Social- og Sundhedsudvalget
Referat • 2. april 2019 kl. 15.30
Indhold
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 02-04-2019
Godkendt.
Beslutningstema
Social- og Sundhedsudvalgets årsberetning 2018 til godkendelse.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At udvalgets bidrag til regnskab og årsberetning 2018 fremsendes til endelig godkendelse i Byrådet.
Sagsfremstilling
Social- og Sundhedsudvalgets bidrag til kommunens årsberetning for 2018 foreligger til godkendelse.
Beretningen indeholder økonomiske oversigter på politikområdeniveau samt beskrivelser, nøgletal og opfølgning på mål under ”Hvad nåede vi i 2018”.
Regnskab for Social- og Sundhedsvalget viser et forbrug på 942,4 mio. kr. på serviceudgifterne, som set i forhold til budgettet giver et mindreforbrug på 9,3 mio. kr. Hertil skal tillægges merindtægt på særligt dyre enkeltsager på 6,1 mio. kr., hvorefter mindreforbruget summer til 15,4 mio. kr.
Langt hovedparten af mindreforbruget er reserveret til takstinstitutioner, statslige projekter, kompetenceudvikling, besparelsespulje ifm. delforlig m.v. og kan derfor ikke anvendes til andre formål.
På overførselsudgifterne ses et forbrug på 234,7 mio.kr., som i forhold til budgettet giver et merforbrug på 14,9 mio. kr. Herfra skal trækkes merindtægten vedr. statsrefusion særligt dyre enkeltsager, hvorefter overførselsudgifterne summer til et merforbrug på 21,1 mio. kr.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Udvalgets bidrag til regnskab 2018 og overførsler jævnfør overførselsreglerne indgår i kommunens samlede regnskab for 2018.
Jf. nye overførselsregler, som blev godkendt på Økonomiudvalgets møde d. 19. marts, vil udvalgets mindreforbrug på serviceudgifterne som udgangspunkt blive overført til 2019. Dog besluttede Økonomiudvalget samtidig, at Social- og Sundhedsudvalgets overførsler til 2019 reduceres med 4,6 mio. kr., samt at engangsbesparelsen på 2,5 mio. kr. på ældreområdet i 2020, jf. delforlig, tilbageføres.
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse.
Svendborg Kommunes bevillingsregler.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 02-04-2019
Fremsendelse til Byrådet godkendt.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Drøftelse af temaer til budget 2020.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At udvalget drøfter temaer til budget 2020 og finansieringsmuligheder.
Sagsfremstilling
I henhold til budgetproceduren for 2020 drøftes udvalgets egne temaer / indsatser og eventuelle særlige udfordringer samt forslag til finansiering.
Følgende temaer blev besluttet på mødet i udvalget d. 5. marts 2019:
- Masterplan for fremtidens ældreliv
- Udsatte unge – tobak, misbrug og psykisk sårbarhed
- Demenscenter Sydfyn
Der er udarbejdet foreløbige beskrivelser til temaer vedr. røgfri fremtid/unge og Demenscenter Sydfyn, hvor der peges på konkrete indsatser. I forhold til psykisk sårbare unge peges der i bilagte notat på en bredere indsats med initiativer på flere udvalgsområder. Dette notat vil også indgå i budgetdrøftelserne i Børn- og Ungeudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, og udvalgene skal vurdere, om der skal arbejdes videre i de angivne retninger.
Temaet vedrørende masterplanen beskrives til udvalgsmødet i maj måned.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Jf. budgetproceduren skal udgiften ved temaer ledsages af forslag til finansiering inden for fagudvalgets egen budgetramme.
Lovgrundlag
Den kommunale styrelseslov.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 02-04-2019
Udvalget ønsker, at der arbejdes videre med Demenscenter Sydfyn og Røgfri Fremtid med forslag til finansiering på det kommende møde.
Udvalget ønsker at have et fællesmøde med Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Børn- og Ungeudvalget om emnet unge om psykisk sårbarhed og misbrug.
Der ønskes endvidere beskrevet et tema omkring rygeforskningsprojektet.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Fritvalgspriser for 2019 for praktisk hjælp og personlig pleje samt efterregulering af private leverandører vedr. 2018.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At vejledende priser vedrørende praktisk hjælp og personlig pleje for 2019 godkendes.
- At der foretages efterregulering af de private leverandører for 2018.
Sagsfremstilling
I henhold til lov om social service skal priserne for praktisk hjælp og personlig pleje beregnes på baggrund af kommunens gennemsnitlige langsigtede omkostninger. Priserne for 2019 er beregnet på baggrund af regnskab 2018. I forlængelse af beregningen opgøres en eventuel efterregulering i forhold til de private leverandører.
Der skal som minimum beregnes timepriser for praktisk hjælp og personlig pleje på henholdsvis hverdag og ubekvemme tider. I Svendborg Kommune beregnes timepriser for praktisk hjælp, som leveres på hverdage, og for personlig pleje om dagen på hverdage og i weekender/helligdage samt om aftenen og natten. Det giver en hensigtsmæssig styringsmulighed og en mere korrekt afregning.
Kommunale leverandører: Timepris for 2018 og vejledende timepris fra 1. januar 2019.
Kommunal pris ex.moms | 2018-pris | 2019-pris |
Praktisk hjælp | 259 | 265 |
Personlig pleje dag - hverdag | 309 | 317 |
Personlig pleje dag – weekend | 407 | 419 |
Personlig pleje – aften | 461 | 473 |
Personlig pleje – nat | 742 | 766 |
Private leverandører: Timepris for 2018 og vejledende timepris fra 1. januar 2019.
Privat pris ex.moms | 2018-pris | 2019-pris |
Praktisk hjælp | 331 | 335 |
Personlig pleje dag - hverdag | 380 | 388 |
Personlig pleje dag – weekend | 479 | 489 |
Personlig pleje – aften | 533 | 544 |
Personlig pleje – nat | 814 | 837 |
Forskellen på den kommunale pris og den private pris er driftsudgifter og overhead.
Stigningen i timepris fra 2018 til 2019 udgør 1,5 - 2,8 % for de private leverandører. Den generelle lønudvikling er til sammenligning på 1,13% hvortil kommer særlige midler afsat til lønstigninger til SOSU-personale (”rekrutteringspuljen”) svarende til ca. 0,8%.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Efterreguleringen af de private leverandører vedr. 2018 udgør ca. kr. 12.000.
Lovgrundlag
Lov om social service.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 02-04-2019
Godkendt.
Beslutningstema
Mette Kristensen (V) og René Haahr (V) stiller forslag om, at Social- og Sundhedsudvalget træffer beslutning om, at Den Blå Lagune lukkes.
Indstilling
Venstre stiller forslag om:
- At tilbuddet ”Den Blå Lagune” (DBL) bringes til ophør.
- At herefter kan der indledes undersøgelser om et lignende tilbud skal tilbydes et andet sted i byen.
Sagsfremstilling
Gennem mere end 15 år har vi set gennem fingre med, at der åbenlyst bliver handlet med stoffer fra DBL – primært hash.
Venstre kan ikke acceptere, at der midt i byens kerne – mindre end 100 m fra legeplads for børn og unge – ved et rekreativt område, der skal være kendetegnende for byens nerve og sjæl og ved det vindue, som havnen er for byens gæster, sælges hash og drives smugkro.
Venstre anerkender, at der er behov for et fristed, hvor de nuværende brugere af DBL kan være. Dog mener vi, at den nuværende placering er ualmindelig forkert, især i anerkendelsen af, at der ER et stigende problem med unge i Svendborg, der ryger hash.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Sagen har ingen økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 02-04-2019
Udvalget ønsker at fremskynde processen med henblik på en alternativ placering af Den Blå Lagune i samarbejde med brugerne. Der fremlægges en plan for processen på førstkommende møde.
Hashhandel i tilknytning til kommunalt værested er uacceptabel, og udvalget vil drøfte sagen på førstkommende møde.
Beslutningstema
Håndtering af restarv efter Morten P. Hansen og Maren S. Hansen
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Restarv på ca. 240.000 kr. efter Morten P. Hansen og Maren S. Hansen udbetales til Stenstrup Plejecenter til disponering af midlerne inden for testamentets rammer.
- Stenstrup Plejecenter aflægger regnskab for anvendelse af midlerne til administrativ godkendelse.
Sagsfremstilling
Den tidligere Egebjerg Kommune arvede midler efter Morten Peder og Maren Sofie Hansen. I overensstemmelse med testamentet blev det meste af arven anvendt til opførelse af ældreboliger. Restbeløbet efter byggeriet lyder i dag på ca. 240.000 kr.
Af testamentet fremgår det, at midlerne primært skal anvendes til dækning af udgifter i forbindelse med opførelse af plejehjem, pensionistboliger eller alderdomshjem i Stenstrup. Det er administrationen i Svendborg Kommunes vurdering, at der ikke er behov for yderligere boliger i Stenstrup. I den situation skal midlerne ifølge testamentet anvendes til løsning af andre sociale opgaver i Stenstrup By, som fortrinsvis kommer syge eller ældre mennesker til gode.
Administrationen foreslår på baggrund heraf, at de resterende midler videreføres til Stenstrup Plejecenter, der kan disponere over midlerne inden for testamentets rammer. Midlerne kan således bruges til indretning på Stenstrup Plejecenter, arrangementer og indkøb primært for beboere og pårørende, men også for andre besøgende, herunder gæster i dagcenteret.
Anvendelse af midlerne skal drøftes med brugere og pårørende på Stenstrup Plejecenter, og Plejecentrets regnskab for anvendelse af midlerne skal forelægges til administrativ godkendelse
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 02-04-2019
Godkendt.
Beslutningstema
Social- og Sundhedsudvalgets orientering om aktiviteter i 2018 afholdt af midler fra arv efter:
- Ejner Marius Larsen, Stenstrup Plejehjems beboerlegat.
Indstilling
Administrationen indstiller,
- At regnskabet for arrangementer i 2018 finansieret af arv efter Ejner Marius Larsen, Stenstrup Plejehjems beboerlegat, tages til efterretning.
- At fremover aflægges regnskab for anvendelse af midlerne til administrativ godkendelse.
Sagsfremstilling
Ifølge beslutning i Socialudvalget april 2011 skal udvalget orienteres om regnskab for afholdte midler fra arven efter Ejner Marius Larsen, Stenstrup Plejehjems beboerlegat. Legatet bestyres af lederen af Stenstrup Plejecenter samt to beboervalgte repræsentanter.
Der har i 2018 være afholdt musikalske arrangementer med bl.a. Lotte Riisholt, Dyveke revy- og filmmusik, Lise Nees og underholdning leveret af Lykke Musik og Events.
I alt har der været afholdt udgifter for 26.552,50 kr. i 2018. Arven udgør herefter 318.780 kr.
Udover ovenstående arv på Stenstrup Plejehjem er der en arv efter Otto Henning Münster, Ulbølle Sogn. Her resterer der godt 10.000 kr. (plus eventuelle kommende ubrugte midler). Social- og Sundhedsudvalget besluttede på møde den 5. februar 2019 at tildele de resterende midler under arven til Ulbølle Forsamlingshus med henblik på anvendelse inden for testamentets forskrifter. Udvalget besluttede endvidere, at regnskabet for anvendelse af de resterende midler ikke skal forelægges Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 02-04-2019
Taget til efterretning og godkendelse af den administrative regnskabsgodkendelse.
Beslutningstema
Udpegning af medlem til Rådet for socialt udsatte borgere.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At Social- og Sundhedsudvalget udpeger Marit Thorbek som medlem af Rådet for socialt udsatte borgere.
Sagsfremstilling
Social- og Sundhedsudvalget udpeger rådsmedlemmer til Rådet for socialt udsatte borgere. Rådet fungerer i en 4-årig periode. Hvis et medlem udtræder af rådet, skal udvalget udpege et nyt medlem.
Maria Lieberkind fra Bedre Psykiatri ønsker at udtræde af rådet. Bedre Psykiatri indstiller Marit Thorbek.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 02-04-2019
Godkendt.
Beslutningstema
Tillæg om bekæmpelse af ensomhed til Værdighedspolitik på ældreområdet.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At Social og Sundhedsudvalget drøfter og godkender proces og tidsplan for tillæg om bekæmpelse af ensomhed til Værdighedspolitikken på ældreområdet.
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsen har siden den 1. marts 2016 været forpligtet til at træffe beslutning om en Værdighedspolitik for den kommunale ældrepleje.
Partierne bag finanslovsaftalen for 2019 vil styrke kommunernes indsatser i forhold til at bekæmpe ensomhed, tab af livsmod, sorg og selvmord blandt ældre.
’Bekæmpelse af ensomhed’ skal fremover indgå som et af de områder, som kommunalbestyrelsen som minimum skal beskrive i Værdighedspolitikken. De øvrige emner er:
1) Livskvalitet
2) Selvbestemmelse
3) Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i plejen
4) Mad og ernæring
5) En værdig død
6) Pårørende
7) Bekæmpelse af ensomhed
Tilføjelsen af det nye område ’Bekæmpelse af ensomhed’ indebærer, at kommunalbestyrelsen første gang skal behandle og indarbejde området som en del af kommunens Værdighedspolitik senest den 31. december 2019.
Det fremgår af bekendtgørelsen, at Ældrerådet og andre relevante parter skal inddrages i arbejdet med at beskrive ensomhed i Værdighedspolitikken.
Svendborg Kommune har aktuelt to projekter vedr. bekæmpelse af ensomhed i gang. Begge projekter er et godt eksempel på samskabelse, hvor borgere, frivillige og medarbejdere på ældreområdet sammen skaber løsninger for at styrke sociale kompetencer og afhjælpe ensomhed.
Mine værdifulde ressourcer er et samarbejde med frivillige organisationer ift. at støtte borgere, der er ensomme. Projektet startede i april 2017 og afsluttes maj 2019.
Frivillige uddannes til ’vejvisere’, der kan hjælpe borgere, der føler sig ensomme, til at deltage i sociale aktiviteter. I dette projekt er der etableret et stærkt samarbejde mellem ældreområdet og det frivillige område i Svendborg Kommune.
I øjeblikket er der en tilgang på fem borgere om måneden, der bliver henvist til hjælp af vejviserne. De frivillige vejvisere og organisationer beskriver projektet som en stor succes netop pga. det tætte samarbejde og koordinering mellem borgere, hjemmeplejen og vejvisere.
De borgere, der deltager i ’Mine værdifulde ressourcer’ er ofte borgere, der ikke kan deltage i de øvrige tilbud Svendborg Kommune har, eksempelvis aktiviteter i dagcentre. I ’Mine værdifulde ressourcer’ ser vejviserne på den enkelte borgers behov og formåen og har fokus på, at borgeren tilbydes individuelle tilbud.
Fællesskabsklippekortet er en indsats, der tager afsæt i to kerneværdier for arbejdet med ensomhed: understøttelsen af den individuelle proces og deltagelsen i meningsfulde fællesskaber. Fællesskabsklippekortet er et individuelt socialt rehabiliteringsforløb for borgere i hjemmeplejen, der oplever ensomhed. Fællesskabsklippekortet bygger videre på vores erfaringer fra ’Mine værdifulde ressourcer’.
Formålet er at hjælpe en særligt udsat gruppe af borgere til at deltage i sociale aktiviteter og derved afhjælpe ensomhed. Klippekortet kan fx bruges til, at en medarbejder ledsager en borger til kommunale aktiviteter eller tilbud i frivillige foreninger. Projektet startede i juli 2018 og løber frem til udgangen af 2021.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er i finanslov 2019 afsat 100 millioner kr. årligt i fire år til bekæmpelse af ensomhed. Svendborg Kommune forventer at få tilført midler ved midtvejsreguleringen 2019 til arbejdet med ensomhed. Det endelige beløb kendes endnu ikke.
Lovgrundlag
Serviceloven § 81 a
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 02-04-2019
Godkendt.
Beslutningstema
Godkende at administrationen arbejder med at kvalificere de løsningsforslag fra workshop med frivilligområdet om styrkelse og synliggørelse af den frivillige indsats, som Social- og Sundhedsudvalget prioriterer.
Indstilling
Direktionen indstiller:
- At Social- og Sundhedsudvalget drøfter prioritering af løsningsforslag og
- At udvalget godkender, at administrationen konkretiserer de løsningsforslag, som udvalget prioriterer.
Sagsfremstilling
I forbindelse med udlodning af økonomisk støtte til frivillige sociale foreninger og organisationer for 2019 på Social- og Sundhedsudvalgets møde den 4. december 2018 blev det besluttet, at restbeløbet på 150.000 kr. afsættes til styrkelse og synliggørelse af den frivillige indsats. Social- og Sundhedsudvalget ønskede en proces i dialog med de frivillige foreninger om det fremtidige samarbejde og den fremtidige indsats. Social- og Sundhedsudvalget godkendte den 15. januar 2019 administrationens indstilling om at afholde en workshop med frivilligområdet med det formål sammen at give indsatsen form.
Den 5. marts 2019 blev der afholdt en workshop, hvor udvalget sammen med repræsentanter fra Svendborg Frivilligråd, det frivillige sociale område og administrationen arbejdede med at beskrive forskellige løsningsforslag til styrkelse og synliggørelse af den frivillige indsats. Indledningsvist blev der arbejdet med en brainstorm i grupper. Herefter blev der i fællesskab udpeget 4 overskrifter, som udgangspunkt for det videre arbejde med løsningsforslag i grupperne. Der blev udarbejdet følgende løsningsforslag, se bilag 1:
- Holde fast i Frivillighuset:
- Fastholde Frivillighuset
- Anerkendelse:
- Fejring af frivilligheden
- Kaffemik for frivillige
- Nytårskur
- Rekruttering - Branding:
- Viden om den frivillige verden for alle
- Julekalender
- Lokal Prikkedag
- Rekrutteringsdag
- Kompetenceudvikling:
- Viden om fundraising
- Lokalt uddannelsesforløb
- Fripladser på kommunale kurser
Administrationen arbejder videre med at kvalificere de løsningsforslag, som Social- og Sundhedsudvalget prioriterer, der skal styrke og synliggøre den frivillige indsats.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Sagen har ingen økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser.
Lovgrundlag
Servicelovens § 18 - Kommunalbestyrelsen skal samarbejde med frivillige sociale organisationer. og foreninger
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 02-04-2019
Godkendt, idet Frivillighuset, fejring af frivillighed med et arrangement og en pris samt rekruttering med fokus på unge prioriteres.
Beslutningstema
Forelæggelse af årsrapporten for Demensområdet i Svendborg Kommune 2018.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At årsrapporten for Demensområdet i Svendborg Kommune 2018 tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Demenskonsulenterne udarbejder 1 gang årligt en rapport, der beskriver status på demensområdet i Svendborg Kommune - samt udviklingsmål for det kommende år. Se vedhæftede bilag.
I den Nationale Handlingsplan for Demens fra Sundhedsstyrelsen defineres fem fokusområder De fem områder er:
Tidlig opsporing, Bedre kvalitet i pleje, omsorg og rehabilitering, Støtte og rådgivning til mennesker med demens, Demensvenlige samfund og boliger samt Øget videns- og kompetenceniveau. Svendborg Kommune har igangværende tiltag, der adresserer alle de kommunale anbefalinger i den nationale handlingsplan.
Ældreområdet har defineret følgende udviklingstiltag og indsatser i 2019 på demensområdet i Svendborg Kommune:
- Færdiggørelse af kompetenceløft ved ”Videreudvikling af demenspraksis”
- Videreførelse og etablering/implementering af Rådgivnings- og Kontaktcenter for mennesker med demens og deres pårørende
- Afholde mestringskursus for familier med demens, forår og efterår
- Udvikle tilbud til at fremme en demensvenlig kommune
- Forskningsprojekter i demensbyen i samarbejde med UCL og SOSU Fyn
- Fortsat udvikling af Daghøjskole med forløb i 2019
- Afvikle demensnøgleperson uddannelse i samarbejde med SOSU Fyn
- Afvikle temaeftermiddage forår og efterår for demensnøglepersoner
- Afvikle to årlige temaeftermiddage for demensnøglepersoner
- Arrangere og afholde en temadag for medarbejdere i Svendborg kommune
- Arrangere og afholde temaeftermiddag om demens for borgere i Svendborg Kommune.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 02-04-2019
Taget til efterretning.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Beretning om magtanvendelse 2018.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At beretningen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
I henhold til bekendtgørelse nr. 1231 af 13. november 2017 er kommunerne forpligtet til én gang årligt at udarbejde en beretning om brug af magt i forhold til borgere, der bor på sociale tilbud i eller uden for kommunen. Svendborg Kommunes årsberetning omfatter desuden brug af magt i forhold til borgere, som Langeland Kommune og Ærø Kommune er handlekommune for, jf. det forpligtende samarbejde.
Svendborg Kommunes årsberetning for 2018 er nu udarbejdet, og er bilagt nærværende sagsfremstilling.
På de botilbud, hvor der er foretaget uberettiget magtanvendelse, har der været dialog med stedets ledelse.
Beretningen har været sendt til høring i Handicaprådet.
Høringssvar fra Handicaprådet er vedlagt som bilag.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 02-04-2019
Taget til efterretning.
Sagsfremstilling
- Orientering fra formanden
- Studietur
- Besøg fra KL´s Sundheds- og Ældreudvalg
- Orientering fra udvalgsmedlemmerne
- Møde med KL om ”Det gode ældreliv”
- Møde med KL om ”Det gode ældreliv”
- Orientering fra administrationen
- Flexboliger på Skovsbovej – Arkæologiske undersøgelser
- Møde med krisecenteraktører
- Aftale om sundhedsreform
- Aalborg – socialt topmøde
- Samarbejdsprojekt med psykiatrien
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 02-04-2019
Taget til efterretning.