Økonomiudvalget
Referat • 18. maj 2021 kl. 15.30
Indhold
Beslutning i Økonomiudvalget den 18-05-2021
Borgmesteren oplyste, at der foreligger en tillægsdagsorden til behandling.
Begge dagsordener blev godkendt, idet tillægsdagsordenen blev behandlet efter punkt 15.
Birger Jensen og Dorthe Ullemose forlod mødet efter behandlingen af punkt 18.
Beslutningstema
Årsrapport fra Borgerrådgiver for perioden 1. oktober 2019 til 31. oktober 2020.
Indstilling
Direktionen anbefaler at:
- Byrådet tager borgerrådgiverens årsrapport til efterretning.
Sagsfremstilling
Borgerrådgiveren har lavet sin første årsrapport.
Borgerrådgiveren blev ansat 1. september 2019 og brugte første måned til at starte funktionen op, således at Borgerrådgiveren reelt gik i gang 1. oktober 2019.
Der har i alt været 131 henvendelser i perioden for årsrapporten.
Henvendelserne er i rapporten delt op på typer af henvendelser, og hvilke områder det drejer sig om.
Til orientering har der i perioden fra november 2020 til april 2021 været 118 henvendelser.
Rapporten omhandler:
- Etablering af borgerrådgiverfunktion
- Oplysninger om henvendelser
- Overordnede temaer i henvendelser
- Borgerrådgiverens anbefalinger
- Foreløbige reaktioner fra borgerne
- Opfølgning på temaerne
Administrationen har sat arbejde i gang med anbefalingerne.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har i foråret 2021 drøftet kontrolgruppens arbejde – herunder kontrolgruppens værdigrundlag. Værdigrundlaget danner rammen om, hvordan kontrolgruppen arbejder og hermed sikrer værdigrunden en tydelig ramme for medarbejdere og samarbejdspartnere.
Udover rapporten er vedlagt funktionsbeskrivelse på Borgerrådgiver, som beskriver borgerrådgiverens opgaver.
Borgerrådgiver Anstina Krogh deltager på Økonomiudvalgsmødet.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Borgerrådgiveren er ansat på 20 t. ugentligt.
Lovgrundlag
Kommunestyrelsesloven § 65e.
Sagen afgøres i
Byrådet
Beslutning i Økonomiudvalget den 18-05-2021
Indstilles at Byrådet tager årsrapporten til efterretning.
Beslutningstema
Status på Indkøbs- og Udbudspolitikken i forhold til beslutning om igangsætning af grønne og bæredygtige strategiske tiltag på udvalgte indkøbsområder.
Indstilling
Direktionen indstiller til Økonomiudvalget,
- At orientering om status på arbejdet med grønne indkøb tages til efterretning.
- At konventionelle kontor- og skoleartikler udfases til fordel for miljømærkede produkter hvor der er alternativer.
- At der med udgangspunkt i projekt om mulig udfasning af engangsservice frem til 2024, udarbejdes et oplæg om principper og rammer for nøjsomt og bæredygtigt forbrug, og at det i sammenhæng hermed undersøges hvilke øvrige indkøbsområder der med fordel, og ud fra volumen og klimaeffekt, kunne omlægges til øget miljømærket indkøb, og at oplægget forelægges udvalget medio 2022.
- At der arbejdes videre med undersøgelse og vurdering af Svendborg Kommunes muligheder for tilslutning til Partnerskabet for Offentlige Grønne Indkøbs (POGI) 12 indkøbsmål, og at der forelægges et beslutningsgrundlag i efteråret 2021 med henblik på evt. tilslutning.
Sagsfremstilling
Grønne og bæredygtige indkøb er med klimadagsordenen kommet i endnu højere fokus. Her sætter Den Fælleskommunale Indkøbsstrategi retning med et mål om, at kommunerne skal skabe og sikre bæredygtige målsætninger for sit indkøb. Og senest sætter Regeringens strategi om offentlige grønne indkøb fokus på indkøb af miljømærkede produkter, men lægger også op til, at man bør undersøge om indkøbsbehovet kan opfyldes på anden vis eller i bedste fald nedbringes.
På indkøbsområdet arbejdes der allerede aktivt for at understøtte Klima- og Energipolitikken med bl.a. mål om indarbejdelse af krav om miljø og klima i udbud og aftaler, men da arbejdet med grønt indkøb og mulige indsatser konstant udvider sig, er der behov for status og afklaring af de fremadrettede strategiske pejlemærker for grønne og bæredygtige indkøb i Svendborg Kommune.
Status på arbejdet
I de senere år er mange indkøbsaftaler løbende blevet grønnere og indeholder flere miljøvenlige alternativer, særligt qua mange indkøbsaftalers tilblivelse i de fælleskommunale indkøbssamarbejder i Statens og Kommunernes Indkøbsservices (SKI) og KomUdbud, hvor der fra mange kommuner er et grønt fokus. Mulighederne for de decentrale indkøbere for at købe grønt er herved blevet markant større, men det er på aftalerne stadig muligt, at vælge konventionelle (ikke-miljømærkede) produkter for enhederne.
Generelt, og i henhold til Indkøbs- og Udbudspolitikken samt Klima- og Energipolitikken, arbejdes der med at gøre kommunens aftaler mere bæredygtige. Et væsentligt fokusområde er fx reduktion af CO2, hvor der særligt på transportområdet, er potentiale, da kommunen kan stille miljø- og klimakrav overfor leverandørerne. Et eksempel, der allerede er implementeret, er brug af ugelevering frem for dag-til-dag levering på indkøbsaftalen for Kontor- og Skoleartikler. Dette er i samarbejde med leverandøren sket med henblik på at reducere kørslen med varebiler til Svendborg Kommune, og dermed sikre en lille CO2-reduktion.
For at tilegne ny viden og måder at arbejde med grønne indkøb på, har administrationen haft et samarbejde med Rejseholdet for Grønne og Cirkulære Indkøb i 2020, hvor en mere systematisk tilgang til bæredygtighed på indkøbsområdet er blevet udarbejdet. Tiltag som der nu arbejdes på at få implementeret i processer og arbejdsgange omkring udarbejdelse af udbud. Konkret implementeres brug af bæredygtighedsskemaer som benyttes forud for selve udbuddet, og som også vil indgå i dialogen med markedet. Skemaerne skal bidrage til et 360 graders blik omkring indkøbsområdet for, at identificere mulige indgange til grønne indkøb og bæredygtig udvikling på indkøbsområdet.
Anbefaling til fremadrettede indsatsområder
1) Udfasning af konventionelle kontor- og skoleartikler til fordel for grønne alternativer
I takt med den grønne udvikling indenfor flere brancher og offentligt indkøb er visse indkøbsområder allerede klar til en mere grøn og bæredygtig retning. Et oplagt område, hvor markedet allerede er modent, er aftalen på kontor- og skoleartikler, hvor der findes grønne alternativer med miljømærkning, der prismæssigt ligger på et fornuftigt, men dog lidt dyrere niveau. Det kræver derfor en adfærdsændring hos alle indkøbere i form af mere nøjsomt og smartere forbrug, for at holde omkostningerne så langt nede som muligt, ved overgang til en mere bæredygtig hverdag.
Indkøbsaftalen er tilgængelig via kommunens indkøbssystem og derfor kan sortimentet styres centralt. Såfremt det ønskes at øge andelen af miljømærkede indkøb på kontor- og skoleartikler kan dette ske ved at udskifte en række konventionelle varer med miljømærkede. På årsbasis køber Svendborg Kommune for ca. 1,75 mio. kr. på aftalen, og en udskiftning af ca. 210 af de mest købte varenumre, hvor det er muligt at konvertere til et bæredygtigt alternativ, vil medføre en årlig merudgift på ca. 90.000 kr. Herved kan der sikres langt mere grønt og holdbart indkøb.
2) Udfasning af engangsservice som led i indsats for nøjsomt og bæredygtigt forbrug og øget miljømærket indkøb på relevante indkøbsområder
Udviklingen på flere vareindkøbsområder går også hen mod, at finde alternative og langt mere bæredygtige løsninger i kommunens forbrugsmønstre, hvor vaner og forbrugsadfærd ændres. Heri kan sættes fokus på nøjsomt og smartere forbrug, som har til hensigt at fremme en dagligdagsadfærd hvor alle i organisationen træffer mere bæredygtige forbrugsvalg, der bidrager til en reduktion i indkøbet.
Indenfor varekøbsområdet forbrugsartikler, som bl.a. omfatter engangsartikler (fx drikkebægre til vand/kaffe og poser) er der også til en vis grad mulighed for på kommunens indkøbsaftale, at udfase ikke-miljømærkede plastikprodukter og om muligt søge mod miljømærkede alternativer. I en klima- og forbrugskontekst bør det dog overvejes, at arbejde hen mod en større udfasning af engangsservice og i stedet benytte porcelæn eller som alternativ, låne eller anskaffe plastservice som kan genbruges mange gange.
Udfasning af engangsservice, herunder plastik, vil dog ikke kunne ske overalt i organisationen, fx i borgernære funktioner som ældreplejen, tandplejen m.fl., men primært der hvor det benyttes af bekvemmelighed. En nærmere plan for minimering og mulig udfasning af engangsservice frem mod 2024 vil kræve en større afdækning i form af bl.a. dialog med organisationen, leverandører mv. Det foreslås derfor tænkt med sammen med andre relevante varekøbsområder, hvor det kunne være oplagt at arbejde med principper for nøjsomt og bæredygtigt forbrug, og hvor det endvidere er muligt at omlægge til miljømærkede alternativer. I principperne kunne ligeledes indgå mulighederne for, at indtænke samling af ordrer og herved reducere antallet af leveringer, herunder at leverandøren kun leverer én gang ugentlig til organisationen og dermed kan bidrage til reduceret transportforbrug.
Det foreslås derfor, at der udarbejdes et oplæg som med udgangspunkt i en mulig udfasning af engangsservice, beskriver rammer og principper for et indsatsområde for nøjsomt forbrug, og ligeledes ud fra økonomi og klimaeffekt vurderer hvor der i øvrigt kunne omlægges til miljømærket indkøb.
3) Partnerskabet for Offentlige Grønne Indkøb (POGI)
POGI er et gratis, men forpligtende fællesskab af kommuner, regioner og offentlige organisationer, der vil fremme bæredygtige løsninger og købe grønt ind. Det betyder, at man via et medlemskab forpligter sig til at følge de 12 fælles indkøbsmål. Der henvises til Bilag 1 for overordnet information om POGIs 12 indkøbsmål.
Fordelene ved POGI er, at medlemmerne via deres indkøb og fælles krav, trækker den bæredygtige udvikling i samme retning og driver markederne mod mindre miljøbelastende produkter og grønnere løsninger. Ud fra et lokalt perspektiv giver et POGI-medlemskab ligeledes en mere ensartet retning, således, at det gør det nemmere for fynske leverandører at gennemskue de grønne krav på de 12 indkøbsområder. På Fyn er Odense og Middelfart p.t. de eneste POGI-medlemmer, men senest har også Nyborg Kommune truffet beslutning om tilslutning. POGI har pt. 25 medlemmer. Der er foretaget en indledende undersøgelse af, hvor Svendborg Kommune står i forhold til indkøbsmålene og det vurderes, at Svendborg Kommune ikke er langt fra at kunne leve op til målene. Det gælder f.eks. indenfor fødevarer, transport og rengøring. Til gengæld vil der f.eks. udestå nogle indsatser indenfor byggeri og anlæg, anvendelse af træ og IT.
For at få et mere præcist indblik i kommunens ståsted og hvor der evt. kræves en særlig indsats, for at kunne leve op til POGI´s krav, er der behov for, at der arbejdes lidt dybere med de forskellige enheder i organisationen. Det foreslås derfor, at der arbejdes videre mod en mere dækkende redegørelse for mulighederne for tilslutning til POGI.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Merudgifter til øget miljømærket indkøb på kontor- og skoleartikler vil have en forventet merudgift på ca. 90.000 kr. årligt og foreslås finansieret af et mere nøjsomt forbrug og i øvrigt indenfor egne budgetter.
En grøn omstilling af Svendborg Kommunes indkøb hvori der arbejdes med omlægning af nuværende indkøb til flere bæredygtige og miljømærkede alternativer, medfører behov for analyser på vurdering af hvor størst klimaeffekt opnås, og hvordan omstillingen kan ske i praksis. Samtidig medfører omlægningen og f.eks. en udfasning af engangsservice behov for en stor vejledende og praksisrettet indsats overfor alle kommunens direktørområder og institutioner. Indsatsen kræver i høj grad behov for nye kompetencer indenfor bæredygtighedens mere tekniske side. Derfor foreslås der som et budgettema rejst et forslag om investering i en bæredygtighedskonsulent, der med nye kompetencer vil kunne bidrage med en grøn og bæredygtig transformation på indkøbsområdet i hele kommunen. En samlet investering i en bæredygtighedskonsulent vil antage ca. 0,6 mio. kr. årligt.
CO2-Konsekvensvurdering
Der vil være en indirekte afledt CO2-konsekvens ved at omlægge til flere grønne kontor- og skoleartikler samt udfase engangsservice. Det er for nuværende ikke muligt at estimere konsekvensen præcist.
Der vil være en direkte afledt CO2-konsekvens ved at omlægge kommunens forbrugs- og leveringsmønster på indkøbsaftaler fra dag til dag-levering og hen til én ugentlig levering. Der samarbejdes med leverandører om opgørelsesmetoder.
Ved evt. tilslutning til POGI og arbejde efter de 12 indkøbsmålsætninger, vil dette på flere områder kunne generere Co2-reduktioner, fx ved miljømærket byggeri og mere energieffektivt IT-udstyr.
Lovgrundlag
Indkøbs- og Udbudspolitikken
Klima- og Energipolitikken
Sagen afgøres i
Økonomiudvalget
Beslutning i Økonomiudvalget den 18-05-2021
Godkendt.
Beslutningstema
Orientering om det forventede regnskab 2021 på baggrund af koncernrapporten pr. 31. marts 2021, tillægsbevilling samt status på budgetforliget.
Indstilling
Direktionen indstiller til Økonomiudvalget,
- At rapporten tages til efterretning.
- At der set i lyset af forventet regnskab 2021 udvises besindighed i forhold til forventningerne til budget 2022, og at der i forbindelse med konsekvenserne af kommuneaftalen for 2022, herunder midtvejsregulering for 2021, vurderes om der vil være behov for tiltag.
- At nettoprovenu vedr. tillægsbevilling på 5,2 mio. kr. reserveres til finansiering af udfordringer ifm. regnskabsafslutningen.
- At status på budgetforlig tages til efterretning
Sagsfremstilling
Det forventede regnskab for 2021 opgjort pr. 31. marts 2021 er naturligt forbundet med usikkerhed bl.a. som følge af det er først på året, stor usikkerhed om de afledte konsekvenser af Covid-19 og kompensation fra staten vedr. Covid-19 udgifter.
Resultatet efterlever den økonomiske målsætning for så vidt angår en minimumslikviditet på 125 mio.kr. Derimod lever det forventede regnskab ikke op til målsætning om gældsafvikling, overholdelse af servicerammen, samt et ordinært resultat på minimum 170 mio.kr. Inden for servicerammen er der områder, der er økonomisk udfordret, mens andre områder forventer mindreforbrug.
Derfor anbefaler Direktionen, at der generelt udvises mådehold og fortsat fokus på udfordrede driftsbudgetter med vedvarende pres på myndighedsområderne. På den kortere bane er kommunens økonomi polstret til at imødegå disse udfordringer, da den økonomiske målsætning om en gennemsnitslikviditet på minimum 125 mio. kr. fortsat forventes overholdt.
Direktionen anbefaler, at der udvises besindighed i forhold til forventningerne til budget 2022, og at der i forbindelse med konsekvenserne af kommuneaftalen for 2022, herunder midtvejsregulering for 2021, vurderes om der vil være behov for tiltag.
Der vedlægges notat, som nærmere beskriver de afledte udgifter af Covid-19, som er indarbejdet i det forventede regnskab. Covid-afledte driftsudgifter er opgjort til 28,6 mio.kr. Der knytter sig stor usikkerhed til kompensation herfor samt kommende efterregulering- og midtvejsregulering af overførselsudgifterne i 2020 og 2021, som har udviklet sig væsentligt mere positivt end forventet under Covid-19. På anlæg forventes et højt aktivitetsniveau, mens der forventes overført 35,5 mio.kr. til 2022.
I forbindelse med koncernrapporten pr. 31.3.2021 rejses der jf. vedlagte bilag en fælles tillægsbevillingssag, som medfører et provenu på 5,2 mio. kr. primært som følge af senere lånoptagelse og dermed udskydelse af termin til 2022 på budgetlagte lån. Herudover indgår en række bevillingsomplaceringer, som er neutral på kassen.
Status på budgetforliget for budget 2021 fremgår af vedlagte bilag.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
De økonomiske konsekvenser fremgår af vedlagte bilag.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Sagen afgøres i
Økonomiudvalget
Beslutning i Økonomiudvalget den 18-05-2021
Godkendt.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Budget 2022 - status
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Økonomiudvalgets egne driftstemaer til budget 2022 drøftes, og forelægges Økonomiudvalget den 22. juni til endelig beslutning.
- ECO-nøgletal med regnskabstal 2020 forelægges fagudvalgene i juni og offentliggøres i budgetmappen.
- Program for budgetseminar 29. juni godkendes.
Sagsfremstilling
Status driftstemaer.
Der er vedlagt en foreløbig status på driftstemaer, som pt. drøftes i fagudvalgene. Senest på møderne i juni fremsender udvalgene temaer til Økonomiudvalget/budgetforhandlingerne.
På Økonomiudvalgets område er der udarbejdet foreløbige temabeskrivelser vedr. Pulje lånegaranti/deponering og forlængelse af Bredbåndspulje til 2022. Se vedlagte bilag.
Temaerne drøftes med henblik på eventuelle justeringer og forelægges Økonomiudvalget den 22. juni til endelig beslutning. På mødet drøfter Økonomiudvalget hvorvidt der er andre temaer, som skal medtages til budget 2022.
ECO-nøgletal
Fagudvalgene har på møderne i maj drøftet ECO-nøgletal med udgangspunkt i Budget 2021. Der foreligger nu ECO-nøgletal med regnskabstal for 2020 jf. vedlagte bilag, der fremsendes til fagudvalgenes møder i juni og efterfølgende offentliggørelse i budgetmappen.
Program budgetseminar 29. juni 2021
Jf. budgetproceduren foreslås følgende program for Byrådsseminar 29. juni 2020:
- Forventet regnskab 2021 jf. koncernrapport pr. 31. maj 2021
- Orientering om kommuneaftale
- Præsentation af drifts- og anlægstemaer for 2021-25
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Fremgår af vedlagte bilag
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Sagen afgøres i
Økonomiudvalget
Beslutning i Økonomiudvalget den 18-05-2021
Godkendt.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Tilpasning af byrådets styrelsesvedtægt
Indstilling
Direktionen indstiller:
- at tilpasning af styrelsesvedtægten indstilles og
- at styrelsesvedtægten sendes til byrådets 1. behandling.
Sagsfremstilling
Byrådet har temadag den 12. maj, hvor udvalgsstrukturen for den kommende byrådsperiode behandles. I forlængelse heraf revideres den nuværende styrelsesvedtægt pr. 1. juni 2019 i forhold til udvalgsstrukturen og der vil være en mindre justering af enkelte andre punkter.
Forslag til styrelsesvedtægt eftersendes til politisk behandling (mandag den 17. maj) efter byrådets temadag og ændringerne vil være markeret med rødt.
Til orientering skal en ændring af styrelsesvedtægten undergives to behandlinger i Byrådet med mindst 6 dages mellemrum. Første behandling forventes at blive den 25. maj 2021 og anden behandling den 29. juni 2021. Den vedtagne styrelsesvedtægt indsendes til Ankestyrelsen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse.
Sagen afgøres i
Byrådet
Beslutning i Økonomiudvalget den 18-05-2021
Oversendes til byrådets første behandling.
Beslutningstema
Fyrtårnet Byparkens Vuggestue flyttes fra den nuværende placering i det udsatte boligområde til Hjortøhus, og der bevilliges en anlægsramme til etablering af vuggestue- og børnehavepladser.
Indstilling
Direktionen indstiller til,
- Børne- og Ungeudvalget, at der overfor Økonomiudvalget og Byrådet anbefales,
- At Fyrtårnet Byparkens Vuggestue flyttes til Hjortøhus og at der etableres 25 vuggestuepladser og 60 børnehavepladser.
- Teknik- og Erhvervsudvalget, at der overfor Økonomiudvalget og Byrådet anbefales,
- At der bevilliges en samlet anlægsramme på 13,1 mio. kr., som finansiers via kassen.
- At anlægsrammen indarbejdes med et rådighedsbeløb på 2,0 mio. kr. i 2021 og 11,1 mio. kr. i 2022.
- At der ved projektets afslutning tilføres kassen 0,865 mio. kr. i 16 år i sparet drift.
- At rådighedsbeløbet i 2021 frigives.
- Teknik og Erhvervsudvalget,
- At brugen af ekstern rådgiver godkendes.
- Økonomiudvalget,
- At Hjortøhus tages af salgslisten.
Sagsfremstilling
Forvaltningen har den 25. januar 2021 modtaget en anmodning fra bestyrelsen i det selvejende dagtilbud Fyrtårnet Byparkens Vuggestue om, at flytte børnehuset ud af det udsatte boligområde og anvende Hjortøhus grundet loven om bedre fordeling i dagtilbud.
Bestyrelsen ønsker at genetablere det nuværende antal vuggestuepladser og etablere børnehavepladser, såfremt behovet opstår. Fyrtårnet Byparkens Vuggestue har i dag 30 vuggestuepladser. Bestyrelsen ønsker at flytte ud af det udsatte boligområde inden udgangen af 2024, hvor dispensationen fra reglen om at tilbyde to pladser udløber.
Svendborg Kommunes dispensation fra reglen om at tilbyde to pladser udløber med udgangen af 2024. Det betyder, at der fra 2025 skal være en ekstra kapacitet på ca. 20 dagpleje- eller vuggestuepladser i Svendborg by for at opretholde den nuværende kapacitet af dagpleje- og vuggestuepladser.
Børne- og Ungeudvalget drøftede sagen på udvalgsmødet den 14. april 2021. Forvaltningen har siden udvalgsmødet været i dialog med bestyrelsen, som efterfølgende har indsendt deres bemærkninger og anbefalinger (se vedhæftede bilag).
Børnetalsprognose og kapacitet 2021-2025
I Svendborg by forventes der i 2021-2025 ledige børnehavepladser. Svendborg by har en positiv krydsbelægning på 54 pr. 1. april 2021, det vil sige at 54 børn bosiddende i andre skoledistrikter ønsker plads i Svendborg by.
Når krydsbelægningen indregnes er der ikke et tilstrækkeligt antal ledige børnehavepladser til rådighed i Svendborg by. I Svendborg by skal der være ledige børnehavepladser til at håndtere udsving i børnetal afledt af eksempelvis større nettotilflytning eller nedgang i private tilbudstypers kapacitet i Svendborg bys fire skoledistrikter og i kommunens øvrige skoledistrikter, såfremt behovet opstår. Det skal bemærkes at der som følge af nedlæggelsen af Fyrtårnet Børnegården Byparken pr. 1. januar 2021 er nedlagt 70 børnehavepladser i Svendborg by.
Såfremt anmodningen fra bestyrelsen i Fyrtårnet Byparkens Vuggestue imødekommes skal der ikke tilvejebringes den ekstra kapacitet som fra 2025 skal være til rådighed som følge af reglen om at tilbyde to pladser. Der er herved ikke børnehuse beliggende i det udsatte boligområde, men seks børnehuse i umiddelbar nærhed af det udsatte boligområde (se vedhæftede bilag).
Det forventes at der er behov for at etablere ca. 25 vuggestuepladser i Hjortøhus for at opretholde den nuværende kapacitet af dagpleje- og vuggestuepladser i Svendborg by. Med 25 vuggestuepladser skal der etableres ca. 60 børnehavepladser i Hjortøhus for at vuggestuebørn kan tilbydes børnehaveplads i samme børnehus.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Det anslås af den samlede anlægsøkonomi udgør 13,1 mio. kr., når der bygges og renoveres på A-niveau. Projektet indeholder en tilbygning, ombygning af eksisterende forhold, indretning af børnetoiletter, handicaptoiletter, puslepladser, produktionskøkken, inventar, garderober, liggehal, etablering af legeplads, intern- og ekstern rådgivning samt byggesagsgebyr.
Der søges på den baggrund en anlægsramme på 13,1 mio. kr., som finansieres af kassen, samt at der ved projektets afslutning tilføres kassen 0,865 mio. kr. i 16 år i sparet drift.
Ved projektets afslutning forventes det at Fyrtårnet Byparkens Vuggestue nuværende driftsramme kan reduceres med 0,092 mio. kr. årligt, da udgiften til leje bortfalder. Herudover frigives der 0,773 mio. kr. årligt fra 2022 som følge af nedlæggelsen af Fyrtårnet Børnegården Byparken fra 1. januar 2021.
Udgiften til rådgiver forventes at overstige grænsebeløbet på 0,15 mio. kr., hvorfor der søges om godkendelse af brug af ekstern rådgiver.
Byrådet godkendte den 30. juni 2020 at sælge eller udleje Hjortøhus. For at skabe plads til Fyrtårnet Byparkens Vuggestue, anbefales det overfor Økonomiudvalget at Hjortøhus tages af salgslisten.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen.
Sagen afgøres i
Byrådet.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 05-05-2021
Indstilles.
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 06-05-2021
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Byrådet og det godkendes, at der kan anvendes ekstern rådgiver.
Beslutning i Økonomiudvalget den 18-05-2021
Indstilles. Liste Ø var imod, idet man mener, at institutionen i samme forbindelse bør omdannes til en kommunal institution og personalet virksomhedsoverdrages.
Beslutningstema
Svendborg Spildevand A/S ønsker at erhverve et område ved Assensvej, Stenstrup til at opføre et nyt regnvandsbassin. Området leder i dag overfladevand fra separatkloakerede områder uforsinket og urenset ud i Siderenden.
For at tilvejebringe det formelle grundlag for etablering af regnvandsbassinet og give mulighed for at finansiere det nye regnvandsbassin, skal der vedtages et tillæg til den eksisterende spildevandsplan. I forbindelse med tillægget, vil bassinreserveringen på Nordre Ringvej 57, 5771 Stenstrup blive aflyst.
Indstilling
Direktionen indstiller til Miljø- og Naturudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Byrådet anbefales,
- at tillæg 1 til spildevandsplan 2020-2031 vedtages
og
- at der kan indledes en ekspropriationsforretning for et nødvendigt areal, hvis almindelig forhandling ikke kan gennemføres.
Sagsfremstilling
Det åbne, offentlige vandløb Siderenden, som løber ud i Hundstrup Å, forventes i fremtiden at modtage større mængder regnvand, end tilfældet er i dag.
Tilledningen af overfladevand fra kloakoplandets befæstede arealer, sker i dag uden forsinkelse.
Regnvandsbassinet var oprindeligt planlagt til at blive etableret på Nordre Ringvej 57, på den østlige side af Siderenden. Efter nærmere projektering, har det dog vist sig, at en placering på Assensvej 270, på den vestlige side af Siderenden, er bedre.
For at afhjælpe fremtidige kapacitetsproblemer i det åbne, offentlige vandløb Siderenden og det åbne offentlige vandløb Hundstrup Å, foreslås det med nærværende ”tillæg 1 til spildevandsplan 2020-2031 – Bassin ved Assensvej, Stenstrup” (bilag 1), at der etableres et åbent regnvandsbassin til forsinkelse og rensning af regnvand fra den separatkloakerede nordvestlige del af Stenstrup, der leder til Siderenden.
Som bilag 1 til tillægget, findes en liste over redaktionelle ændringer til spildevandsplanen 2020-2031. Ændringerne kan skyldes fejl i kort, nye oplysninger eller udførte spildevandsanlæg. Ændringerne kan ses i bilag 2 (bilag 1 til tillægget) samt begrundelsen for ændringen.
Miljøscreeningen af tillæg 1 til spildevandsplanen fremgår af bilag 3 (Bilag 2 til tillægget).
Der er i høringsperioden indkommet 1 høringssvar, omhandlende arkæologiske undersøgelser inden anlægsarbejdet påbegyndes. Dette høringssvar videresendes til bygherre og kan ses i bilag 4 (Høringssvar til tillæg 1 til spildevandsplan 2020-2031). Høringssvaret har ikke givet anledning til ændringer i tillægget.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Tillægget har ingen budgetmæssige konsekvenser for Svendborg Kommune.
CO2-Konsekvensvurdering
Det vurderes, at tillægget ikke har nogen konsekvenser for CO2-udledningen, da tillægget omfatter et allerede planlagt projekt, som får en ny placering.
Lovgrundlag
Miljøbeskyttelsesloven nr. 1218 af 25. november 2019
Spildevandsbekendtgørelsen nr. 2292 af 30. december 2020
Lov om miljøvurdering nr. 973 af 25. juni 2020
Sagen afgøres i
Byrådet
Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 04-05-2021
Indstillingen godkendes.
Beslutning i Økonomiudvalget den 18-05-2021
Indstilles.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Ændring af Beredskab Fyns vedtægter, i henhold til vedtægters § 14.
Indstilling
Direktions indstiller at:
- Byrådet godkender vedtægtsændringer for Beredskab FynI
Sagsfremstilling
I 2019 blev Beredskab Fyns nye vedtægter godkendt i alle deltager kommuner. Derefter er vedtægterne sendt til Ankestyrelse – det kommunale tilsyn. De har ikke kunne godkende § 11.4 i vedtægterne som omhandler fast efterregulering af Beredskab Fyns budget.
§ 11.4 skal derfor slettes fra vedtægterne der blev godkendt i Svendborg Byråd den 27. august 2019, hvilket kræver at der skal ske en godkendelse i deltagerkommunerne af vedtægterne.
Følgende elementer er indarbejdet i vedtægterne som ved oprindelig godkendelse i Byrådet:
- Principbeslutning med ny fordelingsnøgle er godkendt i alle deltagerkommunernes Byråd og indarbejdet i vedtægterne. (Behandlet ifm. Sag om Fælles Fyns Erhvervsfremme december 2018). Fordelingsnøglen for Beredskab Fyns budget ændres hermed fra nettoregnskaber til indbyggertal.
- På kommissionsmøde d. 7. maj 2019 blev vedtægtsændring omkring opgaver og myndighedsoverdragelse godkendt. Denne er også indarbejdet i udkast til nye vedtægter.
Forklaringen er at: Foranstaltninger, der vil medføre indtægter eller udgifter, som ikke er bevilget i forbindelse med vedtagelsen af årsbudgettet, må jævnfør kommunestyrelsesloven ikke iværksættes, før kommunalbestyrelsen har meddelt den fornødne bevilling. Der er derfor ikke hjemmel til at foretage en eventuel efterregulering af budgettet, grundet afvigelser i PL fremskrivningsprocenten, som beskrevet i § 11.4.
Alle vedtægtsændringer er af Focus advokaterne indarbejdet i bilaget ”Vedtægter Beredskab Fyn”
Vedtægtsændringerne er godkendt i Beredskabskommissionen den 13. april 2021
Byrådets beslutning den 27. august 2019 er vedlagt.
Ved godkendelse i alle ni deltagerkommuner, fremsendes vedtægter efterfølgende til det kommunale tilsyn – Ankestyrelsen til godkendelse.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Formålet med § 11.4 var, at de kommunale budgetter og budgettet til Beredskab Fyn skulle følges ad. Når § 11.4 fjernes vil der være en risiko for, at Svendborg kommunes budget fremskrives anderledes, og derfor vil differentieres i forhold til opkrævningen fra Beredskab Fyn. Der vil blive redegjort for dette via den normale budgetopfølgning.
Sagen afgøres i
Byrådet
Beslutning i Økonomiudvalget den 18-05-2021
Indstilles.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Beredskabskommissionen har på møde den 7. maj 2021 besluttet at fremsende forslag til ny Risikobaseret dimensionering for Beredskab Fyn 2021 i høring.
Indstilling
Direktionen anbefaler at:
- Der ikke afgives høringssvar idet Risikobaseret dimensioneringsplan 2021 stort set er identisk med den tidligere godkendte dimensioneringsplan fra 2016, samt at der ikke ændres på serviceniveauet.
Sagsfremstilling
I forbindelse med etableringen af Beredskab Fyn blev der i 2016 lavet en Risikobaseret dimensioneringsplan.
Denne plan skal nu fornyes.
I den forbindelse har Beredskab Fyn udarbejdet forslag til den risikobaserede dimensionering med det fremlagte serviceniveau, som nu sendes i høring ved ejerkommunerne.
Forslaget til den nye Risikobaserede dimensionering er iflg. Beredskab Fyn stort set den samme som den eksisterende plan, men forsøgt gjort mere læsevenlig.
Der har været lavet høring af medarbejderne og frivillige, disse er vedlagt sammen med Beredskab Fyns opsamling.
Beredskabsstyrelsens foreløbige udtalelse er vedlagt.
Høringssvar skal være afgivet den 21. maj 2021 kl. 10 på vedlagte skema.
Forslag til den nye Risikobaserede dimensioneringsplan behandles på Beredskabskommissionsmøde den 25. maj 2021.
Herefter forventes endeligt forslag fremsendt til ejerkommunerne til godkendelse i juni møderne i Økonomiudvalget og Byrådet.
Tidsplanen muliggør derfor ikke at kommunes afgørelse om høringssvar behandles på et ordinært byrådsmøde. Hvis sagen ønskes behandlet på et byrådsmøde, skal der indkaldes til et ekstraordinært byrådsmøde.
Forslag til Risikobaseret dimensioneringsplan er vedlagt i en samlet udgave. Forslaget er sat på som lukket bilag. Der er samtidig vedlagt den del af den risikobaserede dimensioneringsplan som er offentlig tilgængelig.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen nye udgifter.
Lovgrundlag
Beredskabsloven
Sagen afgøres i
Økonomiudvalget
Beslutning i Økonomiudvalget den 18-05-2021
Der udarbejdes et høringssvar, der henviser til en række af de fremsendte høringssvar.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Frigivelsen af Lokaludvalgets anlægspulje til borgerbudgetter og potentialeplaner.
Indstilling
Direktionen indstiller til Lokaludvalget at anbefale overfor Økonomiudvalget:
- At puljen på 1.400.411 kr. i 2021 frigives til lokalområdernes arbejde med borgerbudgetter, potentialeplaner og understøttelse af arbejdet med organisering af borgergrupperne.
Sagsfremstilling
Der er afsat 1.400.411 kr. i 2021 til Lokaludvalgets arbejde. Lokaludvalget har på deres møde d. 28. januar 2021 besluttet at afsatte 600.000 kr. til borgerbudgetter og 400.000 kr. til potentialeplaner samt at den resterende pulje på 400.411 kr. bruges på henholdsvis administrativ understøttelse, driftstilskud, opstartsmidler, min Landsby-app og kommunikation.
.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er i budgettet for 2021 indarbejdet et rådighedsbeløb på 1.400.411 kr. til Lokaludvalget. Det er derfor muligt, jævnfør indstillingen, at frigive disse midler.
Sagen afgøres i
Økonomiudvalget
Beslutning i Lokaludvalget den 29-04-2021
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget.
Afbud: Pia Dam (Liste A), stedfortræder: Søren Kongegaard (Liste A)
Beslutning i Økonomiudvalget den 18-05-2021
Godkendt.
Beslutningstema
Svendborg Kommune er blevet tilmeldt konkurrencen ”Danmarks Vildeste Kommune”. Som betingelse for medvirken i konkurrencen skal der igangsættes nogle nye kommunikationsindsatser. Sagen forelægges med henblik på udvalgets stillingtagen om, hvorvidt Svendborg Kommune skal fortsætte den planmæssige deltagelse eller skal undlade deltagelse, idet den ikke kan realiseres indenfor de nuværende ressourcer.
Indstilling
Direktionen indstiller til Miljø og Naturudvalget, at det overfor Teknik og Erhvervsudvalget og Økonomiudvalget anbefales,
- At der anvendes 100.000 kr. til ekstra personaleressourcer i 2021 i forbindelse med Svendborg kommunes deltagelse i konkurrencen ”Den vildeste kommune”
og
- At midlerne finansieres af ikke brugte anlægsmidler overført fra naturpuljen i 2019.
og
- At der flyttes 100.000 kr. fra anlægsrammen til driftsrammen.
Eller alternativt
- At Svendborg Kommune ikke deltager i konkurrencen ”Danmark vildeste kommune”.
Sagsfremstilling
På Miljø- og Naturudvalgsmødet den 9. marts 2021 blev det besluttet, at administrationen skulle tilmelde Svendborg Kommune til konkurrencen ”Danmarks Vildeste Kommune”. Danmarks Vildeste Kommune er en konkurrence arrangeret af Miljøministeriet, hvor Danmarks kommuner konkurrerer om at skabe de bedste vilkår for biodiversiteten i deres kommune.
Den 14. april 2021 indsendte administrationen den officielle tilmeldingsblanket til Miljøministeriet, jævnfør bilag 1 (Bilag 1. Tilmelding af Svendborg Kommune til ”Danmarks Vildeste Kommune” – Grøn bog).
I forbindelse med deltagelse i konkurrencen, er der behov for at igangsætte nogle nye indsatser, som ikke er inkluderet i det mulighedskatalog som Miljø- og Naturudvalget godkendte ved mødet den 2. februar 2021, jævnfør bilag 2 (Bilag 2. Biodiversitet - Forslag til initiativer og handlemuligheder).
Som en del af konkurrencen skal alle de deltagende kommuner have en hjemmeside, hvor fremdriften med at øge biodiversiteten dokumenters løbende. Hjemmesiden skal oprettes, og forventes at skulle driftes til udgangen af 2022. Svendborg Kommunes hjemmeside i konkurrencen hedder Svendvild.dk.
Da konkurrencen i høj grad handler om at involvere borgerne, ønsker administrationen desuden at påbegynde to nye indsatser, der har fokus på dialog og borgerinddragelse. Det drejer sig om en Facebook-side og en Instagram-profil. De to nye indsatser skal oprettes, og forventes at skulle driftes frem til udgangen af 2022.
På tidspunktet for Miljø og Naturudvalgets beslutning den 9. marts 2021 om at tilmelde Svendborg Kommune til konkurrencen ”Danmark vildeste Kommune” var kravene om disse kommunikationsindsatser ikke kendte. Der er derfor ikke afsat midler eller ressourcer til disse indsatser.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Forslaget kan finansieres af ikke forbrugte anlægsmidler fra naturpuljen fra 2019. Restbeløbet fra 2019 er på 693.000 kr. Beløbet blev på daværende tidspunkt reserveret til skovrejsningsprojektet i Skårupområdet. Aftalen med Naturstyrelsen og Vand og Affald blev først indgået i 2020, hvorfor puljen ikke er blevet anvendt.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Ingen
Sagen afgøres i
Økonomiudvalget
Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 04-05-2021
Miljø- og Naturudvalget anbefaler overfor Teknik og Erhvervsudvalget og Økonomiudvalget, at
- At der anvendes 100.000 kr. til ekstra personaleressourcer i 2021 i forbindelse med Svendborg kommunes deltagelse i konkurrencen ”Den vildeste kommune”
og
- At midlerne finansieres af ikke brugte anlægsmidler overført fra naturpuljen i 2019.
og
- At der flyttes 100.000 kr. fra anlægsrammen til driftsrammen.
Løsgænger Jens Munk kan ikke godkende anbefalingen.
Beslutning i Økonomiudvalget den 18-05-2021
Godkendt.
Beslutningstema
Miljø- og Naturudvalget har anmodet administrationen om at udarbejde et overblik over antal af indkomne sager om adgang i naturen, der ikke er behandlet samt et skønnet ressourceforbrug til eventuel nedbringelse af sagspuklen og finansiering heraf.
Indstilling
Direktionen indstiller til Miljø og Naturudvalget, at
- Orienteringen tages til efterretning og
at det overfor Økonomiudvalget anbefales,
- At der afsættes 593.000 kr. til at fjerne nuværende sagspukkel vedrørende klagesager om adgang i naturen
og
- At midlerne finansieres af ikke brugte anlægsmidler overført fra naturpuljen i 2019.
- At beløbet flyttes fra anlægsrammen til driftsrammen.
Sagsfremstilling
Miljø- og Naturudvalget har på udvalgsmødet den 13. april 2021 anmodet administrationen om at forelægge udvalget et overblik over sagsbehandlingen på området og et skøn over ressourceforbruget til eventuel nedbringelse af sagspuklen.
Svendborg Kommune har i løbet af 2020-2021 modtaget 22 sager om adgang i naturen. Sagerne omhandler henvendelser om hindret adgang til privat skov, til strand og kyst, til veje og stier i det åbne land og til private udyrkede arealer – se bilag 1 (Bilag 1 Oversigt adgangssager i Svendborg Kommune).
Erfaringsmæssigt er det gennemsnitlige tidsforbrug, fra en adgangssag indkommer til kommunen og til sagen er afsluttet, ca. 40 – 50 timer i ikke-komplicerede sager. Det vil sige, at 10 sager tager ca. 500 timer at sagsbehandle.
Det er administrationens vurdering, at et ressourceforbrug på ca. 880 timer, svarende til ca. 2/3 årsværk, vil kunne nedbringe den nuværende sagspukkel.
Der er i virksomhedsplanen for 2021 afsat 200 timer til opgaver om adgang i naturen, og der er pr. 23. april 2021 anvendt 61 timer på opgaven. Der er således planlagt at kunne løse yderligere ca. 3 sager i 2021 med den nuværende prioritering.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Såfremt der skal allokeres ekstra ressourcer til at nedbringe sagspuklen, kunne det finansieres af ikke forbrugte anlægsmidler fra naturpuljen fra 2019. Restbeløbet fra 2019 er på 693.000 kr. Beløbet blev på daværende tidspunkt reserveret til skovrejsningsprojektet i Skårupområdet. Aftalen med Naturstyrelsen og Vand og Affald blev først indgået i 2020, hvorfor puljen ikke er blevet anvendt.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Naturbeskyttelsesloven LBK nr. 240 af 13/03/2019,
Bekendtgørelse om offentlighedens adgang til at færdes og opholde sig i naturen BEK nr. 852 af 27/06/2016,
Mark og vejfredsloven LBK nr. 1847 af 14/12/2015,
samt blandt andet:
Kystbeskyttelsesloven LBK nr. 705 af 29/05/2020,
Bekendtgørelse om bade- og bådebroer BEK nr. 232 af 12/03/2007,
Bekendtgørelse om bygge- og beskyttelseslinjer BEK nr. 1066 af 21/08/2018.
Sagen afgøres i
Økonomiudvalget.
Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 04-05-2021
Orienteringen tages til efterretning, og indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget.
Beslutning i Økonomiudvalget den 18-05-2021
Godkendt.
Beslutningstema
Lokalsamfundspuljen er en pulje på 2 mio. kr. til borgerdrevne anlægsprojekter, der blev uddelt første gang i 2020. Lokaludvalget skal overfor Økonomiudvalget anbefale en prioritering af puljens midler til de indkomne ansøgninger.
Indstilling
Direktionen indstiller til Lokaludvalget, at anbefale overfor Økonomiudvalget, at:
- Medtage ansøgninger, der er indkommet efter ansøgningsfristen
eller
- Afvise ansøgninger, der er indkommet efter ansøgningsfristen
og
- Prioritere ansøgningerne til lokalsamfundspuljens midler i 2021 på forudsætning af, at projekterne kan opnå de nødvendige tilladelser.
Sagsfremstilling
Der er i forbindelse med Budget 2020 blevet afsat 2 mio kr. årligt til anlægsprojekter i lokalområderne. Puljen har i første kvartal 2021 været annonceret i Ugeavisen, Den lille avis og på kommunens hjemmeside og facebookside.
Der er indkommet 18 ansøgninger til 11.900.495 kr.
Projekterne er blevet screenet af de relevante kommunale myndigheder. Dog er der stadig en række forhold, der skal undersøges bl.a. ved andre end kommunale myndigheder, som fx Kystdirektoratet. Den politiske prioritering af de ansøgte projekter sker derfor med forbehold for at de konkrete projekter kan opnå de nødvendige tilladelser.
Ansøgningerne er vedhæftet som bilag 1-18. Bilag 19 (Bilag 19 Oversigt over projekter til Lokalsamfundspulje 2021) er en oversigt med oplysninger over projekterne og administrationens bemærkninger hertil.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er afsæt et rådighedsbeløb på 2.038.000 kr. i budget 2021 til puljen.
Sagen afgøres i
Økonomiudvalget.
Beslutning i Lokaludvalget den 29-04-2021
Lokaludvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget,
- At afvise ansøgninger, der er indkommet efter ansøgningsfristen
- At godkende følgende ansøgninger til lokalsamfundspuljens midler i 2021 på forudsætning af, at projekterne kan opnå de nødvendige tilladelser:
- Rekreativt område ved Rantzausminde Havn
- Forny Skovballe Havn
- Tveds Uderum – Pumptrack Back
- Legepladser i Kirkeby
Afbud: Pia Dam (Liste A), stedfortræder: Søren Kongegaard (Liste A)
Beslutning i Økonomiudvalget den 18-05-2021
Godkendt.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Udvalgsformanden.
Sagsfremstilling
Udvalgsformanden ønsker følgende behandlet på Miljø- og Naturudvalgets møde den 4. maj 2021:
” Udvalgsformanden indstiller til Miljø- og Naturudvalgets beslutning, at ansøgningen, herunder den kommunale medfinansiering af projektet, anbefales overfor Økonomiudvalget og Byrådet til endelig godkendelse.
Svendborg Kommune og en lang række organisationer og borgere har i de sidste år arbejdet for at fremme en udvikling som bidrager til en bæredygtig grøn omstilling og som bygger på FNs Verdensmål.
I kommunen er gennemført en omlægning at affaldshåndtering, der er ved at blive rejst et 550 ha nyt skov- og naturområde, kommunens bilpark og busdrift skal være omlagt til el inden 2024 og bæredygtig undervisning i folkeskoler og privatskoler sker på baggrund af UNESCO-skole certificering.
Hertil kommer en lang rækker initiativer fra private som, Liv i min By, Kulinarisk Sydfyn, socialøkonomiske initiativer som Café Arona. Samarbejder med Go-Too-Green, SEF og m.f.
For at synliggøre dette arbejde for kommunens borgere og verdenssamfundet, har Association for Wold Education og Internationale Acadeny for Democracy fremsendt en en ansøgning der skal medfinansiere arbejdet med dokumentation af det omfangsrige arbejde der gøres for bæredygtig udvikling i hele Svendborg Kommune. Det endelige arbejde vil blive overgivet til Svendborg Kommune og vil blive fremlagt ved FN´s NGO-topmøde i New York og ved NGO-topmøde, COP26 i Glasgow i november.
Af et samlet budget på 660.000 søger AWE og IAED kommunen om 75.000 til dækning af projektet.”
Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 04-05-2021
Miljø- og Naturudvalget anbefaler til Økonomiudvalget at imødekomme ansøgningen med 75.000 kr., herunder anvise finansiering.
Liste V og løsgænger Jens Munk kan ikke godkende anbefalingen.
Beslutning i Økonomiudvalget den 18-05-2021
Godkendt.
Relaterede bilag
Beslutning i Økonomiudvalget den 18-05-2021
Intet.
Beslutningstema
Der skal tages stilling til anmodning om kommunal underskudsgaranti på 500.000 kr. til 5700 Summer.
Indstilling
Direktionen indstiller til Økonomiudvalget:
At der gives en kommunal underskudsgaranti på 500.000 kr. til 5700 Summer.
At garantien finansieres via Økonomiudvalgets risikopulje, hvis det bliver aktuelt.
Sagsfremstilling
Borgmesteren har modtaget en anmodning fra foreningen Små Armbevægelser om en kommunal underskudsgaranti på 500.000 kr. i forbindelse med gennemførelse af musikfestivalen 5700 Summer. Festivalen blev gennemført sidste år uden underskud, og der forventes heller ikke underskud i dette år. Foreningen oplyser, at der kun budgetteres med udbetaling af løn på 150.000 til en person. Yderligere lønudbetaling til en anden person beror på, at der opnås overskud.
Anmodningen blev drøftet kort på det seneste gruppeformandsmøde og her aftalte man, at sagen skulle rejses på det kommende økonomiudvalgsmøde.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Sagen har kun økonomiske konsekvenser for kommunen, hvis festivalen genererer et underskud. Dette er ikke forventningen. Gennemførelse af festivalen har positive konsekvenser i forhold til øget omsætning i byen.
CO2-Konsekvensvurdering
Underskudsgarantien har ingen selvstændige konsekvenser i forhold til CO2.
Sagen afgøres i
Økonomiudvalget
Beslutning i Økonomiudvalget den 18-05-2021
Godkendt.