Økonomiudvalget
Referat • 12. september 2023 kl. 15.00
Indhold
Beslutning i Økonomiudvalget den 12-09-2023
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Som suppleant er indkaldt Hanne Ringgaard Møller (B).
Der var afbud fra Dorthe Ullemose (O).
Dagsorden godkendt., i det man behandlede punkterne 2 og 3 til sidst.
Beslutningstema
Budgetforslag 2024 og overslagsårene 2025-27 samt takstoversigt til Kommunalbestyrelsens 1. behandling.
Indkomne høringssvar vedr. fagudvalgenes spareforslag til budget 2024, samt prioritering af Økonomiudvalgets spareforslag.
Revideret kommissorium vedr. politisk styregruppe for Kloge Kvadratmeter.
Indstilling
Direktionen indstiller, at:
- Direktionens forslag 1 eller forslag 2 jf. direktionens budgetudkast lægges til grund for Svendborg Kommunes budget 2024 og overslagsårene 2025-27 og fremsendes til Kommunalbestyrelsens 1. behandling.
- Vedlagte forslag til takster for 2024 fremsendes til Kommunalbestyrelsens 1. behandling
- Fristen for fremsendelse af ændringsforslag fastsættes til mandag den 25. september 2023 kl. 23.59.
- Indkomne høringssvar vedr. fagudvalgenes spareforslag. Økonomiudvalgets egne besparelsesforslag behandles med henblik på kvalificering og endelig fremsendelse af besparelseskatalog til budgetdrøftelserne.
- Revideret kommissorium vedr. politisk styregruppe for Kloge kvadratmeter godkendes.
Sagsfremstilling
Teknisk budget 2024-27:
Grundlaget for budget 2024-27 til 1. behandlingen tager afsæt i det tekniske budget 2024-27, som Kommunalbestyrelsen fik præsenteret på budgetseminaret den 29. august 2023.
Forventede skatte- og tilskudsindtægter er baseret på statsgaranti, og indtægter fra skat og grundskyld er budgetlagt med uændret skatteprocent og grundskyldspromille.
Selv om der i budgettet er taget højde for kendte merudgifter, er der fortsat en række risici, der kan true budgettet. Bl.a. er 3 mia. kr. af statens tilskud betinget af, at kommunerne under ét overholder servicevækstrammen, og 1 mia. kr. er betinget af, at kommunerne ligeledes overholder den aftalte anlægsramme.
Det tekniske budget 2024-27 udviser herefter et forbrug af likvide aktiver på 66.653.000 kr. Resultatet af ordinære driftsvirksomhed udviser et overskud på 246.975.000 kr., som sammen med budgetlagt lånoptagelse på 24.836.000 kr., skal medgå til finansiering af anlægsudgifter på 227.479.000 kr., afdrag på lån på 113.606.000 kr. og 1.717.000 kr. vedr. finansforskydninger.
Forventede indtægter fra indkomstskat og udligning er baseret på valg af statsgaranti for 2024. I forbindelse med 2. behandling af budgetforslaget skal der tages særskilt stilling hertil.
Indtægtsbudgettet i det foreliggende udkast hviler på følgende forudsætninger:
- at udskrivningsprocenten for kommunal indkomstskat i 2024 fastsættes til 26,30 procent. (uændret i forhold til 2023)
- at grundskyldpromillen for øvrige ejendommen fastsættes til 8,8 som er den maksimale grundskyldpromille for årene 2024-2028 jf. Lov om ejendomsskat
- at grundskyldpromillen for produktionsjord fastsættes til 7,2 svarende til den maksimale grundskyldpromille for produktionsjord for årene 2024-2028 jf. Lov om ejendomsskat.
- At der opkræves dækningsafgift af offentligt ejede ejendomme (kommunens egne ejendomme undtaget) svarende til det beløb, som blev opkrævet for 2023.
Det oplyses desuden, at den kirkelige udskrivningsprocent som udgangspunkt fastsættes til 1,02 procent (uændret fra 2023). Beslutning om eventuel ændring meddeles af Provstiet inden 2. behandling af budgettet.
Fristen for fremsendelse af ændringsforslag til budgettets 2. behandling i Økonomiudvalget den 3. oktober 2023 fastsættes til mandag den 25. september 2023 kl. 23.59. Ændringsforslag skal ske på særskilt bilag til resultatoversigten, som fremsendes til Staben.
Med udgangspunkt i det tekniske budget, som ligger til grund for budgetnotatet, er der udarbejdet forslag til takster for 2024. Som følge af at taksterne er beregnet på baggrund af det tekniske budget, vil der, som følge af budgetændringer i forbindelse med kommende budgetforhandlinger, være ændringer i taksterne. Taksterne fremgår af vedlagte bilag.
Det tekniske budget 2024-27 lever ikke op til den økonomiske politiks målsætninger, hvor den årlige gennemsnitlige likviditet skal udgøre min. 125 mio. kr. I forhold til KL’s vejledende ramme for bruttoanlægsudgifter er denne overskredet med 88 mio. kr.
Direktionens forslag til 1. behandling:
Jf. budgetproceduren skal direktionen komme med udkast til budget 2024-27 i økonomisk balance, og som fremsendes til 1. behandling af budgettet
Direktionen har jf. vedlagte bilag udarbejdet budgetudkast til 1. behandling, hvor direktionen har anvist 2 forslag til et budget 2024-27 i økonomisk balance. Begge forslag tager udgangspunkt i det tekniske budget for 2024 jf. budgetnotat august 2023, samt det forventede regnskab for 2023 jf. koncernrapport pr. 30. juni 2023.
Forslag 1:
I forslag 1, som fremgår af resultatoversigt 1, er anlægsbudgettet reduceret med en pulje på 88 mio. kr. og periodiseret ud i overslagsårene. Der er ikke taget stilling til hvilke anlægsprojekter, der indgår i periodiseringen, men er blot ramme beløb. Der er ligeledes indarbejdet 6,5 mio. kr. vedr. løft af kommunernes serviceramme jf. kommende finanslov, samt afsat et budgetværn om afregning af administrative besparelser på 5 mio. kr. årligt fra 2025 og frem. KL har udsendt opdaterede skøn vedr. grundskyldsværdier, som ligeledes er indarbejdet.
Forslaget er i økonomisk balance set i forhold til KL’s vejledende rammer for henholdsvis service- og anlægsudgifter. Forslaget overholder desuden målsætningerne i kommunen politik. Dette skal dog ses i sammenhæng med, at afledte udgifter vedr. demografi samt fremsendte udfordringer fra fagudvalgene ikke er indarbejdet i forslaget.
Forslag 2:
I forslag 2, som fremgår af resultatoversigt 2, har direktionen med afsæt i forslag 1 gennemgået anlægsbudgettet med henblik på at reducere 2024 af hensyn til KL’s vejledende ramme samt for overslagsårene og derved opnå en likviditet i overensstemmelse med kommunens økonomiske politik. En oversigt over direktionens forslag til periodisering og reduktion af anlæg fremgår af notatets bilag 1.
I forslaget er der under serviceudgifterne indarbejdet udgifter vedr. demografi samt fremsendte udfordringer fra fagudvalgene, drift vedr. ny færge Høje Stene, overførte midler fra anlæg, samt bufferpulje i 2024. Desuden er der indarbejdet besparelser svarende til det samlede sparekatalog på 60-100 mio.kr.
Direktionens forslag 2 ligger inden for den økonomiske politiks målsætninger, samt den vejledende serviceramme fra KL, men overskrider den vejledende anlægsramme med ca. 10 mio. kr.
Økonomiudvalgets reduktionsforslag til budget 2024, samt indkomne høringssvar:
Økonomiudvalget sendte på mødet den 22. august 2023 udvalgets reduktionsforslag i høring med frist den 5. september 2023. Der er indkommet 1 høringssvar, som fremgår af vedlagte bilag. Udvalget behandler høringssvaret på mødet, og som led heri udpeges nogle få spareforslag, som udvalget er enige om at bortprioritere, hvis budgetforhandlingerne giver mulighed herfor.
Oversigt over udvalgets reduktionsforslag fremgår af vedlagte bilag. Det fremgår af oversigten, at de samlede reduktionsforslag overskrider det udmeldte krav, hvorfor udvalget skal tage stilling til, om der skal en reduktion, så forslagene kommer i balance med det udmeldte krav.
Til orientering vedlægges bilag med alle indkomne høringssvar til fagudvalgenes spareforslag, samt beslutningsreferat fra behandling i fagudvalgene, undtagen referat fra Beskæftigelses- og Arbejdsmarkedsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget, som eftersendes.
Kommissorium Kloge kvadratmeter:
I forlængelse af Kommunalbestyrelsens møde den 29. august 2023 pkt. 3. Kloge kvadratmeter vedlægges et revideret kommissorium til Økonomiudvalgets godkendelse.
Direktionen gør opmærksom på, at der ikke i direktionens forslag til 1. behandling er taget højde for besparelsesmålet på i første omgang 5 mio.kr., som indgår i projektet om ”Kloge Kvadratmeter”, men at dette afventer de kommende politiske forhandlinger om budget 2024. Det betyder, at der i givet fald kan reduceres tilsvarende i sparekataloget på 100 mio.kr.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
De økonomiske konsekvenser fremgår af direktionens forslag til 1. behandling, som er vedlagt sagen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke vurderet
Lovgrundlag
Den kommunale styrelseslov
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Økonomiudvalget den 12-09-2023
Godkendt, idet økonomiudvalgets budgetforslag baseres på model 1 fsva. anlæg og model 2 fsva. driften fratrukket temaet vedr. Baggårdsteatret. Besparelsen vedr. 2 min. beredskabet udgår af Økonomiudvalgets sparekatalog.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Som suppleant deltog Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 19-09-2023
Godkendt, idet budgetforslaget oversendes til kommunalbestyrelsens 2. behandling.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B) og Per Nykjær Jensen (V). Som suppleanter deltog Allan Østergaard (B) og Jesper Larsen (V).
Relaterede bilag
Beslutningstema
Orientering om det forventede regnskab 2023 på baggrund af koncernrapporten pr. 30. juni 2023, samt status på budgetforlig 2023.
Indstilling
Direktionen indstiller til Økonomiudvalget,
- At rapporten tages til efterretning
- At der fortsat arbejdes med tiltag til forbedring af det forventede regnskabsresultat vedr. serviceudgifter frem mod det endelige regnskab, herunder udvise tilbageholdenhed med brug af overførsler fra 2022.
- At status på budgetforlig 2023 tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Samlet set er det forventede regnskabsresultat forbedret med 175,3 mio. kr., som primært kan henføres til merindtægter vedr. midtvejsregulering af generelle tilskud og udligning, samt lavere anlægsudgifter, som skal ses i forlængelse af anlægsseminaret i foråret.
Midtvejsregulering og de afledte økonomiske konsekvenser indgår i en fælles tillægsbevilling pr. 30.9.2023.
Hovedbudskab:
Det forventede regnskab 2023 efterlever ikke den økonomiske målsætning for så vidt angår overholdelse af servicerammen. Serviceudgifterne inkl. afledte udgifter vedr. krigen i Ukraine på 8,9 mio. kr. udviser et merforbrug på 35,3 mio. kr. i forhold til vejledende serviceramme korrigeret for KL’s nye pl-skøn. Inden for servicerammen er der områder, der er økonomisk udfordret, mens andre områder forventer mindreforbrug.
I forhold til det vedtagne budget forventes overskuddet på den ordinære drift at udgøre 203,1 mio. kr., hvilket er 5,3 mio. kr. højere end det vedtagen budget. I driftsresultat indgår merudgifter vedr. serviceudgifter på 55,3 mio. kr. inkl. 8,9 mio. kr. vedr. krigen i Ukraine, samt 9,9 mio. kr. vedr. overførselsudgifter, som modsvares af mindreudgifter på 6,3 mio. kr. vedr. renter, samt 64,3 mio. kr. vedr. midtvejsregulering af tilskud og udligning.
De forventede anlægsudgifter udgør 173,4 mio.kr. mod vedtaget budget på 152,4 mio.kr., svarende til en afvigelse på 21,0 mio. kr. Der er overført 106,5 mio. kr. fra 2022 og der forventes overført 35,2 mio. kr. til 2024. Det forventende regnskab skal ses i sammenhæng med udskydelse af en lang række an-lægsprojekter jf. anlægsseminaret i foråret.
Den gennemsnitlige likviditet pr. 31.07.2023 udgør 207,0 mio. kr. Ved udgangen af 2023 forventes den gennemsnitlige likviditet at udgøre ca. 165 mio. kr., hvilket er lig det vedtagne budget 2023, hvor der er forventet en gennemsnitlig likviditet på ca. 165 mio. kr. Likviditeten overholder den økonomiske målsætning i 2023, men vil grundet det forventede regnskab for 2023 samt høje anlægsudgifter i 2024 blive udfordret i budgetoverslagsårene.
Direktionens anbefaling:
Økonomiudvalget har besluttet gældende fra regnskabsår 2022, at rammestyringen udmøntes ved at evt. merudgifter inden for et budgetområde søges finansieret indenfor det pågældende fagudvalg. Evt. merudgifter ved regnskabsafslutningen inden for fagudvalget overføres til fagudvalget til efterfølgende regnskabsår.
Overskridelse af servicerammen medfører sanktionsrisiko og presser kommunens likviditet på sigt, der også belastes af et højt anlægsbudget i 2023.
Set i lyset af udviklingen i det forventede regnskab vedr. serviceudgifter anbefaler direktionen, at der fortsat arbejdes med tiltag til forbedring af det forventede regnskabsresultat vedr. serviceudgifter frem mod det endelige regnskab, herunder udvise tilbageholdenhed med brug af overførsler fra 2022.
Status på budgetforlig 2023.
Der vedlægges status på indsatser budgetforliget til budget 2023.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Fremgår af vedlagte bilag
CO2-Konsekvensvurdering
Ej vurderet
Sagen afgøres i
Økonomiudvalget
Beslutning i Økonomiudvalget den 12-09-2023
Godkendt.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Som suppleant deltog Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutningstema
Af brandsikkerhedsmæssige hensyn er det nødvendigt at gennemføre byggetekniske udbedringer på Aldersro Plejecenters afsnit med demens- og gæsteboliger (Aldersro 8) samt i dagcenteret (Aldersro 4), så bygningerne fortsat kan bruges af ikke-selvhjulpne personer.
I forbindelse med de lovpligtige brandsikkerhedsmæssige udbedringer anbefales det samtidig at gennemføre andre tiltag for at vedligeholde bygningen. Dvs. udskiftning af vandrør, installering af vandbehandlingsanlæg, tekniske udbedringer af elevatorerne samt efterfølgende renoveringer.
Der skal tages beslutning om bevilling til gennemførsel af de nødvendige udbedringer samt finansieringen heraf. Udbedringerne medfører en huslejestigning på mere end 5% og denne skal derfor godkendes af kommunalbestyrelsen.
Indstilling
Direktionen indstiller til Senior-, Social-, og Sundhedsudvalget, at det overfor Teknik- og Miljøudvalget anbefales,
- at der søges en samlet anlægsbevilling på 21,0 mio. kr. til udbedring af de byggetekniske forhold på Aldersro Plejecenter.
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- at der ansøges om en samlet anlægsbevilling på 21,0 mio. kr. i 2024
- at anlægsbevillingen finansieres via dels låneoptagelse på 18,4 mio. kr., dels via 0,9 mio. kr. fra ”pulje til vedligeholdelse af ejendomme” samt en negativ pulje på 1,7 mio. kr.
- At finansiering af den negative pulje på 1,7 mio. kr. samt den afledte drift på 0,3 mio. kr. overgår til budgetforhandlingerne for 2024.
- At godkende at der optages et lån på 18,4 mio. kr. med en maksimal løbetid på 30 år.
- At godkende den månedlige huslejestigning på 21 %, der følger af låneoptagelsen.
Sagsfremstilling
Baggrund for nødvendige brandsikkerhedsmæssige udbedringer
Svendborg Kommune igangsatte som følge af daværende transport-, bygnings- og boligministers hyrdebrev af 24. september 2018 om brandsikkerhed i plejeboliger, en brandteknisk gennemgang af relevante plejehjem, herunder Aldersro Plejecenter, Aldersro 8. Den brandtekniske rapport fra DBI – Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut, afdækkede forskellige bygningsmæssige udfordringer i forhold til sikring mod brand.
DBI anførte bl.a. i rapporten: ”Det er på baggrund af en samlet vurdering af byggeriet, at DBI vurderer byggeriet egnet til anvendelse for ikke-selvhjulpne personer som plejehjem eller lignende (anvendelseskategori 6), men der er samtidig behov for at der gennemføres en opgradering af personsikkerheden i byggeriet…”.
På baggrund af den brandtekniske rapport fra DBI blev der udarbejdet en handleplan, som skulle sikre, at de nødvendige udbedringer gennemføres. På Social- og Sundhedsudvalgsmøde den 8. juni 2021 tog udvalget orienteringen om handleplanen til efterretning.
DBI anbefalede i sin rapport en nærmere byggeteknisk gennemgang af plejecenteret for at dokumentere den brandtekniske kvalitet af bygningens brandadskillende bygningsdele, samt øvrige brandtekniske forhold som registreres i forbindelse med en bygningsgennemgang. Administrationen har bedt Rambøll om en sådan gennemgang. Der foreligger nu et notat, bilag 1 (Bilag 1. Brandteknisk Notat Aldersro Plejecenter, Rambøll), som indeholder udbedringsforslag, så Aldersro Plejecenter kan fortsætte med at være plejecenter for ikke-selvhjulpne personer (BR18 anvendelseskategori 6).
Nødvendige lovpligtige investeringer – brandsikkerhedsmæssige udbedringer
Som oplyst ved mødet i Social- og Sundhedsudvalget den 8. juni 2021, skal der foretages investeringer for at Aldersro Plejecenter fremadrettet kan anvendes som plejecenter.
Øget brandsikring, herunder også brandsikring, der følger af ufravigelige lovkrav, anses for en forbedring af ejendommen. Forbedringer af kommunalt ejede plejeboliger kan finansieres via låneoptagelse jf. gældende lånebekendtgørelse. Der er dog ikke låneadgang til den del af renoveringen, som vedrører servicearealerne. Efter fordelingsnøglen for ejendommen udgør den kommunale andel 1,693 mio. kr. ekskl. moms og beboerandelen 11,991 mio. kr. inkl. moms.
Økonomisk betydning for beboerne ved brandsikkerhedsmæssige udbedringer
Beboernes andel af renoveringen finansieres via optagelse af et lån. Ydelserne på lånet skal indregnes i den fremtidige husleje. Se en mere detaljeret oversigt for huslejestigninger ved forskellige formuer og boligstørrelser samt estimeret boligydelse i bilag 2, (Bilag 2. Oversigt af økonomiske konsekvenser for beboerne - brand). Som det fremgår af bilaget, så forventes det, at huslejestigningen i mange tilfælde vil blive udlignet af en stigning i boligydelsen. Da bruttohuslejen vil stige mere end 5 % kræver forhøjelsen dog kommunalbestyrelsens godkendelse.
Baggrund for andre vedligeholdelsesopgaver
Samtlige elevatorer på Aldersro Plejecenter er af ældre dato og skal have udskiftet en del mekanik for at de også fremadrettet lovmæssigt må anvendes. Vandrørene på Aldersro Plejecenter er også af ældre dato og i kritisk forfatning og skal snart udskiftes for at imødegå risikoen for rørbrud med mulige vandskader til følge. I forbindelse med de brandsikkerhedsmæssige udbedringer i bygningen med demens- og gæsteboligerne, hvor f.eks. rørføringerne skal brandsikres, anbefaler administrationen også at udskifte vandrørene i samme ombæring. Vandrørene i de øvrige bygninger forventes at blive skiftet de kommende år.
Hertil kommer et behov for at foretage istandsættelser af to etager, f.eks. maling, ens gulve og opgraderinger af køkkener, som har afventet brandsikringsprojektet, samt etablering af vandbehandlingsanlæg, som blev efterspurgt af lejerne.
Økonomisk betydning for beboerne ved andre vedligeholdelsesopgaver
Nye vandrør, vandbehandlingsanlæg samt tekniske udbedringer af elevatorerne er vedligeholdelse af bygningen, som lejerne finansierer igennem deres husleje. Afdelingen har opsparet 1,2 mio. kr. til vedligeholdelse. Da beløbet ikke er særlig høj taget afdelingens alder og stand taget i betragtning, anbefales det, at disse udbedringer finansieres sammen med de brandsikkerhedsmæssige udbedringer ved låntagning. Ved det samlede projekt inklusive brandsikring vil den kommunale andel efter fordelingsnøglen udgør 2,599 mio. kr. ekskl. moms og beboerandelen 18,41 mio. kr. inkl. moms.
Efter boligydelse vil huslejestigningen være reduceret til 59 kr. Se en mere detaljeret oversigt for huslejestigninger ved forskellige formuer og boligstørrelser samt estimeret boligydelse i bilag 3, (Bilag 3. Oversigt af økonomiske konsekvenser for beboerne – brandsikring, vandrør, vandbehandling, elevatorer og renovering).
Huslejen vil stadig være på et niveau, som er genkendeligt fra andre plejecentre. Se nedenstående oversigt.
Oversigt af huslejeniveauet ved en formue på 0,5 mio. kr.
Plejecenter | Boligens størrelse | Husleje | Boligydelse | Husleje efter boligydelse |
Aldersro – efter brandsikring og vedligeholdelse | 62 | 4.950 | 3.552 | 1.398 |
Ollerup – efter brandsikring | 66 | 7.969 | 6.190 | 1.506 |
Trollemose | 64 | 5.282 | 3.890 | 1.392 |
Tåsinge | 64 | 6.221 | 4.829 | 1.329 |
Beboerdemokrati
Personalet på Aldersro Plejecenter har orienteret lejere og deres pårørende om den forestående brandsikring og genhusning.
Der vil ske en løbende inddragelse af beboerdemokratiet for at sikre et så åbent, konstruktivt og ærligt samarbejde under hele processen. Efter loven om almene boliger afholdes et ekstraordinært beboermøde den 30. oktober 2023, hvor beboerne har mulighed for at stemme om forbedringerne og den medfølgende huslejestigning. I tilfælde af, at beboerne skulle stemme imod forbedringerne, vil der blive forelagt et dagsordenspunkt herom.
Tidsplan og genhusning
De lovpligtige brandsikkerhedsmæssige udbedringer skal foretages hurtigst muligt. Administrationen har allerede gennemført udbedringer for ca. 300.000 kr., som var lette at gå til, og som ikke krævede genhusning. De resterende udbedringer foretages i etaper og forventes påbegyndt sommeren 2024. Ved opstart i 2024 forventes det, at de nødvendige udbedringer er afsluttet i foråret 2026.
I forhold til omfanget af de lovpligtige udbedringer er det nødvendigt, at lejerne bliver genhuset i den periode der bygges om. Udbedringerne vil ske etagevis, som betyder at lejerne kan genhuses i samme bygning.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
I det nedenstående gives en oversigt af udgifterne for henholdsvis Svendborg Kommune og lejerne ved løsningen, hvor der brandsikres (løsning 1), udføres yderlige vedligehold og det samlede projekt (løsning 1+).
Udgifter for Svendborg Kommune
| Brandsikring (ekskl. moms) | Yderligere vedligehold (ekskl. moms) | Samlet (ekskl. moms) |
Løsning 1 | 1.692.855 |
| 1.692.855 |
Løsning 1+ | 1.692.855 | 906.180 | 2.599.035 |
Udgifter for lejerne
| Brandsikring (inkl. moms) | Yderligere vedligehold (inkl. moms) | Samlet (inkl. moms) |
Løsning 1 | 11.991.056 |
| 11.991.056 |
Løsning 1+ | 11.991.056 | 6.418.775 | 18.419.294 |
Ved den komplette løsning er Svendborg Kommunes andel, som vedrører servicearealerne, 2,599 mio. kr. ekskl. moms. Den del vedrører brandsikring, dvs. 1,69 mio. kr., søges finansieret ved de kommende budgetforhandlinger. Delen, der vedrører yderligere vedligehold, på 0,9 mio. kr. finansieres af kommunens pulje til bygningsvedligehold.
Lejernes andel på 18,41 mio. kr. inkl. moms finansieres via optagelse af et 30-årigt realkreditlån. Den årlige ydelse på dette lån udgør 1,013 mio. kr. og det vil blive indregnet i den fremtidige husleje.
Ved brandsikring og rørudskiftning mm. vil huslejen stige med maksimalt 987 kr. svarende til ca. 21%. Ville der udelukkende blive brandsikret, vil den månedlige husleje stige med maksimalt 643 kr. svarende til ca. 14 %. Lejerne vil dog som hovedregel have mulighed for at få ekstra boligydelse, hvorfor netto huslejen for langt de fleste lejere ved et projekt, hvor der både brandsikres og vedligeholdes, ikke stige.
En stor del af lejlighederne på Aldersro 8 anvendes som gæsteboliger, hvor udgiften til husleje afholdes af Svendborg Kommune. Hvis den månedlige husleje for den enkelte gæstebolig stiger med 987 kr., vil den samlede kommunale udgift stige med samlet 0,3 mio. kr. om året fra og med 2026. Denne merudgift søges finansieret ved de kommende budgetforhandlinger.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
- Hyrdebrev af 24. september 2018 om brandsikkerhed i plejeboliger fra daværende transport-, bygnings- og boligminister.
- Bygningsreglementet.
- Lovbekendtgørelse nr. 1877 af 27. september 2021 om almene boliger m.v.
- Bekendtgørelse nr. 1580 af 17. december 2013 om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.m.
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 05-09-2023
Indstillingen tiltrådt.
Der var afbud fra Dorthe Ullemose (O).
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 07-09-2023
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.
Afbud: Jørgen Lundsgaard (B).
Beslutning i Økonomiudvalget den 12-09-2023
Indstilles.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Som suppleant deltog Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 19-09-2023
Godkendt.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B) og Per Nykjær Jensen (V). Som suppleanter deltog Allan Østergaard (B) og Jesper Larsen (V).
Relaterede bilag
Beslutningstema
Der forelægges et tillæg til Svendborg Kommunes spildevandsplan 2020-2031 med henblik på en vedtagelse.
Tillægget har til formål at tilvejebringe det formelle grundlag for kloakering af husspildevand og håndtering af tag- og overfladevand af 3 udpegede områder.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det over for Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales, at
- Tillæg 2 til spildevandsplan 2020-2031 vedtages.
Sagsfremstilling
Der spildevandsplanlægges for 3 områder:
- Gemalvej, 5771 Stenstrup, sydlige del af matrikel 12a, Kirkeby By, Kirkeby
- Olufs Have, 5762 Vester Skerninge, matrikel 76 og 77s, Ulbølle By, Ulbølle
- Strandvænget 2A-19, Fiskopvej 24 og Rantzausmindevej 69 og 71, 5700 Svendborg
Der er ved at blive udarbejdet lokalplan og kommuneplantillæg for område 1 ved Gemalvej, hvor der ønskes opført nye boliger. For at imødekomme dette, bliver området udlagt som spildevandskloakeret.
Område 2 Olufs Have i Ulbølle ved Nyvej, indgår i Kommuneplanen som et blandet bolig- og erhvervsområde. Der er ved at blive udarbejdet en lokalplan for området. Dele af området er i dag fælleskloakeret og vil blive bibeholdt som dette. Resten af området, vil blive planlagt som spildevandskloakeret.
Område 3 ved Strandvænget (5700) har i dag et fællessystem, som er ved at være udtjent og som er underdimensioneret. Da regnvand ifølge spildevandsplanen skal afkobles fra husspildevand, når dette er muligt, bliver området ændret til separatkloakering. Det har været undersøgt, om det var muligt at lave offentlige LAR-anlæg (Lokal Afledning af Regnvand), men grundet de begrænsede offentlige arealer i området, er dette ikke muligt.
En nærmere beskrivelse af områderne kan findes i bilag 1 (Bilag 1. Tillæg 2 til spildevandsplan 2020-2031).
Der findes 2 bilag til tillægget. Bilag 2 indeholder redaktionelle opdateringer til spildevandsplanen (Bilag 2. Redaktionelle opdateringer til tillæg 2 til spildevandsplan 2020-2031), mens bilag 3 indeholder miljøscreening af tillægget (Bilag 3. Miljøscreening af tillæg 2 til spildevandsplan 2020-2031).
Tillægget har været offentliggjort i 8 uger fra den 31. maj til den 26. juli.
Der er indkommet 1 høringssvar, omhandlende afgræsningen af kloakoplandet for Olufs Have. Høringssvaret har medført en ændring af kloakoplandet for Olufs Have, så det passer med forslag til lokalplanen for området. Høringssvaret kan ses i bilag 4 (Bilag 4. Høringssvar til tillæg 2 til spildevandsplan 2020-2031).
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen budgetmæssige konsekvenser for Svendborg Kommune.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen ændring af CO2-udledning.
Lovgrundlag
Miljøbeskyttelsesloven, nr. 358 af 1. juli 2023.
Spildevandsbekendtgørelsen 1393 af 21. juni 2021.
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 07-09-2023
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.
Afbud: Jørgen Lundsgaard (B).
Beslutning i Økonomiudvalget den 12-09-2023
Indstilles.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Som suppleant deltog Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 19-09-2023
Godkendt.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B) og Per Nykjær Jensen (V). Som suppleanter deltog Allan Østergaard (B) og Jesper Larsen (V).
Relaterede bilag
Beslutningstema
Finansiering og udbygning af vedvarende energianlæg i Svendborg VE A/S.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget anbefales, at
- finansiering af udbygning af vedvarende energianlæg i Svendborg VA A/S indgår i budgetforhandlingerne.
Sagsfremstilling
Svendborg Kommune har modtaget notat om finansieringsmuligheder for vedvarende energianlæg i Svendborg VE A/S.
Notatet er af bestyrelsen i Svendborg VE A/S behandlet og godkendt til videresendelse til Svendborg Kommune den 28. april. 2023.
Svendborg VE A/S er for tiden i gang med følgende aktiviteter:
- Pilotprojekt VE fællesskab.
- Større solcellemark.
- Mindre solcellemarker.
- Solceller på kommunale tage.
- Vedvarende energianlæg på VA s egne bygninger og arealer.
I Svendborg VE A/S er der pr. 1. april 2023 en kapital på 1,1 mio. kr., hvoraf 0,4 mio. kr. er disponeret til pilotprojekt VE fællesskab og 0,1 mio. kr. til modningsfasen af solcellemark. Dermed har Svendborg VE A/S behov for tilført likviditet såfremt en udbygning af VE-anlæg skal realiseres.
Svendborg Forsyning A/S og underliggende driftsselskaber har ikke mulighed for at skabe fri kapital, hvorved der peges på, at Svendborg Kommune stiller den nødvendige kapital til rådighed for Svendborg VE A/S, med følgende muligheder:
A) Svendborg Kommune finder kapital og indskyder i selskabet Svendborg VE A/S.
B) Overdragelse af drift af varmepumper (rådighedsaftale) til Svendborg VE A/S.
C) Optimeret drift af Svendborg Vejbelysning (100% finansieret af Svendborg Kommune) finansierer aktiviteter i Svendborg VE A/S.
D) Mulighed for optagelse af banklån via udstedelse af kommunegaranti.
Ledelsen i VA anbefaler, at alle muligheder (A, B, C og D) indtænkes i den fremtidige finansiering af vedvarende energiaktiviteter.
(Notat af 21. april 2023 vedlagt)
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Det skal bemærkes, at indskud i Svendborg VE ikke vil indgå i kommunens anlægsramme, men under ”finansforskydninger”.
Med hensyn til kommunegaranti for optagelse af banklån er det vurderingen fra kommunens revisor, at det ikke belaster kommunens låneramme, men at det dog i givet fald skal afklares i den konkrete sag. Der kan ikke lånes i KommuneKredit hertil, hvorfor der skal findes anden långiver.
I øvrigt skal bemærkes, at i hvert af ovenstående 4 muligheder skal der i givet fald, i dialog med Svendborg VE, foretages en konkret vurdering i forhold til øvrig lovgivning mv.
CO2-Konsekvensvurdering
Er ikke beregnet.
Lovgrundlag
Ejerpolitik for kommunes forsyningsselskaber.
Sagen afgøres i
Økonomiudvaget
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 07-09-2023
Sagen anbefales til Økonomiudvalgets fremsendelse til budgetforhandlingerne med henblik på, at der sikres mulighed for kapital til projektering af anlæggene og efterfølgende låneoptag til anlægsprojekterne.
Afbud: Jørgen Lundsgaard (B).
Beslutning i Økonomiudvalget den 12-09-2023
Godkendt.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Som suppleant deltog Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutningstema
Orientering om kommissorium for arbejdet med fleksibilitet og livsfaser, der fremadrettet benævnes ”Attraktive Faglige Arbejdsfællesskaber”. Attraktive Faglige Arbejdsfællesskaber er et vigtigt indsatsområde i bestræbelserne på at imødegå arbejdskraftudfordringen
Indstilling
Direktionen indstiller til Økonomiudvalget
- At kommissoriet for arbejdet med Attraktive Faglige Arbejdsfællesskaber for ansatte i Svendborg Kommune tages til efterretning
Sagsfremstilling
Arbejdskraftudfordringen er mærkbar også i Svendborg Kommune. Det er derfor vigtigt, at vi vedvarende fokuserer på at være en attraktiv arbejdsplads, som kan tiltrække og tilknytte dygtige medarbejdere således, at nuværende og fremtidige opgaver kan løses effektivt og professionelt til gavn for borgerne.
Det er i arbejdsmiljøforskningen hyppigt dokumenteret, at en af de vigtigste faktorer for, at medarbejderne trives i arbejdet, er indflydelse på egen arbejdstid, ligesom individuel fleksibilitet er et konkurrenceparameter, når vi skal fastholde og tiltrække medarbejdere. Arbejdsløsheden er lav, og flere velfærdsområder oplever rekrutteringsudfordringer.
Svendborg Kommune har i løbet af 2022 på forskellig vis drøftet fleksibilitetsdagsordenen, og der er i såvel ledelses- som MED-organisationen stemplet ind på denne dagsorden.
Opgaven bliver sammen at skabe rammer for et attraktivt og bæredygtigt arbejdsliv, der kombinerer et stærkt fællesskab og høj faglighed med øget fleksibilitet for den enkelte for at kunne løfte kerneopgaven. Der skal etableres mere fleksible arbejdsformer, der kan få livet til at balancere uden, at det går ud over opgaveløsningen, og hvor vi bliver bedre til at tiltrække og tilknytte medarbejdere i alle aldre og livsfaser.
Der er en god sammenhæng til de indsatser, der allerede nu arbejdes med i Svendborg Kommune ift. psykologisk tryghed, god ledelse, seniorpartnerskab og en fremtid mod fuldtid. Den røde tråd og fælles kurs skal understøttes i arbejdet med attraktive faglige arbejdsfællesskaber.
Arbejdet med Attraktive Faglige Arbejdsfællesskaber er beskrevet i vedlagte kommissorium og tillæg (Bilag 1: Kommissorie for Attraktive faglige arbejdsfællesskaber, Bilag 2: Tillæg til kommissorie for attraktive faglige arbejdsfællesskaber).
Kommissoriet er udarbejdet af en arbejdsgruppe nedsat i regi af MED-Hovedudvalget og behandlet på MED-Hovedudvalgsmødet den 8. september 2023
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen bemærkninger.
Lovgrundlag
Ingen bemærkninger.
Sagen afgøres i
Økonomiudvalget.
Beslutning i Økonomiudvalget den 12-09-2023
Taget til eftreretning.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Som suppleant deltog Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutning i Økonomiudvalget den 12-09-2023
Intet.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Som suppleant deltog Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutningstema
Der skal træffes beslutning om enten opkøb af grund med bygning, Nyborgvej 2B nu for at sikre arealer til en senere realisering af en Ny Østre Havnevej og dermed en bedre udnyttelse af godsbanearealet eller beslutning om at undersøge om det er nødvendigt at købe ejendommen på nuværende tidspunkt eller om købet trafikalt og planlægningsmæssigt kan udsættes i en årrække.
Indstilling
Direktionen indstiller til Plan og Lokalsamfundsudvalget, Teknik og Miljøudvalget og Erhvervs- og Turismeudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales, at
- grunden med bygning, Nyborgvej 2B, opkøbes på nuværende grundlag
- der efter erhvervelsen sker nedrivning af den eksisterende bygning på grunden
- der på grunden anlægges midlertidige parkeringspladser indtil nyt P-hus (til SIMAC, SME og UCL) er opført
- administrationen bemyndiges til at indgå handlen op til et beløb på max. 14 mio. kr.
- der sker nedrivning af eksisterende bygning samt etablering af midlertidig parkering i alt 4,6 mio. kr. + afledt drift på 45.000 kr.
- ovenstående finansieres i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2024.
eller
- der gennemføres opdaterede trafikale analyser mhp. yderligere kvalificering af grundlaget for et senere opkøb
- der afsættes et forventet max på 100.000 kr. til ovenstående undersøgelser som finansieres inden for Miljø og Tekniks område.
Sagen omfatter ikke beslutning om nødvendigt opkøb af resterende areal med tankstation og bygningen Nyborgvej 4A (mod nord) samt midler til projektering og anlæg af ny vej.
Sagsfremstilling
Baggrund
Arkitektkonkurrencen om det nye SIMAC (februar 2019) indeholdt, udover et forslag til selve bygningen, også et bud på en samlet dispositionsplan for Godsbanearealet og det tidligere slagteri / den tidligere trælast areal. I den forbindelse blev det første gang foreslået at etablere en såkaldt Ny Østre Havnevej som en ny forbindelse mellem Nyborgvej og Østre Havnevej.
Formålet var at skabe et mere sammenhængende og fredeliggjort udviklingsområde på det tidligere godsbaneareal bag SIMAC og i den forbindelse at bidrage til en bedre trafikafvikling i området og på Nyborgvej.
De trafikale forudsætninger og mulige tiltag blev i forlængelse af konkurrencen vurderet af rådgivningsfirmaet Moe, der bekræftede, at det på et tidspunkt ville blive nødvendigt at etablere en ny vej.
Der blev efterfølgende udarbejdet en strategisk udviklingsplan for godsbanearealet, som rummer mulighed for boliger. Boligerne skal sammen med en genåbning af Kobberbækken og de nye uddannelsesinstitutioner og erhvervshuset på Nordre Kaj udgøre et attraktivt område med plads til byliv, rekreativt ophold og tryg færdsel for mange flere bløde trafikanter i fremtiden.
Illustrationer: strategisk udviklingsplan Godsbanearealet, 2021
Størstedelen af området er i gældende kommuneplan udlagt til blandet bolig- og erhverv.
Realisering af den strategiske udviklingsplan for godsbanearealet forudsætter ny lokalplanlægning og i den forbindelse vil det være aktuelt at inddrage det nye vejudlæg i planlægningen.
Det foreslåede forløb for en Ny Østre Havnevej ligger, ligesom den østlige del af godsbanearealet, på privat ejet areal. De med rødt markerede bygninger og anlæg (tidligere slagteri/trælast samt tankstation) forudsættes nedrevet. Se bilag 1 (Bilag 1_Ejendomshandel_Nyborgvej_Kort_Arealer mv.).
Den bevaringsværdige bygning på den nordlige matrikel, Nyborgvej 4A, forudsættes bevaret.
Administrationen er på det ovenfor beskrevne grundlag i forhandlinger med privat grundejer vedr. opkøb af areal, idet det er vurderet økonomisk forsvarligt at handle inden grundejer udvikler ejendommen, som således ville stige i værdi. Grundejer er klar til at sælge på de herunder beskrevne vilkår, mens et salg af det nordlige areal først vil være aktuelt senere. Kommunen får dog en køberet til det nordlige areal. Kommunen kan herefter, på nogle i forvejen fastsatte vilkår, købe arealet til realisering af vejen, når kommunen måtte ønske det.
Herudover er der indledningsvist vurderet på et alternativ til opkøb af ejendommen på nuværende tidspunkt, som giver mulighed for at opdatere de foreliggende trafikanalyser og dermed afklare aktualiteten i forhold til den igangværende byudvikling og det samlede vejnet i Svendborg.
Sagen rummer således to mulige scenarier:
- Scenarie A, hvor kommunen opkøber grund med bygning på det nuværende grundlag for at sikre arealerne til en senere realisering af en ny vej og dermed en bedre udnyttelse af godsbanearealet.
- Scenarie B, hvor der gennemføres opdaterede trafikale analyser mhp. yderligere kvalificering af grundlaget for et senere opkøb og efterfølgende realisering af en ny vej.
Fordele, ulemper og særlige opmærksomhedspunkter ift. byudvikling, planmæssige og trafikale forhold samt økonomiske forhold for de to scenarier er opridset i bilag 2 (Bilag 2_Ejendomshandel_Nyborgvej_scenarier_fordele og ulemper).
Scenarie A - Svendborg Kommune opkøber grund med bygning med henblik på efterfølgende anlæg af ny vej på det nuværende grundlag
Scenarie A bygger på visionen om at skabe et attraktivt udviklingsområde vest for en Ny Østre Havnevej, hvor der er god sammenhæng i byggeri, rekreative områder og infrastruktur for bløde trafikanter (beboere, studerende, brugere og besøgende), uanset ejerforhold.
Samtidig fremgår det af en trafikanalyse fra 2019, at etablering af ny vej kan afhjælpe trafikale udfordringer på Nyborgvej og dermed fremtidssikre fremkommeligheden for biltrafikken.
Arealet opkøbes snarest muligt og på følgende vilkår:
- at der erhverves en del af grund med bygning beliggende Nyborgvej 24B til en pris på ca. 13 mio. kr.
- at kommunen ikke overtager momsforpligtelsen
- at bygningen overtages gældfri
- at bygningen på grunden nedrives af Kommunen som afholder omkostninger hertil
Overslagspris for nedrivning af bygning 3,6 mio. kr. - at kommunen etablerer ca. 120 midlertidige parkeringspladser på grus samt overkørsel til og foranstaltninger på eksisterende vej til 1,0 mio. kr. Den afledte drift er anslået til 45.000 kr. Afhængigt af, hvordan de midlertidige parkeringspladser udnyttes (fx udlejning til SME og/eller stillet midlertidigt til rådighed for UCL), kan der i et vist omfang forventes lejeindtægter herfra indtil et nyt p-hus er realiseret.
- at Sælger afholder udgifter til udstykning af Grunden
- at kommunen afholder udgifter til stempel og tinglysningsudgifter i forbindelse med handlen
- at overtagelse af Grunden sker pr. 1. januar 2024
- at Administrationen bemyndiges til, på vegne af Kommunalbestyrelsen, at gennemføre handlen på ovennævnte vilkår
- at Kommunen får køberet til det nordlige areal (del af matr. Nr. 28ca) på nogle i forvejen fastsatte vilkår.
Muligheden for en betinget købsaftale er drøftet, men det har ikke været muligt at nå til enighed med sælger herom.
Det bemærkes, at det efterfølgende vil være nødvendigt at opkøbe yderligere privat areal mod nord og den eksisterende tankstation for at sikre realisering af hele vejforløbet. Se bilag 1 (Bilag 1_Ejendomshandel_Nyborgvej_Kort_Arealer mv.).
Hertil kommer omkostninger til realisering af selve vejanlægget. Omkostningerne er endnu ikke beregnet, men kan forventes at omfatte et tocifret millionbeløb.
Scenarie B – Svendborg Kommune gennemfører planlægningsmæssige og trafikale analyser mhp. yderligere kvalificering af grundlag for et senere opkøb og efterfølgende anlæg af ny vej.
Scenarie B bygger, ligesom scenarie A, på visionen for et sammenhængende byområde og en hensigtsmæssig fremtidig trafikafvikling.
Forskellen er, at grundlaget for beslutning om et senere opkøb og efterfølgende anlæg af ny vej kvalificeres yderligere gennem opdaterede planlægningsmæssige og trafikale analyser.
Scenariet hviler på administrationens indledende konstatering af, at trafikbelastningen på Nyborgvej ikke har udviklet sig så meget som trafikanalyserne fra 2019 har forudsagt.
Herudover har administrationen i 2022 foretaget optimering af de eksisterende lysreguleringer på Nyborgvej, hvilket har givet Nyborgvej yderligere kapacitet.
Administrationen vurderer derfor, at forudsætningerne for trafikanalyserne fra 2019 er ændret og med fordel kan kvalificeres.
Ekspropriation som alternativ
I forhold til scenarie A vurderer administrationen ikke, at der er det fornødne grundlag for at handle og indgå aftale på ekspropriationslignende vilkår.
I forhold til scenarie B vil der være mulighed for at frembringe det fornødne grundlag for ekspropriation både efter Vejloven og Planloven gennem et mere fremskredent forløb for både planlægningen af området og finansiering af anlægget af en Ny Østre Havnevej.
Lukket dagsorden:
I normalforretningsordenens § 1, stk. 2, jf. Indenrigsministeriets cirkulære 1969 129, er der angivet nogle sagskategorier, der om udgangspunkt skal behandles for lukkede døre. Herunder hører sager om køb og salg af fast ejendomme. Sager om køb af ejendom er en objektiv oplysning som ikke er fortrolig mens alle oplysninger om prisfastsættelse samt oplysninger om faktiske forhold, der underbygger overvejelser om pris og handelsvilkår vil være fortrolige.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Scenarie A:
Udgiften til køb m.v. på ca. 13 mio. kr. plus 4,6 mio. til nedrivning og etablering af grusparkering anbefales finansieret i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2024, og prioriteres ind i det samlede anlægsbudget. Herudover er der den afledte drift på 45.000 kr.
Scenarie B:
Udgiften på 100.000 kr. finansieres indenfor Miljø og Tekniks område.
CO2-Konsekvensvurdering
En Ny Østre Havnevej vil ikke i sig selv medføre øget trafik, idet vejen blot flyttes fra én placering til en anden.
Der kan således forventes en nulløsning i forhold til reduktion af CO2, mens belastningen vil øges, hvis en ny vej tiltrækker en øget trafikmængde.
Anlægsarbejder i forbindelse med nedrivning, anlæg af midlertidig parkering samt realisering af en Ny Østre Havnevej vil medføre udledning af CO2. Det er dog ikke muligt på det nuværende grundlag at vurdere omfanget heraf.
Lovgrundlag
Vejlovens kap. 10
Grundlovens § 73 samt beskyttelse af ejendomsretten efter den Europæiske Menneskerettighedskonvention (EMRK)
Forvaltningslovens § 27 og straffelovens § 152 og 152 c-f angående tavshedspligt.
Indenrigsministeriets cirkulære 169 129
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 05-09-2023
Udvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen alternativ B.
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 06-09-2023
Udvalget indstiller til Økonomiudvalget, at sagen udsættes.
Hanne Klit (A) var fraværende.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 07-09-2023
Sagen blev udsat.
Liste Ø kan ikke støtte udsættelsen, men ønskede at anbefale model B overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.
Afbud: Jørgen Lundgaard (B).
Beslutning i Økonomiudvalget den 12-09-2023
Udsat.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Som suppleant deltog Hanne Ringgaard Møller (B).