Teknik- og Erhvervsudvalget
Referat • 10. oktober 2019 kl. 15.30
Indhold
Beslutningstema
Afbud fra René Haahr (V). Som suppleant deltager Birger Jensen (V).
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 10-10-2019
Dagsorden godkendt.
Afbud fra René Haahr (V). Som suppleant deltager Birger Jensen (V).
Afbud fra Per Nykjær (V). Som suppleant deltager Lars Erik Hornemann (V).
Beslutningstema
Realisering af et teater på Frederiksø.
Indstilling
Direktionen indstiller til Kultur og Fritidsudvalget til endelig godkendelse i Økonomiudvalget, at
- Grunden, hvor Danmarks Museum for Lystsejlads i dag er placeret, stilles til rådighed for BaggårdTeatrets realisering af et nyt teaterhus på Frederiksø.
- Danmarks Museum for Lystsejlads gives et løbende toårigt opsigelsesvarsel med udgangen af den eksisterende lejeaftale.
- Indtægtsbudgettet vedrørende bygningen nedskrives med 300.000 kr. med virkning fra 2020.
- beslutningen sendes i 14 dages høring hos Danmarks Museum for Lystsejlads og høringssvaret forelægges i udvalgsmøderne i november.
Sagsfremstilling
Byrådet har godkendt følgende indstilling fra fællesmødet i april 2019 mellem Kultur- og Fritidsudvalget samt Teknik- og Erhvervsudvalget:
- Det undersøges om feasibilitystudiets vision om placering af et teater på Frederiksø kan realiseres. Dette kan have den konsekvens, at andre lejere må finde anden placering. Såfremt der bliver etableret et teater på Frederiksø, administreres den pågældende bygning på en langsigtet kontrakt baseret på husleje.
- Når der ligger en projektbeskrivelse og tidsplan for teaterets placering forelægges forslaget til politisk beslutning.
Et teater på Frederiksø
Kultur- og Fritidsudvalget har på et møde d. 12. august 2019 i forbindelse med arbejdet med handleplaner på kulturområdet prioriteret, at et af sporene er etablering af et oplevelses- og uddannelseshus på Frederiksø. Handleplanen er medtaget som bilag.
Det bliver i handleplanen beskrevet som ”et nationalt nyskabende teaterhus og sydfynsk kulturelt kraftcenter for alle borgere og besøgende – fra tidlig morgen til sen aften. Huset vil rumme teater, uddannelse, kunstnerisk experimentarium & oplevelsesfoyer samt café og uderum.”
Projektet tager udgangspunkt i den oprindelige målsætning i mulighedsstudiet Kulturkajen.
”At etablere et teater- og kulturmiljø på Frederiksø, som kan blive et kulturelt fyrtårn og en drivkraft for havnen til glæde for hele byen”. I mulighedsstudiet beskrives teatret som den kulturelle drivkraft på Kulturkajen på Frederiksø.
I egnsteateraftalen mellem Svendborg Kommune og BaggårdTeatret har parterne forpligtet sig på at arbejde for en bynær placering af teatret.
Den første etape af Den Blå Kant omfatter Frederiksbro og Udrustningskajen på Frederiksø. Anlægsprojektet forventes at være udført i 2021 og vil give nye byrum og rammer for byliv med nye overflader, belægninger og byrumsinventar på Udrustningskajen på Frederiksø. Der pågår aktuelt lokalplanlægning af projektet. Et teater forventes at kunne være med til at skabe liv og aktiviteter på kajarealerne og vurderes at kunne skabe god synergi med byrumsudformningen i Den Blå Kant.
Proces for realisering af et teater
Såfremt der politisk udpeges en fremtidig placering for en ny teaterbygning, vil BaggårdTeatret igangsætte projekteringsforløb, og i dialog med Kultur og Fritidsudvalget og andre relevante samarbejdspartnere målrettet arbejde på udformning af et decideret prospekt til opstart af fundraisingsproces. Dette forventes primært finansieret gennem Svendborg Kommunes bevilling på 150.000 kr. fra budget 2018, til netop undersøgelse af ny bynær placering.
Et prospekt forventes udformet indenfor 5-10 måneder. Fondssøgning forventes herefter at tage fra 1-2 år, hvorefter realiseringsfase og byggeproces må formodes at tage i omegnen af 2 år. Afhængig af processen - med skelen til nationale og sammenlignelige erfaringer fra Odsherred, Nykøbing Mors og Hjørring - må det derfor anslås, at et nyt teaterhus kan åbne indenfor 4-5 år.
Geografisk placering
Baggårdsteatret har beskrevet en vision for et kommende teater på Frederiksø samt et facilitetsprogram med beskrivelse af teatrets forventede fremtidige funktioner og arealer. Heri beskrives et teater, der har et samlet etageareal på 3.000 m², hvoraf 1.300 m² er i grundplan.
Der har tidligere været skitseret et teater i de eksisterende bygninger på Ramsherred 10, hvor bygningens fodaftryk er ca. 800 m² og inddelt i fire etager og med et samlet etageareal på 3.280 m². Arealmæssigt forventes en lignende bygning at kunne indpasses størrelsesmæssigt på hver af de to placeringsmuligheder.
Med afsæt i Byrådets beslutning fra april 2019, har administrationen undersøgt mulighederne for placering af et teater på Frederiksøen, og der kan som følge deraf udpeges to mulige placeringer for det fremtidige teater:
a) På den grund, hvor Danmarks Museum for Lystsejlads i dag er placeret – grundstørrelse ca.1.300 m²
b) På den grund, hvor Snedkeriet i dag er placeret – grundstørrelse ca. 1200 m²
Derudover giver lokalplan 598 mulighed for at etablere en kajudvidelse syd for Snedkeriet. Administrationen anbefaler ikke denne placering til en ny teaterbygning, da området ligger i den kystnære del af byzonen og er derfor omfattet af planlovens §16, stk. 4. Efter denne skal der gives en væsentlig begrundelse for anlæg, der afviger væsentligt i højder og volumen fra den eksisterende bebyggelse. Derudover vil anlæg på vandterritoriet kræve godkendelse hos Kystdirektoratet samt miljøvurdering og forundersøgelser af en række forhold (geoteknik, forurening, omkostninger ved anlæg).
Eksisterende bygninger
Placeringsmulighederne omfatter begge tidligere værkstedsbygninger. Mulighed a) er en stor stålhal med et lejemål og er i dag lejet ud til Danmarks Museum for Lystsejlads. Mulighed b) er inddelt i ti forskellige lejemål af varierende størrelse i Snedkeriet. Huslejen betales i dag for begge bygninger ved en række aftalte aktiviteter beskrevet i lejernes partnerskabsaftaler. Teatret giver udtryk for at kunne bruge begge eksisterende bygninger midlertidigt til teateraktiviteter. Dette vil dog kræve, at teatret indhenter relevante tilladelser, da anvendelsen ændres, hvilket udløser andre krav til personbelastning, brand og redningsveje end i dag.
For en placering i bygningen med Danmarks Museum for Lystsejlads taler:
- Byrådets analyse af mulighederne for en kulturkaj fra 2015 peger på den placering, fordi den vil give størst mulig værdi og sammenhæng til fx Fællesværkstedet (rundbuehallerne), der lejlighedsvis kan bruges til ekstraordinære forestillinger
- Det er den af bygningerne, som evt. vil kunne omdannes til at indgå i en teaterbygning.
- Det vil formentlig berøre færrest aktører.
Generelle forhold:
Fælles for begge alternativer er, at placeringen af BaggårdTeatret på Frederiksø vil fortrænge de nuværende brugere af bygningerne. Administrationen kan ikke anvise kommunale bygninger på havnen, der kan rumme lystsejladsmuseet. Det samme gælder for lejerne i Snedkeriet. Hvorvidt sidstnævnte kan komme i betragtning til nogle af de øvrige bygninger i den kommende proces for udlejning afklares, når kriterierne for udlejning ved værdibaserede aktiviteter er godkendt.
Der er en række forhold, som er gældende for alle to placeringer og som vil kræve en mere dybdegående analyse og vurdering. For de overordnede linjer gælder:
- Planlægning
Et teater på Frederiksø er i overensstemmelse med den gældende kommuneplan, der giver mulighed for blandet bolig- og erhverv, i form af kulturelle, kreative- og maritime aktiviteter og erhverv. Kommuneplanen giver desuden mulighed for en bygningshøjde op til 12 m.
En helt ny teaterbygning vil på begge placeringer kræve en ny lokalplan, da den nuværende lokalplan (598) kun giver mulighed for at genanvende og omdanne eksisterende bygninger.
- Kystnærhedszonen
Området ligger i den kystnære del af byzonen og er derfor omfattet af planlovens §16, stk. 4. Efter denne skal der gives en væsentlig begrundelse for anlæg, der afviger væsentligt i højder og volumen fra den eksisterende bebyggelse.
- Kulturarvsmiljø
Området er en del af kulturmiljøet ”Værftshavnen”, der er beskrevet i kommuneplanen. Udformningen af projektet skal ske på baggrund af stedets kvaliteter, særpræg og lokal identitet.
- Trafik og parkering
Trafik med lastbiler bør løses fra bygningens østlige facade med p-arealet, da det minimerer tung trafik i det rekreative byrum på Udrustningskajen. P-normen i den gældende kommuneplan kræver 1 p-plads per 8 siddepladser for teatre, biografer og lign. Det vil med en sal til 250 siddepladser udløse et krav om minimum 31 + 4 pladser udløst af areal til kontor. Dvs. minimum 35 ekstra p-pladser. Der kan ikke anvises areal hertil på Frederiksø. Administrationen anbefaler at denne udfordring forsøges løst samlet i det igangværende arbejde med en samlet p-strategi for bymidte og havn.
- Miljøforhold
Som fastlagt i lokalplan 598 for Frederiksø fungerer bygningerne langs Udrustningskajen som støjskærm mellem værftsaktiviteterne på øens østlige side og den rekreative anvendelse af Udrustningskajen samt boliger og erhverv på den modsatte side af havnebassinet. Ingen af bygningerne vil således kunne nedrives uden at blive erstattet af tilsvarende støjskærmende foranstaltninger.
- Lejeforhold
Såfremt det besluttes at et nyt teater skal bygges, hvor der nu er museum, er der følgende mulighed for at indgå en aftale for DMFL frem til eventuel realisering af et nyt teater:
- Museet får en tidsubegrænset lejeaftale med opsigelsesvarsel på 2 år.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
BaggårdTeatret har som forudsætning for en ny teaterbygning, at Svendborg kommune bidrager med grund og eksisterende bygning. Hertil kommer, at der yderligere er bevilliget 150.000 kr. fra budget 2018 til undersøgelse af en ny teaterbygning. Svendborg Kommune bidrager årligt med netto 3,1 mio. kr. i egnsteateraftalen (brutto 4,9 mio. kr.) forudsat en refusionsprocent på 34 pct.
Baggårdteatret oplyser, at hovedparten af finansieringen af et nyt teater tænkes at komme fra fonde og lokale donationer. Teatret gør dog opmærksom på, at det vil ansøge om et kommunalt bidrag til såvel anlæg som drift af en teaterbygning. Hvis der tages udgangspunkt i sammenlignelige teaterprojekter, vil det være i omegnen af 25-33% af en anslået byggesum på 40-80 mio. kr.
Teatret oplyser videre, at det på grundlag af Statens ekstraordinære 4-årige udviklingstilskud på 3 mio. kr. til teatret (fra marts 2019), og teatrets strategiske målsætning om at opnå status som nationalt regionsteater indenfor en kortere årrække, har en ambition om, at hele den øgede driftsudgift dækkes alene af staten.
Administrationen bemærker, at der ikke kan anvises finansiering til en evt. ansøgning om anlægs- og driftsstøtte. Ligesom der ikke er afsat midler i budgettet til renovering og ombygning af eksisterende bygninger til midlertidige teateraktiviteter.
Lejeindtægten for bygningen udlejet til Danmarks Museum for Lystsejlads er i nuværende budget budgetteret til 300.000 kr. Byrådet besluttede i 2016, at museet ikke skulle betale den husleje, hvorfor det siden da ikke har været muligt at realisere lejeindtægten.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 07-10-2019
Udvalget tiltræder indstillingen, idet finansiering af nedskrivning af indtægtsbudgettet vedrørende bygningen foreslås indarbejdet i budgettet for 2020.
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 10-10-2019
Indstillingen godkendt med bemærkning om, at finansiering af nedskrivning af indtægtsbudgettet vedrørende bygningen foreslås indarbejdet i budgettet for 2020.
Et mindretal bestående af Jens Munk (Løsgænger) og Palle Fischer (C) kan ikke godkende indstillingen.
Jens Munk (løsgænger) bemærker følgende:
”ønsker ikke et nyt teater på Frederiksøen, bliver medvirkende til at fortrænge Danmarks museum for Lystsejlads, eller andre maritime aktører.
Svendborgs DNA er det maritime islæt, og kendt for en af Danmarks mest velbevarede havne, hvilket vi politisk må værne om”.
Palle Fischer (C) bemærker, at han ikke kan støtte indstillingen på grund af den udpegede placering.
Afbud fra René Haahr (V). Som suppleant deltager Birger Jensen (V).
Afbud fra Per Nykjær (V). Som suppleant deltager Lars Erik Hornemann (V).
Relaterede bilag
Beslutningstema
Endelig vedtagelse af kommuneplantillæg nr. 2017.19 og lokalplan 636 for et boligområde ved Egenappevej.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget, med endelig afgørelse i Byrådet, at
- Kommuneplantillæg nr. 2017.19 vedtages endeligt.
- Lokalplan 636 for Egenappevej vedtages endeligt med besvarelse af høringssvar som det fremgår af hvidbogen.
Sagsfremstilling
Lokalplanforslag 636 for et område til fritliggende énbolighuse ved Egenappevej har været fremlagt i offentlig høring i fire uger fra den 11. marts – 8. april 2019. Der blev afholdt et borgermøde den 27. marts. Der blev i offentlighedsperioden fremsendt seks høringssvar til lokalplanforslaget.
Et af høringsbidragene var et ønske fra bygherre om at udvide boligområdet med ca. 900 m2. Dette ville kræve et kommuneplantillæg.
Byrådet besluttede at imødekomme høringssvaret fra bygherre. På den baggrund vedtog udvalget den 6. juni 2019 at sende lokalplanforslag 636 i fornyet høring sammen med et kommuneplantillæg der udvidede arealet af kommuneplanrammen.
Lokalplanforslag 636 og kommuneplantillæg nr. 2017.19 har været fremlagt i offentlig høring i perioden den 20. juni til den 29. juli 2019. Da der havde været afholdt borgermøde få måneder forinden, blev der ikke afholdt borgermøde i perioden.
I den nye offentlighedsperiode blev der fremsendt yderligere 6 høringssvar, hvoraf et er underskrevet af 21 naboer.
De fremsendte høringssvar fra begge offentlighedsperioder fremgår af hvidbogen, se bilag 1. I hvidbogen er høringssvarene behandlet. Alle høringsbidragene er desuden vedlagt i deres fulde længde, se bilag 2.
Høringsbidragene omhandler emnerne orkidéer, regnvandshåndtering, trafik, levende hegn og beplantning.
På baggrund af høringssvarene er der ændret i lokalplanens redegørelse for så vidt angår orkidéer fredet efter artsfredningsbekendtgørelsen. Ændringerne giver ikke anledning til fornyet høring af planen.
Der er foretaget en fornyet miljøscreening af planerne efter fundet af orkideerne. Afgørelsen om, at planerne ikke udløser miljøvurdering fastholdes.
Ejerne er oplyst om, at de selv skal søge om tilladelse til flytning af de fredede planter ved Naturstyrelsen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
De samlede udgifter til udarbejdelse af Egenappevej, Lokalplan 636 og kommuneplantillæg er finansieret indenfor afdelingens eksisterende rammer.
Der er herudover ingen direkte økonomiske konsekvenser for Svendborg Kommune.
Ejer af en fast ejendom, der blandt andet anvendes til landbrug, kan, hvis ejendommen overføres fra landzone til byzone, inden 4 år efter overførslen forlange ejendommen overtaget af kommunen. Ejerne har fremsendt en fraskrivelsesdeklaration, der sikrer, at de efterfølgende ikke kan forlange arealet overtaget af kommunen, jr. Planlovens §47A.
Udvikling af bynære boliger i et attraktivt område må alt andet lige andrages at have en positiv indvirkning på såvel bosætningen som arbejdskraftsgrundlaget for virksomheder i kommunen.
Lovgrundlag
Lov om Planlægning
Lov om Miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)
Artsfredningsbekendtgørelsen
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 10-10-2019
Indstillingen anbefales til Byrådets godkendelse.
Afbud fra René Haahr (V). Som suppleant deltager Birger Jensen (V).
Afbud fra Per Nykjær (V). Som suppleant deltager Lars Erik Hornemann (V).
Relaterede bilag
Beslutningstema
Offentliggørelse af forslag til lokalplan 651. Lokalplanen udvider anvendelsesmulighederne for den eksisterende bebyggelse på Ramsherred 10.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget, at
- Forslag til lokalplan 651 offentliggøres i 4 uger
- Der ikke afholdes borgermøde i høringsperioden
- Der ikke udarbejdes miljøvurdering af planforslaget.
Sagsfremstilling
Baggrund
Ramsherred 10 blev oprindeligt opført som domicil for TV-Fyn, og blev anvendt til administration og tv-produktion. Senest har ejendommen været udlejet til Svendborg Kommune, som har anvendt bygningen til administration og jobcenter.
Svendborg Kommune har opsagt lejemålet, hvorefter hele bygningen er ledig til udlejning.
Ejendommen er pt. omfattet af lokalplan nr. 001.190, som begrænser anvendelsen til offentlige formål eller private formål som teater, borgerforening, museum, tv-station mv.
Ejer af Ramsherred 10, Barfoed Group, har derfor anmodet Svendborg Kommune om en ny lokalplan, som skal sikre mulighed for en bredere anvendelse af ejendommen i lighed med andre ejendomme i midtbyen.
Teknik- og Erhvervsudvalget besluttede 8. nov. 2018 at igangsætte planlægning til endelig godkendelse i TEU.
Forslag til lokalplan 651
I al væsentlighed sker der med lokalplanen alene en ændring af anvendelsesmulighederne for den eksisterende bebyggelse.
Planforslaget giver mulighed for, at ejendommen kan anvendes til bolig- og serviceerhverv – f.eks. fitnesscenter, café, restaurant, administration, butikker, liberale erhverv m.fl.
Planforslaget fastlægger en række bestemmelser, der regulerer omfang og placering af ny bebyggelse, hvilket svarer til eksisterende forhold, men med mulighed for at etablere et nyt indgangsparti mod ”gården” og mulighed for altaner på facader og tag.
Planforslaget sikrer, at der fortsat er portgennemgang på Ramsherred, samt adgang til teateret og Borgerforeningen via lokalplanområdet.
Lokalplanområdet vist på luftfoto.
Miljøvurdering
Planforslaget er screenet i henhold til miljøvurderingsloven. På baggrund af screeningen er det administrationens vurdering, at planforslaget ikke er omfattet af krav om miljøvurdering.
Videre proces
Efter offentlig høring forventes lokalplanforslaget fremlagt Teknik- og Erhvervsudvalget til endelig vedtagelse i januar 2020.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Udgifter i forbindelse med planlægningen afholdes inden for det eksisterende budget.
Det ændrede plangrundlag betyder, at bygningens anvendelsesmuligheder udvides svarende til lignende ejendomme i bymidten. Samlet set vurderes det, at tiltaget vil understøtte bymidtens erhvervsudvikling.
Lovgrundlag
Lov om planlægning
Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 10-10-2019
Indstillingen godkendt.
Afbud fra René Haahr (V). Som suppleant deltager Birger Jensen (V).
Afbud fra Per Nykjær (V). Som suppleant deltager Lars Erik Hornemann (V).
Beslutningstema
Endelig vedtagelse af Lokalplan 609 Tillæg nr. 1 for et blandet bolig- og erhvervsområde ved Sofielund Skovvej, Tankefuld, Svendborg
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget med endelig godkendelse i Byrådet, at
- Lokalplan 609 Tillæg nr. 1 for et blandet bolig- og erhvervsområde ved Sofielund Skovvej, Tankefuld, Svendborg vedtages endeligt.
Sagsfremstilling
Byrådet besluttede den 25. juni 2019 at sende forslag til Lokalplan 609 Tillæg nr. 1 i offentlig høring i fire uger.
Forslag til Lokalplan 609 Tillæg nr. 1 indeholder følgende ændringer ift. Lokalplan 609:
- Delområderne D2 og B4 undtages for bestemmelser om ”aktive” tage,
- Hasselmushegn kan etableres inden for det i lokalplan 609 udlagte område F § 10.8 ”forbud” mod kvæghold udgår så der kan etableres kvæghold i Sofielund Skov til gavn for hasselmus.
- Stamvejen Sofielund Skovvej føres ind i delområde D2
- Der udlægges areal til at fortsætte Sofielund Skovvej til næste etape af Tankefuld
Forslaget har været fremlagt i offentlig høring i perioden fra 4. juli – 29. august 2019. Der blev afholdt borgermøde i Svendborg Idrætscenter den 19. august 2019. Til mødet kom én borger.
Der er ikke indkommet høringssvar i offentlighedsperioden. Dermed foretages ingen ændringer i forhold til det forslag, der har været udsendt i offentlig høring, ud over redaktionelle rettelser.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Byrådet godkendte den 25. juni 2019 en samlet anlægsramme på 3,7 mio. kr. til forlængelse af Sofielund Skovvej. I de 3,7 mio. kr. indgår udgifter til ekstern rådgiver og arkæologiske forundersøgelser.
I forbindelse med lokalplan 609 Tillæg nr. 1 til, sikres vejadgang til 3. etape i Tankefuld ved, at et areal i delområde D2 bliver udlagt til forlængelse af Sofielund Skovvej. Udlægget har haft indflydelse på salgsprisen for delområde D2.
I forbindelse med tinglysning af skovbyggelinjen, beløber udgift til landmåler sig til 10.000 kr., som afholdes indenfor udvalgets ramme.
Endelig vedtagelse af lokalplan 609, Tillæg nr. 1, vil medvirker til at tilpasse kommunens jordsalg i Tankefuld, i forhold til efterspørgsel af grundkøb. Øget grundsalg vil have positiv effekt i forhold til øget tilflytning til kommunen og øget aktivitet for Svendborgs erhvervsliv.
Lovgrundlag
Planloven
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 10-10-2019
Indstillingen anbefales til Byrådets godkendelse.
Et mindretal bestående af Jens Erik Laulund Skotte (Ø) kan ikke anbefale indstillingen, og bemærker følgende:
”Enhedslisten kan ikke støtte punkt 5, da området vil miste sin oprindelige formål. Ved at fjerne de aktive tage, så vil Tankefuld ikke længere være en grøn bydel og dermed blot være endnu en almen udstyk af grunde.
Vi bør i disse tider have større fokus på klimaet og derfor mener Enhedslisten at vi ikke burde fravige dette krav”.
Afbud fra René Haahr (V). Som suppleant deltager Birger Jensen (V).
Afbud fra Per Nykjær (V). Som suppleant deltager Lars Erik Hornemann (V).
Beslutningstema
Vejstrupgaard ansøger om at anlægge skovbegravelsespladser i skovene tæt på Skårup og Vejstrup by.
Indstilling
Direktionen indstiller til Byrådet, at
- der gives mulighed for etablering af skovbegravelsespladser ved Vejstrupgaard
- den endelige planlægning og afgrænsning af skovbegravelsespladserne foretages i den kommende kommuneplanrevision
Sagsfremstilling
Vejstrupgaard har planer om at åbne for urnenedsættelser i en række skovstykker ved Vejstrupgaard. Områderne er ejet af Vejstrupgaard og er udpeget på nedenstående kort.
Svendborg Kommune vurderer, at skovbegravelsespladser har en karakter, der kræver at anvendelsen fastlægges på kommuneplanniveau. Kommuneplan 2020 forventes endelig vedtaget ultimo 2020.
Udpegningen til skovbegravelsesplads medfører ingen begrænsning i offentlighedens lovlige færdsel i området.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Vejstrupgaard tager sig af den fulde etablering, drift og administration af skovgravpladserne. Svendborg Kommune forpligter sig til en årlig kontrol, svarende til 1 -2 arbejdsdage, der forventes at kunne afholdes indenfor de eksisterende rammer.
Skovbegravelse vil give nye erhvervsmæssige muligheder for Vejstrupgaard.
Lovgrundlag
Lov om Planlægning
Lov om begravelse og ligbrænding
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 10-10-2019
Indstillingen anbefales til Byrådets godkendelse.
Afbud fra René Haahr (V). Som suppleant deltager Birger Jensen (V).
Afbud fra Per Nykjær (V). Som suppleant deltager Lars Erik Hornemann (V).
Beslutningstema
Igangsætning af projektforslag for en parkourbane på Frederiksø.
Indstilling
Direktionen indstiller, at Teknik- og Erhvervsudvalget træffer beslutning til endelig afgørelse i Byrådet om,
- Enten A)
- At den beskrevne proces for udvikling af et parkouranlæg på Frederiksø godkendes herunder,
- At der gives en anlægsbevilling på 1,15 mio. kr.
- At finansieringen af parkourbanen sker ved
- 250.000 kr. fra Sallingfonden (er bevilget)
- 700.000 kr. fra budgettet for Midlertidige Aktiviteter på Svendborg Havn
- Derudover ansøges Lokale- og Anlægsfonden om støtte på 200.000 kr.
- At der i forbindelse med budget 2020 afsættes 53.325 kr. i årlig afledt drift i overslagsåret 2021 og frem.
- Eller B)
- At der ikke arbejdes videre med et parkouranlæg på Frederiksø
- At der ikke arbejdes videre med et parkouranlæg på Frederiksø
- At Sallingfonden og de involverede frivillige informeres om beslutningen
Sagsfremstilling
Vinderprojektet i konkurrencen for Den Blå Kant indeholder en række felter på Udrustningskajen på Frederiksø tiltænkt ophold, bevægelse og leg. Aktivitetsfelterne ligger udenfor Den Blå Kants 1. etape, men som led i projektet ”leg med på Kajen” har Udrustningskajen med stor succés været benyttet til midlertidige aktiviteter af blandet karakter, men overvejende til rekreativt ophold. Det har derfor været overvejet, hvordan Udrustningskajen kunne tilføjes mere aktivitetsprægede elementer.
Tidligt i 2019 henvendte direktøren for Føtex i Svendborg sig til direktionen, fordi han så en mulig for, at Svendborg Kommune med et attraktivt projekt på Svendborg Havn kunne komme i betragtning til støtte fra Sallingfonden. På Sydfyn er parkour en hastigt voksende aktivitet med et netværk etableret mellem foreløbig Ollerup Gymnastikhøjskole og Vejstrup Idrætsefterskole og lokale frivillige foreninger med børne- og ungdomshold, herunder bl.a. i Ollerup Gymnastikforening og Svendborg Gymnastikforening. Parkour er i udgangspunktet en uorganiseret bevægelsesform i byrum – og på den måde i familie med skating, dvs. udprægede urbant orienterede aktiviteter. Han forestillede sig derfor, at en ansøgning om støtte til f.eks. en parkourbane på Frederiksø kunne være attraktivt og relevant for fonden. Projektet ville appellere til en bred målgruppe, hvor foreninger og skoler mødes med de uorganiserede, som på den måde også får et sted at tage ejerskab til. Ansøgningen blev imødekommet med støtte på 250.000 kr.
Som led i ansøgningsprocessen har administrationen har haft indledende drøftelser med Parkournetværket, som finder, at en udendørs facilitet i bymidten vil være et perfekt supplement til faciliteterne i Ollerup, Vejstrup og ved SG-hallen. Med en ny facilitet i en bymæssig sammenhæng vil Sydfyn placere sig i toppen af det danske parkourmiljø. Drøftelserne har i øvrigt vist en interesse for en multifunktionel facilitet, hvor parkour forenes med børneleg, fitness, cykling og rekreativt ophold.
De foreløbige skitser af en parkourbane placerer anlægget i et rektangulært felt omtrent dér, hvor minigolfbanen (som en midlertidig aktivitet) nu er placeret. Parkourbanen afgrænses af en kant dels til ophold, dels til parkour. Indenfor kanten etableres der forskellige stativer og elementer som tilsammen giver mulighed for forskellige forløb gennem banen. Kanten kan endvidere danne udgangspunkt for leg og fitness.
Projektet har været forelagt den politiske styregruppe for 1. etape af Den blå Kant, som godkendte, at en parkourbane på Frederiksø blev tænkt ind i udviklingen af Den blå Kants 1. etape. Styregruppen ville dog ikke finansiere parkourbanen af Den blå Kants anlægsbudget. Derfor blev administrationen bedt om at finde alternativ finansieringen inden for eksisterende budgetramme.
Administrationen peger derfor på, at kommunens finansiering kan ske via uforbrugte midler fra de seneste 4 års midlertidige aktiviteter på Frederiksø.
Såfremt udvalget beslutter at omprioritere disse midler til en parkourbane vil administrationen og parkournetværket i tæt samarbejde med ingeniørfaglig konsulentbistand udarbejde et projektforslag. Dette kan i så fald forelægges til politisk godkendelse primo 2020 og forventeligt være klar til ibrugtagning i juni 2020.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Udarbejdelse af projektforslaget har ingen direkte økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser. Ingeniørfaglig rådgivning finansieres over anlægsmidlerne til Fremtidens Havn.
Finansieringen af anlægsarbejderne tænkes sammensat af fonds- og kommunale midler. Efter opfordring fra Sallingfonden, har administrationen ansøgt om støtte og modtaget et tilsagn på 250.000 kr. til et parkouranlæg. Dertil kommer en eventuel mulighed for støtte på 200.000 kr. fra Lokale- og Anlægsfonden (forhåndsdialog er i gang). Administrationen foreslår, at der derudover afsættes 700.000 kr. fra budgettet afsat til midlertidige aktiviteter på Svendborg Havn.
Administrationen har beregnet en årlig afledt driftsudgift på 53.325 kr. til parkourbanen. Driftsudgiften kan finansieres indenfor en budgetlagt øget anlægsramme i 2020 og overslagsår.
Lovgrundlag
Planloven
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 10-10-2019
Behandling af punktet udsættes.
Afbud fra René Haahr (V). Som suppleant deltager Birger Jensen (V).
Afbud fra Per Nykjær (V). Som suppleant deltager Lars Erik Hornemann (V).
Beslutningstema
Svendborg Kommune har ansøgt om deltagelse i Realdaniakampagne om ”Byerne og det stigende havvand”. Efter dialog med Realdania skal det nu besluttes, om Svendborg Kommune skal revidere ansøgningen inden fristen 25. oktober 2019.
Indstilling
Direktionen indstiller, at Teknik- og Erhvervsudvalget beslutter enten
- at administrationen reviderer og fremsender ansøgningen til Realdania om at blive pilotkommune i kampagnen ”Byerne og det stigende havvand” som beskrevet i sagsfremstillingen
eller
- at administrationen takker nej til tilbuddet om at revidere ansøgningen.
Sagsfremstilling
Administrationen har som besluttet i Teknik og Erhvervsudvalget 9. maj 2019 fremsendt ansøgning om at blive partner i Realdania og Miljø- og Fødevareministeriets pilotprojekt ”Byerne og det stigende havvand”. Partnerskabet skal styrke indsatsen mod havvandsstigninger og stormflod. Præmissen for at blive partner er, at det konkrete projekt skal bidrage med nytænkende bud på løsninger, der kan forene behovet for beskyttelse mod havvand med behovet for at sikre adgang til vandet. Det vil sige helhedsløsninger, der på én gang sikrer bæredygtige byer og rekreative kvaliteter i byerne ved kysten.
Den grundlæggende tilgang fra Realdania er, at ”Udfordringen ikke nødvendigvis er at bygge en højvandsmur, en sluse eller et dige. Udfordringen er at vælge den rigtige løsning til det rigtige sted – og at samle de rigtige parter om bordet, når løsningerne skal realiseres og finansieres. Med indsatsen Byerne og det stigende havvand vil vi skabe viden, netværk, debat og nytænkende løsninger, som kan bidrage til, at vi som samfund får mest muligt ud af de milliardinvesteringer i sikring af byerne, der er påkrævet.”
I første omgang støtter Realdania med hjælp til udvikling af op til 10 pilotprojekter. Senere udvælges et mindre antal, der også vil modtage realiseringsstøtte. I første runde gives maksimalt 1,5 mio. kr. pr. pilotprojekt forudsat, at støtten maksimalt udgør 50 % af projektsummen. I anden runde er der afsat 40 mio. kr. til hel eller delvis realisering af 2-3 frontløberprojekter.
Ansøgningen tog afsæt i en kvalificering af den valgte højvandssikring samt udvikling af en handleplan for de videre processer. Partnerskabet har i september udvalgt de første syv pilotkommuneprojekter, som umiddelbart indgår i partnerskabet og modtager støtte til deres projekter. Svendborg blev sammen med yderligere to kommuner inviteret til en dialog om muligheden for at tilpasse og genfremsende ansøgningen. Der er frist til 25. oktober for en sådan genfremsendelse af en tilpasset ansøgning.
På baggrund af en konstruktiv dialog med Realdania vurderer administrationen, at en tilpasning af ansøgningen er mulig.
Hvor den oprindelige ansøgning lagde vægt på kvalitetssikring af de konkrete løsninger i vinderforslaget, anbefaler Realdania, at ansøgningen tilpasses med henblik på, at der kan udvikles en ny metode til højvandssikring.
En tilpasset ansøgning vurderes at skulle indeholde følgende elementer:
- Et overblik over de særlige bevaringsværdier i havneområdet, herunder bl.a.:
- Kulturmiljøer og bevaringsværdier
- Oplevelsen af byrum på havnen
- Byudviklings- og byggeretsmuligheder
- Infrastruktur og tekniske anlæg
- Rekreative værdier
- Erhvervshensyn og erhvervsudvikling
- En nuanceret risikokortlægning og prioritering af ovenstående værdier
- Kvalificering af de i vinderforslagets udpegede løsningsmodeller til højvandssikring
- Udviklingen af en metode, der kan give en kvalificeret etapeplanlægning af højvandssikringen.
Metoden skal også bidrage til at forberede beboere, virksomheder og andre brugere af havnen på de forandrede vilkår ift. stigende havvand. Herunder:
- Hvilke beredskabsmuligheder eksisterer for den enkelte grundejer?
- Hvordan kan de forskellige aktører hver især bidrage til forebyggelse af vandskader?
- Hvad er aktørernes ansvars- og rollefordeling ved vandstandsstigninger, oversvømmelser og stormflod
Den valgte løsning til højvandssikring er ganske omkostningskrævende og forholder sig ikke til om nogle værdier i de højvandstruede områder er vigtigere at sikre end andre. Realdania ønsker, at flere kommuner forholder sig til denne problematik og ønsker derfor at udvikle en model herfor med Svendborg Kommune.
En revideret projektansøgning til Realdania vil på den ene side kunne udfordre Svendborg Kommunes beslutning om højvandssikringen i vinderprojektet Den Blå Kant, og dermed give ny politisk og offentlig debat om de konkrete løsninger og disses finansiering.
På den anden side vil et revideret projekt også kunne give ny indsigt og viden, som måske vil kunne bidrage til en mindre omkostningskrævende løsning for fremtidig højvandssikring og under alle omstændigheder sikre en bedre og mere gennemarbejdet handleplan, som Den Blå Kant skal realiseres ud fra.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
En beslutning om at revidere ansøgningen vil ikke have yderligere økonomiske konsekvenser, idet Byrådet i august 2019 besluttede:
Den samlede anlægsramme for projektet ”Den Blå Kant, Byrumsudvikling og Klima” er på 29,2 mio. kr., inklusive fremskrivninger.
Heraf er ca. 4 mio. kr. anvendt til arkitektkonkurrencer og de resterende 25,2 mio. kr. er prioriteret til realisering af 1. etape.
Jf. Teknik- og Erhvervsudvalget beslutning den 5. maj 2019 afsættes der, af den resterende ramme på 25,2 mio. kr., et beløb på 1,2 mio. kr. til kvalificering af det samlede projekt. Dette sker som led i den ansøgning, der er sendt til Realdania, om at blive pilotkommune i projektet ”Byerne og det stigende havvand”
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 10-10-2019
Udvalget beslutter, at administrationen takker nej til tilbuddet om at revidere ansøgningen.
Afbud fra René Haahr (V). Som suppleant deltager Birger Jensen (V).
Afbud fra Per Nykjær (V). Som suppleant deltager Lars Erik Hornemann (V).
Beslutningstema
Navngivning af vej inden for lokalplan 052.400 - boligområde ved Gammel Nybyvej i Troense.
Indstilling
Direktionen indstiller, at:
- Udvalget godkender vejnavnet Clara Friis Vej
Sagsfremstilling
I forbindelse med opførelse af 88 rækkehuse og 2 fælleshuse på delområde II i lokalplan 052.400 anlægges der en ny adgangsvej til en del af disse fra Gammel Nybyvej af. Da der ikke er ledige husnumre på Gammel Nybyvej foreslås det at navngive den nye adgangsvej Clara Friis Vej, således at en del af rækkehusene adresseres hertil.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen.
Lovgrundlag
Bekendtgørelse om vejnavne og adresser: BEK nr. 426 af 05/05/2014
Kommunalbestyrelsen er adressemyndighed og har ansvaret for kommunens samlede bestand af vejnavne og adresser.
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 10-10-2019
Indstillingen godkendt.
Afbud fra René Haahr (V). Som suppleant deltager Birger Jensen (V).
Afbud fra Per Nykjær (V). Som suppleant deltager Lars Erik Hornemann (V).
Relaterede bilag
Beslutningstema
Vedtagelse af Tillæg til Belysningsplan 2013.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Tillæg til Belysningsplan 2013, Vejbelysning i Svendborg 2020 – 2025, vedtages.
Sagsfremstilling
Svendborg Vejbelysning A/S varetager drift og vedligeholdelse samt foretager renovering af vejbelysningsanlæg i Svendborg Kommune.
I 2013 vedtog Byrådet i Svendborg Kommune en Belysningsplan.
Planen danner grundlag for optimering, drift- og vedligeholdelse af eksisterende belysningsanlæg på kommunale veje i Svendborg Kommune. Den er gældende for en 10-årig periode og omfatter ca. 12.500 lyspunkter.
Planen har bl.a. betydet, at der i perioden fra 2014 - 2019, er foretaget en gennemgribende renovering og optimering af ca. 6000 energikrævende armaturer, som er udskiftet til ny LED-belysning. Træ-, gitter- og ældre rørmaster er ligeledes løbende blevet udskiftet til nye master. I 2020 forventes det, at de sidste luftledninger i Svendborg Kommune er kabellagt. Renovering af anlæggene, har betydet driftsbesparelser samt energibesparelse på strømforbruget.
Renovering og kabellægning af belysningsanlæg, er gennemført indenfor det fastlagte budget.
Efter 2019 fortsætter renovering af belysningsanlæggene i en mere normal rytme, hvor anlæg udskiftes efter alder og stand.
Der er dog fortsat potentiale for energibesparelser og optimering af belysningsanlæggene. Det er vigtigt at følge udviklingen indenfor området, reinvestere og sikre værdien i belysningsanlæggene. Fortsat finde de energirigtige løsninger, så omkostninger på anlæggene holdes på et lavt niveau og fortsat begrænser energiforbrug og dermed mindre CO2 udledning.
Derfor er der udarbejdet et Tillæg til Belysningsplan 2013, gældende for perioden 2020 – 2025.
Tillægget understøtter den eksisterende Belysningsplan og indeholder anbefalinger og plan for yderligere energioptimering og sikring af belysningsanlæggene i Svendborg Kommune.
Tillægget er forelagt og godkendt på selskabets bestyrelsesmøde d. 2. maj 2019.
”Belysningsplan 2013” samt ”Tillæg til Belysningsplan 2013, Vejbelysning i Svendborg 2020 – 2025”, vil blive revurderet i 2025.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Økonomiske konsekvenser:
- Selskabets basisbudget på ca. 9,1 mio. kr. fastholdes frem til 2025
- Fortsat optimering og renovering af belysningsanlæggene finansieres via selskabets basisbudget (el, drifts- og anlægsbudget)
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 10-10-2019
Indstillingen godkendt.
Afbud fra René Haahr (V). Som suppleant deltager Birger Jensen (V).
Afbud fra Per Nykjær (V). Som suppleant deltager Lars Erik Hornemann (V).
Beslutningstema
Svendborg Kommune skal i forhold til det nye Telekørselskoncept, Plustur og Flextur beslutte hvilke ordninger der ønskes, herunder knudepunkter, åbningstider og takster.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Forslag 1 vedtages og erstatter de nuværende kørselsordninger Telekørsel, Telependler og Telecity
- Teleområder tilpasses således, at de stemmer overens med FynBus’ system Planet
Sagsfremstilling
På baggrund af materialet vedr. ”Revision af Telekørselskoncept” samt høringssvar fra kommuner og forskellige råd, vedtog FynBus bestyrelse på bestyrelsesmøde d. 22. august 2019 det nye Telekørselskoncept ”Plustur” og ”Flextur”.
Det nye koncept:
Plustur (erstatter Telependler) forlænger den kollektive trafik og kan benyttes mellem en adresse og et stoppested eller mellem et stoppested og en adresse. Plustur er samkørsel, så der kan være flere i bilen og der kan køres en omvej for at samle andre op.
Plustur er tilpasset, hvornår der kører bus og tog og bestilles via Rejseplanen. Alle kan benytte Plustur - prisen er 25 kr. – Børn rejser til halv pris.
Der skal vælges mellem 4 moduler i forhold til åbningstid (kl. 05.30-09.00, kl. 9-18, kl. 18-21 og kl. 21-24) og om Svendborg by skal være en del af Plustur.
Med Flextur (erstatter Teletaxi og evt. Telecity) kan man køre mellem to adresser, som passageren vælger, bare de to adresser ligger i en kommune, der tilbyder Flextur – dog kun nabokommuner. Flextur er ligeledes samkørsel, så der kan være flere i bilen og der kan køres en omvej for at samle andre op.
Alle kan benytte Flextur og kan bestilles på nettet eller i Flextrafik-appen – alternativt kan man også ringe til FynBus og bestille Flextur. Prisen afhænger af, hvor langt man kører, da man betaler pr. kilometer. Der er dog en minimumsbetaling afhængigt af kommunens valgte prisniveau samt bestillingsmetoden. Selvbetjening gør turen billigere.
Der skal vælges mellem 4 moduler i forhold til åbningstid (kl. 6-9, kl. 9-18, kl. 18-21 og kl. 21-24), prisniveau og om Svendborg by skal være en del af Flextur.
Kommunen skal på baggrund af oplægget ”Revision af telekørsel” (Bilag 1) beslutte om man ønsker at beholde den nuværende ordning med Telecity og det nye Plustur/Flextur i landdistrikterne eller om man ønsker, at Plustur/Flextur skal dække hele kommunen. Derudover skal kommunen beslutte åbningstider, knudepunkter og takster.
I dag har Svendborg Kommune følgende telekørselstilbud; Telecity i Svendborg By, Telependler og Teletaxi i Svendborg Kommune (udenfor Svendborg By).
Teletaxi er inddelt i 5 områder, hvor der må køres indenfor et område samt mellem to områder, der støder op til hinanden. Telecity er for Svendborg by, når bybusserne ikke kører. Telependler transporterer passageren til et knudepunkt og kan derfra benyttes offentligt trafik.
Forslag 1:
Plustur:
Åben alle tidsmoduler (kl. 05.30-09.00, kl. 9-18, kl. 18-21 og kl. 21-24)
Prisen er fast – 25 kr., børn halv pris. Pendlerkort kan bruges (er en fast del af konceptet)
Kørsel i Svendborg By (dvs. Plustur i hele kommunen)
Knudepunkter i Nabokommunerne fremgår af bilag 2 og knudepunkter i Svendborg Kommune fremgår af bilag 3.
Flextur:
Åben følgende tidsmoduler: kl. 9-18, kl. 18-21 og kl. 21-24) – derved kan evt. kørsel til skole om morgenen undgås. Dette for at undgå udgifter til kørsel mellem hjem og skole, på skoleveje som er defineret som trafiksikre, jf. den seneste revision af skolekørslen.
Flextur Prismodel 2 – MELLEM (I Teletaxiområdet udenfor Svendborg By).
Åben for kørsel i og til/fra Svendborg by (Telecity-området) – til Flextur Prismodel 3 – HØJ
Kørsel til nabokommuner til Flextur Prismodel 3 – HØJ (er en del af konceptet og altid til høj takst)
Forslag 2:
Plustur:
Åben alle tidsmoduler (kl. 05.30-09.00, kl. 9-18, kl. 18-21 og kl. 21-24)
Prisen er fast – 25 kr., børn halv pris. Pendlerkort kan bruges (er en fast del af konceptet).
Ingen kørsel i Svendborg By (dvs kun Plustur i Teletaxi-området)
Knudepunkter i Nabokommunerne fremgår af bilag 2 og knudepunkter i Svendborg Kommune fremgår af bilag 3
Flextur:
Åben alle tidsmoduler (kl. 6-9, kl. 9-18, kl. 18-21 og kl. 21-24)
Flextur Prismodel 3 – HØJ
Beholde Telecity og derved ikke Flextur i Svendborg By
Kørsel til nabokommuner til høj takst (er en del af konceptet og altid til høj takst).
Planetzoner
Lige nu stemmer Teleområderne i Svendborg Kommune ikke overens, med de zoner som FynBus’ system Planet opererer i. Derfor ønsker FynBus en tilpasning af disse zoner (se bilag 4). Da zone 1, 2, 3 og 4 bliver én zone i det nye koncept, er det kun de lyserøde skraverede områder omkring Svendborg By, der bliver berørt. Tilpasningen vil give en mere præcis udregning og sikre, at der ikke kan bookes ikke tilladte kørsler.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
FynBus har lavet estimater på udgifterne, og ifølge disse kan begge forslag holde sig indenfor samme økonomiske ramme som i 2018. Disse estimater er dog usikre og vil i opstartsperioden forventeligt blive dyrere.
Ad. Forslag 1:
Svendborg | Udgift 2018 | Estimat, | Estimat, | Estimat, | |
Nuværende | Teletaxi | 600.000 |
|
|
|
Telecity | 300.000 |
|
|
| |
Telependler | 600.000 |
|
|
| |
I alt | 1.500.000 |
|
|
| |
Ny model | Plustur |
| 500.000 | 500.000 | 500.000 |
Flextur, medrejsende rabat |
| 800.000 | 730.000 | 580.000 | |
Åbnet Flextur i byen |
| 260.000 | 260.000 | 210.000 | |
I alt |
| 1.560.000 | 1.490.000 | 1.290.000 |
Ad. Forslag 2:
Svendborg | Udgift 2018 | Estimat, | Estimat, | Estimat, | |
Nuværende | Teletaxi | 600.000 |
|
|
|
Telecity | 300.000 |
|
|
| |
Telependler | 600.000 |
|
|
| |
I alt | 1.500.000 |
|
|
| |
Ny model | Plustur |
| 500.000 | 500.000 | 500.000 |
Flextur, medrejsende rabat |
| 800.000 | 730.000 | 580.000 | |
Telecity |
| 300.000 | 300.000 | 300.000 | |
I alt |
| 1.600.000 | 1.530.000 | 1.380.000 |
Tilpasning af Planetzoner i FynBus system vurderes ikke at have økonomiske konsekvenser.
Såfremt der besluttes en model med højere udgifter end budgetteret, skal udvalget anvise finansiering indenfor den eksisterende ramme.
Erhvervsmæssige konsekvenser:
FynBus vurderer ikke, at Flextur vil blive en konkurrent til Taxa. En TeleTaxi (Flextur) skal bestilles mindst to timer før, så der kan planlægges samkørsel. FynBus beskriver Flextur som et mobilitetstilbud, der er bedre end bus, og som derfor prissættes højere. Den højere pris på Flextur i forhold til Teletaxi, vurderer FynBus, vil begrænse efterspørgslen og vil måske få nogen til at vælge den højere service ved Taxa.
Flextrafik-ture (telekørsel og Plustur/Flextur) udføres bl.a. af taxier, der har kontrakt med FynBus, og bidrager dermed også til at give dem et forretningsgrundlag.
Lovgrundlag
Lov om Trafikselskaber.
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 10-10-2019
Indstillingen godkendt.
Afbud fra René Haahr (V). Som suppleant deltager Birger Jensen (V).
Afbud fra Per Nykjær (V). Som suppleant deltager Lars Erik Hornemann (V).
Relaterede bilag
Beslutningstema
Orientering omkring status for fremtidig drift af kommunale solcelle- og varmepumpeanlæg.
Indstilling
Direktionen indstiller, at status for projektet tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Varmepumpeanlæg i fremtiden
Svendborg Kommunes Klima og energipolitik lægger op til, at kommunen skal øge elektrificeringen. På varmesiden er den nuværende teknologi varmepumper. Fra 2025 er målsætningen, at kommunen som virksomhed skal forsynes 75% af vedvarende energi, fra 2030 er målsætningen 100% vedvarende energi. Udskiftning af gaskedler til varmepumper er derfor nødvendig inden 2030.
For at erstatte alle kommunens gasfyrede kedler med varmepumpeanlæg, skal der frem mod 2030 investeres op imod 50 mio. kr.
I forbindelse med nedbrud på konventionelle varmekedler forsøges på nuværende tidspunkt i videst muligt omfang at overgå til varmepumpeanlæg. Der anvendes midler fra det innovative energispareprojekt (ISP), sammen med driftsmidler fra budgettet til vedligehold af kommunale bygninger.
Solceller
Fra VE A/S vil der kunne foretages investeringer i solceller.
Arbejdsgruppen arbejder videre med solceller i VE A/S i forhold til at finde arealer til jordbaserede solcelleanlæg, samt tagarealer til tagbaserede solcelleanlæg.
Arbejdsgruppens vurdering er, at Energitilsynet ikke skal godkende drift af kommunale solceller i VE A/S, men for en sikkerhedsskyld lader man dette undergå en juridisk vurdering – og denne vurdering vil indgå i modellen for drift af VE A/S.
Arbejdsgruppens undersøgelser
Arbejdsgruppen for fremtidig drift af kommunale solcelle- og varmepumpeanlæg har til opgave at undersøge muligheden for at drifte varmepumpeanlæggene fra selskabet VE A/S. Arbejdet er delt i to faser
- Afdækning af de økonomiske aspekter og muligheder
- Afdækning af selskabsmodel
Arbejdet i fase 1 har nu nået et stade, hvor der er behov for en beslutning om, hvordan arbejdet skal holdes i fremdrift for at få en endelig afklaring af, om varmepumperne kan placeres i et VE A/S.
Ved at placere varmepumperne i et selskab vil der være et mere koncentreret fokus på effektivisering og udvikling, ligesom der kan spares en del af elafgiften, og dermed opnås en mere rentabel drift af varmepumpeanlæggene.
Arbejdsgruppen har med baggrund i BDOs materiale (bilag 2 + bilag 3) vurderet mulighederne for det videre forløb, se bilag 1: Varmepumper i VE A/S - det videre forløb.
Arbejdsgruppen anbefaler at forsætte undersøgelser i forhold til drift af varmepumpeanlæg i VE A/S. Prisen herfor vurderes til ca. 30.000 kr.
Baggrund for anbefalingen er, at:
a) Der er mulighed for at opnå særlig fokusering og udvikling samt en ikke ubetydelig økonomisk afgiftsreduktion ved drift fra et selskab. Forventet mellem 1 mio. kr. – 2,5 mio. kr. for alle varmepumpeanlæg i 2030.
b) Der er endnu ingen entydige svar på, om det er muligt at drifte varmepumpeanlæggene fra selskabet. Jf. bilag 1, 2 og 3.
c) Der er afsat en økonomisk ramme på 250.000 kr. Indtil videre er der brugt 75.000kr.
Det næste skridt i fase 1 vil være at anmode Forsyningstilsynet om en vurdering af mulighederne. Der forventes en sagsbehandlingstid på ca. 6 måneder hos Forsyningstilsynet. Arbejdsgruppen vil indtil der foreligger en vurdering fra Forsyningstilsynet ikke kunne arbejde videre med væsentlige forhold omkring varmepumpedrift i selskabsregi. Hvis Forsyningstilsynet giver tilladelse til at lade selskabet drifte varmepumperne i VE A/S er den økonomiske del af afdækningen afklaret. Dernæst kan fase 2 sættes i gang, og det første step vil være at sikre, at selve selskabsmodellen er i overensstemmelse med gældende lov.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ved drift af varmepumpeanlæg i konventionel kommunalt regi er det svært at generere yderligere en økonomiske driftsbesparelser. Det skyldes de lave gaspriser, der gør, at forskellen i driftsomkostninger ved overgang til varmepumper vil være meget lav.
Driftes varmepumperne derimod af et selskab vil der være en mulighed for at opnå en økonomisk gevinst fordi selskabet kan få refunderet en del af elafgiften – pt ca. 60 øre pr kwh, jf. nedenstående skema for en samlet økonomi.
Når anlæggene driftes fra VE A/S, kan evt. overskud ikke flyttes til kommunen uden modregning i bloktilskud. Det betyder, at det evt. genererede overskud skal blive i selskabet, og at der skal investeres fra selskabet fx i flere varmepumper til kommunale bygninger, solceller, og andre grønne energiteknologier.
Investeringer fremadrettet
Af nedenstående tabel 1 - fremgår 3 forskellige modeller, som viser den akkumulerede investering, samt udgift til varmepumpedrift i kommunalt regi og selskabs regi.
Det procenttal, der står i forbindelse med modellens navn, fx ”model 2 ca. 75%” betyder, at konverteringen fra gas til varmepumpe er nået ca. 75 % VE. På den måde følger indsatsen på området den indsats, der ønskes for VE på hele kommunen som virksomhed.
År | VE % | Akkumuleret Investeringer fra 2020 (mio. kr.) | Udgift drift kommunal(mio. kr.) pr. år. | Udgift drift selskab(mio. kr.) pr. år. | Diff(mio. kr.) pr. år. |
2020 | Model 1 ca. 30% | 0 | 1,3 | 0,8 | 0,5 |
2025 | Model 2 ca. 75 % | 33,8 | 4,0 | 2,4 | 1,6 |
2030 | Model 3 ca. 100% | 50,0 | 5,8 | 3,4 | 2,4 |
Tabel 1:Investering i varmepumper. Investeringsbehov i alt 50 mio. kr. frem mod 2030. Besparelse afgift fra 2030 2,35 mio. kr. (se bilag 4,5,6 – VP modeller)
Beregningerne bygger på aktuelle forhold 2019, og det er umuligt at forudsige hvordan afgifterne udvikler sig.
Lovgrundlag
Varmeforsyningsloven
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 10-10-2019
Orienteringen tages til efterretning.
Afbud fra René Haahr (V). Som suppleant deltager Birger Jensen (V).
Afbud fra Per Nykjær (V). Som suppleant deltager Lars Erik Hornemann (V).
Relaterede bilag
Beslutningstema
Orientering om forlængelse af driftskontrakten omkring vej og grønne områder.
Indstilling
Direktionen indstiller, at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Kontrakten omkring drift af vej, grønne områder og idrætsanlæg med mere blev startet op i april 2017, og løber 4 år med mulighed for at forlænge med 2x1 år.
For at vurdere om udbudssammensætningen er den korrekte set i forhold til kommunens overordnede udbudsstrategi vil der blive udført gennemgang af udbuddet. Herunder en vurdering af, om delelementer kan udbydes i mindre enheder, for at fremme de lokale virksomheders muligheder for at byde.
Dette sammenholdt med, at udløbstidspunktet ligger lige før landsstævnet vil kontrakten med driftsentreprenøren blive forlænget med et år.
Der vil blive udarbejdet selvstændig dagsorden omkring ændringer i udbudssammensætningen og udbudsbetingelserne.
Procesplan for udbuddet er vedhæftet som bilag.
Vedligeholdelsesstandarder kan som hidtil justeres i aftaleperioden
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Det vurderes ikke at have økonomiske eller erhvervsmæssige konsekvenser.
Lovgrundlag
Lov om indhentning af tilbud på offentlige kontrakter.
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 10-10-2019
Orienteringen tages til efterretning.
Afbud fra René Haahr (V). Som suppleant deltager Birger Jensen (V).
Afbud fra Per Nykjær (V). Som suppleant deltager Lars Erik Hornemann (V).
Relaterede bilag
Beslutningstema
Orientering om ændring fra betalingsparkering til tidsbegrænset parkering på Ramsherred og Kvægtorvet på baggrund af Byrådets beslutning den 26. februar 2019
Indstilling
Direktionen indstiller, at sagen tages til efterretning
Sagsfremstilling
Den 26. februar 2019 besluttede Byrådet, at: I forbindelse med det videre arbejde med byfornyelsesprojektet på Klosterplads skal der - som erstatning for de parkeringspladser, der nedlægges på Klosterplads - arbejdes videre på 5 tiltag, herunder
- Parkeringsarealer ved Kvægtorvet, som kommunen har lejer, optimeres, således der skaffes flere parkeringspladser og et antal af pladserne nærmest Klosterplads omdannes til korttidsparkering. Antallet af korttidspladser og tidsbegrænsningen fastlægges på baggrund af dialog med Shopping Svendborg og Erhvervsforum.
- Parkeringspladserne på Ramsherred omdannes til korttidsparkering. Beslutningen herom træffes på baggrund af dialog med Shopping Svendborg og Erhvervsforum
Administrationen har på baggrund af Byrådets beslutning haft møde med Shopping Svendborg og Erhvervsforum om ovenstående to punkter i forhold til korttidsparkering og tidsbegrænsning.
På mødet blev det aftalt, at arbejde videre med:
Ændring af parkering på Kvægtorvet afventer projektet med omdannelse af Klosterplads og Frederiksgade når det endelige behov kendes.
På Ramsherred arbejdes der videre med, at betalingsparkeringen nedlægges. I stedet bliver pladserne nærmest Torvet til tidsbegrænsede pladser på 30 min. Ved to af pladserne tættest på Skolegade opsættes der elladestander, med en tidsbegrænsning på 2 timer. De to sidste pladser tættest på Skolegade ændres til en tidsbegrænsning på 2 timer, 30 min. eller til handicapparkering, alt efter hvad der er fysisk muligt. Administrationen arbejder videre med løsningen for dette. Ændringen kræver politiets samtykke, hvorefter sagen gennemføres administrativt.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Byrådets beslutning den 26. februar 2019 kommer økonomisk til at betyde, at der må forventes en mindre parkeringsindtægt ved ændring af Ramsherred, som vurderes at udgøre ca. 100.000 kr. Af kommunens indtægter fra parkering, skal 70 % afleveres til staten. Den mindre indtægt vil derfor betyder, at der bliver 30.000 kr. mindre til drift af parkeringssystemet. Herudover skal der anvendes midler til nedtagning af parkeringsautomat og opsætning af skilte. Finansiering kan afholdes indenfor udvalgets ramme.
Ændringen på Ramsherred vil give kunder til butikker m.v., bedre mulighed for parkering ved korte ærinder.
Lovgrundlag
Vejloven og færdselsloven
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 10-10-2019
Orienteringen tages til efterretning.
Afbud fra René Haahr (V). Som suppleant deltager Birger Jensen (V).
Afbud fra Per Nykjær (V). Som suppleant deltager Lars Erik Hornemann (V).
Relaterede bilag
Beslutningstema
Sager til orientering.
Indstilling
Direktionen indstiller, at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Udvalgsformanden:
Udvalgsmedlemmer:
Administrationen:
Henvendelse vedr. forsøg inden for trafiksikkerhed, jf. bilag.
Orientering vedr. utæt tag ved Ryttergården.
Orientering vedr. afholdelse af ekstra ordinært møde i Teknik- og Erhvervsudvalget forud for byrådets møde i oktober.
Kommende større sager:
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 10-10-2019
Orienteringen tages til efterretning.
Afbud fra René Haahr (V). Som suppleant deltager Birger Jensen (V).
Afbud fra Per Nykjær (V). Som suppleant deltager Lars Erik Hornemann (V).