Teknik- og Erhvervsudvalget
Referat • 14. januar 2021 kl. 15.00
Indhold
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 14-01-2021
Dagsordenen godkendt med bemærkning om, at punkt 14 (Evaluering af udvalgets arbejde) udsættes, indtil det igen er muligt for Teknik- og Erhvervsudvalget at mødes fysisk.
Beslutningstema
Byrådet har d. 15.12.2020 godkendt og sendt forslag til Kommuneplan 2021 – 2033 i offentlig høring.
På baggrund af de landsdækkende tiltag og restriktioner for at hindre spredningen af COVID-19, vurderer administrationen, at de planlagte fysiske borgermøder i januar og februar måned i forbindelse med den offentlige høring af forslag til Kommuneplan 2021 – 2033 bør erstattes med digitale informationsmøder.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalgets godkendelse:
- At der ikke afholdes fysiske borgermøder, som planlagt, i forbindelse med den offentlige høring af forslag til Kommuneplan 2021 – 2033
- At der afholdes flere digitale borger- og informationsmøder, og at den digitale kampagne i relation til høringsprocessen opprioriteres
Sagsfremstilling
På baggrund af de aktuelle tiltag og restriktioner for at hindre spredningen af COVID-19, vurderer administrationen, at det ikke er muligt at afholde de planlagte fysiske, lokale borgermøder i forbindelse med den offentlige høring.
Som erstatning for de fysiske borgermøder afvikles en kommunikationskampagne og en række digitale borger – og informationsmøder.
- Digitalt webinar d. 27. januar m. politisk og administrativ deltagelse
- Kommunikationskampagne på svendborg.dk, facebook, infostandere, offentlige busser mv.
- Pressemeddelelse, erhvervsnyhedsbrev og annoncering i ugeavisen
Derudover arbejdes der på at afvikle flere digitale arrangementer og en opprioritering af den digitale kommunikationskampagne.
Den digitale offentlige høring vurderes fortsat at overholde offentlighedsreglerne i Planloven.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der kan være behov for at tilføre flere midler til den offentlige høring, end forventet, til reklame-spots, annoncering mv. Finansieringen af udarbejdelse af kommuneplanen sker fortsat indenfor Plan og Udviklings eksisterende driftsramme.
CO2-Konsekvensvurdering
Beslutningen antages ikke at have konsekvenser for CO2-udledningen.
Lovgrundlag
Planloven
Sagen afgøres i
Teknik – og Erhvervsudvalget
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 14-01-2021
Indstillingen godkendt.
Liste C kan ikke godkende indstillingen, og afgiver følgende mindretalsudtalelse:
”De Konservative ønsker at udskyde høringsprocessen med 1-2 måneder, så der bliver mulighed for at afholde fysiske borgermøder under høringsperioden”
Beslutningstema
Med færdiggørelsen af første etape af Den Blå Kant i sommeren 2021, opstår mulighed for at anvende udearealer på Frederiksø i forbindelse med afholdelse af diverse arrangementer. Der orienteres om principperne herfor anvendelse af udearealer på Frederiksø.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget, at orienteringen tages til efterretning
Sagsfremstilling
Den første etape af Den Blå Kant forventes at stå færdig primo juni 2021. Den første etape omfatter nye, offentlige byrum på Frederiksø og Frederiksbroen. Der bliver mange forskellige elementer; strandareal, en helt ny plads ”Værftspladsen” mellem Kammerateriet og administrationsbygningen, store felter med græs, træer, bænke, petanquebaner, skaterbane og en parkourbane. Den nye gangbro på sydsiden af Frederiksbro giver også mange nye opholdsmuligheder for alle.
Der er aktuelt blevet fastlagt principper for udlejning af Rundbuehallen og annonceret for ansøgninger til udlejning til arrangementer i 2021. Mange arrangementer har ønsker til også at benytte nogle af udearealerne.
Derudover er der nu truffet beslutning om, hvem der er de nye, kulturelle lejere i de gamle værftsbygninger. De har overtaget lejemålene fra d. 1. december 2020. Mange af lejerne har ønsker og ideer til, hvordan arealerne foran facaderne indrettes.
Der er derfor behov for at skabe nogle klare rammer for, hvordan udearealerne kan anvendes og udlejes. Derfor har administrationen udarbejdet et sæt af principper for anvendelse af udearealerne. De er vedhæftet som bilag 1. (Bilag 1 Principper for udearealer på Frederiksø) til sagen.
Principperne omfatter Udrustningskajen, beddingen og arealerne vest for beddingen. Arealerne er opdelt i delområder benævnt fra A til H. Det bærende princip er at sikre offentlig adgang til størstedelen af arealerne og samtidig give mulighed for, at diverse arrangementer og begivenheder også i fremtiden kan finde sted og skabe liv på havnen.
Der er forskel på at leje et areal i en længere periode og at leje arealer til midlertidige events. Principperne giver mange muligheder for at afholde kortere events. Kun areal A(strandbaren) og G (areal vest for bedding) kan lejes i længere perioder. Derudover giver principperne mulighed for, at lejerne i stueetagerne kan disponere over de nære udearealer. Det forventes at give medejerskab til uderummet og at bidrage til livet på havnen.
Større events på flere sammenhængende arealer skal ansøges hos og behandles af den samme gruppe, som vurderer ansøgninger til Rundbuehallen. Lejer skal selv ansøge relevante tilladelser for arrangementet.
Administrationen arbejder aktuelt sammen med Beredskab Fyn med at fastlægge en samlet brandstrategi for udearealerne i forbindelse med den daglige indretning og forskellige scenarier for events. En samlet brandstrategi skal skabe klare rammer for hvordan den daglige anvendelse samt events opfylder krav til frie rednings- og flugtveje.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Principperne vil ikke give væsentlige indtægtsændringer for Svendborg Havn, der også i fremtiden vil administrere udlejningen af arealer på havnen.
Principperne giver mulighed for at udleje arealer til forskellig anvendelse ligesom tidligere. Alle priser reguleres efter Svendborg Havns takster.
Principperne giver også mulighed for mobilt gadesalg på Udrustningskajen. Dette betales efter havnens faste takster, da Udrustningskajen er en del af private arealer ejet af Svendborg Kommune. Administrationen anbefaler i et andet punkt på dagsordenen mobilt gadesalg på Jessens Mole. På Jessens Mole kræves der ikke leje for mobilt gadeslag, da det er politisk besluttet ikke at opkræve leje for offentligt vejområde.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Sagen afgøres i
Teknik- og Erhvervsudvalget
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 14-01-2021
Orienteringen taget til efterretning.
Beslutningstema
Siden sommeren 2016 har der været en prøveordning med mobilt gadesalg på Jessens Mole. Forsøget er vurderet ud fra efterspørgslen, og der skal tages stilling til om mobilt gadesalg på Jessens Mole skal være en fast ordning. Samtidig skal der tages stilling til, om muligheden for mobilt gadesalg i Svendborg bymidte skal nedlægges. De nuværende skiltede mobile gadesalgspladser i midtbyen kan genetableres som pladser til korttidsparkering.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget,
- At mobilt gadesalg godkendes som en fast ordning på Jessens Mole.
- At de to nuværende skiltede mobile gadesalgspladser ved Centrumpladsen og på Gerritsgade ved Sct. Nicolai Kirke indgår som korttidsparkering.
Sagsfremstilling
Siden 2016 har der som en prøve været muligt at søge om mobilt gadesalg på Jessens Mole i sommerperioderne. Den 18. juni 2020 blev det politisk besluttet at udvide perioden, med mulighed for mobilt gadesalg på Jessens Mole fra juni 2020 til udgangen af 2020.
I 2020 har 10 personer udvist interesse for gadesalg i Svendborg. Heraf har fire personer forespurgt om muligheder i midtbyen. De resterende seks personer har udelukkende spurgt på en plads på Jessens Mole.
To personer fik udstedt tilladelse til mobilt gadesalg i midtbyen, hvor af den ene ikke udnyttede tilladelsen.
Med baggrund i den primære interesse for mobilt gadesalg på Jessens Mole anbefaler administrationen, at der laves en fast ordning på Jessens Mole.
Stadepladsholdere skal fortsat ansøge vejmyndigheden om tilladelse til brug af vejareal. Retningslinjerne for mobilt gadesalg er vedlagt som bilag 1 (Bilag 1. Retningslinjer for mobilt gadesalg).
Til streetfood og andet mobilt gadesalg kan der tilbydes elforsyning fra havnens standere, men ikke vand- og spildevandstilslutning. Elforbrug afregnes efter måler.
I bymidten har interessen for at benytte de reserverede pladser til mobilt gadesalg været beskedent, og det vurderes at pladsernes placering er attraktiv i forhold til korttidsparkering nær gågaden. Administrationen anbefaler derfor, at de mobile gadesalgspladser i Svendborg bymidte nedlægges, herunder de to reserverede p-pladser til mobilt gadesalg ved Centrumpladsen og på Gerritsgade ved Sct. Nicolai Kirke. Ved Centrumpladsen og på Gerritsgade er pladserne skiltet således, at det kun er tilladt at benytte p-pladserne til mobilt gadesalg.
I forbindelse med nedlæggelsen ved Centrumpladsen og på Gerritsgade genetableres to p-pladser med korttidsparkering svarende til de øvrige pladser på de to parkeringsområder.
Der har aldrig været afmærket en bestemt p-plads til mobilt gadesalg på Klosterplads, derfor gives der ikke her mulighed for en ekstra p-plads.
Pladsen på Torvet ved Lilletorv giver ikke mulighed for ekstra p-plads, da det ikke er tilladt at parkere på Torvet.
Der vil stadig være mulighed for mobilt gadesalg på Torvet i forbindelse med torvehandel lørdage mellem kl. 8 og 14.
Pladser for mobilt gadesalg i Svendborg bymidte fremgår af bilag 2 (Bilag 2. Pladser for mobilt gadesalg i Svendborg bymidte).
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Teknik- og Erhvervsudvalget har i december 2019 godkendt, at kommunen ikke opkræver betaling fra torvehandlere og mobilt gadesalg i midtbyen. Kommunens udgifter har således ikke været dækket - det gælder både de direkte og indirekte udgifter i forbindelse med udlejning af vejarealer til forretningsmæssig, ikke-trafikale formål. Der vil derfor heller ikke blive opkrævet leje for stadepladser på Jessens Mole.
Udgiften til etablering af p-pladser ved Centrumpladsen og på Gerritsgade ved Sct. Nicolai Kirke forventes at være på 24.000 kr. ekskl. moms. Beløbet finansieres af det afsatte rådighedsbeløb til anlæg til parkering, som indgår i budget 2021. Beløbet blev frigivet på Økonomiudvalgsmødet den 8. december 2020.
CO2-Konsekvensvurdering
Der vurderes ikke at være CO2-konsekvenser.
Lovgrundlag
Lov om offentlig vej nr. 1520 af 27. december 2014. med senere ændringer.
Sagen afgøres i
Teknik- og Erhvervsudvalget
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 14-01-2021
Indstillingen godkendt med bemærkning om, at Gerritsgade ved Sct. Nicolai Kirke fortsat kan anvendes til mobilt gadesalg.
Beslutningstema
Da ”Skovstrategi for de kommunale skove” blev godkendt, blev det samtidigt besluttet, at der skal etableres et brugerråd for kommunale skove.
Kommissoriet for brugerråd for de kommunale skove er vedlagt dagsordenspunktet til godkendelse. Desuden skal Teknik- og Erhvervsudvalget udpege et af udvalgets medlemmer til formandsposten i brugerrådet.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget,
- At kommissoriet for brugerråd for de kommunale skove godkendes
- At der blandt Teknik- og Erhvervsudvalgets medlemmer udpeges en formand til brugerrådet
Sagsfremstilling
I forbindelse med godkendelse af ”Skovstrategi for de kommunale skove” på Teknik- og Erhvervsudvalgets møde den 7. maj 2020 blev det besluttet, at der skal nedsættes et brugerråd for de kommunale skove.
Brugerrådet skal være et forum for dialog og samarbejde mellem kommunen som skovejer og interesseorganisationer og borgere. Rådet er rådgivende og har ingen beslutningskompetence.
Brugerrådets opgave er at medvirke til at udvikle skovenes rekreative potentiale bedst muligt. En væsentlig forudsætning for brugen af skovene er, at der tages hensyn til biodiversiteten og de retningslinjer for skovdriften, der er fastlagt i skovstrategien og forvaltningsplanerne for de enkelte skove.
Rådet skal desuden medvirke til at udbrede og øge forståelsen i lokalsamfundet for de driftstiltag, der skal udføres i henhold til forvaltningsplanerne.
Rådet foreslås oprettet med ca.16 medlemmer for en 4-årig periode ad gangen. Som medlemmer foreslås 8 interesseorganisationer/foreninger, der repræsenterer brugere af skovene og som i nogle tilfælde allerede har anlæg i skovene. Desuden vælges fem borgermedlemmer.
Borgermedlemmerne vælges af administrationen på grundlag af ansøgning om optagelse i brugerrådet. Pladserne annonceres. Borgermedlemmer skal have bopæl i Svendborg Kommune.
Svendborg Kommune deltager i Brugerrådet med tre medlemmer. Formanden udpeges blandt medlemmerne i Teknik- og Erhvervsudvalget. Administrationen deltager med to medlemmer.
Der forventes, at der afholdes to møder årligt.
Kommissoriet er vedlagt som bilag 1 (Bilag 1. Kommissorium for Brugerråd for de kommunale skove).
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
En mindre udgift til forplejning ved møderne kan afholdes på driftsbudgettet for skove.
CO2-Konsekvensvurdering
Der vurderes ikke at være CO2-konsekvenser.
Lovgrundlag
Intet
Sagen afgøres i
Teknik- og Erhvervsudvalget
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 14-01-2021
Indstillingen godkendt med bemærkning om, at Flemming Madsen (A) udpeges som formand til brugerrådet.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Svendborg Kommune udskifter og fornyer løbende signalanlæggene.
Det afsatte rådighedsbeløb til renovering af signalanlæg søges frigivet.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalgets godkendelse,
- At det afsatte rådighedsbeløb for 2021 på 0,64 mio. kr. frigives til renovering af signalanlæg.
Sagsfremstilling
Rådighedsbeløbet anvendes til at forbedre trafikafviklingen og opgradere/optimere anlæg ved at skifte til radardetektering i krydsene:
- Nyborgvej / Toldbodvej / Dronningemaen
- Nyborgvej / Lerchesvej
- Nyborgvej / Østre Havnevej
- Nyborgvej / Østre Skolevej
I Svendborg Kommune er der 23 signalanlæg, der løbende renoveres og fornyes, så trafiksikkerhed og fremkommelighed forbedres. Nye og renoverede anlæg kræver tillige mindre vedligehold. Detektering-/registreringssystemet i signalanlæggene bør opgraderes ved at ændre fra spole til radar.
Gevinster ved at bruge radardetektering:
- Øget fremkommelighed/kapacitet: krydset afvikler flere trafikanter og rejsetiden nedsættes.
- Øget trafiksikkerhed: hensigtsmæssigt skift fra grønt til rødt.
- Øget komfort og mindre CO2-udslip: færre opbremsninger.
- Mindre driftsudgifter: radar-baseret registreringssystem vil ikke blive påvirket af asfaltsarbejde.
En væsentlig forskel på de to systemer er, at spole-baseret registreringssystem ligger i asfalten, mens radar-baseret registreringssystem er monteret på signalmasterne. Det gør systemet nemmere at tilgå ved reparationer m.m.
Administrationens anbefaler at anvende de afsatte midler på krydsene på Nyborgvej, da det er en af de mest trafikerede veje i Svendborg by. Vejen giver en direkte adgang til Svendborg bycentrum. Nyborgvej har en årsdøgnstrafik på ca. 10.000 personbiler. Kapaciteten af Nyborgvej vil desuden blive udfordret af SIMAC-projektet samt ombygning af havnearealer langs Nyborgvej.
Ved at opgradere detekteringssystemet vil det øge kapaciteten og mindske kø/rejsetider på strækningen. Det vil også betyde en mulighed for at forbedre de grønne krydsningstider, og sikre at der ved hvert kryds laves en individuel vurdering af de bløde trafikanters grønne krydsningstid.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er i anlægsbudgettet for 2021 afsat 0,64 mio. kr. til signalanlæg, som kan frigives.
CO2-Konsekvensvurdering
Optimering af trafikflow reducerer rejsetiden på strækningen og antal nedbremsninger/stop for rødt, og vil derfor mindske CO2-udledningen.
Lovgrundlag
Vejloven
Sagen afgøres i
Teknik- og Erhvervsudvalget
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 14-01-2021
Indstillingen godkendt.
Beslutningstema
Orientering om FynBus’ tidsplan for grøn omstilling og fælles udbud af buskørsel.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget,
- At orienteringen tages til efterretning
Sagsfremstilling
Den 13. august 2020 tilkendegav Teknik- og Erhvervsudvalget, at de ønskede at FynBus skulle fortsætte med at beskrive mulighederne for grøn omstilling og fælles udbud for kørsel. Dette er drøftet i alle fynske kommuner samt Region Syddanmark i august og september 2020.
På FynBus’ bestyrelsesmøde den 1. oktober 2020 vedtog man, at kontraktstarten for et fælles udbud fastsættes til august 2024, I perioden frem mod udbuddet arbejdes videre med at afdække mulighederne for et bedre samspil mellem lokalruter og flextrafik i udbudsgrundlaget. Ligeledes analyseres mulighederne for ladeinfrastruktur.
Svendborg Kommunes udbud af bybusdriften er lavet således, at aftalen kan løbe frem til august 2024, så kommunen kan være en del af det grønne fælles fynske busudbud. FynBus foreslår, at der indhentes tilbud på biodiesel, så den grønne omstilling af buskørsel kan påbegyndes indenfor den eksisterende aftale frem til august 2024. (se næste punkt på dagsordenen)
Det grønne fælles fynske udbud vil være et funktionsudbud med fokus på mest miljø- og klimaeffekt for pengene, hvor udbuddet består af delaftaler, der sikrer fleksibilitet for den enkelte kommune/region. Delaftalerne betyder, at den enkelte kommune har mulighed for at beskære eller udvide kørslen i en kontrakt, uden at det påvirker andre kommuner/regionen i kontraktfællesskabet. Desuden betyder det, at man har mulighed for at forlænge kontrakten.
Tids- og procesplan kan ses i bilag 1 (Bilag 1. Procesplan for grøn omstilling af buskørsel).
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Det forventes at blive dyrere med ikke fossildrevne busser end det nuværende budget for buskørsel.
FynBus oplyser, at hvis man f.eks. vælger el som drivmiddel, må man forvente en merudgift på 10 til 14 % i forhold til budget 2019 for kollektiv trafik, svarende til ca. 4 mio. kr. årligt for Svendborg Kommune. Dertil må der forventes udgifter til etablering af ladeinfrastruktur.
CO2-Konsekvensvurdering
I nærværende dagsordenspunkt er der ingen CO2-konsekvenser.
Ved at gennemføre en grøn omstilling af buskørsel, vil der være mindre CO2-udledning.
Lovgrundlag
Lov om Trafikselskaber
Sagen afgøres i
Teknik- og Erhvervsudvalget
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 14-01-2021
Orienteringen tages til efterretning, idet Svendborg Kommune gør FynBus opmærksom på at,
- Svendborg Kommune ønsker alene at deltage i et fælles udbud, såfremt udbuddet i 2024 kun omfatter eldrevne busser i Svendborg Kommune.
- Svendborg Kommune kan tilslutte sig indhentning af tilbud på biodiesel frem mod 2024, men kun hvis der er tale om typen 2.generations biodiesel.
Løsgænger Jens Munk kan ikke godkende indstillingen, idet han ikke ønsker, at bestyrelsen i FynBus pålægges at lave et udbud, der alene omfatter elbusser.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Transportministeren opfordrer alle kommuner og regioner til at indgå i en klimasamarbejdsaftale i forbindelse med grøn kollektiv trafik. I den forbindelse skal det politisk godkendes, om Svendborg Kommune vil være en del af en fælles fynsk klimasamarbejdsaftale.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget, at det overfor Byrådet anbefales
- At godkende den fælles fynsk klimasamarbejdsaftale om grøn kollektiv trafik
Sagsfremstilling
Overordnet opfordrer Transportministeren kommunerne og regionerne til at tiltræde en klimasamarbejdsaftale. De største kommuner og regioner har indgået en aftale.
Transportministeriet har forespurgt, om de fynske kommuner (udover Odense) kunne tænkes at indgå i en fælles fynsk aftale i anledning af, at der arbejdes på et fælles udbud med henblik på grøn omstilling af kollektiv trafik.
FynBus’ bestyrelse har den 1. oktober 2020 vedtaget rammerne for et fælles udbud med en omfattende grøn omstilling af buskørslen på Fyn og Langeland. Den nye kontrakt skal træde i kraft i august 2024. Kommunerne tager i foråret 2021 endelig stilling til deltagelse i et fælles udbud.
FynBus har fremsendt et forslag til en aftale vedlagt som bilag 1 (Bilag 1. Fælles fynsk klimaaftale)
Hovedelementet i den fælles fynske samarbejdsaftale er, at FynBus laver et fælles udbud af biodiesel, som kan anvendes i konventionelle dieselbusser, hvorved der inden det fælles udbud i 2024 kan opnås en betydelig CO2 reduktion, hvis kommunerne efterfølgende vælger at købe biodiesel til busserne via aftalen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
For hurtigere at få gang i den grønne omstilling af buskørslen vil FynBus indhente tilbud på biodiesel, som allerede nu kan medføre betydelige CO2 reduktioner fra de dieselbusser, der er på vejene i dag.
Hvis en eventuel tidligere omlægning til biodiesel bliver dyrere end det nuværende budget for buskørsel, vil det blive forelagt til politisk godkendelse.
CO2-Konsekvensvurdering
I nærværende dagsordenspunkt er der ingen CO2-konsekvenser.
Ved at gennemføre en grøn omstilling af buskørsel, vil der være mindre CO2-udledning.
Lovgrundlag
Lov om Trafikselskaber
Sagen afgøres i
Byrådet
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 14-01-2021
Indstillingen anbefales overfor Byrådet med forbehold for, at
- Svendborg Kommune ønsker alene at deltage i et fælles udbud, såfremt udbuddet i 2024 kun omfatter eldrevne busser i Svendborg Kommune.
- Svendborg Kommune kan tilslutte sig indhentning af tilbud på biodiesel frem mod 2024, men kun hvis der er tale om typen 2.generations biodiesel.
Løsgænger Jens Munk kan ikke anbefale indstillingen, idet han ikke ønsker, at bestyrelsen i FynBus pålægges at lave et udbud, der alene omfatter elbusser.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Der skal træffes beslutning om at frigive anlægsmidler til det innovative energispareprojekt 2021. Fokus vil i 2021 være på varmepumper, LED-belysning og at optimere eksisterende varmeanlæg.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget, at
- Investeringsplanen for det innovative energispareprojekt 2021 godkendes
- Rådighedsbeløbet for 2021 på 5,8 mio. kr. frigives
Sagsfremstilling
I 2021 gennemføres opgaver inden for Det innovative energispareprojekt (ISP), der er finansieret af bevillingen 2021
- Varmpumpe på Thurø Skole
- LED-belysning på Issø Skolen Stenstrup, Ørkild Skolen Byen og Holdbøllsminde
- Udskiftning af vinduer på Vester Skole
- Indregulering af varmeanlæg på en række bygninger
En samlet investeringsoversigt for 2021 kan ses i vedlagte bilag 1 (Bilag 1. ISP-Investeringsplan for 2021).
Dertil kommer projekter som ikke er færdiggjort i 2020
- Varmepumper på Ungdomsskolen, Poppellunden og Kobberbækken
- Ventilationsmotorer på en række bygninger
- Indregulering af varmeanlæg på blandt andet Midtbyhallen
Flere af de planlagte projekter for 2020 vil i stedet gennemføres i 2021. Baggrunden er, at det åå grund af COVID-19 ikke har været muligt at få adgang til bygningerne i det nødvendige omfang. Dertil kommer, at personaleressourcerne til gennemførsel har været brugt til fremrykkede anlægsprojekter, der skulle lånefinansieres.
ISP startede i 2013. Der blev med budgetaftalen for 2013 afsat i alt 72 mio. kr. over 4 år til investeringer i kommunens bygninger for at bringe energiforbruget ned, og høste en besparelse på 4,2 mio. kr. årligt. De rentable investeringer har vist sig at blive sværere og sværere at finde. Projektet er derfor af to omgange forlænget, med beslutningen i Økonomiudvalget 19. maj 2016 og i Byrådet 28. maj 2019. ISP udløber med udgangen af 2021.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er i budget 2021 afsat et rådighedsbeløbet på 5.793.897 kr.
Jf. indstillingen er det derfor muligt at frigive rådighedsbeløbet i 2021.
CO2-Konsekvensvurdering
ISP-investeringerne indgår i det årlige CO2-regnskab.
ISP bidrager med en CO2 besparelse på ca. 2400 tons årligt. Hidtil har bidraget været en besparelse på ca. 2050 tons CO2. Med investeringerne i 2021 bidrager investeringerne med yderligere ca. 350 tons CO2 besparelse pr år.
Lovgrundlag
Kasse- og regnskabsregulativ
Sagen afgøres i
Teknik- og Erhvervsudvalget
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 14-01-2021
Indstillingen godkendt.
Beslutningstema
I forbindelse med budgetforliget for 2021 blev der afsat 2 mio. kr. til events i 2021 til udmøntning i Kultur- og Fritidsudvalget. Da midlerne er afsat på anlægsbudgettet, anmodes Teknik- og Erhvervsudvalget om frigivelse af anlægsbevillingen.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget
- At der frigives 2 mio. kr. til udmøntning af eventpulje for 2021.
Sagsfremstilling
I forbindelse med budgetforliget for 2021 blev der afsat 2 mio. kr. til events i 2021 til udmøntning i Kultur- og Fritidsudvalget. Kultur- og Fritidsudvalget vedtog på mødet den 3. december 2020 kriterierne for puljen. Kriterierne tager udgangspunkt i den udarbejdede analyse af eventpotentialerne i Svendborg og baseres dermed på:
- de styrkepositioner, der i analysen fremhæves som værende et særligt potentiale for Svendborg;
- Kultur
- Turisme
- Oplysning og undervisning
- Den maritime sektor
- de principper, der i analysen fremhæves som afgørende for opnåelse af langsigtede effekter;
- Lokalt udgangspunkt
- Bred tilgængelighed
- Kommunen bidrager som katalysator (ikke ejer)
- Tilbagevendende begivenheder (modsat enkeltstående)
- Dokumentation af effekter
Formålet med disse events er at styrke det lokale engagement, de lokale samarbejder og de eventmæssige kompetencer yderligere til gavn for den langsigtede udvikling på området.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Midlerne blev afsat i forbindelse med budgetforliget for 2021.
Midlerne forventes at understøtte aktiviteten i turist-, restaurations- og oplevelseserhvervene i 2021.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen.
Sagen afgøres i
Teknik- og Erhvervsudvalget.
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 14-01-2021
Indstillingen godkendt.
Beslutningstema
Der orienteres om årets procedure vedrørende ansøgninger fra foreninger og andre interessenter om kommunal støtte til anlægsprojekter vedrørende idræt og bevægelse.
Indstilling
Direktionen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Erhvervsudvalget overfor Økonomiudvalget anbefaler,
- At orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Svendborg Kommune modtager løbende henvendelser fra foreninger og andre interessenter på idræts- og bevægelsesområdet omkring kommunal støtte til etablering af nye faciliteter til idræt og bevægelse.
I perioden fra 1. januar – 28. februar 2021 har foreninger, borgere og andre interessenter mulighed for at ansøge om støtte til beskrevne anlægsprojekter, som er målrettet idræts- og bevægelsesområdet i Svendborg Kommune.
Alle indkomne projekter vil blive videresendt til politisk drøftelse i foråret 2021, jf. gældende procedure. Proceduren er blevet afholdt i 2019 og 2020. Der vil sideløbende med ansøgningsprocessen i 2021 blive igangsat en evaluering af proceduren, som forelægges Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Erhvervsudvalget ultimo 2021.
Alle ansøgere inviteres til at præsentere deres projekter for Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Erhvervsudvalget ved en politisk temadrøftelse den 19/05-2021.
Det skal understreges, at der ikke afsættes særskilt økonomi til at realisere nye projekter. Det betyder, at det alene er en politisk beslutning at afsætte økonomi til nye projekter.
For, at projekterne bringes videre til politisk behandling, skal der fremsendes en fyldestgørende projektbeskrivelse med nedenstående indhold:
- Formål, visioner og tanker bag projektet
- Målgruppebeskrivelse, hvem får gavn af projektet?
- Yderligere beskrivelse af projektets indhold og de nye aktiviteter som muliggøres?
- Et budget med overblik over de forventede udgifter til anlæg og drift
- Medfinansiering – bidrager foreningen/borgeren mv. med midler til projektet? Har projektet modtaget fondsmidler eller anden støtte?
- Eventuelle samarbejdspartnere og øvrige interessenter
- Forventet tidsplan for realisering af projektet
- Adgangen til og forholdene omkring det areal, som projektet opføres på skal være afklaret.
- Herunder planforhold, myndighedstilladelser og forhold omkring naturbeskyttelse
- Vurdering af projektets klimabelastning – i det omfang det er muligt
Ansøgningerne vil blive vurderet ud fra nedenstående kriterier:
- Potentielle antal fremtidige brugere
- Afstand til lignende facilitet
- Potentielle nye samarbejdsmuligheder på tværs
- Øget kvalitet for brugerne af faciliteten
- Ansøgerens beskrivelse af formål, visioner og tanker bag projektet
- Indtænkning af klima og energivenlige løsninger - i det omfang det er muligt
Der vil blive inddraget den fornødne ekspertise i vurderingen af indkomne ansøgninger i det omfang det vurderes aktuelt.
De projekter som potentielt opnår støtte i budget 2022, kan forvente at modtage støtte primo januar 2022, såfremt projektet opnår fuld finansiering. Er dette ikke tilfældet vil bevillingen være gældende frem til den 01/01-2024.
Tidsplanen for proceduren frem mod budget 2022 er vedlagt som bilag.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
CO2-Konsekvensvurdering
Vurderes i de indkomne ansøgninger
Sagen afgøres i
Økonomiudvalget
Beslutning i Folkeoplysningsudvalg den 16-12-2020
Udvalget blev orienteret om processen.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 14-01-2021
Taget til efterretning.
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 14-01-2021
Orienteringen taget til efterretning og anbefales overfor Økonomiudvalget.
Sagsfremstilling
Udvalgsmedlem Jens Munk (løsgænger) og Venstres byrådsgruppe ønsker følgende behandlet på Teknik- og Erhvervsudvalgets møde den 14. januar 2021:
” Jens Munk og Venstre ønsker på det kommende udvalgsmøde i Teknik- og Erhvervsudvalget følgende problemstilling taget op til drøftelse; Mulighed for at opføre mindre læskure og udhuse for hobby dyrehold uden for bynær bebyggelse.
I lovgivningen lægges der op til, at nye bygninger skal placeres max 20 meter fra eksisterende bygninger, hvilket bl.a. forhindrer opsætning og placering af læskure og udhuse til hobbyhusdyr på mange nedlagte landbrug, som har et mindre jordtillæg. Dette strider samtidig med anden lovgivning, som kræver, at fritgående dyr skal have mulighed for at gå i ly for sol, regn og vind.
Vi får ofte henvendelser fra borgere som oplever, at forvaltningen er for restriktiv på dette område.
Det må være i alles interesse, at borgere som ønsker at nedsætte sig på landet, på et nedlagt landsted i det åbne land, kan få mulighed for at have mindre dyrehold, og vi ønsker derfor en drøftelse af, hvordan forvaltningen kan smidiggøre denne problemstilling.
Af Svendborg Kommunes ”Praksis for landzoneadministration” fremgår det at; ”Det er et godt udgangspunkt, at bygningerne placeres mindre end 20 meter fra de eksisterende bygninger på ejendommen. Vurderingen af, om bebyggelsen opleves samlet, foretages af Svendborg Kommune”.
https://www.svendborg.dk/sites/default/files/praksis_for_landzoneadministration_pr._11.05.15_0.pdf
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 14-01-2021
Sagen blev drøftet, og administrationen anmodes om at genvurdere et par konkrete sager, med henblik på at vurdere, om den politisk besluttede praksis for landzoneadministration følges.
Beslutningstema
Sager til orientering.
Indstilling
Direktionen indstiller, at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Udvalgsformanden:
- Orientering fra Flemming Madsen (Liste A) vedrørende udskiftning af gamle, defekte vejskilte i Svendborg Kommune.
Udvalgsmedlemmer:
- Orientering fra Jesper Kiel (Liste Ø) vedrørende henvendelse om renovering af bygninger på Frederiksø.
- Anmodning fra Palle Fischer (Liste C) om, at det kommende møde i udvalget afholdes fysisk.
Administrationen:
- Status for arbejdet med udstykninger i Kirkeby
- Orientering om administrationens dialog med Biltema
- Status for boligprojektet i Bagergade
- Orientering om administrationens dialog med investor om boliger ved Walkendorffsvej i Tved, herunder grundstørrelse indenfor rammerne af kommuneplanen.
- Orientering om administrationens forestående møde med lokalråd for Sydtåsinge vedrørende trafikplan for området.
- Status for anlægsarbejdet ved Frederiksgade, herunder kommende midlertidig afspærring i 2 uger.
Kommende større sager:
- Udmøntning af trafiksikkerhedsplan 2021
- Filippahusets fremtid
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 14-01-2021
Orienteringen taget til efterretning.
Beslutningstema
Evaluering af udvalgets arbejde.
Indstilling
Direktionen indstiller, at udvalget drøfter sagen.
Sagsfremstilling
På Byrådets seminar i juni 2018 besluttede alle fagudvalg, at der årligt skal ske en evaluering af udvalgets arbejde på udvalgets møde i december.
Udvalget evaluerer og drøfter følgende:
- Hvordan opleves den politiske arbejdsplads i udvalget?
- Hvordan opleves samarbejde med kollegerne i udvalget?
- Hvad er forventningerne til administrationen?
- Hvordan fungerer samspillet med administrationen?
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen.
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse.
Sagen afgøres i
Teknik- og Erhvervsudvalget.
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 03-12-2020
Sagen blev udsat.
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 14-01-2021
Sagen blev udskudt.