Børne- og Ungeudvalget
Referat • 2. december 2020 kl. 15.30
Indhold
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 02-12-2020
Godkendt
Beslutningstema
Orienteringen om anlægsstatus i Kommunale Ejendomme 2020/2021 tages til efterretning.
Indstilling
Direktionen indstiller til Børne- og Ungeudvalget,
- At orienteringen tages til efterretning
Sagsfremstilling
Center for Ejendomme og Teknisk Service (CETS) har ansvaret for den kommunale bygningsmasse, herunder ny, om- og tilbygning, udvendig vedligeholdelse og energieffektivisering”. CETS har oplevet en enorm tilgang af opgaver i 2020, grundet politiske beslutninger.
Senest har COVID-19-krisen medført en politisk prioritering af en række anlægsprojekter, som ikke var planlagt fra årets begyndelse. Herunder kan nævnes Erhvervshjælpepakken samt COVID-19 anlægsprojekterne – senest på Byrådsmødet den 6. oktober 2020, hvor det blev besluttet at finansiere anlægsprojekterne vedr. Tved Skole og affaldsgårde på kommunens ejendomme, via COVID-19 lånemuligheden.
For at kunne lånefinansiere anlægsprojekterne via COVID-19 lånemulighed skal der som minimum være indgået kontrakter inden udgangen af 2020, hvilket gør det nødvendigt at nedprioritere allerede planlagte opgaver for en periode.
På nuværende tidspunkt er der 23 opgaver, der er klassificeret som ”Projektet er ikke planlagt i tid og/eller placeret hos medarbejder” på tværs af alle fagområder. Heraf vedr. 9 opgaver helt eller delvist Børne- og Ungeområdet, se Bilag 1 Oversigt over anlægsprojekter i CETS Kommunale Ejendomme vedr. Børne- og Ungeområdet.
Bemandingen i CETS er løbende blevet tilpasset for at imødekomme det øgede behov. Det har dog ikke været muligt at følge med udviklingen i bevillinger, og der er derfor uoverensstemmelsen mellem bemanding og antallet af opgaver, hvorfor det har været nødvendigt at udskyde realiseringen af flere anlægsprojekter på tværs af fagområderne. Der vil i begyndelsen af 2021 ske en yderligere opnormering med tre stillinger.
Fra primo december 2020 vil det være muligt at påbegynde de mest presserende opgaver, med prioritet 1, se Bilag 1 Oversigt over anlægsprojekter i CETS Kommunale Ejendomme vedr. Børne- og Ungeområdet.
Planlægning og prioriteringen af de øvrige opgaver der er nedprioriteret, vil foregå umiddelbart efter afklaring af muligheder for opnormering i afdelingen. Dette forventes at kunne foreligge ultimo 1. kvartal 2021. Forventningen er at hovedparten af de kendte vigtigste opgaver vil være planlagt op til sommerferien 2021, under forudsætning af, at der kan rekrutteres medarbejdere med den nødvendige erfaring og kompetencer.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
En forskydning i realiseringen af projekterne vil betyde en større overførsel af anlægsbudget fra 2020 til 2021.
CO2-Konsekvensvurdering
Det vurderes ikke at have indvirkning på CO2-niveauet i kommunen, og har dermed ikke indvirkning på CO2-reduktionsplanen
Sagen afgøres i
Børne- og Ungeudvalget
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 02-12-2020
Taget til efterretning
Beslutningstema
Bidrag til Svendborg Kommunes budgetpublikation
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At Børne – og Ungeudvalgets bidrag til Svendborg Kommunes samlede budgetpublikation for 2021 godkendes.
Sagsfremstilling
Bidrag til Service og Økonomi for 2021 for Børne- og Ungeudvalgets område ligger til godkendelse. Bidraget indeholder beskrivelser af politikområder, mål for 2021, beskrivelser af de økonomiske rammer samt nøgletal.
Den samlede budgetpublikation bliver tilgængelig på kommunens hjemmeside.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Lov om Kommunernes styrelse
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 02-12-2020
Godkendt
Relaterede bilag
Beslutningstema
Orientering om udmøntning af deltidsplads i kommunale, selvejende og private dagtilbud fra 1. januar 2021 som følge af budget 2021.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Som følge af budget 2021 er det fra 1. januar 2021 muligt for alle forældre med børn i kommunale, selvejende og private dagtilbud at få en deltidsplads til deres barn på 30 timer om ugen til en reduceret forældrebetaling.
Tilbuddet er en udvidelse af den mulighed, der blev indført med dagtilbudsreformen fra 2018, hvor forældre på barsels- eller forældreorlov og med børn i kommunale, selvejende og private dagtilbud siden 1. januar 2019 har haft mulighed for at få en deltidsplads til deres barn på 30 timer om ugen til en reduceret forældrebetaling.
Forældre med børn indmeldt på en deltidsplads i kommunale og selvejende dagtilbud bestemmer selv, hvordan de 30 timer fordeles på ugen, ligesom forældre med børn indmeldt på en fuldtidsplads. Forældre med børn indmeldt på en deltidsplads skal aflevere barnets mødeplan til det enkelte dagtilbud med mindst en måneds varsel og for minimum to uger. Der kan ikke spares timer op, hvis barnet ikke anvender alle 30 timer pr. uge.
Hvis forældre ønsker at skifte fra et fuldtidsmodul til et deltidsmodul eller omvendt gælder de gældende opsigelsesvarsler på en måned fra den 1. eller den 16. i måneden. Private dagtilbud fastsætter selv opsigelsesvarsler.
Kommunale, selvejende og private dagtilbud tildeles fuld budget for et barn uanset om barnet er indmeldt på en fuldtids- eller en deltidsplads. Årsagen er for det første, at en dagplejer har en åbningstid på 48 timer om ugen, uanset hvor mange timer børnene er hos dagplejeren. Årsagen er for det andet, at forældre selv bestemmer hvornår barnet kommer, hvorfor det er vanskeligt for børnehusene at planlægge personaleressourcer i forhold hertil. Endelig er flere af opgaverne de samme uanset hvor mange timer barnet er hos dagplejeren eller i børnehuset som eksempel forældresamtaler og trivselsvurderinger.
I 2020, hvor forældre på barsels- eller forældreorlov og med børn i kommunale, selvejende og private dagtilbud har haft mulighed for en deltidsplads til deres barn på 30 timer om ugen, har 20 børn været indmeldt på en deltidsplads. Forvaltningen følger efterspørgslen efter deltidspladser i 2021.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
De økonomiske konsekvenser er indarbejdet i budget 2021 i forhold til øget driftstilskud til private dagtilbud samt forældrebetaling.
Den økonomiske konsekvens er beregnet ud fra, at 7 pct. af børnene indmeldt i kommunale og selvejende dagtilbud indmeldes på en deltidsplads svarende til 179 børn. Dette er erfaringen fra Assens Kommune, som er den eneste kommune på Fyn, hvor forældre kan få en deltidsplads udover den lovpligtige.
Hvis efterspørgslen i 2021 er højere end forudsat, vil dagtilbudsområdet miste forældrebetaling og modsat ved lavere efterspørgsel. Antallet af deltidspladser følges de kommende år, idet stigende efterspørgsel vil medføre stigende udgifter i form af øget driftstilskud til private dagtilbud.
CO2-Konsekvensvurdering
Der er ingen CO2-konsekvenser forbundet med deltidspladser i kommunale, selvejende og private dagtilbud.
Lovgrundlag
Dagtilbudsloven § 23.
Sagen afgøres i
Børne- og Ungeudvalget.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 02-12-2020
Taget til efterretning
Beslutningstema
Godkendelse af udmøntning af klippekortsordning i SFO.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At Børne- og Ungeudvalget godkender udmøntningen af klippekortsordningen i SFO.
Sagsfremstilling
I forbindelse med budget 2021 blev det besluttet at oprette klippekortsordning til SFO som et supplement til de eksisterende moduler, således forældre kan betale en pris, der afhænger af benyttelse af tilbuddet og øger forældrenes valgmuligheder.
Samtidig fastholdes ressourcerne på området, hvilket betyder, at SFO’erne tildeles budget pr. elev uanset modulvalg.
Administration af klippekortsordningen
Skole og Uddannelse har i samarbejde med Pladsanvisningen og Sekretariat og Dagtilbud udarbejdet en model for styring af klippekortsordningen, der er enkel at anvende for forældrene og sikrer mindst mulig administration. Der oprettes et klippekortsmodul på 10 timer om måneden til SFO med start januar 2021. Klippekortsmodulet koster 450 kr. i 11. måneder.
Tilmeldingen til 10 timers modulet sker via digital pladsanvisning på samme måde som de moduler, der findes i forvejen.
Der gives friplads og søskendetilskud som hidtil efter gældende regler.
Opsigelse af klippekortsmodulet og andre moduler sker med gældende udmeldelsesfrist, som er en måned fra d. 1. eller 15. i måneden.
Flytning fra morgenmodul og klippekortsmodul til heldagsmodul kan ske fra dag til dag via digital pladsanvisning.
Flytning fra heldagsmodul til morgen- og klippekortsmodul sker med en måneds varsel fra d. 1. eller 15. i måneden.
Hver måneds klippekort gælder i den pågældende måned.
Det er den enkelte skoles opgave at holde regnskab med timerne for de elever, der er tilmeldt 10 timers modulet. Brugen af klippekortsordningen monitoreres løbende og tæt af Skole og Uddannelse og Pladsanvisningen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er ved budgetforliget for budget 2021 afsat 1,2 mio. kr. til klippekortsordningen, hvoraf 100.000 kr. er afsat til øget administration. Det er forudsat, at skolernes SFO’er tildeles budget svarende til en fuldtidsplads, samt at taksten for en heldagsplads ikke påvirkes af klippekortsordningen. Beregningen er baseret på, at 150 børn benytter klippekortsmodulet i stedet for heldagsmodul. Hermed forventes en samlet mindreindtægt på i alt 1,1 mio. kr. årligt. Samtidig falder den samlede forældrebetalingsandel fra 91,7% til ca. 85%.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Folkeskoleloven
Sagen afgøres i
Børne- og Ungeudvalget
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 02-12-2020
Godkendt 10 timers klippekortsmodul som beskrevet og at der også indføres et klippekortsmodul på 20 timer om måneden, hvor der aftales to dage ugentligt med den enkelte SFO.
Beslutningstema
Orientering om at 10. klassecentret på Nymarkskolen i skoleåret 2021-2022 udbyder en virtuel 10. klasse som en prøvehandling ind i mangfoldige læringsmiljøer.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At Børne-og Ungeudvalget tager orienteringen til efterretning.
Sagsfremstilling
10. klassecentret har under forårets nedlukning erfaret, at den virtuelle undervisning har været gavnlig for en gruppe af deres elever. Det var ikke en ensartet gruppe, der profiterede af og trivedes med den virtuelle undervisning, men elever med meget forskellige faglige, personlige og sociale forudsætninger.
På baggrund af erfaringerne igangsætter 10. klassecentret i skoleåret 2021/2022 en prøvehandling med en 10. virtuel klasse. Den virtuelle klasse skal være et tilbud til unge, som man formoder vil trives bedre med kombinationen af virtuel undervisning og fysisk tilstedeværelse. Unge, der af forskellige årsager ikke trives socialt og/eller fagligt ved hele tiden at være i det fysiske læringsmiljø på skolen.
Den virtuelle 10. klasse skal tilbyde et læringsmiljø, der i højere grad kan tilpasses elevernes behov, der er fleksibelt i forhold til tid for eget arbejde, og som fritager eleverne for præstationskulturen i frikvartererne og i klasseværelset. Formålet er at sikre rammerne, så denne gruppe unge gennemfører 10. klasseforløbet, fraværet mindskes, at de opnår trivsel og kompetencer, samt at de bliver motiveret og klar til videre forløb efter endt 10.klasse.
Målgruppen forventes at være:
- Unge, der er i mistrivsel på grund af en præstationskultur i ungdomslivet (”Ny udsathed”, jævnfør Center for Ungdomsforskning))
- Unge, der er motiveret af at arbejde i det virtuelle rum
- Unge, der er fagligt udfordrede og med behov for øget vejledning og feedback 1:1 i det virtuelle rum
- Unge, der er i mistrivsel eller har psykiske udfordringer
- Unge, der er fagligt stærke elever og ønsker øget mulighed for at fordybe sig
Undervisningen planlægges med to til tre virtuelle dage og to til tre dage med fysisk fremmøde. Ønsket er, at balancen mellem det virtuelle og det fysiske fremmøde skal bibringe eleverne det bedste fra begge undervisningsformer. Eksempelvis skal sociale kompetencer og relationer opbygges og styrkes i klasselokalet og i frikvartererne, visse fag kræver faglokaler, osv. Yderligere har 10. klasse mange aktiviteter hvor tilstedeværelse er nødvendig, såsom ture, lejrskoler, brobygning og praktik.
Den virtuelle 10. klasse undervises i samme fagrække som de øvrige 10. klasser. Timerne i den virtuelle klasse parallellægges med en ”almindelig” 10. klasse, så elever der undervejs i forløbet ikke fungerer i den virtuelle klasse, nemt kan skifte til en fysisk klasse.
Optagelse følger gældende praksis for optagelse til 10. klassecentret.
Den virtuelle 10. klasse følges tæt i hele skoleåret, både med kvantitative data som eksempelvis fravær, faglige test, trivselsdata og kvalitative data som elevsamtaler.
Skolebestyrelsen på Nymarkskolen har godkendt prøvehandlingen.
Administrationen vurderer, at den virtuelle 10. klasse kan afprøves indenfor folkeskolelovens rammer.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Prøvehandlingen forventes ikke at medføre merudgifter.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 02-12-2020
Taget til efterretning
Beslutningstema
Forslag om at tilbyde alle elever på udskolingslinjerne: Sciencelinjen, Verdenlinjen og Sportsklasserne befordring efter gældende regler, og dermed give eleverne lige muligheder for at søge linjerne.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At alle elever bosiddende i Svendborg Kommune tilbydes befordring med offentlig transport efter gældende regler, hvis de bliver optaget på udskolingslinjerne: Sciencelinjen, Verdenslinjen og Sportsklasserne fra og med 1. august 2021.
Sagsfremstilling
Svendborg Kommunes tre udskolingslinjer: Sciencelinjen på Tåsingeskolen, Verdenslinjen på Rantzausminde Skole samt Sportsklasserne på Nymarkskolen kan søges af alle elever i kommunen. Der er søgning til linjerne fra alle kommunens distrikter, og der afholdes hvert år informationsmøder for forældre og elever forud for ansøgningsfristen.
Flere forældre, med bopæl længst væk fra de tre skoler, har på disse møder efterspurgt muligheden for at få bevilget buskort.
Efter de nugældende befordringsprincipper skal elever, der gør brug af frit skolevalg som fx ved at vælge en af udskolingslinjerne, selv betale for befordringen.
Elever, der går på distriktsskolen, har krav på fri befordring, hvis afstanden mellem hjem og skole er mere end 7 km (gældende for 7.-9. klasse).
For at imødekomme efterspørgslen efter buskort og dermed også give eleverne lige vilkår i forhold til at søge linjerne foreslår administrationen, at alle elever i Svendborg Kommune, der bliver optaget på udskolingslinjerne, tilbydes befordring med offentlig transport, hvis de opfylder afstandskriteriet.
Denne mulighed omfatter benyttelse af de eksisterende offentlige ruter.
Det vil således ikke være befordringsudgiften, der afholder elever fra at søge linjerne.
Der er i Folkeskoleloven mulighed for at tilbyde hel eller delvis befordring, såfremt kommunen ønsker at fremme et frit skolevalg eller søgemønster, som ved optagelse på udskolingslinjerne.
Skole og Uddannelse forventer, at ordningen kan medføre en lidt bredere søgning til linjerne, hvis eleverne på dette punkt stilles lige uanset bopæl i kommunen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Et buskort til 3 zoner koster ca. 1.700 kr. årligt. Det skønnes, at ca. 60 elever vil gøre brug af tilbuddet om befordring fra andre skoledistrikter i skoleåret 2020/2021, stigende til ca. 70 elever i skoleåret 2022/2023.
Den forventede udgift i 2021 er på ca. 42.000 kr. stigende til ca. 119.000 kr. fra 2023 og frem. Det foreslås, at de forventede udgifter finansieres inden for Skole og Uddannelses samlede ramme.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Folkeskoleloven
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 02-12-2020
Godkendt
Beslutningstema
Ændrede bilag til Vedtægt for Styrelsen af Svendborg Kommunes folkeskoler til orientering.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At orientering om ændrede bilag til Vedtægt for Styrelsen af Svendborg Kommunes folkeskoler tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Vedtægt for Styrelsen af Svendborg Kommunes folkeskoler blev godkendt på Byrådets møde 26. februar 2019. Vedtægten ligger digitalt, og det er aftalt, at udvalget orienteres, når der sker ændringer i bilag, som følge af fx ændret lovgivning og beslutninger i Børne- og Ungeudvalget. Herudover sker der løbende redaktionelle tilretninger, herunder ændringer som følge af det årlige elevtal pr. 5/9.
Følgende bilag (bilagsnummer nævnt i parentes) er ændrede siden seneste opdatering 5. februar 2020:
- Elevforum (Kap. 3 § 18 stk. 1 og 2): Efter en evaluering af elevforum er form og struktur justeret. Det betyder, at elevforum mødes fremover 4 gange årligt mod tidligere 6 gange. Hvert forår mødes elevforum med Børne- og Ungeudvalget.
- Valgregler ved skolebestyrelsesvalg (Bilag 1 – pkt. 2): Der er foretaget administrativ præcisering af regler for afstemning ved kampvalg.
(Bilag 1 - pkt. 9): Det er præciseret, at når der afholdes valg på den enkelte skole, skal valget gennemføres elektronisk via kommunens elevsystem Tabulex TEA.
- Undervisning i dansk som andetsprog (Bilag 12): Tilrettet ift. Byrådets beslutning 26. maj 2020 om, at der fra og med skoleåret 2020/21 ikke længere er modtagelsesklasser på Nymarkskolen og fra skoleåret 2021/22 heller ikke på Ørkildskolen. Eleverne vil fremadrettet blive indskrevet direkte på distriktsskolen og blive understøttet af et kommunalt DSA-team.
Den tilrettede vedtægt ligger på kommunens hjemmeside.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 02-12-2020
Taget til efterretning
Beslutningstema
Orientering om Ankestatistik på Børne- og Ungeområdet 2019.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At Børne- og Ungeudvalget tager orienteringen til efterretning.
Sagsfremstilling
Ankestyrelsen er øverste administrative klageinstans på Socialområdet.
Hvert år laver Ankestyrelsen opgørelser over, hvor mange klager styrelsen har behandlet for borgere i de enkelte kommuner.
På baggrund af Ankestyrelsens opgørelse offentliggør Social- og Indenrigsministeriet et kommuneopdelt Danmarkskort, der viser omgørelsesprocenten for klagesager efter serviceloven. Danmarkskortet skal behandles politisk i de enkelte kommuner jævnfør retssikkerhedsloven § 79 b.
Der anvendes tre begreber, når Ankestyrelsen udregner omgørelsesprocenter:
- Stadfæstelse: Styrelsen er enig i afgørelsen. Der sker ingen ændringer i afgørelsen.
- Hjemvisning: Hvis der for eksempel mangler væsentlige oplysninger i en sag, og styrelsen ikke selv kan indhente dem, sender styrelsen sagen tilbage til myndigheden. Det hedder at hjemvise en sag og betyder, at myndigheden skal genoptage sagen og afgøre den på ny.
- Ændring/Ophævelse: Styrelsen er helt eller delvist uenig i afgørelsen og ændrer/ophæver den.
Omgørelsesprocenten viser, hvor mange sager, Ankestyrelsen har hjemvist eller ændret/ophævet afgørelsen. Dette ud af alle behandlede sager.
Danmarkskortet er inddelt i tre kort:
- Samlet Socialområdet (Børne- og Voksenområdet)
- Voksenhandicapområdet
- Børnehandicapområdet
Klager over afgørelser truffet af Børne- og Ungeområdet indgår i kortet for det samlede socialområde samt i kortet over børnehandicapområdet.
Det samlede socialområde
I 2019 behandlede Ankestyrelsen 92 ankesager fra Svendborg Kommune på det samlede socialområde, hvoraf 31 blev ændret/hjemvist. Der er således en samlet omgørelsesprocent på 34%.
10 af de 31 sager er klager over afgørelser truffet af Børne- og Ungeområdet, mens de sidste 21 sager er klager over afgørelser på Social- og Ældreområdet.
På Børne- og ungeområdet er der i 2019 truffet mere end 1.500 afgørelser efter serviceloven.
De omgjorte sager er gennemgået og evalueret administrativt med henblik på læring.
Tabellen viser antallet af ændrede/hjemviste sager behandlet på Børne- og Ungeområdet samt hvilken paragraf i serviceloven, sagerne er afgjort efter.
Paragraf | Antal sager |
Børn – samvær § 71 | 2 |
Børn – efterværn §§ 68 og 76 | 1 |
Børn – foranstaltninger §§ 52 stk. 3 nr. 1-9, 55, 69 stk. 1 | 1 |
Børn – andre bestemmelser | 3 |
Pasningstilbud, hjemmetræning m.m. §§ 32, 32a, 36, 39-40 | 0 |
Merudgiftsydelse § 41 | 2 |
Tabt arbejdsfortjeneste §§ 42- 43 | 1 |
Personlig hjælp og ledsagelse §§ 44 - 45 | 0 |
I alt | 10 |
Børnehandicapområdet
Ankestyrelsen har udtaget fire bestemmelser på børnehandicapområdet til særlig analyse i forbindelse med udarbejdelse af Danmarkskortet. Børnehandicapområdet er defineret som §§ 32, 32a, 36, 39-40 (pasningstilbud, hjemmetræning m.m.), § 41 (merudgiftsydelse), §§ 42-43 (tabt arbejdsfortjeneste og §§ 44-45 (personlig hjælpe og ledsagelse) i serviceloven.
I 2019 behandlede Ankestyrelsen 8 sager indenfor de fire paragrafområder, hvoraf 3 sager blev hjemvist/ændret/ophævet.
Tabellen viser antallet af ændrede/hjemviste sager på de fire paragraffer, der indgår i Danmarkskortets børnehandicapområde. Alle sager er gennemgået af ledelsen med henblik på læring.
Paragraf | Antal sager |
Pasningstilbud, hjemmetræning m.m. §§ 32, 32a, 36, 39-40 | 0 |
Merudgiftsydelse § 41 | 2 |
Tabt arbejdsfortjeneste §§ 42- 43 | 1 |
Personlig hjælp og ledsagelse §§ 44 - 45 | 0 |
I alt | 3 |
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Retssikkerhedslovens § 79 b.
Sagen afgøres i
Børne- og Ungeudvalget
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 02-12-2020
Taget til efterretning
Beslutningstema
B: Beslutning
Godkendelse af rammer for etablering af Svendborg Ungepanel.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At udvalget godkender oplæg til rammer for etablering af Svendborg Ungepanel.
Sagsfremstilling
Med Svendborg Kommunes budgetforlig for 2021 blev der afsat 450.000 kr. til en styrkelse af ungeinvolveringen omkring demokrati, politik og aktivt medborgerskab. Med midlerne skabes der mulighed for, at der i Svendborg Kommune kan skabes én sammenhængende ungeinvolveringsstrategi med aktiviteter startende fra grundskolen over fritidslivet til det generelle ungeliv under og efter en ungdomsuddannelse. Aktiviteterne faciliteres af og forankres i Svendborg Ungdomsskole og vil bestå af:
- Fælles elevforumsmøder for grundskoleelever på tværs af kommunens folkeskoler
(4.-9. klasse). - Demokratipakke for mellemtrins- og udskolingselever og unge op til 25 år, som bl.a. vil bestå af deltagelse i FN topmøde, besøg i folketinget, besøg i Parlamentet i Bruxelles, Folkemødet på Bornholm.
- ”I Politisk Mesterlære”.
- Ungepanel.
Aktiviteterne vil blive udmøntet i løbet af 2021. Frem mod implementering vil der blive udarbejdet nærmere indholdsbeskrivelser af tiltagene.
Samtidig fremlægges der til udvalgets drøftelse et konkret oplæg til rammerne omkring et ungepanel. Med afsæt i fællesmøde med tidligere deltagere fra ”I politisk mesterlære”, fremlægges udkast til ramme og retning for en kontinuerlig involvering af en fast gruppe af unge fra Svendborg Kommune i et ungepanel. Rammen er udarbejdet med afsæt i tre bærende principper:
- De unge skal have mulighed for at kunne gøre deres stemme gældende på tværs af hele Svendborg Kommune.
- Rammen om de unges involvering skal være forpligtende, men ikke bindende i mere end et år.
- Rammen om de unges involvering skal understøttes af en tovholder.
Navn - Ungepanel
Det har været ønsket fra de unge, at der findes et andet navn end ”ungeråd” til gruppen af de involverede unge. De unge kan i højere grad identificere sig med navnet ”Ungepanel”.
Ordet panel leder således i højere grad tankerne hen på et tiltag, hvor de unge høres og får lov til at have en reel indflydelse samtidig med, at de ikke bindes i et traditionelt ”rådsarbejde” for længere tid af gangen.
Nedsættelse og sammensætning
Svendborg Ungepanel er hele Svendborg Kommunes ungepanel, og et led i en væsentlig satsning på en reel involvering af de unges forskellige stemmer i udviklingen af det gode ungeliv i Svendborg Kommune. Dette skal også afspejles i rammerne omkring nedsættelse og sammensætning af ungepanelet. Det er derfor forslaget, at Ungepanelet nedsættes for et år ad gang for op til 10 og ikke færre end 8 unge. Ungepanelet nedsættes af Kultur- og Fritidsudvalget efter administrativ indstilling fra en indstillings-komité bestående af:
- 1 fagperson fra Svendborg Ungdomsskole
- 1 person fra Kultur og Fritid
- 1 person fra Familie, Børn og Unge
- Brobygger på det frivillige sociale område.
- 2 unge fra Svendborg Kommune
Indstillingskomiteen skal sikre, at de indstillede kandidater repræsenterer en diversitet i sammensætningen af ungepanelet, som både går på den unges alder, den unges uddannelsesinstitution, hvor den unge er bosiddende i Svendborg samt den unges livserfaringer.
Svendborg Ungepanel skal ikke være for de få, men skal efterstræbe at kunne rumme alle unge – også unge med særlige livserfaringer og særlige forudsætninger. Indstillingskomiteen sikrer, sammen med det til enhver tid siddende ungepanel, at der forud for indstillinger af nye medlemmer til ungepanelet sker en passende informationskampagne til relevante ungemiljøer, om muligheden for at blive en del af Svendborg Ungepanel. Indstillingskomiteen kan kun foretage indstillinger af unge på baggrund af skriftlige ansøgninger, hvor de unge i korte træk beskriver:
- Den unges baggrund (aktuel uddannelse, job eller ledighed)
- Den unges motivation for at blive en del af Svendborg Ungepanel.
- Den unges eventuelle erfaringer med lokalpolitisk arbejde eller andre ungeinvolveringstiltag (f.eks. ”I politisk mesterlære”, fælles elev-forum, deltager på Ungdomsskolens demokratipakke osv.)
- Hvad den unges eventuelle særlige interesser/fokusområder i arbejdet i Ungepanelet vil være (f.eks. Uddannelse, klima, byudvikling mv.)
Som en del af indstillingsprocessen inviteres ansøgerne til en samtale, hvilket der var gode erfaringer med i pilotprojekt vedr. ”I politisk mesterlære”. Man kan som ung maksimalt modtage genvalg til Svendborg Ungepanel tre gange, også selvom gangene er uafhængig af hinanden.
Arbejdsgang
Ungepanelet nedsættes som et centralt placeret organ i Svendborg Kommunes organisation. Det betyder dels, at Ungepanelet bliver høringsberettiget part på Svendborg Kommunes politikker, strategier og planer, samt alt øvrigt materiale Svendborg Kommune sender i høring. Ungepanelet gennemgår og udvælger selv, i samarbejde med Ungepanelets tovholder, hvilke materialer og i hvilket omfang de ønsker at afgive høringssvar. Dels betyder det, at Ungepanelet af egen drift ville kunne kommentere en sag i det politiske dagsordenssystem, og at Ungepanelets kommentarer herefter vil slå igennem på det pågældende dagsordenspunkt, som et afsnit under overskriften ”Ungepanelet udtaler”.
Ungepanelet kan på eget initiativ iværksætte arbejdet med udvalgte fokusområder og aktiviteter, som samlet set styrker Svendborg Kommune som en god ungekommune at leve og uddanne sig i. Der afsættes til dette formål et årligt aktivitetsbudget på 15.000 kr.
Ungepanelet afholder 1 årligt dialogmøde med det samlede Byråd.
Svendborg Ungepanel mødes minimum én gang månedligt. Ungepanelet udarbejder, på første møde efter udpegning, egen forretningsorden over arbejdet i ungepanelet.
Understøttelse fra administrationen
Svendborg Ungepanel etableres med en ambition om at blive en integreret og anvendt del af Svendborg Kommunes organisation, hvilket ungepanelets arbejdsgang også vidner om. Ansvaret for indfrielse af dette skal ikke alene lægges på de unges skuldre. Derfor nedsættes Svendborg Ungepanel med en fast tovholder. Tovholderen udgøres af en person fra Svendborg Ungdomsskole, som får til opgave at:
- Være sekretær og praktisk tovholder for ungepanelets møder.
- Understøtte og aktivt hjælpe ungepanelet med at afgive høringssvar, samt at tage de sager op, som ungepanelet ønsker at drøfte og kommentere.
- Understøtte og kvalificere ungepanelets aktiviteter og ideer, herunder udmøntningen af ungepanelets årlige aktivitetsbudget på 15.000 kr.
- Understøtte ungepanelet efter behov ved f.eks. dialogmøder med Svendborg Kommunes byråd og koordinationsgruppen ”Fælles om unge i Svendborg Kommune”.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er med budgetforliget for 2021 afsat 450.000 kr. til styrkelse af ungeinvolveringen i Svendborg Kommune, herunder bl.a. med henblik på etablering af et ungepanel.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 03-12-2020
Indstillingen godkendtes.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 02-12-2020
Godkendt
Mette Kristensen (V) deltog ikke i behandlingen af dette punkt
Beslutningstema
Evaluering af udvalgets arbejde i 2020.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At udvalget drøfter sagen.
Sagsfremstilling
I forlængelse af Byrådets seminar i juni 2018 besluttede alle fagudvalg på møderne i juni 2018, at der årligt skulle ske en evaluering af udvalgenes arbejde i de respektive fagudvalg.
Udvalget besluttede følgende spørgsmål i evalueringen:
- Hvordan opleves den politiske arbejdsplads i udvalget?
- Hvordan opleves samarbejdet med kollegerne i udvalget?
- Hvad er forventningerne til administrationen?
- Hvordan fungerer samspillet med administrationen?
Det foreslås, at udvalget drøfter evalueringsspørgsmålene.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse
Sagen afgøres i
Børne- og Ungeudvalget
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 02-12-2020
Drøftet
Mette Kristensen (V) deltog ikke i behandlingen af dette punkt
Sagsfremstilling
Udvalgsformanden:
Udvalgsmedlemmerne:
Direktøren:
- Orientering om Børnegården Byparken
- Dagtilbud med frokostordninger 2021-22
- Mette Kristensen (V) deltog ikke i denne orientering
- Kommende større sager
- Mette Kristensen (V) deltog ikke i denne orientering
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 02-12-2020
Taget til efterretning