Økonomiudvalget
Referat • 23. november 2021 kl. 15.30
Indhold
Beslutning i Økonomiudvalget den 23-11-2021
Dagsorden godkendt
Der var afbud fra Dorthe Ullemose
Sagsfremstilling
Byrådsmedlem Jesper Kiel (Ø) ønsker på vegne af Enhedslistens byrådsgruppe følgende optaget på byrådets dagsorden den 2. november 2021:
”Dispensation til at lukke Svendborg Kraftvarme
Det har hidtil været udmeldingen fra Energistyrelsen, at der skulle påvises positiv samfundsøkonomi for at Svendborg Kraftvarme kan lukkes som planlagt ved udgangen af 2022.
Efter at Enhedslisten har rejst spørgsmål til ministeren om sagen, er meldingen fra ministeren at man kan søge dispensation. Energistyrelsen er også kommet med nye signaler om, at man bare kan søge dispensation. Det står dog klart efter senest svar fra Energistyrelsen, at man skal udarbejde samfundsøkonomiske beregninger og sende dem i høring før man søger om dispensation.
I ministerens svar kunne det tolkes som om man kan undgå at lave samfundsøkonomiske beregninger.
I ministerens svar fremgår det:
“Derudover kan jeg oplyse, at Energistyrelsen i særlige tilfælde kan dispensere fra
reglerne i bekendtgørelsen efter anmodning. Svendborg Kommune vil derfor kunne
anmode Energistyrelsen om dispensation fra projektbekendtgørelsens regler.”
Der er gode argumenter for at dispensere, fordi der allerede er etableret et varmepumpeanlæg, som kan forsyne området med fjernvarme, og at der er rigelig med forbrændingskapacitet på Fyn. Lukningen af Svendborg Kraftvarme vil således ikke kræve nye anlæg. Men der er behov for en hurtig afklaring af hensyn til Svendborg Fjernvarme og Vand og Affald.
Derfor mener Enhedslisten kommunen skal henvende sig til ministeren for at ændre reglerne, så kommunen ikke trækkes igennem unødige beregninger for at gennemføre åbenlyse tiltag for den grønne omstilling
Derfor foreslår Enhedslisten:
- Administrationen forbereder at søge dispensation fra projektbekendtgørelsens regler, så lukningen kan gennemføres som planlagt uanset udfaldet af de samfundsøkonomiske beregninger.
- Administrationen udarbejder forslag til henvendelse til ministeren med opfordring til at lempe reglerne om samfundsøkonomiske beregninger ved projekter, som er afgørende for at nedsætte Danmarks CO2-udslip.
Bilag:
Ministeren svar vedr.
https://www.ft.dk/samling/20201/spoergsmaal/s1880/svar/1812742/2454332/index.htm ”
Beslutning i Byrådet den 02-11-2021
Liste V foreslog, at sagen blev oversendt til behandling i Økonomiudvalget.
Byrådet tiltrådte dette.
Beslutning i Økonomiudvalget den 23-11-2021
Godkendt.
Afbud fra Dorthe Ullemose (O).
Beslutningstema
Orientering om det forventede regnskab 2021 på baggrund af koncernrapporten pr. 30. september 2021, notat Covid-19 afledte udgifter samt tillægsbevilling.
Indstilling
Direktionen indstiller til Økonomiudvalget,
- At rapporten tages til efterretning.
- At nettoudgiften vedr. tillægsbevilling på 39 t. kr. finansieres af den afsatte pulje reserveret udfordringer ifm. Regnskabsafslutningen.
Sagsfremstilling
Det forventede regnskab for 2021 opgjort pr. 30. september 2021 er forbundet med usikkerhed bl.a. som følge af udviklingen resten af året, herunder usikkerhed om de afledte konsekvenser af Covid-19.
Resultatet efterlever den økonomiske målsætning for så vidt angår en minimumslikviditet på 125 mio.kr. Derimod lever det forventede regnskab ikke op til målsætning om gældsafvikling, overholdelse af servicerammen, samt et ordinært resultat på minimum 170 mio.kr.
For serviceudgifterne er myndighedsbudgettet på det specialiserede socialområde yderligere presset med 6,6 mio. kr., og 5,0 mio. kr. vedr. familieafdelingen under Børn- og Ungeudvalget. Det samlede forventede regnskab øges med 6,3 mio. kr., da der forventes yderligere mindreudgifter på 2,5 mio. kr. vedr. dagtilbudsområdet, og 2,1 mio. kr. vedr. Skole- og Uddannelsesområdet.
Det forventede regnskab vedr. serviceudgifter udviser en merudgift på 16,5 mio. kr. ift. korr. budget 2021. Heri indgår merudgifter vedr. Covid-19 på 33,7 mio. kr. samt 41,9 mio. kr. vedr. særligt udfordrede områder. Det forventes, at nævnte merudgifter ifm. regnskabsafslutningen kan finansieres inden for det samlede regnskabsresultat, såfremt tallene ikke ændres.
Covid-afledte driftsudgifter er opgjort til 33,7 mio.kr., hvor den foreløbige kompensation udgør 8,9 mio. kr. Økonomiudvalget har på mødet den 24. august besluttet, a fordeling samt manglende kompensation håndteres i forbindelse med regnskabsafslutningen.
Opmærksomheden henledes på budgetforliget, hvor forligspaterne har henstillet til, at der overalt i kommunen udvises økonomisk mådehold, så et evt. regnskabsmæssigt merforbrug begrænses mest muligt.
I forbindelse med koncernrapporten pr. 30.9.2021 indgår en fælles tillægsbevillingssag, som medfører en nettoudgift på 39 t. kr., som finansieres af den afsatte pulje reserveret udfordringer ifm. regnskabsafslutningen. Tillægsbevillingen omfatter midtvejsregulering af tilskud og udligning samt medfinansiering af det skrå skatteloft – i alt en mindreindtægt på 6,0 mio. kr., som delvis modsvares at tilsvarende mindreudgifter på de berørte områder. Herudover indgår en række bevillingsomplaceringer, som er neutral på kassen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
De økonomiske konsekvenser fremgår af vedlagte bilag
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Sagen afgøres i
Økonomiudvalget
Beslutning i Økonomiudvalget den 23-11-2021
Taget til efterretning.
Afbud fra Dorthe Ullemose (O).
Relaterede bilag
Beslutningstema
Evaluering af budgetproceduren budget 2022.
Status på Økonomiudvalgets besparelsesforslag.
Indstilling
Direktionen indstiller til Økonomiudvalget,
- At processen for udarbejdelse af budget 2022 drøftes og at Økonomiudvalgets tilkendegivelser indgår i oplæg til budgetproceduren for budget 2023.
- At status på Økonomiudvalgets besparelsesforslag tages til efterretning
Sagsfremstilling
Evaluering af budgetproceduren budget 2022
Med udgangspunkt i processen for udarbejdelse af budget 2022 drøfter Økonomiudvalget forløbet af den politiske proces, herunder om der fremadrettet er behov for justeringer.
På baggrund af Økonomiudvalgets tilkendegivelser vil det ”nye” Økonomiudvalg på mødet den 18. januar 2022 få forelagt udkast til overordnede principper/pejlemærker for budgetproceduren for budget 2023. Med afsæt i Økonomiudvalgets drøftelser udarbejdes endeligt oplæg til budgetproceduren 2023 til godkendelse på Økonomiudvalgets møde den 8. februar 2022.
Status på Økonomiudvalgets besparelsesforslag
I det vedtagne budget 2022 er der afsat en besparelsespulje på 32,6 mio. kr., og Byrådet har besluttet, at den skal udmøntes inden udgangen af 2021. Processen er tilrettelagt således, at fagudvalgenes forslag drøftes på gruppeformandsmødet den 19. november 2021, hvorefter forslagene offentliggøres og sendes i høring til og med den 30. november 2021.
Indenfor Økonomiudvalgets område foreligger der forslag til besparelser på i alt 1,439 mio. kr.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Sagen afgøres i
Økonomiudvalget
Beslutning i Økonomiudvalget den 23-11-2021
Godkendt.
Afbud fra Dorthe Ullemose (O).
Beslutningstema
Vedtægter for Beredskab Fyn ønskes godkendt i Byrådet i henhold til Beredskab Fyns gældende vedtægters punkt 14.
Indstilling
Direktionen indstiller at:
- Byrådet godkender vedtægtsændringer for Beredskab Fyn.
Sagsfremstilling
Odense Kommune har i løbet af 2021 lavet en gennemgang og vurdering af kommunens administrationsaftaler med selskaber, institutioner mv. om levering af administrative ydelser. For at Odense kommune kan forblive administrationskommune for Beredskab Fyn, skal det skrives ind i vedtægterne. Der ændres ikke i administrationsaftalen mellem Beredskab Fyn og Odense kommune, men det skal blot indskrives i Beredskab Fyns vedtægter, at Odense kommune er administrationskommune. Tilføjelsen til vedtægterne blev godkendt på beredskabskommissionsmøde d. 9. september 2021.
Beredskab Fyn har med hjemmel i beredskabsloven fortaget brandsyn på steder som er underlagt Bekendtgørelse om driftsmæssige forskrifter for hoteller m.v., plejeinstitutioner, forsamlingslokaler, undervisningslokaler, daginstitutioner og butikker, hvor beredskabet har haft lovhjemmel til at kunne udstede påbud og forbud til ejerne eller en udpeget driftsansvarlig person for stederne.
Fra den 1. januar 2022 er denne mulighed ikke mere tilgængelig, da lovhjemmelen er overgået til byggeloven, og med etableringen af Beredskab Fyn, er beredskabet i dag at regne som en ekstern forvaltningsmyndighed ift. de ni ejerkommuner, og kan derved ikke forvalte byggeloven uden en henlæggelse af beføjelser efter Byggelovens § 16C, stk. 8.
Byggeloven giver byrådet/kommunalbestyrelsen mulighed for at henlægge sine beføjelser til den fælles Beredskabskommission. De henlagte beføjelser giver beredskabet mulighed for at udstede påbud og forbud ved overtrædelse af bygningsreglementets regler om driftsmæssige foranstaltninger.
Ved henlæggelsen af beføjelser efter byggelovens § 16C, stk. 8 til den fælles Beredskabskommission, kan Beredskab Fyn fortsætte brandsynene som de gør på nuværende tidspunkt.
Hvis der ikke henlægges beføjelser til den fælles Beredskabskommission, vil alle påbud og forbud som Beredskab Fyn konstatere under tilsynene, skulle overdrages til kommunernes byggesagskontorer, som så skal sende disse til ejeren eller en udpeget driftsansvarlig person for stederne. Det blev også godkendt på beredskabskommissionsmødet d. 9. september at henlægge beføjelser til beredskabskommissionen.
Følgende elementer er pba. godkendelserne i Beredskabskommissionen indarbejdet i vedtægterne:
- Under punkt 1.2 er følgende tilføjes: Odense kommune er administrationskommune for interessentskabet.
- Nyt punkt 2.7: Beføjelser efter byggelovens § 16C, stk. 8 henlægges til interessentskabet
Vedtægtsændringer er indarbejdet i bilaget ’Vedtægter Beredskab Fyn 20210909’.
Ved godkendelse i alle ni deltagerkommuner, fremsendes vedtægter efterfølgende til det kommunale tilsyn – Ankestyrelsen til godkendelse.
Lovgrundlag
Beredskabsloven
Sagen afgøres i
Byrådet
Beslutning i Økonomiudvalget den 23-11-2021
Indstilles.
Afbud fra Dorthe Ullemose (O).
Beslutningstema
Efter beredskabslovens § 25 påhviler det kommunalbestyrelsen at udarbejde en generel plan for kommunens beredskab. Planen skal revideres mindst én gang i hver valgperiode, godkendes af kommunalbestyrelsen og indsendes til Beredskabsstyrelsen.
Med henblik på den aktuelle situation med en verdensomspændende pandemi, bliver planen i denne omgang primært en revidering af det eksisterende plansæt. De mange erfaringer der kan udledes af arbejdet med Corona-pandemien opsamles og indarbejdes i forbindelse med den efterfølgende plan for den kommende valgperiode. Dette arbejdes igangsættes i 2 halvår 2022 med henblik på færdiggørelse og vedtagelse af en ny plan i 1. halvår 2023.
Beredskab Fyn har i sensommeren 2021 – i samarbejde med ejerkommunerne – udarbejdet en revideret udgave af den generelle beredskabsplan, som med denne sag forelægges til Byrådets godkendelse.
Indstilling
Direktionen indstiller:
- Den generelle beredskabsplan til Byrådets godkendelse.
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsen har ifølge beredskabslovens § 25, stk. 1, ansvaret for den generelle beredskabsplan. Ifølge vedtægterne for det fælles fynske beredskab udarbejder Beredskab Fyn planen med tilhørende kommunale delplaner og indsatsplaner.
Beredskab Fyn har i 2017 i samarbejde med kommunerne udformet den generelle beredskabsplan i henhold til vedtægternes punkt 7. Her fremgår det også at ”Beredskabsplanen for hver enkelt kommune udarbejdes på initiativ af beredskabschefen og koordineres med kommunernes kommunaldirektører”.
Beredskabsplanen er udarbejdet i henhold til beredskabslovens § 26, som henviser til vejledende retningslinjer for udarbejdelsen af beredskabsplanerne. Dette betyder i praksis, at der har været orienterende møder med kommunaldirektører/stadsdirektør i nødvendigt omfang, ligesom ejerkommunerne har bidraget med lokale kommunale ressourcepersoner, som har været involveret i revideringen af den generelle beredskabsplan.
Det påhviler de enkelte kommuner at sikre deres indsatsplaners og instruksers rigtighed. For at sikre, at disse til enhver tid er opdaterede, er kommunen forpligtet til at holde Beredskab Fyn orienteret om ændringer. Der vil fortsat blive sendt en reminder herom én gang i kvartalet, af Beredskab Fyn.
Det skal endvidere oplyses, at følgende fremgår af Beredskabslovens § 25, stk. 3: ”De planer, der er nævnt i stk. 1 og 2, skal revideres i det omfang, udviklingen gør dette nødvendigt, dog mindst én gang i hver valgperiode”. Dette betyder, at planen skal være godkendt inden udgangen af denne valgperiode.
Beredskabsplanen er handlingsorienteret og bygger på en rollebaseret krisestyringsorganisation, som favner alle typer af kriser i kommunen. Hensigten med planen er at standardisere tilgangen til, hvordan en krisestab skal nedsættes og ledes, således at krisestyringsorganisationen kender til opstartsfasen af en krisestyring, og hvordan rollerne varetages.
Den generelle beredskabsplan består af:
- En overordnet beredskabsplan.
- En kommunevendt indsatsplan.
- Tre action cards til sammensætning af krisestab alt efter niveau.
- Fem rollebaserede action cards til krisestabsmedlemmer.
- Et action card til den beredskabsfaglige medarbejder hos Beredskab Fyn. som deltager i krisestaben ved særligt alvorlige hændelser.
- Fire instrukser til roller og opgaver er ligeledes udarbejdet til hjælp i krisesituationen.
Den generelle beredskabsplan skal ses som et dynamisk dokument, hvor evalueringer på baggrund af aktuelle hændelser vil forme beredskabsplanen således, at den bliver optimeret løbende.
Som en del af den samlede revidering af Beredskab Fyns Kommuners beredskabsplan skal der samtidig foretages en revidering af forvaltningernes delplaner. Beredskab Fyn har meddelt, at de kan være behjælpelige med denne del efter nærmere aftale. Delplaner, der kan henføres til beredskabsloven, udarbejdes af kommunerne og Beredskab Fyn i et samarbejde.
Den generelle beredskabsplan samt dertilhørende delplaner, instrukser og action cards skal fortsat være at finde i den kommunevendte del af C3 (den elektroniske beredskabsplatform). Alle kommuner har egen adgang og kan derved uploade beredskabsplaner og dertilhørende dokumenter mv.
Der har været få redaktionelle ændringer i den generelle beredskabsplan.
Det videre forløb:
Med henblik på den aktuelle situation med en verdensomspændende pandemi, bliver planen primært en revidering af det eksisterende plansæt. De mange erfaringer der kan udledes af arbejdet med Corona-pandemien opsamles og indarbejdes i forbindelse med den efterfølgende plan for den kommende valgperiode. Dette arbejde igangsættes i 2. halvår 2022 med henblik på færdiggørelse og vedtagelse af en ny plan i 1. halvår 2023.
Lovgrundlag
Beredskabsloven
Sagen afgøres i
Byrådet
Beslutning i Økonomiudvalget den 23-11-2021
Indstilles.
Afbud fra Dorthe Ullemose (O).
Relaterede bilag
Beslutningstema
Ny lovgivning betyder, at kommunerne skal indføre et gebyr for anmeldelse af jord, som er kategoriseret som erhvervsaffald. Gebyret skal godkendes.
Indstilling
Direktionen indstiller til Miljø- og Naturudvalget, at det overfor Økonomiudvalg og Byråd anbefales,
- At der fastsættes et startgebyr for styring af jord, som er erhvervsaffald på 250 kroner.
- At der fastsættes en pris på 150 kr. for hver 15 minutter udover den indledende dialog og sagsbehandling.
Sagsfremstilling
Når jord, der er omfattet af jordflytningsbekendtgørelsen, skal flyttes, skal det anmeldes til kommunen, der herefter skal anvise jorden til et modtageanlæg. Både private grundejere, kommunen og erhverv som grundejere, er forpligtet til at anmelde flytning af jord.
Administrationen af denne jordstyring er brugerfinansieret og kommunen skal derfor have dækket de omkostninger, der er forbundet med de konkrete anvisninger. Dette gøres gennem et jordstyregebyr.
Tidligere blev Svendborg Kommunes omkostninger til administrationen af jordstyringen opkrævet via ejendomsskatten. Denne metode vurderede Energistyrelsen ikke var forenelig med intentionen i loven. Energistyrelsen vurderede derimod, at gebyret skulle opkræves via det generelle administrationsgebyr for affald.
Med finansloven i 2019 blev hjemlen til kommunernes opkrævning af det generelle affaldsgebyr til erhverv ophævet. Dette fik indvirkning på opkrævning af jordstyregebyr fra erhverv fra 1. januar 2020.
I den seneste affaldsaktørbekendtgørelse fra december 2020 er hjemlen til opkrævning af jordstyregebyr fra erhverv blevet genindført. Det vil sige, at kommunen nu skal opkræve et gebyr hos virksomheder, for hvilke kommunen foretager konkrete anvisninger af jord, hvor jorden er erhvervsaffald og omfattet af jordflytningsbekendtgørelsen.
Det nye jordstyregebyr skal dække de omkostninger, som den konkrete anvisning giver anledning til. Desuden skal gebyret differentieres, så det afspejler tidsforbruget ved den enkelte konkrete anvisning. Der er mulighed for at denne differentiering sker ved, at gebyrstørrelsen inddeles i faste gebyrtrin.
Administrationens anbefaling
Administrationen foreslår, at det nye jordstyregebyr fastsættes til 250 kr. pr. anmeldelse. De 250 kr. vil dække den første dialog med anmelderen, samt den indledende sagsbehandling. Det er administrationens vurdering, at mange af sagerne vil være færdigbehandlet inden for denne ramme. Sker der en yderligere sagsbehandling, som går ud over den indledende sagsbehandling og dialog, foreslås at prisen for det følgende arbejde vil blive takseret med 150 kr. per 15 min.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
I 2020 var der ca. 280 anmeldelser om jordflytninger, som der kunne opkræves gebyr for. Antallet er skønnet på samme niveau fremadrettet, og her er det kun et mindre antal, hvor der forventes opkrævning ud over startgebyret på 250 kr. Samlet skønnes der en indtægt på ca. 70.000 kr. om året.
Området er blevet økonomisk kompenseret over lov- og cirkulæremidlerne, og det skønnes, at økonomien vil balancere.
Kommunen som virksomhed vil også skulle betale gebyr ved jordflytninger, hvorfor kommunens økonomi også vil blive påvirket, dog i mindre omfang.
Det forventes desuden at anmeldere, så som vognmænd, entreprenører og rådgivere, der opkræves dette gebyr, vil tilsvarende forhøje deres administrationsgebyr overfor deres kunder.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Affaldsaktørbekendtgørelsen
Jordflytningsbekendtgørelsen
Sagen afgøres i
Byrådet
Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 09-11-2021
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalg og Byråd.
Afbud: Tarik Kale (Liste Ø), Stedfortræder: Jesper Kiel (Liste Ø).
Fraværende: Jens Munk (Løsgænger).
Beslutning i Økonomiudvalget den 23-11-2021
Indstilles.
Afbud fra Dorthe Ullemose (O).
Beslutningstema
Teknik- og Erhvervsudvalget godkendte d. 10.06.2021 igangsætning af ny helhedsplanlægning for Tankefuld. I forlængelse heraf fremlagde administrationen nyt oplæg til helhedsplan for Tankefuld etape 1 på temamøde i Teknik- og Erhvervsudvalget d. 09.09.2021.
Helhedsplanen for etape 1 danner baggrund for den videre udvikling, udbud og kommunikation af Tankefuld.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget, at det overfor Byrådet anbefales,
- at den samlede helhedsplan for Tankefuld godkendes
- at den videre proces, herunder muligheden for at tilpasse plangrundlaget for Tankefuld, godkendes
Sagsfremstilling
Ny helhedsplan for Tankefuld
Med Kommuneplan 2021 – 2033 har byrådet en målsætning om, at Svendborg by skal forstærke
sin rolle som hovedby for hele Sydfyn, med særligt fokus på udviklingen af Svendborg havn – og
by og Tankefuld som de primære byudviklingsområder.
For at understøtte ønsket om, at Tankefuld fremadrettet skal være et af Svendborg Kommunes
primære byudviklingsområder, er der behov for at igangsætte en samlet og ambitiøs
helhedsplanlægning.
Dette danner grundlag for den nye helhedsplan for etape 1, der bygger videre på visionen om at skabe en bæredygtig byudvikling i Tankefuld. Den nye helhedsplan er vedhæftet (bilag 1, Illustrationsplan) og er en sammenfatning af de bærende principper og visioner fra masterplanen, kommuneplan, lokalplan og de nuværende erfaringer fra udviklingen af Tankefuld.
Etape 1 udgør det område, som i dag er omfattet af lokalplan 609.
Der opleves i øjeblikket en øget interesse for udviklingen af Tankefuld fra både lokale og nationale aktører.
Helhedsplanen har til formål at skabe en tidssvarende og opdateret identitet for Tankefuld, både hvad angår det grafiske udtryk, kommunikation, principper og bestemmelser for ny bebyggelse og samspillet med naturen og landskabet.
Offentligt udbud af storparceller i Tankefuld
For at imødekomme den aktuelle interesse for udvikling af Tankefuld, er det hensigten at igangsætte et offentligt udbud af storparceller.
For at sikre de bærende visioner for den bæredygtige udvikling af Tankefuld, vil et kommende offentligt udbud ske i henhold til de bærende principper i den nye helhedsplan for Tankefuld. Dette betyder, at Byrådet ikke nødvendigvis vil skulle acceptere den højeste tilbudspris, men det bud, som spiller bedst ind i visionerne for Tankefuld.
For at sikre de bedste betingelser for den fremtidige udvikling af Tankefuld, giver helhedsplanen mulighed for at tilpasse den eksisterende lokalplan i samarbejde med udviklere, på baggrund af et offentlig udbud.
Nye ændringsmuligheder
Helhedsplanen ligger op til, at der kan ske en tilpasning, således at de forskellige delområder kan omdisponeres for at styrke den samlede udvikling af Tankefuld i forhold til den nutidige efterspørgsel, hvilket betyder at der kan skabes et mere sammenhængende boligområde med rækkehuse og klyngehuse i forlængelse af den øvrige boligbebyggelse i området.
Bebyggelsesplanen ligger ligeledes op til, at området omkring adkomsten til Tankefuld (Torvet) styrkes. Det kan ske gennem en øget fortætning af boligbebyggelsen, hvilket kan medvirke til at styrke de fælles friarealer og forbedre forudsætningerne for etablering af en dagligvareforretning. her og en generel fortætning i området.
Følgende illustrationsplan indgår i udviklingsplanen, og demonstrerer, hvordan den fremtidige bebyggelse kan tage sig ud, når området er færdigudbygget.
Inddragelse
Der vil ske en særskilt politiske inddragelse i forhold til de konkrete projekter, såfremt det kræver ændring af de eksisterende plangrundlag.
Der afholdes et indledende orienteringsmøde for nuværende beboere i Tankefuld for at sikre indblik i den videre udvikling, herunder beboerorientering om mulighederne for at medvirke til at styrke den bæredygtige udvikling i området.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Udgifterne til udarbejdelse af helhedsplanen for Tankefuld finansieres af den afsatte
anlægsramme til fortsat og løbende projektudvikling og detailplanlægning af Tankefuld.
De økonomiske konsekvenser i forhold til kommende udbud og køb og salg, vil blive behandlet særskilt i Økonomiudvalget og Byrådet.
Helhedsplanen vurderes at få en positiv indflydelse på økonomien omkring Tankefuld, da det forventes at salgsindtægten vil være lige med eller større end indtægtsbudgettet
Der vil som konsekvens af den videre helhedsplanlægning for Tankefuld, opstå yderligere udgifter
til teknisk anlæg i form af veje, byggemodning og køb og salg mv., som kræver særskilt
finansiering, da det ikke kan afholdes inden for de eksisterende driftsrammer. Direktionen
fremsender forslag til temaer og prioritering af indsatser, i forbindelse med de kommende års
budgetforhandlinger.
CO2-Konsekvensvurdering
Helhedsplanen for Tankefuld danner grundlag for den fremtidige fysiske udvikling, og vil
derfor antages at have konsekvenser for CO2-udledningen på længere sigt. De afledte
konsekvenser kan ikke vurderes på nuværende tidspunkt.
Lovgrundlag
Planloven
Sagen afgøres i
Byrådet
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 11-11-2021
Indstillingen anbefales overfor Byrådet.
Beslutning i Økonomiudvalget den 23-11-2021
Indstilles.
Afbud fra Dorthe Ullemose (O).
Relaterede bilag
Beslutningstema
Modtagerstation Syddanmark I/S (MOTAS) repræsentantskab har den 11. juni 2021 godkendt taksterne for 2022 samt ændringer i selskabets vedtægter. Taksterne for 2022 samt vedtægtsændringerne for MOTAS skal godkendes.
Indstilling
Direktionen indstiller til Miljø- og Naturudvalget, at det overfor Økonomiudvalg og Byråd anbefales,
- At forslag til taksterne for 2022 godkendes.
- At ændringerne i vedtægterne for Modtagerstation Syddanmark I/S godkendes.
Sagsfremstilling
MOTAS er et fælleskommunalt selskab, der håndterer dele af det farlige affald, der frembringes i Svendborg Kommune. Ifølge selskabets vedtægter skal alle ændringer i gebyrer og takster fremsendes til kommunernes godkendelse, vedlagt bestyrelsens beretning og årsregnskab for det forløbne regnskabsår, samt budgettet for det kommende regnskabsår.
Revisionsprotokol 2020 - underskrevet, årsrapport 2020, udkast til budget 2022 omkostninger, udkast til budget 2022 indtægter, samt protokol af møde nr. 20, juni er vedlagt som bilag 1, 2, 3, 4, og 5.
Taksterne for 2022
I taksterne for 2022 er der tilføjet en ny takst for håndtering af røde kasser til farligt affald, jævnfør bilag 6 (Bilag 6. Takstsammenligning 2020-2022). Taksten er på 55 kr./stk. Der er ingen ændringer i de øvrige takster fra 2022. Svendborg Kommune gør på nuværende tidspunkt ikke brug af denne takst, da Vand og Affald håndterer de røde kasser i Svendborg kommune.
Ændring i vedtægter
På mødet den 11. juni godkendte repræsentantskabet også fire ændringer i selskabets vedtægter, jævnfør bilag 7 (Bilag 7. Ændringer af vedtægter). Ændringerne omfatter omformuleringer af § 11.3 og § 11.4, så de stemmer overens med årsregnskabsloven.
§ 6.2 ændres, så der tilføjes et fast punkt til dagsordenen hvert fjerde år. Punktet hedder valg af revision.
§ 12.3 ændres, så det fremgår, at revisoren antages for fire år ad gangen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er ingen økonomiske konsekvenser, da Svendborg Kommune ikke benytter sig af selskabets tilbud om afhentning af røde kasser med farligt affald.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant i denne sammenhæng
Lovgrundlag
Affaldsaktørbekendtgørelsen
Affaldsbekendtgørelsen
Miljøbeskyttelsesloven
Sagen afgøres i
Byrådet
Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 09-11-2021
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalg og Byråd.
Afbud: Tarik Kale (Liste Ø), Stedfortræder: Jesper Kiel (Liste Ø).
Fraværende: Jens Munk (Løsgænger).
Beslutning i Økonomiudvalget den 23-11-2021
Indstilles.
Afbud fra Dorthe Ullemose (O).
Relaterede bilag
Beslutningstema
Danmarks Naturfredningsforening, Svendborg lokalkomite (DN-S) arbejder på at rejse en fredningssag for den del af Vejstrup Ådal, som ligger øst for Nyborgvej. DN-S har anmodet Svendborg Kommune om at være medrejser af fredningsforslaget. Sagen forelægges til beslutning om, hvorvidt Svendborg Kommune vil være medrejser af den konkrete fredningssag, samt om formanden for Miljø- og Naturudvalget skal bemyndiges til at kunne nedlægge et foreløbigt forbud mod indgreb, som strider mod intentionerne i fredningen.
Indstilling
Direktionen indstiller til Miljø- og Naturudvalget, at det overfor Økonomiudvalg og Byråd anbefales,
- At Svendborg Kommune meddeler Danmarks Naturfredningsforening, Svendborg lokalkomite, at Svendborg Kommune ikke er interesseret i at være medrejser af fredningssagen.
Eller
- At Svendborg Kommune meddeler Danmarks Naturfredningsforening, Svendborg lokalkomite, at Svendborg Kommune på det foreliggende grundlag er interesseret i at være medrejser af fredningssagen, såfremt en forudgående dialog med lodsejerne med kommunen som initiativtager viser, at der er overvejende positiv interesse for fredningen blandt lodsejerne. Når det endelige fredningsforslag foreligger, tager Byrådet endelig stilling til, om kommunen ønsker at være medrejser af fredningssagen.
- At formanden for Miljø- og Naturudvalget bemyndiges til at kunne nedlægge et foreløbigt forbud mod indgreb som strider mod intentionerne i fredningen.
Sagsfremstilling
Henvendelsen fra Danmarks Naturfredningsforening, Svendborg lokalkomite (DN-S)
DN-S agter at rejse en fredningssag for den østlige del af Vejstrup Ådal. DN-S oplyser, at et fredningsforslag står stærkere i processen, hvis kommunen er medrejser. DN-S har derfor anmodet Svendborg Kommune om at være medrejser af fredningen.
DN-S’s begrundelse for en fredning
DN-S begrunder fredningsforslaget med, at Vejstrup Ådal fra Vejstrup by til Storebæltskysten er et fantastisk naturområde, der i høj grad har undgået kultivering og intensiv udnyttelse. Åen løber med et ret stort fald som en brusende elv uden opstemninger, udretning eller tekniske anlæg. Dette ses meget få andre steder. Ådalen er en dyb kløft i landskabet med naturskov op ad især de nordvendte skrænter, og åbne græssede skrænter indimellem. I dalbunden er der på den nedre del veludviklede elle/aske sumpe. Sjældnere arter af dyr og planter finder i ådalen levesteder, som andre steder er forsvundet. Med fredningen ønsker DN-S at sikre landskab og natur i det enestående område for fremtiden. DN-S forslag til fredning er vedlagt som bilag 1 (Bilag 1. DN-S’s forslag til fredning af Vejstrup Ådal). Ådalens natur- og landskabelige værdier er illustreret med en række billeder, jævnfør bilag 2 (Bilag 2. Billeder fra ådalen). Områdets registrerede beskyttede naturtyper (§3-områder) er vist på kort, jævnfør bilag 3 (Bilag 3. Registrerede §3-områder).
Fredningsforslaget dækker et område på ca. 75 ha, som ejes af 12 lodsejere. Forslag til afgrænsning er vist på kortet i bilag 4 (Bilag 4. Forslag til afgrænsning).
DN-S angiver følgende trusler: Der er etableret frugtplantage og mindre juletræsbeplantninger i ådalen, og der er ingen beskyttelse mod fældning af træer og bevoksninger i dalstrøget. Herudover nævnes mountainbike kørsel samt spejderhytter og shelters langs åen.
DN-S’s forslag til krav i fredning
DN-S har følgende forslag til krav i fredningen:
- Bevoksningen i hele dalen langs åen bør beskyttes som urørt skov, hvor kun den nuværende kuperede sti langs åen holdes ryddet for gående færdsel. Det bør overvejes at fælde nålebevoksninger inden overgang til urørt skov.
- De tilbageværende enge bør bevares og plejes med græsning/høslet og yderligere tilplantning bør ikke være tilladt. Når gran- og frugtplantager (ca. 3 ha) på sydsiden af åen opnår modenhed skal de ophøre og retableres som græsningsområde.
- Trampestien langs åen (del af Øhavsstien) bør forlænges, så den følger dalen fra Vejstrup til udløbet i Storebælt.
- Færdsel med cykel og hest er vanskelig på grund af områdets lerede jord og stejle skrænter og bør ikke tillades. Cykling er i dag ikke tilladt og ridning finder næppe sted.
- Der bør ikke kunne opføres nye bygninger udover de eksisterende spejderhytter.
Administrationens bemærkninger
Det er administrationens vurdering, at fredningsforslaget er velbegrundet. Vejstrup Ådal rummer store natur- og landskabsværdier og vurderes fredningsværdig. En fredning giver den mest vidtgående beskyttelse af landskab og natur og vil sikre helheden varigt.
Ved at være medrejser af fredningssagen er kommunen med til at sikre tidlig dialog med lodsejerne og til at formulere fredningsforslagets bestemmelser og afgrænsning. De endelige fredningsbestemmelser og erstatninger afgøres dog af fredningsnævnet/Natur- og Fødevareklagenævnet.
Staten finansierer ved en fredning størstedelen af omkostningerne til en sikring af ådalen, formentlig 75%.
Som alternativ til en fredning kan kommunen mod økonomisk kompensation indgå frivillige naturforvaltningsaftaler med hver enkelt lodsejer til sikring af naturværdierne og forlængelse af Øhavsstien. Kommunen finansierer her hele udgiften.
Administrationen anbefaler, at sagen holdes lukket, indtil lodsejerne bliver kontaktet som de første.
Når der bliver kendskab til en fredningssag, kan der være risiko for indgreb fra lodsejers side, som vil være i modstrid med intentionerne i fredningen. Hvis dette skulle ske, er det vigtigt at få stoppet indgrebet så hurtigt som muligt. Derfor anbefaler administrationen desuden, at formanden for Miljø- og Naturudvalget bemyndiges til at kunne nedlægge et foreløbigt forbud mod sådanne indgreb.
Notat om fredningsinstrumentet er vedlagt som bilag 5 (Bilag 5. Notat om fredningsinstrumentet).
Sagens videre forløb
Hvis første alternativ besluttes: Beslutningen meddeles DN-S, og kommunen vil blive involveret som høringspart som beskrevet i loven.
Hvis andet alternativ besluttes: Beslutningen meddeles DN-S og den nærmere dialogproces med lodsejerne afstemmes med DN-S. Resultatet af dialogen med lodsejerne forelægges Miljø- og Naturudvalget til beslutning om, hvorvidt kommunen på det foreliggende grundlag ønsker at være medrejser af fredningssagen. Når det endelige fredningsforslag foreligger, tager Miljø- og Naturudvalget endelig stilling til, om kommunen ønsker at være medrejser af fredningssagen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Fredningserstatningerne betales af staten og kommunerne efter en fordeling, der fastsættes i fredningskendelsen. Fordelingen er uafhængig af hvem, der rejser sagen. Kommunen vil således blive pålagt at betale til fredningen, selvom kommunen ikke er medrejser af fredningen.
For fredninger af lokal interesse, som denne må forventes at høre under, skal kommunen typisk betale 25 % af fredningserstatningerne. DN har i et overslag over omkostninger ved fredningen vurderet, at fredningen kan gennemføres for mellem 1,5 og 2 mio. kr. Svendborg Kommunes udgifter vil være ca. 25 % af dette beløb. Kommunens udgifter vil først blive aktuelle, når fredningsforslaget er endeligt vedtaget, hvilket først forventes efter 2022.
Ud over erstatningerne kommer efterfølgende udgifter for kommunen til udarbejdelse af driftsplan (ca. 50.000,- kr.), anlæg (f.eks. kreaturhegn) og driftsudgifter. Disse beløb vil først kunne estimeres, når den endelige fredningskendelse foreligger.
Fredningen vil give lodsejerne begrænsninger i brugen af deres arealer. Størstedelen af arealet anvendes dog i dag til ekstensiv afgræsning eller ekstensiv skovdrift, og her vurderes begrænsningerne at være af mindre betydning.
CO2-Konsekvensvurdering
Sagen vurderes ikke at have konsekvens for CO2-udledningen.
Lovgrundlag
Naturbeskyttelsesloven
Sagen afgøres i
Byrådet.
Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 09-11-2021
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalg og Byråd, herunder:
- At Svendborg Kommune meddeler Danmarks Naturfredningsforening, Svendborg lokalkomite, at Svendborg Kommune på det foreliggende grundlag er interesseret i at være medrejser af fredningssagen, såfremt en forudgående dialog med lodsejerne med kommunen som initiativtager viser, at der er overvejende positiv interesse for fredningen blandt lodsejerne. Når det endelige fredningsforslag foreligger, tager Byrådet endelig stilling til, om kommunen ønsker at være medrejser af fredningssagen.
- At formanden for Miljø- og Naturudvalget bemyndiges til at kunne nedlægge et foreløbigt forbud mod indgreb som strider mod intentionerne i fredningen.
Afbud: Tarik Kale (Liste Ø), Stedfortræder: Jesper Kiel (Liste Ø)
Beslutning i Økonomiudvalget den 23-11-2021
Indstilles.
Afbud fra Dorthe Ullemose (O).
Relaterede bilag
Beslutningstema
Efter Forsyningstilsynets afgørelse omkring provenu for salget af Nature Energy ønskes en godkendelse af tilpasning af budgetterne til de af Forsyningstilsynet opgjorte beløb for Svendborg Kommune.
Indstilling
Direktionen indstiller til Byrådets afgørelse, at
- Budget 2021 for deponering og udbytte tilpasses, og netto 1,6 mio. kr. tilgår kassen.
- Budget 2022 for bloktilskud og deponering tilpasses, og netto 6,8 mio. kr. fragår kassen.
- Budget 2023 – 2028 for deponering tilpasses og 0,6 mio. kr./år fragår kassen.
Sagsfremstilling
Byrådet har den 19. december 2017 behandlet sagen vedr. salg af Svendborg Kommunes andel af aktier i NGF Nature Energy-koncernen.
Forsyningstilsynet har truffet en endelig afgørelse i sagen. Kommunens udbytte er opgjort til 48,7 mio. kr. mod tidligere forventet 51,2 mio. kr. Det betyder at der bliver en mindreindtægt på udbytte på 2,5 mio. kr.
Der er i 2018 deponeret 36,5 mio. kr. De nye beregninger betyder at deponeringen på 80% af nettoprovenuet nedsættes til 24,9 mio. kr. (ultimo 2018). Samtidig skal der ske frigivelse, og det betyder at der samlet bliver frigivet 19,1 mio. kr. i 2021, hvor der er budgetlagt 15 mio. kr. Ultimo 2021 vil der således være deponeret 17,4 mio. kr. som frigives med 2,5 mio. kr. til og med 2028 mod budgetlagt 3,1 mio. kr.
I 2022 forventes 20% af nettoprovenuet modregnet i bloktilskuddet og beløbet udgør 6,2 mio. kr.
I 2020 blev der tilført 7,7 mio. kr. til kassen, der oprindelig var afsat til forventet modregning i bloktilskud. Men på grund af usikkerhed om sagens afgørelse for Forsyningstilsynet blev beløbet i forbindelse med regnskabet for 2020 tilført kassen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ovenstående budgettilpasninger betyder følgende i 2021:
- Merindtægt på 4,1 mio. kr. vedr. frigivelse deponering.
- Mindreindtægt på 2,5 mio. kr. på udbytte.
- Kassen tilføres 1,6 mio. kr.
I budget 2022 betyder det følgende:
- Udgift vedr. modregning i bloktilskud på 6,2 mio. kr.
- Mindreindtægt på frigivelse af deponering på 0,6 mio. kr.
- Der fragår 6,8 mio. kr. fra kassen.
Fra 2023 og frem til og med 2028 fragår der årligt kassen 0,6 mio. kr. vedr. tilpasning af frigivelser.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Lov om kommunal udligning og generelle tilskud § 15 (Lovbek. nr. 63 af 19/1-2021) og Bekendtgørelse nr. 1580 af 17. december 2013 om kommunernes låntagning og meddelelse af
garantier m.v.
Sagen afgøres i
Byrådet
Beslutning i Økonomiudvalget den 23-11-2021
Indstilles.
Afbud fra Dorthe Ullemose (O).
Beslutningstema
Opsigelse af aftale og udbud af kommunens daglige bankforretninger.
Indstilling
Direktionen indstiller til Økonomiudvalget,
- at administrationen opsiger den eksisterende aftale med Danske Bank og herefter indleder en udbudsproces vedrørende kommunens daglige bankforretninger.
Sagsfremstilling
Kommunens aftale med Danske Bank, om håndtering af de daglige bankforretninger er i praksis udarbejdet som en løbende aftale, med 9 måneders opsigelse.
På baggrund af de seneste års udvikling på finansmarkedet med negative renter, vurderer administrationen at området nu er udbudspligtigt, da udgiften til den samlede aftale overstiger den udbudspligtige tærskelværdi på 1.595.391kr. for aftaleperioden. Dette er anderledes end ved indgåelse af den eksisterende bankaftale fra 2017, hvor vurderingen var at kommunen efter forhandling, kunne indgå en aftale på markedsvilkår.
På denne baggrund anbefales det, at de ”lokale” pengeinstitutter, der jf. kommunens finansielle politik kan indgås aftale med, inviteres til et dialogmøde med henblik på at afdække markedet, inden opgaven sendes i udbud i løbet af foråret 2022.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Med det nuværende renteniveau vurderes det, at udgiften til renter og gebyrer vil udgøre skønsmæssigt 0,6 mio. kr. årligt.
CO2-Konsekvensvurdering
Ej relevant
Lovgrundlag
Udbudsloven - lov nr. 1564 af 15. december 2015.
Sagen afgøres i
Økonomiudvalget
Beslutning i Økonomiudvalget den 23-11-2021
Godkendt.
Afbud fra Dorthe Ullemose (O).
Beslutningstema
Fornyet vurdering af en markedsbestemt provision for så vidt angår Ollerup, V. Skerninge og Ulbølle fjernvarmeprojekt.
Indstilling
Direktion indstiller til Økonomiudvalget, at den fornyede vurdering af den markedsbestemte provision tages til efterretning.
Sagsfremstilling
I forlængelse af Økonomiudvalgets godkendelse på mødet 26.10.2021 af satser for garantiprovision 2022, blev der anmodet om fornyet vurdering af en markedsbestemt provision for så vidt angår Ollerup, V. Skerninge og Ulbølle fjernvarmeprojekt.
Det er Danske Bank s opfattelse jf. vedlagte bilag, at de seneste oplysninger ikke ændre væsentligt ved deres risikovurdering af projektet og fastholder dermed som udgangspunkt den tidligere udmeldte garantisats.
Vurderingen er lavet på det foreliggende grundlag med informationer om ændring af nogle af projektets forudsætninger.
Vurderingen er også foretaget ud fra Kommisionens/EF-Traktatens Guideline for markedskonforme satser.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen.
Sagen afgøres i
Økonomiudvalget.
Beslutning i Økonomiudvalget den 23-11-2021
Liste V foreslog, at provisionen blev fastsat til 2%. Der var ikke flertal for dette. Provisionen blev herefter fastsat til 3%.
Afbud fra Dorthe Ullemose (O).
Beslutningstema
Svendborg Kommune købte pr. 1. januar 2021 bygningerne på Tipsvænget 19, 5700 Svendborg af FGU Syd- og Midtfyn. Før denne dato var det alene grunden, og dermed de grønne arealer, som Svendborg Kommune ejede. Arealerne var indtil overdragelsen den 31. juli 2021 udlejet til FGU Syd- og Midtfyn.
Miljø- og Naturudvalget har den 30. juni 2021, besigtiget området og her fået indblik i områdets naturværdier.
På Miljø- og Naturudvalgets møde den 17. august 2021 blev administrationen anmodet om at udarbejde forslag til fremtidig beskyttelse og benyttelse af Tipsvænget 19, 5700 Svendborg med hensyntagen til de beskyttede naturtyper, beskyttede arter og deres levesteder.
Grundet sagens kompleksitet, herunder anvendelsen af den resterende bygningsmasse og øvrig udvikling af området, er det nødvendigt at afdække jordforurening på det grønne areal, førend der kan udarbejdes forslag til fremtidig beskyttelse og benyttelse af området som helhed.
Indstilling
Direktionen indstiller til Miljø- og Naturudvalgets godkendelse,
- At der anvendes midler af Natur og Miljøs budget til afdækning af jordforurening på det grønne ubebyggede areal
Direktionen indstiller til Miljø- og Naturudvalget, at det overfor Økonomiudvalget anbefales,
- At orientering om de registrerede beskyttede naturtyper, arter og deres levesteder tages til efterretning,
- At orientering om den videre proces tages til efterretning
Sagsfremstilling
Miljø- og Naturudvalget har på deres møde i august 2021 anmodet administrationen om at udarbejde et forslag til fremtidig beskyttelse og benyttelse af Tipsvænget 19, 5700 Svendborg med hensyntagen til de beskyttede naturtyper, beskyttede arter og deres levesteder.
Grundet sagens kompleksitet, herunder anvendelsen af den resterende bygningsmasse og øvrig udvikling af området, er det nødvendigt at afdække jordforureningen på det grønne areal, førend der kan udarbejdes forslag til fremtidig beskyttelse og benyttelse af området som helhed. Der vil således efterfølgende fremsendes et tværgående dagsordenspunkt til politisk behandling, hvor samtlige forhold for den fremtidige anvendelse belyses.
I forbindelse med budget 2021 købte Svendborg Kommune bygningerne på Tipsvænget 19, 5700 Svendborg af FGU.
Miljø- og Naturudvalget har den 30. juni 2021, besigtiget området og har her fået indblik i områdets naturværdier.
Selve anvendelsen af bygningsmassen på ejendommen blev forelagt Social- og Sundhedsudvalget, Teknik- og Erhvervsudvalget, Børne- og Ungeudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet i august 2021. Byrådet besluttede den 31. august 2021 at afvente udnyttelsen af en del af bygningsmassen, som ikke var tiltænkt til kommunale institutioner, indtil Miljø- og Naturudvalget havde behandlet sagen omkring naturværdierne på ejendommen.
Direktionen vil i januar 2022 fremlægge en samlet sagsfremstilling til Teknik- og Miljøudvalget, Plan- og Lokalsamfundsudvalget, Økonomi- og Erhvervsudvalget samt Byrådet.
Jordforurening
Grundet sagens kompleksitet og de mange forskellige interesser og hensyn, vil det være nødvendigt at få afdækket omfanget af jordforureningen nærmere, så der kan tages højde for denne ved planlægning af fremtidige ønsker for brugen af arealerne.
Umiddelbart syd for bygningerne på Tipsvænget 19 lå standpladser til en flugtskydebane, som har været anvendt fra 1966 og frem til 2000, hvor den blev lukket.
Som følge heraf er en stor del af arealet fra standpladserne og ca. 250 m i skudretning mod syd konstateret forurenet med blyhagl og lerduerester – se rød afgrænsning på Bilag 1 (Bilag. 1. Kort over sikkerhedsområde for jordforurening mv, Tipsvænget 19 (5700))
Ifølge Lokalplan nr. 002.298 For et område ved Hellegårdsvej, Produktionshøjskolen, må dette areal ikke benyttes til dyrkning af afgrøder til hverken animalsk eller human fortæring, uden der foreligger godkendelse fra byrådet, jævnfør bilag 2. (Bilag 2. Lokalplan nr. 002.298 Hellegårdsvej, nu Tipsvænget 19 (5700)).
Der er i september 2021 udført forureningsundersøgelser på 3 udvalgte steder i forhold til etableringen af grøntsagshave og hønsehus til Grønnemosegårdens brugere. Arealet er beliggende i nærheden af bygningsmassen.
Forureningsundersøgelsen viste, at der er en spredt forurening med tjærestoffer, og en lettere forurening med bly enkelte steder. Disse analyser kan ikke udgøre et billede af den generelle forureningsstatus, da disse 3 udvalgte områder var i yderkanten af skydebaneområdet.
Forventningen vil være, at området er lettere til stærkt forurenet med tjærestoffer og bly, men det vil være nødvendigt at afdække nærmere.
Administrationens bemærkninger
Der er stor interesse for området og mulighed for fremtidig brug af både bygninger og de grønne områder på Tipsvænget.
Ved fremtidig brug af de grønne områder, skal der tages hensyn til arealerne med beskyttet natur og levesteder for bilag IV-arter og orkidé, således at der ikke sker tilstandsændringer.
Administrationens redegørelse for forskellige hensyn på de ubebyggede grønne områder på Tipsvænget 19 i forhold til fremtidigt brug af området gennemgås i det efterfølgende.
Ny natur
Administrationen har i september 2021 foretaget ny afgrænsning af beskyttet natur på matr.nr. 12a Skt. Jørgens, Svendborg Jorder beliggende Tipsvænget 19 (5700), jævnfør Bilag 3 (Bilag 3. Status på natur og forslag til drift, Tipsvænget 19 (5700)).
På arealet ses beskyttede vandhuller, mose, fersk eng samt overdrev. Derudover er der registreret fredskov og beskyttede diger.
Den nye besigtigelse viser, at en større del af de grønne områder nu er vokset ind i en beskyttelse, idet der ses nye arealer med naturtype, overdrev og fersk eng, jævnfør bilag 3 (Bilag 3. Status på natur og forslag til drift, Tipsvænget 19 (5700)).
Betydning for fremtidig brug:
Beskyttede naturtyper er omfattet af naturbeskyttelseslovens § 3, og man må ikke ændre på tilstanden af arealerne uden forudgående dispensation. Det samme gælder for beskyttede diger, som er beskyttet gennem museumsloven, fredskoven gennem skovloven.
Man må gerne færdes i de naturbeskyttede arealer og benytte dem til rekreative friluftsaktiviteter, så længe aktiviteterne ikke ændrer tilstanden på naturtypen.
Bilag IV-arter og orkidé
Der er konstateret en række Bilag IV-arter og en orkidé på arealet.
Der er registreret markfirben seks steder, springfrø et sted og hasselmus et sted samt en lille population af skovhullæbe (orkidé), jævnfør bilag 4 (Bilag 4. Kort over beskyttet natur, bilag IV arter mm, Tipsvænget 19 (5700)), hvor bilag IV-arter er prikmarkeret og skovhullæbe markeret med rød trekant.
Betydning for fremtidig brug:
Bilag IV-arter er beskyttede gennem Habitatbekendtgørelsen, hvilket betyder, at arternes yngle- og opholdssteder ikke må beskadiges eller ødelægges. Orkidéen skovhullæbe er fredet og omfattet af CITES (Washingtonkonventionen om beskyttelse af vilde dyr og planter) og må ikke plukkes, graves op, samles ind eller ødelægges.
Der er derudover sandsynlig forekomst af følgende fredede arter: hugorm, skovfirben, snog, stålorm, butsnuet frø, grøn frø, lille vandsalamander og skrubtudse.
Betydning for fremtidig brug:
Disse arter er beskyttet gennem Artsfredningsbekendtgørelsen, hvor det gælder, at forsætlig indfangning eller drab og forsætlig ødelæggelse eller indsamling af æg i naturen ikke er tilladt.
Pleje af grønne arealer
Kommunen er forpligtet til at pleje egne arealer med beskyttede naturtyper.
Hensigtsmæssig pleje af overdrev, mose og fersk eng er ekstensiv drift som afgræsning eller afslåning med opsamling af afklippet, eksempelvis til hø (høslæt).
Administrationen har i forbindelse med afgrænsningen også vurderet på de øvrige grønne arealer og deres naturpotentiale. Disse arealer kan med tiden og med rette hensigtsmæssige pleje vokse ind i en paragraf 3 beskyttelse.
Afgrænsning af arealer med naturpotentiale, men som endnu ikke er vokset ind i en beskyttelse, ses som blåstiplet linjeafgrænsning, hvor den grønne linje viser den rekreative Kløverstis forløb, jævnfør bilag 4 (Bilag 4. Kort over beskyttet natur, bilag IV arter mm, Tipsvænget 19 (5700)).
Vigtig fuglelokalitet
De grønne områder på Tipsvænget er hotspot for trækfugle både forår og efterår og et af de bedste ringmærkningssteder på Sydfyn. Nogle af bygningerne indgår desuden i et bysvaleprojekt, da der er opsat en lang række kunstige reder til registrering af bysvalernes levevis og trivsel.
Følgende igangværende fugleprojekter bør der tages hensyn til i den fremtidige drift af arealet:
- CES monitering af ynglefugle, opstartet i 2019 og kører 10 år frem
- Landsvaleprojekt, har kørt siden 2012
- Ringmærkning af trækfugle i efterår og tidlig forår
- Opsætning af bysvalereder
Området oplyses også at have ynglende grønspætter, rørhøg, hvid vipstjert, husrødstjert og musvåge, som alle er arter, der kræver en vis ro omkring deres yngle- og levested.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
En indledende forureningsundersøgelse vil kunne gennemføres for ca. 150.000-200.000 kr. ekskl. moms. Udgiften afholdes inden for udvalgets økonomiske ramme for 2021.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Naturbeskyttelsesloven LBK nr. 240 af 13/03/2019, Habitatbekendtgørelsen BEK nr. 1595 af 06/12/220218, Artsfredningsbekendtgørelsen BEK nr. 521 af 25/03/2021, Museumsloven LBK nr. 358 af 08/04/2014, Jordforureningsloven LBK nr. 282 af 27/03/2017.
Sagen afgøres i
Økonomiudvalget.
Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 09-11-2021
Indstillingen godkendes med bemærkning om, at jordprøverne begrænses til at afdække områderne i relation til den nuværende efterspørgsel efter arealer og bygninger.
Det anbefales endvidere overfor Økonomiudvalget,
- At orientering om de registrerede beskyttede naturtyper, arter og deres levesteder tages til efterretning,
- At orientering om den videre proces tages til efterretning
Afbud: Tarik Kale (Liste Ø), Stedfortræder: Jesper Kiel (Liste Ø).
Beslutning i Økonomiudvalget den 23-11-2021
Godkendt.
Afbud fra Dorthe Ullemose (O).
Relaterede bilag
Beslutning i Økonomiudvalget den 23-11-2021
Intet.