Teknik- og Miljøudvalget
Referat • 6. oktober 2022 kl. 14.30
Indhold
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 06-10-2022
Dagsordenen godkendt.
Punkterne 1-7 og 10-17 behandles før punkterne 8-9.
Afbud fra Birger Jensen (V), stedfortræder Jesper Ullemose (V)
Afbud fra René Haahr (V), stedfortræder Per Nykjær (V)
Jørgen Lundsgaard var fraværende under temamødets første del, kl. 14.30-14.45.
Beslutningstema
Den nuværende parkeringsstrategi udløber ved udgangen af 2022, og der skal derfor træffes beslutning om at igangsætte en proces for udarbejdelse af ny parkeringsstrategi for Svendborg bymidte og havn gældende for årene 2023-2026. I forlængelse heraf skal der træffes beslutning om, at administrationen som udgangspunkt selv forestår udarbejdelsen af parkeringsstrategien og alene inddrager ekstern rådgiver i det omfang, det er nødvendigt.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse,
- Procesplan for udarbejdelsen af en ny parkeringsstrategi for Svendborg bymidte og havn gældende for årene 2023-2026.
- At administrationen som udgangspunkt selv udarbejder strategien og kun anvender ekstern rådgiver, såfremt egne kompetencer ikke er tilstrækkelige.
Sagsfremstilling
I februar 2019 bestilte Byrådet udarbejdelsen af en ny parkeringsstrategi for Svendborg, som skulle tage højde for de fremtidige udviklingsprojekter og parkeringsproblematikker. Parkeringsstrategien for 2020-2022 blev endelig godkendt i Byrådet den 28. april 2020.
Da den nuværende parkeringsstrategi udløber i indeværende år, bør der udarbejdes en ny parkeringsstrategi for Svendborg bymidte og havn gældende for årene 2023-2026. Nedenfor beskrives en procesplan herfor.
Den nye parkeringsstrategi vil tage udgangspunkt i Teknik- og Miljøudvalgets temadrøftelse på udvalgsmødet den 6. oktober 2022 samt et dialogmøde med en række interessenter, der bliver afholdt i vinteren 2022. Undervejs i processen vil administrationen inddrage følgende aspekter og analyser:
- Kortlægning af eksisterende parkeringsforhold
- Byudviklingens påvirkning af parkeringsudbud
- Tilpasning af zoner, takster, licenser og parkeringsfond
- Bedre udnyttelse af eksisterende parkeringskapacitet
- Parkeringsnorm i forbindelse med nybyggeri
- Der vil endvidere blive fremlagt en etapeplan for de relevante indsatser i relation til strategiens udmøntning.
Tidsplanen for processen for den ny parkeringsstrategi vil være som følger:
- Ultimo 2022: Åbent dialogmøde med indbudte relevante interessenter, Kommunalbestyrelsen samt relevante administrative afdelinger.
- Primo 2023: Præsentation af udkast til parkeringsstrategien.
- Medio 2023: Parkeringsstrategien godkendes til at sendes i offentlig høring i fire uger.
- Medio 2023: Administrationen modtager høringssvar som samles i en hvidbog.
- Medio 2023: Godkendelse af endelig parkeringsstrategi for Svendborg bymidte og havn i Teknik- og Miljøudvalget.
- Medio 2023: Godkendelse af endelig parkeringsstrategi for Svendborg bymidte og havn i Kommunalbestyrelsen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Udgifterne forbundet med udførelsen af parkeringsstrategien afholdes inden for den eksisterende driftsramme for Trafik og Infrastruktur.
Eventuelle afledte anlægsinvesteringer vil skulle finansieres særskilt.
Udarbejdelsen af parkringsstrategien for Svendborg bymidte og havn 2023-2026 vil i videst muligt omfang ske indenfor egne ressourcer, men det kan blive nødvendigt med ekstern rådgivning/bistand. Der søges derfor om godkendelse af brug af ekstern rådgivning, idet udgiften kan overstige den politiske besluttede tærskel på 0,15 mio. kr.
CO2-Konsekvensvurdering
Administrationen vurderer ikke, at der vil være afledte konsekvenser.
Lovgrundlag
Færdselsloven og Vejloven
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 06-10-2022
Indstillingen godkendt.
Afbud fra Birger Jensen (V), stedfortræder Jesper Ullemose (V)
Afbud fra René Haahr (V), stedfortræder Per Nykjær (V)
Beslutningstema
På baggrund af en henvendelse fra Beredskab Fyn blev rammerne for udeservering og vareudstillinger tilpasset i foråret 2022. Denne tilpasning fokuserer på de lovmæssige forhold. I den forbindelse besluttede Teknik- og Miljøudvalget, at der, med involvering af interessenter, i løbet af efteråret 2022/vinteren 2023 skulle udarbejdes reviderede retningslinjer, hvori beslutningen fra Teknik- og Miljøudvalget den 7. april skal implementeres. Efter inddragelse af interessenter, vil der desuden blive set på æstetik og funktionalitet i forhold til udeservering og vareudstilling. Sagen forelægges nu med henblik på godkendelse af procesplanen.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse,
- Procesplan for revidering og implementering af retningslinjer for udeservering og vareudstilling.
Sagsfremstilling
Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 22. april 2022 en tilpasning af rammerne for udeservering og vareudstillinger, hvor der blandt andet blev taget højde for de nødvendige brand- og redningsveje i bymidten. Dette skete på baggrund af en henvendelse fra Beredskab Fyn.
På baggrund af denne beslutning, kontaktede administrationen i maj 2022 de restaurationer, som blev berørt. Her blev der fulgt op på den nye tilladelse til udeservering, hvor der blandt andet blev taget højde for sikring af brand- og redningsveje.
I procesplanen, som blev forelagt på Teknik- og Miljøudvalgsmødet den 22. april 2022, blev det beskrevet, at der i løbet af efteråret 2022/vinteren 2023 skal udarbejdes mere detaljerede rammer og retningslinjer for udeservering og vareudstilling.
Revideringen af retningslinjerne sker med henblik på en harmoniseret løsning for at sikre både brand- og trafiksikkerheden samt fremkommeligheden/tilgængeligheden for den ordinære trafik, beredskabet og handicappede/gangbesværede.
Retningslinjerne for udeservering og varestilling skal desuden tilpasses, så der tages hensyn til beskrivelserne i henholdsvis skilte- og facadelokalplan 290 samt kommuneplanens beskrivelse af Kulturmiljøet ”Middelalderbyen”.
Jævnfør beskrivelserne i lokalplan 290 og kommuneplanen er det vigtigt, at man kan fornemme gaderummet med bygningernes facade og gadernes forløb mere eller mindre uforstyrret selvom det offentlige vejareal anvendes til udeservering og vareudstilling. Dette gøres f.eks. ved at vælge inventar, som ikke slører facader og gadeforløbet og ved at sørge for, at arealerne ryddes uden for åbningstiderne.
Procesplan
Følgende procesplan er udarbejdet for at sikre inddragelsen af de erhvervsdrivende samt andre interessenter i forbindelse med revidering og implementering af de detaljerede rammer og retningslinjer for udeservering og vareudstilling i Svendborg bymidte.
Procesplan:
- Efteråret 2022/vinteren 2023: Dialog med Shopping Svendborg og Beværterforeningen samt kommunens administration omkring detaljerede rammer og retningslinjer for udeservering og vareudstilling.
- Vinter 2023: Godkendelse af reviderede retningslinjer for udeservering og vareudstilling i Teknik- og Miljøudvalget.
- Forår 2023: Information til de erhvervsdrivende i bymidten om detaljerede rammer og retningslinjer for udeservering og vareudstilling.
- Forår 2023: Administrationens 1:1-kontakt til berørte erhvervsdrivende efter behov.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Implementering af de reviderede retningslinjer for udeservering og vareudstilling forventes ikke at have økonomiske konsekvenser for Svendborg Kommune.
Det er ikke muligt at vurdere, hvilke økonomiske konsekvenser det vil have for de erhvervsdrivende.
CO2-Konsekvensvurdering
Administrationen vurderer ikke, at der vil være afledte konsekvenser.
Lovgrundlag
LOV nr 1520 af 27/12/2014 Lov om m offentlige veje m.v.
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 06-10-2022
Indstillingen godkendt.
Afbud fra Birger Jensen (V), stedfortræder Jesper Ullemose (V)
Afbud fra René Haahr (V), stedfortræder Per Nykjær (V)
Beslutningstema
Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 18. august 2022, at Svendborg og Middelfart Kommune indgår i en fælles udbudsmodel for den kommende bybusdrift, med el som drivmiddel.
Nyborg Kommune har på det seneste bestyrelsesmøde oplyst, at de ønsker at deltage i det fælles udbud sammen med Svendborg og Middelfart Kommune. Dog med den forudsætning, at det samlede bedste tilbud på enten tre individuelle tilbud eller den samlede pakke, vinder udbuddet.
Teknik- og Miljøudvalget skal træffe beslutning om, at man ønsker at gennemføre udbuddet, som man tidligere har godkendt eller at gå videre med de nye beskrevne rammer, hvor Nyborg Kommune indgår.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse,
- At gennemføre udbuddet for den kommende bybusdrift i fællesskab med Middelfart Kommune med el som drivmiddel, jævnfør model 1.
Eller
- At gennemføre udbuddet for den kommende bybusdrift i fællesskab med Middelfart og Nyborg Kommune med el som drivmiddel, jævnfør model 2.
Sagsfremstilling
Muligheden for et fælles udbud af buskørsel på Fyn og Langeland er blevet drøftet på flere bestyrelsesmøder i FynBus i perioden 2019 – 2022.
Den endelige ramme for udbuddet blev besluttet på FynBus’ bestyrelsesmøde den 2. september 2021. Det blev bl.a. besluttet, at der skal udbydes en Pakke 1 med el som drivmiddel, der omfatter
Svendborg og Middelfart Kommune. Nyborg Kommune ønsker også el som drivmiddel, men valgte på daværende tidspunkt ikke at deltage i det fælles udbud.
På det seneste bestyrelsesmøde den 16. september 2022 har Nyborg Kommune oplyst, at de ønsker en udbudsmodel, som ikke er i overensstemmelse med de udbudsrammer, FynBus’ bestyrelse tidligere har vedtaget.
FynBus har i den forbindelse rettet forespørgsel til Middelfart og Svendborg Kommune om at tilkendegive, hvilken type udbud man ønsker at indgå i. Rammerne er beskrevet nedenfor som model 1 og 2.
På baggrund af Teknik- og Miljøudvalgets beslutning, vil der blive taget stilling til, om sagen skal fremlægges for FynBus’ bestyrelse med indstilling om at ændre på de tidligere vedtagne rammer.
Svendborg, Middelfart og Nyborg Kommune ønsker alle fortsat kontraktstart i august 2024.
Begge udbudsmodeller er mulige at gennemføre såvel juridisk som teknisk.
Model A: Den oprindelige udbudsmodel med Svendborg og Middelfart Kommune
Hvis en kommune deltager i det fælles udbud, bliver kommunen en del af en pakke. Der afgives tilbud både på pakken og på de enkelte kommuner i pakken.
Efter udbuddet er gennemført, har tilbuddet på pakken første prioritet og de individuelle tilbud anden prioritet.
Pakken vælges i det tilfælde hvor:
- tilbuddet ligger indenfor de fastlagte budgetter for begge kommuner i pakken,
eller
- at de to kommuner accepterer tilbuddet for pakken, selvom tilbuddet for en eller begge kommuner ligger over det fastlagte budget.
En kommune kan derfor trække sig fra et tilbud på en pakke, hvis tilbuddet på buskørsel i kommunen ligger over det fastlagte budget for buskørslen, hvilket den anden kommune i pakkefællesskabet skal acceptere.
Hvis en kommune vælger at trække sig, vil hele pakken blive annulleret. Tilbud på de enkelte kommuner træder derefter i kraft. Det er derfor kun, hvis pakken annulleres, at de individuelle tilbud på den enkelte kommune træder i kraft.
Model B: Ny udbudsmodel med Svendborg, Middelfart og Nyborg Kommune
Nyborg Kommune har i september 2022 genbehandlet sagen og har oplyst, at de ønsker at deltage i det fælles udbud med Svendborg og Middelfart Kommune, dog under forudsætning af nogle ændringer af udbudsstrategien.
Nyborg Kommune ønsker stadig, at der skal gives tilbud på både den enkelte kommune og pakken med alle kommuner.
Nyborg Kommune ønsker dog at ændre tildelingskriteriet, så den laveste samlede pris på de individuelle tilbud eller den samlede pakke vinder. Hvis der er lighed i prisen mellem de individuelle tilbud og den samlede pakke, vinder pakken.
Hvis der gennemføres et fælles udbud med Svendborg, Middelfart og Nyborg Kommune, kan tilbudsgiverne afgive et eller flere individuelle tilbud. Hvis tilbudsgiverne afgiver et tilbud på pakken, skal der også afgives individuelle tilbud på alle tre kommuner.
Det samlede bedste tilbud på enten tre individuelle tilbud eller den samlede pakke har forrang, hvis tilbuddet ligger indenfor de fastlagte budgetter for alle kommuner i pakken, eller alle kommuner accepterer tilbuddet for pakken, selvom tilbuddet for en eller flere kommuner ligger over det fastlagte budget.
Hvis pakken samlet set er billigst og/eller der er lighed mellem pakken og de individuelle tilbud, kan en kommune kun trække sig fra et tilbud på pakken, hvis tilbuddet ligger over det fastlagte budget for buskørslen i kommunen, hvilket de andre kommuner i pakkefællesskabet skal acceptere.
Hvis de individuelle tilbud til sammen er billigst, kan en kommune trække sig fra det individuelle tilbud, hvis tilbuddet ligger over det fastlagte budget for buskørslen i kommunen. For de kommuner, hvor det individuelle tilbud ligger indenfor rammen af deres budget, skal der være en saglig grund, for ikke at benytte det individuelle tilbud.
Tilbuddet på de tre individuelle kontrakter kan samlet set være billigere end pakken. Det betyder ikke nødvendigvis, at det er det billigste tilbud for den enkelte kommune.
Eksempel 1:
Laveste individuelle tilbud på Middelfart: 500
Laveste individuelle tilbud på Svendborg: 1500
Laveste individuelle tilbud på Nyborg: 1500
Samlet individuelle tilbud: 3500
Laveste tilbud på pakken: 4000
(tilbuddene i pakke pr. kommune: Svendborg: 1500, Middelfart: 1500, Nyborg: 1000).
Her vinder de individuelle tilbud til trods for, at det ville have været billigere for Nyborg, at det var pakken, der blev valgt.
Eksempel 2:
Laveste individuelle tilbud på Middelfart: 500
Laveste individuelle tilbud på Svendborg: 1500
Laveste individuelle tilbud på Nyborg: 1500
Samlet individuelle tilbud: 3500
Laveste tilbud på pakken: 3000
(tilbuddene i pakke pr. kommune: Svendborg: 2000, Middelfart: 500, Nyborg: 500).
Her vinder pakken til trods for, at det ville have været billigere for Svendborg, at det var det individuelle tilbud, der blev valgt.
Beslutningskompetence:
Efter FynBus’ vedtægt træffer bestyrelsen beslutning om udbudsstrategier, og efter den vedtagne udbudspolitik træffer bestyrelsen beslutning om de overordnede rammer og principper for udbud af buskørsel. Rammer for udbuddet, herunder principper for pakkeopdeling og udbudsmodel, blev derfor besluttet af FynBus’ bestyrelse i 2021.
Da det er bestyrelsens kompetence at fastlægge rammer og principper for udbud af buskørsel, skal en ændring af den tidligere beslutning om udbudsmodel og fastsættelse af nye vilkår træffes af bestyrelsen.
Det næste møde i FynBus’ bestyrelse er den 14. oktober, og udbuddet skal offentliggøres ultimo oktober/primo november.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
De økonomiske konsekvenser kendes ikke før tilbuddene er kommet ind ultimo 2023, med forventet kontraktstart august 2024.
I CO2 reduktionspuljen er der i 2023 afsat ca. 3,25 mio. kr. og herefter 3,7 mio. kr. årligt, til at imødekomme en evt. prisstigning i forbindelse med udbuddet
Med henvisning til koncernrapporten af 30. juni 2022, for Teknik- og Miljøudvalget, blev de økonomiske konsekvenser af stigende energipriser hos FynBus beskrevet. Hertil fremgik det at de forventede merudgifter for 2023 og 2024 forventeligt kunne finansieres af de ubrugte midler i CO2 reduktionspuljen frem til kontraktstart.
CO2-Konsekvensvurdering
Med afsæt i antallet af køreplan-km for 2019 udleder den nuværende buskørslen i Svendborg Kommune 910 tons CO2, 4,5 ton NOx og 40 kg partikler.
Lovgrundlag
Klimasamarbejdsaftale med Transportministeriet
Lov om Trafikselskaber
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 06-10-2022
Indstillingens model B blev godkendt, således at udbuddet gennemføres i fællesskab med Middelfart og Nyborg Kommune med el som drivmiddel.
Afbud fra Birger Jensen (V), stedfortræder Jesper Ullemose (V)
Afbud fra René Haahr (V), stedfortræder Per Nykjær (V)
Beslutningstema
Tveds Uderum har ansøgt om råderet over et areal til at etablere et bevægelsesrum i tilknytning til Tved Skole, Tved Boldklub og Tved Forsamlingshus. Sagen forelægges med henblik på beslutningstagen.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At godkende en 25-årig råderetsaftale med Tveds Uderum til etablering af et bevægelsesområde
- At administrationen bemyndiges til at indgå en råderetsaftale med Tveds Uderum
Eller
- At afvise en 25-årig råderetsaftale med Tveds Uderum til etablering af et bevægelsesområde på grund af de afgivne høringssvar fra Tved Boldklub
Sagsfremstilling
Tveds Uderum har den 5. december 2021 ansøgt om råderet over et areal til at etablere et bevægelsesrum i tilknytning til Tved Skole, Tved Boldklub og Tved Forsamlingshus.
Tveds Uderum ønsker at anlægge et nemt og frit tilgængeligt bevægelsesområde, hvor det er muligt for alle uanset fysik og alder at få trænet hele kroppen. Ifølge ansøgningen støttes der op om Svendborgs vision med “Bevæg dig for livet”, hvor flere får mulighed for at bevæge sig, når de vil og kan - udenfor. Bevægelse og fællesskab er nøgleordene.
Bevægelsesområdet ønskes etableret som et naturligt samlingssted, hvor man fx starter/slutter løbeturen på Fællesskabsstien eller hvor far/mor “cykler” en tur, mens børnene træner fodbold i Tved Boldklub.
Det er Tveds Uderum, som skal sikre, at anlæg af bevægelsesrummet er i overensstemmelse med lokalplanen og andre offentlige, retlige forskrifter. Herudover er det foreningen, der skal sikre samtlige myndigheders godkendelse til at opføre bevægelsesrummet, lige som det vil være Tveds Uderum, som skal stå for drift og vedligeholdelse af arealet.
Bevægelsesrummet bliver opført på matr.nr. 2ag, som henhører under lokalplan 322. Se bilag 1 (Bilag 1. Principskitse). Arealet udgør ca. 320 m2. Placeringen af bevægelsesrummet blev af Tveds Uderum ændret den 3. maj 2022, hvorfor sagens politiske behandling blev udskudt, idet der skulle ske en fornyet høring af de omkringliggende interessenter – Tved Skole, Tved Boldklub og Tved Forsamlingshus.
Tved Skole har i deres høringssvar tilkendegivet, at de er positive overfor projektet og finder det i tråd med skolens og områdets aktiviteter.
Tved Boldklub har i deres høringssvar tilkendegivet, at Tved Boldklub ikke kan tilslutte sig Tveds Uderums ønske til de af 3. maj 2022 ønskede arealer. Tved Boldklub begrunder det med, at det vil indskrænke deres mulighed for optegning af nødvendige baner, at klubben vil blive for fastlåst i forhold til at kunne rykke rundt mellem banerne år for år samt at klubben har behov for ekstra udenomsplads til tilskuere mv. i forbindelse med kampe og træning.
Tved Boldklub anfører desuden, at de tidligere har afgivet arealer til Tveds Uderum i forbindelse med etableringen af fællesskabsstien, opsætning af musikinstrumenter mv.
Tved Forsamlingshus er ikke vendt tilbage på høringen.
SIS – Sport og Idræt i Svendborg Kommune finder projektet relevant.
Tveds Uderum har efterfølgende den 7. august 2022 trukket deres ønskede placering tilbage og fastholder den oprindelige placering. Denne placering blev sendt i høring hos Tved Boldklub, Tved Forsamlingshus samt Tved Skole.
Tved Skole har i deres høringssvar tilkendegivet, at de fortsat er positive overfor projektet.
Tved Boldklub har i deres høringssvar tilkendegivet, at de ikke kan tilslutte sig at afgive de ønskede arealer til Tveds Uderum. Tved Boldklub begrunder det med, at klubben i så fald vil blive for fastlåst på et meget begrænset område.
Tved Forsamlingshus har ikke besvaret høringen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Råderetsaftalen har ikke direkte økonomiske konsekvenser for Svendborg Kommune. Tveds Uderum har oplyst, at de forventer at søge midler i forbindelse med det kommende års budget.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Kommunalfuldmagten
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 06-10-2022
Udvalget anmoder Tved Uderum og Tved boldklub om at gå i samarbejde om at finde en placering, som begge parter kan bakke op om, før udvalget tager stilling til en råderetsaftale.
Afbud fra Birger Jensen (V), stedfortræder Jesper Ullemose (V)
Afbud fra René Haahr (V), stedfortræder Per Nykjær (V)
Beslutning i Økonomiudvalget den 25-10-2022
Tilbagesendes til udvalget, idet Økonomiudvalget forventer, at parterne anviser en fælles løsning.
Beslutningstema
KL og staten har indgået aftale om at gennemføre besparelser på energien i det offentlige af hensyn til forsyningssikkerheden i de kommende måneder. I forlængelse heraf skal det besluttes, at temperaturen i en stor del af kommunens bygninger skal sænkes fra 20 til 19.
Det skal endvidere træffes beslutning om at bemyndige administrationen til at udmønte aftalens øvrige anbefalinger for at spare på energien i den kommunale virksomhed.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse,
- At temperaturen i resten af 2022 og 2023 sættes ned fra 20 til 19 grader i kommunens administrative bygninger, skoler samt bygninger inden for kultur- og fritidsområdet.
- At administrationen bemyndiges til at udmønte aftalens øvrige anbefalinger med henblik på at reducere energiforbruget i den kommunale virksomhed.
Sagsfremstilling
For at reducere et forventet merforbrug i 2022 godkendte Teknik- og Miljøudvalget ved udvalgsmøde den 16. juni 2022 at sænke temperaturen i de kommunale bygninger (undtaget beboelse) fra 21 til 20 grader. Temperaturen er nu sat ned til 20 grader. Siden Teknik- og Miljøudvalgets møde den 16. juni 2022 har udfordringerne på energiområdet i både Danmark og Europa været tiltagende. For at begrænse et større pres på energimarkedet, har Energistyrelsen allerede i sommers opfordret borgerne til at spare på energien.
Den 8. september 2022 indgik Regeringen, Danske Regioner og KL en aftale om at spare på energien i offentlige bygninger. Parterne i aftalen var enige om at anbefale følgende:
- At sænke temperaturen til 19 grader i offentlige kontorbygninger mv.
- Slukning af belysning udendørs på offentlige bygninger
- At forkorte fyringssæsonen
- Energistyrelsens kampagnemateriale med spareråd til arbejdspladsen fordeles blandt medarbejdere, så de har mulighed for selv at tage initiativer, såsom at slukke lyset og skærmen efter sig i møderum.
Administrationen vurderer, at omsætningen af aftalens anbefalinger vil bidrage til at sænke energiforbruget samt begrænse de stigende omkostninger. Hertil kommer, at kommunen kan opnå en CO2-besparelse. Temperatursænkning vil hurtigt kunne effektueres. For allerede nu at spare på energien har administrationen i samråd med institutionerne sat temperaturen ned til 19 grader på Tved Skole og Rådhuset.
For de øvrige tiltag på energiområdet afhænger omfanget af energibesparelserne af medarbejdernes og brugernes forståelse for behovet og omsætning af sparerådene.
Administrationen vil i udmøntningen af aftalens anbefalinger om energibesparelser i øvrigt tage hensyn til sikkerheden. Der kan for eksempel være steder, hvor udendørs belysning ikke kan slukkes af hensyn til sikkerheden.
Administrationen vil løbende orientere udvalget om udmøntningen af aftalens anbefalinger.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
De nuværende energipriser svinger så meget, at det er ikke muligt for administrationen at komme med et præcist bud på en konkret besparelse. Der er dog i forbindelse med det netop indgåede budgetforlig for 2023 indarbejdet en forventet besparelse på 0,6 mio. kr. ved at sænke temperaturen fra 20 til 19 grader. Besparelsen er kun besluttet i 2023, og vil reducere rammen på 25 mio. kr. til at imødegå de stigende energipriser.
CO2-Konsekvensvurdering
Det vurderes, at alene ved at sætte temperaturen fra 20 til 19 grader vil der opnås en CO2 besparelse på 292 tons årligt. Øvrige tiltag vil medføre i en yderligere reduktion.
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 06-10-2022
Indstillingen godkendes med bemærkning om, at Svendborg Vejbelysning anmodes om at vurdere en tilsvarende energireduktion i forhold til vejbelysningen.
Afbud fra Birger Jensen (V), stedfortræder Jesper Ullemose (V)
Afbud fra René Haahr (V), stedfortræder Per Nykjær (V)
Beslutningstema
Bevilling og frigivelse af en samlet anlægsbevilling til kapacitetsmæssige udfordringer på dagtilbudsområdet.
Indstilling
Direktionen indstiller til Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget,
- At en forøgelse af driftsudgifterne finansieres indenfor dagtilbudsområdes eksisterende ramme
Direktionen indstiller til Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget, at det overfor Teknik- og Miljøudvalget anbefales,
- At der søges en samlet anlægsbevilling på 1,816 mio. kr. til kapacitetsmæssige udfordringer på dagtilbudsområdet
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At anlægsbevillingen på 1,816 mio. kr. bevilliges og frigives i 2022
- At anlægsbevillingen finansieres af Risikopuljen i 2023
Sagsfremstilling
I budgetforlig for 2023 er det besluttet, at der skal etableres et permanent modulhus med 28 vuggestuepladser på Wandallsvej 5, 5700 Svendborg. Modulhuset skal udgøre et selvstændigt børnehus under dagtilbudsområdet Vesterlunden og kaldes Vesterlunden Wandallsgårdens Vuggestue. Det forventes at børnehuset kan tages i brug pr. 1. august 2023.
I de månedlige visiteringer af dagtilbudspladser kan det konstateres, at der er brug for flere vuggestuepladser inden august 2023 for at kunne imødekomme pladsgarantien. Der er således brug for at etablere midlertidige vuggestuepladser indtil Vesterlunden Wandallsgårdens Vuggestue kan tages i brug.
På Kommunalbestyrelsens møde den 31. maj 2022 blev det besluttet, at der fra 1. juni 2022 og til og med 2024 etableres et midlertidigt børnehus for ukrainske børn i Byparken 45, 5700 Svendborg, der tidligere husede det selvejende dagtilbud Fyrtårnet Børnegården Byparken. Det midlertidige børnehus for ukrainske børn kaldes Modtagerhuset Skovhuset.
Det har vist sig at Svendborg Kommune har modtaget færre ukrainske børn end forventet i foråret 2022. Pr. 1. september 2022 er der 17 ukrainske børn indmeldt i Modtagerhuset Skovhuset.
Administrationen forventer, at antallet af ukrainske børn, der har brug for en dagtilbudsplads, ikke stiger væsentligt. Der er derfor ledig kapacitet i Byparken 45 til at etablere midlertidige vuggestuepladser indtil Vesterlunden Wandallsgårdens Vuggestue kan tages i brug.
Administrationen arbejder på at etablere ca. 20 midlertidige vuggestuepladser i Byparken 45. Frem mod 1. august 2023 består ejendommen Byparken 45 således af to selvstændige børnehuse – et særtilbud til ukrainske børn i Modtagerhuset Skovhuset, og et alment dagtilbud til vuggestuebørn i Vesterlunden Wandallsgårdens Vuggestue. Vesterlunden Wandallsgårdens Vuggestue forventes at starte i Byparken 45 pr. 1. november 2022 og flyttes til Wandallsvej 5 pr. 1. august 2023.
Etablering af midlertidige vuggestuepladser i Byparken 45 vil medføre merudgifter i forhold til det afsatte anlægsbudget til Vesterlunden Wandallsgårdens Vuggestue til puslefaciliteter, legeplads, skur til opbevaring af krybber mv. Administrationen er ved at afdække merudgifterne.
Ud over etablering af midlertidige vuggestuepladser i Byparken 45 forventer administrationen, at der kan komme yderligere kapacitetsmæssige udfordringer på dagtilbudsområdet i 2023.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
For at kunne imødekomme de merudgifter, der er forbundet med at tilpasse Byparken 45 samt eventuelle yderligere kapacitetsmæssige udfordringer på dagtilbudsområdet, søges der en samlet anlægsbevilling på 1,816 mio. kr. i 2022, som søges finansieret af Risikopuljen for 2023.
Anlægsbudgettet afsættes til nødvendige udgifter og at restbudgettet vil, tilbagegår til risikopuljen.
Eventuelle øgede driftsudgifter finansieres indenfor dagtilbudsområdets eksisterende ramme.
Lovgrundlag
Dagtilbudsloven § 23.
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen.
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 05-10-2022
Godkendt. Udvalget orienteres om udgiftsniveauet på et kommende møde.
Afbud fra Maria Haladyn (A), hvorfor Flemming Madsen (A) deltog som suppleant.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 06-10-2022
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.
Afbud fra Birger Jensen (V), stedfortræder Jesper Ullemose (V)
Afbud fra René Haahr (V), stedfortræder Per Nykjær (V)
Beslutning i Økonomiudvalget den 25-10-2022
Indstilles.
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 31-10-2022
Godkendt.
Der var afbud fra Lars Erik Hornemann (V). Som suppleant deltog Karen Kruse (V).
Beslutningstema
Alle kommuner med gasforsynede områder skal på baggrund af Klimaaftalen om grøn strøm og varme 2022 (Danmark kan mere II) udarbejde en varmeplan senest i 2022.
Som led i arbejdet med udarbejdelsen af Svendborg Kommunes kommende Varmeplan 2030, forelægges administrationens forslag til udvalgte fokuspunkter og høringsproces til udvalgets godkendelse.
Indstilling
Direktionen indstiller en af de følgende to modeller til Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse:
Model A, herunder,
At administrationen bemyndiges til at arbejde videre med de udvalgte fokuspunkter og handlinger for den strategiske varmeplan for Svendborg Kommune, og at Varmeplan 2030 følger procesplan A uden en offentlig høringsperiode med endelig vedtagelse i 2022 i overensstemmelse med Energistyrelsens cirkulæreskrivelse for kommunernes varmeplanlægning.
Eller Model B, herunder,
At administrationen bemyndiges til at arbejde videre med de udvalgte fokuspunkter og handlinger for den strategiske varmeplan for Svendborg Kommune, og at Varmeplan 2030 følger procesplan B uden en offentlig høringsperiode i løbet af 2022 og med endelig vedtagelse i 2022 i overensstemmelse med Energistyrelsens cirkulæreskrivelse for kommunernes varmeplanlægning. Der vil efterfølgende blive foretaget en høringsperiode i 2023, hvorefter der planlægges en revision af varmeplanen med indarbejdelse af høringssvarene.
Sagsfremstilling
Alle kommuner med gasforsynede områder skal på baggrund af Klimaaftalen om grøn strøm og varme 2022 (Danmark kan mere II) udarbejde en varmeplan senest i 2022.
Energistyrelsen har udsendt et udkast til den cirkulæreskrivelse, der forpligter kommunerne til at udarbejde varmeplaner, som dækker alle kommunens gasforsynede områder. I cirkulæreskrivelsen er det beskrevet, at varmeplanerne skal være udarbejdet og godkendt i 2022, jævnfør bilag 1 (Bilag 1. Energistyrelsens udkast til cirkulæreskrivelse)
Fokuspunktafsnit og handlinger i Varmeplan 2030
I Svendborg Kommunes kommende Varmeplan 2030 vil der indgå et afsnit, som beskriver kommunens strategiske fokuspunkter for omstilling af varmesektoren i Svendborg Kommune. Der vil endvidere beskrives en række overordnede handlinger, som vil understøtte disse fokuspunkter. Fokuspunker samt handlinger fremgår af bilag 2 (Bilag 2. Fokuspunktafsnit i Varmeplan 2030). Der er tale om fire overordnede fokuspunkter:
- Udbygning af fjernvarmen
- Omstilling af fjernvarmeproduktionen
- Omstilling til grøn varme udenfor fjernvarmeområder
- Energibesparelser i kommunen
I relation hertil har følgende handlinger særlig strategisk betydning for realiseringen af varmeplanen:
- Udbygning af fjernvarmen, herunder:
- Koble kommunale bygninger på fjernvarmen, når dette er muligt.
- Være tilbageholdende med at give dispensationer for tilslutningspligt i fjernvarmeområder.
- Bidrage til planprocessen med placering af nye fjernvarmecentraler. (I forbindelse med oprettelsen af nye fjernvarmeværker)
- Omstilling af fjernvarmeproduktionen, herunder:
- Hovedsageligt prioritere projektforslag med elbaseret varmeproduktion frem for brændselsbaseret varmeproduktion (herunder biomassebaseret).
- Arbejde for en fremtidig udfasning af affaldsvarmen i Svendborg.
- Fremme energifællesskaber i samarbejde med fjernvarmeselskaberne, der skal understøtte elbaseret varmeproduktion.
- Omstillingen til grøn varme udenfor fjernvarmeområder, herunder:
- Fremme energifællesskaber, der skal understøtte fælles og individuelle grønne varmeløsninger.
Varmeplan 2030 vil ikke være juridisk bindende, for hverken fjernvarmeaktørerne, gasselskabet Evida eller elnetsselskaberne, men kan bruges til at beskrive den ønskede strategiske retning for udvikling af varmesektoren i Svendborg Kommune, hvilket styrker planlægningen på tværs af aktørerne.
På grund af den korte tidshorisont for udarbejdelsen af varmeplanen, ønsker administrationen allerede nu en godkendelse af beskrevne fokuspunkter og overordnede handlinger, således at de kan indgå i det kommende udkast til Varmeplan 2030.
Høringsproces
Administrationen har udarbejdet to forskellige forslag til den forventede procesplan for udarbejdelsen og godkendelsen af Varmeplan 2030, jævnfør bilag 3 (Bilag 3. Procesplan A) og bilag 4 (Bilag 4. Procesplan B). I procesplan A er der udeladt en offentlig høringsperiode, hvorved Varmeplan 2030 forventes at kunne godkendes i 2022 i overensstemmelse med Energistyrelsens cirkulæreskrivelse.
På grund af den stramme tidsplan for vedtagelse af kommunernes varmeplaner i 2022 vil administrationen ikke kunne gennemføre en høringsperiode, hvis Varmeplan 2030 skal godkendes af Kommunalbestyrelsen i 2022.
Kommunernes Landsforening og Energistyrelsen har oplyst, at kommunernes varmeplaner kun kræver en offentlig høring, hvis kommunens varmeplan gør brug af cirkulæreskrivelsens bestemmelser for beregning af overordnet samfundsøkonomi af varmeplanen. Svendborgs Varmeplan 2030 vil ikke gøre brug af denne bestemmelse og har derved ikke lovkrav om 2-4 ugers høring.
I procesplan B er der ligeledes udeladt en offentlig høringsperiode i løbet af 2022, hvorved Varmeplan 2030 forventes at kunne godkendes i 2022 i overensstemmelse med Energistyrelsens cirkulæreskrivelse. Der vil dog efterfølgende blive foretaget en høringsperiode i løbet af 2023, hvorefter der planlægges en revision af varmeplanen med indarbejdelse af høringssvarene.
Varmeplan 2030 vil blive udarbejdet i tæt samarbejde med fjernvarmeaktørerne, gasselskabet Evida og elnetsselskaberne uafhængigt af valget af høringsproces
Udkastet til Varmeplan 2030 forventes at foreligge i december 2022 til Kommunalbestyrelsens endelige vedtagelse.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Godkendelse af fokuspunkter og valg af procesplan vil ikke få økonomiske konsekvenser.
CO2-Konsekvensvurdering
Godkendelse af fokuspunkter og procesplan vil ikke have CO2-mæssige konsekvenser. Godkendelsen af den endelige varmeplan kan bidrage til øget omstilling i varmesektoren og lavere CO2-udledning som følge af dette.
Lovgrundlag
Varmeforsyningsloven
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 06-10-2022
Indstillingens model B godkendes.
Afbud fra Birger Jensen (V), stedfortræder Jesper Ullemose (V)
Afbud fra René Haahr (V), stedfortræder Per Nykjær (V)
Relaterede bilag
Beslutningstema
Som led i arbejdet med Svendborg Kommunes kommende Varmeplan 2030, bliver der udarbejdet et inspirationskatalog med overblik over de mulige mindre fælles varmeløsninger til gavn for borgere og lokale arbejdsgrupper. Hertil vil der blive indgået en rammeaftale med ekstern rådgiver, der skal yde bistand til borgere og lokale arbejdsgrupper for at fremme konkrete mindre fælles varmeløsninger. Inspirationskataloget og rådgiverbistanden finansieres via de allokerede midler fra staten. Sagen fremlægges til orientering og beslutning.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse,
- At orienteringen tages til efterretning.
- At der anvendes ekstern rådgiver.
Sagsfremstilling
I statens klimaaftale med Kommunernes Landsforening (KL) af den 29. juni 2022 blev der allokeret 30 mio. kr. til kommunerne i 2022 til fremme af fælles varmeforsyningsløsninger i mindre målestok, jævnfør bilag 1 (Bilag 1. Aftale med Kommunernes Landsforening). Disse midler forventes at blive distribueret til kommunerne baseret på befolkningstal, hvorefter Svendborg Kommune forventer at modtage ca. 0,3 mio. kr. til denne opgave ultimo 2022.
Som led i den igangværende proces, for udarbejdelsen af Varmeplan 2030 for Svendborg Kommune, vil administrationen udmønte de ekstra midler fra staten på to måder.
For det første udarbejdes et inspirationskatalog i samarbejde med en ekstern rådgiver, som giver borgere og lokale arbejdsgrupper et overblik over de allerede eksisterende mindre fælles varmeløsninger, såsom fælles luft-til-vand varmepumper og fælles jordvarmesystemer. I inspirationskataloget vil de enkelte løsninger være beskrevet med oplysning om deres fordele og ulemper. Der vil ligeledes være henvisning til kilder med yderligere information og konkrete eksempler på etablerede varmeløsninger. Administrationen vil så vidt muligt prioritere, at dette inspirationskatalog udarbejdes i samarbejde med andre kommuner.
For det andet vil der blive indgået en rammeaftale med en ekstern rådgiver, som skal understøtte og fremme mindre fælles varmeløsninger i kommunen. Her vil rådgiveren kunne yde bistand til borgere og lokale arbejdsgrupper, som ønsker at belyse muligheden for etablering af en mindre fælles varmeløsning i deres lokalområde.
Administrationen vil løbende offentliggøre ansøgningsperioder, hvor borgere og lokale arbejdsgrupper kan ansøge om rådgiverbistand til belysning og fremme af deres konkrete mindre fælles varmeprojekt. Efter endt ansøgningsperiode vil administrationen tildele de enkelte varmeprojekter rådgiverbistand ud fra følgende prioritering:
- forventet realiserbarhed i projektet.
- forventede udsigter til fjernvarme i lokalområdet.
- relevans for andre lignede lokalområder i kommunen.
Der vil, i overensstemmelse med de politiske ønsker i statens ovennævnte klimaaftale med KL, ikke blive tildelt rådgiverbistand til mindre fælles varmeløsninger baseret på afbrænding af biomasse. Ordningen vil fortsættes indtil midlerne i rammeaftalen er opbrugt.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Inspirationskataloget over mindre fælles varmeløsninger og rammeaftalen med ekstern rådgiver vil udgøre ca. 0,3 mio. kr., som er allokeret til Svendborg Kommune via statens aftale med KL om fremskyndet planlægning for udfasning af gas til opvarmning og klar besked til borgerne af den 29. juni 2022.
Idet brugen af ekstern rådgiver overstiger 0,15 mio. kr., skal Teknik- og Miljøudvalget godkende dette.
I forbindelse med koncernrapporten pr. 30. september 2022, vil ovennævnte beløb blive søgt overført til området via tillægsbevillingsoversigten.
CO2-Konsekvensvurdering
Udfasning af naturgasfyr og oliefyr, til fordel for mindre fælles varmeløsninger baseret på luft-til- vand varmepumper og fælles jordvarmesystemer, forventes at have en positiv klimaeffekt.
Lovgrundlag
Varmeforsyningsloven
Aftale om fremskyndet planlægning for udfasning af gas til opvarmning og klar besked til borgerne af 29. juni 2022
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 06-10-2022
Orienteringen tages til efterretning og indstillingen godkendes.
Afbud fra Birger Jensen (V), stedfortræder Jesper Ullemose (V)
Afbud fra René Haahr (V), stedfortræder Per Nykjær (V)
Beslutningstema
Regeringens Handlingsplan for Cirkulær Økonomi fastlægger handlinger, der skal sikre, at målsætningen om en klimaneutral affaldssektor i 2030 opfyldes. En af disse handlinger er, at hver af landets kommuner senest januar 2023, skal have lavet en ny affaldsplan, som lever op til den nationale affaldsplan. Administrationen har i samarbejde med Svendborg Vand og Affald udarbejdet et udkast til Svendborg Kommunes nye affaldsplan 2023-2034, som efterfølgende har været i offentlig høring i otte uger. Svendborg Kommunes nye affaldsplan skal endeligt godkendes.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalg og Kommunalbestyrelse anbefales,
- At godkende Svendborg Kommunes affaldsplan for 2023-2034.
Sagsfremstilling
Administrationen har sammen med Vand og Affald lavet en ny affaldsplan for perioden 2023-2034, jævnfør bilag 1 (Bilag 1. Affaldsplan 2023-2034).
Kommunalbestyrelsen godkendte den 28. juni 2022, at udkastet til affaldsplanen skulle i otte ugers offentlig høring. Udkastet til affaldsplanen var i høring fra den 1. juli 2022 til den 26. august 2022. Der er ikke kommet nogen høringssvar.
Miljø- og Naturudvalget godkendte den 28. september 2021 fire temaer, der danner de overordnede rammer for hvordan Svendborg Kommune arbejder med affald i den nye affaldsplans planperiode.
- Forebyggelse af affald
- Mere og bedre genanvendelse
- Sammen om affald
- Kommunen som virksomhed
Affaldsplanen beskriver også syv indsatsområder, der præciserer hvilke områder Svendborg Kommune vil arbejde med i planperioden.
- Cirkulært iværksætteri og borgerinitiativer
- Genbrugsstationerne
- Byggeri og anlæg
- Kommunale institutioner
- Affald i private husstande
- Erhverv
- Affald i det offentlige rum
Hvert indsatsområde indeholder en beskrivelse af de handlinger og aktiviteter, der skal laves de første seks år af planperioden for at leve op til affaldsplanens målsætninger. Affaldsplanen indeholder også en tidsplan for, hvornår aktiviteterne forventes at skulle udføres. Ansvaret for de konkrete aktiviteter er fordelt mellem Svendborg Kommune og Vand og Affald.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Aktiviteterne i affaldsplanen forventes at kunne holdes inden for den eksisterende driftsramme.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen.
Lovgrundlag
Affaldsbekendtgørelsen
Affaldsaktørbekendtgørelsen
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 06-10-2022
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen med bemærkning om, at kampagnen for affaldssortering i det offentlige rum skal foregå parallelt med implementeringen af den nye plan.
Afbud fra Birger Jensen (V), stedfortræder Jesper Ullemose (V)
Afbud fra René Haahr (V), stedfortræder Per Nykjær (V)
Beslutning i Økonomiudvalget den 25-10-2022
Indstilles.
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 31-10-2022
Godkendt.
Der var afbud fra Lars Erik Hornemann (V). Som suppleant deltog Karen Kruse (V).
Beslutningstema
At tildele Modtagestation Syddanmark I/S (MOTAS) kompetencen til at fremsende anmeldelse til Forsyningstilsynet på vegne af Svendborg Kommune.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At godkende, at Modtagestation Syddanmark I/S (MOTAS) får tildelt kompetencen til at fremsende anmeldelse til Forsyningstilsynet på vegne af Svendborg Kommune.
Sagsfremstilling
Folketinget har vedtaget en lovændring, som medfører, at kommuner og kommunalt ejede selskaber ikke længere kan deltage i aktiviteter forbundet med behandling af affald egnet til materialenyttiggørelse. Det vil for eksempel sige aktiviteter, som forbereder affaldet med henblik på genanvendelse.
Kommuner og kommunalt ejede selskaber kan opnå tilladelse til at fortsætte deres hidtidige aktiviteter forbundet, med behandling af affald egnet til materialenyttiggørelse, i en overgangsperiode på fem år ved at anmelde dette til forsyningstilsynet senest den 30. september 2022.
Ifølge MOTAS’ vedtægter skal ejerkommunerne bekræfte, at selskabet har kompetence til at fremsende denne anmeldelse til Forsyningstilsynet på vegne af ejerkommunerne, jævnfør bilag 1 (Bilag 1. Motas - anmeldelse om fortsat behandling af affald egnet til materialenyttiggørelse).
Denne bekræftelse skal fremsendes sammen med anmeldelsen og en beskrivelse af MOTAS’ aktiviteter til Forsyningstilsynet eller eftersendes til Forsyningstilsynet senest den 31. december 2022, se bilag 2 (Bilag 2. Anmeldelse til forsyningstilsynet sept. 2022) og bilag 3 (Bilag 3. Motas beskrivelse af aktiviteter sept. 2022).
MOTAS anmoder derfor Svendborg Kommune om at få tildelt kompetencen til at fremsende anmeldelsen til Forsyningstilsynet på vegne af kommunen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Miljøbeskyttelsesloven
Lov om Forsyningstilsynet
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 06-10-2022
Indstillingen anbefales overfor Kommunalbestyrelsen.
Afbud fra Birger Jensen (V), stedfortræder Jesper Ullemose (V)
Afbud fra René Haahr (V), stedfortræder Per Nykjær (V)
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 31-10-2022
Godkendt.
Der var afbud fra Lars Erik Hornemann (V). Som suppleant deltog Karen Kruse (V).
Relaterede bilag
Beslutningstema
Status på udmøntning af landsbyfornyelsesmidler for 2018, 2019 og 2020 samt beslutning om brug af reserverede landsbyfornyelsesmidler for 2021 og 2022.
Indstilling
Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalgets godkendelse,
- At landsbyfornyelsespuljen for 2021 og 2022, anvendes til områdefornyelse og bygningsbevaring ud fra de i sagsfremstillingen beskrevne anbefalinger.
Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalget, at det overfor Teknik- og Miljøudvalget anbefales,
- At orienteringen om status på udmøntning af landsbyfornyelsesmidler for 2018, 2019 og 2020 tages til efterretning.
- At godkende frigivelsen af Svendborg Kommunes budget for 2022 til landsbyfornyelse.
Sagsfremstilling
Landsbyfornyelsesmidler for 2018, 2019 og 2020 er gennem de senere år blevet anvendt til at støtte renovering af fredede og bevaringsværdige bygninger samt udbedre forsamlingshuse. Senest er der også uddelt støtte til nedrivning af skæmmende byggeri i landområdet. Hermed er puljemidlerne for 2018, 2019 og 2020 disponeret, hvor der samlet set er givet tilsagn til støtte på knap 10 mio. kr.
Som besluttet på kommunalbestyrelsens møde 1. september 2020, punkt 9, skal puljemidlerne for 2021-2022 anvendes til områdefornyelse i udvalgte byer. Efterfølgende er det på Teknik- og Erhvervsudvalgets møde den 9. december 2021, punkt 18, besluttet at udmøntning af landsbyfornyelsesmidlerne skulle afvente til der var gennemført en analyse af kommunens lokalområder. Denne analyse er nu gennemført, som beskrevet i punktet Orientering om Strategisk analyse af lokalområder på Plan- og Lokalsamfundsudvalgets møde den 6. september 2022.
Af analysen fremgår det blandt andet at udviklingen af den nordøstligste del af kommunen med fordel kan understøttes gennem områdefornyelse i enten Hesselager, Gudme eller Gudbjerg. Områdefornyelsen bør tage afsæt i at styrke stedbundne kvaliteter, herunder fremhæve særlig arkitektur, skabe synlighed og forbindelse til nære landskaber, styrke bymiljømiljøet omkring særlige samlingssteder mv. Målet er at gøre lokalområdet mere attraktivt for eksisterende og fremtidige borgere.
På den baggrund anbefalede administrationen overfor Plan- og Lokalsamfundsudvalget på møde den 6. september 2022, punkt 7, at landsbyfornyelsesmidlerne reserveres til områdefornyelse og privat bygningsbevaring, og at der i dialog med lokalrådet Gudmekongens Land udvælges ét projektområde, som får tildelt samtlige midler. Sagen blev imidlertid udsat, jfr. bilag (Bilag 1 - Udsat sag om Landsbyfornyelsespuljen).
Det er i udgangspunktet administrationens anbefaling, at midlerne kanaliseres ét eller få steder hen for at opnå en mærkbar forandring af landsbymiljøet det pågældende sted, og brugen af ressourcer i forbindelse med områdefornyelse kan anvendes mere effektivt.
Det er dog muligt at opdele midlerne i to, henset at midlerne hidrører to forskellige puljer, som skal allokeres i henholdsvis februar 2023 og februar 2024. For at sikre en hensigtsmæssig udnyttelse af puljemidlerne foreslår administrationen derfor, at der i første omgang udvælges ét projektområde, som får tildelt puljemidlerne for 2021 svarende til 10,56 mio. kr. Når der er indhentet erfaringer fra det valgte projektområde i løbet af 2022-2023, forelægger administrationen en ny sag i 2023 om udmøntning af puljemidlerne for 2022 svarende til restrammen på 8,375 mio. kr. Disse midler kan enten tildeles som et supplement til det i 2022 valgte projektområde, eller der kan uddeles midler til områdefornyelse og bygningsbevaring et andet sted.
Der er frist for indmelding til staten om brug af landsbypuljemidler for 2021 den 28. februar 2023. Dialog med lokalrådet skal derfor finde sted i efteråret med henblik på en politisk beslutning omkring årsskiftet om hvilket områdefornyelsesprojekt, der bliver arbejdet videre med. Herefter skal der sammen med lokalrådet følges op med udarbejdelse af et områdefornyelsesprogram i løbet af 2023, som nærmere redegør for projektets indhold, økonomi mv.
Frist for indmelding til staten om brug af landsbypuljemidler for 2022 er den 29. februar 2024.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
For anlægsprojektet ”Landsbypuljen 2019-2022” er der på nuværende tidspunkt givet et samlet tilsagn om støtte på 9,790 mio. kr. jf. nedenstående skema. Projektet ”Landsbypuljen 2019-2022” blev ved beslutning i Økonomiudvalget den 22. juni 2021 udvidet til også at indeholde den statslige pulje ”Ordinær ramme for 2018”.
I mio. kr. | Tilsagns beløb | Statslig andel af tilsagn* | Kommunal andel af tilsagn |
Samlet | 9,790 | 7,182 | 2,609 |
* Den samlende udnyttede landsbyfornyelsesramme for 2018, 2019 og 2020
Svendborg Kommune fik en fristforlængelse til udmøntning af tiloversblevne landsbyfornyelsesramme for 2020. Fristen kan ikke forlænges yderligere og ved udløb af fristen den 20. august 2022 overgik 1,392 mio. kr. af landsbyfornyelsesramme for 2020 til anden kommune.
Med henvisning til nedenstående skema resterer der et samlet tilsagnsbeløb på 18,935 mio. kr. i anlægsprojektet ”Landsbypuljen 2019-2022”:
I mio. kr. | Tilsagns beløb | Statslig andel af tilsagn* | Kommunal andel af tilsagn |
2021 | 10,560 | 6,336 | 4,224 |
2022 | 8,375 | 5,025 | 3,350 |
Samlet | 18,935 | 11,361 | 7,574 |
* Den samlende udmeldte landsbyfornyelsesramme for 2021 og 2022
Tilsagnsbeløbets størrelse afhænger af om det er muligt at udnytte den samlede statslige andel af tilsagnet fuldt ud og at der kan opnås en statslig støtte på 60 % af det samlede tilsagnsbeløb.
Størstedelen af Svendborg kommunes medfinansiering er allerede afsat i et akkumuleret budget for 2022, og der vil i forbindelse med koncernrapporten for 30. juni 2022 blive søgt en tillægsbevilling på 0,8 mio. kr., så det vil være muligt at udnytte den statslige ramme fuldt ud. Der lægges op til at finansieringen sker via ikke forbrugte midler i anlægsprojektet ”Liv i min By – Områdefornyelse af Svendborg Bymidte”. Ovenstående vil derfor ikke belaste kommunens anlægsrammer i årene frem, da uforbrugte budgetter vil blive overført til efterfølgende år. Der er (endnu) ikke sanktion ved overskridelse af kommunernes samlede regnskabsresultat på anlæg, men alene på vedtaget budget. Hvis førnævnte tillægsbevilling godkendes, står der et restbudget i 2025 på cirka 2,26 mio. kr., som der isoleret til dette projekt, ikke bliver behov for. Beløbet er dog 95 % lånefinansieret, hvorefter nettobeløbet kan lægges i kassen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Lov om byfornyelse
Sagen afgøres i
Plan- og Lokalsamfundsudvalget
Teknik- og Miljøudvalget.
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 06-09-2022
Sagen blev udsat.
Afbud: Per Nykjær Jensen (V). Stedfortræder: Birger Jensen (V).
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 08-09-2022
Punktet udgik af dagsordenen.
Afbud: Jørgen Lundsgaard (B). Stedfortræder: Rasmus Feldingbjerg Drabe (F).
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 27-09-2022
Udvalget tog orienteringen til efterretning. Der blev godkendt frigivelse af midler for 2021, svarende til 10,56 mio.kr., med bemærkning om at landsbybyfornyelse skal ske i Hesselager jf. landsbyanalysens anbefaling.
Udvalget bemærker endvidere, at der i løbet af 2023 skal tages stilling til den resterende del af puljemidlerne, svarende til 8,375 mio.kr.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 06-10-2022
Orienteringen tages til efterretning, og anbefalingen fra Plan- og Lokalsamfundsudvalget godkendes.
Afbud fra Birger Jensen (V), stedfortræder Jesper Ullemose (V)
Afbud fra René Haahr (V), stedfortræder Per Nykjær (V)
Beslutningstema
Sager til orientering.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,
- At orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Udvalgsformanden:
Udvalgsmedlemmer:
Administrationen:
Der orienteres om en række temaer, jævnfør Bilag 1. (Bilag 1. Orientering fra administrationen).
- Status for Karen Billes Vej
- Varmeforsyning i Lundeborg
Der orienteres endvidere mundtligt om status for sagen vedrørende Tennishallen. Jfr. Bilag 2. (Bilag 2. Tennishallen – aktørernes roller) og Bilag 3. (Bilag 3. Tennishallen – sagsforløb).
Kommende større sager:
Temamøde 8. november 2022 for Plan- og Lokalsamfundsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget med invitation til hele Kommunalbestyrelsen vedrørende beslutningsgrundlag for opstilling af yderligere VE-anlæg i Svendborg Kommune. Mødet starter kl. 13.30 og holdes i Spejlsalen i Borgerforeningen.
Sag vedr. vindmøller ved Broholm forventes klar til politisk behandling til december 2022/januar 2023.
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 06-10-2022
Orienteringen tages til efterretning.
Afbud fra Birger Jensen (V), stedfortræder Jesper Ullemose (V)
Afbud fra René Haahr (V), stedfortræder Per Nykjær (V)
Beslutningstema
Aftaleparterne bag Pesticidstrategi 2017-21 har vedtaget, at der så vidt muligt skal indgås frivillige aftaler om boringsnære beskyttelsesområder (BNBO). For at understøtte denne proces har Byrådet den 29. juni 2021 vedtaget en principbeslutning om, at erstatninger indenfor BNBO kan ske på ekspropriationslignende vilkår.
På den baggrund ønsker Vindeby Vand at købe et lille skovområde sydvest for Vindeby, der dækker en del af BNBO’erne for tre af vandværkets boringer. Den nuværende jordejer ønsker, at erstatning sker på ekspropriationslignende vilkår. Der skal tages stilling til, om der vil gives påbud, hvis ikke der indgås en frivillig aftale.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At godkende påbud om rådighedsindskrænkninger, hvis en frivillig købsaftale på dele af matrikel 5a og 5g Bjernemark By, Bregninge ikke opnås.
Sagsfremstilling
Et BNBO er det område omkring en vandværksboring, hvor grundvandet løber frem til boringen indenfor et år. Når der indvindes vand, vil der komme en sænkning i vandstanden omkring boringen. Hvis der ikke er et tykt beskyttende lerlag, vil sænkning i vandstanden give en øget nedsivning omkring boringen, hvorved blandt andet pesticider og nitrat kan følge med ned i grundvandet.
Aftaleparterne bag Pesticidstrategien 2017-21 vedtog den 11. januar 2019 en tillægsaftale, der pålagde kommunerne at vurdere risikoen for forurening indenfor alle BNBO’er på landbrugsjord eller hvor der anvendes erhvervsmæssig brug af pesticider. Formålet med risikovurderingerne er at udpege særligt sårbare BNBO’er, hvor der er behov for at beskytte BNBO’et mod pesticider og gødning. Det enkelte vandværk er efterfølgende ansvarlig for, at den nødvendige indsats udføres for at beskytte boringen. Frem til udgangen af 2022 arbejder vandværkerne på at indgå frivillige aftaler med de berørte lodsejere.
Vindeby Vandforsyning har BNBO-udpegninger indenfor dele af matrikel 5a og 5g Bjernemark By, Bregninge. Administrationen har vurderet, at disse BNBO’er er sårbare og at anvendelse af både pesticider og gødning bør ophøre, jævnfør bilag 1 (Bilag 1. BNBO-risikovurdering). På bilag 2 (Bilag 2. Kort over købsareal) er udpegningerne af BNBO’erne og det område, som Vindeby Vandforsyning er blevet enige med jordejer om at de må købe, vist med henholdsvis blå og rød markering. BNBO-arealerne på dele af matrikel 5a og 5g udgør i alt 4,0640 ha. Vandforsyningen køber et lidt større areal, så de eksisterende matrikelskel og de naturlige linjer i bevoksningen følges. Købsareal udgør i alt 4,6620 ha.
Arealet indenfor BNBO'erne ejes af Hans Leck Larsen, der er villig til at sælge til Vindeby Vand, hvis det kan ske på ekspropriationslignende vilkår, jævnfør bilag 3 (Bilag 3. Ønske om salg på ekspropriationslignede vilkår). Vindeby Vandforsyning ønsker at købe arealet med en total købssum på 650.000 kr. svarende til 140.000 kr. pr. ha. Prisvurderingen er foretaget af Forst Value, jævnfør bilag 4 (Bilag 4. Vurdering fra Forst Value), og det svarer ifølge Finanstilsynet til den gennemsnitlige pris for en hektar landbrugsjord på Fyn. Selv om der er skov på arealet, så er der tale om et landbrugspligt areal.
Vindeby Vandforsyning vil efter køb af arealet få området udlagt som fredskov, og der vil blive offentlig adgang til arealet. Derudover vil de få tinglyst på arealet, at der ikke må anvendes pesticider eller gødes, så længe der indvindes vand fra boringerne. Svendborg Kommune vil blive inddraget som underskriver af tinglysningen
For den resterede del af Vindeby Vandforsynings BNBO’er ved Bjernemarksvej, ønsker denne jordejer umiddelbart ikke at indgå en frivillig aftale. Kommunen har modtaget en mail fra advokat fra Foreningen for Grundvandsbeskyttelse, FFGB herom. Vandværket har bedt kommunen om at gå ind i sagen.
Vindeby Vandforsyning har desuden to boringer i Valdemar Slots Hestehave skov. Disse BNBO’er vurderes også at skulle beskyttes. Status er, at der er aftalt et møde med jordejer og forpagter den 12. oktober 2022 for at drøfte mulighederne for at indgå en frivillig aftale om beskyttelse af disse boringers BNBO’er.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Beslutningen har ingen økonomiske konsekvenser for Svendborg Kommune. Købet af dele af matrikel 5a og 5g Bjernemark By, Bregninge afholdes af Vindeby Vandforsyning.
CO2-Konsekvensvurdering
Det vurderes ikke at have konsekvenser for CO2-udledningen
Lovgrundlag
Miljøbeskyttelsesloven §24
Bekendtgørelse om vurdering af boringsnære beskyttelsesområder og indberetning
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 06-10-2022
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.
Afbud fra Birger Jensen (V), stedfortræder Jesper Ullemose (V)
Afbud fra René Haahr (V), stedfortræder Per Nykjær (V)
Beslutning i Økonomiudvalget den 25-10-2022
Indstilles.
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 31-10-2022
Godkendt.
Der var afbud fra Lars Erik Hornemann (V). Som suppleant deltog Karen Kruse (V).
Beslutningstema
Tre almene boligforeninger har deltaget i Svendborg Kommunes udvælgelsesproces med henblik på at indgå aftale om opførelse og drift af et nyt plejecenter i Tankefuld. Der skal træffes beslutning om valg af boligforening.
Indstilling
Direktionen indstiller til Senior, - Social- og Sundhedsudvalget,
- at orienteringen tages til efterretning.
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,
- at godkende brugen af ekstern rådgiver.
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- at FAB vælges som Svendborg Kommunes samarbejdspartner til opførelse og drift af nyt plejecenter i Tankefuld.
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsen besluttede den 21. december 2021 at placere et nyt plejecenter til 48 beboere i området Tankefuld. Det nye plejecenter skal opføres i samarbejde med en almen boligforening. Plejecentret opføres delvist som erstatningsbyggeri for det eksisterende plejecenter, Caroline Amalielund, der skal lukkes, og delvist for at imødekomme behovet for flere plejeboliger i Svendborg Kommune, affødt af den demografiske udvikling.
Kommunalbestyrelsen besluttede den 29. marts 2022, at der skal udvælges en boligforening, som herefter udbyder totalentreprise med fokus på arkitektur, funktion, tid og økonomi. Herudover besluttede Kommunalbestyrelsen, at udbuddet sker uden forudgående arkitektkonkurrence. Udvælgelsesprocessen skulle tage afsæt i en række kriterier med fokus på arkitektur, funktion, tid og økonomi.
Det er boligforeningerne SAB, FAB og Boligselskabet Sydfyn v/Domea.dk, der har ansøgt og kommet med et idéoplæg til opførelse og drift af et nyt plejecenter i Tankefuld. Boligforeningernes ansøgninger er vedlagt som bilag 1-3 (Bilag 1. Ansøgning SAB), (Bilag 2. Ansøgning FAB), (Bilag 3. Ansøgning Domea.dk). Administrationen har i samarbejde med ekstern rådgiver vurderet de tre ansøgninger og de tre boligforeninger har mundtlig præsenteret deres idéoplæg for den administrative styregruppe. Det samlede vurderingsskema, der tager afsæt i de konkrete udvælgelseskriterier, fremgår af bilag 4 (Bilag 4. Vurderingsskema).
Generelt lever de tre ansøgere op til de formelle krav, som Svendborg Kommune har stillet til ansøgningerne. Det vurderes, at alle tre boligorganisationer demonstrerer, både i deres skriftlige og mundtlige fremlæggelser, at have de nødvendige erfaringer med tilsvarende projekter, forståelse for Svendborg Kommunes intentioner og visioner for projektet samt relevant organisering til at kunne være en kompetent samarbejdspartner både i anlægs- og driftsfasen.
FAB udmærker sig dog ved at have udarbejdet en meget detaljeret og både markeds- og projektrelevant beskrivelse af deres udbudsstrategi, at deres medarbejdere i driften har særlig fokus på målgruppen (borgere med demens) og ved at have fokus på at DGNB ikke handler om certificering, men om værdiskabelse for projektet.
Det vurderes hensigtsmæssigt at Svendborg Kommune gør brug af ekstern rådgiver i forbindelse med varetagelse af kommunens interesser, herunder sikre at byggeriet opføres iht. reglerne i almenboligloven samt at udbudsprocessen gennemføres mest hensigtsmæssigt og under iagttagelse af udbudsreglerne.
Dagtilbudsområdet har også været inddraget i udvælgelsesprocessen og er orienteret om, at det anbefales at udpege boligorganisationen FAB som kommende samarbejdspartner til opførelse af plejecenteret.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er i årene 2022 til 2026 afsat en samlet anlægsramme på 31,5 mio. kr., i 2023 niveau, til at dække Svendborg Kommunes samlede forpligtelser ind i projektet.
Brugen af ekstern rådgiver overstiger 0,15 mio. kr., hvorfor det skal politisk godkendes.
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 27-09-2022
Taget til efterretning.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 06-10-2022
Indstillingen godkendes og anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.
Afbud fra Birger Jensen (V), stedfortræder Jesper Ullemose (V)
Afbud fra René Haahr (V), stedfortræder Per Nykjær (V)
Beslutning i Økonomiudvalget den 25-10-2022
Indstilles.
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 31-10-2022
Godkendt.
Der var afbud fra Lars Erik Hornemann (V). Som suppleant deltog Karen Kruse (V).
Beslutningstema
Der skal træffes beslutning om vilkår i erhvervslejekontrakt vedrørende udlejning af bygninger til FUND Friskole.
Indstilling
Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget, at der overfor Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales, at der tages beslutning om enten scenarie 1 eller 2:
Scenarie 1:
- At godkende, at den fremtidige årlige leje for FUND udgør 530.550 kr. svarende til en leje på kr. 296,56 kr. pr. m2
- At der gives en tillægsbevilling på 117.450 kr. til reduktion af nuværende indtægtsbudget hos Center for Ejendomme og Teknisk Service
- At godkende, at der ikke bliver opkrævet sikkerhedsstillelse for istandsættelse ved fraflytning på 6 mdr. leje, dvs. 265.275 kr. ved en årlige leje på 530.550 kr.
- At Administrationen på vegne af Kommunalbestyrelsen indgår lejekontrakt med FUND på ovennævnte vilkår
Scenarie 2:
- At godkende, at den fremtidige årlige leje for FUND udgør 530.550 kr. svarende til en leje på kr. 296,56 kr. pr. m2
- At der gives en tillægsbevilling på 117.450 kr. til reduktion af nuværende indtægtsbudget hos Center for Ejendomme og Teknisk Service
- At godkende at der opkræves 1/3 del af sikkerhedsstillelsen ved underskrivelse af erhvervslejekontrakten 88.425 kr., 1/3 igen efter 1 år og sidste 1/3 ved år 2. Hermed vil den fulde sikkerhedsstillelse på 265.275 kr. være opnået efter to år.
- At Administrationen på vegne af Kommunalbestyrelsen indgår lejekontrakt med FUND på ovennævnte vilkår
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsen godkendte den 22. februar 2022 at bemyndige administrationen til at indgå lejekontrakt med FUND Friskole vedrørende leje af bygninger og grønt areal på Tipsvænget 19.
I kontakten mellem FUND Friskole og Svendborg Kommune har prisen pr. m2 hele tiden været opgjort til 450 kr., hvilket har været kendt i hele forløbet. Kvadratmeterprisen afspejler gældende markedsniveau. I det første udkast til erhvervslejekontrakt var bygningernes samlede areal opgjort til på 1.179 m2. På dette tidspunkt var der dog tvivl om hvilke bygninger, der konkret skulle udlejes til FUND.
Efter overtagelse af bygningerne fra FGU Syd- og Midtfyn har administrationen fået opdateret bygningernes etagemeter i BBR. På den baggrund er bygningernes samlede arealer blevet gennemgået og opgjort, hvilket har medført et større areal end hidtil antaget. Det samlede areal for bygningsmassen, som skal udlejes til FUND, er nu på 1.789 m2 mod de tidligere nævnte 1.179 m2 i det første udkast til erhvervslejekontrakt.
I det foreliggende udkast til erhvervslejekontrakt er den årlige husleje fastsat til 530.550 kr. men arealet udgør nu 1.789 m2. Dette giver en kvadratmeterpris på 296,56 kr. pr. m2.
Sikkerhedsstillelse (depositum) opkræves normalt ved alle indgåelser af lejekontrakter og henstår til kommunens sikkerhed. Hvis lejemålet leveres tilbage i aftalt stand, tilbagebetales depositum til lejer. Depositum forrentes ikke. Det er fast vilkår i kommunens lejekontrakter, at der stilles sikkerhed for at der er midler til eventuel udbedring af skader ved fraflytning.
Ved scenarie 2 er der taget hensyn til at FUND Friskole er en nystartet skole og derfor kan have svært ved at betale det fulde depositum på en gang.
I begge scenarier overtages bygningerne som beset, og der vil ikke blive foretaget nogen form for istandsættelse forud for overtagelsen. Der vil således ikke blive stillet krav om, at FUND Friskole skal tilbagelevere bygningerne i bedre stand end ved overtagelsen.
Kommunen har den udvendige vedligeholdelse for så vidt angår klimaskærmen, og lejer har den øvrige vedligeholdelse, herunder den indvendige vedligeholdelse.
Lukket dagsordenpunkt
Hovedreglen i Kommunalfuldmagten siger, at når det drejer sig om individuel støtte må kommunen ikke uden lovhjemmel yde støtte i form at tilskud, lån, garantistillelse eller lignende. Forbuddet mod at yde støtte gælder en hver form for erhvervsvirksomhed, uanset om virksomheden udøves af offentlige myndigheder eller institutioner, foreninger eller selskab mv., der er organiseret på privatretligt grundlag.
Sager om udlejning af ejendom er en objektiv oplysning som ikke er fortrolig, mens alle oplysninger om prisfastsættelse samt oplysninger om faktiske forhold, der underbygger overvejelser om pris og lejeniveau kan danne præcedens. I denne sag skal vilkår for et erhvervslejemål behandles og dette skal være fortroligt ind til vilkårene er godkendt.
På denne baggrund behandles sagen som lukket dagsordenspunkt
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Daværende Byråd behandlede på møde den 31.8.2021 en sag vedrørende anvendelse af Tipsvænget 19 (på lukket dagsorden), som indebar, at der blev afsat et årligt indtægtsbudget på 648.000 kr. vedrørende udlejning af lokaler til FUND Friskole samt at der blev tilført kassen 430.000 kr. årligt i sparede driftsmidler. Indtægtsbudgettet på 648.000 kr. var baseret på udlejning af et bygningsareal på 1.440 m2 til en kvadratmeterpris på 450 kr.
Hvis lejen reduceres til 530.550 kr., vil der årligt mangle 117.450 kr. til realisering af dette indtægtsbudget. Direktionen indstiller, at dette finansieres via de 430.000. som tilgik kassen jf. Byrådets beslutning af 31.8.2021.
Scenarie 1:
Skal der ikke stilles sikkerhed har kommunen en potentiel udgift til istandsættelse, hvis bygningsmassen efterlades i dårligere stand end ved overtagelse.
Hvis der ikke opkræves depositum, vil der – på tidspunktet hvor lejer fraflytter fra lejemålet – ikke på forhånd være dækning for de udgifter, som er nødvendige for at tilvejebringe den samme vedligeholdelsesstand i bygningerne, som var gældende ved overtagelsen.
Administrationen kan ikke anvise finansiering til disse eventualudgifter.
Scenarie 2:
Hvis dette scenarie vælges, vil depositum på 265.275 kr. blive opkrævet med en 1/3 del svarende til 88.425 kr. ved underskrivelse af erhvervslejekontrakten, yderligere en 1/3 efter 1 år og den sidste 1/3 ved år 2. Dermed vil den fulde sikkerhedsstillelse på 265.275 kr. være opkrævet efter to år.
CO2-Konsekvensvurdering
Ved ibrugtagning af bygningsmassen forventes en øgning i CO2
Lovgrundlag
Erhvervslejeloven og Kommunalfuldmagten
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 05-10-2022
Sagen fremsendes til Økonomiudvalgets og Kommunalbestyrelsens behandling.
Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B) og René Haahr (V). Som suppleant for Hanne Ringgaard Møller (B) deltog Jørgen S. Lundsgaard (B).
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 06-10-2022
Indstillingens scenarie 2 anbefales.
Afbud fra Birger Jensen (V), stedfortræder Jesper Ullemose (V)
Afbud fra René Haahr (V), stedfortræder Per Nykjær (V)
Beslutning i Økonomiudvalget den 25-10-2022
Scenarie 2 indstilles.
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 31-10-2022
Scenarie 2 godkendt.
Der var afbud fra Lars Erik Hornemann (V). Som suppleant deltog Karen Kruse (V).