Kultur- og Fritidsudvalget
Referat • 11. marts 2021 kl. 17.00
Indhold
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 11-03-2021
Godkendt.
Beslutningstema
A: Beslutning
Beslutning vedr. værtskab for Spejdernes Lejr 2026
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At der ikke afgives et officielt bud på værtskabet for Spejdernes Lejr 2026 på de vilkår, der er opstillet af SPEJDERNE i det præsenterede værtsmateriale
- At der indsendes en interessetilkendegivelse og et tilbud om forhandling af vilkårene for et værtskab (se separat sag)
Sagsfremstilling
Baggrund
Spejdernes Lejr (SL) afvikles hvert fjerde år (indtil SL2022 var det hvert femte år) med ca. 40.000 deltagere og et tilsvarende antal forventede gæster. Den primære målgruppe for deltagere er børn og unge mellem 10 og 17 år, og gæster er typisk familie. Lejren løber i 10 dage og afvikles af SPEJDERNE, der er en paraplyorganisation for fem danske spejderkorps. SPEJDERNE har fremsendt værtsmateriale (bilag 1) med henblik på at indgå en aftale med en værtskommune for SL2026.
Potentialer
Det er administrationens vurdering, at SL på en lang række parametre kan understøtte de styrkepositioner, der er fremhævet som værende et særligt potentiale for Svendborg. SL har således potentiale til at understøtte de særlige styrkepositioner indenfor oplysning og undervisning og natur, og med de mange gæster, der besøger lejren og værtskommunen, kan den samtidig understøtte turismen. I forbindelse med SL2017 i Sønderborg så de turismeøkonomiske effekter således ud:
Antal deltagere (heraf udenlandske) | 37.000 (4.500) |
Antal gæster (heraf ikke-lokale) | 68.000 (40.400) |
Antal dagsdeltagere (antal deltagere & gæster * antal dage) | 390.000 |
Samlet omsætning under lejren (heraf udenfor lejren)* | 47 mio. (25 mio.) |
Samlet omsætning i Sønderborg (planlægning + afvikling) | 44 mio. kr. |
Overnatninger, gæster (kommercielle) | 15.000 (7.000) |
Værdi af medieomtale for Sønderborg Kommune | 22 mio. kr. |
Udover den afledte turisme har SL også potentiale til at generere en forholdsvis stor medieomtale, der med den rette aktivering kan være platform for at fortælle en lang række historier om Svendborgs styrkepositioner og Svendborgs udvikling inden for eksempelvis Geopark Det Sydfynske Øhav, bæredygtighed, udeliv mv.
I forbindelse med SL2017 oplevede Sønderborg Kommune desuden stor opbakning fra både borgere og erhvervsliv. Efter afholdelse betragtede 95 % af borgerne og 88 % af erhvervslivet værtskabet som en god/meget god idé og henholdsvis 90 % og 95 % mente, at kommunen skulle arbejde på at tiltrække lignende events. Den samlede evaluering fra Sønderborg Kommune er vedlagt (bilag 2). Samrådet for spejdere i Svendborg, BUS har bidraget til afdækningen her, og har i den forbindelse indsendt den vedlagte udtalelse (bilag 3).
Organisering og økonomi
Udgangspunktet i det fremsendte værtsmateriale (bilag 1) er, at værtskommunen er ansvarlig for etablering af faciliteter, trafikal infrastruktur og forsyning, imens SPEJDERNE er ansvarlige for lejrens indhold. Dette gælder både i handling/udførsel og i finansiering.
Efter en geografisk screening af kommunen på baggrund af en lang række kriterier, er det administrationens vurdering, at Svendborg Kommune vil kunne imødekomme langt størstedelen af de ønsker og krav, der stilles til lejren. Med en placering i området nord for Tankefuld, syd for Faaborgvej og øst for Hvidkilde, samt området omkring Svendborg Idrætscenter, vil pladskrav og infrastruktur kunne imødekommes. Samtidig sikres en relativt bynær placering, der gør det lettere for både deltagere og gæster at besøge og opleve Svendborg by til gavn for handelsliv, restaurationer, kulturliv mv. En placering i det nævnte område formodes samtidig at generere en række synergier med det forventede værtskab for Harley-Davidson Super Rally samme år. De involverede lodsejere er orienteret.
På baggrund af erfaringerne fra SL2017 i Sønderborg og kendskabet til området ifm. DGI Landsstævne 2022 vurderes det, at omkostningerne ved at imødekomme de vilkår, der er defineret i værtsmaterialet, beløber sig til ca. 30 mio. kr. I forbindelse med SL2017 havde Sønderborg Kommune udgifter for 37 mio. kr. hvoraf ca. 9 mio. kr. var blivende anlægsinvesteringer. Det fremgår af SPEJDERNES hjemmeside, at SPEJDERNE kom ud af SL2017 med et overskud på 17 mio. kr. Der er altså ikke fælles økonomi, som det eksempelvis kendes fra landsstævnet.
I forbindelse med SL2022 i Hedeland ses en helt anden organisering, hvor de tre kommuner bag værtskabet (Roskilde, Greve og Høje Taastrup) tilsammen har ydet SPEJDERNE et tilskud på 6 mio. kr. og stillet et areal til rådighed uden yderligere væsentlige forpligtelser.
Potentialet ved at værtskab må forventes at variere alt efter graden af engagement.
Konklusion
På baggrund af den gennemførte potentialeafdækning er det administrationens vurdering, at Svendborg Kommune ikke kan indgå i et samarbejde med SPEJDERNE på det foreliggende grundlag, selvom potentialerne vurderes at være gode. Det indstilles derfor, at Svendborg Kommune stiller sig til rådighed for yderlige drøftelser med SPEJDERNE vedrørende vilkårene for et eventuelt samarbejde, såfremt SPEJDERNE er interesserede i dette.
Administrationens mandat ved en eventuel drøftelse behandles særskilt af hensyn til en eventuel forhandling (lukket sag).
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
De økonomiske konsekvenser behandles særskilt.
Som synliggjort ovenfor forventes et værtskab at generere en væsentlig erhvervsmæssig aktivitet hos eksempelvis handels- og restaurationsliv, overnatningssteder mv. Dertil kommer en lokal omsætning i relation til etablering af lejr og eventuelle partnerskaber.
CO2-Konsekvensvurdering
Udgangspunktet for vurderingen er erfaringer vedr. forbrug ifm. SL2017 i Sønderborg. For SL2017 er forbruget opgjort for el og diesel. Baseret på nyeste emissionsfaktorer kan det opgjorte forbrug af el og diesel omregnes til samlet set 115 tons CO2, svarende til ca. 0,03 % af den samlede CO2-udledning for Svendborg Kommune som geografisk område (2018-tal). Udover el og diesel har SL2017 registreret et vandforbrug på ca. 25.000 m3. Der er ikke registreret et varmeforbrug, da vand til fx badvogne opvarmes med diesel og dermed er indregnet i det samlede dieselforbrug. Udledning fra transport er ikke opgjort, men man har registreret 52.355 køretøjer ud af lejren. Samlet set er den administrative vurdering, at lejren ikke vil få væsentlige konsekvenser for den samlede CO2-udledning. Såfremt Svendborg Kommuner bliver vært for SL2026, vil der blive arbejdet målrettet med klimahensyn i planlægningsfasen jfr. Klima- og Energipolitikken.
Lovgrundlag
Kommunalfuldmagten
Sagen afgøres i
Byrådet.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 11-03-2021
Indstillingen godkendtes.
Beslutning i Økonomiudvalget den 23-03-2021
Godkendt.
Afbud fra John Arly Henriksen (A) og Mette Kristensen (V). Som suppleanter deltog Pia Dam (A) og Lars Erik Hornemann (V).
Beslutningstema
B.Beslutning
Behandling af indkomne ansøgninger til Eventpuljen.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At udvalget træffer beslutning i sagen
Sagsfremstilling
I forbindelse med budgetforliget for 2021 afsatte Byrådet 2 mio. kr. til etablering af en eventpulje til udmøntning i Kultur- og Fritidsudvalget. Første ansøgningsrunde, ud af to, er nu gennemført, og der er modtaget 25 ansøgninger for samlet set godt 3,9 mio. kr. Overblik over ansøgningerne i relation til de fastlagte kriterier er vedlagt som bilag sammen med alle ansøgninger.
- MaMu på Sydfynske steder
Foreningen MaMu vil over 10 aftener besøge særlige sydfynske steder og fortælle historien om disse via egen formidling, mad, musik og sang.
Ansøgt beløb: 100.000 kr. – Samlet budget: 200.000 kr.
- Ord og Øer
Kulturfabrikken vil afholde en række nærværende og kvalitetsrige litteraturarrangementer med gode forfattere og musikere på udvalgte sydfynske øer under overskriften ’Ord og Øer’. Ord- og ørejsen dokumenteres via podcasts, og forfatternes tekster samles i en antologi. Der ansøges om støtte til del 1 af 4.
Ansøgt beløb: 92.000 kr. – Samlet budget: 92.280 (del 1), 396.000 kr. (i alt)
- FESTival – for mundtlig fortælling
Fortællere i Danmark vil gennem en international konference og en borgerrettet festival katapultere den mundtlige fortællekunst ud til hele det danske land, med afsæt i Svendborg. Festivaldelen byder bl.a. workshops og forelæsninger om mundtlig fortælling for borgere, lærere og lærer-studerende, skoler og personale på demenscentre.
Ansøgt beløb: 50.000 kr. – Samlet budget: 608.700 kr (konferencen er selvfinansierende)
- FLUK semesterudstilling
Som afslutning på FLUKs forårsemester inviteres alle interesserede (særligt unge) til udstilling af elevernes værker i Kunsthal Ved Siden Af på Frederiksø. Udover selve udstillingen afholdes der rundvisninger, en koncert af kunstner Francesca Buratelli og en performance ved kunstner Sara Sjölin.
Ansøgt beløb: 40.940 kr. – Samlet budget: 43.440 kr.
- Fællesklang – Resonansrum i Svendborgs gader
Sydfyns Kulturforening vil bringe sangen tilbage til fællesskabet ved at skabe stedspecifikke performative installationer i Svendborg Midtby, der befolkes, bevæges og besynges i et samarbejde mellem professionelle kunstnere, lokale kor og andre sangglade.
Ansøgt beløb: 72.500 kr. – Samlet budget: 151.925 kr.
- Asfaltballer på Lundevej
Brugerforeningen Svendborg Forsamlingshus ønsker igen i år at arrangere asfaltballer på Lundevej. Arrangementet afholdes over fem fredage i juli og august og har professionelle live-bands. I 2021 vil der være særlig fokus på rekruttering af familier og børn, hvorfor det planlægges at etablere et samarbejde med en danseforening/danseskole.
Ansøgt beløb: 50.000 kr. – Samlet budget: 71.125 kr.
- Fællessang i Det Fri
Brugerforeningen Svendborg Forsamlingshus ønsker igen i år at arrangere fællessang på Lundevej. Arrangementet afholdes over fem mandage i maj, juni og juli. I 2021 sker det i samarbejde med studerende fra Den Frie Lærerskole med henblik på at samle folk på tværs af generationer.
Ansøgt beløb: 19.000 kr. – Samlet budget: 22.750 kr.
- Kulturmøder
Jan Schønemann og Christian Søgaard ønsker at skabe et anderledes musikalsk koncept, hvor de som musikere, i samarbejde med kunstnere fra andre genre, optræder i Svendborgs gader med nye kunstneriske formater. Der afvikles fire arrangementer med besøg af henholdsvis en kunstmaler, en grafittimaler, en akrobat og en danser.
Ansøgt beløb: 36.000 kr. – Samlet budget: 40.000 kr.
- Kølvand – Eva Koch i retrospekt
Bureau for kunst vil skabe en totalinstallation med en række videokunstværker af den danske videokunstner Eva Koch. Udstillingen præsenteres primært udendørs og med fri adgang for alle. Målet med installationen er at skabe nysgerrighed og samtaler, at opleve havnerummet på en ny måde og bruge tid på det enkelte værk i en stadig undersøgelse af Frederiksø og menneskers forhold til havnen, vandet og det maritime.
Ansøgt beløb: 200.000 kr. – Samlet budget: 664.788 kr.
- laBYrint
laByrint er 3. og sidste del af Luna Parks byvandringstrilogi lavet særligt til Svendborg. laBYrint undersøger fremtidens by - hvordan vil vi bruge byen? Hvordan vil den være indrettet? Hvordan vil den lugte og lyde? Publikum går selv på opdagelse med et kort i hånden - derved associationen til en labyrint.
Ansøgt beløb: 50.000 kr. – Samlet budget: 589.800 kr.
- Rottefælde Revyen
Rottefælde Revyen er Danmark ældste sommerrevy, beliggende i Svendborg og spiller i 2021 for 137. gang. Som følge af Corona-situationen er revyen nødsaget til at flytte til Svendborg Teater/Borgerforeningen, hvilket medfører en række meromkostninger samtidig med, at situationen i sig selv skaber en større budgetmæssig usikkerhed. Revyen søger derfor en underskudsgaranti med henblik på at bevare revyen på længere sigt.
Ansøgt beløb: 250.000 kr. (underskudsgaranti) – Forventede meromkostninger: 250.000 kr.
- Sabotage – fra Skårup
Teater VITO vil, i samarbejde med andre lokale interessenter, opføre en forestilling om modstandsbevægelsen i Skårup, hvor publikum, gående og på cykel, vil blive taget med på en rejse tilbage i tiden. Her vil de møde medlemmer af den lokale modstandsbevægelse, og historien vil åbne sig op og blive levende.
Ansøgt beløb: 50.000 kr. – Samlet budget: 160.000 kr.
- CykelTeater
CykelTeater ønsker at ombygge en ladcykel til dels et MesterJakelTeater, dels et NaturTeater og dels en kulisse for historiefortælling med henblik på at bringe børneteater ud i sommerlandet, fx på Torvet, i parker, på institutioner, strande, campingpladser mv.
Ansøgt beløb: 34.500 kr. – Samlet budget: 34.500 kr.
- Sommerture med ”Det lille Futtog”
Støtteforeningen for ”Det lille Futtog” vil tilbyde sommerture med det nyrenoverede tog, der skal give lokale samt turister mulighed for at nyde/opleve en tur gennem byens gader. Derudover vil toget være bemandet med en eller flere lokale musikere hver lørdag.
Ansøgt beløb: 54.700 kr. – Samlet budget: 87.700 kr.
- What to become!
Antifonisk Selskab vil fremføre performances/labyrintiske rundgange i korridorer og baglokaler i det nedlagte frugtlager på Abildvej i Svendborg med musik, dans, lyrik, sang og billedkunst - udført og fremført af lokale professionelle kunstnere og unge sangere fra koret SNUK.
Ansøgt beløb: 40.000 kr. – Samlet budget: 147.000 kr.
- Guidede rundture i Svendborg og omegn
Svendborg Turistforening ønsker at udvikle og udbyde en række guidede ture i højsæsonen i tæt samarbejde med diverse lokale aktører med henblik på, at byens gæster får set byen, byens attraktioner og de største naturoplevelser. Der vil både være ture til fods, på cykel og på vandet.
Ansøgt beløb: 90.000 kr. – Samlet budget: 126.600 kr.
- Oplev 8 litterære locations
Sydfynforlivet.dk søger om støtte til den første af i alt otte lydoplevelser, der giver publikum mulighed for at møde forfatterne til otte bestsellerbøger, hvoraf de fire har forbindelse til steder i Svendborg Kommune. For hvert værk bliver der udgivet en podcastepisode, hvor forfatteren selv guider lytteren til de specifikke steder på Sydfyn og øerne, der optræder i bøgerne. De kan lyttes til fra hele landet, men den fulde oplevelse får lytterne, hvis de besøger stederne, imens de lytter til podcasten.
Ansøgt beløb: 60.000 kr. – Samlet budget: 60.000 kr. (Del 1)
- Sommer på Værftet
Kammerateriet ønsker at sikre Svendborg og Frederiksøen en væsentlig plads i genåbningen af Danmark (og Frederiksø) med et langvarigt projekt, der over 50 dage favner bredt og byder på både EM fodbold, lokale og nationale koncerter, open air filmvisning, kulinariske oplevelser, en børnefestival, teateroplevelser samt kunst- og kulturuge med Frederiksøens kulturelle lejere. Kammerateriet søger tilskud til et grundbudget, der dækker etablering af plads, markedsføring samt afvikling af gratis arrangementer. Arrangementer med entré ”hviler i sig selv”.
Ansøgt beløb: 748.000 kr. – Samlet grundbudget: 1.240.100 kr.
- 5700 Summer
Foreningen Små Armbevægelser vil bygge videre på de gode erfaringer med 5700 Summer fra 2020 og skabe endnu en festival, som kan samle publikummer, musikere og hele det samlede kulturmiljø – Corona eller ej. Som noget nyt slår 5700 Summer sig sammen med Hansted Live og Svendborg JazzFestival og lægger yderligere kræfter i at agere platform for andre kulturaktører.
Ansøgt beløb: 1.000.000 kr. – Samlet budget: 4.878.550 kr.
- Sommer i Svendborg
Shopping Svendborg opfordrer alle byens butikker til at holde søndagsåbent over sommeren 2021. For at understøtte de åbne butikker skabes en event hver søndag i løbet af sommeren, der vil tiltrække folk til bymidten og ud i butikkerne. Dette gøres bl.a. ved at tematisere Torvet til hver søndag i sommeren at være et Børnetorv med underholdning, boder, spil og lege. Generelt er der et ønske om, at byen skal summe af liv alle ugens dage, hvorfor der tilrettelægges et sommerprogram med en bred vifte af underholdning og aktiviteter.
Ansøgt beløb: 250.000 kr. – Samlet budget: 250.000 kr. (egenfinansiering via medarbejderressourcer og markedsføring ikke indregnet i budget)
- Modersmål
I/S Modersmålet vil afvikle en lyrik- og musikfestival for lyrikere og forfattere, der sætter fokus på den nye generation af sangskrivere, der har taget modersmålet til sig og dermed skaber nye værker til den danske sangskat. Koncerterne har et ekstra fokus på lyrikken og processen i en samtale med kunstneren. Modersmål afvikles på byens etablerede spillesteder og i nogle af byens spændende kulturhuse, der ikke normalt bruges til livemusik. Festivalen indgår som et selvstændigt spor i 5700 Fortæller.
Ansøgt beløb: 150.000 kr. – Samlet budget: 330.000 kr.
- Liv i min sommerby
Rytmisk Råstof/Spillestedet Harders ønsker at sikre en kontinuerlig række af kvalitetskoncerter i Svendborg i sommerhalvåret 2021 med særligt fokus på perioderne mellem byens festivaler og store endagsarrangementer. Rytmisk Råstof afvikler selv egne koncerter og stiller samtidig sig selv og scenen til rådighed for facilitering og afvikling af andre lokale kulturaktørers aktiviteter. Derfor kaldes det ”byens scene”.
Ansøgt beløb: 255.250 kr. – Samlet budget: 630.000 kr.
- Naturkoncerter 2.0
Rytmisk Råstof/Spillestedet Harders ønsker at bygge videre på de gode erfaringer fra Naturkoncerter i 2020 med en videreudvikling af konceptet og afvikling af 10 sammenhængende dage med akustiske koncerter i naturen i august.
Ansøgt beløb: 50.000 kr. – Samlet budget: 150.000 kr.
- Svendborg Cykelfestival
Arrangørgruppen ønsker at formidle de mange glæder og positive sidegevinster ved cykling med en cykelfestival på Torvet i Svendborg. Festivalen skal byde på leg og workshops på torvet, guidede cykelture i Svendborg, et møde med Svendborgs cykelforeninger, cykelshows og en musikalsk fortælling ved Den Cyklende Cellist Ida Riegels. Arrangementet er en del af kampagnen ”Fyn Cykler Sammen”, der er et samarbejde mellem Destination Fyn/Bike Island Fyn, DGI Fyn og Cykelforbundet.
Ansøgt beløb: 30.000 kr. – Samlet budget: 36.000 kr.
- Høje Bøge Open Air
Svendborg forenede Boldklubber ønsker skyde den udendørs musiksæson og den forventede genåbning af Danmark i gang ved at afvikle Høje Bøge Open Air for 21. gang. Coronasituationen skaber dog en øget usikkerhed, hvorfor der søges om en underskudsgaranti til dækning af eventuelle konsekvenser ifm. restriktioner eller aflysning.
Der gøres opmærksom på, at ansøgningen er indkommet efter ansøgningsfristen. Ansøgningen er medtaget efter aftale med Udvalgsformanden, da en eventuel behandling ifm. anden ansøgningsrunde vil falde for sent ift. den planlagte afvikling den 3. juli.
Ansøgt beløb: 165.000 kr. (underskudsgaranti) – Samlet budget: 1.590.000 kr.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Midlerne disponeres fra Eventpuljen på 2 mio. kr. afsat i budget 2021. Der er på nuværende tidspunkt disponeret en underskudsgaranti på 150.000 kr. til litteraturfestivalen 5700 Fortæller.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 11-03-2021
Følgende ansøgninger blev bevilget underskudsgaranti eller tilskud:
- Mamu på Sydfynske steder, underskudsgaranti på 50.000 kr.
- FESTival for mundtlig fortælling, underskudsgaranti på 50.000 kr.
- Rottefælde Revyen, underskudsgaranti på 75.000 kr. til den kunstneriske del af revyen
- Sommer på Værftet, tilskud på 425.000 kr.
- 5700 Summer, tilskud på 750.000 kr.
- Liv i min sommerby, 100.000 kr.
- Naturkoncerter 2.0, underskudsgaranti på 25.000 kr.
Følgende ansøgninger blev på baggrund af udvalgets samlede vurdering af de indkomne ansøgninger i relation til eventpuljens kriterier ikke imødekommet, men henvist til eventuelt at søge Kulturpuljen:
- FLUK semesterudstilling
- Fællesklang
- Asfaltballer på Lundevej
- Fællessang i Det Fri
- Kulturmøder
- Kølvand
- Sabotage – Teater VITO
- What to become
Følgende ansøgninger vurderede udvalget falder uden for såvel eventpuljens som Kulturpuljens kriterier:
- Ord og Øer
- CykelTeater
- Sommerture med ”Det lille Futtog”
- Guidede rundture i Svendborg og Omegn
- Oplev 8 litterære locations
- Sommer i Svendborg
- Høje Bøge Open Air
Ansøgningen fra Svendborg Cykelfestival er imødekommet fra anden pulje.
Ansøgningen fra Luna Park Scenekunst om tilskud til laBYrint behandles under kulturpuljen, der oprindeligt var søgt.
Ansøgningen fra Modersmål udgik, da festivalens tidspunkt er udskudt.
Relaterede bilag
Beslutningstema
B: Beslutning
Ansøgning fra SAK Kunstbygning om ekstraordinært driftstilskud til SAK Kunstforening til dækning af foreningens underskud i 2020.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- den økonomiske udfordring i forhold til SAK´s underskud søges finansieret indenfor Kultur- og Fritidsudvalgets ramme i forbindelse med regnskabsafslutningen 2020.
Sagsfremstilling
SAK Kunstforening, der står for gennemførelse af udstillingsaktiviteterne i SAK Kunstbygning udviser i 2020 et underskud på ca. 65.000 kr. Et underskud, som foreningen tilskriver Covid – 19 pandemien, hvor SAK på grund af lukning har mistet entréindtægter, ikke har haft mulighed for salg af kunstværker samt udlejning af lokaler.
Regnskabet udviser et merforbrug på udgiftssiden på ca. 358.000 kr. i forhold til det budgetterede, hvilket i det væsentlige sker på udstillinger og arrangementer. Samtidig udviser det en merindtægt på ca. 285.000 kr. i forhold til budgettet, hvilket tilskrives større fondstilskud til udstillinger end budgetteret. Erhvervsordningen givet et overskud på ca. 17.000 kr., hvilket samlet set giver underskuddet på 65.451 kr.
Foreningens egenkapital, der primo 2020 var på 165.622 kr. er med årets negative resultat nedskrevet til 104.336 kr. ultimo 2020.
SAK oplyser, at de har haft kontakt til såvel Kulturministeriet som Erhvervsministeriet og fået at vide, at foreningen ikke opfylder betingelserne for at modtage støtte fra de statslige hjælpepakker og puljer. Foreningen arbejder dog videre med at finde muligheder for støtte via hjælpepakkerne herunder tillige via private organisationer. Foreningen oplyser, de pt. har 3 forskellige ordninger i spil, hvor det dog også er usikkert, om de opfylder alle kriterier.
Det er oplyst, at foreningens budget for 2021 for nuværende udviser et underskud på 55.500 kr., som bestyrelsen søger nedskrevet ved flere tiltag som øget tilgang af privatmedlemmer og erhvervsmedlemmer, yderligere hjælpepakker og ikke mindst forøgelse af entréindtægterne ved en genåbning i foråret. Endelig arbejder foreningen fortsat på et muligt driftsmæssigt samarbejde mellem de tre foreninger/institutioner i SAK med deraf følgende besparelse på driftsudgifterne.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Svendborg Kommunes brutto tilskud til SAK Kunstforening var i 2020 på 269.392 kr. og i 2021 på 270.388 kr. brutto.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 11-03-2021
Indstillingen godkendtes.
Beslutningstema
B:Beslutning
Anmodning fra Spejdercenter Egebjerghytten om støtte til dækning af indtægtstab som følge af Covid-19.
Indstilling
Direktionen indstiller:
- At der meddeles afslag på anmodningen, idet der er tale om en udlejningsvirksomhed.
Ligesom Spejdercentret ikke er egentligt hjemsted for folkeoplysende foreninger i Svendborg Kommune.
Sagsfremstilling
Spejdercenter Egebjerghytten forespørger om mulighed for økonomisk støtte til drift af centeret pga. manglende indtægt fra udlejning i forbindelse med Covid-19.
Spejdercenter Egebjerghytten er et foreningsejet udlejningshus, der ejes af 15 spejdergrupper i distriktsforeninger på Fyn. Centeret lejes ud til spejdergruppers lejre skoler, institutioner, personale arrangementer og private fester. Stedet er ikke hjemsted for nogen spejdergrupper/foreninger.
Spejdercentrets regnskaber viser, at de har en tabt omsætning på lejeindtægter på 166.105 kr. i 2020 i forhold til 2019 dette som følge af aflysninger pga. COVID-19.
Foreningens regnskab for 2020 viser et samlet resultat på -136.091 kr. I dette resultat er indregnet en færdiggørelse af køkkenrenovering, som var påbegyndt i 2019 på ca. 100.000 kr.
Likvid beholdning pr. 31.12.20 viser 126.902 kr. med skyldige omkostninger på 35.207 kr.
Foreningens likvide beholdning pr. 01.01.2021 er således 91.695 kr.
Spejdercenter Egebjerghytten har søgt Dansk Ungdoms Fællesråds (DUF) om kompensation fra COVID-puljen under DUF.
DUF, som bl,a. er spejdernes interesseorganisation, har meddelt afslag på ansøgning om økonomisk støtte.
DUF har i sin afgørelse lagt vægt på foreningens/spejdercenterets vedtægter, herunder foreningens formål er ”drift og videre udbygning af fast ejendom”. Yderligere begrunder DUF afslaget med, at spejdercenteret ikke er hjemsted for faste folkeoplysende foreningsaktiviteter, da centeret udelukkende bedriver udlejningsvirksomhed.
Spejdercenteret oplyser yderligere, at de ikke er berettiget til at modtage tilskud fra Erhvervsstyrelsens og Kulturministeriets hjælpepakker.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Svendborg Kommune er ikke forpligtiget til at yde støtte i denne type sager
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 11-03-2021
Indstillingen godkendtes.
Beslutningstema
B: Beslutning
Godkendelse af BaggårdTeatrets regnskab for perioden 1. juli til 31. december 2020.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Regnskabet godkendes
Sagsfremstilling
Den selvejende institution BaggårdTeatret aflægger halvårsregnskab for sæsonen 2020/21, da teatret rent regnskabsmæssigt fremadrettet overgår til kalenderåret. Dette grundet de nationale egnsteaters periodemæssig ensretning. Samtlige egnsteateraftaler gælder nu fra 1. januar 2021 og indtil 31. december 2024. BaggårdTeatrets aktiviteter følger dog fortsat teatersæsonen.
Regnskabet fremsendes til godkendelse i henhold til aftale om teatrets virke som egnsteater i Svendborg Kommune. Regnskabet er godkendt af teatrets bestyrelse.
Regnskabet udviser et positivt resultat på 1.090.586 kr. mod budgetteret 172.000 kr. Denne afvigelse ligger i det væsentlige i periodeforskydninger af det kommunale driftstilskud som følge af teatrets regnskabsmæssige overgang til i stedet af følge teatersæsonen nu overgår til kalenderår. Svendborg Kommunes driftstilskud er ikke ændret som følge heraf.
Regnskabet er udarbejdet efter Kunststyrelsens regnskabsinstruks for tilskud til drift. Det i regnskabet anførte driftstilskud fra Svendborg Kommune er i overensstemmelse med tilskud udbetalt i henhold til den indgåede egnsteateraftale.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 11-03-2021
Indstillingen godkendtes.
Beslutningstema
Godkendelse af reviderede retningslinjer for uddeling af erkendtligheder til klubber og idrætsudøvere i.f.m. medaljer og mesterskaber
Indstilling
Administrationen indstiller at
- retningslinjerne godkendes
Sagsfremstilling
Svendborg Kommune har tradition for at hylde ekstraordinære præstationer i det lokale idræts- og foreningsliv. Derfor uddeles der hvert år erkendtligheder til de aktører, som har ydet en helt særlig indsats.
Svendborg Kommune har mange dygtige idrætsforeninger, klubber og idrætsudøvere, som løbende er med til at sætte Svendborg på ”landkortet” når det kommer til sport og idræt. Hvert år hædrer Svendborg Kommune de idrætsudøvere og hold, som på højeste seniorniveau vinder guldmedaljer ved nationale mesterskaber eller hjemtager medaljer ved nordiske- og internationale mesterskaber. Det skaber opmærksomhed, stolthed, sammenhold og forbilleder i foreningerne og i hele kommunen, når dygtige idrætsfolk gennem hårdt arbejde står øverst på sejrsskamlen. Derudover afholder Svendborg Kommune hvert år en prisfest, hvor der bl.a. uddeles priser til idrætsforeninger, idrætstalenter og til de frivillige trænere og ledere, som har ydet ekstraordinære indsatser i det lokale foreningsliv.
For at medaljetagere kan modtage priser og erkendtligheder fra Svendborg Kommune, skal klubber og idrætsudøvere være tilknyttet et specialforbund under Danmarks Idrætsforbund, Dansk Handicap Forbund eller et associerede forbund under disse. Dette er dog ikke gældende for de idrætspriser som uddeles ved prisfesten, hvor alle folkeoplysende idrætsforeninger kan komme i betragtning til en erkendtlighed. Idrætspriserne uddeles i samarbejde med Sport og Idræt i Svendborg (SIS).
Svendborg Kommune er Team Danmark Elitekommune, og uddelingen af kommunens erkendtligheder bør derfor også tage afsæt i Team Danmarks og Danmarks Idrætsforbunds Værdisæt for talentudvikling, som alle elitekommuner og specialforbund har tilsluttet sig. Værdisættet har fokus på langsigtet udvikling af færdigheder fremfor høje præstationer i ungdomsårgangene. Derfor omfatter Svendborg Kommunes erkendtligheder ikke præstationer på ungdomsniveau, men retter sig udelukkende mod idrætsudøvere og klubber på højeste seniorniveau.
De nuværende retningslinjer for uddeling af erkendtligheder til idrætslivet er senest revideret i 2008. Der er sket stor udvikling på området i de senere år. De reviderede retningslinjer har til formål at sætte en mere præcis retning for uddeling af erkendtligheder – blandt andet med afsæt i Team Danmarks og Danmarks Idrætsforbunds Værdisæt for talentudvikling.
Se forslaget til revidering af retningslinjer i bilag 1.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Finansieres indenfor økonomiudvalgets område. Anslået udgift på ca. kr. 10.000-20.000 om året.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen bemærkninger
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 11-03-2021
Indstillingen godkendtes.
B og Ø var imod.
Beslutningstema
Orientering
Orientering om budgetproceduren for 2022
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At Kultur- og Fritidsudvalget tager budgetproceduren for 2022 til efterretning.
- At forslag til udvalgets egen proces og tidsplan godkendes.
Sagsfremstilling
Økonomiudvalget godkendte den 19. januar 2021 budgetproceduren for 2022, som er vedlagt som bilag.
De vigtigste elementer i budgetproceduren er følgende:
- Rammestyring – udvalgene skal som udgangspunkt selv finde finansiering til at realisere nye tiltag via omstilling og prioritering indenfor udvalgets budgetramme.
- Der afholdes anlægsseminar forud for Byrådsmøde den 27. april.
- Senest på junimøderne fremsender fagudvalgene de forslag til Økonomiudvalget, som fagudvalgene ønsker skal indgå i de politiske forhandlinger frem til budgetvedtagelsen.
-
På anlægsseminaret den 27. april er det planen, at retningen for anvendelse af den udisponerede anlægspulje sættes.
Den 19. maj er der fælles temadrøftelse med Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Erhvervsudvalget, hvor foreninger og andre ansøgere inviteres til at præsentere deres projekter bag fremsendte ansøgninger.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen.
Lovgrundlag
Den Kommunale Styrelseslov.
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 11-03-2021
Indstillingen godkendtes.
Beslutningstema
Orientering
Orientering om det forberedende arbejde med Landsstævne 2022.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 11-03-2021
Orienteringen taget til efterretning.
Beslutningstema
Meddelelser og orientering til udvalget.
Sagsfremstilling
Udvalgsformanden:
Henvendelse fra Christian van Deurs vedr. projekt Verdensmålsby Svendborg
Udvalgsmedlemmer:
Direktøren:
- Rundbuehallen på Frederiksø som event- og koncertsted
- Status kulturhandleplaner
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 11-03-2021
Orienteringen taget til efterretning.