Erhvervs- og Turismeudvalget
Referat • 11. januar 2023 kl. 15.30
Indhold
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 11-01-2023
Godkendt.
Beslutningstema
Fortsættelse af behandling af punktet ”Håndtering af budgetudfordringer i 2023” fra udvalgsmødet d. 7. december 2022. Der fremlægges katalog med øvrige finansieringsmuligheder til behandling i udvalget.
Indstilling
Direktionen indstiller, at:
- Erhvervs- og Turismeudvalget drøfter hvordan budgetudfordringen på 425.000 kr. i 2023 kan håndteres indenfor Erhvervs- og Turismeudvalgets eget budget
Sagsfremstilling
Svendborg Havn vil i 2023 miste indtægter som følge af 1) de nuværende autocamperpladser på Ndr. Kajgade er nedlagt som følge af at Vand og Affald har påbegyndt byggeriet af en ny pumpestation, 2) bådepladser ved sejlskibsbroen er gjort gratis jf. aftale med Sejlskibsbroens Bådelaug og 3) Gl. Simac bådebro er nedlagt efter gennemførelse af første etape af Blå Kant.
De mistede indtægter er opgjort til et samlet beløb på 425.000 kr. og fordeler sig således:
Havnen | Budget 2023 |
| 425.000 |
Nedlæggelse af autocamperpladser | 215.000 |
Fripladser ved Sejlskibsbroen | 150.000 |
Mistet indtægter v/Simac-broen | 60.000 |
Problemstillingen blev rejst på udvalgsmødet d. 7. december 2022. Erhvervs- og Turismeudvalget efterspurgte yderligere finansieringsmuligheder i forhold til det ene forslag, som blev fremlagt.
Af andre finansieringsmuligheder peger administrationen på følgende:
- Særskilt takst for vinterliggeplads
- Stigning i årslejen for en bådplads i en af Svendborg Havns lystbådehavne
- Stigning i taksterne for anløb af erhvervsskibe
Forslagene er nærmere beskrevet i bilag 1-3.
På udvalgsmødet den 7. december 2022 blev der som finansieringsmulighed fremlagt et forslag om en ny fartplan for Højestene-færgen. Et forslag, der indebar, at færgen skal sejle med reduceret hastighed. Forslaget bibeholdes men er nu udbygget med en oversigt, der viser sammenhængen mellem dagsprisen på brændstof og den mulige besparelse. Se bilag 4.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Hvis de manglede indtægter på 425.000 kr. udlignes via en eller flere af de fremlagte finansieringsforslag, vil der ikke være nogen økonomiske konsekvenser for kommunen.
CO2-Konsekvensvurdering
Hvis forslaget om indførelse af klimaoptimeret fartplan for Højestene-færgen gennemføres, vil der kunne realiseres en reduktion på 95 tons i CO2-udledningen i 2023.
Sagen afgøres i
Erhvervs- og Turismeudvalget
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 11-01-2023
Udvalget besluttede, at besparelsen anvises ved ændring af fartplanen for Højestene, mens den resterende besparelse findes via særskilt takst for vinterliggeplads (idet denne reduceres med 2/3 i forhold til det beskrevne forslag). I forhold til ændringen af fartplanen anbefaler udvalget, at der bliver tale om en midlertidig ændring. Så snart der bliver økonomisk mulighed for det, bør fartplanen derfor normaliseres. Udvalget vil derfor udarbejde et budgettema desangående til budget 2024. Samtidig anbefaler udvalget, at det undersøges, hvorvidt der kan etableres autocamper-parkering ved Rantzausminde havn eller andre steder.
Relaterede bilag
Beslutningstema
At tilbyde kommunens institutioner for børn og unge under 18 år, at sejle med Højestene til en nedsat takst, i perioder hvor kapaciteten på færgen ikke udnyttes.
Indstilling
Direktionen indstiller at forslaget vedtages.
Sagsfremstilling
Færgen Højestene sejler mellem Svendborg, Skarø og Drejø, hver dag året rundt. I sommerperioden er der mange gæster ombord, og der er en god udnyttelse af kapaciteten.
I vinterperioden sejles der primært med øboere, sommerhusejere og erhverv, men der er plads til flere.
Det foreslås derfor at oprette et tilbud, der giver børn og unge fra kommunens skoler og institutioner, mulighed for at komme ud at sejle i Øhavet, og besøge Skarø og Drejø til en nedsat takst.
Nuværende takst barn: 50 kr.
Fremadrettet Institutions pris u/ 18 år: 25 kr.
Tilbuddet skal gælde på hverdage uden for skolernes sommerferie, hvor kapaciteten ikke fuldt udnyttes.
Der arbejdes på at indgå et samarbejde med Geopark omkring formidling af øhavet.
Der findes et lignende tilbud på M/S Helge. Her kan institutioner hjemmehørende i Svendborg kommune, for børn og unge under 18 år, købe en billet til 45 kr. (normalpris 90 kr.) Tilbuddet gælder her hele sæsonen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Da færgen sejler turene uanset antallet af passagerer, vil der ikke tilgå yderligere udgifter. Tiltaget vil styrke færgens billetindtægter.
Tiltaget kan være med til at styrke erhvervet på øerne, hvis de ekstra passagerer benytter sig af øens tilbud fra guider og spisesteder.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Ingen
Sagen afgøres i
Erhvervs- og turismeudvalget
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 11-01-2023
Udvalget besluttede, at skolernes og institutionernes anvendelsen er gratis.
Beslutningstema
Evaluering af udvalgets arbejde i 2022.
Indstilling
Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget,
- At udvalget drøfter sagen.
Sagsfremstilling
På baggrund af tidligere politisk beslutning har udvalgene i Svendborg Kommune igennem en længere årrække haft evaluering af udvalgenes arbejde i de respektive udvalg.
Evalueringen tager udgangspunkt i følgende spørgsmål:
- Hvordan opleves den politiske arbejdsplads i udvalget?
- Hvordan opleves samarbejdet med kollegerne i udvalget?
- Hvad er forventningerne til administrationen?
- Hvordan fungerer samspillet med administrationen?
Sagen afgøres i
Erhvervs- og Turismeudvalget.
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 07-12-2022
Udsat.
Der var afbud fra René Haahr (V). Som suppleant deltog Per Nykjær Jensen (V).
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 11-01-2023
Drøftet
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 11-01-2023
Der blev orienteret om:
Brændstofindex
Marinediesel kostede 26/12-22 7,94 kr/l svarende til index 179. (Index 100 = brændstofbudget)
Status for standardfærgeprojektet:
Der er indgået indkøbsaftaler for 5 kommuner (Svendborg, Slagelse, Faaborg-Midtfyn, Aalborg og Odder). Faaborg-Midtfyn skal have deres aftale endelig godkendt af kommunalbestyrelsen d. 18/1-23. Næste fase er designfasen.
Erhvervslejemål
2 erhvervslejemål i administrationsbygningen på Frederiksø er blevet forlænget med udgangspunkt i de nye principper for erhvervslejemål (”Bogholderiet” og ”Schroll-Andersen”)
DLG’s lejemål er opsagt med virkning d. 1/10-27
Erhvervspolitik
På udvalgsmødet i februar ønsker administrationen at gennemføre en workshop med udvalget med henblik på at præsentere og drøfte udkast til ny erhvervspolitik
Blue Tech Cluster
Svendborg er hjemsted for den nye maritime klyngeorganisation BlueTech Cluster, der skal styrke virksomhedernes netværk, bidrage til NextGen Robotics og med genstart af den maritime start-up hub styrke det maritime iværksætteri.
Lars Ahrendsen er direktør. Bestyrelsen består af Formand Niels Erik Haug Larsen (EHF), Næstformand Jesper Bernhard (SIMAC), Ulrich Ritsing (CCJensen) og Søren Bach-Hansen (Svendborg Kommune). Klyngen har aktuelt adresse i det maritime iværksætterhus Fremtifdsfabrik II, men flytter ind i det nye iværksættermiljø i SME til sommmer.
European Maritime Days 24
Den maritime messe EMD24 er fastlagt til 30/31. maj 2024. Projektledelsen varetages af SvendborgEvent