Teknik- og Erhvervsudvalget
Referat • 11. november 2021 kl. 15.00
Indhold
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 11-11-2021
Dagsorden godkendt.
Beslutningstema
Teknik- og Erhvervsudvalget godkendte d. 10.06.2021 igangsætning af ny helhedsplanlægning for Tankefuld. I forlængelse heraf fremlagde administrationen nyt oplæg til helhedsplan for Tankefuld etape 1 på temamøde i Teknik- og Erhvervsudvalget d. 09.09.2021.
Helhedsplanen for etape 1 danner baggrund for den videre udvikling, udbud og kommunikation af Tankefuld.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget, at det overfor Byrådet anbefales,
- at den samlede helhedsplan for Tankefuld godkendes
- at den videre proces, herunder muligheden for at tilpasse plangrundlaget for Tankefuld, godkendes
Sagsfremstilling
Ny helhedsplan for Tankefuld
Med Kommuneplan 2021 – 2033 har byrådet en målsætning om, at Svendborg by skal forstærke
sin rolle som hovedby for hele Sydfyn, med særligt fokus på udviklingen af Svendborg havn – og
by og Tankefuld som de primære byudviklingsområder.
For at understøtte ønsket om, at Tankefuld fremadrettet skal være et af Svendborg Kommunes
primære byudviklingsområder, er der behov for at igangsætte en samlet og ambitiøs
helhedsplanlægning.
Dette danner grundlag for den nye helhedsplan for etape 1, der bygger videre på visionen om at skabe en bæredygtig byudvikling i Tankefuld. Den nye helhedsplan er vedhæftet (bilag 1, Illustrationsplan) og er en sammenfatning af de bærende principper og visioner fra masterplanen, kommuneplan, lokalplan og de nuværende erfaringer fra udviklingen af Tankefuld.
Etape 1 udgør det område, som i dag er omfattet af lokalplan 609.
Der opleves i øjeblikket en øget interesse for udviklingen af Tankefuld fra både lokale og nationale aktører.
Helhedsplanen har til formål at skabe en tidssvarende og opdateret identitet for Tankefuld, både hvad angår det grafiske udtryk, kommunikation, principper og bestemmelser for ny bebyggelse og samspillet med naturen og landskabet.
Offentligt udbud af storparceller i Tankefuld
For at imødekomme den aktuelle interesse for udvikling af Tankefuld, er det hensigten at igangsætte et offentligt udbud af storparceller.
For at sikre de bærende visioner for den bæredygtige udvikling af Tankefuld, vil et kommende offentligt udbud ske i henhold til de bærende principper i den nye helhedsplan for Tankefuld. Dette betyder, at Byrådet ikke nødvendigvis vil skulle acceptere den højeste tilbudspris, men det bud, som spiller bedst ind i visionerne for Tankefuld.
For at sikre de bedste betingelser for den fremtidige udvikling af Tankefuld, giver helhedsplanen mulighed for at tilpasse den eksisterende lokalplan i samarbejde med udviklere, på baggrund af et offentlig udbud.
Nye ændringsmuligheder
Helhedsplanen ligger op til, at der kan ske en tilpasning, således at de forskellige delområder kan omdisponeres for at styrke den samlede udvikling af Tankefuld i forhold til den nutidige efterspørgsel, hvilket betyder at der kan skabes et mere sammenhængende boligområde med rækkehuse og klyngehuse i forlængelse af den øvrige boligbebyggelse i området.
Bebyggelsesplanen ligger ligeledes op til, at området omkring adkomsten til Tankefuld (Torvet) styrkes. Det kan ske gennem en øget fortætning af boligbebyggelsen, hvilket kan medvirke til at styrke de fælles friarealer og forbedre forudsætningerne for etablering af en dagligvareforretning. her og en generel fortætning i området.
Følgende illustrationsplan indgår i udviklingsplanen, og demonstrerer, hvordan den fremtidige bebyggelse kan tage sig ud, når området er færdigudbygget.
Inddragelse
Der vil ske en særskilt politiske inddragelse i forhold til de konkrete projekter, såfremt det kræver ændring af de eksisterende plangrundlag.
Der afholdes et indledende orienteringsmøde for nuværende beboere i Tankefuld for at sikre indblik i den videre udvikling, herunder beboerorientering om mulighederne for at medvirke til at styrke den bæredygtige udvikling i området.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Udgifterne til udarbejdelse af helhedsplanen for Tankefuld finansieres af den afsatte
anlægsramme til fortsat og løbende projektudvikling og detailplanlægning af Tankefuld.
De økonomiske konsekvenser i forhold til kommende udbud og køb og salg, vil blive behandlet særskilt i Økonomiudvalget og Byrådet.
Helhedsplanen vurderes at få en positiv indflydelse på økonomien omkring Tankefuld, da det forventes at salgsindtægten vil være lige med eller større end indtægtsbudgettet
Der vil som konsekvens af den videre helhedsplanlægning for Tankefuld, opstå yderligere udgifter
til teknisk anlæg i form af veje, byggemodning og køb og salg mv., som kræver særskilt
finansiering, da det ikke kan afholdes inden for de eksisterende driftsrammer. Direktionen
fremsender forslag til temaer og prioritering af indsatser, i forbindelse med de kommende års
budgetforhandlinger.
CO2-Konsekvensvurdering
Helhedsplanen for Tankefuld danner grundlag for den fremtidige fysiske udvikling, og vil
derfor antages at have konsekvenser for CO2-udledningen på længere sigt. De afledte
konsekvenser kan ikke vurderes på nuværende tidspunkt.
Lovgrundlag
Planloven
Sagen afgøres i
Byrådet
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 11-11-2021
Indstillingen anbefales overfor Byrådet.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Budgetopfølgning pr. 30. september 2021 for Teknik- og Erhvervsudvalgets område.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget,
- At budgetopfølgningen godkendes og indgår i den samlede opfølgning til Økonomiudvalget.
Sagsfremstilling
Regnskabet forventes pr. 30. september 2021 at udgøre ca. 309,0 mio. kr. Holdt op mod korrigeret budget på ca. 297,3 mio. kr. betyder det et merforbrug på ca. 11,7 mio. kr. Heraf skyldes de ca. 10,8 mio. kr. Covid-19.
Der er budgetafvigelser (såvel positive som negative) indenfor området. Af væsentlige budgetafvigelser fremhæves i mio. kr.
Der forventes ingen afvigelse på overførselsudgifterne pr. 30. september 2021.
Det vedtagne anlægsbudget for 2021 udgør netto 152,6 mio. kr. (brutto 161,7 mio. kr.), hvortil der fra regnskab 2020 er overført netto 156,0 mio. kr. (brutto 183,2 mio. kr.) og tillægsbevillinger på -0,3 mio. kr.
Det samlede korrigerede anlægsbudget pr. 30. september 2021 udgør således netto ca. 308,3 mio. kr. (brutto ca. 345,4 mio. kr.) og fordeler sig på en række større og mindre anlægsprojekter/-puljer.
Ved udgangen af september 2021 ligger det samlede forbrug på netto ca. 140,5 mio. kr. svarende til 45,6 % af det korrigerede budget.
Det forventede anlægsregnskab for 2021 udgør netto 223,0 mio. kr. (brutto 236,7 mio. kr.), heraf udgør fremrykkede COVID-19 anlæg ca. 47,6 mio. kr.
I perioden fra oktober til udgangen af 2021 forventes et forbrug på netto 82,5 mio. kr. (brutto 83,8 mio. kr.), heraf udgør fremrykkede COVID-19 anlæg ca. 15,0 mio. kr.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der henvises til vedlagte bilag (Bilag1. Budgetopfølgning pr. 30. september 2021 – drift og Bilag 2. Notat vedr. Covid-19 pr. 30. september 2021, samt Bilag 3. Budgetopfølgning pr. 30. september 2021 – anlæg).
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Den kommunale styrelseslov.
Sagen afgøres i
Teknik- og Erhvervsudvalget.
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 11-11-2021
Indstillingen godkendt.
Beslutningstema
Budgetforlig - Budget 2022 på Teknik- og Erhvervsudvalgets område.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At Teknik- og Erhvervsudvalget tager orienteringen til efterretning.
Sagsfremstilling
Budgetforliget for 2022 indebærer, at en række budgetændringer på Teknik- og Erhvervsudvalgets område blev vedtaget.
Økonomiudvalget har på mødet den 26. oktober 2021 fastlagt proces for udmøntning af besparelser, som indgår i det vedtagne budget 2022. Der gives en foreløbig orientering om arbejdet med sparekataloget på mødet.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ændringerne indgår i det samlede budgetforlig for 2022.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Lov og kommunernes styrelse.
Sagen afgøres i
Teknik- og Erhvervsudvalget.
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 11-11-2021
Orienteringen taget til efterretning.
Beslutningstema
I forbindelse med vedtagelsen af Kommuneplan 2021-2033 er et rekreativt rammeområde udvidet i Vester Skerninge. Dette muliggør en helhedsorienteret planlægning med mulighed for et fremtidigt boldanlæg nord for Vester Skerninge hallen samt indarbejdelse af eksisterende padel baner i en kommende lokalplan.
Sagen forelægges til Teknik- og Erhvervsudvalgets beslutning vedrørende udarbejdelse af et nyt lokalplanforslag og dispensation fra gældende lokalplan til eksisterende padel baner.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalgets godkendelse,
- At der gives en midlertidig dispensation til eksisterende padel baner, der muliggør en fortsat lovlig anvendelse.
- At der udarbejdes et lokalplanforslag, for et område med rekreative tiltag, der blandt andet skal indeholde boldbane og padel bane.
Sagsfremstilling
Byrådet godkendte i januar 2018 Vester Skerninge Tennis Klubs ansøgning om en 25-års råderetsaftale til anlæg af padelbaner, legestativ og outdoor fitness på offentlige arealer, jf. bilag 1. (Bilag 1, mødereferat fra Byrådsmøde 30.01.2018) samt bilag 2. (Bilag 2, oprindelige ansøgning)
Som forudsætning for råderetsaftalen, godkendte Byrådet en 3-årig midlertidig dispensation fra den gældende lokalplan, idet padelbanerne er placeret i et rammeområde som før vedtagelsen af Kommuneplan 2021-2033 var fastlagt til blandet bolig og erhverv, jf. bilag 3.(Bilag 3, visning af rammeområdet i kommuneplan 2017-2029)
Byrådet besluttede samtidig at igangsætte og gennemføre en lokalplanproces inden for 3 år. Dette er ikke igangsat, da planen har afventet vedtagelse af Kommuneplan 2021-33, hvori områdets anvendelse er ændret fra blandet bolig og erhverv til rekreative formål, jf. bilag 4 (Bilag 4, oversigtskort med rammeområde i kommuneplan 2021-2033).
Den hidtidige dispensation er ikke genansøgt i tide og kan således ikke umiddelbart forlænges, hvorfor der skal udstedes ny dispensation.
Med ændringen af kommuneplanrammen gøres det ligeledes muligt at lave fornyet lokalplanplanlægning for området, således at områdets anvendelse bliver til rekreative formål i form af sports- og idrætsanlæg i sammenhæng med eksisterende omgivelser som Vester Skerninge Hallen, Vester Skerninge Tennishal og boldbaner. Herudover muliggøres etablering af et boldareal nord for Vester Skerninge Hallen, hvor Egebjerg Fodbold klub ønsker at etablere boldbaner.
Administrationen er i dialog med flere interessenter og foreninger i området, som inddrages i lokalprocessen, med henblik på afdækning af lokale ønsker og behov.
Lokalplanen vil indeholde krav til bygninger og anlæg som skal tilpasses omgivelserne med hensyn til placering, størrelse, materiale- og farvevalg. Området ligger tæt op ad et boligområde samt blandet bolig og erhvervsområde, hvilket vil stille krav til støj- og lysforhold, som skal begrænses over mod boligerne.
En ny lokalplan vil samtidig ophæve den gældende Lokalplan 7.3, for den del som omfatter det nye lokalplanområde bilag 5. (Bilag 5, lokalplan 7.3 – Bestemmelser for et område der skal anvendes til centerformål).
Det er administrationens vurdering, at det vil være hensigtsmæssigt at give dispensation til den fortsatte anvendelse af padelbanerne, i forlængelse af beslutning om udarbejdelse af lovliggørende lokalplan.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Udgifter i forbindelse med udarbejdelse af lokalplanen afholdes indenfor den eksisterende driftsramme for Plan og Udvikling.
CO2-Konsekvensvurdering
Sagen vurderes ikke at have væsentlige konsekvenser for CO2-udledningen.
Lovgrundlag
Planloven
Sagen afgøres i
Teknik- og Erhvervsudvalget
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 11-11-2021
Indstillingen godkendt.
Relaterede bilag
Beslutningstema
På baggrund af Kommuneplan 2021 – 2033 igangsættes arbejdet med udarbejdelse af ny lokalplan for et nyt boligområde ved Ørbækvej/Walkendorffsvej i Tved, Svendborg Nord.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget, at
- Lokalplanprocessen igangsættes i overensstemmelse med Kommuneplan 2021 – 2033
- Trafikale foranstaltninger på offentlig vej finansieres af projektudvikler
Sagsfremstilling
Baggrund
Der har tidligere været udarbejdet et lokalplanforslag, lokalplanforslag 570, der blev sendt i
offentlig høring den 18. december 2013. Lokalplanen blev ikke endeligt vedtaget, da bygherre ikke
var interesseret i at realisere planen.
Teknik – og Erhvervsudvalget igangsatte d. 6. december 2018 en fornyet planlægning for området, med fokus på at skabe et boligområde med mulighed for en kombination af åben-lav, tæt-lav og etageboliger i to etager.
Teknik – og Erhvervsudvalget besluttede d. 6. februar 2020 at udskyde den aktuelle planlægning til endelig vedtagelse af den nye Kommuneplan 2021 – 2033, da man valgte at prioritere øvrige byudviklingsprojekter.
I Kommuneplan 2021 – 2033 har man politisk vedtaget at fastholde området til boligformål. Området er udlagt som en kategori 1 i boligrækkefølgeplanen, hvilket betyder at der kan udarbejdes en byggeretsgivende lokalplan for hele området. Her blev det samtidig præciseret at vejadgangen skal ske fra Ørbækvej, og at der må kun planlægges for boliger i ét plan op imod tilstødende boligområder mod vest og nord.
Principper for lokalplanlægning
Den nye lokalplan udarbejdes med afsæt i den aktuelle kommuneplanramme for området, og med udgangspunkt i seneste fremsendte bebyggelsesplan fra bygherre. Se vedlagte bilag (bilag 1, udkast til bebyggelsesplan, Ørbækvej/Walkendorffsvej).
Bebyggelsesplanen er et udkast, og vil blive bearbejdet yderligere i den kommende lokalplanproces.
Området udvikles med fokus på en mangfoldig sammensætning af boligtyper, der vil kunne appellere til både børnefamilier, enlige og ældre.
Der vil i den videre lokalplanproces arbejdes videre med følgende principper:
- Etablering af mindre boligklynger med gode centrale fælles fri – og opholdsarealer
- Variation i boligbebyggelsen, både i forhold til størrelse, placering, etageantal, materialevalg, opbrud, forskydninger i højde og facade mv.
- Gode relationer til nabobebyggelsen
- Til – og frakørsel til området
- Støjafskærmning til Ørbækvej
- Større centrale fælles fri – og opholdsarealer for området
- Regnvandshåndtering
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Udgifter i forbindelse med udarbejdelse af lokalplanen afholdes indenfor eksisterende budget.
For at realisere vejadgang fra Ørbækvej, vil der være behov for at foretage trafikmæssige foranstaltninger på den offentlige vej, i form af f.eks. venstresvingsbaner, indslusningsanlæg, rundkørsel e. lign.
For at sikre en hensigtsmæssig løsning indgås en frivillig udbygningsaftale imellem projektudvikler og Svendborg Kommune, om at projektudvikler finansierer de trafikmæssige foranstaltninger, både i form af indledende udarbejdelse af vejprojekt med tegningsmateriale, samt udførelse af infrastrukturanlægget.
Svendborg Kommune vil efterfølgende, vederlagsfrit, overtage infrastrukturanlæggene og fremadrettet have ansvaret for drift og vedligehold.
Der vil foreligge udkast til en frivillig udbygningsaftale, i forbindelse med offentliggørelse af forslag til lokalplanen.
CO2-Konsekvensvurdering
Lokalplanområdet ligger udenfor kollektiv varmeforsyning i gældende varmeplan. Dette betyder at der skal laves individuel varmeforsyning i form af varmepumper eller lignende.
Det vurderes, at den ændrede planlægning ikke vil få væsentlige konsekvenser for CO2-
udledningen.
Lovgrundlag
Planloven
Sagen afgøres i
Teknik- og Erhvervsudvalget
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 11-11-2021
Indstillingen godkendt med følgende bemærkninger:
- projektet skal leve op til kommuneplanens krav til fælles friarealer, både i forhold til størrelse, udformning og placering. Der skal være tale om regulære opholdsarealer. Bygningshøjder mod tilstødende naboejendomme skal nedbringes jf. gældende kommuneplanramme.
- i den videre disponering af planen skal sikres en bedre fordeling mellem parkering, friarealer og boliger, således at der skabes en forbedret indretning af området med fokus på høj kvalitet - også de grønne områder.
- der skal i planen tilvejebringes mulighed for, at parkerede biler kan oplades med el.
- der skal i planen ske en yderligere bearbejdning af vejanlægget i bebyggelsen, særligt i den sydlige del.
Beslutningstema
Sager til orientering.
Indstilling
Direktionen indstiller, at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Udvalgsformanden:
Udvalgsmedlemmer:
Administrationen:
Der orienteres om en række temaer, jævnfør Bilag 1 (Bilag 1. Orientering fra administrationen):
- Orientering om lokalplan for boligområde ved Søbakkerne i Ollerup, Lokalplan 661 sættes i bero
- Orientering vedrørende indgivne politianmeldelser
- Orientering vedrørende påbegyndelse af sagsbehandling vedr. ulovlig helårsbeboelse på campingpladser
- Der orienteres om status og udgifter vedrørende renovering af pakhuset ved Ærøfærgen, herunder om:
Status vedrørende tagarbejder (oprindeligt projekt):
- Lav del er afsluttet.
- Høj del forventes afsluttet primo/medio 2022.
- Økonomi forventes ikke at overskride anlægsbevilling på 2,6 mio.
Status vedrørende stålrenovering m.m. (tillægsbevillingen):
- Stålrenovering forventes afsluttet primo 2022.
- Økonomi forventes ikke at overskride anlægsbevilling på 4,12 mio.
- Rådgiverhonorarer er fastsat til en % del af anlægssummen.
- Der orienteres om formandsbeslutning truffet den 15.oktober i en sag af hastende karakter. Nedenstående indstilling er således godkendt af formanden på udvalgets vegne:
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalgets godkendelse,
- At der anvendes ekstern rådgiver til at udarbejde et mulighedsstudie der belyser forskellige scenarier for placering og p-huskoncept
- At udgiften på 210.000 kr. afholdes indenfor Plan- og Udviklings eksisterende ramme.
Kommende større sager:
Sagen afgøres i
Teknik- og Erhvervsudvalget.
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 11-11-2021
Orienteringen taget til efterretning.