Børne- og Ungeudvalget
Referat • 8. september 2021 kl. 15.30
Indhold
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 08-09-2021
Godkendt.
Beslutningstema
Takstoversigt 2022 – Børne- og Ungeudvalget.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At forslag til takster for 2022 fremsendes til 1. behandling af budget 2022.
Sagsfremstilling
I forbindelse med udarbejdelse af budgetmateriale til budget 2022 skal der til 1. behandlingen af budgettet foreligge en oversigt over udvalgte takster.
Vedlagte takster er beregnet på teknisk budget, for Dagtilbudsområdet inkl. midler til minimumsnormering jf. budgetforliget 2021. Der kan forekomme ændringer som følge af budgetændringer i forbindelse med Budget 2022. Taksten på SFO er foreløbig, da taksterne beregnes på baggrund af indmeldte børn pr. 15/9-2021.
Af bilaget fremgår ligeledes bemærkninger til taksterne for området.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Taksterne indgår i det samlede budgetforslag for 2022
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Lov og kommunernes styrelse
Sagen afgøres i
Byrådet
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 08-09-2021
Godkendt til fremsendelse.
Beslutningstema
Orientering om tildeling af midler til fagligt løft og trivsel i folkeskolerne samt beslutning om udmøntningen.
Orientering om skolernes fortsatte muligheder for at gøre brug af en række frihedsgrader i skoleåret 2021/2022.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At orienteringen tages til efterretning
- At forslag til fordelingsnøgle godkendes med anvendelse af elevtal pr. 5. sept. 2021
Sagsfremstilling
Børne- og Ungeudvalget blev den 14. april 2021 orienteret om regeringens aftale af 18. februar 2021 med Folketingets partier om en samlet indsats, der skulle understøtte et fagligt løft og trivslen blandt børn og unge.
Svendborg Kommunes andel udgjorde i alt 1,6 mio. kr.
På mødet godkendte udvalget fordelingen af midlerne, som blev fordelt til skolerne, PPR, Svendborg Juniorklub og elevrådene.
Den 1. juni 2021 indgik regeringen en ny bred aftale i Folketinget (bilag 1) – herunder med en ramme på 83 mio.kr. til skoler, SFO´er samt fritids- og klubtilbud, som supplement til aftalen af 18. februar 2021.
Svendborg Kommunes andel heraf udgør 832.678 kr.
Den nye afsatte ramme tænkes, i lighed med de tidligere tildelte midler, anvendt til at sikre et fagligt løft for de elever, der har det største behov, samt til indsatser, som kan bidrage til at genstarte de gode fællesskaber og styrke trivslen, som er en forudsætning for læring.
I SFO´er samt fritids- og klubtilbud kan midlerne anvendes til fx indsatser, der skal få de børn og unge tilbage, som måtte have forladt tilbuddene i perioden med nedlukninger, samt til opsøgende indsatser, forebyggende og motiverende aktiviteter samt øvrige trivselsfremmende indsatser.
I aftale om sommer- og erhvervspakken af 4. juni 2021 er der afsat 32 mio. kr. til trivselsfremmende aktiviteter i skole, SFO og fritids- og klubtilbud (bilag 2).
Svendborg Kommunes andel heraf udgør 321.033 kr.
Det er op til kommunerne at beslutte den konkrete anvendelse. Midlerne kan fx anvendes til sommerferieaktiviteter, lejrskoler, åben skole-aktiviteter, ekskursioner mv.
Begge puljer skal anvendes inden udgangen af 2021.
Administrationen foreslår, at midlerne fordeles efter henholdsvis elevtal og antal indmeldte børn i SFO.
Skolerne og SFO beslutter herefter lokalt den konkrete anvendelse af midlerne.
Svendborg Juniorklub fik i sidste pulje tildelt 150.000 kr., hvor skolerne fik ca. 1 mio. kr. til fordeling, hvor den enkelte skole fik mellem 55.000 kr. og 177.000 kr.
Det foreslås derfor, at juniorklubben ikke tildeles midler denne gang.
PPR fik 440.000 kr. i første tildeling, og er ikke omfattet af de nye midler, men har med den nye aftale fået mulighed for at anvende midlerne frem til 31. dec. 2021.
Videreførelse af særlige frihedsgrader:
Af aftalen af 1. juni 2021 fremgår desuden at aftaleparterne er enige om at videreføre nogle af de særlige frihedsgrader, der har været gældende under corona-krisen.
Konkret foreslår aftalepartierne at:
- Folkeskolerne og kommunerne skal have mulighed for ikke at udarbejde elevplaner og kvalitetsrapporter. Dog med forventning til at kommunerne og skolerne løbende forholder sig til elevernes faglige udvikling og trivsel.
- Skolerne i indeværende skoleår skal have mulighed for at fravige målsætningen om, at lærerne skal have fuld undervisningskompetence i de fag, de underviser i. Dermed kan skolerne fx prioritere at klasserne i højere grad kan have de samme lærere i løbet af en skoledag.
- Skolerne i indeværende skoleår får mulighed for at konvertere alt understøttende undervisning med henblik på tilrettelæggelse af andre aktiviteter, der udløser et tilsvarende personaleforbrug i undervisningen, fx til tolærer-ordning, turbohold, flere fagtimer og holddeling.
Den nuværende nødlov forlænges til 16. november 2021, således at der parallelt kan fremsættes lovforslag om de udvidede frihedsgrader til skoler og kommuner. Det forudsætter tilslutning fra folkeskoleforligskredsen.
Der er udstedt en bekendtgørelse, der sikrer, at kommuner og skoler kan gøre brug af de udvidede frihedsgrader fra begyndelsen af skoleåret 2021/2022.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Svendborg Kommune modtager henholdsvis 832.678 kr. til fagligt løft og trivsel samt 321.033 kr. fra sommer- og erhvervshjælpepakken.
Det foreslås, at beløbet til fagligt løft og trivsel fordeles efter elevtal pr. 5. september 2021, mens beløbet fra sommer- og erhvervshjælpepakken fordeles efter antal indmeldte børn i SFO 5. september 2021.
I den nedenstående foreløbige beregning er fordelingen baseret på elevtal og indmeldte i SFO pr. 5. september 2020.
Ovenstående er baseret på elevtallet pr. 5. sept. 2020.
Begge fordelinger tilrettes elevtallet pr. 5. sept. 2021.
Midlerne overføres til kommunen i forlængelse af midtvejsreguleringen af bloktilskuddet i 2021 og er fordelt efter indbyggertallet 1. januar 2021. Der er ikke noget krav om tilbagebetaling, såfremt midlerne ikke anvendes indenfor rammerne beskrevet i aftalen.
Der vil blive fulgt på tilskuddene i forbindelse med aftalen om kommunernes økonomi for 2023.
Der stilles i den forbindelse ikke krav om udarbejdelse af regnskaber eller særlige redegørelser for anvendelsen af tilskuddet. Tilsvarende bortfalder kravet om opfølgning på de tidligere tildelte midler fra aftalen den 18. februar 2021, som Børne- og Ungeudvalget udmøntede den 14. april 2021.
Midlerne søges overført til Skole og Uddannelse ved budgetopfølgningen pr. 30. sept. 2021.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Folkeskoleloven.
Bekendtgørelse nr. 1303 af 16. juni 2021
Sagen afgøres i
Børne- og Ungeudvalget
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 08-09-2021
Taget til efterretning og godkendt.
Beslutningstema
Forvaltningen har modtaget børnetalsprognose pr. 1. august 2021, som forventer flere 0-5-årige end indregnet i budgettet. Herved er der behov for flere vuggestuepladser i Svendborg by og i Thurø Skoles distrikt allerede fra 2022. Behovet for flere vuggestuepladser ligger ud over de allerede oversendte anlægstemaer til budgetforhandlingerne for 2022.
Indstilling
Direktionen indstiller til udvalgets godkendelse,
- At anlægstemaet ”Udbygning af vuggestuepladser i Svendborg by og på Thurø i 2022 og 2023” fremsendes til budgetforhandlingerne for 2022
- At antallet af vuggestue- og børnehavepladser i anlægsprojekter ”Hjortøhus – Etablering af vuggestue- og børnehavepladser” udvides til 30 vuggestue- og 70 børnehavepladser
Sagsfremstilling
Tre gange om året (1. april, 1. august og 1. december) modtager forvaltningen en børnetalsprognose, som viser antal børn som forventes at skulle tilbydes en plads på dagtilbudsområdet (i kommunale, selvejende eller private dagtilbud, i privat pasningsordninger eller i private tilskudsordninger).
Børnetalsprognoserne tager udgangspunkt i den gældende befolkningsprognose for Svendborg Kommune og følger op på denne befolkningsprognose. Børnetalsprognosen pr. 1. april danner afsæt for eventuelle demografiske og kapacitetsmæssige justeringer, som ved politisk godkendelse i maj og juni bæres ind i budgetprocessen.
Børnetalsprognosen pr. 1. april 2021 opjusterede befolkningsprognosens forventninger til 2022, idet der i årets første tre måneder var tilflyttet markant flere 1-5-årige end forventet af befolkningsprognosen. Børnetalsprognosen pr. 1. april 2021 forventede 104 flere 0-5-årige end indregnet i budgettet.
Som følge heraf blev der til budgetforhandlingerne 2022 udarbejdet et driftstema ”Demografi på dagtilbudsområdet” med et forventet udgiftspres på 7,3 mio. kr. i 2022 i forhold til det rammestyrede budget, og anlægstemaer på flere vuggestue- og børnehavepladser i Svendborg by, i Thurø Skoles distrikt og i Skårup Skoles distrikt.
Børnetalsprognosen pr. 1. august 2021 opjusterer igen befolkningsprognosens forventninger til 2022, idet der fra april til og med juli fortsat tilflytter flere 1-5-årige end forventet af befolkningsprognosen. Herudover forventes der også flere fødsler. Børnetalsprognosen pr. 1. august 2021 forventer således 151 flere 0-5-årige end indregnet i budgettet.
Som følge heraf er der til budgetforhandlingerne 2022 udarbejdet et revideret driftstema ”Demografi på dagtilbudsområdet” med et forventet udgiftspres på 10,9 mio. kr. i 2022 i forhold til det rammestyret budget. Driftstemaet er oversendt og indgår i budgetforhandlingerne for 2022.
Den højere tilflytning og de flere fødsler sker især i Svendborg by og i Thurø Skoles distrikt, hvor der er udarbejdet anlægstemaer på flere vuggestue- og børnehavepladser med forventet ibrugtagning i 2024. Børnetalsprognosen pr. 1. august 2021 viser, at der er behov for flere vuggestuepladser allerede fra 2022.
Forvaltningen forventer fortsat, at der ikke kan tilvejebringes flere dagplejepladser i Svendborg by og i Thurø Skoles distrikt (se vedhæftede bilag vedrørende ansættelse af dagplejere i Svendborg Kommune)
Flere vuggestuepladser fra 2022
For at tilvejebringe flere vuggestuepladser i Svendborg by og i Thurø Skoles distrikt fra 2022 foreslår forvaltningen, at der fra 1. januar 2022 etableres flere vuggestuepladser i Fyrtårnet Rantzausminde Børnehave og Vuggeri og Østerdalen Thurø Børnehuse, som i dag har hver 14 vuggestuepladser.
Der kan tilvejebringes flere vuggestuepladser ved at anvende kvalitetsniveau B frem for kvalitetsniveau A, som betyder at antallet af kvadratmeter pr. vuggestueplads nedjusteres fra 7 til 4,5. Kvalitetsniveau B anvendes tillige i vuggestuen i Øbakkerne Solsikken.
Ved anvendelse af kvalitetsniveau B kan der maksimalt indskrives 22 vuggestuebørn i Fyrtårnet Rantzausminde Børnehave og Vuggeri og 22 vuggestuebørn i Østerdalen Thurø Børnehuse, det vil sige at der kan tilvejebringes 16 flere vuggestuepladser end i dag.
Forvaltningen har været i dialog med bestyrelsesformand og dagtilbudsleder i Fyrtårnet Rantzausminde Børnehave og Vuggeri samt dagtilbudsleder og pædagogisk teamleder i Østerdalen Thurø Børnehuse.
Der var enighed om, at der gradvist kan åbnes op for 20 vuggestuebørn i begge børnehuse fra 1. januar 2022, det vil sige at der tilvejebringes 12 flere vuggestuepladser end i dag. Dette ud fra en samlet konkret vurdering, hvor der tages højde for pladsforhold for børn og medarbejdere. Det anvendte kvalitetsniveau vil herved være højere end kvalitetsniveau B.
Med afsæt i børnetalsprognosen pr. 1. august 2021 forventer forvaltningen, at pladsgarantien kan imødekommes i 2022 ved etablering af 12 vuggestuepladser.
Forvaltningen forventer, at der permanent er brug for de 12 ekstra vuggestuepladser i Fyrtårnet Rantzausminde Børnehave og Vuggeri og Østerdalen Thurø Børnehuse, hvilket betyder at de to børnehuses vuggestuegrupper permanent vil være på et lavere niveau end kvalitetsniveau A. Begge børnehuse har et tilstrækkeligt antal børnehavepladser til at rumme flere vuggestuepladser.
Flere vuggestuepladser fra 2023
På Byrådets møde den 25. maj 2021 blev det besluttet, at Fyrtårnet Byparkens Vuggestue flyttes fra Hjortøhus, og at der etableres 25 vuggestuepladser og 60 børnehavepladser med forventet ibrugtagning primo 2023.
For at tilvejebringe flere vuggestuepladser i Svendborg by fra 2023 foreslår forvaltningen, at der etableres flere vuggestuepladser i Hjortøhus, som betyder, at der tillige skal etableres flere børnehavepladser for at vuggestuebørnene kan rummes i børnehaven.
Der kan tilvejebringes flere vuggestue- og børnehavepladser i Hjortøhus ved at anvende kvalitetsniveau B frem for kvalitetsniveau A, som betyder at antallet af kvadratmeter pr. vuggestueplads nedjusteres fra 7 til 4,5, og at antallet af kvadratmeter pr. børnehaveplads nedjusteres fra 6 til 3,5.
Forvaltningen har været i dialog med bestyrelsesformand og dagtilbudsleder i Fyrtårnet Byparkens Vuggestue. Der var enighed om, at der ud fra en konkret vurdering kan etableres 30 vuggestuepladser og 65-70 børnehavepladser i Hjortøhus, det vil sige at der tilvejebringes fem flere vuggestuepladser og op til ti flere børnehavepladser end i dag. Det anvendte kvalitetsniveau vil herved være højere end kvalitetsniveau B.
Fyrtårnet Byparkens Vuggestue vil herved være et af de største børnehuse i Svendborg Kommune i lighed med Sundbyøster Børnely, Sundbyøster Humlebien, Vesterlunden Skovlinden og Østerdalen Thurø Børnehuse.
Med afsæt i børnetalsprognosen pr. 1. august 2021 forventer forvaltningen, at pladsgarantien ikke kan imødekommes i 2023 alene ved etablering af 12 ekstra vuggestuepladser i 2022 og fem ekstra vuggestuepladser i 2023, og der er derfor behov for yderligere vuggestuepladser i Svendborg by fra januar 2023.
Forvaltningen foreslår, at der afsættes et rådighedsbeløb til indkøb af et modulhus med op til 20 vuggestuepladser som tages i brug i Svendborg by fra januar 2023. Modulhuset får kvalitetsniveau B, og forventes at blive koblet på et børnehus i Svendborg by. Børne- og Ungeudvalget vil blive orienteret om anvendelsen, inden modulhuset tages i brug.
Pladsgaranti
Såfremt der tilvejebringes 12 ekstra vuggestuepladser i Svendborg by og i Thurø Skoles distrikt i 2022 og op til 25 ekstra vuggestuepladser i Svendborg by i 2023, samlet 37 ekstra vuggestuepladser, forventer forvaltningen, at pladsgarantien kan imødekommes i 2022 og 2023.
For at pladsgarantien også kan imødekommes i 2024 og 2025 skal der udbygges med yderligere 14 vuggestuepladser i Svendborg by og 14 vuggestuepladser i Thurø Skoles distrikt, som angivet i anlægstemaerne ”Udbygning af vuggestuepladser, børnehavepladser og resursepladser i Svendborg by” og ”Udbygning af vuggestuepladser, og børnehavepladser på Thurø”, som er oversendt og indgår i budgetforhandlingerne for 2022.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
For at kunne håndtere de ekstra pladser, ved ændring af kvalitetsniveauet fra A- til B-niveau i Fyrtårnet Rantzausminde Børnehave og Vuggeri og Østerdalen Thurø Børnehuse, vil det være nødvendigt at tilpasse bygningernes og omgivelsernes eksisterende rammer.
For Fyrtårnet Rantzausminde Børnehave og Vuggeri og Østerdalen Thurø Børnehuse forventes udgiften at ligge på 0,744 mio. kr. og omfatter tilpasning af personalefaciliteter, garderober, inventar, puslepladser, overdækning og ventilation.
Udgiften forbundet med de ekstra pladser på Hjortøhus, skal findes indenfor den eksisterende anlægsramme for projektet.
Etableringen af et modulhus på et børnehus i Svendborg by, er estimeret til 6,389 mio. kr. med en årlig drift på 0,131 mio. kr. Der er i den årlige drift taget højde for forældrebetaling og det afledte tilskud til private tilbudstyper.
Samlet søges der om en rådighedsramme på 7,133 mio. kr. og en årlig driftsramme på 0,131 mio. kr.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Dagtilbudsloven § 23.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 08-09-2021
Fremsendes til budgetforhandlingerne og godkendt antallet af pladser i Hjortøhus.
Beslutningstema
Udvalgene skal beslutte, hvilken målgruppe i Svendborg kommune, der skal indgå i Kulturregion Fyns pilotprojekt Fynsk Kultur på Recept - et sundhedsfremmende kulturforløb målrettet borgere med angst, stress, depression eller ensomhed.
Indstilling
Direktionen indstiller til udvalgenes godkendelse,
- at projektet afvikles for målgruppen unge i alderen 15-30 år med start i 2023
- at der efterfølgende udarbejdes forslag til implementering og opgaveplacering.
Sagsfremstilling
Kultur- og Fritidsudvalget fik på mødet den 10. juni 2021 samt på fællesmødet med Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Børne- og Ungeudvalget samt Social- og Sundhedsudvalget 28. juni 2021 en orientering om projektet.
Den 25. september 2020 besluttede Kulturregion Fyns politiske styregruppe, at de ni medlemskommuner skal udvikle Kultur på Recept-lignende forløb under den fynske kulturaftale for perioden 2021-24. Forløbene skal udvikles under indsatsområdet Kultur & Sundhed, som har til formål at forbedre den mentale og sociale trivsel blandt unge og voksne. Dette skal ske gennem sundhedsfremmende kulturforløb med inspiration fra den nationalt afprøvede Kultur på Recept-model, der er henvendt til borgere, der døjer med f.eks. stress, angst eller depression. Kulturaktiviteterne vil bestå af en kombination af udøvende kulturaktiviteter (f.eks. billedkunst, sang og læsning) og oplevede kulturaktiviteter (f.eks. besøg på museer, biblioteker og kulturhuse) og vil skabe et frirum for de deltagende, hvor de får plads til fordybelse og fælles (positive) oplevelser.
For at kommunen kan få mulighed for at gå i dybden med at udvikle og afprøve sundhedsfremmende forløb til borgere med en særlig udfordring eller lidelse som f.eks. stress, angst, depression og/eller ensomhed, skal der kun udpeges én målgruppe inden for tre mulige alderskategorier til kommunens indsatser.
Udvalget skal derfor udvælge en målgruppe blandt de følgende:
- Voksne i alderen 31-65 år
- Voksne i alderen over 65 år
- Unge i alderen 15-30 år
Såfremt de voksne vælges som målgruppe, bliver det primært i 2022, at det skal forløbe, hvorimod hvis man vælger de unge som målgruppe, bliver det i 2023, at det skal forløbe.
Det er et fælles fynsk initiativ, som er finansieret af den fynske kulturaftale for perioden 2021-2024. Det betyder, at hver kommune, i perioden fra 2021–2024, får finansieret sundhedsfremmende kulturforløb til mellem 40-60 borgere. Derudover er der afsat midler til, at kommunens projektaktører kan deltage i seminarer, kurser og workshops, hvor de klædes på til at udvikle sundhedsfremmende kulturforløb, ligesom de indgår i regionale videns- og evalueringsmøder med henblik på at få udviklet varige modeller for, hvordan man kan arbejde med sundhedsfremmende kulturforløb i kommunen.
Administrationens bemærkninger
I foråret 2021 ønskede Kulturregion Fyn en forhåndstilkendegivelse fra kommunerne om, hvilken målgruppe, der var mest relevant for den enkelte kommune at arbejde med. På den baggrund var der på administrativt niveau en dialog mellem Kultur og Fritid og Sundhed og Forebyggelse om, hvilken målgruppe, der med fordel kunne laves forløb for i Svendborg ud fra nogle overordnede betragtninger om, hvilke formål, der administrativt blev vægtet for projektet:
- Sammenhængskraft for børn og unge som har brug for en ekstra indsats ift. Mental sundhed
- Med ”Kultur på recept” er håbet, at der etableres nye tilbud som supplerer kommunens eksisterende tilbud
- Får kendskab til nye metoder for sundhedsfremme via kultur
- Sammenhængskraft på tværs af kultur- og fritidsområdet, sundhedsområdet, beskæftigelsesområdet og Børn og Unge samt relevante foreninger og institutioner
- Ønske om at blive stærkere på koblingen mellem sundhedsfremme og kultur. Vi har i Svendborg aktuel erfaring med brug af naturen med samme sigte.
- Øge de unges trivsel og mestringsstrategier
- At ensomme unge bliver en del af et fællesskab
- At understøtte at flere udfordrede unge gennemfører et studie
- At øge unges arbejdsmarkedsparathed
På denne baggrund blev der på det tidspunkt fra administrativt niveau peget på gruppen Unge i alderen 15-30 år som den målgruppe, Svendborg ville arbejde med.
Projektets organisering
Den centrale styring af projektet placeres hos den administrative styregruppe i Kulturregion Fyn, hvor også der ansættes en overordnet tovholder for projektet.
Den lokale organisering af projektet skal opbygges med en lokal styregruppe og lokal tovholder som ankre i projektet. Organiseringen vil ske i et samarbejde mellem de involverede områder jfr. ovenfor.
Der henvises til vedlagte overordnede beskrivelse af projektorganiseringen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Den Fynske Kulturaftale dækker udgifter til løn til lokal tovholder samt udgifterne til de lokale forløb med samlet 475.000 kr. Der regnes med mellem 4 til 6 forløb for mellem 40 til 60 borgere.
Forløbsmidlerne dækker udgifter til materialer og løn til undervisere/kulturformidlere. Lønmidlerne dækker både timer til udvikling, forberedelse og afvikling af forløb + deltagelse i regionale vidensdelings- og evalueringsmøder.
Kommunerne skal selv prioritere ressourcer/udgifter til en lokal styregruppe + tværgående opgaver som kommunikation, lokale rekrutterings-initiativer.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget, Børne- og Ungeudvalget, Social- og Sundhedsudvalget samt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 19-08-2021
Udvalget tilslutter sig, at administrationen uddyber kriterierne for valg af målgruppe.
Susanne Gustenhoff (Ø) var fraværende. Som suppleant deltog Stina Sølvberg Thomsen (Ø)
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 16-08-2021
Udvalget anmoder administrationen om at uddybe kriterierne for valg af målgruppe, idet udvalget finder, at aldersgruppen 31-65 år i højere grad vil kunne profitere af tilbuddet.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 17-08-2021
Udvalget tilslutter sig, at administrationen uddyber kriterierne for valg af målgruppe.
Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 18-08-2021
Udvalget tilslutter sig, at administrationen uddyber kriterierne for valg af målgruppe.
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 06-09-2021
Udvalget tilslutter sig, at projektet afvikles for målgruppen unge i alderen fra 15 til 30 år.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 07-09-2021
Direktionens indstilling blev godkendt, idet udvalget anmoder om, at indsatserne kommer i gang så hurtigt som muligt.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 08-09-2021
Godkendt.
Beslutningstema
Status og oversigt over centrale politiske beslutninger i Børne- og Ungeudvalget i valgperioden 2018-2021.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Direktionen har besluttet, at der i fagudvalgene fremlægges en oversigt og kortfattet beskrivelse af hvilke centrale emner og beslutninger, udvalget har truffet beslutning om i den indeværende valgperiode.
Udvalgets arbejde har i perioden været præget af en række større, retningsgivende beslutninger, der berører dagtilbudsområdet, skoler og uddannelsesområdet samt børn, unge og familieområdet.
Et uddrag af beslutningerne er oplistet i det vedlagte bilag.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Den kommunale styrelseslov
Sagen afgøres i
Børne- og Ungeudvalget
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 08-09-2021
Taget til efterretning, idet dokumentet revideres og udsendes til udvalget.
Beslutningstema
Godkendelse af møder for 2022 i det kommende Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalg.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At mødekalenderen godkendes
Sagsfremstilling
Der er udarbejdet et forslag til mødekalender for de politiske udvalg i 2022.
Forslaget behandles i Byrådet den 31. august 2021.
Mødedatoerne for det kommende Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalg bliver ud fra forslaget således:
Onsdag d. 12. januar 2022 kl. 15.30
Onsdag d. 2. februar 2022 kl. 15.30
Onsdag d. 9. marts 2022 kl. 15.30
Onsdag d. 6. april 2022 kl. 15.30
Onsdag d. 4. maj 2022 kl. 15.30
Onsdag d. 15. juni 2022 kl. 15.30
Onsdag d. 17. august 2022 kl. 15.30
Onsdag d. 7. september 2022 kl. 15.30
Onsdag d. 5. oktober 2022 kl. 15.30
Onsdag d. 9. november 2022 kl. 15.30
Onsdag d. 7. december 2022 kl. 15.30
Mødedatoer er koordineret med øvrige fagudvalg, økonomiudvalg og byråd, se bilag.
Det nyvalgte udvalg har mulighed for at justere mødeplanen når det træder sammen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Den Kommunale Styrelseslov
Sagen afgøres i
Børne- og Ungeudvalget
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 08-09-2021
Godkendt.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Privatejede dagtilbud har henvendt sig til alle landets kommuner vedr. aftalen om minimumsnormeringer. Henvendelsen drøftes med henblik på et svar.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At henvendelsen fra privatinstitutionerne drøftes.
Sagsfremstilling
Svendborg Kommune har fået en henvendelse på vegne af atten private dagtilbud, som repræsenterer Steiner-, Land-, Natur- og Internationale institutioner. Der er ingen af de atten private dagtilbud, som er placeret i Svendborg Kommune: 12 af dagtilbuddene er fra Sjælland, 1 er fra Bornholm, 3 er fra Jylland og 2 er fra Fyn (Odense og Faaborg).
I henvendelsen skriver de, at de ønsker, at kommunerne tager stilling til, hvad man vil gøre, hvis de privatejede dagtilbud lukker som følge af aftalen om minimumsnormeringer.
De giver udtryk for et ønske om opbakning til lokale privatejede dagtilbud, så familier kan vælge det tilbud, som passer dem bedst.
Aftale om minimumsnormeringer
Regeringen har den 5. december 2020 indgået aftale med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet om lovbundne minimumsnormeringer på kommuneniveau fra 2024 og et løft af normeringer i årene frem til da.
Aftalepartierne er enige om at vurdere muligheden for eventuelt lovbundne minimumsnormeringer på institutionsniveau. Aftalepartierne vil drøfte dette i 2023, hvor den nødvendige data forventes at være tilgængelig.
Med aftalen er der et ønske om, at de afsatte midler går til at forbedre vilkårene for børnene. Derfor er der fokus på, at private dagtilbud ikke længere skal kunne trække overskud ud af driften.
For eksisterende private dagtilbud er aftalepartierne enige om, at der skal være en overgangsordning, som sikrer, at der ikke trækkes overskud ud. Eksisterende private dagtilbud kan vælge at omlægge deres organisationsform til selvejende dagtilbud. For de private dagtilbud, som ikke ønsker at ændre organisationsform, vil der blive fastsat anden lovgivning, som skal sikre, at der ikke trækkes overskud ud.
Det er således ikke afklaret endnu, hvordan udmøntning af aftalen konkret kommer til at se ud, og hvordan en overgangsordning for private dagtilbud vil se ud.
Private dagtilbud i Svendborg Kommune
I Svendborg Kommune er fire ud af otte private dagtilbud organiseret som selvejende dagtilbud. Iflg. vedtægterne for de enkelte private dagtilbud er ét privat dagtilbud organiseret som forening, hvor der ikke må trækkes overskud ud, og tre private dagtilbud er organiseret som private.
Aftalen om minimumsnormeringer vil således have betydning for organisationsformen for fire af de private dagtilbud i Svendborg Kommune.
Ved budgetforliget for 2021 er der tilført 13,971 mio. kroner ekstra til dagtilbudsområdet til bedre normering. Beløbet udgør centrale puljemidler og budgetforliget for 2021.
Det betyder, at dagtilbud i Svendborg Kommune allerede fra 2021 har normeringer, som aftalepartierne ellers havde forudsat fra 2024.
Fra januar 2021 har Svendborg Kommune ladet puljemidlerne til minimumsnormeringer samt midler fra budgetforliget indgå i fastsættelsen af tilskuddet til de private dagtilbud, hvilket har betydet et øget tilskud.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Aftale mellem regeringen og Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet om minimumsnormeringer af 5. december 2021.
Sagen afgøres i
Børne- og Ungeudvalget.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 08-09-2021
Drøftet og udvalget foreslår, at henvendelsen drøftes med de private dagtilbud på dialogmødet den 27. oktober 2021, hvorefter der sendes et svar.
Sagsfremstilling
Udvalgsformanden:
Udvalgsmedlemmerne:
Direktøren:
- Re-etablering af børnehavepladser på Skårup Skovmølle
- Kommende større sager
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 08-09-2021
Taget til efterretning.