Miljø- og Naturudvalget
Referat • 1. december 2020 kl. 15.30
Indhold
Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 01-12-2020
Dagsordenen godkendt.
Sagsfremstilling
Byrådsmedlem Jesper Kiel (Ø) ønsker på vegne af Enhedslistens byrådsgruppe følgende optaget på byrådets dagsorden den 27. oktober 2020:
”På byrådsmødet d. 26/6 2018 vedtog et flertal af byrådet at stoppe en overordnet planlægning for vindmøller og solenergianlæg. Dermed er udviklingen alene overladt til store jordbesiddere og investorer. Enhedslisten mener, at der skal være en overordnet planlægning som sikrer, at vindmøller og solenergianlæg placeres, hvor de giver færrest gener for borgerne, naturen og landskabet. Samtidigt skal det sikres, at kommunen lever op til den vedtagne klimapolitik. Det kræver, at kommunen tager styringen og laver en overordnet planlægning uafhængigt af økonomiske interesser. Der er også behov, for at en fornyet planlægning startes på et mere afklaret grundlag og engagerer borgere og lokale firmaer.
Derfor rejser Enhedslisten følgende to forslag:
Forslag 1
- Efter vedtagelsen af kommuneplanen iværksættes en fornyet planlægning for vindmøller og solenergianlæg, som fastlægger, i hvilke områder der kan placeres vindmøller og store solenergianlæg. Det skal sikre, at kommunen lever op til klimapolitikkens mål om at være 100% omlagt til vedvarende energi i 2040 som geografisk enhed. Der fastlægges principper for placering af anlæg. Kommunen udpeger områderne til vindmøller og solenergianlæg uafhængigt af investorønsker, men ud fra størst muligt hensyn til borgere, natur og landskab.
Inden planlægningen iværksættes, afklares følgende:
- Det fastlægges politisk, i hvilket omfang og hvilken fordeling der skal være af energi fra landvindmøller og solenergianlæg inden for kommunens grænser til at supplere den andel af strømmen, som der i fremtiden vil komme fra havvindmøller.
- Det afklares for alle eksisterende vindmøller i kommunen, hvor lang restlevetid de forventes at have, og om de kan indgå i en plan, hvor gamle møller nedtages for at give plads til ny.
- Er der mulighed for kystnære havvindmøller, som kan indgå i kommunens CO2-regnskab som geografisk enhed.
Forslag 2
- Kommunens eget selskab til vedvarende energi VE A/S aktiveres med henblik på at sikre en andel af kommunalt ejerskab til kommende energianlæg.
- Kommunen indbyder lokale borgere, firmaer og investorer til at sikre rammerne og den nødvendige kapital til kommende anlæg, så de i videst muligt omfang etableres som andelsbaserede anlæg med lokalt engagement.”
Beslutning i Byrådet den 27-10-2020
Liste V foreslog, at sagen blev oversendt til behandling i fagudvalgene. Byrådet tiltrådte dette.
Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 01-12-2020
Miljø- og Naturudvalget beslutter,
- At administrationen udarbejder beslutningsgrundlag således, at det kan fastlægges politisk, i hvilket omfang og med hvilken fordeling, der skal være af energi fra landvindmøller og solenergianlæg inden for kommunens grænser. Strøm fra sol- og vindanlæg skal supplere den strøm, som der i fremtiden vil komme fra havvindmøller
- At der rettes henvendelse til Energinet for at afklare om, der kan være begrænsninger i netkapaciteten i forhold til at udbygge den vedvarende energi inden for kommunens grænser.
- At der rettes henvendelse til klimaministeren for at få en udmelding på hvor stort bidrag landbaserede vindmøller og solceller forventes at skulle levere i henholdsvis 2030 og 2040.
- At der rettes henvendelse til Danmarks Naturfredningsforening for at afklare om energien fra kommunalt ejede sol- og/eller vindanlæg kan regnes som en CO2-reduktion i CO2-regnskabet som klimakommune samt får belyst rammerne for aftalen som klimakommune/klima-plus kommune.
- At administrationen afklarer, om der er mulighed for kystnære havvindmøller og vindmøller langs motorvejen, som kan indgå i kommunens CO2-regnskab som geografisk enhed.
Miljø- og Naturudvalget anbefaler overfor Teknik- og Erhvervsudvalget,
- At planlægning af yderligere anlæg for vindmøller og solceller afventer politisk afklaring om kommunens konkrete mål for vedvarende energi
Beslutningstema
Socialdemokratiets byrådsgruppe.
Sagsfremstilling
Socialdemokratiets byrådsgruppe ønsker følgende behandlet på Miljø- og Naturudvalgets møde den 1. december 2020:
” Socialdemokratiet ønsker at skabe øget biodiversitet i Svendborg Kommune.
Der er mange udfordringer for biologisk mangfoldighed i Danmark. Befolkningstilvækst og deraf voksende byer og udvidet infrastruktur samt et intensivt dyrket landbrug efterlader mindre plads til naturen.
Et fokus mod levestederne vil påvirke arternes bestand og biodiversitet i en gunstig retning.
Biodiversitet øges ved at skabe eller omlægge natur/grønne områder til større variation i form af planter, dyr og bakterier, for der hvor naturen får lov til at vokse vildt, ser man fire gange så mange sommerfugle, dobbelt så mange bier og ti gange så mange svirrefluer.
Socialdemokratiet stiller derfor forslag om, at kommunen iværksætter en række initiativer, der øger biodiversiteten på kommunens grønne arealer og som engagerer og motiverer borgerne i lokale tiltag, der sikrer levesteder og biologisk mangfoldighed. For borgerne skal der være vægt på simple og nemme tiltag som at lade græsplænen gro nogle steder i haven, lade grene ligge i hjørnet af haven, etablere små damme eller så vilde blomster og planter.”
Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 01-12-2020
Miljø- og Naturudvalget anmoder administrationen om at udarbejde en sagsfremstilling til et kommende møde med afsæt i forslaget fra Liste A.
Beslutningstema
Bidrag til Svendborg Kommunes budgetpublikation ”Service og Økonomi”.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At Miljø- og Naturudvalgets bidrag til den samlede budgetpublikation for 2021 godkendes.
Sagsfremstilling
Bidrag til publikationen Service og Økonomi for Miljø- og Naturudvalgets område foreligger til godkendelse.
Bidraget indeholder beskrivelser af politikområdet, mål for 2021 samt beskrivelse af de økonomiske rammer.
Den samlede publikation behandles på Økonomiudvalgets møde i december og vil herefter blive tilgængeligt på kommunens hjemmeside.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Lov om Kommunernes Styrelse.
Sagen afgøres i
Indgår i den samlede publikation til Økonomiudvalget.
Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 01-12-2020
Indstillingen godkendt.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Svendborg Spildevand A/S har fremsendt et af bestyrelsen godkendt budget 2021.
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Forsyningssekretariatet er prismyndighed. Taksterne indstilles til godkendelse jævnfør vedtægterne og kommunens ejerpolitik.
Byrådet skal, jævnfør § 3 i betalingsloven og § 16 i vandsektorloven, godkende eller afvise de takster, som forsyningsselskabet fremsender (legalitetskontrol) og vedtage eventuelle lånegarantier.
Indstilling
Direktionen indstiller til Miljø- og Naturudvalget med endelig vedtagelse i Byrådet, at
- taksterne, jævnfør fremlagte takstblad for 2021, godkendes.
Sagsfremstilling
Takstgodkendelse:
Takststrukturen er fastholdt med budget 2021.
Taksterne fremgår af vedlagte takstblad 2021 for Vand og Affald.
Det faste bidrag fastholdes til 312 kr. (ekskl. moms) i alt 390 kr. inkl. moms.
Det variable bidrag fastholdes til 34,40 kr. (ekskl. moms) i alt 43 kr. inkl. moms pr m3.
Dette medfører ingen ændring for en gennemsnitsfamilie med et årligt forbrug på 130 m3.
Tilslutningsbidrag
Takst for tilslutning er reguleret efter bestemmelse i betalingsvedtægt med indeks for jord-arbejder. Takst for tilslutning af regn- og spildevand falder fra 51.964 kr. til 51.752 kr. (ekskl. moms).
Vejbidrag
Kommunalt vejbidrag er indregnet med 1.399.000 kr.
Der er på landsplan usikkerhed om, hvilken beregningsmodel, der skal anvendes til udregning af kommunalt vejbidrag, hvorfor der kan komme ændringer i løbet af 2021.
Særbidrag
Indtægten fra særbidrag er indregnet efter reel opgørelse for de berørte virksomheder.
Legalitetskontrol
Administrationen skal i forbindelse med legalitetskontrol påse, at
- Indtægtsrammen for budgetåret er overholdt
- "Hvile i sig selv" princippet er overholdt
- Lovgivning og de øvrige forvaltningsretlige principper er overholdt
Indtægtsramme:
Forsyningssekretariatet har udmeldt en endelig indtægtsramme for 2021 for Svendborg Spildevand A/S. Forsyningssekretariatet har fremsendt afgørelse til indtægtsramme, som er sat til 106.714 t.kr.
Af budgettet fremgår, at Svendborg Spildevands omsætning i 2021 er sat til 97.045 t.kr. Indtægtsrammen vurderes derfor for overholdt.
"Hvile i sig selv":
Det bærende princip om "hvile i sig selv" er overholdt - dvs. at der over en årrække er balance i forsyningsselskabets regnskab.
Lovgivning:
Betalingsvedtægt og Spildevandsplan:
Takstbladet overholder strukturen i den nye betalingsvedtægt (medregnet de seneste ændringer af takststruktur) og de overordnede rammer i Spildevandsplanen omkring fremtidige investeringer.
Investeringer:
I Svendborg Spildevand A/S opretholdes et højt investeringsniveau. Investeringerne sikrer, at de store værdier bevares og udbygges i takt med samfundets udvikling. Investeringerne er ligeledes med til at sikre et højt serviceniveau og håndtering af klimatilpasninger mv. Ligeledes er investeringerne medvirkende til nedbringelse af de fremtidige drifts- og vedligeholdelsesudgifter.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
For 2021 er det ikke vurderet, at Svendborg Spildevand A/S skal anmode Svendborg Kommune om, at stille garanti over for KommuneKredit.
Kommer der en fast beregningsmodel for betaling af kommunalt vejbidrag i 2021, kan dette ændre udgiften for det kommunale vejbidrag til Svendborg Spildevand A/S.
CO2-Konsekvensvurdering
Da der ikke sker væsentlige ændringer af taksterne for Svendborg Spildevand A/S, vurderes det at CO2-udledningen, som følge af denne beslutning, ikke ændres i Svendborg Kommune.
Lovgrundlag
Byrådet skal godkende selskabets takster og låneoptagelse, jævnfør kommunestyrelsesloven.
Området er detaljeret reguleret efter:
- Lov om betalingsregler for spildevandsforsyningsselskaber mv., jf. lovbekendtgørelse nr. 553 af 24. april 2020.
- Bekendtgørelse om økonomiske rammer for vandselskaber, BEK nr. 1623 27. december 2019
- Lov om vandsektorens organisering og økonomiske forhold jf. lovbekendtgørelse nr. 52 af 23. januar 2020.
- Bekendtgørelse om fastsættelse af den variable del af vandafledningsbidraget m.v. BEK nr. 1367 af 30. november 2015.
- Lovbekendtgørelse nr. 478 af 14. april 2020 om afgift af spildevand.
- Bekendtgørelse om særbidrag for særligt forurenet spildevand nr. 1375 af 30. november 2015.
Sagen afgøres i
Byrådet
Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 01-12-2020
Indstillingen anbefales til Byrådets godkendelse.
Beslutningstema
Svendborg Affald A/S har fremsendt et af bestyrelsen godkendt budget for 2021.
Takster på affaldsområdet indstilles til godkendelse, jf. vedtægterne og kommunens ejerpolitik.
Byrådet skal godkende eller afvise de takster, som forsyningsselskabet fremsender (legalitetskontrol).
Indstilling
Direktionen indstiller til Miljø- og Naturudvalget med endelig vedtagelse i Byrådet, at
- Takster, jf. fremsendte takstblad for 2021 godkendes.
Sagsfremstilling
Takster 2021:
På baggrund af det af Svendborg Affald A/S bestyrelse fastsatte budget for 2021, har selskabet fremsendt takstblad til Byrådets godkendelse.
Affaldstaksterne stiger i 2021, hvilket primært er afledt af en forhøjet forbrændingstakst fra Svendborg Kraftvarme A/S, samt de nye affaldsordninger, som trådte i kraft i efteråret 2020. Samlet set stiger affaldstaksterne for en alm. husstand med en 110 liters sæk med 27,7 % da disse overgår til en 240 liter beholder, mens affaldstaksterne for en alm. husstand med 240 liters beholder stiger med 6,7 %.
Renovationstakst inkl. moms | 2020 110 l sæk | 2021 110 sæk | 2020 240 l spand | 2021 240 l spand |
Boligbidrag (parcelhus m.v.) | 1.250,00 | 1.600,00 | 1.250,00 | 1.600,00 |
Restaffaldsgebyr 110 l sæk/240 l spand | 1.060,00 | 945,00 | 1.515,00 | 1.350,00 |
I alt | 2.310,00 | 2.545,00 | 2.765,00 | 2.950,00 |
Boligbidrag
Boligbidraget betales én gang årligt og dækker ordningerne: afhentning af pap/papir og glas/metal, genbrugsstationer inkl. aflevering af farligt affald, Storskrald samt mindre ordninger.
For borgere i parcelhus stiger boligbidraget fra 1.250 kr. pr. år til 1.600 kr. pr. år, inkl. moms, mens for borgere i lejligheder falder boligbidraget til 1.120 kr. pr. år inkl. moms.
For borgere, der bor i sommerhus, stiger boligbidraget fra 575 kr. pr. år til 640 kr. pr. år inkl. moms. For borgere, der bor på værelser stiger boligbidraget ligeledes til 640 kr. pr. år, svarende til en stigning på 75%, mens bidraget for kolonihaver fra 2021 pålægges et boligbidrag på 160 kr.pr. år inkl. moms.
Restaffaldsgebyr
Ud over boligbidraget opkræves et restaffaldsgebyr for afhentning af dagrenovation og madaffald. Restaffaldsgebyret er afhængigt af beholderstørrelsen. Taksterne falder i 2021 for en 240 liter spand fra 1.515 kr. pr. år til 1.350 kr. pr. år inkl. moms svarende til et fald på ca. 11%.
To eller flere boliger kan gå sammen om en fællesløsning mod en reduktion i gebyret afhængigt af boligtype.
Taksterne for ekstraordinær tømning stiger, afhængigt af beholderstørrelse. For en 240 l beholder stiger prisen fra 135 kr. pr. år inkl. moms til 150 kr. pr. år inkl. moms, svarende til en stigning på 11 %.
Taksterne fremgår af takstbladet. Bilag 1 Takstblad 2021.
Erhverv på genbrugspladser
Erhvervsbiler med erhvervsaffald vil blive faktureret pr. besøg. Taksten fra 2020 på 125 kr. (ekskl. moms) er fastholdt i 2021.
Der vil fortsat være betaling for virksomheders aflevering af farligt affald. Taksten fra 2020 er fastholdt i 2021 på 8 kr./kg. (inkl. moms).
Taksten for aflevering af dagrenovationslignende affald på genbrugspladsen for erhverv stiger fra 30 kr./kg til 50 kr./kg.
Offentlige institutioner
Fra 2021 overgår indsamlingen af affald fra Svendborg Kommunes institutioner til Vand og Affald og bliver en særskilt ordning, der kommer til at hvile i sig selv.
Legalitetskontrol
Byrådet skal i forbindelse med behandling af takstbladet sikre, at gældende affaldsbekendtgørelse overholdes, og de to vigtigste punkter i denne sammenhæng er:
- At udregning af takster er sket med baggrund i budgettet, og
- At der ikke forekommer krydssubsidiering, dvs. at alle ordninger hviler i sig selv og at borgerne ikke betaler for erhvervets affald og vice versa.
Budgetmaterialet er blevet gennemgået og det vurderes foreløbigt, at alle affaldsordninger hviler i sig selv.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Den nye affaldsordning vil medføre prisstigninger for borgere, som beskrevet ovenfor.
CO2-Konsekvensvurdering
Øget affaldssortering vil medfører en mindre CO2-udledning, da andelen af affald til forbrænding mindskes væsentligt.
Lovgrundlag
Miljøbeskyttelsesloven.
Affaldsbekendtgørelse nr. 224 af 08-03-2019.
Sagen afgøres i
Byrådet.
Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 01-12-2020
Indstillingen anbefales til Byrådets godkendelse.
Beslutningstema
Svendborg Vand A/S har fremsendt et af bestyrelsen godkendt budget for 2021.
Takster for drifts- og anlægsbidrag indstilles, jf. vedtægterne og kommunens ejerpolitik, til godkendelse.
Byrådet skal godkende eller afvise de takster, som forsyningsselskabet fremsender (Legalitetskontrol) og vedtage evt. lånegarantier.
Indstilling
Direktionen indstiller til Miljø- og Naturudvalget med endelig vedtagelse i Byrådet, at:
- Anlægs- og driftsbidrag, jf. fremlagte takstblad for 2021, godkendes.
Sagsfremstilling
Svendborg Vand A/S fremsender anlægs- og driftsbidrag for 2021 til godkendelse.
Tilslutningsbidraget for 2021 er reduceret med 0,11 % svarende til den generelle udvikling i bygge- og anlægsomkostninger. Det faste driftsbidrag er uændret siden 2020, og kubikmeterprisen for vand er fastholdt i forhold til 2020.
Tilslutningsbidrag:
Hovedanlægsbidraget er ændret fra 9.812 kr. til 9.800 kr.
Forsyningsledningsbidraget er ændret fra 8.392 kr. til 8.380 kr.
Stikledningsbidraget for 32/40/50 mm ledninger er ændret fra 9.800 til 9.790 kr.
Det samlede anlægsbidrag er dermed ændret fra 28.004 kr. i 2020 til 27.970 kr. i 2021.
Der er ikke forskel på tilslutningsbidragene mellem land og by.
Driftsbidrag:
Den årlige afgift pr. husstand er uændret 680 kr.
Vandafgiften er uændret 9,00 kr. pr. m3.
| Driftsbidrag [kr.] |
| Tilslutningsbidrag [kr.] | ||||||
Navn | Fast afgift |
Afgift pr. m³ | Pris 120 m³ |
| Hoved-anlæg | Forsynings-ledning | Stikled-ning | Måler-brønd | Samlede |
Svendborg Vand A/S | 680 | 9,00 | 1.760 |
| 9.800 | 8.380 | 9.790 |
| 27.970 |
Grøn afgift til staten er i 2021 på 6,18 kr./m³. I 2020 blev der betalt 6,37 kr./m³. Beløbet var større i 2020, fordi der også blev betalt et drikkevandsbidrag til grundvandskortlægning. Dette bidrag er bortfaldet i 2021.
* Alle nævnte takster er eksklusiv moms.
Økonomiske rammer:
Forsyningssekretariatet har den 20. oktober 2021 fremsendt Svendborg Vands økonomiske ramme for 2021 og 2022. Den samlede indtægtsramme for 2021 må udgøre 26,361 mio. kr., hvilket Svendborg Vand A/S’ ikke formår at overholde jf. budget for 2021, idet indtægtsrammen er beregnet til 28,292 mio. kr. Når indtægtsrammen ikke overholdes et år vil det blive modregnet i det efterfølgende år, og det har Svendborg Vand taget højde for i 10 års budgettet.
Af Svendborg Vand A/S’ regnskab 2019 fremgår det, at der var indtægter for 26.988 mio. kr., og det overholder Forsyningssekretariatets udmeldte indtægtsramme for 2019 på 27,005 mio. kr.
Implementering af intentionerne i ejerpolitikken:
I relation til effektiviseringer er der i Svendborg Vand A/S’ budget fastsat en reduktion af de faktiske driftsomkostninger på 2,97 % fra regnskab 2019 til budget 2021.
Hvile-i-sig-selv-princippet:
Administrationen vurderer, at Vandforsyningslovens bestemmelser er overholdt ved takstbladets godkendelse, og at selskabet samtidig tilgodeser det økonomiske ”hvile-i-sig-selv-princip”, dvs. at der over en årrække er balance i forsyningsselskabets regnskab.
Lånoptagelse:
Svendborg Vand har ikke anmodet om godkendelse af lånoptagelse for 2021.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Svendborg Kommune har stillet garanti for Svendborg Vands tidligere lånoptagelserne i Kommunekredit, og selskabet betaler herfor en årligt garantiprovision til kommunen af restgælden.
CO2-Konsekvensvurdering
Da der ikke er væsentlige ændringer af taksterne for Svendborg Vand A/S, vurderes det at CO2-udledningen ikke ændres i Svendborg Kommune.
Lovgrundlag
Byrådet skal godkende selskabets takster og låneoptagelse.
Området er reguleret efter:
- Lov nr. 223 af 31-05-1968 om kommunernes styrelse, jf. lovbekendtgørelse 47 af 15-01-2019 med seneste ændringer.
- Lov 299 af 08-06-1978 om vandforsyning m.v., jf. lovbekendtgørelse 1450 af 05-10-2020.
- Lbk. nr. 52 af 23-01-2020 om vandsektorens organisering og økonomiske forhold (Vandsektorloven)
- Bek. 1623 af 27-12-2019 om økonomiske rammer for vandselskaber (Udmøntning af vandsektorforliget).
Sagen afgøres i
Byrådet
Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 01-12-2020
Indstillingen anbefales til Byrådets godkendelse.
Beslutningstema
Godkendelse af takster for 2021 for:
Bøsøre Vandværk
Gudbjerg Vandværk
Gudme Vandværk
Hesselager Kirkeby Vandværk
Hesselager Stationsby Vandværk
Lundeborg Vandværk
Ollerup Vandværk
Oure Vandværk
Skårup Vandværk
Tved Vandværk
Ulbølle Vandværk
Vester Skerninge Vandværk
Vindeby Vand Vandværk
Indstilling
Direktionen indstiller til Miljø- og Naturudvalget med endelig vedtagelse i Byrådet, at:
- taksterne for de i sagen benævnte 13 vandværker godkendes for 2021.
Sagsfremstilling
Svendborg Kommune skal godkende vandværkers taster for det kommende år.
Taksterne fremgår af: ”Bilag 1 – Samlet oversigt over vandværkernes takster 2021” og administrationens bemærkninger til vandværkernes økonomi og ”hvile-i-sig-selv-princippet” fremgår af: ”Bilag 2 – Administrationens bemærkninger til vandværkernes økonomi”.
Vandværkerne har fremsendt deres respektive takstblade for 2021 til godkendelse ved bilag 3-15.
Bjerreby Vandværk har ikke fremsendt takstbladet for 2021, og bibeholder derfor tidligere takster.
Vandværkernes økonomi:
Svendborg Kommune skal påse, at vandværkerne overholder det økonomiske ”hvile-i-sig-selv-princip”, og samtidig har tilstrækkelige midler til at kunne klare uventede udgifter.
Det økonomiske ”hvile-i-sig-selv-princip” betyder, at et vandværk ikke må tjene penge på at sælge vand og at regnskabet som udgangspunkt skal gå i nul fra år til år. Et mindre vandværk må gerne sætte penge til side til et konkret projekt. Det skal dog være til realisering over en kortere årrække.
Et vandværk skal imidlertid også være robust overfor større uventede udgifter, som f.eks. et ledningsbrud eller en erstatningsboring. Administrationen vurderer, at såfremt et vandværk har godt 1 mio. kr. i likvide midler, er det som tommelfingerregel robust over for uventede udgifter.
Administrationen vurderer, at Vandforsyningslovens bestemmelser er overholdt ved godkendelse af de respektive vandværkers takstblade, og at vandværkerne overholder eller arbejder mod at overholde det økonomiske ”hvile-i-sig-selv-princip”.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen budgetmæssige konsekvenser for Svendborg Kommune.
CO2-Konsekvensvurdering
Vurderes ikke at være relevant i denne sammenhæng.
Lovgrundlag
Vandforsyningslovens § 53, stk. 1, fastlægger, at de årligt fastsatte anlægs- og driftsbidrag skal godkendes af kommunalbestyrelsen.
Sagen afgøres i
Byrådet
Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 01-12-2020
Indstillingen anbefales til Byrådets godkendelse.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Godkendelse af projektforslaget ”Svendborg Fjernvarme A.m.b.a. - Forsyning af SIMAC og Nordre Kaj”.
Projektforslaget omfatter konvertering af 3 planlagte bygninger på Nordre Kaj fra naturgasforsyning til fjernvarmeforsyning.
Indstilling
Direktionen indstiller til Miljø- og Naturudvalget med endelig vedtagelse i Byrådet, at
- Projektforslaget ”Svendborg Fjernvarme A.m.b.a. - Forsyning af SIMAC og Nordre Kaj” (bilag 1) godkendes i henhold til varmeforsyningslovens og projektbekendtgørelsens bestemmelser.
Sagsfremstilling
Dansk Fjernvarmes Projektselskab (DFP) har, på vegne af Svendborg Fjernvarme A.m.b.a., fremsendt et projektforslag, der vedrører ” Forsyning af SIMAC og Nordre Kaj”. Projektforslaget er vedlagt som bilag 2.
Projektforslaget omfatter:
- Konvertering af 3 planlagte bygninger på Nordre Kaj til fra naturgasforsyning til fjernvarmeforsyning.
Ifølge varmeforsyningsloven er aftagere af fjernvarme med anlæg på mere end 0,25 MW, defineret som en blokvarmecentral. En blokvarmecentral skal have en godkendelse efter varmeforsyningsloven. Den nye SIMAC bygning på Nordre Kaj ønskes tilsluttet Svendborg Fjernvarme, og det kræver dermed en projektgodkendelse af Svendborg Kommune.
På nuværende tidspunkt ligger den planlagte SIMAC bygning i et område udpeget til delvis naturgas og delvis fjernvarme, som det fremgår af bilag 3. Dermed er projektforslaget også en konvertering af et naturgasområde til fjernvarmeområde. I dialog mellem Svendborg Kommune og Svendborg Fjernvarme er det blevet aftalt, at der søges om konvertering til fjernvarme af hele Nordre Kaj området med 3 planlagte erhvervsbygninger.
I den indledende fase har DFP været i dialog med naturgasselskabet EVIDA, og EVIDA har verificeret baggrundsdata og beregningsmetoder.
I beregningerne i projektforslaget er der taget udgangspunkt i den reelle forsyningsform som Svendborg Fjernvarme har for øjeblikket, hvor der leveres varme fra Svendborg Kraftvarme. Der er beregnet på forsyning af bygningerne med fjernvarme set i forhold til opvarmning med naturgas eller individuelle varmepumper.
Det fremgår af projektforslaget, at der er positiv samfunds-, selskabs- og brugerøkonomi i projektet.
Ansøger har beregnet en positiv samfundsøkonomi af projektet på 6,7 mio. kr. over en 20-årig periode i forhold til individuel naturgas forsyning og 12,8 mio. kr. i forhold til individuelle varmepumper.
Svendborg Kommune er varmeplanmyndighed. Svendborg Kommune har pligt til at sikre sig, at det lovmæssige grundlag for projektforslaget er til stede, herunder at en høring af projektforslaget gennemføres. Inden Byrådet kan meddele godkendelse til projektet, skal der foretages en energimæssig, samfundsøkonomisk og miljømæssig vurdering af projektet. Disse vurderinger er foretaget og fremgår af udkastet til projektgodkendelsen i bilag 1, som er udarbejdet af rådgivningsfirmaet PlanEnergi.
Miljø- og Naturudvalget har den 28. september 2020 taget beslutning om, at projektforslaget skulle sendes i 4 ugers høring.
Projektforslaget har været i høring hos berørte forsyningsselskaber i perioden 2. oktober 2020 til 30. oktober 2020.
Der indkom høringssvar fra Svendborg Kraftvarme og EVIDA. Ingen af parterne havde bemærkninger til projektforslaget.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen.
CO2-Konsekvensvurdering
Projekt vil få betydning for udledningen af CO2 indenfor opvarmning.
I de samfundsøkonomiske beregninger er der beregnet værdier for udledning af CO2 og Metan i 3 forskellige scenarier.
På nuværende tidspunkt er området primært naturgasforsynet. Når bygningerne bliver opvarmet med fjernvarme i stedet for naturgas, så vil der udledes cirka 2.350 tons CO2 ækvivalenter mindre over den beregnede 20 års periode.
Lovgrundlag
Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg (Projektbekendtgørelsen). Bek. nr. 1792 af 27. december 2018.
Lov om varmeforsyning (Varmeforsyningsloven). Lov nr. 382 af 13. juni 1990, Jf. lovbek. nr. 1215 af 14. august 2020.
Svendborg Kommunes Klima- og Energipolitik 2020-2025.
Sagen afgøres i
Byrådet.
Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 01-12-2020
Indstillingen anbefales til Byrådets godkendelse.
Beslutningstema
Godkendelse af frigivelse
Indstilling
Direktionen indstiller til;
- Miljø- og Naturudvalgets godkendelse;
- At anlægsmidlerne for 2021 til reduktion af CO2 udledning prioriteres til El-biler og varmepumper herunder:
- Implementering af flådestyring og GPS trackere
- Kortlægning af placering af ladestandere
- Etablering af kommunale/semioffentlige ladestandere
- Etablering af offentlige ladestandere
- Erhvervelse af ekstra dele-elbiler
- Igangsættelse af omstilling til ikke fossil drift af busser og specialkørsel
- Etablering af varmepumper på kommunale ejendomme
- Teknik- og Erhvervsudvalgets godkendelse;
- At rådighedsbeløbet på 6,8 mio. kr. i investeringsoversigten for 2021 frigives.
Sagsfremstilling
I budgetforliget for 2021 blev en realisering af CO2-reduktionshandleplan 2021-2030 vedtaget.
CO2-reduktionshandleplan 2021-2030 blev prioriteret for at understøtte kommunens klimamål om, som virksomhed at være omstillet til 100% vedvarende energi og dermed have 0-udledning af CO2 inden 2030.
Forligskredsen besluttede herudover også at midlerne investeres primært i varmepumper og elbiler og at man samtidig undersøger mulighederne for at aktivere kommunens VE-selskab til at producere vedvarende energi til kommunens eget forbrug, ved for eksempel at stille kommunegaranti eller indskyde kapital.
Projektet strækker sig fra 2021-2030 og fordre dermed en samlet anlægsinvestering på 85,7 mio. kr. med et årligt driftsbudget på 1,115 mio. kr.
Anlægsmidlerne er i 2021 på 6,8 mio. kr. og prioriteres til:
- Elbiler, herunder;
- Implementering af flådestyring og GPS-trackere
- Kortlægning af placeringer, antal og typer af ladestandere
- Etablering af kommunale/ semioffentlige ladestandere
- Etablering af offentlige ladestandere
- Erhvervelse af ekstra deleelbiler
- Igangsættelse af omstilling til ikke fossil drift af busser og specialkørsler
- Etablering af varmepumper på kommunale ejendomme. Modellen for etablering og drift af fremtidige varmepumper afhænger af det igangværende arbejde, hvor blandt andet mulighederne for etablering i VE A/S afdækkes.
Det årlige driftsbudget på 1,115 mio. kr. fordeles fremadrettet med:
- 0,650 mio. kr til implementering af flådestyring, ekstra El-biler, ladestandere mm.
- 0,165 mio. kr. til udmøntning af varmepumper
- 0,300 mio. kr. til understøttelse af arbejdet med data i forbindelse med udmøntning af klimaplanen, informationsmøder, pilotprojekter mv.
Driftsbudgettet anvendes til medarbejderressourcer og indkøb af ekspertise på områder, hvor vi i dag ikke har de fornødne kompetencer til at gennemføre ovenstående tiltag i overensstemmelse med CO2 reduktionsplanen.
Den årlige afrapportering af CO2 initiativerne, vil forelægges Miljø- og Naturudvalget første gang, i begyndelsen af 2022. Det skal bemærkes at CO2-opgørelserne for Svendborg Kommunen er forsinkede, så den reelle CO2-besparelse ses først ½ til 1 år efter indsatserne er iværksat.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Den samlede anlægsramme CO2-reduktionshandleplan 2021-2030 er på 85,7 mio. kr., med individuelle rådighedsbeløb i åerne 2021 til 2030. Se tabel nedenfor:
I mio. kr. | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 | 2026 | 2027 | 2028 | 2029 | 2030 | I alt |
Budget | 6,8 | 5,7 | 8,7 | 9,3 | 9,2 | 9,2 | 9,2 | 9,2 | 9,2 | 9,2 | 85,7 |
Der er i investeringsoversigten for budget 2021 indarbejdet 6,8 mio. kr., hvorfor det jævnføre indstillingen er mulig at frigive disse midler til realisering af CO2-reduktionshandleplan 2021-2030 i 2021.
CO2-Konsekvensvurdering
En realisering af ovenstående initiativer i 2021 har en positiv indvirkning på CO2 udledningen som er estimeres til at falde ca. 625 tons (helårsvirkning).
Sagen afgøres i
Teknik- og Erhvervsudvalget
Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 01-12-2020
Miljø- og Naturudvalget godkender indstillingen.
Beslutningstema
Godkendelse af takster for 2021 for Modtagestation Syddanmark I/S.
Indstilling
Direktionen indstiller til Miljø- og Naturudvalget med endelig vedtagelse i Byrådet, at
- Forslag til takster for 2021 godkendes.
Sagsfremstilling
Af vedtægterne for Modtagestation Syddanmark I/S (MOTAS), fremgår det af § 11.8, at:
”De af repræsentantskabet indstillede gebyrer, jf. § 8.2, fremsendes til kommunernes godkendelse vedlagt bestyrelsens beretning og årsregnskabet for det forløbne regnskabsår samt budget for det kommende regnskabsår”.
MOTAS’ repræsentantskab har den 29. juni 2020 godkendt MOTAS årsrapport 2019 med anmærkningsfrit regnskab, bestyrelsens beretning samt budget og takster for 2021. Årsrapporten med beretningen og budget og oversigt over takster for 2019-2021 er vedlagt bilag 1-6.
Af takstbilaget fremgår taksterne for 2019-2021 – hvoraf det fremgår, at flere takster er steget fra 2020 til 2021. Disse stigninger er foretaget for at nå det budgetterede resultat for 2021.
Fælles forordningerne er en stigning i Håndterings- og administrationsgebyret fra 0,32 kr/kg til 0,33 kr/ kg mens avancen fra emballagesalg stiger fra 16 % til 17 % af købspris.
For Driftsordningen stiger deklarationsgebyret fra 45 til 50 kr/deklaration, mens kvalitetssikring er hæves fra 0,45 k/ kg til 0,47 kr/kg.
Derudover hæves prisen på leje af grå kasser fra 34 kr/uge/stk til 35 kr/uge/stk.
For Kliniskrisiko ordning stiger prisen for transportkasser fra 199 kr/stk. til 210 kr/stk og afhentningsprisen fra 475 kr/time til 485 kr/time.
Opsugning af OBU og sandfang ændres fra 12 kr/kg inkl. kostpris til hhv. 0,16 kr/kg inkl. kostpris og 0,11 kr/kg inkl. kostpris.
For den lille landbrugsordning stiger kørselstaksten fra 0,32 kr/kg til 0,33 kr/ kg, for at reducere underskuddet på ordningen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Svendborg Kommune betaler årligt kr. 89.000,- i administrationsgebyr til MOTAS, der dækker administration og kapacitetsforpligtigelse.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant i denne sammenhæng
Lovgrundlag
Affaldsaktørbekendtgørelsen nr. 1753 af 27. december 2018
Affaldsbekendtgørelsen nr. 224 af 8. marts 2019
Miljøbeskyttelsesloven, lovbekendtgørelse nr. 681 af 2. juli 2019
Sagen afgøres i
Byrådet.
Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 01-12-2020
Indstillingen anbefales til Byrådets godkendelse.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Orientering om fjernelse af ulovlige broanlæg langs Thurødæmningen.
Indstilling
Direktionen indstiller til Miljø- og Naturudvalget, at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Svendborg Kommune blev i juni 2017 kontaktet af Kystdirektoratet, da direktoratet havde modtaget borgerhenvendelse om lovligheden af broer, fortøjningspæle, ramper, slæbesteder og efterladte både i området ved Thurødæmning og Bjørnemosevej.
Direktoratet forklarede, at de havde gransket luftfotos og kunne konstatere en hel del aktivitet gennem årene med forskellige broer, både og andre anlæg, som kunne give området karakter af lystbådeanlæg. For at kunne vurdere dette nærmere, anmoder de kommunen om få lovliggjort de anlæg, som vi er myndighed på herunder broanlæggene langs Thurødæmningen.
Administrationen tog på tilsyn og fremsendte fotos til Kystdirektoratet, som svarede, at de efter sommerferien vil kigge på hvilke muligheder direktoratet har i forhold til deres myndighedsområde. Kommunen har ikke hørt yderligere fra direktoratet.
I foråret 2020 bliver kommunen kontaktet af en borger, som ønsker at søge om tilladelse til at opføre en bådebro ved siden af de broer, som ligger ud fra Thurødæmningen på Svendborgsiden.
Administrationen genoptager sagen, foretager nyt tilsyn og kan konstatere en række broanlæg på den østlige side af Thurødæmningen på både Svendborgsiden og Thurøsiden – se bilag 1, Luftfoto af Thurødæmning med broanlæg.
Administrationen er ikke bekendt med, at der er givet tilladelse til disse broanlæg, som udgår fra vejmatriklen eller hvem der ejer dem.
Broerne vurderes derfor som ulovligt opført, og flere af broerne er tilmed så forfaldne, at dele kan rive sig løs og flyde ud i havet – se bilag 2, Fotos af broanlæg og både langs Thurødæmning.
Det fremgår af kommunens administrationsgrundlag, at broer skal vedligeholdes i god og forsvarlig stand. Ødelægges broen, skal eventuelle rester/beskadigede dele omgående fjernes af den ansvarlige ejer ligesom kommunen (myndigheden) med en passende frist kan foranledige hele broen fjernet for ejers regning.
Der ses derudover indbygget trappeanlæg, stiger, trin i dæmningens skråning, som fører ned til broerne. Disse anlæg kan medføre et uønsket slid på dæmningen, således at havvand kan trænge ind og erodere materiale væk.
Adgang til broerne ses at foregå fra den kommunale vej på dæmningen, hen over autoværnet, og ned af skråningen, hvilket ikke er ønskeligt eller særlig trafiksikkert, idet al færdsel til fods og på cykel skal foregå ad den separate cykelsti, der forløber parallelt med dæmningens vestlige side.
Administrationen vil i løbet af efteråret/vinteren derfor igangsætte en oprydning, herunder først prøve at finde frem til ejerne af broerne efter passende annoncering. Der vil samtidig blive lagt op til, at interesserede bådejere, kan få mulighed for at etablere en fælles bådebro ud for det kommunale areal på den vestlige side af Thurødæmningen, hvor der er grøn zone for broer.
Finder administrationen ikke frem til ejerne af broerne, vil anlæggene blive fjernet på kommunens regning efter en annonceret frist.
Det kan tilføjes, at de private broanlæg, der ligger ud for de gamle færgemoler øst for Thurødæmningen, har ligget der siden før 1975 og frem til nu og dermed er lovlige uden en tilladelse.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Sagen kan få økonomiske konsekvenser for Svendborg Kommune, idet der forventes udgifter på omkring kr. 50.000 til fjernelse af de forfaldne broanlæg, hvis ingen broejer melder sig. Udgiften afholdes af konto for vejfælles formål.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen.
Lovgrundlag
Bekendtgørelse om bade- og bådebroer, BEK nr 232 af 12/03/2007, Kystbeskyttelsesloven, LBK nr 705 af 29/05/2020 samt Cirkulære om bade- og bådebroer, CIR nr 13 af 13/01/1984.
Sagen afgøres i
Miljø- og Naturudvalget
Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 01-12-2020
Orienteringen taget til efterretning.
Beslutningstema
Evaluering af udvalgets arbejde.
Indstilling
Direktionen indstiller, at udvalget drøfter sagen.
Sagsfremstilling
På Byrådets seminar i juni 2018 besluttede alle fagudvalg, at der årligt skal ske en evaluering af udvalgets arbejde på udvalgets møde i december.
Udvalget evaluerer og drøfter følgende:
- Hvordan opleves den politiske arbejdsplads i udvalget?
- Hvordan opleves samarbejde med kollegerne i udvalget?
- Hvad er forventningerne til administrationen?
- Hvordan fungerer samspillet med administrationen?
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen.
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse.
Sagen afgøres i
Miljø- og Naturudvalget.
Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 01-12-2020
Sagen blev drøftet.
Beslutningstema
Sager til orientering.
Indstilling
Direktionen indstiller, at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Udvalgsformanden:
Orientering vedrørende borgerhenvendelser om video overvågning ved Vemmenæs Strand og om mulighed for ridning i private skove.
Administrationen:
Status på regeringens tilskudspakke til varmepumper.
Kommende større sager:
Sagen afgøres i
Miljø- og Naturudvalget.
Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 01-12-2020
Orienteringen taget til efterretning.