Plan- og Lokalsamfundsudvalget
Referat • 11. januar 2022 kl. 15.00
Indhold
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget 2022-2025 den 11-01-2022
Godkendt.
Beslutningstema
Modtagelse af igangværende politiske sager og periodens erfaringer fra Teknik- og Erhvervsudvalget og Lokaludvalget samt drøftelse af udvalgets målsætninger og ambitioner for de kommende fire år.
Indstilling
Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalget, at
- Udvalget overdrages igangværende sager og erfaringer fra det tidligere Teknik- og Erhvervsudvalget og Lokaludvalget
- Udvalget drøfter, hvilke ambitioner og målsætninger, udvalget vil arbejde med for den kommende valgperiode
Sagsfremstilling
forbindelse med udløb af valgperioden for Teknik- og Erhvervsudvalget og Lokaludvalget har udvalgene valgt at overlevere igangværende politiske sager og periodens erfaringer til det nye udvalg.
Udvalgsformanden for henholdsvis det tidligere Teknik- og Erhvervsudvalget og Lokaludvalget vil deltage i mødet for overdragelse.
Udvalget bedes desuden drøfte, hvilke emner og målsætninger, der skal arbejdes med for den nye valgperiode.
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse.
Sagen afgøres i
Plan- og Lokalsamfundsudvalget
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget 2022-2025 den 11-01-2022
Overdragelsen blev taget til efterretning og fremtidige arbejder og indsatser blev drøftet.
Beslutningstema
Beslutning om udvalgets forretningsorden.
Indstilling
Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalgets godkendelse,
- at udvalget godkender forretningsordenen.
Sagsfremstilling
Forretningsorden for udvalgenes arbejde fastsættes af de respektive udvalg jævnfør styrelseslovens §20, stk. 3. Vedlagte udkast til forretningsorden indeholder en beskrivelse af udvalgets møder, delegation, sagsindsigt, pressekontakt og formidling af beslutninger, beslutningsdygtighed, afstemning, beslutningsprotokol m.v.
Forretningsordenen tager udgangspunkt i den forretningsorden, som fagudvalgene har benyttet i perioden 2018 - 21. I vedlagte udkast er der følgende justeringer, som er markeret med rødt i vedlagte bilag:
- §4 ”udvalget indgår aftaler om foretræde for udvalget..”
- I §8, stk 3 er ”..behandling i kommunalbestyrelsen eller det relevante fagudvalg i overensstemmelse med medlemmets ret til at indbringe spørgsmål og fremsætte forslag til beslutninger om kommunens anliggender” tilføjet.
- §10, stk. 3 har følgende tilføjelse ”Mødedeltagerne kan efter mødets afslutning alene referere..”
- I §11, stk. 4 er følgende tilføjet” Administrationen vurderer i hver enkelt sag, om den kan opdeles i to separate punkter – en åben og en lukket sag”.
- §16 er følgende fjernet ” Medlemmerne kan kun deltage i behandling af sager, når de personlig er til stede under udvalgets møde.”
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse.
Sagen afgøres i
Plan- og Lokalsamfundsudvalget
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget 2022-2025 den 11-01-2022
Indstillingen godkendes.
Beslutningstema
Plan- og Lokalsamfundsudvalgets opgaver fremgår af den godkendte styrelsesvedtægt for valgperioden 2022-2025. Jævnfør den Kommunale Styrelseslov ligger den umiddelbare forvaltning i udvalgets regi. For praktiske formål fastlægges en mere præcis arbejdsdeling mellem det politiske og det administrative niveau ved hjælp af en kompetencefordelingsplan. En sådan fremlægges til udvalgets godkendelse.
Indstilling
Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalgets godkendelse,
- At forslag til kompetencefordelingsplan for Plan- og Lokalsamfundsudvalget godkendes.
Sagsfremstilling
Med afsæt i den vedtagne styrelsesvedtægt fra Byrådets møde den 30. november 2021 foreslås følgende uddybning og præcisering. Det er generelt forsøgt at tegne udvalgets profil så de løbende opgaver løses i administrationen, mens de principielle sager afgøres politisk, jfr. Bilag 1 (Bilag 1. Kompetencefordelingsplan 2022 Plan- og Lokalsamfundsudvalget).
Det bemærkes, at administrationen anbefaler, at fogedanmeldelser, standsninger og politianmeldelser vedrørende byggerier besluttes på det administrative niveau, da sådanne indgår som led i administrationens øvrige myndighedsarbejde.
Det bemærkes endvidere, at administrationen anbefaler en arbejdsdeling, hvor kriterier for puljernes udmøntning besluttes af udvalget, mens administrationen afgør de konkrete ansøgninger med efterfølgende orientering til udvalget.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen.
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse.
Sagen afgøres i
Plan- og Lokalsamfundsudvalget.
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget 2022-2025 den 11-01-2022
Indstillingen blev godkendt, med bemærkning om at udvalget sikres orientering ved anmeldelsessager, fogedsager og lign. Beslutning om fordeling af midler til lokalpuljer mv, besluttes på senere møde.
Beslutningstema
Udvalget skal træffe beslutning om indholdet af kommissoriet for Svendborg Kommunes arkitekturråd og dets sammensætning i den nye valgperiode 2022-2025.
Indstilling
Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalget, at
- Sammensætningen af Svendborg Arkitekturråd godkendes
- Ændringer i kommissorium godkendes
Sagsfremstilling
Svendborg Arkitekturråd er et faglig rådgivende organ for Svendborg Kommune. Rådet er et forum, som skal anvendes til dialog og debat om bevaring og bæredygtig udvikling af by- og landskabskulturen i Svendborg Kommune. Herudover giver rådet sparring i forbindelse med principielle sager og større planer og kommunale byggerier.
Rådet har ingen direkte beslutningskompetence, men medlemmerne har krav på at få deres meningstilkendegivelser ført til referat. Rådets anbefalinger indgår i kommunens beslutningsgrundlag.
Arkitekturrådet nedsættes af Kommunalbestyrelsen for en fireårig periode, der følger valgperioden og består af fem medlemmer, hvor Svendborg Museum, By og Land Sydfyn, Shopping Svendborg og Akademisk arkitektforening hver udpeger ét medlem, arkitektforeningen dog to medlemmer.
I evalueringen af rådets arbejde for den forgange periode, er forretningsordenen for Arkitekturrådet drøftet.
Af forretningsordenen fremgår det, at Medlemmerne i Arkitekturrådet maksimalt kan vælges for to perioder og Alle medlemmerne i rådet skal være bosiddende i Svendborg Kommune.
Rådet og administrationen vurderer det uhensigtsmæssigt, at medlemmerne af rådet maksimalt kan sidde to perioder, hvilket kan medføre et betragteligt kadencetab, idet det kan bevirke udskiftning af alle medlemmer på samme tidspunkt.
Det anbefales derfor, at denne bestemmelse ophæves i forretningsordenen, hvilket ligeledes gælder for kravet om, at medlemmerne af rådet skal være bosiddende i Svendborg. Denne bestemmelse synes irrelevant for rådets faglige vurderinger, henset til den brede sammensætning.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Svendborg Arkitekturråd er et frivilligt organ, som tildeles 40.000kr årligt til arkitekturens dag, præmiering i forbindelse med arkitekturprisen mv.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Styrelsesvedtægten
Sagen afgøres i
Plan- og Lokalsamfundsudvalget
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget 2022-2025 den 11-01-2022
Indstillingen godkendes.
Beslutningstema
Ved budgetforliget for 2022 blev der afsat midler til at etablere et nyt børnehus på Thurø.
Plan- og Lokalsamfundsudvalget skal tage beslutning om at påbegynde et kommuneplantillæg og en lokalplan.
Teknik- og Miljøudvalget skal frigive anlægsmidler, godkende brug af ekstern rådgiver og fastsætte kriterier for valg af skitserådgiver.
Indstilling
Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalget,
- At der igangsættes kommuneplantillæg og lokalplan for realisering af et nyt børnehus på Thurø, på matr. 4h, Thurø By, Thurø
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,
- At frigive rådighedsbeløbet i 2022 på 10,9 mio. kr.
- At godkende brugen af eksterne rådgivere i alle projektets faser
- At godkende kriterierne for valg af skitserådgiver:
- Valg af skitserådgiver vil ske på baggrund af referencer og deres udførelse af dagtilbud, efter certificeret byggeri samt erfaring med udførelse af pædagogiske læringsmiljøer – både inde og ude.
- At bemyndige administrationen til at udvælge og indgå kontrakt med ekstern rådgiver til at udarbejde et skitseprojekt.
Direktionen indstiller til Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget,
- At orientering om sagen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Svendborg Kommune har det seneste år oplevet en stigning i antallet af 0-5-årige. Stigningen skyldes en betydelig nettotilflytning af familier med 0-5-årige børn, og at der er født flere børn i 2021 end tidligere år.
For at Svendborg Kommune fortsat kan imødekomme pladsgarantien, og for at det som hovedregel fortsat skal være muligt at tilbyde dagtilbudspladser på Thurø til børn bosiddende på Thurø, er der i budget 2022 afsat et anlægsbudget til at etablere et nyt børnehus på Thurø med 14 vuggestuepladser, 100 børnehavepladser og en heldagslegestue til dagplejere på Thurø.
Med etablering af et nyt børnehus på Thurø vil der være to selvstændige børnehuse på Thurø under dagtilbuddet Østerdalen med samlet 34 vuggestuepladser, 185 børnehavepladser og heldagslegestue til dagplejere på Thurø.
Det forventes, at det nye børnehus på Thurø skal være klar til at modtage børn og forældre primo 2024. Det er en stram tidsplan, og det kræver en strømlinet proces for såvel brugerinddragelsen som selve byggeprocessen.
Administrationen har udarbejdet et forventet forløb, se bilag 1 (Bilag 1. Tids- og procesplan - nyt børnehus på Thurø), som skal understøtte, at det nye børnehus på Thurø er klar til at tage imod børn og forældre primo 2024.
Der skal nedsættes en brugergruppe, som skal bestå af repræsentanter fra Center for Ejendomme og Teknisk Service, Plan og Udvikling, Økonomi og Sekretariat og Dagtilbud.
Principper for til- og nybygning på dagtilbudsområdet
I forbindelse med til- og nybygning af Øbakkerne Kirkeby Børnehus, Østerdalen Gudme Børnehus, Vesterlunden Skovlinden, Sundbyøster 4-Kløveren og Sundbyøster Humlebien blev der i 2012 udarbejdet principper for til- og nybygning på dagtilbudsområdet.
I principperne står der blandt andet, at alle kvadratmeter i et børnehus – inde og ude – er lege- og læringsrum, som skal understøtte den pædagogiske læreplan. Rummene skal være fleksible at anvende i forhold til aktiviteter og antal børn, og der skal være plads til at fordybe sig uden at blive forstyrret.
Først i 2022 skal principper for til- og nybygning genbesøges med henblik på at opdatere disse. Der lægges op til en involverende proces, som skal være færdiggjort, således at de nye principper vil gælde for det nye børnehus på Thurø.
Byggeri
For at skabe et bæredygtigt byggeri anbefales det, at børnehuset bliver bygget efter certificeringsordning DGNB. Opførelsen kommer til at harmonere med ambitionerne i den kommende klimahandleplan, som skal besluttes politisk. Den endelige bæredygtighedsklasse vil blive bestemt ud fra, hvad der er muligt indenfor projektets økonomiske ramme.
Byggeriet skal opføres på en måde, hvor udgifterne til den løbende drift og vedligeholdelse minimeres.
Skitserådgiver
Administrationen vurderer, at det vil være hensigtsmæssigt at benytte en ekstern rådgiver til at udarbejde et skitseprojekt med fokus på børnehusets udtryk og indretning samt indretning af det udendørslæringsmiljø, samt tilknytning til omgivelserne. Brugergruppen vil i denne proces blive inddraget for at opnå så nøjagtigt et skitseprojekt som muligt, der er tilpasset brugernes behov.
Kriterierne for valg af skitserådgiver vil ske på baggrund af referencer og tidligere udførelse af dagtilbud, certificeret byggeri, samt erfaring med udførelse af pædagogiske læringsmiljøer – både inde og ude.
Der vil ske en tæt dialog og sparring mellem udarbejdelse af skitseprojekt og lokalplan.
Totalrådgiver
Det er politisk besluttet at udbyde byggeri i fagentrepriser, men administrationen anbefaler, at der anvendes totalrådgiver for at have alle rådgiver ydelser samlet i en kontrakt. Totalrådgiverens opgave er at projektere hovedprojektet, ansøge og sikre de nødvendige tilladelser hos myndighederne, udarbejde udbudsmateriale, indhente priser samt at lede byggepladsen.
Kriterierne for valg af totalrådgiver udarbejdes forud for udbuddet, og de forlægges Teknik- og Miljøudvalget i løbet af første halvår 2022.
Kommuneplantillæg og lokalplan for nyt børnehus
Med budget 2022 blev der peget på en mulig placering af et nyt børnehus på matr. 4h, Thurø By, Thurø. Området er ejet af Svendborg Kommune, og indgår som en del af det samlede rekreative område ved Thurø Hallen og Thurø Boldklub. Administrationen vurderer, at det er hensigtsmæssigt at der arbejdes videre med denne placering, da der her kan skabes en god synergi mellem et nyt børnehus og den fremtidige udvikling af området.
Der vil her være gode muligheder for at skabe et moderne børnehus, der kan tænkes sammen med omgivelserne, og hvor de udendørslæringsmiljøer kan anvendes som et aktiv for det tilstødende rekreative område og resten af lokalområdet. Placeringen er endvidere valgt for at skabe mindst mulig trafikal belastning for resten af Thurø by. Placeringen er blevet positivt modtaget af blandt andet Thurø Lokalråd og Øhavets Bevægelsescenter.
Illustrationsplan for mulig fremtidig placering, Budgetforlig 2022
Som en del af den videre planlægning vil der arbejdes med en inddragelsesproces, hvor lokale kultur – og idrætsforeninger, grundejerforeninger, lokalråd, borgere mv. inddrages. Denne proces indledes med en forudgående høring i primo 2022, hvor der indkaldes forslag og ideer til den videre planlægning. I den forbindelse afholdes et lokalt borgermøde.
Den endelige placering, samt de overordnede planlægningsprincipper, vil blive fastlagt på baggrund af den forudgående høring, og vil danne grundlag for den videre lokalplanlægning.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Med budget 2022 blev der afsat en samlet anlægsramme på 35,9 mio. kr. til etablering af et nyt børnehus på Thurø. Den samlede anlægsramme blev fordelt med et rådighedsbeløb på 10,9 mio. i 2022 og 25,0 mio. kr. i 2023, og det er derfor muligt at frigive det ønskede rådighedsbeløb for 2022.
Udgifterne forbundet med udarbejdelse af kommuneplantillæg og lokalplan afholdes, indenfor anlægsprojektets ramme.
Udgifterne til brug af ekstern rådgivning vil overstige grænseværdien på 0,150 mio. kr., hvorfor der søges en godkendelse hos Teknik- og Miljøudvalget.
Udbudsregler
I forbindelse med indledende brug af skitserådgiver benyttes der direkte tildeling, da det vurderes at denne udgift kan holdes under 300.000 kr., som er grænsebeløbet for, hvornår der kan laves direkte tildeling i forhold til Indkøbs- og Udbudspolitikken.
Valg af totalrådgiverydelsen vil blive afholdt efter EU-udbudsreglerne, idet udgifterne til denne ydelse klart forventes at overstige EU-tærskelværdien på 1,6 mio. kr. Udbuddet forventes afholdt som et begrænset udbud med en prækvalifikation, hvor der udvælges op til 5 rådgivere, der skal afgive pris på totalrådgivningsydelsen. Udbuddet er offentligt og alle som lever op til konditionerne kan derfor byde.
Sagen afgøres i
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget 2022-2025 den 11-01-2022
Indstillingen godkendes, med bemærkning om at tidsplan og proces for borgerinddragelse ønskes forelagt for udvalget.
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 12-01-2022
Taget til efterretning.
Afbud fra Maria Haladyn (A), hvorfor Flemming Madsen (A) deltog som suppleant.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget 2022-2025 den 13-01-2022
Indstillingen godkendt med forventning om, at bygningen varmeforsynes ved hjælp af varmepumpe, og at muligheden for at etablere solceller og varmepumpe i tilknytning til byggeriet ved hjælp af Svendborg VE A/S undersøges nærmere.
Beslutningstema
I budget 2022 blev der afsat 0,5 mio kr. til en ”kortlægning og analyse af lokalområdernes potentialer og udfordringer”. Plan- og Lokaludvalget bedes godkende igangsættelsen af arbejdet med kortlægning og analyse samt anvendelse af eksterne konsulenter til opgaven
Indstilling
Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalgets godkendelse, at
- kortlægning og analyse af lokalområderne igangsættes
- De afsatte 500.000 kr. til opgaven frigives
- Brug af eksterne konsulenter til opgaven
- De to igangsatte potentialeplaner for Thurø og Sydtåsinge sættes i bero indtil analysen er afsluttet.
Sagsfremstilling
Den netop godkendte Kommuneplan for Svendborg Kommune har en målsætning om at understøtte udviklingen af lokalområderne overalt i kommunen på et analytisk grundlag. Der er behov for et samlet analytisk overblik for at kunne arbejde strategisk og målrettet med at skabe størst mulig effekt af de kommunale indsatser.
I budgettet for 2022 blev der derfor afsat 0,5 mio. kr. til en kortlægning og analyse af lokalområdernes potentialer og udfordringer. Opgaven foreslås sendt i udbud til eksterne konsulenter, der skal gennemføre og afrapportere inden udgangen af juni 2022. Analysen, der gennemføres for samtlige landsbyer i Svendborg Kommune med mellem 200 og 4000 indbyggere, skal bestå af en undersøgelse af landsbyernes geografi, demografi, infrastruktur, bosætning, institutioner og civilsamfund.
Lokalområder og landsbyer i Svendborg Kommune har vidt forskellige særpræg og potentialer. I Svendborg Kommunes Kommuneplan er det blevet besluttet, at landsbyernes forskelligheder skal udnyttes. De skal udvikles i et tæt samspil med hinanden, så de er med til at understøtte og supplere hinanden til gavn for både den enkelte landsby som hele kommunen. Analysen skal sikre, at der kan gennemføres en helhedsplanlægning for lokalområderne på et solid datagrundlag.
På baggrund af analysen, kan der udarbejdes udviklingsplaner eller potentialeplaner for de enkelte lokalområder. Derfor anmoder administrationen Plan- og Lokaludvalget om at godkende, at arbejdet med de to igangværende potentialeplaner for Thurø og Sydtåsinge bliver sat på pause indtil analysen er færdig for at sikre sammenhængen og en god udnyttelse af kommunens ressourcer.
Analysen skal udarbejdes i samarbejde med eksterne konsulenter og bliver lavet på baggrund af besøg i alle landsbyer, samtaler med repræsentanter fra lokalsamfundene, gennemgang af rapporter og kommunale baggrundsdokumenter og statistisk data om kommunen og de enkelte landsbyer. Rapporten, som vil blive udarbejdet på baggrund af de indsamlede data, består af:
- en individuel analyse af hver landsby
- en tværgående analyse af kommunens landsbyer
- anbefalinger til indsatser for den videre udvikling.
Plan- og Lokalsamfundsudvalget vil blive orienteret løbende i arbejdet med kortlægning og analysen af lokalområderne.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er afsat 0.5 mio. kr. til analysen, der gennemføres af eksterne konsulenter. Derudover vil administrationen bruge tid på udarbejdelse af tilbud, leverandørstyring og dialog med borgere i lokalområderne.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Sagen afgøres i
Plan- og Lokalsamfundsudvalget.
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget 2022-2025 den 11-01-2022
Indstillingen godkendes, med bemærkning om at allerede igangsatte potentialeplaner kan udmøntes, uden at afvente kortlægning og analyse af lokalområderne. Forud for igangsætning af analysen, afholdes orienterende møde om proces og indhold for lokalråd.
Beslutningstema
Administrationen kan konstatere, at der er en øget interesse i at opsætte LED-skærme på forskellige placeringer i Svendborg Kommune. En del af de forespørgsler handler om, hvorvidt der kan forventes tilladelse til at bruge LED-skærmene som reklamesøjler.
Sagen forelægges til Plan- og Lokalsamfundsudvalgets beslutning.
Indstilling
Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalgets beslutning:
Model A:
- At der gives konkret byggetilladelse til opsætning af LED-skærmen og giver præcedens for efterfølgende sagsbehandling af tilsvarende ansøgninger
eller
Model B:
- At det besluttes, at der igangsættes en proces for nedlæggelse af et § 14-forbud med henblik på udarbejdelse af en ny temalokalplan for LED-skærme i Svendborg Kommune.
- At det besluttes at foretage varsling og partshøring af ejeren af Tvedvej 79, 5700 Svendborg om nedlæggelse af et §14-forbud.
Sagsfremstilling
Der er den 1. september 2021 modtaget en ansøgning om tilladelse til at opsætte en LED-skærm på gavlen af Tvedvej 79. Se bilag 1 (Bilag 1. Placering af LED-skærm) for placering.
LED skærmen er på 2 x 4 m på facaden, der vender ud mod den parkeringsplads, der deles med Rema 1000. Se bilag 2 (Bilag 2. Visuelt indtryk af LED-skærm).
Den vil kunne ses fra Tvedvej, når man kører i den nordlige retning mod Tved.
Facaden bruges i dag til erhvervsmæssig markedsføring (billedreklamer).
LED skærmen skal fungere som markedsføring for erhverv i Svendborg og Tved med information om kulturelle events og lignende.
Skærmen ønskes placeret på privat grund, ca. 10 m fra skel mod vej, på en facade der ligger ca. 1 m fra naboskel mod parkeringspladsen.
Ejendommen er omfattet af lokalplan nr. 003.385 for et butiksområde ved Tvedvej, se bilag 3 (Bilag 3. Lokalplan 003.385).
Området anvendes til blandet bolig og detailhandel/erhverv – uden mulighed for udvidelse af boligareal. Parkeringspladsen er udlagt i lokalplanen, og bør derfor ikke ændre anvendelse i fremtiden.
Lokalplanen har i § 10 en række bestemmelser om skiltning inden for lokalplanområdet. Disse bestemmelser omfatter dog kun fritstående skilte og pyloner – LED skærmen på facaden kan derfor ikke reguleres af denne paragraf i lokalplanen.
LED-skærmen vurderes ikke at være i strid med lokalplanens principper.
Der er derfor ikke noget til hinder for opsætningen i forhold til lokalplanen for området eller bygningsreglementet. Det er heller ikke muligt at stille særlige vilkår til udseende og anvendelse i byggetilladelsen. Der er ikke pligt til at foretage en nabohøring. Udgangspunktet er derfor, at der ikke vil blive foretaget en sådan.
Der er en øget interesse for anvendelse af LED-skærme i forbindelse med den teknologiske udvikling. I nogle tilfælde kan disse erstatte de traditionelle skilte, mens de i andre ønskes anvendt som egentlige reklamesøjler. Det vil sige for andre virksomheder en den, der har sat LED-skærmen op. De eksisterende lokalplaner tager kun i meget ringe grad højde for eksistensen af LED-skærme. Det skyldes, at teknologien ikke fandtes eller var tilstrækkeligt udviklet, da lokalplanerne blev udarbejdet. Da anvendelsen og udtrykkene af LED-skærme i det offentlige rum erfaringsmæssigt giver anledning til en del forskellige perspektiver, ønskes der en politisk stillingtagen til, om det skal tillades i Svendborg Kommune. Særligt i de tilfælde, hvor LED-skærmene skal bruges til andet end virksomhedens reklameaktivitet.
Det bemærkes, at det allerede er muligt at regulere opsætning af LED-skærme i den indre by i Svendborg samt indfaldsveje, idet de er omfattet af facade-skiltelokalplanen med nr. 290, se bilag 4 (Bilag 4. Lokalplan nr. 290).
Hvis model A besluttes, vil administrationen tage afsæt i udvalgets beslutning som retningsgivende for ansøgninger, der efterfølgende skal sagsbehandles.
Såfremt udvalget ikke ønsker, at der gives byggetilladelse til opsætning af LED-skærme, skal der i stedet igangsættes en proces for nedlæggelse af et § 14-forbud. Det anbefales administrativt, at der i så fald udarbejdes en temalokalplan, som dækker Svendborg Kommune som helhed.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Planloven
Byggeloven
Sagen afgøres i
Plan- og Lokalsamfundsudvalget
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget 2022-2025 den 11-01-2022
Der meddeles afslag til det ansøgte.
Udvalget anmoder administrationen om forslag til fastlæggelse af retningslinjer for begrænsning af kommerciel skiltning i det offentlige rum.
Beslutningstema
Administrationen kan konstatere, at der er en øget interesse i at opsætte LED-skærme på forskellige placeringer i Svendborg Kommune. En del af de forespørgsler handler om, hvorvidt der kan forventes tilladelse til at bruge LED-skærmene som reklamesøjler.
Sagen forelægges til Plan- og Lokalsamfundsudvalgets beslutning
Indstilling
Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalgets beslutning:
Model A:
- At der gives konkret byggetilladelse til opsætning af LED-skærmen og giver præcedens for efterfølgende sagsbehandling af tilsvarende ansøgninger
eller
Model B:
- At det besluttes, at der igangsættes en proces for nedlæggelse af et § 14-forbud med henblik på udarbejdelse af en ny temalokalplan for LED-skærme i Svendborg Kommune.
- At det besluttes at foretage varsling og partshøring af ejeren af Ollerup Bytorv 1, 5762 Vester Skerninge om nedlæggelse af et §14-forbud.
Sagsfremstilling
Der er den 1. december 2021 modtaget en byggeansøgning om at opsætte to LED-skærme ved Dagli´Brugsen i Ollerup. Se bilag 1 for placering (Bilag 1. Placering af ansøgt LED-skærm). Der ønskes opsat to skærme, én på hver sin side af den eksisterende murkrone. Se bilag 2 (Bilag 2. Visuelt indtryk af skærmene).
Skærmene opsættes med natsænkning, se bilag 3 og 4 (Bilag 3. Visuelt indtryk af skærmene med natsænkning og bilag 4. Visuelt indtryk af skærmene uden natsænkning). Se i øvrigt bilag 5 (Bilag 5. Notat til sagen) for alle de tekniske oplysninger.
Ansøger oplyser i ansøgningen at skærmene skal bruges til reklame for virksomheden, tiltrækning af nye medarbejdere (stillingsopslag) og arrangementer for lokale foreninger, som må annoncere gratis. Det oplyses endvidere, at der kun benyttes stillbilleder med en varighed på mellem 30 sekunder og 1 minut.
Ejendommen er omfattet af lokalplan nr. 41.15 ”Bestemmelser for områder tli center- og institutionsf. Ved brugs og friskole i Ollerup”, se bilag 6 (Bilag 6. Lokalplan nr. 41.15).
Der er ikke noget til hinder for opsætningen i forhold til lokalplanen for området eller bygningsreglementet. Der er ikke pligt til at foretage en nabohøring. Udgangspunktet er derfor, at der ikke vil blive foretaget en sådan.
Der er en øget interesse for anvendelse af LED-skærme i forbindelse med den teknologiske udvikling. I nogle tilfælde kan disse erstatte de traditionelle skilte, mens de i andre ønskes anvendt som egentlige reklamesøjler. Det vil sige for andre virksomheder en den, der har sat LED-skærmen op. De eksisterende lokalplaner tager kun i meget ringe grad højde for eksistensen af LED-skærme. Det skyldes, at teknologien ikke fandtes eller var tilstrækkeligt udviklet, da lokalplanerne blev udarbejdet. Da anvendelsen og udtrykkene af LED-skærme i det offentlige rum erfaringsmæssigt giver anledning til en del forskellige perspektiver, ønskes der en politisk stillingtagen til, om det skal tillades i Svendborg Kommune. Særligt i de tilfælde, hvor LED-skærmene skal bruges til andet end virksomhedens reklameaktivitet.
Det bemærkes, at det allerede er muligt at regulere opsætning af LED-skærme i den indre by i Svendborg samt indfaldsveje, idet de er omfattet af facade-skiltelokalplanen med nr. 290, se bilag 7 (Bilag 7. Lokalplan nr. 290).
Hvis model A besluttes, vil administrationen tage afsæt i udvalgets beslutning som retningsgivende for ansøgninger, der efterfølgende skal sagsbehandles.
Såfremt udvalget ikke ønsker, at der gives byggetilladelse til opsætning af LED-skærme, skal der i stedet igangsættes en proces for nedlæggelse af et § 14-forbud. Det anbefales administrativt at der i så fald udarbejdes en temalokalplan, som dækker Svendborg Kommune som helhed.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Planloven
Byggeloven
Sagen afgøres i
Plan- og Lokalsamfundsudvalget
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget 2022-2025 den 11-01-2022
Der meddeles afslag til det ansøgte.
Udvalget anmoder administrationen om forslag til fastlæggelse af retningslinjer for begrænsning af kommerciel skiltning i det offentlige rum.
Relaterede bilag
Beslutningstema
I forbindelse med håndtering af brudte vejforløb er det nødvendigt at oprette nye vejnavne. Det er aktuelt i forbindelse med vejen Elmevænget, der er delt. Sagen forelægges til Plan- og Lokalsamfundsudvalgets beslutning i forbindelse med valg af nye vejnavne.
Indstilling
Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalgets godkendelse,
- at der oprettes nye vejnavne i form af Elmehaven og Elmelunden
Sagsfremstilling
Styrelsen for Data og Effektivisering har rettet henvendelse til Svendborg Kommune vedr. den samlede boligbebyggelse på Elmevænget, 5700 Svendborg. Adresseringen af området
opfylder ikke kravet om, at en navngiven vej skal være et sammenhængende færdselsareal og ikke må være opdelt af permanente og fysiske foranstaltninger, jf. §4, stk. 2 og 4 i bekendtgørelse nr. 271 af 14/04/2018 om vejnavne og adresser.
Elmevænget består af tre bebyggelser, hvortil der er indkørsel både fra Ørbækvej og Kobberbæksvej. Man kan ikke køre i bil fra husnummer 1-22. Det er derfor nødvendigt at lave nye vejnavne til området, så adgang til hver af de tre bebyggelser foregår af hver sit sammenhængende navngivne færdselsareal.
Ejer af boligforeningen og beboerrepræsentantskabet er blevet spurgt, om de havde ideer til nye vejnavne for området. Både ejer og beboere vil gerne bevare tilknytningen til Elmevænget, da navnet Elmevænget i nærområdet er meget integreret.
I dette samarbejde er vi kommet frem til, at bebyggelsen med lejligheder (Elmevænget 1-6) bevarer vejnavnet Elmevænget. De tre rækkehuse (Elmevænget 7-9) med adgang fra Kobberbæksvej tildeles vejnavnet Elmehaven og de resterende rækkehuse (Elmevænget 10-22) tildeles vejnavnet Elmelunden. Se kortbilag.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Bekendtgørelse om vejnavne og adresser: BEK nr 271 af 13/04/2018
Kommunalbestyrelsen er adressemyndighed og har ansvaret for kommunens samlede bestand af vejnavne og adresser.
Sagen afgøres i
Plan og Lokalsamfundsudvalget
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget 2022-2025 den 11-01-2022
Indstillingen godkendes.
Beslutningstema
Sager til orientering
Indstilling
Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalget,
- At orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Udvalgsformanden:
Udvalgsmedlemmer:
Orientering om dialog med Thurø Lokalråd om eventuel omplacering af adgangsvej til telemast. Administrationen anmodes om foreløbig undersøgelse af sagen.
Administrationen:
- Orientering om afgørelse i klagesag vedr. Yduns Have, jfr. Bilag 1 (Bilag 1. Afgørelse fra Planklagenævnet).
- Plan- og Lokalsamfundsudvalget har modtaget invitation til besigtigelse af lokation for boligbyggeriet Thurinerhusene ved Thurøbund. Invitation sendes til udvalgets medlemmer, med anmodning om tilbagemelding om deltagelse.
- Forslag til besigtigelse i marts:
- Fælles besigtigelse med SSSU, forud for beslutning om placering af kommende Plejecenter i Tankefuld.
Besigtigelsen planlægges forud for møde i PLU den 8. marts 2022.
- Forslag til besigtigelser i februar:
- Nyborgvej 25, forud for kommende beslutning om videre lokalplanlægning for Ørkild Øvre Mølle.
- Efterskolevej 10 i Rantzausminde, med henblik på kommende lokalplanproces for tæt-lav boligbyggeri.
- Proces for vedtagelse af lokalplan for torvet:
Administrationen foreslår en behandling i udvalget 1.feb og derefter endelig godkendelse i ØKU i februar med henblik på at legepladsen indvies omkring 29.april
Alternativt skal sagen behandles og endelig godkendelse i udvalget i marts med en senere indvielse af legeplads omkring 1.juni.).
Kommende større sager:
Sagen afgøres i
Plan- og Lokalsamfundsudvalget.
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget 2022-2025 den 11-01-2022
Taget til efterretning, herunder at sagen vedrørende vedtagelse af lokalplan for torvet behandles i udvalget 1.feb med efterfølgende endelig godkendelse i ØKU i februar med henblik på, at legepladsen indvies omkring 29.april.