Miljø- og Naturudvalget
Referat • 17. august 2021 kl. 15.30
Indhold
Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 17-08-2021
Dagsordenen godkendt.
Der var afbud fra Susanne Gustenhoff (Ø). Som suppleant deltog Jesper Kiel (Ø).
Beslutningstema
Budgetopfølgning pr. 31. maj 2021 for Miljø- og Naturudvalgets område.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At budgetopfølgningen godkendes og indgår i den samlede opfølgning til Økonomiudvalget.
- At fagudvalgene drøfter Covid-19 afledte udgifter, herunder niveau, indsatser og kompensationsmulighed, idet statens kompensation umiddelbart ligger betydeligt under Svendborgs Kommunes forventede netto-merudgifter.
Sagsfremstilling
Budgetopfølgningen pr. 31. maj 2021 viser ingen afvigelser mellem det forventede regnskab og korrigeret budget.
Kommunens forventede regnskabsresultat for 2021 efterlever ikke den økonomiske politik om gældsafvikling, overholdelse af servicerammen, samt målet om et ordinært driftsresultat på minimum 170 mio. kr. Derfor anbefaler Direktionen, at der generelt udvises mådehold og fortsat fokus på udfordrede driftsbudgetter med vedvarende pres på myndighedsområderne, og at der udvises tilbageholdenhed i forhold til forventningerne til budget 2022. I forbindelse med konsekvenserne af kommuneaftalen for 2022, herunder midtvejsregulering for 2021, vurderes det om der vil være behov for tiltag.
Covid-19 afledte nettodriftsudgifter forventes at udgøre 32,7 mio.kr for 2021 bl.a. baseret på at kommunen følger Sundhedsstyrelsens retningslinjer.
Den foreløbige kompensation for 2021 forventes at udgøre ca. 9,0 mio. kr., idet der først ved Kommuneaftale for 2023 foretages en eventuel samlet efterregulering af kommunernes mer- og mindreudgifter til håndtering af Covid-19 i 2020 og 2021.
I forlængelse heraf har Økonomiudvalget besluttet at inddrage fagudvalgene på møderne i august med udgangspunkt i vedlagte notat om Covid-19 afledte udgifter, herunder niveau, indsatser og kompensationsmulighed, idet statens kompensation umiddelbart ligger betydeligt under de forventede udgifter. Det skal bemærkes, at Børne- og Ungeudvalget og Social- og Sundhedsudvalget forelægges særskilt sag vedr. evt. tilpasning af rengøringsniveauet afledt af Covid-19.
På baggrund af udvalgenes drøftelser vurderer Økonomiudvalget på mødet den 24. august 2021, hvorvidt der er behov for at iværksætte tiltag.
Direktionen anbefaler i lyset af statens udmelding om en samlet efterregulering i forbindelse med kommuneaftalen for 2023 at finansiering af den manglende kompensation for 2021 tilvejebringes i forbindelse med regnskabsafslutningen for 2021. Såfremt regnskabet ikke muliggør fuld finansiering via mindreforbrug, der tilgår kassen samt via afsatte puljer, anbefaler direktionen, at mankoen fordeles på udvalgene ud fra relativ andel af serviceudgifterne for 2022. I givet fald skal fagudvalgene i 2022 finde finansiering hertil indenfor udvalgets budget til serviceudgifter inkl. overførsler fra regnskab 2021.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der henvises til bilag 1 (Bilag 1. Budgetopfølgning pr. 31. maj 2021.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Den kommunale styrelseslov.
Sagen afgøres i
Miljø- og Naturudvalget.
Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 17-08-2021
Indstillingen godkendt.
Der var afbud fra Susanne Gustenhoff (Ø). Som suppleant deltog Jesper Kiel (Ø).
Beslutningstema
Byrådet har på møde den 29. juni 2021 besluttet, at der nedsættes et forsøg med en borgersamling i relation til Svendborg Kommunes Klima- og Energipolitik. Temaet for borgersamlingen skal være grøn transport. Processen tilrettelægges så borgersamlingen startes op i første kvartal 2022. Udvalget bedes drøfte og beslutte koncept for borgersamlingen samt oversendelse af budgettema til budgetforhandlingerne for 2022.
Indstilling
Direktionen indstiller til Miljø- og Naturudvalget samt Teknik- og Erhvervsudvalget og med endelig godkendelse i Økonomiudvalget,
- at koncept for en borgersamling om grøn transport indstilles til Økonomiudvalgets godkendelse.
- at det besluttes, hvorvidt budgettema for gennemførelse af en borgersamling om grøn transport skal fremsendes til Økonomiudvalget med henblik på at indgå i budgetforhandlingerne for 2022.
Sagsfremstilling
Byrådet har på møde den 29. juni 2021 besluttet, at der nedsættes et forsøg med en borgersamling i relation til Svendborg Kommunes Klima- og Energipolitik.
Afholdelse af borgersamlinger er en ny form for borgerinddragelse i Danmark. Den har de sidste år været anvendt i forskellige udgaver af bl.a. Albertslund, Rudersdal, København, Odense og Aarhus kommuner.
Konceptet for borgersamlingerne i de nævnte kommuner ligner hinanden og tager afsæt i retningslinjer fra OECD. En borgersamling er en gruppe tilfældigt udvalgte repræsentative borgere der mødes ca. 4-6 gange. På baggrund af ekspertoplæg m.m. udarbejder borgersamlingen fælles anbefalinger til politikere indenfor et givet stillet spørgsmål eller tema.
Temaerne for borgersamlingerne kan være mange. Eksempler er:
- Fremtidens Albertslund – hvordan skal et fremtidigt Albertslund se ud – hvad skal der til for at bevare og skabe nye fællesskaber? Borgersamling i Albertslund Kommune, 2020
- FN’s verdensmål, Borgersamling i Rudersdal Kommune, 2020-2021
- Hvordan skal vi bruge gaderne i Middelalderbyen i en by med færre biler? Borgersamling i Københavns Kommune, 2019
- Fremtidens velfærd, Midlertidigt borgerråd i Odense Kommune, 2019
- Hvordan kan vi indrette byen bedst muligt så vi halverer CO2-udledningen fra vores private transport? Miniborgersamling i Aarhus Kommune, 2021
Byrådet har besluttet, at temaet for en borgersamling i Svendborg Kommune skal være grøn transport.
I boksen herunder er givet et resumé af et koncept for en borgersamling om grøn transport. I bilag 1 (Bilag 1: Koncept for borgersamling om grøn transport) er konceptet for borgersamlingen nøjere beskrevet på baggrund af erfaringer fra de danske kommuner som har gennemført borgersamlinger.
Processen tilrettelægges så borgersamlingen startes op i første kvartal 2022.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Byrådet har besluttet, at borgersamlingen skal gennemføres ud fra armslængdeprincippet, hvilket er i tråd med OECD’s vejledning. Processen gennemføres derfor ved brug af en ekstern rådgiver. I bilag 2 (Bilag 2: Budgettema 2022 for borgersamling om grøn transport) er der udarbejdet forslag til et budgettema for gennemførelse af borgersamlingen. Overslaget bygger på erfaringstal indhentet fra Albertslund Kommune, Rudersdal Kommune, Fonden Teknologirådet og det rådgivende firma We Do Democracy. Sidstnævnte har været rådgiver for bl.a. Albertslund, København og Rudersdal kommuner.
Budgettemaet inkluderer udgifter til ekstern rådgiver i størrelsesordenen 500.000 kr. samt administrative ressourcer svarende til 325.000 kr. Det foreslås derfor, at et budgettema på i alt 825.000 kr., fremsendes til Økonomiudvalget med henblik på budgetforhandlingerne for 2022.
CO2-Konsekvensvurdering
Der er ikke betydelige konsekvenser for CO2-udledningen forbundet med borgersamlinger. Det er forventningen af borgersamlingen i deres afrapportering stiller forslag til handlinger, der kan reducere CO2-udledningen.
Lovgrundlag
Klima- og Energipolitik 2020-2025, Svendborg Kommune.
Sagen afgøres i
Økonomiudvalget.
Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 17-08-2021
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget med bemærkning om, at borgersamlingen både skal fokusere på virksomhedernes, borgernes og den kommunale transport.
Budgettemaet fremsendes til Økonomiudvalget med henblik på at indgå i budgetforhandlingerne for 2022.
Liste C og V undlader at stemme og Løsgænger Jens Munk stemmer imod indstillingen.
Der var afbud fra Susanne Gustenhoff (Ø). Som suppleant deltog Jesper Kiel (Ø).
Beslutningstema
Miljø- og Naturudvalget har på udvalgsmødet d. 6. juni 2021 ønsket en status for sagsbehandling af landbrug- og industrigodkendelser. Sagen fremlægges til udvalgets orientering.
Indstilling
Direktionen indstiller til Miljø- og Naturudvalget,
- at orientering om status for sagsbehandling af landbrug- og industrigodkendelser tages til efterretning
Sagsfremstilling
Landbrug
Husdyrbrugloven fastlægger rammerne for miljøgodkendelse af etablering, udvidelse og ændringer af husdyrbrug. Der er tale om to typer af miljøgodkendelser. Store husdyrbrug godkendes efter §16a, og øvrige husdyrbrug med et produktionsareal større end 100 m2 skal miljøgodkendes efter lovens §16b.
I overensstemmelse med det forpligtende samarbejde behandler Svendborg Kommune også ansøgninger om godkendelser for husdyrbrug på Ærø og Langeland.
Der er i det første halve år af 2021 samlet indgået 11 nye ansøgninger om godkendelse af husdyrbrug – til sammenligning er der i hele 2020 kommet 13 ansøgninger om godkendelse. Antallet af ansøgninger forventes altså at være noget højere i 2021 end i 2020. Samlet er der på nuværende tidspunkt 24 ansøgninger om godkendelse af husdyrbrug, hvoraf 9 ansøgninger er i behandling. Sagsbehandlingsfristen er overskredet for i alt 14 af de 24 ansøgninger. Der er i 2021 afsluttet i alt 5 godkendelser af husdyrbrug. Bilag 1 (Bilag 1 Oversigt over ansøgninger til husdyrbrug og virksomheder).
Der er i 2021 afsat i alt ca. 4 årsværk til behandling af godkendelser, revurderinger og tilsyn med husdyrbrug indenfor de tre kommuner. På grund af en stigning i antallet af sager på miljøvurderings- og varmeplansområdet, har det været nødvendigt at prioritere sagsbehandlingen mellem på disse to områder. Dette har trukket ressourcer fra landbrugsområdet.
Derudover har der blandt medarbejderne været langtidsfravær, som det ikke har været muligt at erstatte fuldt ud med vikardækning.
Foruden behandling af ansøgninger om godkendelser skal administrationen også gennemføre en lovpligtig revurdering af godkendelser, 8 år efter en godkendelse er meddelt. Behandlingen af nye ansøgninger om godkendelser har været prioriteret forud for revurdering af godkendelser. Som konsekvens heraf overholdes tidsfristen for behandling af revurderinger ikke. Sagsbehandlingsfristen for godkendelser efter §16b er 90 dage. Godkendelser efter §16a, som er mere omfattende end godkendelser efter § 16b, skal afsluttes indenfor ”en rimelig frist”. Administrationen har som mål, at denne type af godkendelser afsluttes indenfor 6 måneder.
Husdyrbrugsområdet bliver styrket medio august 2021, hvor der er ansat endnu en medarbejder netop til denne opgave. Med forventning om, at der fortsat vil indkomme nye ansøgninger i resten af 2021, vil det først være realistisk, at sagspuklen er afviklet i løbet af et år, dog forventes det, at der indenfor et halvt år vil ses forbedringer på sagsbehandlingstiden.
Virksomhed
Virksomheder godkendes efter miljøbeskyttelseslovens kap. 5.
Der er i 2021 behandlet og meddelt 3 godkendelser. Sagsbehandlingsfristen er overholdt for alle ansøgninger. Der foreligger i øjeblikket to ansøgninger til behandling, hvoraf én er indkommet i april 2020, hvor administrationen fortsat afventer oplysninger fra ansøger. Der er afsat 0,3 årsværk til at udarbejde miljøgodkendelser efter miljøbeskyttelsesloven.
Der er på nuværende tidspunkt ikke behov for at tilføre området ekstra ressourcer.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
En lang sagsbehandlingstid på husdyrbrugsområdet vil betyde, at der er landmænd, som må vente i en længere periode inden, at deres husdyrbrug kan udvides eller etableres.
CO2-Konsekvensvurdering
Der er ingen konsekvenser for CO2-udledning
Lovgrundlag
Lov om husdyrbrug og anvendelse af husdyrgødning og Miljøbeskyttelsesloven
Sagen afgøres i
Miljø- og Naturudvalget
Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 17-08-2021
Orienteringen taget til efterretning.
Der var afbud fra Susanne Gustenhoff (Ø). Som suppleant deltog Jesper Kiel (Ø).
Beslutningstema
Miljøministeren har sendt brev til landets borgmestre om udpegning af nye naturnationalparker. De nye naturnationalparker skal ligge på statsejede arealer. Der orienteres om de kommende naturnationalparker og processen for udvælgelse.
Indstilling
Direktionen indstiller til Miljø- og Naturvalget,
- at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
I juni 2020 indgik regeringen en aftale med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet om at igangsætte forberedelsen af naturnationalparker i Danmark.
Naturnationalparkerne er områder, hvor naturen får plads til at være natur og samtidig giver spændende nye naturoplevelser. I naturnationalparkerne får naturen i højere grad lov til at udvikle sig på naturlige præmisser. Der drives ikke landbrug, og skoven henlægges som urørt skov. Der bliver udsat store græssende dyr, som skal være med til at skabe en spændende natur, hvor der er mange levesteder for dyr og planter. De græssende dyr skal være med til at sikre, at områderne ikke udvikler sig til tæt mørk skov, og sikre, at enge, heder og overdrev med de tilknyttede dyr og planter fortsat har egnede levesteder. Områdernes naturlige hydrologi søges genskabt – småsøer, vandhuller og sumpe vil komme tilbage i landskabet. Naturnationalparkerne vil give mulighed for nye spændende oplevelser i den vilde natur.
Der arbejdes i første omgang hen mod at oprette 15 naturnationalparker. De første fem er besluttet. Det er Fussingø på 833 ha, Gribskov på 1.300 ha, Tranum på 2.700 ha, Stråsø på 3.500 ha og Almindingen på 1.150 ha.
Miljøministeren har inviteret borgere, kommuner, eksperter og organisationer til – frem til den 2. august 2021 - at komme med forslag til, hvor de næste ti naturnationalparker skal ligge.
For at et område kan blive udpeget til naturnationalpark, skal området være statsejet og have en vis størrelse (forskere anbefaler mindst 1.000 ha). Mindre arealer kan også være relevante, hvis de kan forvaltes, så naturen kan udvikle sig på egne præmisser. Naturnationalparkerne skal ligge på land. Havområder kan ikke indgå.
Staten ejer tre mindre naturarealer i Svendborg Kommune: Rødme Svinehaver (ca. 40 ha), Tåsinge Vejle (ca. 60 ha) og Thurø Rev (ca. 40 ha). Administrationen har vurderet, at der ikke er statslige arealer i Svendborg Kommune, der vil kunne komme i betragtning som kommende naturnationalpark.
Udvælgelse og etablering af kommende naturnationalparker vil skulle følge den fastsatte procedure, som beskrevet i lov om naturnationalparker, som blev vedtaget i Folketinget d. 3. juni 2021. Loven omhandler alene naturnationalparker på statens arealer. Der er imidlertid også potentiale for, at kommunale og private arealer kan indgå helt eller delvist i fremtidige naturnationalparker. Miljøministeriet starter efter sommeren processen for at skabe et retligt grundlag for etablering af naturnationalparker på kommunale og private arealer. Ifølge Naturstyrelsen (Peter Ilsøe, direktør) vil dette først blive aktuelt for senere naturnationalparker.
Brevet fra Miljøministeren er vedlagt som bilag 1 og Notat om ’Proces for udvælgelse af op til 10 naturnationalparker samt lovgrundlag for naturnationalparker på ikke-statslige arealer’ fra Departementet er vedlagt som bilag 2.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Naturbeskyttelsesloven, Kapitel 8 a.
Sagen afgøres i
Miljø- og Naturudvalget.
Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 17-08-2021
Orienteringen taget til efterretning.
Der var afbud fra Susanne Gustenhoff (Ø). Som suppleant deltog Jesper Kiel (Ø).
Beslutningstema
Socialdemokratiets byrådsgruppe.
Sagsfremstilling
Socialdemokratiets byrådsgruppe anmoder om, at følgende behandles på Miljø- og Naturudvalgets møde den 17. august 2021:
” I forbindelse med udvalgsbesøget på Tipsvænget fik vi syn for mange af områdets naturmæssige værdier, herunder fuglelivet og betydning for trækfugle.
Vi vil derfor bede administrationen om at afdække området yderligere, således vi på baggrund af dette arbejde kan tage stilling til områdets fremtidige anvendelse, herunder mulighed for opdeling af den eksisterende matrikel med henblik på at sikre naturområdets fremtidige eksistens.”
Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 17-08-2021
Sagen blev drøftet sammen med punkt 7 på dagsordenen.
Administrationen anmodes om at udarbejde et forslag til fremtidig beskyttelse og benyttelse af arealet til senere politisk behandling.
Der var afbud fra Susanne Gustenhoff (Ø). Som suppleant deltog Jesper Kiel (Ø).
Beslutningstema
Orientering om naturværdier på Tipsvænget 19, 5700 Svendborg.
Indstilling
Direktionen indstiller til Miljø- og Naturudvalget,
- at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
På opfordring fra ornitolog Peter Teglhøj var Miljø og Naturudvalget den 30. juni 2021 på besigtigelse og rundvisning i området ved Tipsvænget 19, 5700 Svendborg.
Arealet på Tipsvænget, som ejes af Svendborg Kommune, har hidtil været passet af skolerne (Erhvervsforskolen siden FGU) og skolens elever på natur- og friluftslinjen.
Det grønne areal har været ekstensivt drevet, med masser af mosaiknatur og levesteder for områdets fugle og dyreliv. Arealet er kendetegnet ved et kuperet terræn, mange levende hegn, områder med løv- og nåleskov og åbne græsningsarealer, som i den østlige del afgræsses af islandske heste.
Området indeholder flere beskyttede naturtyper, se bilag 1 – Oversigt over Tipsvænget 19 samt bilag IV-arter som hasselmus, springfrø og markfirben – alle tre arter, der kræver en ekstensiv drift, så leve- og ynglesteder fortsat kan opretholdes. Bilag IV-arter er desuden beskyttet af Habitatbekendtgørelsen således, at deres yngle- og opholdssteder ikke må ødelægges eller fjernes, så kommunen er forpligtet til af bevare og forbedre de udpegede levesteder.
Den rekreative sti, kløverstiens grønne forløb på 2,5 km, går rundt i kanten af arealet, og benyttes af lokale som kommunens borgere.
Området er derudover hotspot for trækfugle både forår og efterår og et af de bedste ringmærkningssteder på Sydfyn. Nogle af bygningerne indgår desuden i et bysvaleprojekt, da der er opsat en lang række kunstige reder til registrering af bysvalernes levevis og trivsel. Området oplyses at have ynglende grønspætter, rørhøg, hvid vipstjert, husrødstjert, musvåge mfl., alle arter som kræver en vis ro omkring deres yngle- og levested.
Følgende igangværende fugleprojekter bør der tages hensyn til i den fremtidige drift af arealet:
- CES monitering af ynglefugle, opstartet i 2019 og kører 10 år frem
- Landsvaleprojekt, har kørt siden 2012
- Ringmærkning af trækfugle i efterår og tidlig forår
- Opsætning af bysvalereder
Administrationen vil til udvalgsmøde den 28. september 2021 udarbejde forslag til fremtidig beskyttelse og benyttelse af de ubebyggede grønne arealer på Tipsvænget 19.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Ikke relevant.
Sagen afgøres i
Miljø- og Naturudvalget.
Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 17-08-2021
Orienteringen taget til efterretning.
Der var afbud fra Susanne Gustenhoff (Ø). Som suppleant deltog Jesper Kiel (Ø).
Beslutningstema
Udvalgsformanden.
Sagsfremstilling
På initiativ ved Formanden anmodes administrationen om at orientere om status for Biogasanlægget ved Tåsinge, jævnfør henvendelse fra borgergruppe i området, jfr. Bilag 1. (Bilag 1. Henvendelse fra borgergruppe).
Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 17-08-2021
Administrationens orientering, herunder besvarelse af borgerhenvendelsen, blev taget til efterretning.
Der var afbud fra Susanne Gustenhoff (Ø). Som suppleant deltog Jesper Kiel (Ø).
Relaterede bilag
Beslutningstema
Sager til orientering.
Indstilling
Direktionen indstiller, at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Udvalgsformanden:
Udvalgsmedlemmer:
Administrationen:
Kort orientering om brandskum på Brandskolen og igangsætning af indledende undersøgelser. Bilag 1. (Bilag 1. Notat Brug af brandskum på brandskolen og forslag til forureningsundersøgelse).
Kommende større sager:
Sagen afgøres i
Miljø- og Naturudvalget.
Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 17-08-2021
Orienteringen blev taget til efterretning.
Der var afbud fra Susanne Gustenhoff (Ø). Som suppleant deltog Jesper Kiel (Ø).