Økonomiudvalget
Referat • 5. oktober 2021 kl. 15.30
Indhold
Beslutning i Økonomiudvalget den 05-10-2021
Dagsorden godkendt.
Beslutningstema
Byrådet skal ved 2. behandling af budgettet for 2022 vælge mellem to metoder – statsgaranteret udskrivningsgrundlag eller selvbudgettering.
Indstilling
Direktionen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Byrådet anbefaler valg af statsgaranteret udskrivningsgrundlag.
Sagsfremstilling
Byrådet skal i forbindelse med 2. behandling af budget 2022 vælge mellem hhv. statsgaranterede eller selvbudgetterede forudsætninger som ligger til grund for skatteindtægter og indtægter fra udligning og statstilskud.
I forudsætningerne indgår:
- Udskrivningsgrundlaget for indkomstskat
- Indbyggertallet pr. 1.1.2022
- Skattepligtige grundværdier
- Budgetforudsætning for kirkeskatten
For kirkeskatten gælder det princip, at budgetteringsgrundlaget følger de samme forudsætninger som budgetteringsgrundlag for indkomstskatten dvs. hvis kommunen f.eks. vælger de statsgaranterede forudsætninger for indkomstskat, vil dette også være gælde for kirkeskatten.
Såfremt der vælges selvbudgettering vil indkomstskatter og udligning/tilskud blive afregnet på et foreløbigt grundlag. Det endelige grundlag (efterreguleringsgrundlaget) afregnes tre år efter budgetåret og forskellen mellem det foreløbige grundlag og det endelige grundlag skal så enten tilbagebetales til staten (hvis den endelige opgørelse viser et lavere grundlag) eller efterbetales fra staten (hvis den endelige opgørelse viser et højere grundlag).
Vurderingen af hvad der vil være det mest fordelagtige valg for kommunen afhænger af forventningerne til udviklingen i udskrivningsgrundlaget og indbyggertallet sammenholdt med den forventede udvikling på landsplan.
De nyeste skøn for væksten i dansk økonomi jf. regeringen Økonomiske Redegørelse fra august 2021 peger i retning af at kommunen bør vælge statsgaranteret budgetteringsgrundlag. Omvendt indikerer det forventede indbyggertal pr. 1.1.2022, at der kan være en økonomisk fordel ved at vælge selvbudgettering.
Corona-pandemien har haft kraftig påvirkning af økonomien i samfundet i både 2020 og 2021. Genopretningen er sket hurtigere end forventet, men regeringen fremhæver, at vurderingen af væksten i 2021 og 2022 fortsat er behæftet med større usikkerhed end normalt. Når denne forhøjede risiko sammenholdes med den relativt beskedne gevinst ved valg af selvbudgettering set i forhold til kommunens samlede økonomi vurderes det, at kommunen bør vælge valg af statsgaranteret budgetgrundlag for 2022.
På den baggrund indstiller direktionen, at Økonomiudvalget anbefaler, at Byrådet vælger statsgaranteret udskrivningsgrundlag og folketal for 2022.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Valg af statsgaranteret udskrivningsgrundlag og tilhørende folketal vil medføre, at kommunen modtager samlede skatteindtægter på 2.823,2 mio. kr. og indtægter fra udligning og tilskud på 1.414,1 mio. kr. jf. forudsætningerne i budgetforliget.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
§ 7 i lov om kommunal indkomstskat (lovbek. nr. 935 af 30/8-2019)
§ 24 i lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner (lovbek. nr. 63 af 19/1-2021)
Sagen afgøres i
Byrådet
Beslutning i Økonomiudvalget den 05-10-2021
Indstilles.
Beslutningstema
Indstilling til Byrådets 2. behandling af budgetforslag 2022 og overslagsårene 2023 – 2025, herunder takstoversigt for 2022, samt fastsættelse af kirkeskatprocenten.
Indstilling
Det indstilles, at:
- ændringsforslag til Svendborg Kommunes budget 2022 og overslagsårene 2023 - 2025 fremsendes til Byrådets 2. behandling
- at forslag til takstoversigt 2022 oversendes til Byrådets 2. behandling
- kirkeskatprocenten fastsættes uændret til 1,02 pct.
Sagsfremstilling
Økonomiudvalget fremsendte den 14. september 2021 forslag til Svendborg Kommunes budget 2022 til Byrådets 1. behandling.
Byrådet vedtog at oversende budgetforslaget til 2. behandling og fristen for fremsendelse af ændringsforslag blev fastsat til mandag den 27. september 2021 kl. 23.59.
Der er modtaget politiske ændringsforslag fra følgende partier/grupper i Byrådet:
Socialdemokratiet, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Det Radikale Venstre, Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti og Jens Munk har den 24. september 2021 indgået forlig.
Budgetforslaget medfører ændringer i dels kassebeholdning og dels i renter, som er indarbejdet i budgetforliget. I konsekvens heraf vil der ikke være særskilte ændringsforslag vedrørende kasseforbrug og renter. Øvrige ændringer fremgår tillige af afstemningslisten.
Provstiet har fremsendt budgetforslag, som bygger på statsgaranteret udskrivningsgrundlag, samt at den kirkelige udskrivningsprocent fastsættes uændret til 1,02 procent.
I forhold til 1. behandlingen er der anført en række tekniske ændringer, som fremgår af vedlagte bilag, og som er opført som pkt. 1 på afstemningslisten. De tekniske ændringer er indarbejdet i budgetforliget, som i øvrigt bygger på valg af statsgaranti.
I forhold til budgetforliget er der efterfølgende foretaget nogle tekniske omplaceringer, som alene har til formål at overholde de konteringsmæssige regler. Omplaceringer er udgiftsneutrale og fremgår af afstemningslistens pkt. 2.
Afstemningslistens pkt. 3 indeholder budgetforligets delelementer opdelt på drift, anlæg, renter, afdrag og lån.
Budgetforliget samt de tekniske ændringer medfører ændringer i den takstoversigt, som forelå til 1. behandlingen. Der henvises til vedlagte takstoversigt, hvor der indledningsvis kort er redegjort for de væsentligste ændringer.
Direktionen anbefaler, at der frem til byrådets 2. behandling er mulighed for at foretage mindre ændringer og omplaceringer, hvis det bliver nødvendigt for at bidrage til indfrielse af kommunernes økonomiaftale med regeringen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Fremgår af vedlagte bilag
CO2-Konsekvensvurdering
Flere temaer vil have afledt effekt på CO2, men på nuværende tidspunkt foreligger der ikke konkrete vurderinger heraf. Ved udmøntning af forslag vurderes afledt effekt på CO2 ud fra de nye retningslinjer.
Lovgrundlag
Den Kommunale Styrelseslov
Sagen afgøres i
Byrådet
Beslutning i Økonomiudvalget den 05-10-2021
Liste V foreslog, at spareforslag til udmøntning af budgetforligets sparerammer forelægges for fagudvalgene i november møderne.
For stemte 2 (V)
Imod stemte 7 (A, C, Ø og O)
Indstilles, idet Økonomiudvalget samtidig anbefaler, at henstillingen fra KL om at reducere service- og anlægsudgifterne med 0,4 % håndteres ved at overføre det resterende anlægstilskud til Baggaardsteatret til 2023.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Svendborg Kraftvarme A/S s fremtidige selskabsform hen imod nedlukning ultimo 2022.
Indstilling
Direktionen indstiller til Byrådet, at
- Model 5, hvor Svendborg Kraftvarme A/S omdannes til P/S (Partnerskab) implementeres hurtigst muligt.
Sagsfremstilling
Med afsæt Byrådsbeslutning 24. november 2020, om lukning af Svendborg Kraftvarme A/S ved udgangen af 2022, har administrationen i samarbejde med Svendborg Kraftvarme A/S og rådgivere arbejdet hen imod en kortlægning af de afledte juridiske og økonomiske forhold.
En afgørende faktor for, om Svendborg Kraftvarme A/S kan lukkes ned ved udgangen af 2022 er, at der foreligger en positiv samfundsøkonomisk beregning. Beregningen er under udarbejdelse af rådgivningsfirmaet COWI, og forventes færdig i oktober 2021.
Blandt rådgivergruppen indgår BDO, som ud fra nærværende økonomiske overblik (i vedlagte notat) har vurderet 5 alternative økonomiske modeller for nedlukningen:
- Nedlukning som planlagt.
- Overdragelse til kommunen.
- Overdragelse til Svendborg Fjernvarme.
- Overdragelse til Svendborg Forsyning.
- Omdannelse fra A/S til P/S (Partnerselskab)
Bestyrelsen i Svendborg Kraftvarme A/S indstiller til Svendborg Kommune, at der arbejdes videre med henblik på at implementere model 5 – hvor Svendborg Kraftvarme omdannes til partnerselskab.
Bestyrelsen vurderer ud fra en økonomisk tilgang model 5 som den mest gunstige ejerkonstruktion for Svendborg Kraftvarme A/S og ændringen indstilles med henvisning til de økonomiske fordele samt enkeltheden i at gennemføre konstruktionen.
Bestyrelsen vurderer endvidere konstruktionen med partnerselskab som den mindst komplicerede løsning at gennemføre, ligesom den ikke vil have takstmæssige konsekvenser for forbrugerne.
Administrationen er enig med bestyrelsen og anbefaler model 5 ”Omdannelse fra A/S til P/S (Partnerselskab)” hurtigst muligt.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
De fremlagte alternative udviser overordnet forskellige økonomiske konsekvenser.
Såfremt Svendborg Kraftvarme A/S lukker ved udgangen af 2022, gør administrationen opmærksom på, at der i Svendborg Kommunes budget 2023 og frem indgår en årlig indtægt på 793.290 kr. (Administrationsaftale i 2022-priser), som derved ikke længere vil kunne realiseres.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke opgjort.
Sagen afgøres i
Byrådet.
Beslutning i Økonomiudvalget den 05-10-2021
Indstilles.
Beslutningstema
Lokaludvalget har afsat 900.000 kr. til en pulje til projekter, der skal understøtte realiseringen af de potentialeplaner, som er blevet udarbejdet i indgåede samarbejdsaftaler med Lokaludvalget. Konkret er der udarbejdet potentialeplaner i samarbejde med tre lokalområder – Gudmekongens Land, Skårup Sogn og Forum 5762. Lokaludvalget skal overfor Økonomiudvalget anbefale en prioritering af puljens midler til de indkomne ansøgninger.
Indstilling
Direktionen indstiller til Lokaludvalget, at anbefale overfor Økonomiudvalget,
- At prioritere blandt de modtagne ansøgninger til puljens midler i 2021 under forudsætning af, at projekterne kan opnå de nødvendige myndighedsgodkendelser og tilladelser.
Sagsfremstilling
Den 28.01.2021 besluttede Lokaludvalget at afsætte 900.000 kr. fra puljen ”Liv i mit lokalområde”.
Lokaludvalget besluttede i januar, at ”Puljen ”Liv i mit lokalområde” gør det muligt at ansøge om midler til større projekter med baggrund i de allerede godkendte potentialeplaner.
For at få del i midlerne, skal lokalområderne fremsende en ansøgning til Lokaludvalget, hvor de viser, hvordan midlerne bruges til at omsætte de ideer, der er kommet frem i potentialeplanprocessen.
Projekterne skal være af almen karakter, dvs. de skal være til gavn for en større kreds af borgere i lokalsamfundene. Puljens midler kan bruges som kommunal medfinansiering, såfremt der også søges fra andre finansieringskilder, som fx fonde til projektet. Projekter må ikke medføre driftsudgifter til Svendborg Kommune.”
Oprindeligt blev der vedtaget en deadline for puljen d. 1. maj, som af Lokaludvalget blev forlænget til d. 25. august 2021, da de tre områder af forskellige årsager ikke var klar til at sende ansøgninger ind i foråret.
Puljen og dens kriterier og deadline blev formidlet til de tre styregrupper i løbet af foråret. Udskydelsen af deadline blev igen formidlet mundtligt og skriftligt til medlemmer af de tre styregrupper og der har løbende været en dialog mellem styregrupperne og administrationen om puljens hensigt og kriterier.
Der er inden fristen for ansøgning indkommet ansøgninger fra alle tre områder. Administrationen har ikke foretaget en vurdering af, hvorvidt projekterne lever op til de respektive potentialeplaner, da det forventes, at styregrupperne har taget stilling til dette inden de har fremsendt dem.
Forum 5762 har indsendt en ansøgning på 885.000 kr. Ansøgningen er vedhæftet som bilag 1 (Bilag 1 - Ansøgning til potentialeplanspuljen - Forum 5762).
Budgettet indeholder 100.000 kr. til dækning af bygningens basisdriftsomkostninger for de første to år.
Arbejdsgruppen Skårup Sogn har indsendt en ansøgning på 177.000 kr. Ansøgningen er vedhæftet som bilag 2 (Bilag 2 - Ansøgning til potentialeplanspuljen - Samlet ansøgning Skårup Sogn 2021).
Gudmekongens land har indsendt ansøgninger på samlet 676.000 kr. Indstillingen og en beskrivelse af de enkelte projekter er vedhæftet som bilag 3 (Bilag 3 - Indstilling af projekter til potentialeplanspuljen - Gudmekongens Land) og bilag 4 – 10.
Potentialeplanerne for de tre områder er vedhæftet som bilag 11-13.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er reserveret 900.000 kr. fra puljen ”Liv i mit lokalområde” til denne pulje. De tre områder har ansøgt om samlet 1.738.000 kr.
Beslutning i Lokaludvalget den 16-09-2021
Lokaludvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget, at de følgende ansøgninger imødekommes i 2021 indenfor en samlet økonomisk ramme på 1.2 mio. kr. (900.000 kr. fra Puljen Liv i mit Lokalområde og 300.000 kr. i uforbrugte midler fra Lokalsamfundspuljen). Midlerne uddeles under forudsætning af, at projekterne kan opnå de nødvendige myndighedsgodkendelser og tilladelser:
Projekt | Beløb | Bilag | Det bemærkes: |
Forum 5762 | 500.000 kr. | bilag 1 | Beløbet tildeles til ombygning |
Skårup | 110.000 kr. | Bilag 2 | Beløbet tildeles til hjemmeside, ungdomsmøde |
Gudmekongens Land 1 - Beths hus | 100.000 kr. | bilag 4 | Beløbet tildeles til længerevarende lejeaftale |
Gudmekongens Land 2 - Bofællesskabsprojekt | 25.000 kr. | bilag 5 |
|
Gudmekongens Land 3 - Fællesspisning Lundeborg | 16.000 kr. | bilag 6 | Aktiviteten skal kobles op på udmøntning af potentialeplanen |
Gudmekongens Land 4 - Solceller | 100.000 kr. | bilag 7 |
|
Gudmekongens Land 5 - Søprojekt | 200.000 kr. | bilag 8 |
|
Gudmekongens Land 6 - Badebro | 60.000 kr. | bilag 9 |
|
Gudmekongens Land 7 - Vejstrup forsamlingshus | 100.000 kr. | bilag 10 |
|
i alt | 1.211.000 kr. |
|
|
Afbud: Dorthe Ullemose
Beslutning i Økonomiudvalget den 05-10-2021
Godkendt.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Lokalsamfundspuljen er en pulje til større anlægsprojekter i lokalområderne. Projektgruppen bag ”Ridestier på Thurø” har meddelt, at projektet ikke kan gennemføres. Derfor skal Lokaludvalget tage stilling til, hvordan de 500.000 kr. skal omprioriteres.
Indstilling
Direktionen indstiller til Lokaludvalget, at anbefale overfor Økonomiudvalget, at:
- de uforbrugte midler fra lokalsamfundspuljen i 2020 omprioriteres til andre anlægsformål i 2021
eller
- de uforbrugte midler fra lokalsamfundspuljen i 2020 overføres til lokalsamfundspuljen i 2022.
Sagsfremstilling
Lokalsamfundspuljen blev i 2020 uddelt for første gang til fire borgerprojekter. Puljen kan bruges til at finansiere større anlægsprojekter i lokalområderne i Svendborg Kommune. Projektgruppen bag ”Ridestier på Thurø”, som modtog 500.000 kr. fra pulje i 2020 har meddelt, at projektet ikke kan gennemføres og at pengene derfor ikke kommer til anvendelse.
Administrationen foreslår, at Lokaludvalget overfor Økonomiudvalget anbefaler, at pengene omprioriteres til enten Lokalsamfundspuljen i 2022 eller andre anlægsformål i 2021.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
500.000 kr. fra projektet fra lokalsamfundspuljen 2020 skal omprioriteres
Sagen afgøres i
Økonomiudvalget
Beslutning i Lokaludvalget den 16-09-2021
Lokaludvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget, at de uforbrugte midler fra lokalsamfundspuljen i 2020 omprioriteres med 311.000 kr. til andre anlægsformål i 2021, nærmere bestemt til udmøntning af potentialeplaner i 2021 og omprioriteres til 189.000 kr. til et borgerbudget i byen.
Afbud: Dorthe Ullemose
Beslutning i Økonomiudvalget den 05-10-2021
Godkendt.
Beslutningstema
Miljø- og Naturudvalget har på baggrund af en henvendelse fra bestyrelsen i Svendborg VE A/S drøftet muligheden for at aktivere selskabet med henblik på at realisere kommunens klimamål. På udvalgets møde den 9.marts 2021 blev der forelagt en procesplan. I henhold til denne procesplan skal udvalget drøfte om udvalgets beslutninger og drøftelser vedrørende de dagsordenspunkter, som er behandlet i udvalget, giver anledning til at anbefale ændringer i Svendborg Kommunes Ejerpolitik vedr. Svendborg VE A/S.
Indstilling
Direktionen indstiller til Miljø- og Naturudvalget,
- at udvalget drøfter processen og på den baggrund kommer med anbefalinger til Økonomiudvalget angående ændringer til den kommende Ejerpolitik vedrørende Svendborg VE A/S.
Sagsfremstilling
Bestyrelsen for Svendborg VE A/S rettede i brev af 30. november 2020 henvendelse til Svendborg Kommune for at få præciseret kommunens forventninger til selskabets rolle og opgaver i relation til realisering af kommunens klimamål. Se Bilag 1 (Bilag 1. Henvendelse fra Svendborg VE A/S).
Forud for udvalgets møde den 13. april 2021 blev der afholdt et temamøde hvor de juridiske rammer for drift af VE-anlæg i regi af Svendborg VE A/S blev skitseret. Miljø- og Naturudvalget har på udvalgets møde den 8. juni 2021 behandlet følgende:
1) forslag om at Svendborg VE A/S skal udarbejde projekt for etablering af et solcelleanlæg på barmark
og
2) etablering og drift af hhv. varmepumpeanlæg og solcelleanlæg på tre specifikke bygninger ejet af Svendborg Kommune.
I henhold til den udarbejdede procesplan, som blev forelagt for Miljø- og Naturudvalget den 9. marts 2021, skal Miljø- og Naturudvalget drøfte om der er behov for at ændre eller præcisere den nuværende ejerpolitik for at muliggøre, at Svendborg VE A/S kan bidrage til realisering af kommunens klimapolitik. Såfremt Miljø- og Naturudvalget finder, at der er behov for ændringer i ejerpolitikken, kan udvalget overfor Økonomiudvalget anbefale konkrete ændringer til Svendborg Kommunes nuværende ejerpolitik.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen (økonomien ligger i selskabet).
Sagen afgøres i
Miljø- og Naturudvalget
Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 28-09-2021
Miljø- og Naturudvalget anbefaler følgende ændringer til den kommende ejerpolitik vedrørende Svendborg VE A/S:
- at Økonomiudvalgets principgodkendelser vedrørende selskabets videre arbejde med solcelleanlæg og varmepumper på specifikke kommunale ejendomme og et solcelleanlæg på barmark med eventuel kapitalindskud/lånegaranti fra kommunen indarbejdes i den justerede ejerpolitik
- at der indarbejdes et ønske om øget borgerinddragelse fra selskabets side.
Det bemærkes, at der på baggrund af svaret fra Ankestyrelsen vedrørende lovhjemmel på området, bør tages endelig stilling til selskabets konkrete muligheder for at aktivere selskabet.
Liste C, liste V og løsgænger Jens Munk kan ikke støtte anbefalingerne, idet man ikke mener, at kommunen skal agere energiselskab.
Beslutning i Økonomiudvalget den 05-10-2021
Godkendt.
Liste C og V var imod med henvisning til mindretalsudtalelsen fra fagudvalget.
Beslutning i Økonomiudvalget den 05-10-2021
Administrationen orienterede om ændrede vilkår i forbindelse med donationen fra A.P. Møllers fond til foreningen Bergmannhus.