Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget
Referat • 7. december 2022 kl. 16.00
Indhold
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 07-12-2022
Godkendt.
Beslutningstema
Bidrag til Svendborg Kommunes budgetpublikation.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalgets bidrag til Svendborg Kommunes samlede budgetpublikation for 2023 godkendes.
Sagsfremstilling
Bidrag til Service og Økonomi for 2023 for Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalgets område ligger til godkendelse. Bidraget indeholder beskrivelser af politikområder, mål for 2023, beskrivelser af de økonomiske rammer samt nøgletal.
Den samlede budgetpublikation bliver tilgængelig på kommunens hjemmeside.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse
Sagen afgøres i
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 07-12-2022
Godkendt.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Normeringer i SFO og klub.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget drøfter sagen.
Sagsfremstilling
På udvalgsmøde for Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget den 5. oktober 2022, blev det besluttet at belyse normeringen på fritidsområdet, forstået som skolernes SFO og forårsSFO, samt klubtilbud.
Oplysninger om normeringerne kan ikke alene indsamles via de administrative systemer med undtagelse af medarbejdere, som er ansat i klubtilbud. Den enkelte skoleleder har derfor oplyst forvaltningen, om hvordan den enkelte medarbejders arbejdstid er fordelt mellem skole, SFO og forårsSFO. Ledelse og vikarer indgår ikke i opgørelsen. I opgørelsen er der taget højde for, at skolernes SFO kun har åbent om morgenen og eftermiddagen.
Resultatet af ovenstående opgørelsesmetode er vist i tabellen herunder:
Tilbud | Normering (antal børn pr. medarbejder) |
SFO | 20,0 |
ForårsSFO | 9,2 |
Juniorklub | 11,9 |
Der tages forbehold for, at hverken alle børn eller alle medarbejdere er til stede i hele SFO'ens åbningstid. Opgørelsen inkluderer desuden børn, som er indmeldt kun i morgen SFO eller på hhv. 10- og 20-timers klippekort.
I forhold til sammenlignelighed med normeringer på dagtilbudsområdet, skal der tages højde for, at alderen på børnegruppen i forårsSFO (normalt 5-6 år) og SFO (normalt 5-9 år) er højere end alderen i børnegruppen i hhv. vuggestue/dagpleje (normalt 0-2 år) og børnehave (normalt 3-5 år).
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Lov om folkeskole
Dagtilbudsloven
Sagen afgøres i
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget.
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 07-12-2022
Drøftet.
Beslutningstema
Godkendelse af afrapportering af tilsyn i kommunale og selvejende dagtilbud 2021-2022 og mangfoldige læringsmiljøer som fortsat politisk indsatsområde i 2023-2024.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At Børne-, Unge og Uddannelsesudvalget godkender afrapporteringen af tilsyn i kommunale og selvejende dagtilbud 2021-2022
- At Børne-, Unge og Uddannelsesudvalget godkender mangfoldige læringsmiljøer som fortsat politisk indsatsområde i 2023-2024
Sagsfremstilling
Den 21. december 2021 vedtog Folketinget en ændring af dagtilbudsloven, hvori der fremgik en række øgede krav til indholdet i det styrkede tilsyn i kommunale og selvejende dagtilbud.
Med loven fulgte også krav om offentliggørelse af kommunens rammer for tilsynet samt offentliggørelse af tilsynsrapporter pr. børnehus/dagplejegruppe.
Den 7. oktober 2020 godkendte udvalget en justering af det pædagogiske tilsyn med KIDS observationer af den pædagogiske praksis som hovedelement i tilsynet.
På udvalgsmødet den 17. august 2022 godkendte udvalget ”Rammer for pædagogisk tilsyn i Svendborg Kommune” som beskriver indholdet i tilsynet, formålet, observationsredskabet KIDS og elementerne i et pædagogisk tilsynsforløb.
Med udgangspunkt i de godkendte rammer blev der i perioden september 2021-oktober 2022 foretaget pædagogisk tilsyn i alle kommunale og selvejende børnehuse samt i et dagplejeområde.
Tilsyn i de resterende fire dagplejeområder vil blive foretaget i første halvår af 2023.
De godkendte rammer er offentliggjort på Svendborg Kommunes hjemmeside.
På baggrund af hvert KIDS tilsynsbesøg har der været afholdt tilsynsmøde med gennemgang af resultaterne fra tilsynet.
Alle børnehuse og dagplejeområdet har efter et tilsyn inddraget medarbejderne i det udviklingsarbejde, tilsynet har givet anledning til samt orienteret forældre og forældrebestyrelser om resultaterne af tilsynet.
Tilsynsrapporterne er offentliggjorte på de enkelte børnehuse og dagplejegruppers hjemmeside.
Evaluering af tilsynet med KIDS
Som opfølgning på tilsynsrunden har der været afholdt en evaluering i hvert ledelsesteam om erfaringerne med tilsynet og brugen af KIDS som afsæt for arbejdet med at skabe pædagogisk udvikling.
Evalueringen viste følgende:
- Tilsynet opleves som meningsfuldt og det er givende at observere i hinandens børnehuse
- Observationsredskabet KIDS giver et godt indblik i kvaliteten i dagtilbuddet
- Det er relevant med videndeling på tværs af børnehuse, da det giver ny inspiration
- Tilbagemeldingerne til medarbejderne er brugbare i den pædagogiske praksis
- Forældre får et konkret indblik i styrker og opmærksomheder i det pædagogiske arbejde
- KIDS-tilsynet kan benyttes som en evaluering af arbejdet med den pædagogiske læreplan
Faglige opmærksomheder på baggrund af tilsyn
Overordnet set er kvaliteten god eller meget god i de kommunale og selvejende børnehuse og dagplejeområde indenfor alle tre KIDS temaer: Fysiske omgivelser inde og ude, Relationer samt Leg og aktivitet.
I alle lokale tilsynsrapporter er der eksempler på styrker og opmærksomhedspunkter inden for hvert tema, og det fremgår, hvordan børnehuset og dagplejegruppen fremadrettet vil arbejde med udvikling.
På kommuneniveau kan der udledes følgende faglige styrker og opmærksomheder indenfor hver af de tre KIDS temaer:
Fysiske omgivelser
- Der er generelt meget gode betingelser for børnene i forhold til udendørs legepladser, adgang til natur og udeliv.
- Der er generelt en opmærksomhed på, hvordan der kan skabes flere rum i rum indendørs for at give børnene bedre mulighed for at lege uden at blive forstyrret samt en opmærksomhed på at skabe æstetiske børnemiljøer.
Relationer
- Der er generelt observeret gode samspil mellem børn og voksne, hvor de voksne er opmærksomme på børnenes behov, oplevelser, intentioner og følelser.
- Der er generelt en opmærksomhed på, hvordan de voksne kan hjælpe alle børn til at indgå i sociale samspil og børnefællesskaber.
Leg og aktivitet
- Børnene har generelt god adgang til forskellige legeformer, såsom rollelege, regellege og konstruktionslege. Og der observeres generelt gode muligheder for både de mere stille og fordybende lege og de mere aktive og fysisk udfordrende lege.
- Der er generelt en opmærksomhed på, hvordan der kan skabes muligheder for flere voksenigangsatte lege og aktiviteter på legepladsen om eftermiddagen for de børn, som kunne have behov for det.
Ved behov for skærpet tilsyn i et børnehus eller dagplejegruppe bliver det politiske udvalg orienteret.
Uanmeldt tilsyn
Som led i ”Rammen for pædagogisk tilsyn i Svendborg Kommune”, skal der være tilsyn hvert år. Inden næste KIDS tilsyn i september 2023 – oktober 2024, vil der som opfølgning på ovenstående tilsynsrunde blive foretaget uanmeldt tilsynsbesøg i alle børnehuse i 2023.
Mangfoldige læringsmiljøer som fortsat politisk indsatsområde
Af dagtilbudsloven § 3a kan kommunalbestyrelsen hvert andet år drøfte og beslutte et politisk indsatsområde, som bidrager til dagtilbuddenes arbejde med kerneopgaven: At skabe trivsel, læring, udvikling og dannelse for alle børn.
På udvalgsmødet den 13. januar 2021 blev mangfoldige læringsmiljøer besluttet som politisk indsatsområde på dagtilbudsområdet for en toårig periode.
Som led i denne beslutning har alle børnehuse bidraget med eksempler på, hvordan et generelt fokus på mangfoldige læringsmiljøer bidrager til at omsætte kerneopgaven.
Eksemplerne er afstedkommet i forbindelse med børnehusenes lovpligtige evaluering af deres pædagogiske læreplan fra sommeren 2022.
Eksemplerne kobler sig særligt på arbejdet med følgende elementer fra det pædagogiske grundlag i den styrkede pædagogiske læreplan:
- Det pædagogiske læringsmiljø
- Leg
- Børn i udsatte positioner
- Børnefællesskaber og børnesyn
Eksemplerne vedrører blandt andet, hvordan der gennem legen kan arbejdes med børnesyn, børnefællesskaber og mindre børnegrupper i det pædagogiske læringsmiljø, der giver deltagelsesmuligheder for alle børn.
Der lægges op til at fortsætte det politiske indsatsområde i 2023-2024 med henblik på at:
- Styrke de mangfoldige læringsmiljøer så flere børn oplever trivsel, læring, udvikling og dannelse
- Justere og udvikle resurseindsatser til børn i udsatte positioner i de almene læringsmiljøer
Til orientering er Svendborg Kommune tilmeldt KL’s partnerskab i 2023 om stærke børnefællesskaber på dagtilbudsområdet. Ønsket med partnerskabet er sparring, forskning og videndeling med andre kommuner med samme opmærksomhed på at arbejde med udvikling, organisering og indsatser i forhold til inkluderende børne- og læringsfællesskaber på almen- og specialområdet.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Dagtilbudsloven § 3 og §5
Sagen afgøres i
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 07-12-2022
Godkendt.
Godkendt mangfoldige læringsmiljøer som det politiske indsatsområde i 2023-2024 med henblik på, at
- Styrke de mangfoldige læringsmiljøer så flere børn oplever trivsel, læring, udvikling og dannelse
- Justere og udvikle resurseindsatser til børn i udsatte positioner i de almene læringsmiljøer
Beslutningstema
Godkendelse af afrapportering på tilsyn i private dagtilbud 2022 samt godkendelse af fokusområde for tilsyn i 2023.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At afrapportering på tilsyn i private dagtilbud i 2022 godkendes.
- At nedenstående fokusområde for tilsyn i private dagtilbud i 2023 godkendes:
- At private dagtilbud arbejder videre med det individuelle udviklingspunkt, som er valgt på baggrund af resultater fra KIDS-rapporten.
Sagsfremstilling
Svendborg Kommune har ført tilsyn i private dagtilbud efter dagtilbudsloven § 5 og §§ 5 a og b og efterfølgende udarbejdet en individuel tilsynsrapport, som er blevet offentliggjort på de private dagtilbuds egne hjemmesider – jf. dagtilbudsloven § 5, stk. 3.
Formålet med tilsynet er at vurdere, om det private dagtilbud lever op til gældende lovgivning samt kommunale godkendelseskriterier for private dagtilbud - godkendt af Børne- og Ungeudvalget d. 17. august 2022. Tilsynet blev udført af en pædagogisk-administrativ konsulent.
Det pædagogiske tilsyn i private dagtilbud er planlagt i et to årigt rul. Første år bestod af et anmeldt tilsyn i form af en KIDS-observation og en tilbagemelding på et tilsynsmøde. Dette år er andet år i tilsynet, som har bestået af først en uanmeldt observation af den pædagogiske praksis og dernæst et tilsynsmøde, hvor leder af dagtilbuddet samt bestyrelsesformand (eller evt. anden repræsentant for bestyrelsen) har deltaget.
I forbindelse med afrapportering på tilsynet i 2021 besluttede Børne- og Ungeudvalget, at dette års tilsyn skulle have fokus på, hvordan de private dagtilbud arbejder med det individuelle udviklingspunkt, som er udvalgt på baggrund af resultater fra KIDS-rapporten ved sidste års tilsyn.
Forud for tilsynet havde de private dagtilbud indsendt dokumentation for følgende punkter, som også blev drøftet ved tilsynsmødet:
- Status på udviklingspunktet
- Sprogvurderinger og sprogstimulering
- Andel af pædagogtimer
- Legepladsrapport
Der er ligeledes blevet indhentet tilbagemeldinger fra de tværfaglige samarbejdspartnere forud for tilsynet.
Samlet konklusion
I starten af tilsynsmødet blev de private dagtilbud spurgt om, hvordan deres oplevelse med det uanmeldte besøg havde været. Her var den generelle tilbagemelding, at det havde været fint, og at den pædagogisk-administrative konsulent altid var velkommen. De gav samtidig udtryk for, at det havde lignet besøget ved første år, dog med den forskel, at de ikke kendte datoen for det uanmeldte besøg.
Dernæst gav den pædagogisk-administrativ konsulent en tilbagemelding på den uanmeldte observation, hvor der blev fulgt op på resultater fra første års tilsyn – herunder arbejdet med det valgte udviklingspunkt. I dialogen blev fremhævet eksempler fra den uanmeldte observation, som viste både styrker og udviklingspotentialer i arbejdet med udviklingspunktet og/eller med opmærksomheder fra sidste års KIDS-rapport.
Dialogen indeholdt ligeledes fælles refleksioner over tilbagemeldingen fra de tværfaglige samarbejdspartnere. De private dagtilbud oplever et godt samarbejde med de tværfaglige samarbejdspartnere, og at sparring og rådgivning fra dem er brugbar og værdifuld i arbejdet med at styrke trivsel, læring, udvikling og dannelse hos børn i udsatte positioner.
Tilsynet forholdt sig endvidere til sprogvurdering af børn i 3 års alderen. Den samlede opgørelse over sprogvurderinger af børn i 3 års alderen viste, at der siden tilsynet i 2021 er blevet sprogvurderet i alt 102 børn i de private dagtilbud, hvoraf 11 børn har brug for en fokuseret eller særlig sprogstøttende indsats.
Derudover blev de private dagtilbuds vedtægter, personalenormering og legepladsrapport gennemgået ved tilsynet. Et enkelt privat dagtilbud havde lavet ændringer i deres vedtægter, som ikke levede op til gældende lovgivning. Vedtægterne er efterfølgende blevet ændret, så alle private dagtilbud efterlever såvel lovgivning som godkendelseskriterier ved de nævnte punkter.
Slutteligt er det vurderingen, at alle otte private dagtilbud i Svendborg Kommune lever op til såvel gældende lovgivning som kommunale godkendelseskriterier samt efterlever arbejdet med det individuelle udviklingspunkt.
Fokusområde for 2023
Alle private dagtilbud vil i 2023 skulle arbejde videre med det udviklingspunkt, som blev valgt på baggrund af resultater fra KIDS-rapporten ved tilsynet i 2021. På den baggrund foreslås det, at fokusområdet for de private dagtilbud i 2023 bliver det videre arbejde med det individuelle udviklingspunkt.
Ved tilsynet i efteråret 2023 vil der blive fulgt op på arbejdet med udviklingspunktet samt valgt et nyt udviklingspunkt på baggrund af en ny KIDS-rapport.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Dagtilbudsloven § 5 og §§ 5 a og b.
Sagen afgøres i
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget.
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 07-12-2022
Godkendt.
Beslutningstema
Godkendelse af afrapportering på tilsyn i private pasningsordninger 2022.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At afrapportering på tilsyn i private pasningsordninger 2022 godkendes.
Sagsfremstilling
I Svendborg Kommune er der aktuelt 27 private pasningsordninger, hvor forældre modtager et økonomisk tilskud fra kommunen til betaling for privat pasning i en privat pasningsordning. Det betyder, at pr. 1. november 2022 passes i alt 107 børn i alderen 0-2 år i private pasningsordninger.
Ifølge dagtilbudsloven skal Svendborg Kommune løbende føre tilsyn med det private pasningsordninger efter gældende lovgivning og kommunale retningslinjer, som blev godkendt af Børne- og Ungeudvalget d. 11. november 2020.
Tilsynet skal stå mål med tilsynet i den kommunale dagpleje og have fokus på børns trivsel, læring udvikling og dannelse, med udførelse af pasningsopgaven, de fysiske rammer samt med den private børnepassers arbejde med at fremme børns læring via trygge læringsmiljøer.
Den private børnepasser udfylder et tilsynsskema som forberedelse til tilsynet, hvor der dels er fokus på børnenes individuelle trivsel, læring, udvikling og dannelse dels fokus på læringsmiljøet for den samlede børnegruppe.
Tilsynet i private pasningsordninger gennemføres i Svendborg Kommune af en pædagogisk-administrativ konsulent.
I 2022 er der gennemført to planlagte tilsyn i alle de private pasningsordninger; ét tilsyn i foråret og ét tilsyn i efteråret. Den pædagogisk-administrative konsulent har både løbende og ved tilsynene fulgt op på eventuelt manglende trivsel og udvikling hos enkelte børn i samarbejde med de private børnepassere. I den forbindelse har der været samarbejdet med tværfaglige samarbejdspartnere fra både PPR og Sundhedsplejen.
I løbet af 2022 har der været to henvendelser til den pædagogisk-administrative konsulent vedr. bekymring omkring forhold i to forskellige private pasningsordninger. Efter henvendelserne har den pædagogisk-administrative konsulent fulgt op hos den private børnepasser og haft dialog om bekymringen. Den private børnepasser har ligeledes orienteret forældrene til det barn, som bekymringen vedrørte.
I 2023 er der ligeledes planlagt to tilsyn – ét forår og ét efterår.
Der ses en bredde og forskellighed i det pædagogiske arbejde i de private pasningsordninger, som understøttes og udvikles gennem dialog ved tilsyn og den løbende kontakt med den pædagogisk-administrative konsulent.
For ligeledes at styrke de private børnepassers pædagogiske arbejde og mulighed for videndeling afholdes et fyraftensmøde for de private pasningsordninger i starten af 2023. Ved dette møde deltager en fysioterapeut og en ergoterapeut for at holde oplæg om 0-2 årige børns motoriske udvikling.
Den samlede vurdering er, at de private pasningsordninger i Svendborg Kommune lever op til såvel gældende lovgivning som kommunale retningslinjer for private pasningsordninger.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Dagtilbudsloven § 81, stk. 1, § 81 a, stk. 1 og 2, og § 81 b, stk. 1
Sagen afgøres i
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget.
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 07-12-2022
Godkendt.
Beslutningstema
Orientering om status for skærpet tilsyn i Fyrtårnet Mariasøstrenes Børnehus.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
På Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget den 12. januar 2022 blev udvalget orienteret om, at Sekretariat og Dagtilbud og Bestyrelsen i Fyrtårnet Mariasøstrenes Børnehus havde indgået en samarbejdsaftale omkring pædagogisk understøttelse i Fyrtårnet Mariasøstrenes Børnehus i perioden 3. januar 2022 – 31. marts 2022.
Den pædagogiske understøttelse havde til formål at styrke arbejdet med to udviklingsområder, som tilsammen har til formål at løfte den pædagogiske kvalitet for børnene:
- Struktur og organisering
- Optimering af de fysiske leg- og læringsmiljøer
Understøttelsen skete i samarbejde med daværende dagtilbudsleder i Fyrtårnet Mariasøstrenes Børnehus, Bestyrelsen og souschefen.
Understøttelsen indebar følgende:
- Udlån af kommunal dagtilbudsleder i Sundbyøster til at varetage den nødvendige ledelse i Fyrtårnet Mariasøstrenes Børnehus
- Udlån af kommunal pædagogisk teamleder fra Sundbyøster på fuld tid til at varetage den daglige, pædagogiske ledelse i Fyrtårnet Mariasøstrenes Børnehus
- Udlån af to resursepædagoger og en sprogpædagog på i alt 40-60 timer ugentligt til at omsætte udviklingspunkterne sammen medarbejdere i Fyrtårnet Mariasøstrenes Børnehus
- Ansættelse af medarbejder 2 timer dagligt til at vaske legetøj i Fyrtårnet Mariasøstrenes Børnehus
- Koordinering med CETS ift. større fysiske omrokeringer i Fyrtårnet Mariasøstrenes Børnehus
Bestyrelsen for Fyrtårnet Mariasøstrenes Børnehus ansatte en ny dagtilbudsleder i maj 2022.
Sekretariat og Dagtilbud har siden januar 2022 fulgt processen tæt og foretog i maj 2022 et planlagt pædagogisk tilsyn i form af KIDS observation. KIDS observationen blev foretaget sammen med de to dagtilbudsledere fra netværket i Fyrtårnet og havde til formål at vurdere kvaliteten i de pædagogiske læringsmiljøer.
Resultater fra observationsbesøget i maj blev forelagt ny dagtilbudsleder i Fyrtårnet Mariasøstrenes Børnehus og bestyrelsesformand samt medarbejdergruppe.
Resultaterne viste, at Fyrtårnet Mariasøstrenes Børnehus var på vej, men ikke i mål med at skabe god kvalitet i arbejdet med ”Relationer”, ”Fysiske omgivelser” og ”Leg og aktiviteter”.
Som led i tilsynsrammen for pædagogisk tilsyn blev der udarbejdet en handleplan med beskrivelse af de tiltag, der arbejdes med i børnehuset for at højne kvaliteten.
I oktober 2022 foretog Sekretariat og Dagtilbud sammen med to dagtilbudsledere i Fyrtårnets netværk et uanmeldt observationsbesøg med efterfølgende tilsynsmøde.
Hovedkonklusionen fra tilsynsbesøget var, at der igen er sket en forbedring på alle tre temaer i KIDS siden sidste tilsyn. ”Fysiske omgivelser” og ”Leg og Aktivitet” befinder sig nu i kategorien ”Tilstrækkelig kvalitet” og på grænsen til ”God kvalitet”. ”Relationer” er forbedret til at være i midten af ”Tilstrækkelig kvalitet”.
Der er behov for at fortsætte udviklingsarbejdet for at komme i ”God kvalitet”.
Dagtilbudsleder og bestyrelsesformand i Fyrtårnet Mariasøstrenes Børnehus genkender også, at der i perioden fra sidste tilsyn er sket en positiv udvikling på baggrund af arbejdet med tiltagene i handleplanen.
Som led i tilsynsrammen for pædagogisk tilsyn bliver der udarbejdet en ny handleplan, som beskriver tiltagene for de næste udviklingstrin, der skal arbejdes med i børnehuset for at højne kvaliteten.
Opfølgning vil blive foretaget i forbindelse med den generelle tilsynsrunde i 2023, hvor der foretages uanmeldte tilsynsbesøg i alle kommunale og selvejende dagtilbud. Her forlænges varigheden af tilsynet i Fyrtårnet Mariasøstrenes Børnehus fra de generelle to timer til seks timer for at følge op på udviklingspunkterne i handleplanen.
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget vil blive orienteret løbende.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Alle udgifter er afholdt inden for Dagtilbuds samlede ramme.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Dagtilbudsloven § 5
Sagen afgøres i
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 07-12-2022
Til efterretning.
Beslutningstema
Henvendelse vedr. etablering af et nyt privat dagtilbud på Tåsinge med ønske om dispensation for kvalitetsniveau B.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At der gives dispensation til etablering af et nyt privat dagtilbud på kvalitetsniveau C i de første tre år for derefter at leve op til kvalitetsniveau B.
- At der gives afslag på ændring af driftsgarantien.
Sagsfremstilling
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget har modtaget en henvendelse om etablering af et privat dagtilbud ’Børnenes Have’ - med både vuggestue og børnehave i Landet på Tåsinge. ’Børnenes Have’ vil være inspireret af bl.a. Rudolf Steiner-pædagogik og Den Grundtvig-koldske fællesskabstradition.
Sammen med henvendelsen er indsendt en projektbeskrivelse for ’Børnenes Have’. Af materialet fremgår det, at den ene part er nuværende ejer af det private dagtilbud ’Lillely’ i Faaborg-Midtfyn Kommune, som blev etablerede i maj 2012. ’Lillely’ startede med fire børn og er nu godkendt til 13 vuggestuebørn og 27 børnehavebørn.
Det indsendte materiale afspejler, at ejeren af ’Lillely’ har opnået en del erfaringer fra etablering af det private dagtilbud i Faaborg-Midtfyn Kommune, som der kan trækkes på i opstarten af ’Børnenes Have’.
Kvalitetsniveau
I henvendelsen gives der udtryk for, at Svendborg Kommunes krav om kvalitetsniveau B ved etablering af et nyt dagtilbud, gør det dyrt at etablere ’Børnenes Have’, da det kræver flere kvadratmeter. Det beskrives, at opstart af et nyt dagtilbud er en svær og skrøbelig proces – særligt de første tre til fem år, indtil børnetallet og økonomien er blevet mere stabil. Herefter er forventningen, at der vil være et økonomisk råderum, som vil muliggøre ombygning eller udvidelse, der vil kunne hæve kvalitetsniveauet.
I den forbindelse er der et ønske om generelt at ændre kravet om kvalitetsniveau B til C-niveau ved etablering af et nyt privat dagtilbud. Alternativt at give dispensation til etablering af det private dagtilbud ’Børnenes Have’ på niveau C de første tre til fem år.
Igennem de seneste to år har Svendborg Kommune skulle etablere flere dagtilbudspladser, og dette arbejde forsætter i såvel 2023 som 2024. Der er således blevet lavet tilbygninger og planlagt yderlige tilbygninger samt nybygning af børnehuse, hvor kvalitetsniveauet er B.
Som følge heraf er en justering af principper for tilpasning af dagtilbudspladser blevet drøftet på Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalgets møde d. 4. maj 2022, herunder forslaget om at anvende kvalitetsniveau B i stedet for A-niveau. På mødet blev det besluttet, at principperne skulle drøftes på dialogmødet for kommunale og selvejende dagtilbud d. 3. november 2022.
Drøftelserne forsætter i den kommende tid i forældrebestyrelserne for de kommunale og selvejende dagtilbud, og herefter behandles principperne for tilpasning af dagtilbudspladser igen på et møde i Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget.
Ifølge dagtilbudsloven skal kommunen stille samme krav til private dagtilbud, som de stiller til egne dagtilbud. Det betyder, at hvis det generelle kvalitetsniveauet for private dagtilbud skal ændres til C-niveau, som det foreslås i henvendelsen, vil dette også skulle være gældende for kommunale og selvejende dagtilbud i Svendborg Kommune.
Med afsæt i de erfaringer, som ejeren af ’Lillely’ har med etablering af privat dagtilbud, anbefaler administrationen, at der gives der dispensation til etablering af det private dagtilbud ’Børnenes Have’ på kvalitetsniveau C i de første tre år og derefter krav om at leve op til kvalitetsniveau B.
Driftsgaranti
Som det næste i henvendelsen spørges der til, om Svendborg Kommunes krav om driftsgaranti svarende til 1½ måneds drifts-, bygnings- og administrationstilskud for det gennemsnitlige antal børn i det private dagtilbud kan ændres, så det i stedet svarer til én måneds drifts-, bygnings- og administrationstilskud.
På Børne- og Ungeudvalgets møde den 3. april 2019 blev det besluttet at ændre kravet om driftsgaranti for private dagtilbud fra tre til 1½ måneders drifts-, bygnings- og administrationstilskud pr. barn, efter at forslaget havde været i høring hos forældrebestyrelser i private dagtilbud.
Det er ikke lovpligtigt for kommunen at kræve en driftsgaranti, men kommunen er berettiget til at trække på driftsgarantien i anledning af et eventuelt tab, hvis det private dagtilbud ophører. Ud fra et lighedshensyn skal kommunens krav om driftsgaranti være gældende for alle private dagtilbud.
Af den grund anbefaler administration, at kravet om driftsgaranti svarende til 1½ måneds drifts-, bygnings- og administrationstilskud for det gennemsnitlige antal børn i det private dagtilbud fastholdes.
Vippeordning
Som det sidste i henvendelsen foreslås det, at kommunen indfører en såkaldt vippeordning for alle dagtilbud, som vil give mulighed for i perioder at have flere eller færre børn indskrevet, når blot antallet af børn i gennemsnit for året ikke er højere end det godkendte antal.
Med en sådan ordning vil det kunne betyde, at kvalitetsniveauet for nogle dagtilbud i perioder vil falde til C-niveau, hvis der er flere børn indskrevet end det godkendte antal.
Hvis der gives dispensation til kvalitetsniveau C for de første tre år for det private dagtilbud ’Børnenes Have’, vil en vippeordning ikke være muligt for dette dagtilbud. Dette beror på, at der ikke kan indskrives flere børn i perioder end det godkendte antal børn, da kvalitetsniveau C er det lavest mulige ifølge Bygningsreglementet.
Løsningsforslag til manglende dagtilbudspladser
Sammen med henvendelse er ligeledes indsendt en beskrivelse af løsningsforslag til manglende dagtilbudspladser i Svendborg Kommune. Disse forslag vil blive taget med i det videre arbejde omkring børnetalsprognose og kapacitet.
Godkendelse af privat dagtilbud
Såfremt der indsendes en konkret ansøgning om godkendelse af det private dagtilbud ’Børnenes Have’, vil sagen blive forelagt for Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Dagtilbudsloven § 19, stk. 5 og § 20 stk. 2
Sagen afgøres i
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 07-12-2022
Godkendt.
Beslutningstema
Drøftelse af prisfastsættelse i Café Tryk, som følge af henvendelse angående Café Tryks eksterne salg af produkter.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At udvalget drøfter den fremadrettede model for prisfastsættelse af Café Tryks sortiment.
Sagsfremstilling
Svendborg Kommune har modtaget en henvendelse angående Café Tryks eksterne salg af produkter. På denne baggrund gennemgås i det følgende rammen om Café Tryk og dets aktiviteter.
Café Tryk er en del af CSV Sydfyn. På CSV Sydfyn undervises unge og voksne borgere der har generelle indlæringsvanskeligheder, en sindslidelse eller en erhvervet hjerneskade. CSV Sydfyns tilbudsvifte er bredt sammensat, og består bl.a. af særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse (STU), Voksen specialundervisning (VSU) samt klub- og botilbud.
Cafe Tryk er etableret som et tilbud om beskyttet beskæftigelse efter Servicelovens § 103. Ud over at være arbejdsplads for borgere i beskyttet beskæftigelse tilbyder Café Tryk også praktik og arbejdsprøvning for bl.a. CSV Sydfyns egne (STU) elever, som herved får en virkelighedsnær træningsbane ved de forskelligartede opgaver, som arbejdet i Cafeen giver mulighed for. Endelig fungerer Café Tryk ligeledes som kompetencecenter for ressourceafklaring i samarbejde med Jobcenter Svendborg.
Målgruppen i Café Tryk
Målgruppen af borgere i tilbud under Café Tryk er borgere som på forskelligvis har særlige behov. Dette ses ved de to primære grupper, som Cafeen beskæftiger:
- Borgere i beskyttet beskæftigelse, som er borgere med betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, og som på grund af deres nedsatte funktionsniveau ikke er i stand til at indgå på det ordinære arbejdsmarked.
- Borgere under STU, som er unge udviklingshæmmede og andre unge med særlige behov, herunder f.eks. unge med svære bevægelseshandicap, multihandicappede unge, unge med autisme, unge med ADHD eller unge med andre psykiske lidelser, som ikke har mulighed for at gennemføre anden ungdomsuddannelse.
Café Tryks aktiviteter
Café Tryks primære aktivitet er at være intern kantine for CSV Sydfyns elever og personale. Foruden ’dagens ret’ tilbyder cafeen bl.a. kaffe, the, sodavand, bolle m/u pålæg, sandwich, salater og kage. Cafeen leverer i begrænset omfang mad ud af huset til mindre virksomheder i Svendborg. Konkret leveres der mad til to lokale virksomheder i Svendborg, som ugentligt aftager 5-6 frokostretter (dagens ret). Hertil modtager Café Tryk en mindre andel strøgkunder som ugentligt finder ind til Cafeen i den daglige åbningstid fra kl. 09.00 – 14.00 mandag til fredag. Det er vurderingen fra Café Tryk, at der på en gennemsnitlig uge er mellem 5-10 strøgkunder i Cafeen, som primært køber en kop kaffe, en bolle med pålæg og i meget få tilfælde ’dagens ret’.
Udover overstående er det kendetegnende for driften af Café Tryk, at:
- Fremstillingen/kvaliteten af produkterne er varierende da eleverne ikke er fagprofessionelle, og har en begrænset ressource/mestringsevne jf. overstående beskrivelse af målgrupperne under Café Tryk.
- Servicen overfor gæsterne i cafeen ikke er professionel, og også vil være varierende.
- Borgernes problemstillinger medfører, at tilgangen til gæsterne og produktionen ikke kan sidestilles med det man som gæst sædvanligvis forventer på en café.
- Cafeens karakter taget i betragtning fordrer en rummelighed blandt cafeens gæster.
- Der ikke er dækket op med duge og service, ligesom servering ved bordene er stærkt begrænset grundet borgernes særlige behov og handicap.
- Cafeen ikke er etableret med sigte på at være en ordinær Café, men i stedet etableret som en intern kantine med henblik på at give CSV Sydfyns elever, såvel som borgere visiteret til beskyttet beskæftigelse efter servicelovens § 103, en virkelighedsnær jobtræningsbane.
Prisfastsættelse og prissammenligning i Café Tryk
Der er for Café Tryk foretaget en prissammenligning i oktober 2022 på Sandwich. Prissammenligningen er foretaget blandt andre sammenlignelige udsalgssteder. I forbindelse med prissammenligningen skal der tages højde for at den service og kvalitet der er forbundet med fremstilling og servering af en sandwich ikke er sammenlignelig grundet de særlige forhold, som der gør sig gældende for Café Tryk, og som er nævnt i overstående. Prissammenligningen fremgår af vedlagt bilag, og viser at Café Tryk placerer sig under laveste niveau i prissammenligningen.
En kommune kan godt drive en åben café så længe, at priserne afspejler de faktiske omkostninger ved cafédriften. En kommune må derfor ikke yde et kommunalt driftstilskud / fastsætte prisniveauet under markedsprisen i en åben café, da dette ville være konkurrenceforvridende.
Det vurderes således, at Cafe Tryk enten skal prisfastsætte sig efter prissammenligningens laveste, midterste eller højeste niveau, og derved på reelle markedsvilkår, eller eventuelt efter en beregnet markedspris efter principperne i ”Vejledning om afsætning af produktion i forbindelse med kommunernes særligt tilrettelagte projekter for ledige”. En indledende beregning, jf. vejledningen, af prisen på en sandwich udviser en beregnet markedspris på 39,58 kr. Beregningen er ikke kvalificeret, men giver dog et billede af, at en kvalificeret beregning må forventes at ligge på niveau med den laveste pris i en prissammenligning. Der vil kunne foretages lignende beregninger/prisfastsættelse på Café Tryks øvrige sortiment.
På grundlag af det fremlagte bør der tages stilling til den fremadrettede prisfastsættelse for Café Tryk. Der kan f.eks. tages stilling til en af følgende muligheder:
- Om Café Tryk skal prisfastsætte sig på niveau med den lavest sammenlignelige pris i byen
- Om Café Tryk foreløbigt skal prisfastsætte sig på niveau med den laveste sammenlignelige pris i byen indtil administrationen har foretaget en kvalificeret prisberegning jf. ”Vejledning om afsætning af produktion i forbindelse med kommunernes særligt tilrettelagte projekter for ledige”
- Om Café Tryk skal afstå fra eksternt cafésalg, og herved kun virker som personale- og elevkantine, og prisfastsætte sortimentet efter gældende regler for dette område.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Grundet det beskedne omfang af det eksternt salg, har prisfastsættelsen kun en mindre indflydelse på økonomien.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
”Vejledning om afsætning af produktion i forbindelse med kommunernes særligt tilrettelagte projekter for ledige” (Vejl. 10062 af den 25.11.19).
Sagen afgøres i
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 07-12-2022
Drøftet og godkendt, at Café Tryk skal prisfastsætte sig på niveau med den lavest sammenlignelige pris i byen.
Beslutningstema
Udmøntning af midler til fremme af unges mentale sundhed afsat i budgetforliget for 2023.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Udvalget drøfter og beslutter udmøntningen af midlerne
Tilføjelse til Senior-, Social- og Sundhedsudvalget samt Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget
Direktionen indstiller,
- At Senior-, Social- og Sundhedsudvalget samt Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget tager Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning til efterretning samt drøfter eventuelle yderligere bemærkninger til beslutningen.
Sagsfremstilling
I forbindelse med indgåelsen af budgetforliget for 2023 har forligspartierne afsat 515.000 kr. til etablering af en målrettet styrket indsats med fokus på trivsel blandt de unge i Svendborg Kommune. Budgettemaet indeholder ikke en konkretisering af udmøntningen, men peger på fritidslivet og kulturen som samarbejdspartnere. Udmøntningen kan tage forskellig form, hvoraf to muligheder præsenteres her. De to muligheder kan enten betragtes separat eller i en kombination.
1. Understøttelse af eksisterende indsatser på området
Der arbejdes allerede med en række kommunale indsatser til fremme af unges mentale sundhed og trivsel. Det gælder fx projekter som Vilde Unge, Kultur på recept og Fritidspas. Indsatserne udmøntes i et tværfagligt samarbejde på tværs af flere afdelinger og forvaltninger, som f.eks. Ungekontakten, Ungdomsskolen, Sundhedsafdelingen, uddannelsesinstitutioner samt kultur- og fritidsaktører. Ved at investere i allerede igangværende indsatser vil man kunne konsolidere og forankre erfaringer fra tiltag, som allerede i dag viser lovende resultater som fx Vilde Unge og styrke udviklingen af allerede igangværende projekter, som fx ’Kultur på recept’. Den konkrete udmøntning af midlerne kunne med fordel drøftes med koordinationsgruppen ’Fælles om unge i Svendborg Kommune’.
Fordele: Med en forankring i tilknytning til de eksisterende indsatser kan midlerne tilgå indsatser, der på forhånd har vist sig succesfulde. Samtidig er indsatserne allerede bemandet med professionelle fagfolk, hvilket betyder, at midlerne ikke skal anvendes til lønudgifter, men kan gå direkte til realiseringen af indsatserne.
Ulempe: Der kan være en større risiko for, at midlerne ikke nødvendigvis tilgår kultur- og fritidslivet. Dette kan dog imødekommes, hvis det vedtages som en forudsætning for udmøntningen.
2. Forankring af indsatsen hos SPULT
Forslaget er stillet af formanden for Kultur- og Fritidsudvalget efter aftale med formanden for Folkeoplysningsudvalget og formanden for Sport og Idræt i Svendborg. En mulighed er at forankre indsatsen i SPULT – Svendborg Sport- og Kulturfestival. Midlerne vil dermed understøtte det fortsatte arbejde med at skabe forbindelser og samarbejder på tværs af kulturen, idrætten og det øvrige folkeoplysende område.
SPULT har indtil nu været finansieret af driftstilskud (primært lønmidler) fra DGI Fyn (til og med 2020) og overførselsmidler fra Folkeoplysningsudvalget på 300.000 kr. om året. Overførselsmidlerne fra Folkeoplysningsudvalget må forventes at være begrænset i fremtiden som følge af den rammebesparelse på 400.000 kr. på folkeoplysningsområdet, der blev vedtaget ifm. budgetforliget for 2023.
Administrationen anbefaler, at samarbejdet med SPULT i så fald formaliseres med et kommissorie, der opstiller rammerne for udmøntningen af midlerne, herunder definition af målgruppen, behovet for koordinering med øvrige kommunale tiltag på området, krav til afrapportering mv.
Fordele: SPULT har etableret mange gode samarbejder på tværs af kultur- og fritidslivet og med skolerne. De har derfor en lang række relationer og samarbejder, der kan understøtte udviklingen af indsatser til fremme af trivslen blandt unge. Midlerne kan samtidig være en forudsætning for den fremtidige eksistens af SPULT.
Ulemper: Midlerne må forventes at gå til løn i SPULT, hvilket betyder, at realiseringen af indsatserne kan afhænge af yderligere funding.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen. Midlerne er disponeret ifm. budgetforliget.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen.
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 07-11-2022
Drøftedes, idet udvalget beder administrationen udarbejde forslag til fordelingen af midlerne med udgangspunkt i punktets pkt. 1 og 2 samt Ungdomsskolens projekt My Life.
Der udarbejdes samtidig forslag til forankring og kommissorium for de enkelte projekter.
Punktet sendes til orientering og eventuelle bemærkninger hos Børn, Unge- og uddannelsesudvalget, Senior-, social- og sundhedsudvalget samt koordinationsudvalget.
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 06-12-2022
Drøftet. Den konkrete udmøntning af midlerne kan med fordel drøftes i koordinationsgruppen.
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 07-12-2022
Taget til efterretning og udvalget tilslutter sig bemærkningen fra Senior-, Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutningstema
Evaluering af udvalgets arbejde i 2022.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At udvalget drøfter evalueringen.
Sagsfremstilling
På baggrund af en tidligere politisk beslutning har udvalgene i Svendborg Kommune igennem en længere årrække haft en evaluering af udvalgenes arbejde i de respektive udvalg.
Evalueringen tager udgangspunkt i følgende spørgsmål:
- Hvordan opleves den politiske arbejdsplads i udvalget?
- Hvordan opleves samarbejdet med kollegerne i udvalget?
- Hvad er forventningerne til administrationen?
- Hvordan fungerer samspillet med administrationen?
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse
Sagen afgøres i
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 07-12-2022
Drøftet.
Sagsfremstilling
Udvalgsformanden:
Udvalgsmedlemmerne:
Direktøren:
- Kultur på recept
- Frokostordninger i dagtilbud 2023/24
- Status på Google
- Tilmelding til Børne- og Ungetopmøde den 26.-27. januar 2023
- Kommende større sager
- Østerdalen Thurø Børnehuse, Bergmannsvej
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 07-12-2022
Taget til efterretning.