Teknik- og Erhvervsudvalget
Referat • 6. maj 2021 kl. 15.00
Indhold
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 06-05-2021
Dagsordenen godkendt.
Beslutningstema
Siden 2019 har FynBus arbejdet med et fælles udbud med grøn omstilling af buskørsel i dialog med kommunerne på Fyn og Langeland samt region Syddanmark.
Processen er nu der, hvor udvalget skal træffe endelig beslutning om deltagelse i fælles fynsk udbud, drivmidler for bybusser og lokalruter samt stillingtagen til ladeanlæg.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget,
- At godkende, at Svendborg Kommune deltager i det fælles fynske udbud ud fra FynBus’ rammer med kontraktstart august 2024.
- At godkende, at drivmidlet for bybusser bliver el.
- At godkende, at drivmidlet for lokalruter bliver tildelt efter mest miljø og klimaeffekt for pengene.
eller
- At godkende, at drivmidlet for lokalruter bliver el.
- At Svendborg Kommune overlader det til udbudsvinder at varetage placering og opsætning af ladeanlæg.
Sagsfremstilling
I vinteren 2020/2021 har FynBus afholdt administrative møder med kommunerne på Fyn og Langeland samt Region Syddanmark, hvor rammen for fælles udbud er blevet drøftet. Rammen for fælles udbud af buskørsel med grøn omstilling er vedlagt som bilag 1 (Bilag 1. Fælles udbud – Beslutningsoplæg).
Rammen for fælles udbud er fastsat til:
- Kontraktstart i august 2024 eller august 2025
- Option på forlængelse af nuværende kontrakter til august 2024 eller august 2025 udnyttes.
- Ved forlængelse af kontrakten indhentes tilbud på biodiesel til drift i forlængelsesperioden.
- Der gennemføres et funktionsudbud med mest miljø- og klimaeffekt for pengene, medmindre konkret drivmiddel er valgt af den enkelte kommune
- Der udbydes en 8-årig kontrakt med mulighed for forlængelse i 2 x 2 år
- Der indhentes særskilt tilbud på kørsel i de 2 x 2 års forlængelsesperioder.
- Mulighed for samspil mellem lokalruter og flextrafik indgår i udbudsgrundlaget
- Der udbydes to til tre pakker
- Der udfærdiges delaftaler for alle kommuner for at sikre fleksibilitet for den enkelte kommune.
- Tilbudsgiver skal afgive tilbud på den samlede pakke.
- Tilbudsgiver skal samtidig afgive individuelle tilbud på alle kommuner, der er den del af en pakke.
- En kommune kan trække sig fra tilbuddet på en pakke, hvis tilbuddet på buskørsel i kommunen ligger over det fastlagte budget for buskørsel, hvilket de andre kommuner i pakkefællesskabet skal acceptere. Pakken vil blive annulleret og de individuelle tilbud vil træde i kraft.
- En kommune kan trække sig fra det individuelle tilbud, hvis det ligger over det fastlagte budget for buskørsel i kommunen.
- Pakkeopdelingen baseres på geografi og omsætning. Afhængig af tilbagemeldinger fra kommunerne i juni 2021 kan pakkeopdelingen ændres.
Udvalget har tidligere tilkendegivet, at der i Svendborg Kommune ønskes el som drivmiddel for bybusser. I forbindelse med udbuddet skal der desuden tages stilling til drivmiddel for lokalruterne i Svendborg Kommune.
Administrationen foreslår, at udvalget godkender, at man for udbuddet for lokalruterne bliver tildelt efter mest miljø og klimaeffekt for pengene. Ved at blive tildelt efter mest miljø og klimaeffekt for pengene, vil Svendborg Kommune opfylde de retningslinjer for drivmidler i busser, som fastlægges af Staten og indgår i de klimasamarbejdsaftaler, der er indgået mellem de fynske kommuner, Region Syddanmark og Transportministeriet til den bedst mulige pris.
Placeringen af ladeanlæg eller tankningsanlæg besluttes af tilbudsgiveren, medmindre en kommune har specifikke krav eller ønsker hertil. COWI skriver i deres rapport vedlagt som bilag 2 (Bilag 2. Rapport fra COWI), at der generelt på Fyn ikke er problemer med at få strøm til opladning af busser. Det gælder for både store og mindre garageanlæg. På den baggrund foreslår administrationen, at det overlades til udbudsvinder at varetage placering og opsætning af ladeanlæg.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
FynBus oplyser, at hvis man eksempelvis vælger el som drivmiddel, må man forvente en merudgift i forhold til budget 2019 for kollektiv trafik. Markedet vurderes ikke at have fundet sit naturlige leje endnu, hvorfor meromkostninger ved grøn omstilling først kendes efter et endeligt gennemført udbud. Dertil må der forventes udgifter til etablering af ladeanlæg.
CO2-Konsekvensvurdering
Lovgrundlag
Lov om trafikselskaber
Sagen afgøres i
Teknik- og Erhvervsudvalget
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 06-05-2021
Indstillingen godkendes med bemærkning om, at mindst 80 procent af lokalruterne skal betjenes med el som drivmiddel frem til 2030 og derefter med 100 procent el.
Såfremt et sådan udbud ikke kan lade sig gøre, skal drivmidlet være med 100 procent el i hele perioden.
Beslutningstema
Budgetopfølgning pr. 31. marts 2021 for Teknik- og Erhvervsudvalgets område.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget,
- At budgetopfølgningen tages til efterretning og indgår i den samlede koncernrapportering.
Sagsfremstilling
Regnskabet forventes pr. 31.03.2021 at udgøre ca. 303,8 mio. kr. Holdt op mod korrigeret budget på ca. 293,7 mio. kr. betyder det et merforbrug på ca. 10,1 mio. kr. Heraf skyldes de ca. 11,9 mio. kr. Covid-19, som er det bedst bud på nuværende tidspunkt. Herudover mangler der stadig en del områder, hvor det ikke har været muligt at give et estimeret bud.
Der er budgetafvigelser (såvel positive som negative) indenfor området. Af væsentlige budgetafvigelser fremhæves i mio. kr.
Der forventes ingen afvigelse på overførselsudgifterne pr. 31.03.2021.
Det vedtagne anlægsbudget for 2021 udgør netto 152,6 mio. kr. (brutto 161,7 mio. kr.), hvortil der fra regnskab 2020 er overført netto 156,0 mio. kr. (brutto 183,2 mio. kr.) og tillægsbevillinger på 10,6 mio. kr.
Det samlede korrigerede anlægsbudget pr. 31. marts 2021 udgør således netto ca. 298,0 mio. kr. (brutto ca. 334,3 mio. kr.) og fordeler sig på en række større og mindre anlægsprojekter/-puljer.
Ved udgangen af marts 2021 ligger det samlede forbrug på netto ca. 51,9 mio. kr. svarende til 17,4 % af det korrigerede budget.
Det forventede anlægsregnskab for 2021 udgør netto 257,8 mio. kr. (brutto 270,2 mio. kr.), heraf udgør fremrykkede anlæg COVID-19 ca. 44,4 mio. kr.
I perioden fra april til udgangen af 2021 forventes et forbrug på netto 205,8 mio. kr. (brutto 215,5 mio. kr.), heraf udgør fremrykkede anlæg COVID-19 ca. 31,6 mio. kr.
Kommunens forventede regnskabsresultat for 2021 efterlever ikke den økonomiske politik omkring gældsafvikling, overholdelse af servicerammen, samt målet om et ordinært driftsresultat på minimum 170 mio. kr. Derfor anbefaler Direktionen, at der generelt udvises mådehold og fortsat fokus på udfordrede driftsbudgetter med vedvarende pres på myndighedsområderne.
På den kortere bane er kommunens økonomi polstret til at imødegå disse udfordringer, da den økonomiske målsætning om en gennemsnitslikviditet på minimum 125 mio. kr. fortsat forventes overholdt.
Direktionen anbefaler, at der udvises besindighed i forhold til forventningerne til budget 2022, og at der i forbindelse med konsekvenserne af kommuneaftalen for 2022, herunder midtvejsregulering for 2021, vurderes om der vil være behov for tiltag.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der henvises til vedlagte bilag (Bilag1. Budgetopfølgning pr. 31.03.2021 – drift og Bilag 2. Notat vedr. Covid-19 pr. 31.03.2021, samt Bilag 3. Budgetopfølgning pr. 31.03.2021 – anlæg).
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Den kommunale styrelseslov.
Sagen afgøres i
Teknik- og Erhvervsudvalget.
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 06-05-2021
Budgetopfølgningen tages til efterretning.
Beslutningstema
Drøftelse af fem forslag til budgettemaer, der understøtter en byudvikling på Godsbanearealet
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget,
At følgende anlægstemaer drøftes og oversendes til budgetforhandlingerne for 2022:
1. Godsbanearealet - byggemodning og udbud af byggeretter
2. Etablering af en GEO-havnepark
At følgende anlægstemaer drøftes og fremlægges igen for udvalget til juni mødet til fremsendelse til budgetforhandlingerne for 2022:
1. Nye veje ifm. byudvikling på Godsbanearealet mv
2. Frilægning af Kobberbækken
3. Parkeringshus for SIMAC mfl
Sagsfremstilling
Byrådet har i februar 2020 igangsat et byudviklingsprojekt for Svendborgs tidligere Godsbaneareal og tilgrænsende arealer. Det tidligere Godsbaneareal indgår i Udviklingsplanen ”Fremtidens Havn” (2014) som et udviklingsområde for blandet bolig og erhverv. I udviklingsplanen betegnes området som en del af ”Den Blandede By”. Området danner en overgangszone mellem by og havn.
Udviklingsplanen for Godsbanen bygger desuden videre på helhedsgrebet fra vinderforslaget i arkitektkonkurrencen for SIMAC.
Målet er at udvikle en funktionelt og socialt blandet bydel. Bydelen skal spille sammen med det kommende campusområde langs Nordre Kaj, der blandt andet omfatter SIMAC og Den Maritime Erhvervspark. Bydelen hænger også sammen med havnens rekreative kvaliteter, som blandt andet kommer til udtryk i byrumsprojektet Den Blå Kant.
Byrådet har på temamøde den 26. januar 2021 fået forelagt det foreløbige udkast til en bebyggelsesplan. Denne kommer til at danne rygraden i en strategisk udviklingsplan for Godsbanearealet, som Byrådet skal tage stilling til i løbet af 2021.
Udbud af byggeretter indgår som en del af udvikling af Godsbanearealet og forventes igangsat primo 2022. Administrationen har udarbejdet udkast til fem budgettemaer, som knytter sig til, eller er forudsætninger for realisering af udviklingsplanen for Godsbanearealet.
Fælles for de fem budgettemaer er, at de alle på nuværende tidspunkt (april 2021) er på et indledende stadie og vil blive økonomisk kvalificeret i perioden frem til juni 2021.
Godsbanearealet - byggemodning og udbud af byggeretter
Den fremtidige bebyggelse på Godsbanearealet, tænkes opført som punkthuse med boliger, som fordeler sig i hele området, nord og syd for et markant landskabeligt strøg og den fritlagte Kobberbæk.
Bebyggelsen varierer i højden. Langs Nyborgvej tænkes bebyggelsen generelt at være 3 til 4 etager - enkelte steder kan der bygges i 5 etager.
I Godsbanearealet udbydes samlet 25.000 m2. Med en antaget gennemsnitlig boligstørrelse på 100 m2 er der tale om i alt ca. 250 boliger.
Udbudsstrategien for Godsbanen anbefaler, at der på arealet udvikles ca. 40 boliger / år i 6 (5-7) år.
Udbud af byggeretter (samlet eller 1. etape) forventes at ske primo 2022. Med projektudvikling, miljøscreening, lokalplan og byggeri kan de første boliger stå klar ultimo 2024 – om alt går vel.
Foruden boliger forventes ca. 80 kollegieboliger opført på Godsbanen: Tidshorisonten er formentlig 2023.
Byggemodning og udbud af byggeretter er budgetteret til i alt 34,5 mio. kr for perioden 2022-25, hvoraf 5,0 mio. kr. søges lånefinansieret via KommuneKredit.
Køb af tredjemands arealer indregnes ikke. Det forudsættes, at køb gennemføres i 2021.
Etablering af en GEO-havnepark
Havneparken er første gang beskrevet i ”Fremtidens Havn – Udviklingsplan for Svendborg Havn, februar 2014”. Senere har den indgået som et element både i konkurrencen for Den Blå Kant og i SIMAC-konkurrencen.
Havneparken kommer til at rumme en ny hovedkloakpumpestation, som kan blive et markant element i parken med en aktiv ydre side, der bl.a. formidler indsatsen ift. klimatilpasning.
I forbindelse med udviklingen af Den Sydfynske GEO-park er der fremkommet en idé om, at Havneparken også i den forbindelse ville kunne tjene som Svendborg Kommunes formidlingssted / besøgscenter. Det er oplagt, at der kan skabes en formidlingsmæssig sammenhæng mellem temaerne om klimatilpasning og den geologiske og afledte maritime kulturarvsbaggrund for hele vores område, ikke mindst Det Sydfynske Øhav.
Der er forår 2021 igangsat en proces for udvikling af konceptet for den kommende havnepark som en Geo-Havnepark.
Etableringen af parken kan først ske efter færdiggørelse af den nye pumpestation ultimo 2024.
Geo-Havneparken er budgetteret til i alt 20 mio. kr., hvoraf de 10 mio. kr. søges lånefinansieret via KommuneKredit.
Nye veje ifm. byudvikling på Godsbanearealet mv
Som led i byudvikling på Godsbanearealet skal der etableres ny vejadgang fra det overordnede vejnet, dvs Nyborgvej og Østre Havnevej samt etableres nye lokale veje indenfor byudviklingsområdet. Det indebærer at den nordvestligste del af Østre Havnevej nedlægges og forlægges til et forløb via Trælastens areal. Dertil kommer ombygning af rundkørsel på Nyborgvej til signalreguleret kryds. Hermed sikres den nye vejadgang til SIMAC og Godsbanearealet samtidig med at fremkommeligheden på Nyborgvej forbedres betragteligt.
Forlægning af Østre Havnevej og etablering af signalregulering på Nyborgvej mv er budgetteret til 14,6 mio kr. Omlægning af Nordre Havnevej og etablering af sekundærveje ifm Godsbanearealet er budgetteret til 14,9 mio kr. Budgettet er behæftet med stor usikkerhed og kvalificeres frem til TEU-mødet i juni 2021. Den samlede anlægsudgift vil blive søgt fuldt finansieret via KommuneKredit.
Køb af tredjemands arealer indregnes ikke. Det forudsættes, at køb gennemføres i 2021.
Frilægning af Kobberbækken
I forbindelse med forundersøgelser og bearbejdning af bebyggelsesplanen for godsbanearealet er det blevet tydeligt, at en fri- og omlægning af Kobberbækken med fordel kan gennemføres som et samlet projekt fra Ørkild til udløbet i havnen.
En samlet fri- og omlægning af Kobberbækken fra Ørkild til udløbet i havnen vil skabe synergi, idet det rummer aspekter af både fremme af biodiversitet, klimatilpasning og rekreative arealer mellem by og havn. Samtidig vil det skabe en værdiforøgelse for byudviklingsprojektet på Godsbanearealet.
Herudover vil en evt. medfinansiering af projektet (herunder fra Vand og Affald) kun være mulig, hvis projektet gennemføres i sin helhed, gennem fremme af biodiversiteten og klimatilpasning.
For at sikre, at projektet faktisk vil kunne gennemføres på hele strækningen fra Ørkild til havnen er der med TEU’s beslutning fra 11. marts 2021 sat gang i udarbejdelse af en dispositionsplan for den øvre del af Kobberbækken, fra Ørkild til jernbanedæmningen. Herefter vil dette kunne samles med den disponering der er udarbejdet for den nedre del hen over Godsbanearealet.
Projektet for en frilægning for den samlede strækning fra Ørkild til udløb i havnen er foreløbig budgetteret til 60-78 mio kr. Budgettet er forbundet med usikkerhed dels pga projektets tidlige stade, dels manglende afklaring omkring mulighederne for medfinansiering. Budgettet vil derfor blive kvalificeret frem til TEU-mødet i juni 2021.
Køb af tredjemands arealer indregnes ikke. Det forudsættes, at køb gennemføres i 2021.
Parkeringshus for SIMAC mfl
Købsaftalen med SMUC-fonden for et areal til SIMAC-projektet indeholder en bestemmelse om at ”byggeriets parkeringsbehov opfyldes ved Sælgers etablering af et fælles parkeringshus andet sted på havnen”.
Der foreslås placeret et fælles parkeringshus på omkring 300 pladser (til SIMAC, Den Maritime Erhvervspark, nybyggeri ved Lerchesvej samt boligbyggeri nord for p-huset) ved Østre Havnevej, på arealer som for indeværende er ejet af henholdsvis STARK og UDSYN.
Svendborg Kommune vil være bygherre på parkeringshuset, som imidlertid efter færdiggørelse ejerlejlighedsopdeles til SIMAC, Den Maritime Erhvervspark og p-pladser etableret delvis via p-fondsmidler.
Overslaget for for et p-hus med knap 300 p-pladser beløber sig til ca. 40 mio kr. Heraf vurderes den kommunale andel at andrage ca. 5 mio kr. Budgettet er behæftet med stor usikkerhed og kvalificeres frem til TEU-mødet i juni 2021.
Køb af tredjemands arealer indregnes ikke. Det forudsættes, at køb gennemføres i 2021.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Byudviklingen på Godsbanearealet, for hvilken nedenstående nævnte anlægstemaer er en forudsætning, vil understøtte Svendborg Kommunes bosætningsstrategi og vil i byggefasen bidrage med arbejdspladser indenfor byggesektoren:
- Godsbanearealet - byggemodning og udbud af byggeretter
- Nye veje ifm. byudvikling på Godsbanearealet mv
- Frilægning af Kobberbækken
- Parkeringshus for SIMAC mfl
I følgende anlægstemaer er der indarbejdet en helt eller delvist forventet låneoptagelse af projektet:
- Godsbanearealet - byggemodning og udbud af byggeretter
- Nye veje ifm. byudvikling på Godsbanearealet mv
- Etablering af en GEO-havnepark
Optagelse af lån foretages normalt hos KommuneKredit.
For at undgå at komme i konflikt med EU’s statsstøtteregler, har KommuneKredit strammet op på adgangen til at låne til havneprojekter. Der kan således kun ske udlån til havneinfrastruktur (f.eks. moler, kajmure, kajpladser m.m.), adgangsinfrastruktur (f.eks. veje, jernbanespor, sejlrender og sluser i havnen) og/eller oprensning.
KommuneKredit stiller endvidere som betingelse, at der skal være en tilskyndelsesvirkning hvilket betyder, at låneadgangen har central betydning for projektets gennemførelse.
For at KommuneKredit kan bedømme om disse forudsætninger er opfyldt skal KommuneKredit have en beskrivelse af anlægsprojektet inden projektet igangsættes. Der tages derfor forbehold for forslag til finansiering via låneoptagelse indtil der foreligger en godkendelse af låneadgang hos KommuneKredit.
Forventning om låneoptagelse sker med udgangspunkt i adgangsinfrastrukturen, hvor projektet skal sikre den nødvendige adgangsinfrastruktur til havnen for gående, cyklende, kørende mm.
CO2-Konsekvensvurdering
Temaet vedrørende vej-infrastrukturen kan have betydning for det samlede CO2-udslip.
Sagen afgøres i
Teknik- og Erhvervsudvalget
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 06-05-2021
Teknik- og Erhvervsudvalget drøftede sagen og tager endelig stilling til budgettemaernes oversendelse i juni mødet.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Drøftelse af temaer til budget 2022.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at udvalget drøfter temaer til budget 2022.
Sagsfremstilling
I henhold til budgetproceduren for 2022 drøftes udvalgets egne temaer/indsatser og eventuelle særlige udfordringer samt forslag til finansiering. Administrationen blev på de foregående møder anmodet om at udarbejde budgetbeskrivelser for de følgende temaer:
Driftstemaer
- Tipsvænget – afledte udgifter til flytning og drift.
- SIMAC-projektet – afledte driftsudgifter til bygningerne på A.P. Møllersvej og Graaesvej.
- Iværksætteri som fortsat styrkeposition i Svendborg efter projekt Medstrøm.
Anlægstemaer
- Nyt varmtvandsbassin (overgået til Social- og Sundhedsudvalget).
- Udvikling af Godsbanearealet, herunder
- Fritlægning af Kobberbækken
- Geo-Havnepark
- Etablering af parkeringshus
- Byggemodning og udbud af byggeretter
- Veje
På anlægsseminaret den 27. april 2021 blev temaet omkring klima gennemgået, og de benyttede slides vedrørende relevante budgettemaer er ligeledes vedlagt her som bilag 1 (Bilag 1. – Forslag til klimaindsatser 2022). Følgende 7 nye klimaindsatser kan således indgå i den politiske drøftelse:
- Yderligere grøn omstilling af den kommunale bygningsmasse
- Mobilitetsplan
- Flere kommunale el-biler
- Klimahandleplan DK2020
- Udbud på visiteret kørsel af borgere, krav til el på visse køretøjer
- Grønne og bæredygtige indkøb
- Implementering af klimaindsatser (Medarbejderressourcer Natur og Miljø)
Herudover blev følgende foreløbige temaer udpeget til eventuel senere beskrivelse:
- Helårsafgræsning på Galgebakke og på voldanlægget ved Ørkild.
- Forbedret vintervedligeholdelse af cykelbaner.
- Øgning af biodiversiteten, herunder i vejrabatterne.
- Forbedret vedligehold af Snedkeribygningen.
Administrationen arbejder endvidere med følgende temaer, som er afledt af tidligere trufne politiske beslutninger, eller udpeget i forbindelse med tidligere budgetprocesser.
- Områdeudvikling Skovparken.
- Geopark skiltning. (Bilag 2. – Geopark skiltning).
- Renoveringspulje og reduktion af efterslæb på havnens anlægskonstruktioner og bygninger. (Bilag 3. - Renoveringspulje og reduktion af efterslæb på havnens anlægskonstruktioner og bygninger).
Ifølge budgetproceduren anbefaler direktionen, at udvalgene med udgangspunkt i ECO-nøgletal drøfter muligheder og udfordringer indenfor udvalgenes områder med henblik på vurdering af serviceniveau og mulig finansiering af udvalgte temaer. Hvis de politiske drøftelser i fagudvalgene giver anledning til yderligere spørgsmål/analyser, vil dette kunne uddybes på det efterfølgende møde i juni.
ECO-nøgletallene for budget 2021 med tilhørende notat er vedlagt som bilag 4 (Bilag 4. ECO nøgletal Vejvæsen). I juni forventes nøgletallene at blive opdateret med regnskab 2020.
I lighed med tidligere år vil der i budgetmappen være et afsnit om ECO nøgletal, hvor budget 2021/regnskab 2020 tallene vil indgå.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Styrelsesloven.
Sagen afgøres i
Teknik- og Erhvervsudvalget.
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 06-05-2021
Teknik- og Erhvervsudvalget fortsætter drøftelsen af de beskrevne budgettemaer på juni mødet samt yderligere 3 temaer:
- Forlængelse af opnormeringen i BYG med 2 byggesagsbehandlere i 2022.
- Øge serviceniveauet for rengøring af de kommunale bygninger i forlængelse af den nuværende corona-rengøring
- Forøgelse af puljen til vedligeholdelse af legepladser med særligt henblik på naturlegepladsen
Relaterede bilag
Beslutningstema
I henhold til mødet i Teknik- og Erhvervsudvalget den 11. marts 2021 blev det besluttet at gennemføre projektet omkring udlægning af fast belægning på parkeringspladsen ved Demensbyen samt ændring af skiltningen ved Midtbyhallen.
Projektet er sat midlertidigt i bero, da man ønsker at undersøge muligheden for at skabe en alternativ adgang til parkeringspladsen via Bryghusvej, og i den forbindelse lade det indgå i budgetforhandlingerne for budget 2022.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget,
- At administrationen udarbejder et budgettema til budgetforhandlingerne for 2022 for etablering af alternativ adgang via Bryghusvej til parkeringspladsen.
- At rådighedsbeløbet på 700.000 kr. til udlægning af fast belægning på parkeringspladsen ved Demensbyen samt ændring af skiltningen ved Midtbyhallen overføres til budget 2022.
Sagsfremstilling
Jævnfør tidligere høringssvar i forbindelse med Lokalplan 612 vil man gerne undersøge muligheden for at skabe en direkte adgang til parkeringspladsen via Bryghusvej.
På den baggrund foreslås det, at projektet rykkes til budget 2022, hvor administrationen udarbejder et budgettema til budgetforhandlingerne for 2022 omkring etablering af en alternativ adgang.
Rådighedsbeløbet til udlægning af fast belægning på parkeringspladsen ved Demensbyen samt ændring af skiltningen ved Midtbyhallen skal i så fald ligeledes overføres til budget 2022.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er i anlægsbudgettet for 2021 afsat 700.000 kr. til projektet, som overføres til budget 2022.
CO2-Konsekvensvurdering
Sagen vurderes ikke at have konsekvens for CO2-udledningen.
Lovgrundlag
Ingen.
Sagen afgøres i
Teknik- og Erhvervsudvalget.
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 06-05-2021
Indstillingen godkendes.
Liste C kan ikke godkende indstillingen og henviser til Liste C’s tidligere rejste forslag.
Beslutningstema
Jævnfør ”Aftale om grøn omstilling af vejtransporten” er der afsat en statslig pulje på 150 mio. kr. til medfinansiering af cykelprojekter. Der kan søges tilskud til cykelprojekter, der forbedrer vilkårene for cyklisme, så det bliver endnu mere attraktivt at cykle. Herudover kan der søges om tilskud til viden- og innovationsprojekter.
Ved det seneste budgetforlig blev der afsat ekstra midler til cykelfremme, så rådighedsbeløbet er på 6,9 mio. kr. For at komme med et samlet bud på, hvor cykelfremmende tiltag kan anlægges, er cykelistforeninger involveret i kvalificeringen.
Nu skal der prioriteres cykelprojekter til udførelse i de kommende år. Udvalget skal desuden godkende udvalgte projekter til ansøgning om statslig medfinansiering samt frigivelse af rådighedsbeløbet Trafiksikkerhed Cykelstier på 5,76 mio. kr.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget,
- At der, som en del af den fremadrettede plan for cykelfremme i Svendborg, prioriteres cykelprojekter til udførelse jævnfør oplistede cykelprojekter i sagsfremstillingen.
- At det politisk godkendes, at der sendes ansøgning til Vejdirektoratet om statslig medfinansiering på følgende projekter:
- Strækningen Egensevej, Høje Bøge Vej, Skovsbovej i Svendborg by. (fra Voldgade til Ryttervej)
- Skovvej i Svendborg by. (fra Johannes Jørgensens Vej til Sankt Jørgens Vej)
- Ørbækvej gennem Gudbjerg. (fra Teglværksvej til Gudbjerglund)
- At de tre projekter ovenfor gennemføres med eller uden statslig medfinansiering.
- At administrationen bemyndiges til at planlægge og gennemføre de tre cykelprojekter efter administrationens disponering. Udvalget orienteres løbende om fremdriften.
- At rådighedsbeløbet Trafiksikkerhed Cykelstier på 5,76 mio. kr. frigives til igangsættelse af cykelprojekter på baggrund af politisk prioritering.
Sagsfremstilling
I forbindelse med ansøgninger om statslig medfinansiering af cykelprojekter i Svendborg Kommune, forudsættes en kommunal medfinansiering på minimum 50 pct. af anlægsudgiften. Det kommunale bidrag skal prioriteres inden for kommunernes anlægsramme.
Ansøgningskriterierne indbefatter:
- Ny infrastruktur dedikeret til cyklister
- At projektet bidrager til større sikkerhed for cyklister
- At flest muligt får gavn af projektet
- At projektet bidrager til bedre sammenhæng, f.eks. ved at styrke integrationen mellem den kollektive trafik og cykling
- At projektet koordineres med relevante aktører (primært ift. viden- og innovationsprojekter)
Ansøgningsguiden er vedlagt som bilag 1 (Bilag 1. Ansøgningsguide – Pulje til Cykelprojekter).
Ansøgningsfristen er den 17. maj 2021 kl. 12. Tilskudsmodtagernes accept af tilskud skal ske senest et år efter tilsagnet er givet.
I forbindelse med ansøgninger til Vejdirektoratet med henblik på statslig medfinansiering af cykelprojekter, har administrationen arbejdet videre med en plan for cykelstier og cykelfremme generelt i Svendborg Kommune. Arbejdet er lavet med udgangspunkt i Cykelruteplan 2014 og den kommende Kommuneplan, samt dialogmøde med Cykelistforbundet Lokalafdeling Svendborg, Lokalråd 5762 og Foreningen for fremme af Cykelsti mellem Ollerup og Svendborg
De udvalgte projekter er listet nedenfor. Der henvises til beskrivelser af projekterne i Cykelruteplan 2014 vedlagt som bilag 1 (Bilag 2. Cykelruteplan 2014). Der er desuden vedlagt kortmateriale over linjeføringerne på bilag 2 (Bilag 3. Kort over linjeføringer).
- Strækningen Egensevej, Høje Bøge Vej, Skovsbovej i Svendborg by. (fra Voldgade til sidevejen Tipsvænget) – Cykelruteplan s. 15
Overslag: 11.365.000 kr. ekskl. moms. (Strækning 1.740 m)
Egensevej og Høje Bøge Vej frem til Skovvej anlægges 2-1 vej. Fra Skovvej til Ryttervej anlægges fællessti i begge vejsider.
- Skovvej i Svendborg by. (fra Johannes Jørgensens Vej til Sankt Jørgens Vej) – Cykelruteplan s. 20
Overslag: 6.500.000 kr. ekskl. moms. (Strækning 850 m)
Der anlægges fællessti i hver vejside. Parkeringsbane ændres til båse med vigemuligheder.
- Ørbækvej gennem Gudbjerg. (fra Teglværksvej til Gudbjerglund) – Cykelruteplan s. 56
Overslag: 1.725.000 kr. ekskl. moms. (Strækning 450 m)
Kørebanen udvides i hver vejside således, at der kan opstreges cykelkantbaner.
- Fåborgvej i Svendborg by (mellem Ole Rømers Vej og Vestergade) – Cykelruteplan s. 30
Overslag: 2.460.000 kr. (Strækning 310 m)
Der anlægges fællessti eller alternativ afmærket cykelbane. Hele strækningen kan etableres.
- Assensvej i Kirkeby. (mellem Issøskolen og Hovedvejen) – Cykelruteplan s. 55
Overslag: 5.100.000 kr. ekskl. Moms. (Strækning 1.100 m)
Dobbeltrettet cykelsti i eget tracé.
- Skårupøre Strandvej. (fra Hestehaven til Skårupøre by) – Cykelruteplan s. 59
Overslag: 14.530.000 kr. ekskl. moms. (Strækning 3.900 m)
Kørebane udvides i hver vejside således, at der kan opstreges cykelkantbaner. Administrationen foreslår at cykelprojektet udføres i etaper.
- Landevejen ved Hesselager. (fra Broholmvej til Hesselager by) – Cykelruteplan s. 57
Overslag fra 2020: 19.600.000 kr. ekskl. moms. (Strækning 3.600 m)
Enkelrettet cykelsti i eget tracé i begge vejsider. Administrationen foreslår at cykelprojektet udføres i etaper.
- Stenmurevej ved Hesselager. (fra landevejen til Lundeborg) – Cykelruteplan s. 57
Overslag: 15.000.000 kr. ekskl. moms. (Strækning 3.470 m)
Kørebanen udvides i hver vejside således, at der kan opstreges cykelkantbaner. Administrationen foreslår at cykelprojektet udføres i etaper.
På baggrund af ovenstående er der udarbejdet to forslag til prioritering af projekterne.
Det første forslag til prioritering har administrationen begrundet i ansøgningskriterier til statslig medfinansiering og dialogmøder med Cykelistforbundet Lokalafdeling Svendborg, Lokalråd 5762 og Foreningen for fremme af Cykelsti mellem Ollerup og Svendborg. Administrationens forslag til prioritering følger listen ovenfor i forhold til cykelprojekt angivet med nr. 1, 2 og 3, hvor cykelprojekt nr. 1 har højeste prioritering og nedefter. Cykelprojekter angivet med nr. 4 til 8 vægtes lige højt af administrationen til udførelse på baggrund af ansøgningskriterier fra Vejdirektoratet og dialogmøde.
Det andet forslag er udarbejdet jævnfør beregningsmodellen fra Rambøll, som anvendes i forbindelse med Trafiksikkerhedsplanen 2020-2024. Projekternes score er vedlagt som bilag 4 (Bilag 4. Vægtning af cykelforbindelser), hvor først kommende projekt har højeste score og nedefter. I forbindelse med vægtningen har det været nødvendigt at dele cykelprojekt angivet som nr. 2 ovenfor i to projekter. Projektet er delt i Skovvej syd for Sundbrovej (5700) og Skovvej nord for Sundbrovej (5700), da de to strækninger har forskellige trafikbilleder i forbindelse med vægtningen. Cykelprojekt nr. 2 kan derfor betragtes som et samlet eller to projekter.
Med henblik på ansøgning til Vejdirektoratet forslår administrationen, at det politisk godkendes, at der sendes ansøgning om statslig medfinansiering på cykelprojekt angivet med nr. 1, 2 og 3, da disse er udvalgt på baggrund af ansøgningskriterierne.
Såfremt der ikke gives statslig medfinansiering, forslår administrationen fortsat, at det politisk prioriteres at igangsætte cykelprojekter angivet med nr. 1, 2 og 3 ovenfor.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Nedenfor er illustreret forskellige scenarier, hvor hver tabel viser, hvornår rådighedsbeløb fra budget 2021 til 2024 skal søges frigivet.
Tabellerne er udelukkende eksempler, da det bl.a. afhænger af politisk prioritering af cykelprojekter, eventuel statslig medfinansiering, og i så fald hvilket projekt og den procentvise størrelse af statslig medfinansiering.
Uden statslig medfinansiering:
Cykelprojektnummer | Nr. 1: 11.4 mio. kr. | Nr. 2: 6.5 mio. kr. | Nr. 3: 1.7 mio. kr. |
|
|
|
|
Budget 2021: 5.76 mio. kr. | X |
|
|
Budget 2022: 6.9 mio. kr. | X | X |
|
Budget 2023: 6.9 mio. kr. |
| X | X |
Budget 2024: 6.9 mio. kr. |
|
| X (restbeløb 6.86 mio.kr.) |
Med statslig medfinansiering på 40% til projekt nr. 1:
Cykelprojektnummer | Nr. 1: 6.84 mio. kr. | Nr. 2: 6.5 mio. kr. | Nr. 3: 1.7 mio. kr. |
|
|
|
|
Budget 2021: 5.76 mio. kr. | X |
|
|
Budget 2022: 6.9 mio. kr. | X | X |
|
Budget 2023: 6.9 mio. kr. |
| X | X (restbeløb 4.52 mio.kr.) |
Budget 2024: 6.9 mio. kr. |
|
|
|
Med statslig medfinansiering på 40% til projekt nr. 2:
Cykelprojektnummer | Nr. 1: 11.4 mio. kr. | Nr. 2: 3.9 mio. kr. | Nr. 3: 1.7 mio. kr. |
|
|
|
|
Budget 2021: 5.76 mio. kr. | X |
|
|
Budget 2022: 6.9 mio. kr. | X | X |
|
Budget 2023: 6.9 mio. kr. |
| X | X (restbeløb 2.56 mio.kr.) |
Budget 2024: 6.9 mio. kr. |
|
|
|
Med statslig medfinansiering på 40% til projekt nr. 1 og 2:
Cykelprojektnummer | Nr. 1: 6.84 mio. kr. | Nr. 2: 3.9 mio. kr. | Nr. 3: 1.7 mio. kr. |
|
|
|
|
Budget 2021: 5.76 mio. kr. | X |
|
|
Budget 2022: 6.9 mio. kr. | X | X | X (restbeløb 0.22 mio.kr.) |
Budget 2023: 6.9 mio. kr. |
|
|
|
Budget 2024: 6.9 mio. kr. |
|
|
|
CO2-Konsekvensvurdering
Man må formode, at det har en positiv konsekvens for CO2-udledningen, når der igangsættes cykelfremmende tiltag.
Lovgrundlag
Vejloven
Sagen afgøres i
Teknik- og Erhvervsudvalget
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 06-05-2021
Indstillingen godkendt.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Fyrtårnet Byparkens Vuggestue flyttes fra den nuværende placering i det udsatte boligområde til Hjortøhus, og der bevilliges en anlægsramme til etablering af vuggestue- og børnehavepladser.
Indstilling
Direktionen indstiller til,
- Børne- og Ungeudvalget, at der overfor Økonomiudvalget og Byrådet anbefales,
- At Fyrtårnet Byparkens Vuggestue flyttes til Hjortøhus og at der etableres 25 vuggestuepladser og 60 børnehavepladser.
- Teknik- og Erhvervsudvalget, at der overfor Økonomiudvalget og Byrådet anbefales,
- At der bevilliges en samlet anlægsramme på 13,1 mio. kr., som finansiers via kassen.
- At anlægsrammen indarbejdes med et rådighedsbeløb på 2,0 mio. kr. i 2021 og 11,1 mio. kr. i 2022.
- At der ved projektets afslutning tilføres kassen 0,865 mio. kr. i 16 år i sparet drift.
- At rådighedsbeløbet i 2021 frigives.
- Teknik og Erhvervsudvalget,
- At brugen af ekstern rådgiver godkendes.
- Økonomiudvalget,
- At Hjortøhus tages af salgslisten.
Sagsfremstilling
Forvaltningen har den 25. januar 2021 modtaget en anmodning fra bestyrelsen i det selvejende dagtilbud Fyrtårnet Byparkens Vuggestue om, at flytte børnehuset ud af det udsatte boligområde og anvende Hjortøhus grundet loven om bedre fordeling i dagtilbud.
Bestyrelsen ønsker at genetablere det nuværende antal vuggestuepladser og etablere børnehavepladser, såfremt behovet opstår. Fyrtårnet Byparkens Vuggestue har i dag 30 vuggestuepladser. Bestyrelsen ønsker at flytte ud af det udsatte boligområde inden udgangen af 2024, hvor dispensationen fra reglen om at tilbyde to pladser udløber.
Svendborg Kommunes dispensation fra reglen om at tilbyde to pladser udløber med udgangen af 2024. Det betyder, at der fra 2025 skal være en ekstra kapacitet på ca. 20 dagpleje- eller vuggestuepladser i Svendborg by for at opretholde den nuværende kapacitet af dagpleje- og vuggestuepladser.
Børne- og Ungeudvalget drøftede sagen på udvalgsmødet den 14. april 2021. Forvaltningen har siden udvalgsmødet været i dialog med bestyrelsen, som efterfølgende har indsendt deres bemærkninger og anbefalinger (se vedhæftede bilag).
Børnetalsprognose og kapacitet 2021-2025
I Svendborg by forventes der i 2021-2025 ledige børnehavepladser. Svendborg by har en positiv krydsbelægning på 54 pr. 1. april 2021, det vil sige at 54 børn bosiddende i andre skoledistrikter ønsker plads i Svendborg by.
Når krydsbelægningen indregnes er der ikke et tilstrækkeligt antal ledige børnehavepladser til rådighed i Svendborg by. I Svendborg by skal der være ledige børnehavepladser til at håndtere udsving i børnetal afledt af eksempelvis større nettotilflytning eller nedgang i private tilbudstypers kapacitet i Svendborg bys fire skoledistrikter og i kommunens øvrige skoledistrikter, såfremt behovet opstår. Det skal bemærkes at der som følge af nedlæggelsen af Fyrtårnet Børnegården Byparken pr. 1. januar 2021 er nedlagt 70 børnehavepladser i Svendborg by.
Såfremt anmodningen fra bestyrelsen i Fyrtårnet Byparkens Vuggestue imødekommes skal der ikke tilvejebringes den ekstra kapacitet som fra 2025 skal være til rådighed som følge af reglen om at tilbyde to pladser. Der er herved ikke børnehuse beliggende i det udsatte boligområde, men seks børnehuse i umiddelbar nærhed af det udsatte boligområde (se vedhæftede bilag).
Det forventes at der er behov for at etablere ca. 25 vuggestuepladser i Hjortøhus for at opretholde den nuværende kapacitet af dagpleje- og vuggestuepladser i Svendborg by. Med 25 vuggestuepladser skal der etableres ca. 60 børnehavepladser i Hjortøhus for at vuggestuebørn kan tilbydes børnehaveplads i samme børnehus.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Det anslås af den samlede anlægsøkonomi udgør 13,1 mio. kr., når der bygges og renoveres på A-niveau. Projektet indeholder en tilbygning, ombygning af eksisterende forhold, indretning af børnetoiletter, handicaptoiletter, puslepladser, produktionskøkken, inventar, garderober, liggehal, etablering af legeplads, intern- og ekstern rådgivning samt byggesagsgebyr.
Der søges på den baggrund en anlægsramme på 13,1 mio. kr., som finansieres af kassen, samt at der ved projektets afslutning tilføres kassen 0,865 mio. kr. i 16 år i sparet drift.
Ved projektets afslutning forventes det at Fyrtårnet Byparkens Vuggestue nuværende driftsramme kan reduceres med 0,092 mio. kr. årligt, da udgiften til leje bortfalder. Herudover frigives der 0,773 mio. kr. årligt fra 2022 som følge af nedlæggelsen af Fyrtårnet Børnegården Byparken fra 1. januar 2021.
Udgiften til rådgiver forventes at overstige grænsebeløbet på 0,15 mio. kr., hvorfor der søges om godkendelse af brug af ekstern rådgiver.
Byrådet godkendte den 30. juni 2020 at sælge eller udleje Hjortøhus. For at skabe plads til Fyrtårnet Byparkens Vuggestue, anbefales det overfor Økonomiudvalget at Hjortøhus tages af salgslisten.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen.
Sagen afgøres i
Byrådet.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 05-05-2021
Indstilles.
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 06-05-2021
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Byrådet og det godkendes, at der kan anvendes ekstern rådgiver.
Beslutning i Økonomiudvalget den 18-05-2021
Indstilles. Liste Ø var imod, idet man mener, at institutionen i samme forbindelse bør omdannes til en kommunal institution og personalet virksomhedsoverdrages.
Beslutning i Byrådet den 25-05-2021
?
Beslutningstema
Landsbyklyngen Gudmekongens Land har rettet henvendelse til Svendborg Kommune, da de ønsker at opsætte informationsskilte i Gudme og omegn. Svendborg Kommune har ikke tidligere haft denne type skilte opsat i lokalområder.
På den baggrund skal udvalget godkende opsætning af informationsskilte i lokalområder i Svendborg Kommune.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget,
- At udvalget godkender enten forslag A eller B
A) At ansøgningen fra Landsbyklyngen Gudmekongens Land godkendes.
B) At ansøgningen fra Landsbyklyngen Gudmekongens Land godkendes, såfremt Svendborg Kommunes logo og teksten ”Et lokalområde i Svendborg Kommune” tilføjes informationsskiltene.
Sagsfremstilling
På baggrund af Landsbyklyngen Gudmekongens Lands ansøgning, vedlagt som bilag 1 (Bilag 1. Ansøgning fra Landsbyklyngen Gudmekongens Land), har administrationen kontaktet Vejdirektoratet vedrørende lovmæssig hjemmel til opsætning af informationsskilte.
Ifølge Vejdirektoratets besvarelse er der ikke noget i vejen for at opsætte informationsskiltene, hvis informationen er med vejkort over et større eller mindre geografisk område, når det opsættes på parkeringspladser, rastepladser eller lignende steder. Skiltet kan endvidere indeholde informationer om veje, lokaliteter, servicefaciliteter, skove og lignende. Det er vigtigt, at den officielle skiltning er vist med den officielle udformning af fx stirutetavler m.m. Det er også muligt fx at angive en internetadresse eller en QR-kode for direkte adgang til en hjemmeside med aktuel information.
Det er desuden en betingelse, at informationsskiltet opsættes langs med vejen og ikke på tværs. Årsagen hertil er, at informationsskiltet ikke må være forstyrrende for den kørende trafik. Endvidere bør omgivelserne for placeringen af skiltet være egnet for fodgængere og lignende, evt. også med parkeringsmulighed i umiddelbar nærhed. Vejdirektoratets besvarelse er vedlagt som bilag 2 (Bilag 2. Besvarelse fra Vejdirektoratet).
Jævnfør Vejdirektoratets svar er der ingen lovmæssig hjemmel hos dem for at afvise ansøgningen fra Landsbyklyngen Gudmekongens Land.
Administrationen foreslår, at udvalget godkender opsætningen af skiltene ved Gudme og omegn såfremt placeringen og indholdet på informationsskiltene er i overensstemmelse med ovenstående svar fra Vejdirektoratet. Hvis udvalget godkender ansøgningen, skal indholdet samt placeringen af skiltene derfor behandles og godkendes af Svendborg Kommunes vej- og byggemyndigheder.
Da et af skiltene ønskes placeret inden for strandbeskyttelseslinjen, skal informationsskiltet desuden godkendes af Kystdirektoratet, før det opsættes.
For at sikre en fremadrettet ensartethed på informationsskilte i lokalområderne i Svendborg Kommune foreslår administrationen, at udvalget godkender, at skiltene tilføjes Svendborg Kommunes logo og teksten ”Et lokalområde i Svendborg Kommune”. Et forslag til udformning er vedlagt som bilag 3 (Bilag 3. Skilt med Svendborg Kommunes logo).
Administrationen forventer, at kommunen vil modtage henvendelserne fra andre lokalområder om at opsætte lignende informationsskilte. Derfor foreslår administrationen, at informationsskiltene i lokalområderne viser lokalområdernes tilhørsforhold til Svendborg Kommune.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Landsbyklyngen Gudmekongens Land skal selv finansiere produktion, opsætning og vedligeholdelse af informationsskiltene.
CO2-Konsekvensvurdering
Sagen vurderes ikke at have konsekvens for CO2-udledningen.
Lovgrundlag
Vejloven
Bekendtgørelsen om anvendelse af vejafmærkning
Sagen afgøres i
Teknik- og Erhvervsudvalget
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 06-05-2021
Indstillingens forslag B godkendes med bemærkning om, at Cittaslow logoet tilføjes.
Liste C, Liste V og Løsgænger Jens Munk kan ikke godkende indstillingens forslag B, idet de mener, at forslag A skal fremmes med en tilføjelse af Svendborg Kommunes logo og Cittaslow logoet.
Beslutningstema
Der er givet tilladelse til opførelse af alment boligbyggeri på Søkildevej. I den forbindelse er der givet et antal dispensationer fra lokalplanerne for ejendommen. Baggrunden for sagen og håndtering af dispensationer forelægges Teknik- og Erhvervsudvalget til orientering.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget,
- at orienteringen om byggeri på Søkildevej tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Der blev den 29. april 2020 givet byggetilladelse til opførelse af boligbyggeri på Søkildevej i Svendborg, se bilag 1 (Bilag 1. Byggetilladelse) og bilag 2 (Bilag 2. Bilag til byggetilladelse). Forud for byggetilladelsen er der vedtaget en ny lokalplan for området til netop det godkendte projekt.
Ejendommen er omfattet af to lokalplaner, se bilag 3 (Bilag 3. oversigtskort). Den eksisterende lokalplan, se bilag 4 (Bilag 4. Lokalplan nr. 210) og den nye lokalplan, se bilag 5 (Bilag 5. Lokalplan nr. 634).
Byggetilladelsen omfatter opførelse af 74 boliger på ejendommen. I forbindelse med byggetilladelsen er der givet otte dispensationer fra de to lokalplaner, se bilag 6 (bilag 6. Dispensationer i forbindelse med byggetilladelsen). Efter byggetilladelsen er der givet yderligere en dispensation, se bilag 7 (Bilag 7. Dispensation vedrørende bebyggelsesprocent). Der er aktuelt søgt om yderligere en dispensation vedrørende udformning af vinduer, se bilag 8 (Bilag 8. Dispensationsansøgning vedrørende vinduer). Endelig er der et uafklaret forhold vedrørende terrænregulering nærmere end 1,5 m fra naboskel, som efter administrationens opfattelse er i strid med lokalplanen. Der er imidlertid uenighed om fortolkningen af dette forhold, da rådgiver her er af den opfattelse, at terrænreguleringen er i overensstemmelse med lokalplanen. Da dette spiller en central rolle i sagen, og særligt i forhold til naboernes gener, vil spørgsmålet blive sendt til ekstern juridisk vurdering. Dette kan eventuelt resultere i en ansøgning om dispensation afhængig af udfaldet. Da spørgsmålet om indbliksgener er centralt for flere naboer, overvejes det også at sende dette til juridisk vurdering ved samme lejlighed.
De meddelte dispensationer omfatter (se nærmere i bilag 6 (bilag 6. Dispensationer i forbindelse med byggetilladelsen) og bilag 7 (Bilag 7. Dispensation vedrørende bebyggelsesprocent)):
- Placering uden for byggefelter.
- Stibredde.
- Parkeringspladser.
- Facadehøjde.
- Taghældning.
- Krav om tegl på tagene.
- Intern afskærmning fra billygter.
- Afstand til skel mod vej (Søkildevej) og erhvervsbygning på Vilhelmskildevej.
- Bebyggelsesprocent.
Lokalplan nr. 634 blev udarbejdet med det formål at give mulighed for at realisere et projektforslag fra rådgiveren på projektet. Efter lokalplanens godkendelse kunne det imidlertid konstateres, at projektforslaget ikke længere kunne rummes inden for lokalplanens rammer. Det skyldes særligt en skærpende bestemmelse om højder i forhold til skel. Der har derfor været en proces med omprojektering og vurdering af muligheden for at løse udfordringerne ved anvendelse af dispensationer fra lokalplanen. Det har ført til, at rådgiver har måttet ændre projektet, og der desuden er meddelt et antal dispensationer. Fælles for dispensationerne er, at det er vurderet, at de ikke strider mod lokalplanens formål og ikke medfører væsentlige gener for naboerne. Netop af hensyn til naboerne blev der givet afslag på ansøgning om dispensation vedrørende placering af cykelskure i skel.
Sagens status netop nu er, at byggeriet er under opførelse på baggrund af den meddelte byggetilladelse.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Planloven
Sagen afgøres i
Teknik- og Erhvervsudvalget
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 06-05-2021
Teknik- og Erhvervsudvalget kan ikke tage orienteringen til efterretning og anmoder administrationen om at have fokus på øget koordination ved fremtidige lokalplanprocesser.
Endvidere anmodes administrationen om i forbindelse med fremtidige lokalplaner at anskueliggøre betydningen af terrænregulering, inklusiv byggemodning.
Endelig anmodes administrationen om at forelægge en sag til politisk behandling, så der i forbindelse med byggeriets færdiggørelse kan stilles krav til blandt andet vilkår om afskærmning til naboer.
Løsgænger Jens Munk kan ikke tage orienteringen til efterretning og afgiver følgende mindretalsudtalelse:
”Undertegnede kan ikke godkende indstillingen, da jeg ikke er enig i, at forvaltningen har givet dispensationer på følgende punkter 1-2-4-6-8-9 til bygherre. Det skal naturligt også ses ud fra den begrundelse, at der i forvejen er givet politisk tilladelse til et alt for massivt byggeri på grunden til gene for områdets beboere”.
Liste V kan ikke tage orienteringen til efterretning og afgiver følgende mindretalsudtalelse:
”Venstre er ikke enig i, at udvalget med sin udtalelse har adresseret de problemer som er opstået på grund af de manglende oplysninger i lokalplanen om terrænregulering og dispensationer. Dermed er der heller ikke gjort noget for at forbedre forholdene for naboerne på stedet”.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Enhedslistens byrådsgruppe.
Sagsfremstilling
Enhedslistens byrådsgruppe ønsker følgende behandlet på Teknik- og Erhvervsudvalgets møde den 6. maj 2021:
” Sikring og udvikling af Naturskolen i Skårup Skovmølle
Muligheden for at flytte Naturskolen fra Skårup Skovmølle til Tipsvænget (som FGU fraflytter) har været overvejet i administrationen. Det bliver kritiseret af lærerne på Naturskolen fordi mulighederne for naturformidling ved Tipsvænget er langt dårligere. Derfor bør alle overvejelser om at flytte Naturskolen skrinlægges.
By og Land har i februar henvendt sig til byrådet for at få sikret de bevaringsværdige bygninger ved Skårup Skovmølle.
Derfor bør Skårup Skovmølle sikres som bevaringsværdige bygninger, og der skal lægges en plan for at Naturskolen fortsat kan udvikles på den nuværende beliggenhed.
Enhedslisten foreslår derfor:
- Administrationen arbejder ikke videre med overvejelser om at flytte Naturskolen.
- Administrationen redegør for hvilke tiltag, der er nødvendige for at sikre bygningerne ved Skårup Skovmølle.
- Der udarbejdes budgettema for sikring og eventuel kommende udnyttelse af de bevaringsværdige bygninger ved Skårup Skovmølle.
Omtale i Fyns Amts Avis
https://faa.dk/artikel/naturskole-advarer-flytning-vil-sv%C3%A6kke-undervisning”
Tilføjelse til behandling i Børne- og Ungeudvalget den 02-06-2021
Bilaget ”Notat om naturskolen” er tilføjet som supplerende information om Natur- og Miljøskolens aktiviteter til Børne- og Ungeudvalgets baggrund.
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 06-05-2021
Teknik- og Erhvervsudvalget anmoder Børn- og Ungeudvalget om at tage stilling til Naturskolens fremtidige placering.
Under forudsætning af, at Naturskolen skal forblive på den nuværende placering, anmodes administrationen om at forberede en sag til Teknik- og Erhvervsudvalgets drøftelse af bygningernes fremtidige anvendelse, herunder sikre en opdateret SAVE registrering og udkast til et budgettema.
Beslutningstema
Sager til orientering.
Indstilling
Direktionen indstiller, at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Udvalgsformanden:
Udvalgsmedlemmer:
På baggrund af spørgsmål fra Per Nykjær Jensen (Liste V) orienterer administrationen om forhold ved Broholm Lokalplan 86.
På baggrund af spørgsmål fra Jesper Kiel (Liste Ø) orienterer administrationen om byggeri ved Ydunshave 10, herunder forhold vedrørende beskyttet dige og hulvej.
Administrationen:
Der orienteres om en række temaer, jævnfør Bilag 1 (Bilag 1. Orientering fra administrationen):
- Orientering vedr. ophævelse af lokalplan nr. 86 ved Broholm Gods
- Orientering vedrørende byggesag på Saugskær Allé 8 (Bilag 2. Afgørelse fra Byggeklageenheden).
Der orienteres endvidere om:
- Opsætning af ekstra affaldsspande ved Klosterplads og Frederiksgade.
- Prioritering af rullegræs på de nye aktivitetsfelter ved Frederiksø i forbindelse med åbningen af den nye Brygge.
- Ændring af 24-timers parkering ved Midtbyhallen til 3 timers parkering imens hallen anvendes til testcenter.
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 06-05-2021
Orienteringen blev taget til efterretning.
Beslutningstema
Evaluering af udvalgets arbejde.
Indstilling
Direktionen indstiller, at udvalget drøfter sagen.
Sagsfremstilling
På Byrådets seminar i juni 2018 besluttede alle fagudvalg, at der årligt skal ske en evaluering af udvalgets arbejde på udvalgets møde i december.
Udvalget evaluerer og drøfter følgende:
- Hvordan opleves den politiske arbejdsplads i udvalget?
- Hvordan opleves samarbejde med kollegerne i udvalget?
- Hvad er forventningerne til administrationen?
- Hvordan fungerer samspillet med administrationen?
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen.
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse.
Sagen afgøres i
Teknik- og Erhvervsudvalget.
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 03-12-2020
Sagen blev udsat.
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 14-01-2021
Sagen blev udskudt.
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 06-05-2021
Sagen udsættes.