Teknik- og Erhvervsudvalget
Referat • 15. april 2021 kl. 13.00
Indhold
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 15-04-2021
Dagsordenen, herunder Tillægsdagsordenen, godkendt med bemærkning om, at punkt 2 udgår.
Beslutningstema
Lokaludvalget besluttede den 9. december 2020 at bede administrationen udarbejde forslag til to modeller, som gør henholdsvis flexture for unge og lokalbusser gratis som en forsøgsordning. Lokaludvalget bedes drøfte modellerne og beslutte, hvilken model administrationen skal arbejde videre med.
Indstilling
Direktionen indstiller til Lokaludvalget, at det overfor Teknik-og Erhvervsudvalget og Økonomiudvalget anbefaler en af de følgende fire modeller, som administrationen skal arbejde videremed for at kunne igangsætte en forsøgsordning senere på året:
- 1A. Gratis flexture for unge i aldersgruppen 13 til 21 med visitation til ordning af Svendborg Kommune
eller
- 1B. Gratis flexture for unge i aldersgruppen 15 til 21 med bestilling gennem rejseplanen
eller
- 2. Gratis lokalruter i Svendborg kommune om eftermiddagen
eller
- 3. Målrettet markedsføring af eksisterende transportordninger til Svendborg Kommunes unge
Sagsfremstilling
Lokaludvalget drøftede på sit sidste møde d. 9. december 2020 muligheden for gratis flextur for unge og gratis lokalbusser og besluttede, at bede administrationen udarbejde forslag til to modeller på baggrund af udvalgets drøftelser.
Offentlig transport involverer mange forskellige aktører (Fynbus, rejseplanen, rejsekort, taxaselskaber) og mange forskellige tekniske løsninger, der skal spille sammen. Derfor kan det være vanskeligt at ændre på delelementer for en kortere periode. Administrationen har i samarbejde med Fynbus undersøgt mulighederne, som er beskrevet herunder. Foruden modeller for forsøgsordninger med gratis flexture for unge og gratis lokalruter, har administrationen skitseret en tredje model, som vurderes at kunne øge mobiliteten for unge i hele kommunen.
Fynbus’ bestyrelse har ifølge loven om trafikselskaber takstkompetencen. Derfor skal model 1A, 1B og 2 godkendes af Fynbus bestyrelse, da forsøgsordningerne ændrer taksterne.
Administrationen foreslår, at forsøgsordningen bliver gennemført efter sommerferien, hvor nuværende corona-restriktioner pt. forventes ophævet. Den nuværende corona-situation vil ikke give et retvisende billede af effekten af ordningen og hvor udbredt den vil være uden restriktioner i samfundet og især skole- og fritidslivet. Administrationen vurderer dog, at man allerede inden sommerferien kan begynde at informere om forsøgsordningen forud for igangsættelsen.
Model 1: Gratis flexture for unge
Flexture er en del af den kollektive trafik og alle kan benytte sig af muligheden. Med Flextur bliver man hentet i en taxa på adressen og bliver kørt til den anden adresse. Flexturen skal bestilles gennem rejseplanen eller Fynbus senest 2 timer før rejsen. Der skal indregne en længere rejsetid, da forskellige ture bliver samlet i samme taxa, hvilket kan betyde, at der bliver kørt en omvej i forhold til de enkelte ture.
Med Lokaludvalgets ønske om at sikre bedre transportforhold for unge, der går i ungdomsskolen og unge som går på en ungdomsuddannelse, er målgruppen for forsøgsordningen unge mellem 13 og 21.
Administrationen foreslår, at ordningen er gældende i tidsrummet kl. 17 til 24, som dækker det tidsrum, hvor de fleste lokalbusser ikke længere kører og som vurderes af både ungdomsskolen og Svendborg gymnasium, som et passende tidsrum. Forsøgsordningen gælder ture i hele kommunen.
Fynbus vurderer, at forsøgsordningen kan gennemføres i ca. 4-6 måneder med de 300.000 kr., som er til rådighed. Der vil være udgifter til kommunikationen af forsøgsordningen og til visitation af de unge i den kommunale administration i model 1A. Det er svært at give et præcist estimat af disse udgifter, da de blandt andet afhænger af antallet af unge, der bruger ordningen.
Det er ikke muligt at lægge et automatisk stop i systemet, så der bliver lukket ned for ordningen, når der er brugt 300.000 kr. Fynbus kan levere en månedlig rapport, som kan fortælle, hvor mange penge der er brugt. Det er ligeledes en klar fordel at kommunikere en fast periode, hvor der ordningen er gratis, da ordningen ellers bliver for usikkert at bruge.
Model 1 kan udformes på to forskellige måder, som adskiller sig ved den måde, de unge bestiller turene på. En beskrivelse af de to forskellige varianter er vedhæftet som bilag 1 (Bilag 1 - To modeller for gratis flexture for unge i Svendborg Kommune).
Forsøgsordningen skal kommunikeres til de unge, så de får kendskab til den. Administrationen vurderer umiddelbart, at model 1A og 1B ikke kan kombineres, fordi det vil være svært at kommunikere to forskellige ordninger til de to målgrupper (13-14-årige og 15-21-årige).
Permanentgørelse af ordningen:
- Forsøgsordningen skal evalueres for at kunne vurdere effekten.
- Det er svært at kunne give et eksakt estimat, hvad det vil koste at permanentgøre ordningen efterfølgende, da prisen afhænger af hvor mange unge der bruger den og hvor meget de vil bruge den.
- Fynbus arbejder med en pris på ca. 150 kr. per tur i gennemsnit. Der er lige nu 6377 unge i målgruppen bosat i kommunen. Som eksempel vil en flextur om ugen per ung medføre en udgift på 52.5 mio. kr. om året (udgifter til visitering af de unge og kommunikation er ikke medregnet).
Lokaludvalget har på sit møde d. 28.01.2021 bedt administrationen om at undersøge, hvordan prøvehandlingens økonomi kan styres.
Administrationen har været i dialog med FynBus vedrørende muligheden for at kunne følge med i forbruget løbende. Det er muligt for FynBus at sende rapporter ca. hver anden uge, således at Svendborg Kommunes administrationen kan følge forbruget. Det er ikke muligt at stoppe prøvehandlingen automatisk, når en øvre grænse på 300.000 kr. er nået.
Administrationen vil anbefale at følge forbruget løbende og melde ud til de tilmeldte brugere med en uges varsel, når forbruget nærmer sig den øvre grænse. Denne løsning kan dog være svært at kommunikere til brugerne.
Flextur er et nyt koncept i Svendborg kommune, som blev indført for et år siden. Corona-situationen har betydet et anderledes brugsmønster, end der kan forventes i en normal situation. Det er derfor svært at vurdere, hvor populær ordningen vil være blandt de unge.
Model 2: Gratis lokalruter om eftermiddagen
Model 2 går ud på, at alle lokalruter i Svendborg Kommune er gratis om eftermiddagen. Lokalruter er typisk ruter, som servicerer folkeskolerne, men som også kan bruges af andre. For ikke at øge presset på disse ruter om morgenen, hvor alle børn skal i skole samtidig, vil ordningen kun gælde mellem kl. 13 og 18.
Forsøgsordningen med gratis lokalruter om eftermiddagen (mellem kl. 13 og 18) vil give et indtægtstab på ca. 230.000 kr. årligt (baseret på Budget 2020). Det skal bemærkes, at de afledte økonomiske konsekvenser ved at indføre gratis lokalruter om eftermiddagen ikke er endeligt vurderet, da der fx skal indregnes tabt statsligt tilskud og konsekvenser fra regnskabet for månedskort.
Forsøgsordningen giver en række tekniske udfordringer, som administrationen har været i dialog med Fynbus om. På nuværende tidspunkt vurderer Fynbys ikke, at den tekniske model for gratis bybusser er en god løsning til implementering af gratis lokalruter om eftermiddagen. Derfor er der behov for en yderlige afklaring og drøftelse af, hvordan gratis lokalruter om eftermiddagen kan implementeres, herunder hvordan der kan sikres data til evaluering af tiltaget.
Model 3: Målrettet markedsføring af eksisterende transportordninger til Svendborg Kommunes unge
En anden mulighed, som kan understøtte de unges mobilitet i hele kommunen og som er drøftet af administrationen og Fynbus, er en kommunikationsindsats, som informerer de unge I Svendborg Kommune om de forskellige transportmuligheder bl.a. flexture og plusture.
Markedsføringen kan udformes på forskellige måder og kan holdes inden for rammen af de 300.000 kr.
Ordningen med plusture og flexture blev indført d. 3. februar 2020. Fynbus og administrationen vurderer, at kendskabet til ordningen er begrænset og nærmest ikke eksisterende hos de unge.
- Flexture giver mulighed for at blive kørt fra adresse til adresse billigere end i en almindelig taxa.
- Plusture giver mulighed for at blive kørt fra adressen til det nærmeste trafikknudepunkt eller omvendt. Ordningen koster 25 kr. (halv pris for unge under 16) og er gratis, hvis man har et ungdomskort, som er for unge mellem 16 og 19 og som berettiger til kørsel på hele Fyn.
Priseksempler
Tirsdag, 20:30
Strækning | Busbillet og plustur | Flextur |
Svendborg St. – Smørmosevej 201, Thurø |
| 56,00 kr. Billigere med rejsekort |
Svendborg Gymnasium - Åbyskovtoften | Gratis med ungdomskort Under 16: 20,02 kr. | 80 kr. Billigere med rejsekort |
Ungdomsskole – Brændeskov Møllevej | Gratis med ungdomskort Under 16: 23,78 kr. | 72 kr. |
Ungdomsskolen – Hundstrup | Gratis med ungdomskort Under 16: 23,78 kr. | 152 kr. |
Ordningen er et relativt billigt supplement til lokalruterne.
Gennem målrettet information kan de unge gøres opmærksom på de allerede eksisterende muligheder. Rejseplanen er den platform, der præsenterer de forskellige muligheder samlet og overskueligt og giver den billigste pris for flexture. Administrationen vurderer, at de unge nemt kan finde informationerne i app’en, når de er blevet informeret om muligheden.
Som en del af kommunikationsindsatsen kunne der gennemføres brugerinddragelse og forskellige undersøgelser, der kunne afdække de behov, som ikke bliver dækket af den kollektive transport lige nu. Denne viden kan bruges fremadrettet til at tilpasse kommunens tilbud til de unge.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Forsøgsordningen er en udmøntning af de 300.000 kr. som Lokaludvalget har afsat af puljen ”Liv i mit lokalområde”, der blev afsat i budgetforlig 2021.
CO2-Konsekvensvurdering
Det er svært at vurdere CO2-konsekvenserne for en gratis flextursordningen for unge, inden den bliver prøvet af, da vi ikke kan forudse, hvordan ordningen vil blive brugt. Det kan tænkes, at ordningen kan erstatte mange ture med kun enkelte unge i private biler ved at samle turene og dermed spare CO2. Det kan også tænkes, at ordningen kan få nogle unge til at fravælge cyklen til fordel for taxaen, hvilket vil have en negativ effekt på CO2-forbruget.
Sagen afgøres i
Økonomiudvalget.
Beslutning i Lokaludvalget den 28-01-2021
Lokaludvalget anbefaler model 1A overfor Teknik- og Erhvervsudvalget og Økonomiudvalget med bemærkning om, at forsøgsperioden i første omgang igangsættes for en 4 måneders periode, hvorefter den evalueres.
Fraværende Susanne Gustenhoff (Ø). Stedfortræder Jesper Kiel (Ø), var fraværende under punkt 1, 2 og 3.
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 11-03-2021
Teknik- og Erhvervsudvalget anbefaler model 2 med gratis lokalruter i Svendborg Kommune om eftermiddagen overfor Økonomiudvalget med bemærkning om, at denne model ikke kræver ekstra administration.
Beslutning i Økonomiudvalget den 23-03-2021
Liste C foreslog, at sagen blev sendt tilbage til Teknik- og Erhvervsudvalget med henblik på et fællesmøde mellem Lokaludvalget og Teknik- og Erhvervsudvalget
Udvalget godkendte dette.
Afbud fra John Arly Henriksen (A) og Mette Kristensen (V). Som suppleanter deltog Pia Dam (A) og Lars Erik Hornemann (V).
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 15-04-2021
Punktet udgik af dagsordenen.
Beslutningstema
I forbindelse med en lovliggørelse af boliger beliggende i Erhvervsområde Vest orienteres Teknik- og Erhvervsudvalget om status på sagen. Administrationen har vurderet de enkelte sager og orienterer udvalget om de påtænkte udfald af disse, inden der sendes afgørelser. Det sker i forlængelse af en tidligere orientering til udvalget om igangværende partshøringsproces om boliger i Erhvervsområde Vest.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget:
- at orienteringen om påtænkte afgørelser vedrørende lovliggørelse af boliger i Erhvervsområde Vest tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Teknik- og Erhvervsudvalget besluttede den 11. marts 2021, at administrationen på næste møde skulle forelægge de planlagte afgørelser, inden de meddeles borgerne.
Der er tale om i alt syv boliger, der efter administrationens indledende vurdering ikke opfylder betingelserne for boliger i lokalplanerne.
Efter det sidste møde i udvalget har administrationen holdt møder med ejerne af hver af de syv boliger. Det havde til formål at skabe en dialog med borgerne med afsæt i parthøringerne og at give borgerne mulighed for at få afklaret eventuelle spørgsmål til deres sag. Derudover havde det til formål at give mulighed for en grundig drøftelse af eventuelle løsninger.
Administrationen har nu foretaget en vurdering i hver enkelt sag. En oversigt over det kan ses på bilag 1 (Bilag 1. Overblik over vurderinger). De fulde begrundelser for hver enkelt bolig kan ses på bilag 2-8 (Bilag 2-8. Uddybende begrundelse for vurdering for ”Adresse”).
Det er administrationens vurdering, at tre boliger kan anvendes som hidtil. Den ene ved at anerkende, at der er tale om et eksisterende, lovligt forhold, da boligen er opført før den første byplanvedtægt. Den anden ved at give den nødvendige dispensation fra lokalplanen på grund af berettiget forventning, da kommunen tidligere har givet en byggetilladelse til opførelse af byggeriet. Ejer har derfor indrettet sig i tiltro til kommunens tilladelse. Den tredje på grund af, at ejerne har boet på ejendommen i en længere årrække kombineret med manglende handling fra kommunens side.
For fire ejendomme er der tale om udlejning, hvor det vurderes, at boliganvendelsen ikke er lovlig i forhold til lokalplanerne. For tre af disse fire er der en konstruktiv dialog i gang med ejer om løsning af problemet. Det sker ved at sørge for, at anvendelsen af ejendommene bliver lovlig i forhold til lokalplanen. Fælles for disse tre sager er, at ejerne ikke har anfægtet udfordringen i forhold til lokalplanen.
Administrationens vurderinger vedrørende en enkelt bolig er sendt til Codex Advokater til en endelig juridisk vurdering. Den påtænkte afgørelse i denne sag træffes kun, hvis Codex Advokater kan bekræfte administrationens vurdering på baggrund af de oplysninger, der er fremkommet gennem partshøringen.
Hvis udvalget tager orienteringen til efterretning, vil administrationen fortsætte sagsbehandlingen. Det betyder, at:
- der gives tilladelse til bolig på tre ejendomme.
- der gives påbud om lovliggørelse til de fire udlejningsboliger, der ikke overholder lokalplanerne. Dialog pågår samtidig om mulige løsninger.
Ved påbud om lovliggørelse kan dette ske enten fysisk eller retligt:
- Fysisk ved ophør af den ulovlige anvendelse. Det vil sige, at beboerne skal flytte.
- Retligt ved,
- at opfylde betingelserne i lokalplanen.
eller
- at boligen lovliggøres med en ny lokalplan.
Ved påbud om lovliggørelse skal der sættes en rimelig frist. En rimelig frist i de aktuelle sager vurderes at være et år. Påbuddene bør fremsendes hurtigst muligt for, at kommunen ikke risikerer juridisk passivitet og deraf begrænsede handlemuligheder. Derfor bør dette som udgangspunkt ske uden at vente på en drøftelse om igangsætning af ny lokalplan. Dog kan påbud afvente i kort tid, hvis der snart træffes beslutning om at lave en ny lokalplan for området, der gør det muligt at bo i de nuværende boliger.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er mulighed for, at kommunen kan pådrage sig et erstatningsansvar, hvis der lides et tab som følge af, at en anvendelse uretmæssigt påbydes ophørt, se bilag 9 (Bilag 9. Juridisk notat fra Focus Advokater
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen væsentlig konsekvens for CO2-udledningen.
Lovgrundlag
Planloven
Sagen afgøres i
Teknik- og Erhvervsudvalget
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 15-04-2021
Liste V fremsætter forslag om at tilbagekalde kompetencen til udvalget.
Forslaget bringes til afstemning.
For stemmer 2 medlemmer af udvalget: Liste V.
Imod stemmer 6 medlemmer af udvalget: Liste A, Liste C, og Liste Ø.
Løsgænger Jens Munk undlader at stemme.
Indstillingen bringes herefter til afstemning.
Orientering tages til efterretning med bemærkning om, at den påtænkte afgørelse med påbud om lovliggørelse til én enkelt boligejer meddeles med en frist på 12 måneder til at efterkomme påbuddet, og at en eventuel senere ændring af lokalplanen vil blive behandlet af Teknik- og Erhvervsudvalget.
Liste V kan ikke tage orienteringen til efterretning men ønsker at standse sagen, jævnfør den kommunale styrelseslov §23, og indbringe den for Byrådet.
Beslutningstema
Svendborg Kommunes praksis for administration af landzonesager er blevet tilrettet i overensstemmelse med ændringer i planloven og klagenævnspraksis, og der er tilføjet afsnit, der dækker emner, som i stigende grad er aktuelle. Sagen forelægges til udvalgets godkendelse.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalgets godkendelse,
- A) at kommunens praksis for landzoneadministration tilrettes ændringer i lovgivning og klagenævnspraksis. Dette indebærer, at udhusbebyggelse skal opføres i tilknytning til selve beboelseshuset.
eller
- at den reviderede praksis for landzoneadministration ændres som foreslået med følgende ændring:
- B) Opførelse af udhuse og lignende på op til 50 m2 tillades opført i tilknytning til en hvilken som helst del af den eksisterende bebyggelse.
eller
- C) Opførelse af udhuse og lignende på op til 100 m2 tillades opført i tilknytning til en hvilken som helst del af den eksisterende bebyggelse
eller
- D) Opførelse af bebyggelse på op til 50 m2 tillades opført i tilknytning til en hvilken som helst del af den eksisterende bebyggelse
eller
- E) Opførelse af bebyggelse på op til 100 m2 tillades opført i tilknytning til en hvilken som helst del af den eksisterende bebyggelse
Sagsfremstilling
Erhvervs-, Beskæftigelses- og Kulturudvalget vedtog den 5. februar 2015 en praksis for landzoneadministrationen i Svendborg Kommune, se bilag 1 (Bilag 1. Dagsordenspunkt fra møde den 5. februar 2015).
En gennemgang af lovgrundlaget for kommunens landzoneadministration fremgår også af bilag 1 (Bilag 1. Dagsordenspunkt fra møde den 5. februar 2015).
Siden den oprindelige praksis blev vedtaget, er planloven blev ændret i juli 2018.
Ændringerne medførte en del lempelser i blandt andet landzonen. Lempelserne er siden vedtagelsen blevet anvendt, når der træffes afgørelser, men den vedtagne praksis for landzoneadministration er ikke blevet opdateret. Denne praksis er derfor forældet og bør opdateres, så borgerne igen kan finde svar i den ”praksis for landzoneadministration”, som ligger frit tilgængeligt på hjemmesiden.
Administrationen har lavet et forslag til ny formulering af kommunens praksis for landzoneadministration, se bilag 2 (Bilag 2. Praksis for landzoneadministration). Dette er beslutningsmulighed A. Hver enkelt foreslået ændring fremgår af teksten, så det er tydeligt at se, hvor der bliver rettet. De foreslåede ændringer sker på baggrund af ændringerne i planloven og ændring i Planklagenævnets (tidligere Naturklagenævnets) praksis.
Konkret har Planklagenævnet ændret praksis, så ny bebyggelse skal ligge inden for umiddelbar nærhed (ca. 20 m) fra den eksisterende primærbebyggelse, ofte boligen. Tidligere måltes afstanden fra en hvilken som helt anden bebyggelse i en samling af bygninger. Det er en skærpelse i forhold til tidligere.
Med de i bilag 1 (Bilag 1. Dagsordenspunkt fra møde den 5. februar 2015) nævnte forudsætninger har kommunen imidlertid fortsat et vist råderum til at foretage vurderinger. Det vil derfor være muligt at træffe afgørelser, der kan afprøve enkelte elementer i den linje, der lægges af Planklagenævnet. Særligt om emner, hvor der kun er få afgørelser fra nævnet. Jo mere en afgørelse afviger fra at ligge helt præcist op ad nævnets linje, jo mere sandsynligt er det, at den bliver underkendt, såfremt der klages over afgørelsen. Påklages en afgørelse ikke inden for tidsfristen på fire uger fra offentliggørelsen, og indbringes den ikke for en domstol inden for seks måneder, er den at betragte som gældende og omgøres ikke.
Hvis udvalget ønsker, at administrationen anvender en lidt mere lempelig linje i forhold til Planklagenævnets, anbefales det at beslutte mulighed B, C, D eller E. Disse vil muliggøre lidt mere for mindre ejendomme på landet, hvor betydningen for omgivelserne generelt vurderes at være begrænset. Lempelsen er mindst for mulighed B og bliver gradvist større til mulighed E. Risikoen for omgørelse i tilfælde af klage er mindst ved mulighed B og størst ved mulighed E.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Planloven
Sagen afgøres i
Teknik- & Erhvervsudvalget
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 15-04-2021
Model A godkendes i en revideret version, således at kommunens praksis for landzoneadministration tilrettes ændringer i lovgivning og klagenævnspraksis. Dette indebærer, at udhusbebyggelse skal opføres i tilknytning til den eksisterende bebyggelse, om muligt beboelseshuset.
Liste V, Liste C og Løsgænger Jens Munk kan ikke godkende den reviderede model A. De ønsker at godkende Model C, dog med bemærkning om, at opførelser som perler på en snor ikke vil blive tilladt.
Beslutningstema
Daværende udvalg for Miljø og Teknik besluttede den 12. marts 2012, at tagmaterialer med et glanstal på over 20, skulle betegnes som et blankt og reflekterende materiale. Se bilag 1 (Bilag 1. Udvalgsbeslutning af den 12-03-2012).
I de efterfølgende år, er det blevet konkretiseret, at man ikke kan bestemme om et tagmateriale er blankt og reflekterende udelukkende ud fra glanstallet. Der er derfor behov for en ny stillingtagen til problematikken.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik og Erhvervsudvalget:
- At beslutning af den 12-03-2012 annulleres.
- At administrationen bemyndiges til i hver enkelt sag at foretage en konkret og individuel vurdering af om tagmaterialet kan betegnes som blankt og reflekterende.
Sagsfremstilling
I mange af Svendborg Kommunes lokalplaner er der indført bestemmelser om, at der ikke må anvendes blanke og reflekterende tagmaterialer.
Der findes ikke nogen entydig definition på, hvornår et tagmateriale er blankt eller reflekterende.
Udgangspunktet for beslutningen i 2012 var en undersøgelse fra Teknologisk institut.
Man kan dog ikke udelukkende lave en vurdering af den reflekterende værdi ud fra glanstallet, da f.eks. hældningen på taget og hvordan taget vender i forhold til solen, også har en betydning for hvordan et tagmateriales refleksion opleves af naboerne.
Glanstallets angivelse er derudover forskellig fra producent til producent, og der kan derfor ikke anlægges en generel betragtning om hvilket glanstal der er reflekterende eller ej.
Der er siden 2012 blevet truffet afgørelser fra hhv. Planklagenævnet samt domstolene, der ikke giver et entydigt svar på hvornår et tag er blankt eller reflekterende, da det netop er en konkret vurdering i den enkelte sag.
Det tyder dog på, ud fra afgørelserne, at et glanstal på 20 er reflekterende, og at hvis man skal have sikkerhed for at tagmaterialet ikke er blankt eller reflekterende, skal så langt ned som til et glanstal 5 eller lavere, alt afhængig af producent.
Der er derfor behov for, at der i hver enkelt sag bliver lavet en konkret og individuel vurdering om det ønskede tagmateriale er blankt eller reflekterende, hvis intentionen bag den tidligere beslutning fra 2012 skal efterleves.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen væsentlig konsekvens for C02-udledningen.
Lovgrundlag
Planloven
Sagen afgøres i
Teknik- og Erhvervsudvalget
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 15-04-2021
Indstillingen godkendes.
Beslutningstema
Udvalgets bidrag til kommunens samlede regnskab og årsberetning 2020 forelægges til godkendelse.
Indstilling
Direktionen indstiller, at Teknik- og Erhvervsudvalget anbefaler overfor Byrådet, at
- udvalgets bidrag til regnskab og årsberetning 2020 godkendes.
Sagsfremstilling
Teknik- og Erhvervsudvalgets bidrag til årsberetningen for 2020 foreligger til godkendelse.
Årsberetningen indeholder økonomiske oversigter på politikområdeniveau samt beskrivelser og opfølgning på mål under ”Hvad nåede vi i 2020”.
Regnskabet for serviceudgifterne udgør 289,6 mio. kr., hvilket er ca. 3,7 mio. kr. mere end korrigeret budget for 2020.
Resultatet består af:
| Mio. kr. |
Trafik og Infrastruktur | -8,7 |
Ejendomsservice | 7,9 |
Kommunale Ejendomme | 7,5 |
Byg og BBR | 0,5 |
Plan og Udvikling | -2,4 |
Erhvervskontoret | 0,1 |
Iværksætteri | 0,2 |
Havn og Færger | -0,1 |
Sekretariatet | -1,3 |
Serviceudgifter i alt | 3,7 |
+ = merforbrug, - = mindreforbrug
Afvigelsen er nærmere specificeret i vedlagte bilag 1 (Bilag 1. Årsberetning 2020 – TEU) sammen med overførselsudgifter og anlæg. Herudover vedlægges notat omkring Covid-19 udgifterne som bilag 2 (Bilag 2. TEU notat vedr. Covid-19).
Byrådet har den 30. marts behandlet overførsler af mer- og mindreudgifter til efterfølgende regnskabsår. Af ovenstående merforbrug på ca. 3,7 mio. kr., er der overført et merforbrug på takstinstitutioner på ca. 0,4 mio. videre til andre fagudvalg. Herudover er de samlede udfordringer på udvalgets område på ca. 21,0 mio. kr., til primært Covid-19, arealeffektivisering, arbejdsskadeforsikring og opnormering på byggesagsområdet blevet dækket. Samtidig har udvalget bidraget til finansiering med ca. 9,5 mio. kr. vedrørende ny lov på parkeringsområdet og vintertjenesten samt restbudget på skolekørsel til reinvestering i trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger på anlæg. For udvalget vil nettooverførslen herefter være på ca. 8,2 mio. kr.
I 2020 har der været afholdt anlægsudgifter (netto) for 123,5 mio. kr. Sammenholdt med det vedtagne budget for 2020 på 137,5 mio. kr., svarer dette til et netto mindreforbrug på 14,0 mio. kr.
Det korrigerede anlægsbudget (netto) for 2020 var på 278,6 mio. kr., og sammenholdt med de afholdte anlægsudgifter/-indtægter svarer dette til et mindreforbrug på ca. 155,1 mio. kr., hvoraf ca. 154,5 mio. kr. overføres til 2021.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Udvalgets bidrag til regnskab 2020 og overførsler jævnfør overførselsreglerne indgår i kommunens samlede regnskab 2020.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse.
Svendborg Kommunes bevillingsregler.
Sagen afgøres i
Byrådet.
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 15-04-2021
Indstillingen anbefales.
Beslutningstema
Drøftelse af temaer til budget 2022.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at udvalget drøfter temaer til budget 2022.
Sagsfremstilling
I henhold til budgetproceduren for 2022 drøftes udvalgets egne temaer/indsatser og eventuelle særlige udfordringer samt forslag til finansiering. Administrationen blev på mødet den 11. marts 2021 anmodet om at udarbejde budgetbeskrivelser for de følgende temaer:
Driftstemaer
- Tipsvænget – afledte udgifter til flytning og drift.
- SIMAC-projektet – afledte driftsudgifter til bygningerne på A.P. Møllersvej og Graaesvej.
- Iværksætteri som fortsat styrkeposition i Svendborg efter projekt Medstrøm.
Anlægstemaer
- Nyt varmtvandsbassin.
- Fritlægning af Kobberbækken.
- Havnepark/Geopark.
Herudover blev følgende foreløbige temaer udpeget til eventuel senere beskrivelse:
- Helårsafgræsning på Galgebakke og på voldanlægget ved Ørkild.
- Forbedret vintervedligeholdelse af cykelbaner.
- Øgning af biodiversiteten, herunder i vejrabatterne.
- Forbedret vedligehold af Snedkeribygningen.
Administrationen arbejder endvidere med følgende temaer, som er afledt af tidligere trufne politiske beslutninger, eller udpeget i forbindelse med tidligere budgetprocesser.
- Fornyelse af Skovparken.
- Udvikling af Godsbanearealet
- Etablering af parkeringshus
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen.
Lovgrundlag
Styrelsesloven.
Sagen afgøres i
Teknik- og Erhvervsudvalget.
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 15-04-2021
Sagen blev drøftet.
Beslutningstema
Stillingtagen til en række mulige tiltag til afhjælpning af konsekvenser af corona-pandemien.
Indstilling
Direktionen indstiller til Økonomiudvalget:
- At drøfte en række mulige tiltag, der på forskellige områder kan afhjælpe de negative konsekvenser af coronapandemien.
- drøfte, hvorvidt der skal igangsætte tiltag, i givet fald hvilke, samt niveauet for disse.
Sagsfremstilling
Coronapandemien har haft negative konsekvenser på en række områder. Borgmesteren har derfor anmodet administrationen om at pege på en række mulige tiltag, der kan afhjælpe negative konsekvenser på børn- og ungeområdet og negative konsekvenser i forhold til erhvervslivet. Administrationen har derfor udarbejdet nedenstående katalog over mulige tiltag. De fleste tiltag er skalérbare – forstået på den måde, at der kan afsætte et større eller mindre beløb til det pågældende tiltag.
Med afsæt i dette katalog anmodes Økonomiudvalget om at drøfte, hvorvidt der skal igangsættes tiltag og i givet fald hvilke, herunder niveauet for disse.
Børn- og ungeområdet
I forhold til børn- og ungeområdet peges på følgende tiltag, der kan være understøttende for børnenes trivsel og understøtte fællesskaberne:
- En sum penge uddeles til alle elevråd. Pengene skal anvendes til aktiviteter der styrker fællesskab og trivsel på den samlede skole.
Elevrådet har ansvaret for at indsamle ideer til, og udvælge hvad pengene bruges til.
Kriterierne for brugen af pengene er, at de skal bruges til aktiviteter eller indkøb der vil skabe fællesskab og trivsel. Pengene kan eksempelvis bruges til en skolefest, bolde og øvrige legeredskaber til frikvartererne, indkøb til fællesområder, besøg udefra, koncert, teater, fælles idrætsaktiviteter, cirkus...
Beløbet til skolerne kan tildeles på en af følgende måder – og beløbet kan skrues op og ned:
- Efter skolestørrelse, foreslået at skoler under 200 elever modtager 10.000 kr., 200 - 400 elever 15.000 kr., 400 – 600 elever 20.000 kr. og skoler over 600 elever modtager 25.000 kr.
- Efter elevtal, foreslået 25 kr. pr. elev.
Udgift ca. 190.000 kr.
- Alle klasser tildeles et klippekort til to fælles aktiviteter.
Alle klasser modtager et klippekort, med mulighed for at vælge to klip ud af et fem-turs kort med aktiviteter til klassen. Klippekortets ”klip” kan eksempelvis være: En tur i svømmehallen, en tur i bowlinghallen, en tur i biografen, bestille mad (pizza/burger/kebab) til klassefest/hygge, en tur til en lokal sportsbegivenhed (GOG/Rabbits/andet).
- Gennemsnitspris pr. aktivitet pr. elev på 40 - 50 kr. Samlet udgift mellem 420.000 – 520.000 kr.
- Dagtilbudsområdet:
På dagtilbudsområdet foreslås det, at hvert børnehus og dagplejegruppe får tildelt et beløb til en særlig aktivitet med børnene, når der igen er mulighed for at åbne op.
Det kan fx være en udflugt, et besøg af en kunstner, en musiker, en kulturel aktivitet mm. Aktiviteten vil inden for det overordnede formål være efter dagtilbuddets eget valg, da det i forhold til aldersgruppen vil skabe bedre mulighed for et meningsfuldt indhold end et egentligt klippekort til bestemte aktiviteter. Aktiviteten skal afholdes i løbet af 2021 på et tidspunkt efter eget valg.
Hvis der tildeles et beløb på 5.000 kr. pr børnehus/dagplejegruppe vil det svare til en samlet udgift på ca. 200.000 kr.
Erhvervsområdet
Et år med Corona har ligeledes ramt nogle dele af Svendborgs erhvervsliv hårdt. Staten trækker det store læs med de generelle hjælpepakker, men fra byens erhvervsliv er der også efterspørgsel efter en lokale indsats, som kan tilpasses og målrettes de lokale udfordringer og behov.
Erhvervskontoret har i dialog med erhvervsforeningerne identificeret en række mulige indsatser som ville kunne gavne dele af byens erhvervsliv som har været – eller er – ramt af nedlukningerne og de affødte konsekvenser.
- 2 timers gratis parkering i forbindelse med julehandlen 2021, inklusiv regional markedsføring af initiativet.
[Foreslået af Shopping Svendborg]
CETS vurderer at 2 timers gratis parkering på de tidspunkter hvor parkeringsbehovet er størst, medfører en langsommere udskiftning og dermed færre brugere i løbet af en dag. Det kan derfor risikere at påvirke butikkernes omsætning negativt.
Udgift: Administrationen forventer på baggrund af erfaringerne at det vil koste mellem 200.000 og 300.000 kr. pr måned i tabte P-afgifter (alt efter hvilke måneder der er tale om).
- National markedsføring af Svendborg, Øhavet, Geoparken osv. i efteråret 2021 og foråret 2022 i samarbejde med Destination Fyn (og om muligt også i samarbejde med de tre andre sydfynske kommuner)
[Foreslået af Visit Svendborg og Shopping Svendborg]
Udgift: 2.500.000 kr. [ifølge forslagsstiller]
- Aktiviteter i byen der understøtter søndags-åbent i sommerferien
[Foreslået af Shopping Svendborg]
Udgift: 250.000 kr. [ifølge forslagsstiller]
- Fortsat iværksætterindsats
At kunne imødekomme dette behov i 2021 er særligt relevant fordi:
- Der forventes fortsat forhøjet ledighed og øget omsætning på arbejdsmarkedet de næste par år. Det betyder flere nye iværksættere, for erfaringen viser at ledighed ofte er det sidste skub potentielle iværksættere skulle have, for at turde gå i gang.
- Det er turbulent at starte i krisetider – men forskningen viser at dem starter og overlever midt i en krise, har større succes på den lange bane. Så kan virksomhedernes overlevelse og vækst styrkes i de første kritiske år, så giver det netop i en krise ekstra gevinst på lang sigt.
[I hele Corona-perioden har der været en konstant strøm af iværksættere som henvender sig til Fremtidsfabrikken og Erhvervskontoret for at få hjælp til at starte nyt.]
Udgift: I resten af 2021 kan en ’skrabet’ basis-version (hvor dele af udviklingen ’skubbes’ til 2022) udføres for 770.000 kr.
- Mere Styrket Erhverv i Gadeplan – forretningsudvikling og digital omstilling af eksisterende forretninger
Der arbejdes allerede på at kunne udnytte de gode erfaringer fra Styrket Erhverv i Gadeplan i et fælles fynsk regi. Derfor anbefaler administrationen ikke at der på nuværende tidspunkt afsættes midler til en midlertidig indsats alene i Svendborg.
[Foreslået af Erhvervsrådet]
- Task force for brug af det offentlige rum
Genoprette den ’task force’ som i sommeren 2020 gav mulighed for hurtig og smidig myndighedsbehandling af ansøgninger om tilladelser til arrangementer på offentlige steder, udvidet udeservering m.m.
Administrationen vurderer at dette kan gøres med en relativt lille indsats, da meget vil være gentagelser fra sidste år.
- Yderligere tiltag
Ikke alle dele af erhvervslivet er organiserede i råd og foreninger – derfor vil Erhvervskontoret udføre en spørgeskema-undersøgelse som sendes bredt ud på tværs af alle brancher for at sikre at der ikke er corona-ramte dele af erhvervslivet med behov som ikke er omfattet af ovenstående liste.
Udgift: Kan gøres med eksisterende administrative ressourcer.
Eksisterende tiltag
- Eventpuljen 2021
- Mulighed for at ansøge om lejeudsættelse i kommunalt ejede ejendomme
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Udgifterne til tiltagene fremgår af nedenstående tabeller.
Tiltag på børn- og ungeområdet:
Tiltag | Udgift |
| 190.000 kr. |
| 420-520.000 kr. |
| 200.000 kr. |
Alle tiltag vil have en afledt positiv effekt for erhvervslivet.
Tiltag i forhold til erhvervslivet:
Tiltag | Udgift |
1 2 timers gratis parkering | Mellem 200.000 og 300.000 kr. pr mdr. |
2 National markedsføring | 2.500.000 kr. |
3 Aktiviteter i byen | 250.000 kr. |
4 Fortsat iværksætterindsats | 770.000 kr. |
5 Mere Styrket Erhverv i Gadeplan | Ingen på nuværende tidspunkt |
6 Task force | Ingen |
7 Yderligere tiltag | Ingen på nuværende tidspunkt |
Alle tiltag forventes – i forskellig grad – at have positive effekter for forskellige dele af erhvervslivet.
Der anbefales, at direktionen anviser finansieringen efterfølgende afhængig af, hvilke tiltag Økonomiudvalget ønsker, at der skal arbejdes videre med, men der kan umiddelbart peges på en mulig finansiering via risikopuljen.
CO2-Konsekvensvurdering
Afhænger af hvilke tiltag der igangsættes, og er i de fleste tilfælde ikke mulige at sætte tal på. Ingen af tiltagene vurderes at have væsentlige effekter på CO2 udledning.
Lovgrundlag
Erhvervsfremmeloven
L161 Forslag til lov om ændring af ligningsloven og lov om spil
Sagen afgøres i
Økonomiudvalget
Beslutning i Økonomiudvalget den 23-03-2021
Sagen udsættes med henblik på en høring af Social- og sundhedsudvalget, Børne- og ungeudvalget, Kultur- og fritidsudvalget samt teknik- og erhvervsudvalget.
Afbud fra John Arly Henriksen (A) og Mette Kristensen (V). Som suppleanter deltog Pia Dam (A) og Lars Erik Hornemann (V).
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 13-04-2021
Udvalget foreslår,
- tilbud til isolerede unge med samvær ca. 90.000 kr.
- tilbud om gruppe aktiviteter og gåture til ensomme ældre i eget hjem som er isolerede ca. 90.000 kr.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 14-04-2021
Udvalget foreslår, at der uddeles 700.000 kr. til elevrådene, der anvendes til at styrke fællesskabet og trivslen i klasserne og på skolen samt 200.000 kr. til dagtilbuddene.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 15-04-2021
Udvalget foreslår, at der afsættes 200.000 kr. til events målrettet kommunens børn og unge samt turister og besøgende. Puljen udmøntes i overensstemmelse med kriterierne for Eventpuljen 2021 eller via samarbejdsaftaler med eksisterende eventudbydere. Formålet er at skabe aktiviteter og oplevelser for børn og unge.
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 15-04-2021
Teknik- og Erhvervsudvalget afgiver følgende høringssvar til Økonomiudvalget:
- Børne- og ungeudvalget opfordres til at skabe lokale aktiviteter for skoler og dagtilbud: 750.000 kr.
- Socialudvalget opfordres til at skabe kulturelle aktiviteter med lokale kunstnere: 250.000 kr.
- På Teknik- og Erhvervsudvalgets område anbefales overfor Økonomiudvalget følgende:
- At der enten kan iværksættes aktiviteter i byen til at understøtte søndagsåbent i byen eller gratis parkering i byen: 250.000 kr.
- Iværksætterindsatsen fortsætter: 750.000 kr.
- Forslag 5 - 6 – 7 gennemføres: 0 kr.
- Der er en stor tilflytning i øjeblikket og Erhvervskontoret har igangsat en undersøgelse, der skal forklare dette. Når der foreligger konklusioner, afsættes en ramme til markedsføring: 500.000 kr.
- Legeplads på Torvet. Der har fra starten af det bilfrie torv været stor interesse for en at lave legeplads. Cafe Svend har også haft initiativer i gang. Der bør være en kommunal legeplads for at sikre kvalitet og kontinuitet: 500.000 kr.
I alt 3.000.000 kr.
Løsgænger Jens Munk kan ikke støtte det samlede høringssvar, men alene anbefalingerne vedrørende iværksætterindsatsen og legeplads på Torvet.
Liste C kan ikke støtte det samlede høringssvar, men ønsker især at fremme gratis 2-timers parkering i to måneder i forbindelse med julehandlen.
Liste V ønsker derudover at afsætte 250.000 kr. til gratis 2-timers parkering i byen i forbindelse med julehandlen.
Beslutningstema
Administrationen har i dialog med Plan– og Boligstyrelsen besluttet at foretage en tilpasning af forslag til Kommuneplan 2021- 2033 med fokus på at skærpe de nationale interesser i den nye kommuneplan.
Nærværende dagsorden er således en fornyet godkendelse og offentliggørelse af forslag til Kommuneplan 2021 – 2033 med skærpet fokus på temaet transport – og logistikvirksomhed.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalgets, at det overfor Økonomiudvalg og Byråd anbefales,
- At indarbejdelsen af statens bemærkninger til forslag til Kommuneplan 2021 – 2033 godkendes
- At forslag til Kommuneplan 2021 – 2033 godkendes og vedtages til fornyet offentlig høring
Sagsfremstilling
Baggrund
Byrådet godkendte og offentliggjorde forslag til Kommuneplan 2021 – 2033 den 15. december 2020.
Forslag til Kommuneplan 2021-2033 har været i offentlig høring til og med den 3. marts 2021. Svendborg Kommune har i den gennemførte høringsperiode modtaget bemærkninger, indsigelse og har været i tæt dialog med de statslige myndigheder, som skal sikre de statslige interesser i kommuneplanlægningen.
På den baggrund, har der været behov for at foretage en tilpasning og fornyet høring af forslag til Kommuneplan 2021 – 2033.
Teknik- og Erhvervsudvalget blev orienteret om muligheden for dette den 11. marts 2021, Økonomiudvalget den 23. marts 2021 og Byrådet den 30. marts 2021.
Statens bemærkninger
For at leve op til de statslige interesser indenfor temaerne transport – og logistikvirksomhed og kystnærhedszone, har der været behov for at foretage nødvendige ændringer og suppleringer til planforslaget, før det kan endelig vedtages. Derudover er der aftalt en række mindre ændringer, som vurderes at have administrativ karakter. Det samlede overblik over bemærkninger og tilpasninger kan findes i bilag 1 ”Bilag 1, Statens bemærkninger til forslag til Kommuneplan 2021 – 2033”.
Transport – og logistikvirksomhed
Vejdirektoratet har bemærket, at kommunen mangler at redegøre for, hvordan den nationale interesse om prioritering af erhvervsområderne langs motorvejen til transport- og logistikvirksomheder, samt andre transporttunge virksomheder er tilgodeset. Der har ikke tidligere, eller i den aktuelle kommuneplan været udlagt erhvervsområder langs motorvejen til transport- og
logistikvirksomheder, da det er vurderet, at der ikke har været et behov for denne type erhverv i
Svendborg Kommune.
Vejdirektoratets fokus er blevet skærpet i forbindelse med den aktuelle planlægning for et nyt
aflastningscenter ved Odensevej i Svendborg Nord, der ligger i tilknytning til motorvejen.
Vejdirektoratet gør gældende, at den nationale interesse af erhvervsområderne langs motorvejen til transport- og logistikvirksomheder ikke er tilstrækkeligt tilgodeset i Svendborg Kommune.
For at leve op til Vejdirektoratets krav, vil der være behov for at udlægge et nyt særskilt erhvervsområde forbeholdt transport- og logistikvirksomheder i Svendborg Kommune.
Administrationen har arbejdet på et nyt rammeområde, der vil blive udlagt i tilknytning til Erhvervsområde Tankefuld Nord, som i dag er udlagt til fremtidigt erhvervsområde. Se vedlagte bilag ”Bilag 2, Nyt område til transport – og logistikvirksomhed” for nærmere beskrivelse af de overordnede mål, retningslinjer og bestemmelser for området.
Kortbilag, nyt rammeudlæg til transport og logistikvirksomhed
Kystnærhedszone
Forslag til Kommuneplan 2021 – 2033 indeholder et nyt rammeområde til boligformål i Vindeby ved Bjernemarksvej.
Bolig- og Planstyrelsen har svært ved at se, at der er et behov for byvækst på Tåsinge. Bolig- og Planstyrelsen har forståelse for, at der på Tåsinge ikke er mulighed for placere et nyt boligområde uden for kystnærhedszonen, men mener, at det er vanskeligt at se, at der er et reelt behov for boligudlæg i forhold til den forventede befolkningstilvækst.
På baggrund af denne dialog, foreslår administrationen at tage området ud inden endelig vedtagelse af Kommuneplan 2021 – 2033, for at undgå en indsigelse fra styrelsen.
Der vil senere i planperioden være mulighed for at arbejde med området i form af et kommuneplantillæg, såfremt der kan påvises det nødvendige behov for den kystnære placering.
Kortbilag, nyt rammeområde til boligformål
Fornyet høring
Ved væsentlige ændringer i forslag til en kommuneplan, skal der ske en fornyet offentlig høring jf.
Planlovens offentlighedsregler. Det er administrationens vurdering, at der i forbindelse med planlægningen for et nyt område til transport – og logistikvirksomhed, er tale om en væsentlig ændring og at der derfor vil være behov for at sende forslaget i fornyet høring. Den nye høring vil være målrettet planlægningen for transport – og logistikvirksomhed, og de relevante myndigheder, lokale aktører, naboer mv. i relation hertil.
De relevante aktører omkring Bjernemarksvej vil blive orienteret, herunder høringsbidragsydere. Grundejer og rådgiver er orienteret.
Fremadrettet proces
De høringssvar og den inddragelsesproces, der har været hidtil, er fortsat gældende, og vil indgå i
den videre behandling af kommuneplanen, frem mod endelig vedtagelse.
Som det fremgår af nedenstående tidsplan, vil Teknik – og Erhvervsudvalget og Økonomiudvalget modtage en samlet orientering omkring den offentlige høring i juni 2021, inden endelige vedtagelse af Kommuneplan 2021 – 2033 i august 2021.
Ny tids – og procesplan for Kommuneplan 2021 – 2033
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Finansieringen af udarbejdelse af kommuneplanen sker indenfor Plan- og Udviklings eksisterende driftsramme.
CO2-Konsekvensvurdering
Kommuneplan 2021 – 2033 danner grundlag for den fremtidige fysiske udvikling, og vil derfor
antages at have konsekvenser for CO2-udledningen på længere sigt. De afledte konsekvenser kan
ikke vurderes på nuværende tidspunkt.
Lovgrundlag
Planloven
Sagen afgøres i
Byrådet
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 15-04-2021
Liste V fremsætter følgende forslag:
At nyt rammeområde til boligformål i Vindeby ved Bjernemarksvej fastholdes i Kommuneplan 2021-2033.
Forslaget bringes til afstemning.
For forslaget stemmer 2 medlemmer: Liste V
Imod stemmer 7 medlemmer: Liste A, Liste C, Liste Ø og Løsgænger Jens Munk.
Dermed faldt forslaget.
Herefter blev indstillingen anbefalet overfor Økonomiudvalg og Byråd med bemærkning om, at rammeområde 03.01.T1.439 omdannes til centerområde for særlig pladskrævende varer, for at sikre en bedre sammenhæng i forhold til den samlede udvikling af det nye aflastningscenter ved Odensevej.
Beslutningstema
Offentliggørelse af forslag til lokalplan 660 – Etageboliger ved Kogtved Søfartsskole i Svendborg.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget,
- At forslag til lokalplan nr. 660 offentliggøres i mindst 4 uger.
- At der ikke udarbejdes miljøvurdering af planforslaget. Afgørelsen herom offentliggøres sammen med planforslaget
- At der afholdes borgermøde i forbindelse med den offentlige høring.
Sagsfremstilling
Baggrund
Baggrunden for udarbejdelse af et nyt plangrundlag for Kogtved Søfartsskole er en henvendelse fra en privat bygherre, som ønsker at omdanne søfartsskolen til et bofællesskab. Omdannelsen skal ske ved genanvendelse af eksisterende bevaringsværdige bygninger, samt opførelse af ny bebyggelse i området.
Søfartsskolens område er angivet på oversigtskort, jf. bilag 1 (Bilag 1. Oversigtskort).
Processen frem til nu
- Teknik- og Erhvervsudvalget besluttede d. 7. november 2019, at området kunne ændres fra blandet bolig- og erhverv til boligområde med mulighed for etageboliger i maks. 2½ etager.
- Teknik- og Erhvervsudvalget besluttede d. 6. februar 2020, at prioritere planlægningen for Kogtved Søfartsskole.
- Teknik- og Erhvervsudvalget besluttede d. 5. marts 2020 at igangsætte en forudgående høring for ændring af plangrundlaget. Høringen blev gennemført i perioden d. 10. marts 2020 til d. 1. april 2020.
- Byrådet besluttede d. 26. maj 2020, at der udarbejdes forslag til kommuneplantillæg og forslag til lokalplan baseret på 8 punkter i ”Aftaleudkast, Kogtved”, som var bilag til dagsordenpunktet d. 26. maj 2020.
- Byrådet besluttede d. 30. juni 2020, at offentliggøre forslag til kommuneplantillæg 2017.19. Høringen blev gennemført i perioden d. 7. juni 2020 til d. 7. september 2020.
- Byrådet besluttede d. 27. oktober 2020, at vedtage kommuneplantillæg 2017.19.
Om lokalplanforslaget
Lokalplan 660 skal sikre, at området kan omdannes fra en anvendelse til søfartsskole til boligområde. Forslaget til lokalplan 660 fremgår af bilag 2 (Bilag. 2. Forslag til lokalplan 660 – Etageboliger ved Kogtved Søfartsskole).
Lokalplanen er udarbejdet i overensstemmelse med de 8 punkter i ”Aftaleudkast, Kogtved, som blev besluttet af Byrådet d. 26. maj 2020, jf. bilag 3 (Bilag 3. Aftaleudkast, Kogtved).
Lokalplanen har til formål at sikre, at den nye etagebebyggelse indrammer og understøtter den eksisterende bevaringsværdige bebyggelse, som fortsat skal have en fremtrædende karakter. Området nærmest kysten skal friholdes for bebyggelse.
Disponering af området
Lokalplanen er opdelt i to delområder, som begge fastlægges med en anvendelse til boligformål. Delområde I i form af etageboliger og delområde II i form af åben-lav enfamiliehuse. I delområde II kan der indrettes fælles parkering samt etableres et enkelt enfamiliehus.
Lokalplanen stiller krav om, at hovedbygningen og gartnerboligen skal bevares og ikke må nedrives.
Områdets øvrige eksisterende bebyggelse må nedrives med henblik på at skabe mulighed for opførelse af ny boligbebyggelse med den oprindelige hovedbygning i centrum.
Lokalplanen udlægger fire byggefelter, som fastlægger placering af ny bebyggelse til etageboliger.
For at skabe afstand til kysten som fortsat skal bevares som ubebygget og for at beskytte allétræerne på sydsiden af Kogtvedvænget er der i lokalplanen fastlagt to byggelinjer.
Den del af lokalplanområdet som skal anvendes til ny etageboligbebyggelse har et skrånende terræn, hvorfor lokalplanen giver mulighed for terrænregulering på +/- 1 m mellem de to byggelinjer.
Derudover sikrer lokalplanen, at en eksisterende sti til vandet bevares. Stien er privat, men via lokalplanen opfordres den private ejer af stien til fortsat at tillade offentligheden adgang til kysten via stien.
Disponering af området, byggelinjer og stiforløb kan ses på lokalplanens kortbilag 2, jf. bilag 4 (Bilag 4. Kortbilag 2).
Et eksempel på områdets disponering fremgår af skitseprojekt, jf. bilag 5 (Bilag 5. Skitseprojekt).
Hovedbygningen
Lokalplanen indeholder bevarende bestemmelser for den bevaringsværdige del af hovedbygningen. Istandsættelse og renovering af udvendige bygningssider skal således ske med respekt for bygningens oprindelige arkitektur og materialeholdning.
Lokalplanen giver dog mulighed for, at der kan opføres et indgangsparti/trappetårn samt opsættes altaner på den del af hovedbygningen, som ikke er udpeget som bevaringsværdig. Lokalplanen detailregulerer derfor forhold omkring størrelse, højde og materiale-/farvevalg af indgangsparti/trappetårn og antal, størrelse, udformning, fastgørelse og materiale-/farvevalg for altanerne.
Ny etagebebyggelse
Det er et princip for den ny etageboligbebyggelse, at den skal underordne sig hovedbygningens højde og volumen og tilpasse sig terrænet.
Lokalplanen stiller derfor krav om, at ny bebyggelse til etageboliger må opføres i højest 2 etager med saddeltage med en hældning på 25-30 grader. Bygningsdybden for ny bebyggelse må ikke overstige 10,5 m. Bygningsdybden må dog brydes af indgangspartier/trappetårne og udhængte altaner.
Den ny bebyggelse skal fremstå med ensartet arkitektur og facadeudtryk og skal derfor opføres med røde tegl som primært facademateriale, mens tage skal udføres som saddeltage med røde teglsten.
Lokalplanen giver dog mulighed for, at mindre bygningsdele kan udføres i andre materialer og farver der harmonerer med det samlede udtryk.
Forhold til andre lokalplanener
Den sydlige del af grunden er omfattet af lokalplan 533, som er vedtaget for at sikre en landskabsbevaring for dele af Rantzausmindekysten og friholder således den sydlige del af grunden for bebyggelse. Lokalplan 533 er fortsat gældende med forslag til lokalplan 660.
Den vestlige del af lokalplanområdet er i dag omfattet af byplanvedtægt 01, som udlægger området til parcelhuse med en mindste grundstørrelse på 1.250 m2 og et brutto-etageareal på højest 12,5 % af grundens størrelse.
Byplanvedtægt 01 foreslås ophævet for den del, som er omfattet af forslag til lokalplan 660 og der gives i stedet mulighed for udstykning af én parcelhusgrund med en grundstørrelse på minimum 700 m2 og med en bebyggelsesprocent på 25 %.
Miljøvurdering
Planerne er screenet i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer.
Resultatet er, at der ikke skal udarbejdes en miljørapport, da miljøscreeningen viser, at der ikke forventes væsentlig indvirkning på miljøet. Afgørelsen er vedlagt som bilag 6 (Bilag 6. Afgørelse om ikke miljøvurdering af lokalplanforslag).
Det videre forløb
Efter Teknik- og Erhvervsudvalget behandling af lokalplanforslaget og miljøvurdering af plangrundlaget, offentliggøres materialet i minimum 4 uger. Der afholdes borgermøde i høringsperioden. Efter høringen vil der ske en behandling af indkomne høringssvar, hvorefter sagen vil blive fremlagt til politisk behandling.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Udgifter i forbindelse med planlægningen og udfærdigelsen af forslag til lokalplan varetages af ekstern rådgiver for Svendborg Kommune og afholdes indenfor Plan og Udviklings eksisterende rammer.
Teknik- og Erhvervsudvalget godkendte den 6. februar 2020 brugen af ekstern rådgiver til bistand til kommunes planarbejde.
Omdannelse af Kogtved Søfartsskole er med til at understøtte byliv og bosætning i Svendborg, samtidig med at omdannelsen af Søfartsskolen er med til at aktivere de bevaringsværdige bygninger til nye bosætningsmål.
CO2-Konsekvensvurdering
Det vurderes, at den ændrede planlægning ikke vil få væsentlige konsekvenser for CO2- udledningen på langt sigt.
Området er forsynet med naturgas, dog uden tilslutningspligt. Hvis bygningsmassen øges, vil det på nuværende tidspunkt påvirke det pågældende områdes CO2-udledning negativt, særligt ved valg af naturgas som opvarmning. Det forventes, at naturgas inden 2030 vil blive udfaset til fordel for vedvarende energikilder. Vælges varmepumper som opvarmningskilde vurderes CO2-udledningen ikke væsentlig, da elnettet antages at være CO2-neutral inden 2030.
I forhold til elforbruget vurderes CO2-udledningen for ikke væsentlig, under forudsætning af elproduktionen senest i 2030 vil være omstillet til vedvarende energi, og dermed være CO2-neutral.
Lovgrundlag
Lov om planlægning, Lov om miljøvurdering af planer og programmer
Bosætningsstrategien 2020
Sagen afgøres i
Teknik- og Erhvervsudvalget
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 15-04-2021
Indstillingen godkendt.
Liste Ø kan ikke godkende indstillingen og afgiver følgende mindretalsudtalelse:
Forslaget til lokalplanen kan ikke godkendes, da bebyggelsesprocenten er for høj, byggeriet er trukket for tæt på kysten, og der ikke er offentlig adgang til kysten.
Relaterede bilag
Beslutningstema
I december 2020 godkendte Byrådet kriterierne for tildelingen af landsbyfornyelsesmidlerne. Puljens midler kan ansøges 4 gange årligt og første ansøgningsfrist i 2021 var den 1.marts. Sagen forelægges med henblik på at godkende disponeringen af puljens midler for 2021
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalgets godkendelse,
- at alle ansøgte projekter, som lever op til de fastsatte kriterier, tildeles støtte.
Sagsfremstilling
I december 2020 godkendte Byrådet Vejledning til strategi for Landsbyfornyelsespuljen 2019-2022, hvori kriterier for tildeling af landsbyfornyelsesmidlerne er fastlagt, jf. bilag 1 (Bilag 1 - Vejledning til strategi for Landsbyfornyelsespuljen 2019-2022.)
Landsbyfornyelsespuljens hensigt er at forbedre boligstandarden og sætte gang i udviklingen af landområder for at gøre dem attraktive at bo og investere i.
I Svendborg Kommune vil puljen kunne anvendes i hele kommunen, på nær i Svendborg by, da den har flere end 4.000 indbyggere.
Af strategien fremgår det at:
- Landsbyfornyelsesmidlerne for 2019 og 2020, som er ansøgt i 2021, anvendes til renovering og istandsættelse af fredede og bevaringsværdige ejendomme og forsamlingshuse
- De forventede Landsbyfornyelsesmidler for 2021 og 2022, som udmøntes i 2022, anvendes til nedrivning af bygninger, med henblik på at anvende midler i 2023 til nye byrum via områdefornyelse i udvalgte landsbyer.
Der er i 2021 11,08 mio.kr til rådighed. Midlerne til bygningsfornyelse skal jf. strategien fordeles ligeligt mellem 1: Fredede/Bevaringsværdige bygninger og 2: Forsamlingshuse:
1: Istandsættelse af fredede og bevaringsværdige bygninger
- Der kan støttes med op til 60 %.
- Ejer skal selv kunne bidrage med 40% af projektets samlede udgifter.
2: Istandsættelse af ikke-kommercielle forsamlingshuse
- Der kan støttes med op til 80 % indtil en samlet udgift på 200.000 kr.
- Der kan støttes med op til 60% over en samlet udgift på 200.000 kr.
- Foreningerne skal selv kunne bidrage med henholdsvis 20% af projektets samlede udgifter under 200.000 kr. og 40% af projektets samlede udgifter over 200.000kr.
Ansøgninger
Landsbyfornyelsespuljen kan ansøges 4 gange årligt, hvor første ansøgningsfrist var 1. marts 2021.
Der er indkommet 10 ansøgninger som fordeler sig på:
- 2 fredede og 7 bevaringsværdige bygninger
- 1 forsamlingshus
Der er indkommet 2 ansøgninger under 150.000 kr. til fredede og bevaringsværdige bygninger som, jf. den vedtagne strategi, vurderes administrativt. Der er indkommet 2 ansøgninger der ikke lever op til kriterierne.
Ansøgningernes størrelse fremgår af bilag 3 og bilag 4 (Bilag 3 - Hvidbog ansøgninger til Landsbyfornyelsespuljen 1. kvartal 2021) (Bilag 4 - Ansøgninger med bilag)
1: Fredede og bevaringsværdige bygninger:
- Der er indkommet 9 ansøgninger, hvoraf 7 lever op til kriterierne.
- Ansøgningerne (7) udgør 3,79 mio.kr
2: Forsamlingshuse
- Der er indkommet 1 ansøgning, som lever op til kriterierne.
- Ansøgningen udgør 1,243 mio. kr.
Hvis der udbetales støtte til alle projekter, som lever op til de fastsatte kriterier, resterer der 1,98 mio.kr til fredede/bevaringsværdige bygninger og 4,298 mio. kr. til forsamlingshuse.
Det er muligt at ansøge puljen yderligere 3 gange i 2021. Med den nuværende søgning på puljen til fredede og bevaringsværdige bygninger, forventes puljen at være opbrugt ved næste ansøgningsrunde. Det kan i den forbindelse overvejes, om en del af puljen til forsamlingshuse skal overgå hertil, i fald denne ikke udnyttes fuldt ud.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ansøgninger om istandsættelse af fredede og bevaringsværdige bygninger og istandsættelse af forsamlingshuse, der bliver behandlet i 2021, finansieres via landsbyfornyelsesmidlerne for 2019 og 2020, som udgør ca. 11,08 mio.kr og fordeles ligeligt mellem fredede og bevaringsværdige ejendomme samt forsamlingshuse.
Byrådet godkendte den 1. september 2020 en samlet udgiftsbevilling på 23 mio. kr. og en samlet indtægsbevilling på - 14 mio. kr., fordelt i årene 2020 – 2024.
Jævnfør finanslovsaftalen er den statslige refusionsprocent for landsbyfornyelse hævet fra 60 % til 80 %, for tilsagn opnået i 2021, og gælder for rammerne 2019 til 2021. Refusionsprocenten vil falde til 60 % på tilsagn som sker efter udgangen af 2021 jf. bilag 2 (Bilag 2 - Udmelding af statslig udgiftsramme til landsbyfornyelse for 2021)
Staten har udmeldt at deres andel af rammerne for Landsbypuljen 2019 – 2022 udgør:
2019 | 2020 | 2021 | 2022 |
3.088.261 | 3.559.704 | 6.336.136 | ? |
Den nye refusionsprocent og den øgede andel i 2021, vil have betydning for Svendborg Kommunes medfinansiering. Den endelige betydning for Svendborg Kommunes medfinansiering er dog hæftet med usikkerhed, da den endelige medfinansiering vil afhænge af hvor mange tilsagn man opnår i 2021 og hvad statens andel af rammen for 2022 udgør.
Svendborg Kommunes medfinansiering er 95 % lånefinansieret hvorfor en eventuel besparelse skal opgøres ved hjælp af en særlig metode.
Der vil senest ved udmeldingen af statens andel af rammerne for 2022, blive rejst en sag, hvor anlægsøkonomien for Landsbyfornyelsespuljen 2019 – 2022 lægges på plads.
Staten har på nuværende tidspunkt tildelt Svendborg Kommune midler for 2019 til 2021.
CO2-Konsekvensvurdering
Det vurderes, at renoveringerne af renovering af bevaringsværdige og fredede bygninger, i forhold til udmøntningen af landsbyfornyelsespuljen ikke vil få væsentlige konsekvenser for CO2-udledningen.
Lovgrundlag
Lov om Byfornyelse
Sagen afgøres i
Teknik- og Erhvervsudvalget
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 15-04-2021
Indstillingen godkendt med bemærkning om, at Arkitekturrådet anmodes om at afgive en udtalelse vedrørende projektet for forsamlingshuset i Vejstrup.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Svendborg Kommune genudbyder i august måned 2021 befordring af visiterede borgere i EU-udbud med kontraktstart den 1. januar 2022.
I henhold til Klima- og Energipolitikken skal der tages stilling til hvilke miljøkrav, herunder primært om CO2-reduktion, der skal stilles i udbudsmaterialet.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget, at det overfor Økonomiudvalget anbefales,
- At der for en 4-årig kontraktperiode på den rutebaserede kørsel stilles krav om benyttelse af 4 – 6 eldrevne køretøjer, der i videst muligt omfang indpasses i den visiterede kørsel.
- At der for den visiterede kørsel med minibusser stilles krav i udbudsmaterialet om, at kørslen udføres med 100 procent fossilfri 2. generations HVO (Hydrogenereret Vegetabilsk Olie) biodiesel uden tilførsel af palmeolie.
- At der for den visiterede kørsel, der ikke er baseret på rutekørsel, stilles krav i udbudsmaterialet om, at 25 procent af kørslen skal ske med el-personbiler.
- At en afledt merudgift som følge af beslutning om CO2-reduktionskrav på kontrakten finansieringsmæssigt indgår som et tema i budgetprocessen for Budget 2022 sammen med øvrige tiltag på klimaområdet.
Sagsfremstilling
Svendborg Kommune genudbyder i august måned 2021 befordring af visiterede borgere i EU-udbud med kontraktstart den 1. januar 2022. Oversigt over delkontrakter fremgår af vedhæftede Bilag 1 (Bilag 1. Oversigt delkontrakter, Scenarier økonomi, Scenarier CO2-udledning).
Der vil blive tildelt 5 særskilte kontrakter på den samlede aftale – én kontrakt for hvert delområde. Samme leverandør kan vinde én eller flere kontrakter.
I indeværende kontraktperiode er kontrakterne fordelt på 2 leverandører, hhv. Vester Skerninge Bilerne og Taxa Fyn.
Med henblik på i muligt omfang at kunne efterleve målsætninger for kommunens Klima- og Energipolitik om at reducere CO2 udledningen i udbud vedrørende busser, har administrationen ført markedsdialog med nuværende leverandører, leverandører af brændstofprodukter samt andre kommuner for drøftelse af, hvorledes Svendborg Kommune i forbindelse med udbudsprocessen kan understøtte en indledende grøn omstilling på den kommunale kontraktkørsel.
Hovedparten af den kommunale kontraktkørsel udføres i dag ved hjælp af dieseldrevene minibusser, der er påmonteret lift og som for indeværende kontraktperiode har været påfyldt fossilt diesel.
Eldrevne køretøjer i rutebaseret kørsel
Markedet for eldrevne minibusser er endnu meget umodent og kan endnu ikke erstatte de dieseldrevne minibusser. Det er forbundet med store udfordringer, at batterikapaciteten for eldrevne minibusser endnu er af så beskedent et omfang, at der maksimalt kan køres omkring 130 km mellem hver opladning, hvilket gør krav om benyttelse af eldrevne minibusser svært foreneligt med de store afstande, busser skal køre i Svendborg Kommune.
Det er endvidere endnu ikke muligt at montere en lift på eldrevne minibusser. Det er tillige vanskeligt for leverandøren rent planmæssigt at udnytte ressourcerne optimalt.
Endelig er der udfordringen med selve opladningen, fordi ladekapaciteten endnu ikke er tilstrækkeligt udbygget.
Aktører i markedet er dog overbeviste om, at vi indenfor en 3 til 4-årig periode, vil se en udvikling indenfor eldrevne minibusser i lighed med den, der i øjeblikket ses på personbils-området.
For imidlertid at understøtte udviklingen af el-køretøjer, anbefales det derfor, at der i udbudsmaterialet stilles krav om 4 – 6 eldrevne køretøjer uden lift til afvikling af den rutebaserede kørsel.
Dette antal vil gøre det muligt for leverandøren at indpasse de eldrevne køretøjer i den planlagte kørsel, til en kortere by-rute kombineret med kørsel uden kørestolsbrugere. De eldrevne køretøjer kan i givet fald leveres senest 8 måneder efter kontraktstart.
Med denne udvikling for øje, anbefales det tillige, at kontraktperioden sættes til 4 år til trods for at udbudsområdet ”Befordring” i henhold til Udbudsloven, kunne udbydes for en længere kontraktperiode, fx 6 eller 8 år.
Brug af 2. generations brændstof HVO (Hydrogenereret Vegetabilsk Olie), uden tilsætning af palmeolie:
Idet efterspørgsel af eldrevne minibusser endnu ikke er en reel mulighed, anbefaler aktører i markedet i stedet brug af brændstoffet HVO, der er et 2. generations biodiesel-produkt produceret uden tilførsel af palmeolie og således er et fossiltfrit alternativ til konventionel diesel.
HVO reducerer i forhold til konventionel fossiltholdigt diesel CO2 udledningen med 85 – 90 procent ved 100 procent benyttelse.
For eksempel er Q8 Biodiesel HVO100 baseret på biologiske affalds- og restprodukter, se bilag 2 Biodiesel HVO 100.
HVO kan desuden i alle forhold iblandes fossilt diesel, hvorved det er muligt fx frit at benytte en 25 procent eller 50 procent blanding. CO2-udledningen stiger dog proportionalt med tilførsel af fossiltholdigt diesel.
Brændstoffet HVO er 60 til 80 procent dyrere i indkøb end konventionel fossiltholdigt diesel, hvilket forventeligt vil få markant indflydelse på den tilbudte timepris i udbuddet.
Krav om 25 procent aftaledækning for eldrevne personbiler:
For den del af kørslen, der foregår i personbiler (taxa), vil det være muligt at tilskynde den i forvejen positive udvikling, der finder sted på området ved at efterspørge en el-mæssig aftaledækning på 25 procent.
Grunden til, at der ikke efterspørges en højere aftaledækning med eldrevne personbiler er, at den aktuelle infrastruktursituation for ladestandere i Svendborg By ikke vurderes at være tilstrækkelig dækkende for et højere krav i den kommende 4-årige kontraktperiode. Ligeledes udgør den kommunale kontraktkørsel kun en mindre omsætning af taxaleverandørens samlede omsætning i Svendborg.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Det økonomiske omfang af den nuværende samlede kørsel udgør kr. 19,7 mio. kr. årligt.
Eldrevne køretøjer uden lift i rutebaseret kørsel:
Det skønnes, at krav om 4 - 6 eldrevne køretøjer vil medføre en stigning i timeprisen på ca. 5 procent, hvilket svarer til kr. 0,67 mio. kr. set i forhold til den nuværende budgetramme.
Brug af brændstof 2. generations HVO uden tilsætning af palmeolie:
Ud fra en brancheegnet beregningsmodel, der foruden udgifter til brændstof, omfatter lønninger, reparationer og afskrivninger med videre, vurderes kørsel med HVO at give en stigning i timeprisen og få følgende økonomiske konsekvens,
? 10 – 15 procent stigning i timeprisen ved 100 % kørsel på HVO, svarende til ca. 1,62 – 2,43 mio. kr.
? 5 – 7½ procent stigning i timeprisen ved 50 % kørsel på HVO, svarende til ca. 0,81 – 1,215 mio. kr.
Krav om 25 procent aftaledækning for eldrevne personbiler:
Dette vurderes ikke at få økonomiske konsekvenser.
Samlet oversigt over de 3 scenarier fremgår af Bilag 1, side 2 (Bilag 1. Oversigt delkontrakter, Scenarier økonomi, Scenarier CO2-udledning).
Det bemærkes, at der er tale om skøn i forhold til forventede merudgifter, der på baggrund af udbudsrunden kan vise sig yderligere fordyrende eller omvendt på et lavere merudgiftsniveau.
CO2-Konsekvensvurdering
De nye delaftaler forventes at give en samlet reduktion i CO2-udledningen på ca. 97 procent.
Nuværende udledning af CO2 udgør i henhold til beregnet brændstofforbrug på kørsel med minibusser i alt ca. 800 ton årligt.
Det vurderes, at krav om 4 – 6 eldrevne køretøjer vil kunne reducere CO2 – udledningen med ca. 21 til 22 tons i årlig CO2 – udledning.
For kørsel med 100 procent HVO skønnes det, at der vil være en årlig besparelse på mellem ca. 700 til 735 ton i årlig CO2 – udledning.
Det vurderes, at der for nuværende årligt udledes ca. 180 ton CO2 ved personbilsbefordringen.
Krav om 25 procent aftaledækning ved kørsel med eldrevne personbiler kan give en CO2-besparelse på mellem ca. 33 til 36 ton i årlig CO2 – udledning.
Oversigt over de 3 scenarier fremgår af Bilag 1, side 2 (Bilag 1. Oversigt delkontrakter, Scenarier økonomi, Scenarier CO2-udledning).
Lovgrundlag
Udbudsloven
Indkøbs- og Udbudspolitikken samt Klima- og Energipolitikken
Sagen afgøres i
Økonomiudvalget.
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 15-04-2021
Det anbefales overfor Økonomiudvalget, at udbuddet tilrettelægges således, at andelen af kørte kilometer med eldreven kørsel maksimeres og kørsel med HVO (Hydrogenereret Vegetabilsk Olie) biodiesel i stedet udgår af udbuddet.
Beslutningstema
Ved vedtagelsen af den nye struktur for afhentning af dagrenovation, organisk affald og fire genanvendelige materialer, er det nødvendigt at nytænke de nuværende affaldsgårde, så de har mulighed for at rumme de mange nye affaldsbeholdere, containere mm.
Administrationen har haft projektet i udbud af to omgange.
Den forventede anlægsudgift overstiger den nuværende anlægsramme, hvorfor der søges en tillægsbevilling.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Byråd anbefales,
- At der bevilliges og frigives en tillægsbevilling på 1,52 mio. kr. og at den finansiers af den udisponerede anlægsramme
Sagsfremstilling
Den 6. oktober 2020 afsatte Byrådet anlægsmidler til at etablere nye affaldsgårde på de kommunale ejendomme.
Administrationen har nu haft projektet i udbud af to omgange. Begge gange er tilbuddene væsentligt over den godkendte anlægsramme.
Ved udbud nummer to er den forventede anlægsudgift på 9,66 mio. kr., hvilket er 3,47 mio. kr. mindre end ved første udbud.
Den forventede anlægsudgift er derfor stadig over den godkendte anlægsramme, hvorfor der søges en tillægsbevilling.
De faktorer som har gjort, at udgiften er blevet større end først antaget er især:
- Afskaffelse af overskydende jord
- Fast belægning, der er en del af kravene til affaldsgårde
- Belysning, også et krav til arbejdsforhold
- Rydning af buskads mm
- Byggeansøgninger
- Løsning med mindst mulig drift i fremtiden.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Efter endt udbud forventes anlægsudgiften at være på 9,66 mio. kr. og omfatter etablering, fundament, belægning, belysning samt intern- og ekstern rådgivning.
Byrådet godkendte den 6. oktober 2020 at låneoptage en samlet anlægsramme på 4,91 mio. kr.
I forbindelse med godkendelsen af anlægsoverførslerne for regnskabsår 2020 i Byrådet, den 30. marts 2021, blev der givet en tillægsbevilling på 3,23 mio. kr. til projektet, hvoraf 0,25 mio. kr. er låneoptaget.
Den samlede anlægsramme udgør herefter 8,14 mio. kr., hvorfor der mangler 1,52 mio. kr for at kunne udføre projektet.
Der søges derfor en tillægsbevilling på 1,52 mio. kr. og at den finansiers af den udisponerede anlægspulje, hvorefter der resterer ca. 1,05 mio. kr. i puljen.
CO2-Konsekvensvurdering
Der vil være indirekte konsekvenser af en øget affaldssortering og dermed øget genanvendelighed, men konsekvensen er endnu for usikker til, at den kan opgøres i faktuelle tal.
Lovgrundlag
Kasse- og regnskabsregulativet
Sagen afgøres i
Byrådet
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 15-04-2021
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutningstema
Etablering af permanente udendørs overdækninger i dagtilbud i forbindelse med anbefalinger og erfaringer med tilrettelæggelse af hverdagen i relation til covid-19.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- Børne- og Ungeudvalget,
- At etableringen af permanente udendørs overdækninger på dagtilbudsområdet godkendes.
- Teknik- og Erhvervsudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Byrådet anbefales,
- At der bevilliges en samlet anlægsramme på 3,5 mio. kr. til realisering af projektet og at anlægsrammen finansieres via;
- Dagtilbuds eksisterende driftsramme for 2021, med 2,0 mio. kr.
- Anlægspuljen ”Sikkerhedsmæssige tiltag”, med 0,5 mio. kr. i 2021 og 1,0 mio. kr. i 2022
- At anlægsrammen indarbejdes med et rådighedsbeløb i 2021 på 2,5 mio. kr. og 1,0 i 2022
- At rådighedsbeløbet i 2021 frigives.
- At der bevilliges en samlet anlægsramme på 3,5 mio. kr. til realisering af projektet og at anlægsrammen finansieres via;
Teknik- og Erhvervsudvalget,
- At brugen af ekstern rådgiver godkendes.
Sagsfremstilling
Siden genåbningen af dagtilbudsområdet efter nedlukningen i påsken 2020 har det været en central del af Sundhedsstyrelsens anbefalinger på området, at mest mulig aktivitet i dagtilbuddene skal foregå udenfor.
Dagtilbuddene har derfor siden foråret 2020 tilrettelagt hverdagen og læringsmiljøerne, så de lever op til denne anbefaling. I foråret 2020 blev der i den forbindelse opstillet midlertidige, lejede telte som værn mod sol, vind, nedbør og temperatur.
I efteråret 2020 viste det sig muligt at forlænge lejeaftalen omkring de opstillede telte henover vinteren. Det skete bl.a. på baggrund af ønsker og henvendelser fra de berørte dagtilbud. Dog har der vist sig behov for løbende reparationer og udskiftninger af telte som følge af vejrliget i vinterhalvåret. En del øvrige kommuner modtog i efteråret 2020 kritik fra forældre og medarbejderorganisationer for ikke i tide at have tilvejebragt de fornødne faciliteter, der gjorde det muligt for børnene at opholde sig mest muligt ude.
Samlet set har der været gjort mange positive erfaringer med læringsmiljøet, når leg og aktiviteter i højere grad tilrettelægges udenfor, og de nødvendige faciliteter til ly mod vejrliget er tilstede.
Det forventes, at der efter den nuværende fase af covid-19 pandemien stadig vil være rettet et øget fokus på en række forhold i dagtilbud. I forlængelse af anbefalingerne om øget hygiejne er der eksempelvis blevet opstillet udendørs håndvaske med varmt vand i alle dagtilbud. På samme måde forventes det, at udeliv og udendørs leg og aktiviteter fremover kommer til at udgøre en blivende del af læringsmiljøet i dagtilbuddene pga. både de sundhedsmæssige og pædagogiske fordele.
Det foreslås derfor, at der etableres en permanent udendørs overdækning i forbindelse med legepladsen ved kommunale og selvejende børnehuse. Der vil være tale om mindre bygninger i træ med halvåbne sider (”madpakkehuse”), der kan anvendes i forbindelse med leg, måltider og andre aktiviteter. Løsningerne tilpasses muligheder og behov i de enkelte børnehuse.
Processen med indhentning af tilbud, byggetilladelse og opsætning tager min. 6 mdr.
Det vurderes ikke at være hensigtsmæssigt at fortsætte med lejede telte som en løsning på længere sigt.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Projektets samlede anlægsøkonomi anslås til 3,5 mio. kr. og indeholder udgifter til klargøring af grund, belægning, jordhåndtering, permanente overdækninger, inventar, myndighedsbehandling samt intern og ekstern rådgiver.
Anlægsøkonomien forudsætter at en vejledning til det nye bygningsreglement ændres, så der ikke skal anvendes certificeret rådgiver til brand og statik, i forbindelse med opførelse af madpakkehuse. Vejledningen forventes at være gældende i løbet af foråret 2021.
Der søges på denne baggrund en samlet anlægsramme på 3,5 mio. kr. til realisering af projektet og at dette finansieres via;
- Dagtilbudsområdet driftramme for 2021 med 2,0 mio. kr.
- Anlægspuljen ”Sikkerhedsmæssige tiltag” med 0,5 mio. kr. i 2021 og 1,0 mio. kr. i 2022.
Udgifter til at opretholde midlertidige udendørs faciliteter i form af lejede telte er dækket af Center for Ejendomme og Teknisk Service som en corona-relateret ekstraudgift.
Udgiften til rådgiver forventes at overstige grænsebeløbet på 0,15 mio. kr., hvorfor der søges om godkendelse af brug af ekstern rådgiver.
Etableringen af de permanente udendørs faciliteter vil have en positiv indvirkning på erhvervslivet.
CO2-Konsekvensvurdering
Det skønnes at CO2-konsekvenserne af forslaget vil være minimale.
Lovgrundlag
Dagtilbudsloven samt byggelovgivningen
Kasse- og regnskabsregulativet
Sagen afgøres i
Byrådet
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 14-04-2021
Godkendt.
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 15-04-2021
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Byrådet.
Udvalget godkender endvidere brugen af ekstern rådgiver.
Beslutningstema
Kommuner med færgeforbindelse til småøer modtager hvert år tilskud fra staten til nedsættelse af taksterne for hhv. godstransport og transport af biler samt passagerer. Byrådet skal godkende redegørelserne for anvendelse af de to tilskud samt redegørelsen for anvendelse af det generelle tilskud til kommuner med småøer. Redegørelserne vedrører tilskud for kalenderåret 2020.
Indstilling
Direktionen indstiller, at Teknik- og Erhvervsudvalget overfor Økonomiudvalg og Byråd anbefaler, at:
- Redegørelserne for anvendelse af tilskud til nedsættelse af takster for passagerer mv. og takster for godstransport til og fra Skarø, Drejø og Hjortø godkendes.
- At redegørelse for anvendelse af det forhøjede tilskud i henhold til § 20, stk. 1 i lov om kommunal udligning og tilskud godkendes.
- Uforbrugt tilskud vedrørende godstransport på 56.040 kr. overføres til 2021. Havnekontoret udarbejder forslag til hvorledes det overførte tilskud kan fordeles på de enkelte varekategorier og for hvilken periode i 2021.
- Uforbrugt tilskud til transport af passagerer og biler på 48.287 kr. overføres til 2021. Restbeløbet foreslås anvendt til yderligere nedsættelse af taksten for passagerer i sensommeren 2021.
Sagsfremstilling
Passagerer og biler:
Jf. ”Bekendtgørelse nr. 1222 af 22.11.2019 om nedsættelse af færgetakster for biler, passagerer mv. til og fra visse øer” påhviler det kommunalbestyrelsen hvert år at udarbejde en opfølgningsredegørelse for hvorledes statens tilskud til nedsættelse af takster for biler, passagerer mv. er anvendt i det forudgående regnskabsår.
For 2020 har staten ydet et tilskud til Svendborg Kommune på 312.000 kr.
Tilskuddet er anvendt til nedsættelse af taksterne for passagerer og cykler på færgerne M/F Højestene og M/F Hjortøboen. Takstnedsættelsen har været gældende hele året på nær skolernes sommerferieperiode, august måned og september måned.
For højsæsonen 2020 blev der som led i genoplukningen af samfundet vedtaget en Sommerpakke, som betød, at staten ydede et tilskud, der muliggjorde gratis færgetransport i hele juli måned og reducerede takster i august og september. Sommerpakken medførte betød ekstraordinært mange gæster på færgerne hen over sommeren. Omvendt har antallet af passagerer udenfor højsæsonen været lavere end i de foregående år.
Det har betydet at det ikke er har været muligt at bruge hele det statslige tilskud. Der er således et uforbrugt tilskud på 48.287 kr.
Det indstilles, at det uforbrugte tilskud for 2020 anvendes til yderligere nedsættelse af færgetaksterne for passagerer i perioden efter højsæsonen 2021. Ordningen tilrettelægges endeligt, når det står klart om der kommer eventuelle sommerpakker for 2021.
Vedlagte bilag 1 – Redegørelse for anvendelse af tilskud til passagerer og biler 2020 viser fordelingen af tilskud på de enkelte kategorier.
Godstransport:
Jf. ”Bekendtgørelse nr. 1221 af 22.11.2019 om nedsættelse af færgetakster for godstransport til og fra visse øer” påhviler det kommunalbestyrelsen hvert år at udarbejde en opfølgningsredegørelse for hvorledes statens tilskud til nedsættelse af takster for godstransport er anvendt i det forudgående regnskabsår.
For 2020 har staten ydet et tilskud til Svendborg Kommune på 228.000 kr.
Rederiet har i 2020 haft mulighed for at tilbyde erhvervskunder en takstnedsættelse på 52 % af den normale takst. Som følge af corona-pandemien har antallet af overførte erhvervskøretøjer dog været mindre end i de foregående år. Dette skyldes bl.a. manglende Skarøfestival og en mindre isproduktion på Skarø.
Det har betydet at det ikke er har været muligt at bruge hele det statslige tilskud. Der er således et uforbrugt tilskud på 56.040 kr. Det indstilles, at det uforbrugte tilskud for 2020 anvendes til yderligere nedsættelse af godstaksterne i 2021. Havnekontoret vil udarbejde forslag om hvorledes de overførte midler kan fordeles på de specifikke varekategorier.
Vedlagte ”bilag 2 – Redegørelse for anvendelse af tilskud til gods 2020” viser fordelingen af tilskud på de enkelte kategorier.
Tilskud i henhold til § 20, stk. 1 i lov om kommunal udligning og generelle tilskud:
Jf. § 9 i ”Bekendtgørelse om nedsættelse af færgetakster for godstransport til og fra visse øer” (Bek. nr. 1221 af 22.11.2019), påhviler det kommunalbestyrelsen i kommuner med mindre øer hvert år at redegøre for hvorledes kommunens andel af det generelle tilskud i henhold til § 20, stk. 1, i lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner er anvendt i det regnskabsår, som ligger forud for det år, hvor tilskuddet til nedsættelse af færgetakster for godstransport udmeldes.
Svendborg Kommune har for 2020 modtaget et tilskud på 7,488 mio. kr. Det er jf. ordningen forudsat, at kommunen bærer en del af både drifts- og investeringsudgifterne ved færgetrafikken.
I ”Bilag 3 – Redegørelse om anvendelse af det forhøjede generelle tilskud i 2020” er der nærmere redegjort for anvendelse af det forhøjede generelle Ø-tilskud i 2020.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Passagertransport m.v.:
Der er modtaget 312.000 kr. i tilskud fra staten.
Opfølgningsredegørelsen for tilskud til nedsættelse af takster for biler og passagerer viser, at der i 2020 er ydet et samlet tilskud på 263.713 kr. til nedsættelse af taksterne for biler og passagerer.
Der er i sagsfremstillingen nærmere redegjort for årsagerne til afvigelsen vedrørende det ydede tilskud fra staten. Det foreslås, at det uforbrugte tilskud på 48.287 kr. overføres til 2021 til brug for nedsættelse af taksterne for passagerer og cykler i en specifik periode i sensommeren 2021.
Godstransport:
Der er modtaget 228.000 kr. i tilskud fra staten
Opfølgningsredegørelsen for tilskud til nedsættelse af takster gods viser, at der i 2020 er ydet et samlet tilskud på 171.960 kr. til nedsættelse af taksterne for godstransport.
Der er i sagsfremstillingen nærmere redegjort for årsagerne til afvigelsen vedrørende det ydede tilskud fra staten. Det foreslås, at det uforbrugte tilskud på 56.040 kr. overføres til 2021 til brug for nedsættelse af taksterne gods.
Tilskud i henhold til § 20, stk. 1 i lov om kommunal udligning og generelle tilskud:
Det generelle Ø-tilskud i 2020 udgjorde 7,488 mio. kr.
Svendborg Kommune har jf. bilag 3 ”Redegørelse om anvendelse af det forhøjede generelle tilskud i 2020” brugt i alt 8,896 mio. kr. til færgedrift og diverse anlægsprojekter på øerne. Det generelle Ø-tilskud er blevet anvendt til finansiering af en del af disse udgifter.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
- Lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner (Lovbekendtgørelse nr. 63 af 19.1.2021)
- Bek. om nedsættelse af færgetakster for biler, passagerer mv. til og fra visse øer (Bek. nr. 1221 af 22.11.2019)
- Bek. om nedsættelse af færgetakster for godstransport til og fra visse øer (Bek. nr. 1222 af 22.11.2019)
Sagen afgøres i
Byrådet
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 15-04-2021
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Byrådet.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Den 12. november 2020 godkendte Teknik- og Erhvervsudvalget midler til etablering af cykelsti samt fortov på den nordlige side af Rantzausmindevej. Cykelstien og fortovet etableres i forlængelse af den eksisterende sti og fortov fra Efterskolevej frem til Herman Nielsens Vej.
I forbindelse med etablering af fortov cykelsti/fortov langs Rantzausmindevej i Svendborg skal igangsættelsen af arealerhvervelse godkendes.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget, at det overfor Økonomiudvalget anbefales,
- At det godkendes, at der indgås frivillig aftale på ekspropriationslignende vilkår med henblik på arealerhvervelse og erstatning af de nødvendige arealer for etablering af projektet.
Sagsfremstilling
Formålet med cykelstiprojektet ved Rantzausmindevej er at sikre tryghed for skolebørn samt at forbedre forholdende for de bløde trafikanter.
Stien vil bestå af en ensrettet cykelsti på 1,5 meter i asfaltbelægning samt fortov på 1,5 meter i flisebelægning. For at afgrænse cykelstien fra vejen etableres der en granitkantsten. Strækningen bliver ca. 350 meter lang. Administrationen er i gang med at udarbejde tegninger og udbudsmateriale, men en oversigttegning findes på bilag 1 (Bilag 1. Oversigtstegning – Cykelsti/fortov lands Rantzausmindevej).
I forbindelse med projektet skal der også erhverves jord fra private lodsejere. På baggrund heraf skal det godkendes, at administrationen på ekspropriationslignende vilkår gennemfører arealerhvervelse og erstatning ved indgåelse af frivillig aftale med lodsejer.
Der har været indledende samtaler med lodsejere. Hvis der mod forventning ikke kan indgås en frivillig aftale om arealerhvervelse, vil sagen blive løftet til Byrådet med henblik på ekspropriering.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er afsat og frigivet 2.150.000 kr. til realisering af projektet.
Udgifterne i forbindelse med arealerhvervelse afholdes inden for projektets anlægsramme.
CO2-Konsekvensvurdering
Sagen vurderes ikke at have konsekvens for CO2-udledningen.
Lovgrundlag
Vejloven
Sagen afgøres i
Økonomiudvalget
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 15-04-2021
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Teknik- og Erhvervsudvalget besluttede på mødet den 12. november 2020, at der skal frigives 2,2 mio. kr. til etablering af fortov langs Gammel Nybyvej fra nr. 45A til krydset med Eskærvej.
I forbindelse med etablering af fortov langs Gammel Nybyvej skal igangsættelsen af arealerhvervelse godkendes.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget, at det overfor Økonomiudvalget anbefales,
- At det godkendes, at der indgås frivillig aftale på ekspropriationslignende vilkår med henblik på arealerhvervelse og erstatning af de nødvendige arealer for etablering af projektet.
Sagsfremstilling
I forbindelse med etableringen af fortov langs Gammel Nybyvej, bilag 1 (Bilag 1. Oversigtskort – Fortov langs Gammel Nybyvej), skal der erhverves de nødvendige arealer for etablering af fortovet jævnfør bilag 2 (Bilag 2. Arealer til erhvervelse langs Gammel Nybyvej). Fortovet forventes etableret i den vestlige side af Gammel Nybyvej med en bredde på 1,5 m.
På baggrund heraf skal det godkendes, at administrationen på ekspropriationslignende vilkår gennemfører arealerhvervelse og erstatning ved indgåelse af frivillig aftale med lodsejer.
Der har været indledende samtaler med lodsejere. Hvis der mod forventning ikke kan indgås en frivillig aftale om arealerhvervelse, vil sagen blive løftet til Byrådet med henblik på ekspropriering.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Udgifterne i forbindelse med arealerhvervelse afholdes inden for projektets anlægsramme.
CO2-Konsekvensvurdering
Sagen vurderes ikke at have konsekvens for CO2-udledningen.
Lovgrundlag
Lov om offentlige veje nr. 1520 af 27. december 2014 kapitel 10
Planloven § 47, stk. 1, om ekspropriation af fast ejendom
Sagen afgøres i
Økonomiudvalget
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 15-04-2021
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget.
Beslutningstema
Der blev i budgettet for 2020 og 2021 afsat midler til at etablere parkering ved området ved Damestenen. Der har i løbet af 2020 været afholdt flere moder med Foreningen Damestenen omkring etablering af parkeringsmulighed ved Damestenen, Hesselager. Som led i projektet er der fundet en placering i området, som vil påvirke miljøet og kulturoplevelsen omkring selve Damestenen mindst muligt.
Skitseprojektet for etablering af parkeringsplads ved Damestenen på Damestensvej, Hesselager herunder køb af areal samt frigivelse af rådighedsbeløbet til realisering af projektet forelægges med henblik på udvalgets godkendelse.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget, at det overfor Økonomiudvalget anbefales,
- At skitseprojektet godkendes til udførelse
- At rådighedsbeløbet på 0,5 mio. kr. i 2021 til ”Damestenen – forbedring af forhold” frigives til realisering af projektet
- At der indgås frivillig aftale på ekspropriationslignende vilkår med henblik på arealerhvervelse og erstatning
Sagsfremstilling
I skitseprojektet etableres parkeringspladsen ca. 120 meter vest for Damestenen, og Damestensvej spærres af lige efter p-pladsen med bomme, så kun de bløde trafikanter uhindret kan besøge selve attraktionen, jævnfør bilag 1 (Bilag 1. Parkering ved Damestenen). Der vil på parkeringspladsen være plads til ca. 15 biler og to busser (busparkering er markeret med gult på bilaget). Pladsen etableres med grusbelægning.
I forbindelse med projektet skal der erhverves et areal til parkering. På baggrund heraf skal det godkendes, at administrationen på ekspropriationslignende vilkår kan gennemføre arealerhvervelse og erstatning ved indgåelse af frivillig aftale med lodsejer.
Der har været indledende samtaler med lodsejer. Hvis der mod forventning ikke kan indgås en frivillig aftale om arealerhvervelse, vil sagen blive løftet til Byrådet med henblik på ekspropriering.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er i 2020 afsat 0,28 mio. kr. og i 2021 afsat 0,5 mio. kr., i alt 0,78 mio. kr., til realisering af projektet med etablering af parkeringsmulighed ved Damestenen, Hesselager.
De 0,5 mio. kr. fra rådighedsbeløbet 2021 søges i den forbindelse frigivet til projektet.
CO2-Konsekvensvurdering
Sagen vurderes ikke at have konsekvens for CO2-udledningen.
Lovgrundlag
Vejloven
Sagen afgøres i
Økonomiudvalget
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 15-04-2021
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Vejstrupgård ansøger om at anlægge skovbegravelsespladser i skove på Vejstrupgård.
Byrådet vedtog på sit møde den 29. oktober 2019 at give mulighed for skovbegravelse ved Vejstrupgård og at en endelig planlægning og afgrænsning foretages i den kommende kommuneplanrevision.
Når Kommuneplanen for 2021-2033 er endeligt vedtaget (forventet i august 2021), kan der gives landzonetilladelse til formålet.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget, at det overfor Byrådet anbefales,
- At etablering af kommunal skovbegravelsesplads på Vejstrupgård godkendes.
- At der indgås aftaler med Vejstrupgård og Skovbegravelse ApS om drift og administration
med en uopsigelighedsperiode på 25 år.
- At taksten på 5.900 kr. for en urnenedsættelse godkendes.
Sagsfremstilling
Vejstrupgård ønsker at anlægge skovbegravelsesplads i skov på Vejstrupgård. Ansøgningen er vedlagt som bilag 1 (Bilag 1. Ansøgning fra Vejstrupgård).
Vejstrupgård har planer om at anvende to skove, Lillemølleskoven ved Vejstrup Å umiddelbart øst for Landevejen og Strandskoven på Strandvejen. Der er tale om løvskove med mange store træer uden nogen stor økonomisk værdi i traditionel skovdrift. Der er adgang til skovstykkerne efter Naturbeskyttelseslovens regler. Skovstykkerne er vist på oversigtskort vedlagt bilag 2 (Bilag 2. Oversigtskort - Skovbegravelse ved Vejstrupgård). På skovbegravelsespladsen vil der kun være mulighed for urnenedsættelse.
Selvom skovbegravelsen etableres på privat ejendom, er der tale om en kommunal skovbegravelsesplads, og det er Svendborg Kommune, der overfor Kirkeministeriet er ansvarlige for, at vedtægterne overholdes, og at der føres lovpligtig protokol over urnenedsættelserne.
Vejstrupgård tager sig af al etablering, drift og administration af skovbegravelsespladserne og oppebærer indtægterne.
I praksis skal der indgås aftaler om forpagtning, samarbejde og administration mellem kommunen, Vejstrupgård og firmaet Skovbegravelse ApS, Stensballegård, Horsens. Skovbegravelse ApS har erfaring med administration af skovbegravelsespladser i privat skov 12 steder i landet.
De nødvendige aftaler er vist i bilag 3 (Bilag 3. Organisationsdiagram for skovbegravelse i privat skov).
Aftalerne tinglyses i nødvendigt omfang, så de også gælder for eventuelle nye ejere af skovstykkerne.
Vedtægterne følger de vedtægter, som Skovbegravelse ApS har brugt andre steder, og kommunen skal have vedtægterne godkendt i Kirkeministeriet. Udkast til vedtægterne er vedlagt som bilag 4 (Bilag 4. Vedtægter for skovbegravelse).
For at kunne opretholde et længerevarende forretningsgrundlag, ønsker Vejstrupgård, at honorere reservationsønsker på gravpladser samt give borgerne sikkerhed for langvarig drift, at forpagtningsaftalen og driftsaftalen bliver uopsigelig fra kommunens side og med 12 måneders opsigelse fra Vejstrupgårds side. Ved opsigelse er der en fredningsperiode for gravpladserne på 10 år.
Administrationen kan ikke anbefale at indgå en uopsigelig aftale med Vejstrupgård, fordi der ikke er lang erfaring med skovbegravelsespladser i Danmark. Administrationen foreslår i stedet, at der tilbydes en uopsigelighedsperiode på 25 år.
Taksten for urnenedsættelses skal godkendes af kommunen. Vejstrupgård foreslår en takst på 5.900 kr. for én urne i en periode på 10 år (fredningsperioden). Taksten på 5.900 kr. svarer til niveauet for andre skovbegravelsespladser, der administreres af Skovbegravelse ApS. Takstreguleringer skal godkendes af kommunen.
På Svendborg Kirkegård er urnenedsættelse gratis for medlemmer af Folkekirken. Et urnegravsted er gratis, hvis de pårørende selv vedligeholder gravstedet. Hvis kirkegården skal stå for minimumsvedligeholdelse af urnegravstedet er prisen mellem 2.000 kr. til 4.736 kr. for 10 år, afhængig af urnens placering.
Vejstrupgård har oplyst, at skovstykkerene fremover vil blive plejet nænsomt med vægt på at fremelske store gamle træer og en gennemsnitlig skovbund. Det enkle gravsted kan afmærkes med en mindre sten i skovbunden.
Der er ikke miljø- eller naturmæssige forhold, der hindrer skovbegravelse på de to skovstykker. Dispensation fra Skovloven er ikke nødvendig.
Udvalget for Trafik og Erhverv behandlede på mødet den 17. maj 2018 en sag om skovbegravelse i kommunal skov (Poulinelund). Udvalget bakkede op om projektet, men besluttede at der ikke skulle arbejdes videre med projektet, fordi der ikke kunne anvises finansiering af anlægsudgifterne.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Anlæg af skovbegravelsen medfører ingen omkostninger for kommunen bortset fra udgiften til et årligt tilsyn. Tilsynet forventes at udgøre 1-2 arbejdsdage årligt inklusiv det administrative arbejde i forbindelse med tilsynet.
Udgiften til et årligt tilsyn kan afholdes inden for driftsrammen.
Skovbegravelse vil give nye erhvervsmæssige muligheder for Vejstrupgård.
CO2-Konsekvensvurdering
Sagen vurderes ikke at have konsekvens for CO2-udledningen.
Lovgrundlag
Lov om begravelse og ligbrænding
Sagen afgøres i
Byrådet
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 15-04-2021
Indstillingen anbefales overfor Byrådet.
Relaterede bilag
Beslutningstema
For at realisere visionerne for Fremtidens Havn og Lokalplan 647 for SIMAC og Nordre Kaj, herunder at muliggøre salg af lokalplanens Byggefelt C til byggeri af en Maritim Erhvervspark, skal et offentligt vejareal nær havnen nedlægges efter vejlovens bestemmelser. I samme omgang skal det godkendes, at et planlagt stræde til havnen får status af offentlig vej for at sikre, at kajen fortsat er forbundet i et net af offentlige veje. Da strædet først forventes anlagt efter at byggeriet er realiseret, overtager kommunen vedligeholdelsen på den private fællesvej, Hudesvej, som således kan benyttes som forbindelse i den mellemliggende periode. Nedlæggelsen og optagelsen af den nye offentlige vej kræver Byrådets godkendelse, og nedlæggelsen kræver yderligere en offentlig høring på 8 uger.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget, at det overfor Økonomiudvalg og Byrådet anbefales,
- At det godkendes, at de blåt markerede offentlige vejarealer på i alt ca. 1.118 m² nedlægges jævnfør bilag 1 (Bilag 1. Kortbilag over nedlæggelse og optagelse)
- At det godkendes, at de offentlige vejarealer, der nedlægges, ikke opretholdes som hverken privat fællesvej eller privat vej da de ikke er af vigtighed for nogen ejendom.
- At vejarealerne nedlægges under forudsætning af at (1) der ikke kommer væsentlige indsigelser i høringsperioden, og at det overlades til administrationen at udmønte beslutningen i form af endelige afgørelse og (2) at arealet fortsat anvendes som færdselsareal frem til at arealet er solgt.
- At det godkendes, at de rødt markerede arealer optages som offentlige vejarealer jævnfør bilag 1 (Bilag 1. Kortbilag over nedlæggelse og optagelse)
- At det godkendes, at kommunen varetager den nødvendige vedligeholdelse af den private fællesvej Hudesvej, frem til den nyoptagede offentlige vej, markeret med rødt, er anlagt.
Sagsfremstilling
For at kunne realisere intentionerne med Lokalplan 647 og muliggøre byggeri af en Maritim Erhvervspark er det nødvendigt at nedlægge dele af Østre Havnevej og Østre Kajgade efter vejlovens bestemmelser.
Som et led i den samlede planlægning for området optages samtidig et af de planlagte stræder som offentlig vej for at sikre, at kajen fortsat indgår i et net af offentlige veje. Da det pågældende stræde ikke forventes anlagt før byggeriet af den Maritime Erhvervspark er færdig, betyder nedlæggelsen, at der vil komme yderligere færdsel af den private fællesvej Hudesvej. Derfor foreslås det, at kommunen overtager den nødvendige vedligeholdelse af den private fællesvej Hudesvej, indtil den nye offentlige vej anlægges. Det er Svendborg Kommune der ejer den private fællesvej Hudesvej, men kommunen står ikke for vedligeholdelsen.
Nedlæggelsen, optagelsen og vedligeholdelsen er en nødvendig del af realiseringen af planlægningen for området og salget af areal (Byggefelt C) med henblik på opførelse af Maritim Erhvervspark.
Svendborg Kommune vil derfor nedlægge dele af de offentlige vejarealer, der omfatter vejlitra ”o”, ”p” og ”q” Svendborg Markjorder samt vejlitra ”b”, ”c” og ”df” Svendborg Bygrunde. Nedlæggelsen omfatter de med blåt markerede arealer, der udgør i alt ca. 1.118 m² jævnfør bilag 1 (Bilag 1. Kortbilag over nedlæggelse og optagelse).
Samtidig optages en offentlig vej på de med rødt farvede arealer jævnfør bilag 1 (Bilag 1. Kortbilag over nedlæggelse og optagelse).
Proceduren for nedlæggelse af offentlige vejarealer kræver en vurdering og otte ugers offentlig høring. Da Svendborg Kommune ejer de tilstødende arealer, der har adgang af arealet, er det vurderet, at der ikke er parter, der skal høres separat.
Den offentlige høring af nedlæggelsen foretages i perioden den 16. marts 2021 til den 12. maj 2021 jævnfør bilag 2 (Bilag 2. Offentlig høring).
Høringsperioden for nedlæggelsen er endnu ikke afsluttet, men der er på nuværende tidspunkt ikke modtaget nogen høringssvar.
De offentlige vejarealer kan ikke nedlægges, hvis de er eneste adgang til en ejendom eller hvis kommunen vurderer, at vejarealerne er af vigtighed for en ejendom. Administrationen har gennemgået de pågældende vejarealer og vurderer at de dele af det offentlige vejareal, der nedlægges, ikke er eneste adgangsvej for nogen ejendom og vurderes ligeledes ikke at være af vigtighed for nogen ejendom jævnfør bilag 3 (Bilag 3. Gennemgang af vejarealer).
Da Svendborg Kommune ejer de omkringliggende arealer, forventes der ikke at komme høringssvar, som modsætter sig kommunens vurdering. Derfor foreslås det Byrådet at godkende, at nedlægge de med blåt farvede dele af de offentlige vejarealer jævnfør bilag 1 (Bilag 1. Kortbilag over nedlæggelse og optagelse). Godkendelsen er under forudsætning af, at der ikke kommer væsentlige indsigelser. Administrationen udmønter efterfølgende beslutningen i form af en endelig afgørelse.
Derudover foreslås det Byrådet at godkende, at med rødt farvede areal bliver optaget som offentlig vej jævnfør bilag 1 (Bilag 1. Kortbilag over nedlæggelse og optagelse). Desuden skal der træffes beslutning om, at kommunen varetager den nødvendige vedligeholdelse af Hudesvej frem til at den nyoptagede offentlige vej anlægges, da Hudesvej i en midlertidig periode får karakter af en offentlig vej og kan sikre sammenhæng i det offentlige vejnet i området.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Kommunen råder frit over det nedlagte vejareal og kan sælge det. De nødvendige anlægs- og driftsudgifter til optagelsen af den nye offentlige vej er bevilget i budget 2021 ”Byrum og adgangsvej ved SIMAC”. Driftsudgifterne til vedligeholdelse af Hudevej afholdes af de driftsmidler, der frigøres ved nedlæggelsen af sidevejen Østre Havnevej.
Beslutningen har derfor ikke økonomiske konsekvenser for kommunen.
Nedlæggelsen, optagelsen og vedligeholdelsen er en nødvendig del af realiseringen af planlægningen for området med henblik på opførelse af Maritim Erhvervspark.
CO2-Konsekvensvurdering
Sagen vurderes ikke at have konsekvens for CO2-udledningen.
Lovgrundlag
Lov om offentlige veje nr. 1520 af 27. december 2014 § 15 og §§ 124-128 og Lov om private fællesvej nr. 1234 af 4. november 2015 § 49, stk. 3 og 5.
Sagen afgøres i
Byrådet
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 15-04-2021
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutningstema
Godkendelse af papirløse parkeringsautomater med kvittering for betalt parkering på SMS samt godkendelse af proces for implementering i parkeringsautomaterne.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget,
- At det godkendes, at gøre parkeringsautomaterne papirløse.
- At det godkendes, at der fremover kan sendes kvittering på SMS for både 1) gratisbillet 2) indtjekning 3) udtjekning samt 4) MobilePay.
- At forslag A ”Samtidig udskiftning af alle automater” for implementering af papirløse parkeringsautomater godkendes.
Sagsfremstilling
Som en del af Svendborg Kommunes beslutning om at blive en grønnere og mere klima- og ressourcebevidst kommune, kan parkeringsautomaterne gøres papirløse.
Parkeringssystemet kan programmeres til at sende en SMS med kvittering til de parkanter, der ønsker det, når de parkerer på betalingspladserne i byen.
Hvis parkeringsautomaterne gøres papirløse, vil det have flere fordele. Det betyder blandt andet, at miljøet skånes, da der ikke længere skal bruges papir, som ofte ender med at ligge på arealet rundt om automaterne. Der skal ikke indkøbes papirruller og reservedele til slidte printere.
At gøre parkeringsautomaterne papirløse er samtidig en digital løsning, som kan minimere personaleressourcer til servicering af automaterne i forbindelse med fejl og skift af papirruller. Det skønnes, at p-vagten bruger 10 -15 timer pr. måned på servicering af automaterne i forbindelse med papirstop og skift at papirruller, samt printerfejl.
Hvilken registrering skal kunne kvitteres på SMS:
Der er mulighed for at sende en kvittering på SMS i forbindelsen med gratisbillet, indtjekning med betalingskort, udtjekning med betalingskort samt betaling på MobilePay.
1) Gratisbillet: Denne kvittering giver parkanten sikkerhed for, at bilen er registreret.
2) Indtjek: Denne kvittering giver parkanten sikkerhed for, at bilen er registreret.
3) Udtjek: Denne kvittering giver parkanten sikkerhed for, at bilen er udtjekket samt en kvittering på det beløb, der betales for parkeringen.
4) MobilePay: Denne kvittering giver parkanten sikkerhed for, at bilen er registreret samt en kvittering på det beløb der betales for parkeringen.
I forbindelse med gratisbillet og indtjekning, bliver der ikke opkrævet betaling for parkering. Derfor vil disse sms-kvitteringer kun fungere som bevis for korrekt registrering i automaterne i forbindelse med en parkering. Denne registrering kan også læses på skærmen på automaten.
I forbindelse med en udtjekning og MobilePay vil en SMS-kvittering fungere som en bon for den betaling, der bliver trukket for en parkering. Det skal være muligt for parkanten at modtage en kvittering i forbindelse med en betaling.
Ved indtjekning med betaling på MobilePay vil det også være muligt at modtage kvittering. I 2019 har der været 6.591 indtjekninger med MobilePay, hvilket svarer til en udgift på 1.978 kr. til SMS-kvitteringer.
Administrationen anbefaler, at man i Svendborg Kommune indfører alle fire ovenstående muligheder for at modtage en SMS-kvittering som parkant. Teknik- og Erhvervsudvalget skal dog som minimum godkende nr. 3) udtjekning, hvis man ønsker at indføre papirløse parkeringsautomater.
Implementering af papirløse automater:
Software, der kan håndtere data i papirløse parkeringsautomater og sende SMS til parkanten, kan implementeres i alle automater i løbet af 3-4 uger.
Implementeringsforslag A:
Ændringen sker samtidig på alle automater, således der ikke er forskel på, hvordan parkanterne får deres kvitteringer. Det betyder ensartede forhold på alle parkeringspladser i byen.
Implementeringsforslag B:
Ændringen sker i en prøveperiode på en eller flere parkeringspladser. Det betyder, at parkanterne modtager forskellig kvittering afhængig af, hvor i byen de parkerer, hvis systemet ikke er ens på alle pladser. Det vil for nogle parkanter opleves forvirrende.
Administrationen foreslår implementeringsforslag A, hvor alle automater ændres samtidig for at sikre borgerne en ensartethed på parkeringspladserne.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Implementering og opdatering af samtlige automater udgør 9.375 kr. som et engangsbeløb. Dette beløb kan afholdes inden for driftsbudgettet.
Der skal betales 0,30 kr. pr. kvittering, der bliver sendt på sms.
I 2019-tal vil det betyde en udgift til SMS-kvitteringer pr. år:
- MobilePay: 6.591 kvitteringer svarende til en udgift på 1.978 kr. til SMS
- Udtjekning: 95.000 kvitteringer svarende til en udgift på 28.500 kr. til SMS
- Indtjekning: 82.300 kvitteringer svarende til en udgift på 24.690 kr. til SMS
- Gratisbillet: 73.000 kvitteringer svarende til en udgift på 21.900 kr. til SMS
Hvis der skal være mulighed for kvittering på SMS i forbindelse med alle fire mulighed, indtjek, udtjek, MobilePay og gratisbillet, anslås udgiften til at blive 77.068 kr.
Udgiften til papir og reparation af printere vil bortfalde. I 2019 var udgiften til papir og reparation af printere 50.800kr.
Hvis automaterne gøres papirløse, og der gives mulighed for SMS-kvitteringer i forbindelse med indtjekning, udtjekning, MobilePay og gratisbillet, forventes det at øge den årlige udgift med omkring 26.300 kr. Administrationen vurderer, at udgiften kan afholdes inden for det eksisterende driftsbudget, uden at det vil have konsekvenser for det nuværende serviceniveau.
Hvis det besluttes kun at give mulighed for SMS-kvittering i forbindelse med betaling ved udtjekning vil det have en samlet udgift for kommunen på 28.500 kr. Det vil betyde en årlig besparelse på omkring 30.500 kr.
Der er brugt tal fra 2019, da der i forbindelse med Covid-19 ikke har været et normalt parkeringsmønster på parkeringspladserne i 2020.
Lovgrundlag
Momsloven
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 15-04-2021
Indstillingen godkendes.
Beslutningstema
Fonden Sydfyns Elforsyning har i 2019 doneret midler til etablering af fire el-ladestandere til elbiler i Svendborg, for at give borgere og gæster bedre adgang til at lade deres el-biler, og dermed lette den grønne omstilling.
Udfordringen med ladestanderne og tilhørende pladser er, at de ikke anvendes efter hensigten. Ladestandernes pladser skal ses som en midlertidig tankopladningsstation og er ikke beregnet som parkeringsplads. For at undgå forvirring, ændres skiltningen ved ladestanderne, og sagen forelægges med henblik på orientering herom.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget,
- At orienteringen tages til efterretning
Sagsfremstilling
SEF Energi A/S samt administrationen i Svendborg Kommune har modtaget nogle henvendelser fra borgere, der gør opmærksom på, at pladserne tilknyttet el-ladestanderne anvendes til parkering, eksempelvis efter endt opladning af elbil.
Det er gratis at parkere på pladserne til el-ladestanderne, imens man lader sin bil op. Elbilen skal flyttes efter den angivne tidsbegrænsning, uanset om bilen er færdigopladet eller ej. Pladsen tilknyttet el-ladestanderne skal dermed ses som en tankopladningsstation og ikke en reel parkeringsplads.
Udfordringen er, at bilerne bliver holdende på pladserne længere end den tidsbegrænsning, som er tilladt i forbindelse med opladningen. Bilerne, som bliver holdende, trækker i stedet en almindelig parkeringsbillet, selvom pladsen ved el-ladestanderne ikke er en regulær parkeringsplads.
For at undgå eventuelle misforståelser vedrørende regler for benyttelse af pladserne tilknyttet el-ladestanderne har administrationen været i dialog med Vejdirektoratet, Elbil-alliancen, FDM og SEF for at drøfte mulighederne. På baggrund af ovenstående dialog ændres skiltningen, så det fremgår mere tydeligt, at pladserne tilhørende el-ladestanderne kun kan anvendes imens ladning pågår. Længden af den gratis opladningstid vil fremgå af skiltet. Forslag til skiltning og eventuel markering på pladsen er vedlagt som bilag 1 (Bilag 1. Skiltning ved ladestandere til elbiler). Det er desuden muligt at se el-ladestandernes placering på bilag 2 (Bilag 2. Placering af ladestandere).
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ændringen af skiltningen kan afholdes inden for driftsbudgettet.
CO2-Konsekvensvurdering
Sagen, vedr. udskiftning af skilte, vurderes ikke at have konsekvens for CO2-udledningen.
At sikre mulighed for opladning af elbil i Svendborg vil dog have betydning for den grønne omstilling.
Lovgrundlag
Vejafmærkningsbekendtgørelse
Sagen afgøres i
Teknik- og Erhvervsudvalget
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 15-04-2021
Orienteringen tages til efterretning.
Beslutningstema
Arealet mellem Nyborgvej og Nordre Havnevej blev allerede i sommeren 2020 anvendt til parkering som en akut-løsning.
For at tilgodese turister m.fl. i sommeren 2021 ønskes rådighedsbeløbet til etablering af midlertidig parkering på arealet mellem Nyborgvej og Nordre Havnevej frigivet, så parkering sker jævnfør Færdselsloven.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget,
- At rådighedsbeløbet på 0,15 mio. kr. til etablering af midlertidig parkering på arealet mellem Nyborgvej og Nordre havnevej frigives.
Sagsfremstilling
Der blev ved budgetvedtagelsen for 2021 besluttet, at der skal udføres midlertidig parkering på arealet mellem Nyborgvej og Nordre havnevej. Arealet er markeret med rødt på billedet nedenfor.
Administrationen foreslår, at den midlertidige parkering etableres inden sommeren 2021 for at tilgodese turister m.fl. med behov for længere parkering.
I forbindelse med etableringen af midlertidig parkering på arealet, vil der blive opsat skilte, så parkering foregår i overensstemmelse med Færdselsloven, og der vil blive etableret en overkørsel. Belægningen vil ikke blive ændret, men området vil løbende blive vedligeholdt for at sikre parkeringsforholdene.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er i anlægsrammen for 2021 afsat et rådighedsbeløb på 0,15 mio. kr. til etablering af midlertidig parkering på godsbanearealet.
Dette vil især om sommeren forbedre parkeringsforholdene for turister, som benytter Svendborg by eller øerne.
CO2-Konsekvensvurdering
Sagen vurderes ikke at have konsekvens for CO2-udledningen.
Lovgrundlag
Svendborg Kommunes Kasse- og regnskabsregulativ.
Færdselsloven
Sagen afgøres i
Teknik- og Erhvervsudvalget
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 15-04-2021
Indstillingen godkendes med bemærkning om, at der så vidt muligt gives plads til parkering af autocampere.
Beslutningstema
I december 2020 blev der i ”Aftale om grøn omstilling af vejtransporten” afsat 370 mio. kr. til cykelstier langs statsveje og 150 mio. kr. til medfinansiering af cykelprojekter ved kommunale veje.
Udover de konkrete 20 projekter langs statsveje, blev der desuden taget en principbeslutning om, at cykelstien ved Hvidkilde skal behandles som et statsvejsprojekt, selvom den konkrete linjeføring forventes at komme til at gå på kommunal vej.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget,
- At orienteringen tages til efterretning
Sagsfremstilling
På baggrund af principbeslutningen om, at cykelstien ved Hvidkilde skal behandles som et statsvejsprojekt, har administrationen holdt møde med Vejdirektoratet den 10. marts 2021.
Vejdirektoratet er af departementet oplyst om, at der ikke afsat penge til et cykelprojekt i Hvidkilde endnu, men det er besluttet, at en alternativ linjeføring ad kommuneveje skal finansieres på linje med et statsvejprojekt. Det betyder, at hvis den løsning Vejdirektoratet peger på går helt eller delvist af kommuneveje, skal projektet finansieres statsligt. Inden Vejdirektoratet peger på en løsning, skal projektet genbesøges og alternative linjeføringer undersøges. Vejdirektoratets seneste orientering er vedlagt som bilag 1 (Bilag 1. Orientering til Svendborg Kommune fra Vejdirektoratet). Den endelige beslutning om at tildele projektet penge bliver forhandlet i Folketinget op mod sommerferien.
Det er aftalt, at Vejdirektoratet vender tilbage til Svendborg Kommune med en procesplan for projektet.
Der er desuden afholdt et dialogmøde med Cykelistforbundet, Lokalafdeling Svendborg og Foreningen for fremme af Cykelsti mellem Ollerup og Svendborg den 4. marts 2021. I den forbindelse er der blevet drøftet forslag til linjeføring for cykelstien mellem Ollerup og Svendborg samt forslag til cykelfremme generelt i Svendborg Kommune, evt. med statslig medfinansiering. Referatet fra dialogmødet er vedlagt som bilag 1 (Bilag 2. Referat fra dialogmøde d. 4. marts 2021).
Jævnfør ”Aftale om grøn omstilling af vejtransporten” er der afsat en pulje på 150 mio. kr. til medfinansiering af cykelprojekter. Der kan søges tilskud til cykelprojekter, der forbedrer vilkårene for cyklisme, så det bliver endnu mere attraktivt at cykle. Herudover kan der søges om tilskud til viden- og innovationsprojekter.
Der forudsættes kommunal medfinansiering på 50 pct. af anlægsudgiften. Det kommunale bidrag skal prioriteres inden for kommunernes anlægsramme. For viden- og innovationsprojekter vil der kunne gives op til 100 pct. i tilskud.
Det forventes, at ansøgningsfristen bliver den 17.maj 2021. Tilskudsmodtagernes accept af tilskud skal ske senest et år efter tilsagnet er givet.
Administrationen arbejder videre med at udarbejde en fremadrettet plan for cykelstier og cykelfremme generelt i Svendborg Kommune jævnfør Cykelruteplanen 2014 og den kommende Kommuneplan, gerne med statslig medfinansiering. Prioritering af rådighedsbeløbet ”Trafiksikkerhed Cykelstier”, evt. med statslig medfinansiering, vil blive lagt op til Teknik- og Erhvervsudvalget i maj, når der foreligger et administrativt forslag til en langsigtet prioritering i forhold til cykelstier og cykelfremme i Svendborg Kommune.
Administrationen påtænker at anvende rådgiver i forbindelse med udarbejdelsen af ansøgninger om statslig medfinansiering.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Administrationen vil ligge til det op til politisk prioritering af rådighedsbeløbet ”Trafiksikkerhed Cykelstier”, når der foreligger et forslag til langsigtet plan for cykelstier og cykelfremme generelt i Svendborg Kommune.
CO2-Konsekvensvurdering
Sagen vurderes ikke at konsekvenser for CO2-udledningen.
Sagen afgøres i
Teknik- og Erhvervsudvalget
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 15-04-2021
Orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Byrådsmedlem Bruno Hansen ønsker på vegne af SF’s byrådsgruppe følgende optaget på byrådets dagsorden den 30. marts 2021:
”SF ønsker at afsøge, og skabe, mulighederne for off-grid-byggeri i Svendborg Kommune.
Off-grid-bevægelsen (kaldes også Tiny-house-bevægelsen) er på fremmarch i hele verden, med et fokus på selvforsyning, klima- og naturansvar, selvskabelse og fællesskaber.
Oftest er der tale om ikke-stationært byggeri på 20-50 kvm, med egenforsyning af el og vand.
Da der er tale om små-byggeri, der ikke normalt lever op til bygningsreglementet ift. bl.a. isoleringsgrad, da bygningsreglementet er lavet efter teorier på huse med langt større grundplan skal der dispenseres for dette, ligesom, der skal kunne dispenseres for dele af planloven.
Off-grid-huse er ikke koblet på det offentlige forsyningsnet, hverken hvad angår el, vand eller spildevand.
SF foreslår konkret at kigge på nogle af de områder, der allerede er udpeget til bolig/byggeområder i den kommende kommunalplan, og udlægger et eller flere af disse som “prøveområde” for denne type byggeri og bosætning, i første omgang for en 10-årig periode.
SF foreslår et sigte på en maximal byggestørrelse på ca. 40 kvm, ikke stationære, selvforsynende byggerier på et grundareal, der lejes ind på i lighed med kolonihaveforeningsmodellen.
Vi foreslår konkret at: At byrådet anmoder Teknik & Erhvervsudvalget om at udarbejde en strategi for etablering af Tiny-Houses i Svendborg Kommune og samtidig undersøge mulige områder for Tiny-Houses/Tiny-houses fællesskaber.”
Beslutning i Byrådet den 30-03-2021
Sagen oversendes til behandling i Teknik- og Erhvervsudvalget.
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 15-04-2021
Administrationen anmodes om at forberede en sag vedrørende behov og muligheder for etablering af alternative boligtyper, herunder Tiny-Houses til udvalgets senere forelæggelse.
Beslutningstema
Venstres byrådsgruppe.
Sagsfremstilling
Venstres byrådsgruppe ønsker følgende behandlet på Teknik- og Erhvervsudvalgets møde den 15. april 2021:
” Beslutningstema.
Administrationen anmodes om at udarbejde en eller flere løsningsmodeller til afhjælpning af de trafikfarlige udfordringer ved krydset Mølmarksvej, Gyldenbjergvej og Femte Maj Plads.
Sagsfremstilling
Krydset som det er indrettet i dag har ubetinget vigepligt for kørende på Gyldenbjergsvej. Kørende på Femte Maj Plads mod øst har vigepligt for modkørende (tilkendegivet ved vigepligtstavle B18, hold tilbage for modkørende) Kørende på Mølmarksvej mod vest har forkørselsret (tilkendegivet ved vigepligtstavle B19, modkørende skal holde tilbage)
Disse vigepligtsforhold gør at der nemt kan opstå farlige situationer for fodgængere og cyklister idet kørende på Mølmarksvej har fokus på modkørende fra Ole Rømers Vej. Derved er der mindre fokus på fodgængerfeltet og trafik fra Gyldenbjergsvej.
Krydset ligger på en skolevej med i perioder megen trafik.
Pernille Konradsen fra skolebestyrelsen på Vestre Skole har d. 9/2 2021 fremsendt brev til Trafik og Infrastruktur, der også fint beskriver den trafikale problemstilling.
Administrationen bedes udarbejde et eller flere forslag, der kan styrke trafiksikkerheden og sikre en bedre afvikling af trafikken i krydset. Forslaget kan indgå i trafiksikkerhedsplanen og/eller som et budgettema.”
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 15-04-2021
Udvalget kvitterer for Skolebestyrelsens henvendelse og anmoder administrationen om at undersøge sagen nærmere og efterfølgende orientere udvalget om, hvorvidt området kan forbedres med mindre tiltag, eller om projektet skal indarbejdes i trafiksikkerhedsplanen.
Beslutningstema
Venstres byrådsgruppe.
Sagsfremstilling
Venstres byrådsgruppe ønsker følgende drøftet på Teknik- og Erhvervsudvalgets møde den 15. april 2021:
” Beslutningstema.
Administrationen anmodes om at udarbejde et budgettema med mulige løsningsmodeller til afhjælpning af de trafikale udfordringer på Stokkebækskolen, afdeling Gudme på Storkehavevej.
Sagsfremstilling.
Skolebestyrelsen har af Notat d. 3/3 2021 fremsendt brev til Svendborg Kommune omhandlende trafiksikkerhed ved Stokkbækskolen, afdeling Gudme.
Notatet, der er vedhæftet som bilag beskriver bl.a.
- Storkehavevej er en meget smal, kort og blind vej, hvorpå der er etableret kommunale institutioner.
- Efter ny organisering er elevantallet steget med ca. 90 elever til 320 elever.
- Personalegruppen er ligeledes øget med 38 medarbejdere.
- Flere tilfælde af parkeringsskade og trafikfarlige situationer.
Af notatet fremgår det endvidere at CETS har foretaget observation på stedet. På opfordring fra CETS har bestyrelsen udarbejdet to forslag til “Kiss´n ride” løsninger.
Venstre anmoder om at CETS vurderer om disse forslag kan højne trafiksikkerheden og løse de trafikale udfordringer samt evt. udarbejde alternative løsningsmodeller, der kan indgå som budgettemaer.”
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 15-04-2021
Udvalget kvitterer for Skolebestyrelsens henvendelse og anmoder administrationen om at undersøge sagen nærmere og efterfølgende orientere udvalget om, hvorvidt området kan forbedres med mindre tiltag, eller om projektet skal indarbejdes i trafiksikkerhedsplanen.
Beslutningstema
Sager til orientering.
Indstilling
Direktionen indstiller, at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Udvalgsformanden:
Orientering om henvendelse fra en borgergruppe, der ønsker møde med udvalget om lokalplan og byggeri ved Søkildevej. Det aftales, at udvalget tager et møde ved området med beboerne den 26.april kl. 16.30.
Udvalgsmedlemmer:
Administrationen:
Der orienteres om en række temaer, jævnfør Bilag 1 (Bilag 1. Orientering fra administrationen):
- Igangsætning af lokalplan for Klingstrupvej 1, 5881 Skårup Fyn og Klingstrupvej 5, 5881 Skårup Fyn
- Orientering om igangsættelse af lokalplan for det nuværende køretekniske anlæg ved Ring Nord i Svendborg
- Orientering vedr. vejskader efter bilbrande
- Opfølgning på spørgsmål stillet på Teknik- og Erhvervsudvalgets møde den 11. marts 2021:
- Placering af skilte ved Gudmekongens land.
- Hvordan ryddes der sne i busskure?
- Skilte på facader.
- Hudes Pakhus – forsinkelser og merforbrug
Kommende større sager:
Afholdelse af temamøde mellem Teknik- og Erhvervsudvalget og Økonomiudvalget den 18. maj 2021 kl. 14.00 – 15.30 vedrørende udvikling af Godsbanearealet.
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 15-04-2021
Orienteringen taget til efterretning.
Beslutningstema
I forbindelse med den fremtidige håndtering af Erhvervsområde Vest har sagen været sendt til ekstern juridisk vurdering. Resultatet af denne vurdering forelægges Teknik- og Erhvervsudvalget med henblik på en foreløbig drøftelse, forud for udvalget senere beslutningstagen om, hvilke tiltag der skal gøres i forhold til den fremtidige administration af Erhvervsområde Vest.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget:
- at juridisk notat fra Codex Advokater af 11. april 2021 tages til efterretning.
- at mulige tiltag for den fremtidige administration af Erhvervsområde Vest drøftes foreløbigt.
Sagsfremstilling
Teknik- og Erhvervsudvalget besluttede den 11. marts 2021, at administrationen på næste møde skulle forelægges handlemuligheder til den fremtidige administration af området.
Forståelsen af det foreliggende lovgrundlag og spørgsmålet om kommunens handlemuligheder for den fremtidige administration af Erhvervsområde Vest har været forelagt Codex Advokater til juridisk vurdering. Codex Advokater har på denne baggrund udarbejdet et samlet notat, se bilag 1 (Bilag 1. Notat fra Codex Advokater af 11. april 2021). I det notat henviser Codex Advokater til et tidligere udarbejdet notat af 8. februar 2021, se bilag 2 (Bilag 2. Notat fra Codex Advokater af 8. februar 2021).
Codex Advokater gennemgår i notatet, se bilag 1 (Bilag 1. Notat fra Codex Advokater af 11. april 2021), den nærmere sammenhæng mellem planlovgivningen og miljølovgivningen for området. Det gælder, at der i planlovsmæssig forstand er tale om et erhvervsområde. Området skal derfor stadig betragtes som et erhvervsområde i forhold til lokalplanerne. I miljølovsmæssig forstand er der tale om et blandet bolig- og erhvervsområde. Det har betydning for, hvilke støjgrænser virksomhederne skal rette sig efter. For en mere detaljeret gennemgang henvises til bilag 1 (Bilag 1. Notat fra Codex Advokater af 11. april 2021.
Codex Advokater gør i notatet, se bilag 1 (Bilag 1. Notat fra Codex Advokater af 11. april 2021), opmærksom på, at den aktuelle problemstilling med boliger i et erhvervsområde ikke er unik for Svendborg, men at der ikke er nogen enkel løsning på problemet. Codex Advokater anviser følgende principielle muligheder som mulig løsning på problemet:
- Ekspropriation af boligejendommene.
- Frivilligt opkøb af boligejendommene.
- Udarbejdelse af ny lokalplan.
- Tilretning af allonger.
- Gennemførelse af lovliggørelsesproces og efterfølgende stram administration af området.
Det er Codex Advokaters vurdering, at ekspropriation næppe kan gennemføres i praksis, se bilag 1 (Bilag 1. Notat fra Codex Advokater af 11. april 2021).
Frivilligt køb af ejendomme vil være en bekostelig affære, som kommunen skal tage stilling til, om den ønsker. Omfanget af dette skal i givet fald undersøges nærmere. Codex Advokater bemærker i den henseende, at kommunen kun kan inddrage hensyn til virksomhederne som begrundelse for opkøb, ikke boligerne, se bilag 1 (Bilag 1. Notat fra Codex Advokater af 11. april 2021).
Hvis kommunen ønsker at fastholde områdets anvendelse til erhvervsformål, er det Codex Advokaters vurdering, at der som udgangspunkt ikke er noget formål med at udarbejde en ny lokalplan. Det kan have et formål, hvis området ønskes ændret til blandet bolig og erhverv. Det kan i så fald forventes at have en negativ effekt for tiltrækning af virksomheder på sigt. Endeligt kan det også være en mulighed at erstatte de eksisterende lokalplaner, hvis de findes utidssvarende. På den måde vil det være muligt fx at supplere redegørelsesdelen i lokalplanen med et afsnit om boliger, se bilag 1 (Bilag 1. Notat fra Codex Advokater af 11. april 2021).
Det kan overvejes, om der er mulighed for at præcisere teksten i allongerne til lokalplanerne og tinglyse disse på ejendommene. Der er imidlertid næppe tilstrækkeligt lovgrundlag til at lade allongerne tinglyse på private ejendomme med formål som serviceoplysning til eksisterende lovgivning. Codex Advokater kan ikke helt udelukke, at det er muligt, men henviser til Planinfo, hvis den mulighed ønskes undersøgt nærmere, se bilag 1 (Bilag 1. Notat fra Codex Advokater af 11. april 2021).
Gennemførelse af lovliggørelsesproces og efterfølgende stram administration af området er Codex Advokaters anbefaling til løsning af problemet. Med denne fremgangsmåde skal det endeligt afklares, hvilke boliger der må anses som lovlige. Efterfølgende skal der være særligt fokus på området og dets udvikling. I den forbindelse er det Codex Advokaters anbefaling, at der ikke gives tilladelser til portnerboliger og lignende fremadrettet. Derudover skal kommunen være opmærksomme på, om retten til bolig bortfalder på de enkelte ejendomme. Det vil ske, hvis der ikke er bolig på ejendommen i tre på hinanden følgende år, det såkaldte kontinuitetsbrud, se bilag 1 (Bilag 1. Notat fra Codex Advokater af 11. april 2021).
Udover de af Codex Advokater nævnte muligheder vil det også være en mulighed at udsende informationsbrev til ejere og beboere i området for at præcisere de gældende regler for områdets administration. Det kan være hensigtsmæssigt ovenpå sagen at oplyse alle i området om gældende regler, muligheder og begrænsninger for at forebygge fremtidige problemer i området.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen væsentlig konsekvens for CO2-udledningen.
Lovgrundlag
Planloven
Sagen afgøres i
Teknik- og Erhvervsudvalget
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 15-04-2021
Teknik- og Erhvervsudvalget tager orienteringen til efterretning og har gennemført en foreløbig drøftelse af sagen.
Liste V kan ikke tage orienteringen til efterretning men ønsker at standse sagen, jævnfør den kommunale styrelseslov §23, og indbringe den for Byrådet.
Beslutningstema
Venstres byrådsgruppe.
Sagsfremstilling
Venstres byrådsgruppe ønsker følgende behandlet på Teknik- og Erhvervsudvalgets møde den 15. april 2021:
” På forrige TEU møde blev et sæt reviderede vedtægter for Svendborg havn vedtaget. Venstre finder det problematisk at det ikke, ved fremlæggelsen af punktet, blev gjort klart for udvalget at ca.15 bådejere, uden adresse i Svendborg kommune, straks ville blive opsagt. Det har haft deres pladser i årevis, og er gode ambassadører for Svendborg. Nogen af dem gik med planer om at flytte hertil, og har talt pænt om Svendborg som bosætningskommune, ligesom de ofte kommer her og handler i byen mange weekender om året.
Venstre synes at det er forkert at opsigelserne ikke har været beskrevet under ”økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser”, og fremgangsmåden er i modstrid med de mange andre tiltag som vi i Svendborg gør for at tiltrække mere bosætning.
Med den begrundelse ønsker Venstre at udvalget tager beslutningen op til genovervejelse, og at vedtægterne på det punkt ændres, så de kommer til at ligne de vedtægter man bruger i Nyborg kommune.
Samtidig skal de 15 udsendte opsigelser trækkes tilbage.
Beslutningspunkter:
a) Følgende ordlyd indarbejdes herefter i vedtægterne: ”Tildeling af bådplads sker efter venteliste. Tilbuddet vil blive givet til den person der har det laveste nummer og en båd, der passer i størrelsen til pladsen. Personer bosat i Svendborg Kommune har fortrinsret”.
b) De opsigelser som tidligere er sendt til ca. 15 bådejere, uden bopæl i Svendborg kommune, trækkes samtidig tilbage.”
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 15-04-2021
Teknik- og Erhvervsudvalget beslutter at give de nuværende 14 bådejere uden Folkeregisteradresse i Svendborg Kommune et opsigelsesvarsel på 3 år.
Såfremt bådejere med Folkeregisteradresse i Svendborg Kommune fremover fraflytter kommunen, vil de få et opsigelsesvarsel på et år.
Overskydende pladser kan udlejes til alle bådejere uanset deres bopæl for et år.
Liste V kan ikke godkende beslutningen, idet de henviser til deres forslag.