erhvervslejekontrakten med FUND Friskole og om mulighed for særskilt opgørelse af forbrug af el og vand.
Indstilling
Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget, at der overfor Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At der meddeles afslag på FUND Friskoles ønsker jf. punkt a)-c) og godkendelse af punkt d):
a) Bygning 19G kan overtages vederlagsfrit pr. 1. april 2023 (Huslejeudsættelse i 4 måneder)
b) Betaling af husleje først påbegyndes ved overtagelse af de øvrige bygninger benævnt Bygning 19H og 19K pr. 1. august 2023
c) Udskydelse af betaling af første rate af depositum på 88.425 kr. til betaling den 1. november 2023 (Udsættelse af første rate af depositum i 7 måneder)
d) Ønsker opdeling/adskillelse af vand og el
Da pkt. a)-c) strider imod reglerne i kommunalfuldmagten.
- At opsætning af selvstændige forbrugsmålere for el og vand finansieres via en forhøjelse af den månedlige husleje.
Sagsfremstilling
Administrationen henviser til, at der i henhold til kommunalfuldmagten ikke må gives støtte uden lovhjemmel i form af tilskud, lån, garantistillelse eller lignende. Dette gælder for institutioner, der er organiseret på privatretligt grundlag, hvilket er gældende for FUND Friskole. FUND Friskoles ønsker punkt a-c kan derfor ikke imødekommes.
Det er dog muligt at opsætte bimålere i de nævnte bygninger, så der kan opkræves særskilt betaling for forbrug af vand og el.
FUND Friskoles ønsker betyder et huslejetab på 45.900 kr. for kommunen i forhold til den fastsatte husleje på 530.550 kr. jf. kommunalbestyrelsens beslutning den 31. oktober 2022 og en udsættelse af indbetaling af depositum /sikkerhedsstillelse på 7 måneder. Dette går imod kommunalfuldmagten, idet der vil være tale om, at kommunen så yder et tilskud til FUND Friskole.
Tidligere var det FUND Friskoles ønske, at bygningerne skulle overtages successivt. Lejemålet Bygning 19G skulle overtages pr. 1. marts 2023 (ikrafttrædelsestidspunktet) og lejemålene i Bygning 19H og 19K skulle påbegyndes pr. 1. juli 2023. Overtagelse er således udskudt til henholdsvis den 1. april 2023 og 1. august 2023.
Kommunalbestyrelsen godkendte den 31. oktober 2022, at depositum/sikkerhedsstillelsen skulle forfalde i 3 rater og første rate skulle betales ved underskrivelse af erhvervslejekontrakten, dvs. ved overtagelse af Bygning 19G, jf. (Bilag 1- kort over bygningsnummer). Det fulde depositum skulle så være indbetalt efter 2 år. (Bilag 2 – Dagsorden af 31.10.2022, godkendelse af scenarie 2)
Forbrugsafgifter:
Ved indgåelse af lejemålet skal der opsættes bimålere for måling af forbruget af vand, el og varme.
Det samlede overslag på prisen for etablering af selvstændige afregningsmålere for koldt og varmt vand er på 62.600 kr. ekskl. moms, etablering af fjernaflæsning af varmemåler i Bygning 19F 12.500 kr. ekskl. moms og etablering af selvstændig el-afregningsmåler på 97.000 kr. ekskl. moms.
Bygning 19L, der er udlejet til Foreningen Saga, bliver i dag forsynet med el fra bygning 19H, og derfor skal der etableres en selvstændig afregningsmåler i denne bygning. Omkostninger forbundet hermed vil udgøre 40.000 kr. ekskl. moms.
Det samlede overslag for etabling af måleudstyr udgør således samlet 212.100 kr. ekskl. moms.
Etablering af bimålere mv. skal foretages for, at det kan sikres, at lejeren betaler de faktiske forbrugsomkostninger på vand og el. Under de nuværende forhold vil det ikke være muligt at opgøre det faktiske forbrug i de bygninger, som FUND Friskole ønsker at leje. Der vil derfor være en risiko for, at en differerence i forhold til en à conto-betaling vil skulle dækkes af kommunen.
Fordelen ved udskilningen er samtidig, at kommunens administrationsomkostninger reduceres, da lejer efter en udskilning kan afregne direkte med forsyningsselskaberne, hvilket overflødiggør, at kommunen skal udarbejde et forbrugsregnskab.
Lukket dagsordenpunkt
Sager om udlejning af ejendom er en objektiv oplysning, som ikke er fortrolig, mens alle oplysninger om prisfastsættelse samt oplysninger om faktiske forhold, der underbygger overvejelser om pris og lejeniveau, kan danne præcedens. I denne sag skal aftale om vilkår for et erhvervslejemål behandles og dette skal være fortroligt, indtil vilkårene er godkendt.
På denne baggrund behandles sagen som lukket dagsordenspunkt.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Da de af FUND Friskole ønskede ændringer ikke kan anbefales iværksat, vil vilkårene i lejekontrakten være uændrede i forhold til beslutning på Kommunalbestyrelsens møde den 31.10.2022
De samlede udgifter til adskillelse af forsyning vil udgøre 212.100 kr. ekskl. moms. Finansiering af denne udgift forslås dækket via en forhøjelse af huslejen for erhvervslejemålet.
CO2-Konsekvensvurdering
Bygningerne har tidligere været i brug og derfor vil det være status quo.
Lovgrundlag
Erhvervslejeloven og kommunalfuldmagten
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 08-03-2023
Indstilles.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 09-03-2023
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalg og Kommunalbestyrelse.
Beslutning i Økonomiudvalget den 21-03-2023
Indstilles
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 28-03-2023
Godkendt.
Afbud fra Jesper Ullemose (V). Som suppleant deltog Karen Kruse (V)
Mette Kristensen (V) var fraværende.