Børne- og Ungeudvalget
Referat • 3. februar 2021 kl. 15.30
Indhold
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 03-02-2021
Godkendt.
Beslutningstema
Forslag om kompensation for forældrebetaling for SFO i nedlukningsperioden fra 4. januar 2021 og frem til en genåbning.
Indstilling
Formanden for Børne- og Ungeudvalget indstiller til,
- At forældre, med børn i SFO, kan søge om kompensation for forældrebetaling i nedlukningsperioden fra 4. januar 2021 og frem til en genåbning, såfremt børnene ikke har benyttet SFO-tilbuddet i den pågældende periode. Kompensationsmuligheden er med tilbagevirkende kraft.
- At finansiering på 1,2 mio.kr. sker via merindtægt fra staten vedr. minimumsnormeringer.
Sagsfremstilling
Formanden for Børne- og Ungeudvalget har ønsket forslag om kompensation for forældrebetaling for SFO i nuværende nedlukningsperiode optaget på dagsordenen.
Grundet Covid19 har skolerne været nedlukket siden 4. januar 2021, og foreløbigt frem til 7. februar 2021. Nedlukningen omhandler alle klassetrin fra 0.-10. klasse.
I denne periode fjernundervises størstedelen af eleverne, dog undtaget elever i specialtilbud, sårbare elever, samt elever i nødpasning.
Alle børn, hvis forældre har brug for det, for at kunne passe arbejdet, kan benytte sig af nødpasning inkl. SFO.
Der er dagligt ca. 10% af børnene i skole, og børnene kan tilmeldes efter behov fra dag til dag, og det er derfor ikke de samme børn, der er i skole hver dag.
Det anslås, at op mod 25 % af børnene benytter sig af SFO på skiftende dage.
På den baggrund må det antages at ca. 75% af forældrene vil søge kompensation, hvis dette bliver en mulighed.
I SFO er der fremmøderegistrering, så det er muligt, at fastlægge hvilke børn, der i perioden har brugt SFO.
Kompensation gives kun til de børn, der ikke har brugt SFO i perioden.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Medio januar 2021 er der følgende indmeldelsestal for SFO:
Heldagsmodul: 1301 børn
Morgenmodul: 13 børn
Klippekort 10 timer: 38 børn
Klippekort 20 timer: 10 børn.
Forældrebetalingen pr. måned for SFO er 1773 kr. for heldagsmodul, 766 kr. for morgenmodul, 450 kr. for 10 timers klippekort og 900 kr. for 20 timers klippekort.
For perioden 4. januar – 7. februar 2021 vil kompensation for forældrebetaling i SFO udgøre 1,2 mio. kr., såfremt 75% af forældrene søger det.
Der gives ikke kompensation fra staten.
Finansiering foreslås at ske via ekstra midler fra staten til minimumsnormeringer i dagtilbud, jf. anden sag på dagsordenen.
Såfremt nedlukningsperioden forlænges udover 7. februar 2021, eller en større andel end 75% søger kompensation, foreslås det at finansiering af en eventuelt øget udgift indgår i kommunens samlede regnskab 2021.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 03-02-2021
Stemte for indstillingen: Mette Kristensen (V) og Henrik Nielsen (C)
Stemte i mod indstillingen: Karl Magnus Bidstrup (A), Maria Haladyn (A), Torben Frost (A), Steen Tinning (B) og Dorthe Ullemose (O)
Forslaget blev ikke godkendt.
Beslutningstema
Forslag fra udvalgsformanden om kompensation for betaling af frokostordning for børn, der ikke har været i dagtilbud i forbindelse med regeringens opfordring til at holde sine børn hjemme, hvis man har mulighed for det.
Indstilling
Formanden for Børne- og Ungeudvalget indstiller,
- At forældre kompenseres for betaling af frokostordning, hvis deres børn ikke benytter dagtilbud i den periode, hvor regeringens opfordring til at holde sine børn hjemme fra dagtilbud, hvis man har mulighed for det, er i kraft.
- At udgiften afholdes indenfor det samlede dagtilbudsområde.
Sagsfremstilling
Udvalgsformanden ønsker følgende optaget på dagsorden:
Dagtilbud har fortsat åbent for alle børn i perioden med de nuværende covid-19 restriktioner.
I forbindelse med regeringens forlængelse af covid-19 restriktionerne opfordrede børne- og undervisningsministeren dog d. 30 december 2020 forældre til at holde deres børn hjemme fra dagtilbud, hvis de har mulighed for det. Ifølge ministeriet kan det fx omfatte forældre, som er hjemsendt og som ikke har mulighed for at varetage arbejdet hjemmefra. Der kan være tale om forældre i mange forskellige situationer; fx kunne der være tale om grupper af frisører, tjenere, kokke og ansatte i butikker, der er lukkede.
Samtidig har Børne- og Undervisningsministeriet præciseret, at dagtilbud har en særlig forpligtelse til at understøtte at børn i udsatte positioner, herunder børn i en sprogstimulerende indsats, fortsat kommer i dagtilbud.
I Svendborg Kommune er der p.t. et dagligt fremmøde i dagtilbud på ca. 70 pct. af børnene sammenlignet med ca. 90 pct. i perioden før restriktionerne.
Otte børnehuse har aktuelt en frokostordning. Forældrene betaler en særskilt takst for frokostordningen på 615 kr. om måneden i elleve måneder om året. Taksten er omfattet af friplads og søskenderabat. Udgifterne til frokostordning er fuldt ud finansieret af forældrebetalingen.
Forslaget indebærer, at forældre, der har fulgt opfordringen og ikke har benyttet dagtilbuddet fra d. 4. januar og indtil regeringens opfordring ikke længere er kraft, vil få kompensation for taksten for frokostordning i denne periode. Kompensationen gives kun for de børn, der ikke har brugt dagtilbuddet i hele perioden. Børne- og Undervisningsministeriets opfordring gælder foreløbigt frem til 7. februar. Det er på nuværende tidspunkt uvist, om opfordringen forlænges.
Der er ikke p.t. et konkret overblik over, hvor mange børn i de otte børnehuse med frokostordning, der ikke har benyttet dagtilbuddet siden 4. januar. Skønsmæssigt forventes det at være 10-20% af børnene i de omfattede børnehuse. 10 pct. af børnene vil svare til en mindreindtægt på ca. 25.000 kr. pr. måned og 20 pct. til ca. 50.000 kr. pr. måned. Forventet søskenderabat og fripladser er indregnet heri.
Der er ikke statslig refusion af Svendborg Kommunes udgift.
En kompensation vil efterfølgende blive modregnet i forældrebetalingen, når perioden hvor anbefalingen er i kraft, er slut.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Merudgiften ved den manglende forældrebetaling for frokostordning afholdes inden for det samlede dagtilbudsområde.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Dagtilbudsloven
Sagen afgøres i
Børne- og Ungeudvalget
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 03-02-2021
Udvalget godkendte forslaget.
Steen Tinning (B) var imod.
Beslutningstema
Der skal træffes beslutning om, hvordan puljemidler til flere pædagogiske medarbejdere i dagtilbud skal udmøntes i 2021.
Indstilling
Direktionen indstiller til Børne- og Ungeudvalgets godkendelse,
- At puljemidler til flere pædagogiske medarbejdere i dagtilbud i 2021 indarbejdes i budgetmodel for kommunale og selvejende dagtilbud
Direktionen indstiller til Børne- og Ungeudvalget med endelig godkendelse i Byrådet,
- At forældrebetaling til vuggestue- og børnehavepladser stiger pr. 1. juni 2021 som følge af udmøntning af puljemidler til flere pædagogiske medarbejdere i dagtilbud
- At det fastholdes, jævnfør budgetforliget for 2021, at kommunale og selvejende dagtilbud tilføres 13,971 mio. kr.
- At kassen tilføres 1,203 mio. kr.
Sagsfremstilling
Puljemidler til flere pædagogiske medarbejdere i dagtilbud 2021
På Børne- og Ungeudvalgets møde den 13. januar 2021 blev udvalget orienteret om, at der den 5. december 2020 blev indgået politisk aftale om lovbundne minimumsnormeringer på dagtilbuds-området fra 2024 med styrkede normeringer i indfasningsårene 2021 - 2023. Ligesom i 2020 fordeles midlerne i indfasningsårene som puljemidler mellem kommunerne efter kommunernes forventede børnetal. Fra 2024 fordeles midlerne over bloktilskuddet.
Børne- og Undervisningsministeriet har udsendt information om udmøntning af puljemidler i 2021. Det forventes at Svendborg Kommune modtager 6,824 mio. kr. i 2021.
Det fremgår af den politiske aftale fra den 5. december 2020, at puljemidlerne skal komme alle børn til gode. I 2020 blev puljemidlerne indarbejdet i budgetmodel for kommunale og selvejende dagtilbud. Forvaltningen foreslår, at puljemidlerne i 2021 tillige indarbejdes i budgetmodel for kommunale og selvejende dagtilbud og snarest mulig udmøntes til børnehusene.
Som Børne- og Ungeudvalget blev orienteret om den 13. januar 2021 skal puljemidlerne i 2021, modsat puljemidlerne i 2020, indgå i fastsættelsen af kommunens tilskud til private tilbudstyper og forældrebetalingen. Forældrebetalingen kan reguleres som følge heraf med tre måneders varsling jævnfør bekendtgørelse om opkrævning og regulering af forældrebetalingen. Forvaltningen foreslår, at forældrebetalingen på vuggestue- og børnehavepladser reguleres fra 1. juni 2021 som beskrevet under økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser.
Det forventes at kommunerne modtager endeligt tilsagn om puljemidlerne ultimo februar 2021, hvorefter kommunale og selvejende dagtilbud modtager et nyt budget 2021, hvor puljemidlerne er indarbejdet. Private tilbudstyper modtager et forhøjet tilskud gældende fra 1. januar 2021.
Budgetforlig 2021
I budgetforliget for 2021 var der en overordnet intension om, at der samlet skulle afsættes 13,971 mio. kr. til bedre normeringer i kommunale og selvejende dagtilbud, som udgør Svendborg Kommunes forventede andel af de nationalt afsatte midler til lovbundne minimumsnormeringer. Yderligere var der en forudsætning om, at der fra nationalt hold ville blive tildelt 5,239 mio. kr. i 2021, og at disse puljemidler kun skulle tildeles kommunale og selvejende dagtilbud.
Med den politiske aftale fra den 5. december 2020 tildeles der flere puljemidler i 2021 end forventet ved budgetforliget for 2021. Samtidig skal puljemidlerne indgå i fastsættelsen af kommunens tilskud til private tilbudstyper og forældrebetalingen. Forvaltningen foreslår, at der fortsat bevilliges samlet 13,971 mio. kr. til kommunale og selvejende dagtilbud som forudsat i budgetforliget, og at kassen tilføres 1,203 mio. kr. som følge heraf.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Puljemidler til flere pædagogiske medarbejdere i dagtilbud resulterer i øget forældrebetaling fra 1. juni 2021 og øget tilskud til private tilbudstyper fra 1. januar 2021. De økonomiske konsekvenser af puljemidlerne fremgår af nedenstående skema.
Dagtilbuds samlede ramme justeres således, at kommunale og selvejende dagtilbud som forudsat i budgetforliget for 2021 samlet tilføres 13,971 mio. kr. Kassen kan tilføres 1,203 mio. kr. som følge heraf.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Dagtilbudsloven.
Sagen afgøres i
Børne- og Ungeudvalget og Byrådet.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 03-02-2021
Godkendt og indstilles til Byrådet.
Beslutningstema
Ansøgning fra Eggertshus om dispensation for børn med behov for et lille undervisningsmiljø i skoleåret 2021/22.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At der gives dispensation til Eggertshusskolen for undervisning af børn med behov for et lille undervisningsmiljø i skoleåret 2021/22 begrundet i børnenes udfordringer
- At dispensationen gives på betingelse af:
- Eleverne tilbydes den fulde fagrække
- Timeplanen skal opfylde de fastsatte krav til undervisningstidens samlede varighed
- At undervisningstilbuddet på Eggertshusskolen får mulighed for at indgå samarbejdsmæssigt i det specialpædagogiske område, hvor det giver mening for tilbuddet og kommunen.
Sagsfremstilling
Eggertshus er en fondsejet behandlingsinstitution, der modtager børn/unge i alderen fra 10 til 18/23 år med massive sociale- og adfærdsmæssige problemer.
Der er i øjeblikket indskrevet 6 elever fra opholdsstedet og 1 dagskoleelev.
Svendborg Kommune har indgået undervisningsoverenskomst med Eggertshusskolen, der er en intern skole og er godkendt til at varetage specialundervisning for såvel interne elever som dagskoleelever, der ikke bor på opholdsstedet.
Svendborg Kommune fører tilsyn med, at undervisningen på Eggertshusskolen står mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen.
Eggertshusskolen søger om dispensation for elever med behov for et lille undervisningsmiljø i skoleåret 2021/22 med baggrund i elevsammensætningen.
Eggertshusskolen har gennem de senere år hvert år søgt og fået godkendt dispensation på samme baggrund.
Det er et krav, at en intern skole gennemsnitlig for et helt skoleår skal have minimum 10 elever.
Kommunalbestyrelsen kan dog træffe beslutning om, at anbragte børn/unge med adfærdsmæssige og/eller psykosociale udfordringer kan henvises til at modtage undervisning i et lille undervisningsmiljø.
Henvisningen er betinget af, at:
- Der tilbydes eleven folkeskolens fulde fagrække
- Timeplanen skal opfylde de fastsatte krav til undervisningstidens samlede varighed
Kommunalbestyrelsens beslutning kan højst træffes for et år ad gangen med mulighed for forlængelse.
PPR vurderer, at ansøgningen ligger indenfor bekendtgørelsens rammer.
Administrationen anbefaler, at undervisningstilbuddet indgår samarbejdsmæssigt i det specialpædagogiske område. Det vil således eksempelvis og i et vist omfang være muligt for Eggertshusskolens undervisningstilbud at indgå i faglige sammenhænge og opkvalificeringstiltag i PPR-regi, der gennemføres på kommunalt niveau. Formålet med dette samarbejde er at styrke undervisningsindsatsen på Eggertshusskolen, således at der opstår optimale muligheder for udslusning til undervisning i almenområdet.
Ansøgning fra Eggertshus er vedlagt som bilag.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Dispensationen har ingen økonomiske konsekvenser for Svendborg Kommune.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen.
Lovgrundlag
Bekendtgørelse om specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand efter folkeskoleloven i dagbehandlingstilbud og anbringelsessteder.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 03-02-2021
Godkendt.
Beslutningstema
Orientering om justering af målgruppen på Skovsbovej i forbindelse med udmøntningen af Strategiplanen for Familieområdet.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Svendborg Kommune har i Strategiplanen for Familieområdet tilkendegivet, at Familieområdet vil arbejde med effektive og sammenhængende støtteforanstaltninger for udsatte børn, unge og familier samt for børn og unge med fysiske og/eller psykiske funktionsnedsættelser.
I tilrettelæggelsen af indsatser og i samarbejdet med både private og professionelle vil der være fokus på samskabelse, forebyggelse, inddragelse og størst mulig grad af indsatser i nærmiljøet.
Strategiplanen for Familieområdet 2020-2024 er udarbejdet med afsæt i tidligere udviklingsplan for Familieafdelingen og anbefalinger fra Task Force-rapporten fra 2020.
Strategiplanen for Familieområdet blev godkendt af Børne- og Ungeudvalget den 12. august 2020.
Strategiplanens fokusområde 4 angiver følgende;
”Forstærket fokus på anbringelsesområdet, herunder især fokus på netværksanbringelser,
plejefamilieområdet og egne anbringelsestilbud, samt fokus på anbragte børn og unges skolegang.
For de børn og unge, hvor en anbringelse væk fra deres biologiske forældre er den bedste løsning for at beskytte dem mod overgreb eller mistrivsel, vil Familieafdelingen vælge et anbringelsessted der så vidt muligt kan give barnet eller den unge et nært omsorgsmiljø, en stabil voksenkontakt og sikre kontinuitet i anbringelsen. Forud for en anbringelse vil Familieafdelingen altid vurdere, om en
anbringelse i netværket eller i en plejefamilie er mest hensigtsmæssig under hensyntagen til barnets eller den unges behov.
For børn og unge med særlige behandlingsbehov vil Familieafdelingen sikre at barnet/ den unge
hurtigst muligt sikres den rette støtte, ved inddragelse af tvær-professionel viden om
barnet/ den unge i matchningen med anbringelsesstedets tilbud
For børn og unge, hvor der aktuelt er et anbringelsesgrundlag, men hvor der er en formodning om, at der med intensiv støtte i hjemmet kan være udsigt til at sikre en mere stabil hverdag for barnet og familien, vil Familieafdelingen altid vurderer muligheden for en specialiseret og kortvarig anbringelse med intensiv støtte.
Konceptet vil tage udgangspunkt i et intensivt behandlingsprincip, hvilket betyder at der i udstrakt grad vil blive investeret ressourcer i behandlingen sideløbende med anbringelsen, hvor anbringelsen til gengæld har en kortere varighed. De anbragte børn, der er indenfor målgruppen for en intensiv anbringelse, skal kun være anbragt så længe de har et presserende behandlings- eller udredningsbehov, hvor en indsats i hjemmet ikke kan sikre barnets udvikling, sundhed og omsorg.
Derefter er det forventningen at barnet eller den unge gradvist kan vende hjem f.eks. med støtte i
hjemmet eller delvis aflastning.”
Med udgangspunkt i Strategiplanens fokusområde 4, har området for Familie, Børn og Unge identificeret et behov for at justere målgruppen på Skovsbovej med henblik på at sikre målopfyldelsen af Strategiplanens fokusområde 4.
Skovsbovej er Svendborg Kommunes døgnbehandlings-institution for udsatte børn og unge.
Målgruppen på Skovsbovej er for nuværende børn og unge mellem 12 og 18 år.
Med udgangspunkt i Strategiplanen og de forudgående analyser, er der identificeret et behov for at justere målgruppen på Skovsbovej, så denne tilgodeser målgruppen for kortvarige og intensive anbringelser. Familie, Børn og Unge har på baggrund af anbringelsestendenserne i 2019 og 2020 vurderet, at der er et behov, for at Skovsbovej kan omfatte målgruppen fra 5 år. Det er Familie, Børn og Unges vurdering, at det er særligt vigtigt for denne målgruppe at bevare tilknytningen til nærmiljøet, dagtilbud eller skole, samt relationen og inddragelsen af- og til den biologiske familie, i forbindelse med en specialiseret og kortvarig anbringelse med intensiv støtte, hvor formålet er en hjemgivelse.
En specialiseret og kortvarig anbringelse med intensiv støtte er en indsats, hvor forældrene er gjort opmærksomme på, at anbringelsen er kortvarig. En kortvarig anbringelse har en varighed på ca. 6 mdr. Formålet med en specialiseret og kortvarig anbringelse med intensiv støtte, er at skabe et endnu tættere samarbejde og partnerskab med forældre og barnet om en løsning der kan skabe sikkerhed, udvikling og trivsel for barnet. Forældrene bliver under anbringelsen løbende involveret, inddraget og støttet i løsninger omkring barnet. Målet er, at barnet og forældrene gennem intensiv støtte får det bedste udgangspunkt for at kunne genoprette familiedynamikken og indgå i familieliv sammen.
Forældrene understøttes under anbringelse i at udvikle de kompetencer, der ses nødvendige for at løse de udfordringer der i familien, mens Skovsbovej efter endt anbringelse sikrer rammerne for overgang mellem Skovsbovej og hjemmet.
I forbindelse med udmøntningen af målene i Strategiplanen for Familieområdet og intentionerne i De Politiske Anbringelsesprincipper (2020), justeres målgruppen på Skovsbovej således at børn ned til 5 år kan anbringes på Skovsbovej. Socialtilsynet er ansøgt om godkendelse af justering af målgruppen med ønske om godkendelse pr. 1 februar 2021.
I forlængelse af ovenstående undersøges muligheden for et kommunalt tilbud til unge i den ældre aldersgruppe. Konkret er der igangsat en afsøgende proces omkring etablering af et tilbud om anbringelse på eget værelse med støtte for unge fra 16 år. Målgruppen for denne type af anbringelse vil være unge fra 16 år, med et mindre behandlingsbehov, hvor forældrene ikke besidder de nødvendige kompetencer til at varetage omsorgen for den unge og understøtte den unges udvikling mod et selvstændigt voksenliv. Og hvor det vurderes at en anbringelse på eget værelse med støtte vil give den unge de bedste forudsætninger for et selvstændigt voksenliv, herunder en vedvarende relation til forældrene, hvor de ressourcer forældrene måtte have allokeres i forhold til deres formåen og den unges behov for at bibeholde relationen til forældrene i voksenlivet.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Familieafdelingen betaler årligt en ramme på 8,5 mio. kr. til Skovsbovej. Rammeaftalen dækker 6 almindelige pladser samt 4 kortidspladser. Herudover har Skovsbovej 2 pladser og 1 akutplads som afregnes hvis belagt. Justering af målgruppen giver ikke anledning til at ændre den økonomiske ramme for Skovsbovej.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Lov om Social Service
Lov om Socialtilsyn
Sagen afgøres i
Børne- og Ungeudvalget
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 03-02-2021
Taget til efterretning.
Beslutningstema
Orientering om tilsyn for sociale døgntilbud og STU leverandører under Familie, Børn og Unge.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At udvalget tager orientering om tilsyn for sociale døgntilbud og STU leverandører under Familie, Børn og Unge til efterretning.
Sagsfremstilling
Der foretages årligt driftsorienterede tilsyn med de sociale døgntilbud og med kommunale og private STU leverandører i Svendborg Kommune.
Tilsyn med STU leverandører
Tilsyn med STU leverandører, som Svendborg Kommune har samarbejdsaftale med, sker 1 gang årligt, og foretages af BDO. Tilsyn og opfølgning med STU leverandørerne sker anmeldt og med afsæt i STU loven. Formålet med Svendborg Kommunes tilsyn af STU leverandører er at sikre at alle STU elever i Svendborg Kommune tilbydes en STU der lever op til STU lovens krav og intentioner. For de Svendborg-borgere, som er anbragt uden for Svendborg Kommune og deltager i STU i anden kommune, fører den unges STU-vejleder fra UU Sydfyn et individorienteret tilsyn.
Tilsynsrapporter over de enkelte STU leverandører i Svendborg Kommune indeholder en bedømmelse og vurdering af om STU tilbuddet har den rette kvalitet og arbejder lovmedholdeligt. Bedømmelsen sker ud fra følgende temaer, med en scorer fra 1 til 5, hvor 5 er bedst:
- STU uddannelse og Målgruppe
- Forløbsplan
- Personlige og sociale kompetencer
- Faglige kompetencer og praktik
- Medarbejdernes kompetencer og eksternt samarbejde
- Fysiske rammer
STU leverandør | Gennemsnitsbedømmelse i tilsyn for 2020 |
CSV Sydfyn | 5 |
Toldbodhus Skole | 5 |
Sydfyns Fri Fagskole | 4.8 |
Projekt Hasselund STU | 3.8 |
STU Sydfyn | 4.6 |
Tilsynet udtrykker generelt tilfredshed med Svendborg Kommunes faste STU leverandører, som alle bedømmes til i høj grad at leve op til STU lovens intentioner. For STU leverandør Projekt Hassellund gælder at uddannelsesinstitutionen har gennemgået skift af leder og medarbejder og således er i en udviklingsproces hvilket afspejles i tilsynets bedømmelse. Administrationen er i løbende kontakt med Projekt Hassellund omkring deres udviklingsproces.
Tilsyn med Sociale døgntilbud
Tilsyn med de sociale døgntilbud sker 2 gange årligt og varetages af Socialtilsyn Syd, med udgangspunkt i Lov om socialtilsyn. Der foretages et anmeldt og et uanmeldt tilsyn. Formålet med Lov om socialtilsyn er at bidrage til at sikre, at borgerne ydes en indsats, der er i overensstemmelse med formålet med offentlige og private tilbud efter lov om social service. I Svendborg Kommuner tæller de sociale døgntilbud Bo- og aflastningstilbuddet Tankefuld for fysisk og psykisk handicappede unge, Døgnforanstaltning Skovsbovej for socialt udsatte unge og Bykollegiet under CSV Sydfyn for unge med fysiske og/eller psykiske udfordringer, som bl.a. også går på STU under CSV Sydfyn.
I 2020 har Socialtilsyn Syd ændret tilsynspraksis. I stedet for at afrapporter fra tilsynene med en rapport, er tilsynet overgået til anvendelse af besøgsnotater. Besøgsnotatet indeholder faktuelle oplysninger om, hvordan tilsynsbesøget forløb, herunder tilsynsform, tidspunkt, deltagere og hvad der særligt er fokuseret på og lagt mærke til. Besøgsnotatet er et kort notat, og det anvendes ved både anmeldte og uanmeldte tilsynsbesøg. Besøgsnotaterne lægges op på tilbudsportalen.
Tilsynene indeholder socialtilsynets bedømmelse og vurdering af, om det pågældende tilbud fortsat har den fornødne kvalitet og samlet set fortsat opfylder betingelserne for godkendelse, jf. Lov om socialtilsyn. Socialtilsynet vurderer kvaliteten ud fra en Kvalitetsmodel. Kvalitetsmodellen er struktureret ud fra følgende overordnede kvalitetstemaer:
- Uddannelse og beskæftigelse
- Selvstændighed og relationer
- Målgrupper, metoder og resultater
- Sundhed og trivsel
- Organisation og ledelse
- Kompetencer
- Fysiske rammer
På baggrund af de driftsorienterede tilsyn i 2020 på overstående institutioner har socialtilsynet vurderet, at tilbuddene fortsat har den fornødne kvalitet, jf. lov om socialtilsyn
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
De årlige driftsorienterede tilsyn af døgntilbud følger Lov om socialtilsyn, mens de årlige tilsyn af Kommunale og private STU leverandører følger Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU loven).
Sagen afgøres i
Børne- og Ungeudvalget
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 03-02-2021
Taget til efterretning.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Sundhedsprofil for børn og unge 2021.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at Social og Sundhedsudvalget tager orienteringen til efterretning
- at sagen oversendes til Børne- og Ungeudvalget til orientering.
Sagsfremstilling
Svendborg Kommune har siden 2010 suppleret den landsdækkende sundhedsprofilundersøgelse for voksne, ”Hvordan har du det” med en intern sundhedsprofilundersøgelse, der er målrettet børn og unge på 5., 7. og 9. klassetrin. For at følge udviklingen på området, er undersøgelsen gentaget i foråret 2013 og 2017.
Sundhedsafdelingen planlægger i samarbejde med Skoleafdelingen at gennemføre et nyt rul af undersøgelse i starten af 2021. Data om børn og unges trivsel og sundhed vil blive indsamlet via. den digitale platform ”BørnUngeLiv”, på kommunens folkeskoler, fri-/ og privatskoler, og vil danne grundlag for den nye sundhedsprofilundersøgelse.
Formålet med undersøgelsen er at opnå et øjebliksbillede af sundhedstilstanden blandt børn og unge og sammenholde med tidligere års undersøgelser samt benchmarke mod status i regionen og på landsplan.
Når data i 2021 er indsamlet, vil der blive udarbejdet en rapport og hovedresultater vil blive fremlagt det poliske udvalg som et oplæg til politisk debat. Rapporten kan desuden bruges som et opslagsværk for fagprofessionelle med tilknytning til børne- og ungeområdet og kan f.eks. anvendes til at målrette nye indsatser generelt og lokalt. Den nye profilundersøgelse vil bl.a. understøtte arbejdet omkring unges viden om og forbrug af rusmidler (alkohol, tobak og andre euforiserende stoffer).
I koordinationsgruppen for ”Fælles om unge i Svendborg” er det aftalt at gennemføre Ungeprofilundersøgelsen for 15-30-årige unge i Svendborg Kommune i november 2021-januar 2022. De to undersøgelser supplerer hinanden og har hvert sit formål, hvilket afspejler sig i spørgsmålskategorierne. Sundhedsprofilen giver som nævnt et øjebliksbillede af sundhedstilstanden blandt børn og unge og kan sammenholdes med tidligere års undersøgelser. Ungeprofilundersøgelsen giver aktuelle data om unges trivsel, sundhed, livsopfattelse og livssituation Profilerne supplerer således hinanden, og særligt Ungeprofilundersøgelsen, som også er landsdækkende, bidrager til at styrke den forebyggende indsats i og på tværs af landets kommuner. Undersøgelsen kan også sammenholdes med tidligere undersøgelser.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er ingen økonomiske eller erhvervsmæssige konsekvenser forbundet hermed.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen relevante.
Sagen afgøres i
Social- og Sundhedsudvalget
Børne- og Ungeudvalget
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 12-01-2021
Orienteringen taget til efterretning. Sagen oversendes til Børn- og Ungeudvalget.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 03-02-2021
Taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Udvalgsformanden:
Udvalgsmedlemmerne:
Direktøren:
- Midlertidig forkortelse af frister for udmeldelse af dagtilbud ifm. Covid-19
- Brug af klippekort i SFO
- Arbejdstidsaftale på skoleområdet
- Kommende større sager
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 03-02-2021
Taget til efterretning.