Børne- og Ungeudvalget
Referat • 2. juni 2021 kl. 15.30
Indhold
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 02-06-2021
Godkendt.
Afbud fra Karl Magnus Bidstrup (A), hvorfor Søren Kongegaard (A) deltog som suppleant.
Beslutningstema
Orientering om afrapportering på strategiplan for familieområdet 2020-2024.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At Børne- og Ungeudvalget tager afrapportering på strategiplan på Familieområdet til orientering.
Sagsfremstilling
Den 12. august 2020 godkendte Børne- og Ungeudvalget den nye strategi for Familieområdet gældende i perioden 2020-2024.
Strategiplanen er en overordnet plan for udviklingen af børne-, unge- og familieområdet under Familie, Børn og Unge i Svendborg Kommune. Strategiplanen 2020-2024 udmønter de overordnede intentioner i henholdsvis Visionen for læring og dannelse for de 0-18-årige og Den Sammenhængende Børne- og Ungepolitik.
Der følges årligt op på strategiplanen med en opfølgningsrapport. Dette er den første opfølgningsrapport på de opstillede delmål i strategiplanen.
Der er i strategien seks fokusområder, og i relation til de enkelte fokusområder er der udarbejdet en række mål for den udvikling, der med strategien ønskes opnået.
- Fokusområde 1: Systematisk inddragelse af det privat og professionelle netværk
Det er konklusionen at inddragelse af barnet, familien, det private og professionelle netværk i tilfredsstillende grad er understøttet af redskaber, metoder og ikke mindst det faglige mindset hos medarbejderne i Familieafdelingen og Center for Børn, Unge og Familier.
Det er i den sammenhæng vigtigt at understrege, at der som udgangspunkt altid sker inddragelse i sagerne. Der arbejdes herunder med den socialfaglige metode ICS, hvor inddragelse er en uundgåelig forudsætning i sagsbehandlingen. Gennem ledelsestilsyn følges inddragelse af børn/unge, familier, det private og professionelle netværk kvartalsvist. Det er også på baggrund af de ledelsestilsyn, at det må konstateres, at der fortsat er et potentiale for yderligere inddragelse af barnet/den unge, familien og det private netværk. Ligesom der er et potentiale i forhold til den løbende inddragelse og samarbejdet med almenområdet igennem et sagsforløb. Dette vil være understøttet af implementering af metoden Signs of Safety, der er påbegyndt i 2021.
- Fokusområde 2: Den rette indsats med udgangspunkt i en helhedsvurdering af barnets situation
Det er konklusionen, at der arbejdes med faglige tilgange og redskaber, der understøtter at den rette indsats generelt iværksættes på det rette tidspunkt. Dette følges løbende gennem de kvartalsvise ledelsestilsyn. Der sættes tidligt ind med en specialiserede indsats i familien, og det efterstræbes altid at løse familiens udfordringer i hjemmet, når det er muligt, sådan familien udvikler sig i kendte og trygge rammer, og i den ramme som vil være gældende for familiens hverdag, når indsatsen ophører.
Fagpersoner i Familie, Børn og Unge har i 2021 deltaget i et kursusforløb i Signs of Safety. Der vil i indeværende år være opmærksomhed på at sikre implementering af Signs of Safety, i den forbindelse er der nedsat en styregruppe og en implementeringsgruppe, der vil arbejde med at understøtte implementeringen.
- Fokusområde 3: Samarbejde på tværs som fundament for tidlig og optimeret indsats over for udsatte børn og unge
Det er konklusionen, at der i tilfredsstillende grad er iværksat initiativer samt anvendes konkrete redskaber og metoder, der understøtter samarbejdet på tværs af almenområdet og Familieafdelingen. Dette bidrager tilsammen til en optimeret tidlig og forebyggende indsats, herunder har de fremskudte socialrådgivere også en vigtig rolle i det tværfaglige samarbejde. Det vurderes i den sammenhæng, at der fortsat er et udviklingspotentiale i forhold til den løbende inddragelse af almenområdet i forbindelse med en indsats.
Der vil i 3. kvartal af 2021 blive sendt et evalueringsskema ud til almenområdet ift. de inddragende netværksmøder. Evalueringen vil aktivt anvendes til at følge op på det tværfaglige samarbejde som fundament for iværksættelse af yderligere initiativer for at styrke det tværfaglige samarbejde.
- Fokusområde 4: Øget fokus på kvaliteten i anbringelser og anbragte børns skolegang
Det konkluderes, at der i tilfredsstillende grad arbejdes med kvalitet i anbringelse, herunder at der sker en kompetent vurdering af, hvilket anbringelsessted der vil matche barnets/den unges støttebehov. Derudover er der iværksat en række initiativer, der gør det muligt at fastholde såvel børn som unge tæt på deres hverdagsmiljø i Svendborg Kommune. Vi ved fra forskning på området, at anbragte børn og unge klarer sig dårligere end jævnaldrende i forhold til skole og uddannelse. Derfor er det også et stærkt opmærksomhedspunkt at skole og uddannelse indtænkes i den unges liv, hvorfor samarbejdet med UU Sydfyn er en vigtig faktor.
- Fokusområde 5: Skærpet fokus på uddannelse og selvstændighed blandt sårbare og udsatte unge
Det konkluderes, at der i tilfredsstillende grad arbejdes med udsatte unges uddannelse og overgang til voksenlivet. Herunder er der en række initiativer og mødegange, der kompetent sikrer en god overgang gennem koordinationsmøder og systematisk vurdering af efterværnssager. Der foreligger dog fortsat et arbejde med at fastholde kvaliteten i arbejdet med den tidlige forberedelse af de unges overgang til voksenlivet.
Derudover er der iværksat en række initiativer, der skal understøtte de unges overgange og en sammenhængende indsats gennem projekter som En plan og Ung på vej. Desuden er det med projekt En fremstrakt hånd blevet muligt at tilbyde en bredere vifte af forebyggende tilbud.
Fremadrettet vil fælles ledelsesinformation på tværs af fagområder i Ungekontakten være et udviklingspunkt. Med fælles ledelsesinformation er det hensigten at styrke den helhedsorienterede indsats på tværs af fagområder.
I 2021 er målgruppen for Familieafdelingen Unge ændret, således de unge overgår fra Familieafdelingen Børn til Familieafdelingen Unge, i det kvartal de fylder 14 år. Målet med dette er at styrke fokus på de unges uddannelsesplan og forberede dem bedst muligt på overgangen til voksenlivet.
- Fokusområde 6: Systematisk sagsbehandling med afsæt i socialfaglig metode
Det konkluderes, at der i tilfredsstillende grad anvendes socialfaglige metoder til at understøtte systematisk sagsbehandling i Svendborg Kommune. ICS anvendes som en gennemgående metode fra opstart af en sag til afslutning af en sag. ICS er en omfattende metode, der bidrager til at sikre høj faglig kvalitet i sagsbehandlingen. Derudover er Signs of Safety ved at blive implementeret på tværs af Familieafdelingen og Center for Børn, Unge og Familier. For at understøtte høj faglig kvalitet i sagsbehandlingen foretages der kvartalsvise ledelsestilsyn. Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den faglige ledelse og opfølgning, som et vigtigt redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.
Implementering og korrekt brug af nye metoder kræver et vedholdende fokus. Der skal derfor fortsat arbejdes med planer for, hvordan Familieafdelingen sikrer, at ICS og Signs of Safety bliver en integreret del af sagsbehandlingen og samarbejdet med professionelle samarbejdspartnere.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Sagen afgøres i
Børne- og Ungeudvalget
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 02-06-2021
Taget til efterretning.
Afbud fra Karl Magnus Bidstrup (A), hvorfor Søren Kongegaard (A) deltog som suppleant.
Beslutningstema
Drøftelse af temaer til budget 2022.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At udvalget beslutter, om der er temaer, der skal indgå i udvalgets videre arbejde med budget 2022, samt drøfter forslag til finansiering af eventuelle udgifter.
- At udvalget beslutter, hvorvidt der er temaer, der skal fremsendes til Økonomiudvalget.
Sagsfremstilling
I henhold til budgetproceduren for 2022 drøftes udvalgets temaer og eventuelle udfordringer samt forslag til finansiering.
Driftstemaer fra udvalgets møder i april og maj:
Styrket indsats mod skolefravær.
Forankring af ”Projekt Fritidsjob”.
Permanentgørelse af projekt Fremskudt funktion.
Centerafdelingen – Tilbagerulning af budgetreduktion B2019 (Bilag).
Byhaveskolen/Kolibrien – Tilbagerulning af budgetreduktion B2019 (Bilag).
CSV – Tilbagerulning af budgetreduktion B2019 (Bilag).
Heldagsskolen – Tilbagerulning af budgetreduktion B2019 (Bilag).
Bedre normering i dagtilbud – Nye rammer.
Nye driftstemaer:
Demografi på Skoleområdet.
Demografi på Dagtilbudsområdet.
Anlægstemaer fra udvalgets møder i april og maj:
Byhaveskolen – Udvidelse med Hus 49, 51, 53.
Fremtidens mangfoldige læringsmiljøer – Tåsingeskolen (Bilag).
Pulje til udvikling af udendørs læringsmiljøer.
Nye anlægstemaer:
Udbygning af vuggestuepladser og børnehavepladser i Svendborg By.
Udbygning af børnehavepladser i Skårup.
Til augustmødet forelægger anlægstema vedr. udbygning af vuggestuepladser og børnehavepladser på Thurø.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Fremgår af temabeskrivelserne.
Jævnfør budgetproceduren skal udgiften til temaer ledsages af tilsvarende forslag til finansiering indenfor fagudvalgets budgetramme i forbindelse med fremsendelse til Økonomiudvalget.
CO2-Konsekvensvurdering
Fremgår af temabeskrivelserne.
Lovgrundlag
Lom om kommunernes styrelse
Sagen afgøres i
Børne- og ungeudvalget
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 02-06-2021
Drøftet budgettema vedr. Decentrale børn- og ungetilbud i Svendborg Kommune, der oversendes til Kultur og Fritidsudvalget. Godkendt at driftstemaerne og anlægstemaerne fremsendes til Økonomiudvalget, idet der til udvalgsmødet i august udarbejdes følgende budgettemaer:
- Anlægstema vedr. Udbygning af vuggestuepladser og børnehavepladser på Thurø
- Driftstema vedr. Haver til maver
- Driftstema vedr. Bedre normering til Dagplejen
- Driftstema vedr. Barnets Blå Hus
Afbud fra Karl Magnus Bidstrup (A), hvorfor Søren Kongegaard (A) deltog som suppleant.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Forslag til justering af rammer for idrætsskoler i Svendborg Kommune.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At Børne- og Ungeudvalget godkender forslag til justering af rammerne for idrætsskoler i Vedtægt for Styrelsen af Svendborg Kommunes folkeskoler - bilag 10.
Sagsfremstilling
Svendborg Kommune er Team Danmark Elitekommune, og i 2008 blev det politisk besluttet at etablere de første 7 idrætsskoler som et indsatsområde. I forbindelse med budgetforliget for 2012 blev der afsat ressourcer med henblik på at udvide idrætsskolekonceptet (0. – 6. klasse) til alle de folkeskoler, der måtte ønske det. Samtlige skoler har siden da valgt at være idrætsskoler.
Rammerne for idrætsskolerne er som følger:
- Alle 0. – 6. klasser har minimum 270 minutters idræt pr. uge (Heraf udgør 90 minutter de to lektioners obligatorisk idræt, der bygger på folkeskolens Fælles Mål)
- De 270 minutters idræt fordeles på minimum 3 dage pr. uge.
- Minimum 180 minutter tilrettelægges efter principperne i ATK (Aldersrelateret Træningskoncept)
- Pulsen skal op i minimum 20 minutter pr. lektion (hvis de sundhedsmæssige effekter skal sikres).
Idrætsskoler på 7. – 9. klassetrin Skolerne har siden projektets start af flere omgange drøftet muligheden for at udvide idrætsskoleprojektet til 7. -9. klassetrin. Det er ikke lykkedes at finde en form, da mange fag kæmper om pladsen i udskolingen. Fra skoleåret 2023/2024 hæves minimumstimetallet på landsplan for idræt i udskolingen fra 2 til 3 lektioner. Dette efterleves allerede på alle skoler i Svendborg. |
Syddansk Universitet har siden 2008 gennemført følgeforskning på idrætsskolerne. Denne forskning er kendt som ’Svendborgprojektet’. Der har blandt andet været fokus på livsstilssygdomme, rygproblemer, idrætsskader og indlæring, samt om børns motoriske færdigheder påvirker sundhed, trivsel, sproglige udvikling og indlæring. Forskningen har vist, at der er en række positive sundhedsmæssige effekter, ikke mindst for de elever, der sundhedsmæssigt og motorisk tilhører de 10 pct. svageste. Aktuelt er der ikke planer om videreførelse af forskningen.
Der har nu været idrætsskoler i over 12 år, hvor meget har ændret sig inden for folkeskoleområdet. Ikke mindst gennemførelsen af en folkeskolereform, der bl.a. har fokus på understøttende undervisning, åben skole-samarbejde og krav om 45 minutters bevægelse om dagen. Børne- og Ungeudvalget har derfor ønsket en drøftelse af de eksisterende rammer og det gældende koncept for idrætsskolerne.
På den baggrund har Skole og Uddannelse gennemført interview med alle ledelsesteam på skolerne, ligesom der har været drøftelse blandt idrætslærerne i kommunens idrætsnetværk, skoleledergruppen samt i Den Sydfynske Idrætsklynge.
Opsamling på drøftelser
Der er fortsat opbakning til idrætsskoler i Svendborg Kommune blandt skolerne, og man anerkender de sundhedsmæssige effekter ved de 270 minutters idræt om ugen.
Der er et fælles ønske om, at rammerne for idrætsskolerne afspejler en moderne skoledag, sådan at idrætsskoleprojektet i endnu højere grad kan være med til at styrke, ikke bare elevernes sundhed, men også deres generelle trivsel og motivation for læring. Altså at projektet får et bredere sigte og peger ind i en generel udvikling af mangfoldige læringsmiljøer.
Skolerne peger på behovet for højere grad af fleksibilitet i forhold til tilrettelæggelse og samspil med skolens andre fag. Konkret betyder det, at idrætslektioner skal kunne tænkes ind i/bidrage med tid til fordybelsesdage, temauger, morgenbånd, udedage m.v. Ligesom inddragelse af fx lokale idrætsforeninger i undervisningen skal styrkes. Det vil give mulighed for, at skolerne i endnu højere grad kan sætte deres præg og tilpasse idrætsskoleprojektet til egen praksis.
Der er enighed om, at ATK forsat skal være udgangspunktet for indholdet i den del af idrætsundervisningen, der ligger ud over de 2 obligatoriske idrætslektioner (90 min.) Der er dog en særlig opmærksomhed på, at det udspringer af Team Danmark og en fokus på talentudvikling. På trods af at konceptet i dag er udbredt inden for breddeidrætten, så ønsker skolerne, at der udarbejdes en lokal fortolkning af ATK-konceptet – et ATK-Svendborg. Det skal være med til at sikre en klar kobling til de lokale mål og ambitioner for idrætsskolerne i Svendborg Kommune, herunder at idrætsskoleprojektet sammentænkes med skolens andre fag og har fokus ikke bare på elevernes sundhed, men også deres engagement, motivation og læring.
Aldersrelateret træningskoncept (ATK) ATK er oprindeligt udviklet af Team Danmark i 2005. Det er et forskningsbaseret træningskoncept for udvikling af børns idrætskompetencer. Konceptet er løbende blevet tilrettet og i 2019 udkom der en version 2.0. I dag udgør ATK et fælles fundament for en dansk tilgang til udvikling af børns idræts- og bevægelseskompetencer, hos Dansk Idræts Forbund og de fleste specialforbund.
Kernen i ATK er at al træning af børn og unge skal ske under hensyntagen til deres fysiske og mentale formåen samt deres alder og færdighedsniveau.
ATK er bygget op om ABC-modellen, der indeholder fire hovedområder:
(se bilag 1 for uddybning) |
Endelig har det fortsatte behov for udvikling af og arbejdet med en bevægelsesdidaktik været drøftet. Det vil sige, hvordan krop og bevægelse i endnu højere grad kan tænkes ind skolens andre fag og dermed styrke elevernes lærings- og erkendelsesprocesser. Der findes i dag en lang række gode eksempler, både i og uden for kommunen, som det lokale idrætsnetværk og skolerne med fordel kan videreudvikle og udbrede. For eksempel undervisningsforløb inden for ’Move your mind’ på Rantzausminde- og Vestre Skole samt forskningsprojektet ’iMoow’, der har været gennemført af Via University College, Syddansk Universitet og Norges Idrettshøgskole.
I begge projekter er der udviklet konkrete ideer til, hvordan krop og bevægelse kan tænkes ind i andre fag end idræt og støtte op om skolens samlede opgave.
Forslag til justering
Det foreslås, at nuværende bilag 10 i Vedtægt for Styrelsen af Svendborg Kommunes folkeskoler justeres, så det afspejler et bredere sigte og den ønskede fleksibilitet. Det vil fremover indeholde en overordnet definition af idrætsskoleprojektet, og en beskrivelse af de gældende rammer samt organisering og understøttelse (se bilag).
Konkret foreslås følgende specifikke justeringer:
- Det fastholdes, at idrætsskoler skal tilbyde 270 minutters idræt om ugen, men fleksibiliteten øges. Op til 120 minutter kan indgå i andre aktiviteter som fx fordybelsesdage, morgenbånd, fag m.v.
- Det understreges, at skolerne har ansvar for, at ATK-Svendborg tilgodeses, og at der fortsat skal være fokus på, at eleverne får høj puls.
- Der nedsættes en lokal arbejdsgruppe, der får til opgave at formulere en fortolkning af ATK (ATK-Svendborg), der tydeliggør en bred forståelse af idræt og bevægelse og en fleksibel kobling til skolens øvrige aktiviteter.
- Fremadrettet vil det fremgå af styrelsesvedtægten, hvilken økonomi der følger med de ekstra idrætstimer på idrætsskolerne.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Tildeling til idrætsskole
Tildelingen til idrætsskole sker som en ekstratildeling, der svarer til forskellen mellem tildelingen til fagopdelt undervisning og til understøttende undervisning. Der omlægges rent tildelingsmæssigt lektioner fra understøttende til fagopdelt undervisning. Der omlægges i alt 4 lektioner på 0.-6. årgang, sådan at der på alle årgange 0.-6. klasse er ressourcer til 6 lektioners fagopdelt idrætsundervisning. Der tildeles 1.432 kr. ekstra pr. elev til idrætsskole.
Budget 2021 | Tildeling idrætsskole |
Issø-skolen | 357.170 |
Nymarkskolen | 0 |
Rantzausminde Skole | 368.384 |
Skårup Skole | 328.897 |
Stokkebækskolen | 421.708 |
Thurø Skole | 415.147 |
Tved Skole | 503.187 |
Tåsingeskolen | 670.558 |
Vestermarkskolen | 264.716 |
Vestre Skole | 484.338 |
Ørkildskolen | 809.656 |
I alt | 4.623.762 |
Byrådet besluttede på mødet den 3.12.2013, at såfremt skoler ønsker at fravige fra idrætsskolekonceptet, så kan der – på baggrund af konkret ansøgning – ydes økonomisk tilskud på op til det tilsvarende beløb til alternative tiltag indenfor den understøttende undervisning.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 05-05-2021
Foreløbig drøftet. Sættes på dagsorden på næste udvalgsmøde den 2. juni 2021.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 02-06-2021
Socialdemokratiet har fremsendt et ændringsforslag til et nyt bilag 10.
Venstre kan tilslutte sig ændringsforslaget fra Socialdemokratiet med følgende ændring:
- de ekstra idrætsundervisningstimer (180 minutter/4 lektioner pr. uge) tager udgangspunkt i principperne for ATK-konceptet.
- at skolernes frie valg og mulighed for at til- og fravælge idrætsskolekonceptet fastholdes.
Stemte for ændringsforslaget: Mette Kristensen (V)
Stemte i mod ændringsforslaget: Henrik Nielsen (C), Dorthe Ullemose (O), Torben Frost (A), Maria Haladyn (A), Søren Kongegaard (A) og Steen Tinning (B)
Forslaget blev ikke godkendt
Socialdemokratiets ændringsforslag:
Stemte for indstillingen: Henrik Nielsen (C), Dorthe Ullemose (O), Mette Kristensen (V), Torben Frost (A), Maria Haladyn (A) og Søren Kongegaard (A)
Stemte i mod indstillingen: Steen Tinning (B)
Forslaget blev godkendt
Afbud fra Karl Magnus Bidstrup (A), hvorfor Søren Kongegaard (A) deltog som suppleant.
Beslutningstema
Enhedslistens byrådsgruppe.
Sagsfremstilling
Enhedslistens byrådsgruppe ønsker følgende behandlet på Teknik- og Erhvervsudvalgets møde den 6. maj 2021:
” Sikring og udvikling af Naturskolen i Skårup Skovmølle
Muligheden for at flytte Naturskolen fra Skårup Skovmølle til Tipsvænget (som FGU fraflytter) har været overvejet i administrationen. Det bliver kritiseret af lærerne på Naturskolen fordi mulighederne for naturformidling ved Tipsvænget er langt dårligere. Derfor bør alle overvejelser om at flytte Naturskolen skrinlægges.
By og Land har i februar henvendt sig til byrådet for at få sikret de bevaringsværdige bygninger ved Skårup Skovmølle.
Derfor bør Skårup Skovmølle sikres som bevaringsværdige bygninger, og der skal lægges en plan for at Naturskolen fortsat kan udvikles på den nuværende beliggenhed.
Enhedslisten foreslår derfor:
- Administrationen arbejder ikke videre med overvejelser om at flytte Naturskolen.
- Administrationen redegør for hvilke tiltag, der er nødvendige for at sikre bygningerne ved Skårup Skovmølle.
- Der udarbejdes budgettema for sikring og eventuel kommende udnyttelse af de bevaringsværdige bygninger ved Skårup Skovmølle.
Omtale i Fyns Amts Avis
https://faa.dk/artikel/naturskole-advarer-flytning-vil-sv%C3%A6kke-undervisning”
Tilføjelse til behandling i Børne- og Ungeudvalget den 02-06-2021
Bilaget ”Notat om naturskolen” er tilføjet som supplerende information om Natur- og Miljøskolens aktiviteter til Børne- og Ungeudvalgets baggrund.
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 06-05-2021
Teknik- og Erhvervsudvalget anmoder Børn- og Ungeudvalget om at tage stilling til Naturskolens fremtidige placering.
Under forudsætning af, at Naturskolen skal forblive på den nuværende placering, anmodes administrationen om at forberede en sag til Teknik- og Erhvervsudvalgets drøftelse af bygningernes fremtidige anvendelse, herunder sikre en opdateret SAVE registrering og udkast til et budgettema.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 02-06-2021
Udvalget besluttede at fastholde den nuværende placering af Naturskolen.
Dorthe Ullemose (O) deltog ikke behandlingen af dette punkt.
Afbud fra Karl Magnus Bidstrup (A), hvorfor Søren Kongegaard (A) deltog som suppleant.
Beslutningstema
Svendborg Kommune har mulighed for at deltage i skoleudviklingsinitiativet LEAPS med to skoler. Issø-Skolen og Skårup Skole ønsker at indgå en aftale med Kata Fonden, med henblik på at blive LEAPS skoler.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At udvalget beslutter at Skårup Skole og Issø-Skolen bliver LEAPS skoler, og at Svendborg Kommune dermed bliver LEAPS kommune.
Sagsfremstilling
Børne- og Ungeudvalget blev på mødet den 5. maj orienteret om Kata Fondens henvendelse til Svendborg Kommune. Fonden ønsker at udvide antallet af kommuner med LEAPS skoler fra de nuværende fire til tolv kommuner fra skoleåret 2022/2023. Henvendelsen sker på baggrund af Kata Fondens ønske om at få en fynsk kommune med i LEAPS samarbejdet, samt deres vurdering af, at skolerne i Svendborg Kommune har et stærkt fundament og et potentiale til både at profitere af, samt bidrage til, arbejdet med LEAPS.
LEAPS står for læring og engagement gennem autentiske projekter med fokus på science. Formålet med LEAPS er at øge læringen og engagementet hos elever i grundskolen, med særligt fokus på STEM-fagene (Science, Teknologi, Engineering og Matematik). Ved at integrere naturfagene i tværfaglige forløb og motivere flere elever for STEM-fagene, har LEAPS som et af sine mål, at få flere unge til at vælge en naturvidenskabelig vej efter grundskolen, og dermed dæmme op for den stigende mangel på naturvidenskabeligt uddannede i Danmark.
LEAPS fokuserer på at skabe meningsfuld og vedkommende undervisning for elever i grundskolen med henblik på at styrke deres faglige engagement, deres evne til at tænke problemløsende og samarbejde gennem tværfaglige forløb. Undervisningen tager afsæt i projektbaseret læring, i tæt samarbejde med lokalsamfundet. Mellem LEAPS-forløbene er der mere traditionelt skemalagte enkeltfaglige forløb, stadig med fokus på LEAPS’ læringsprincipper.
Der er i øjeblikket fire kommuner med LEAPS-skoler i Danmark; Kalundborg, Esbjerg, Køge og Sønderborg. Den første LEAPS-skole havde opstart i 2015, og den seneste kom til i 2018.
Skolerne samarbejder i et netværk, hvor der sparres og deles viden om succeser og opmærksomhedsområder. Der afholdes årligt en åben LEAPS konference af en uges varighed. På LEAPS-konferencen deles konkrete værktøjer og erfaringer der kan bruges i deltagernes egen praksis, både på lærer- og ledelsesniveau. Formålet er også at give deltagerne et åbent og ærligt indblik i arbejdet og dagligdagen på LEAPS-skolerne fra både et elev-, lærer- og ledelsesperspektiv.
Nye LEAPS skoler indgår en femårig udviklingsaftale med Kata Fonden, hvor fonden og skolen - med afsæt i skolens egne mål og ønsker - udarbejder en klar plan for forløbet.
Inden skolerne påbegynder det femårige udviklingsarbejde, arbejder de med et forberedelsesår, hvor skolen i samarbejde med Kata Fonden forbereder den kommende udviklingsproces, så den foregår på skolens præmisser og med afsæt i skolens kultur.
På baggrund af henvendelsen til Svendborg Kommune afholdt Kata Fonden et møde for alle interesserede skoler, hvor fordele og ulemper ved at være LEAPS skole blev drøftet grundigt.
Efter orienteringsmødet og drøftelser på egne skoler har Issø-Skolen og Skårup Skole tilkendegivet, at de ønsker at indgå i samarbejdet med Kata Fonden, med henblik på at blive LEAPS skoler. Skolerne ser at LEAPS med sit afsæt i projektarbejdsformen og fokus på samarbejdet med lokalsamfundet vil styrke skolernes fortsatte arbejde med udviklingen af den gode skole. Samtidig vil det være en styrke for de to skoler at have en lokal makker at sparre og udvikle med i omstillingen til og udviklingen af LEAPS i en Svendborg skole kontekst.
Issø-Skolen og Skårup Skole deltog på mødet 5. maj i Børne - og Ungeudvalget, og uddybede her deres ønske om at blive LEAPS skoler. Drøftelserne om at deltage i LEAPS pågår lige nu på de to skoler, og ved en eventuel beslutning i udvalget bliver kommende skoleår 2021/2022 et forberedelsesår for skolerne.
Fondens henvendelse til nye potentielle samarbejdskommuner har baseret sig på et ønske om at udbrede LEAPS med én skole pr. kommune. Der er endnu ikke andre kommuner der har to skoler med fælles opstart med i LEAPS, og samarbejdet med Svendborg Kommune vil derfor blive et særligt samarbejde for Kata Fonden. Kata Fonden ser, at deltagelse af to skoler fra samme kommune giver helt særlige muligheder for videndeling og sparring, og at deltagelsen på denne måde kan bidrage til udviklingen af LEAPS på nationalt plan.
Kata Fonden er en almennyttig projektfond, stiftet i 2006. Fonden har fokus på at gennemføre initiativer, som giver Danmark ny viden om læring, undervisning, kreativitet og innovation – med særlig vægt på grundskolen og naturfag. Siden 2016 har fonden fokuseret på varig praksisomstilling i skoler gennem LEAPS. Udviklingen af LEAPS er støttet af Bitten og Mads Clausens Fond, Novo Nordisk Fonden, Villum Fonden, Lundbeckfonden og Fremstillingsindustrien i Danmark. |
De to skolers erfaringer ved deltagelse i LEAPS vil løbende blive delt lokalt, eksempelvis på dialogmøder, til de politiske udvalg, på skoleledermøder samt ved workshop og videndeling for alle interesserede lærere i kommunen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Den årlige omkostning udgør 1.250.000 kr. årligt i 5 år.
De to skoler betaler hver 200.000 kr. årligt.
Den resterende andel på 850.000 kr. årligt afholdes indenfor Skole og Uddannelses samlede ramme.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 02-06-2021
Godkendt.
Dorthe Ullemose (O) deltog ikke behandlingen af dette punkt.
Afbud fra Karl Magnus Bidstrup (A), hvorfor Søren Kongegaard (A) deltog som suppleant.
Beslutningstema
Grundet de gældende Covid19 restriktioner har Elevforum ikke haft mulighed for at mødes fysisk i første halvår af 2021.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At det planlagte møde mellem Elevforum og Børne-og Ungeudvalget i foråret 2021 flyttes til foråret 2022.
Sagsfremstilling
Børne- og Ungeudvalget blev på mødet den 11. november 2020 orienteret om ændringer i organiseringen af Elevforum, herunder, at Ungdomsskolen fra skoleåret 2020/2021 har ansvaret for Elevforum, i et samarbejde med Skole og Uddannelse.
Elevforum mødes fire gange årligt. På Børne- og Ungeudvalgets møde i juni var det planen, at der skulle holdes et fælles møde mellem Børne- og Ungeudvalget og Elevforum.
Grundet de gældende Covid19 restriktioner har Elevforum ikke haft mulighed for at mødes fysisk i første halvår af 2021, ligesom omstændighederne har betydet, at vilkårene for en opstart i den nye organisering ikke har været optimal.
Elevforum har holdt ét virtuelt møde, hvor blandt andet trivsel under nedlukningen blev drøftet, ligesom der afholdes et fysisk møde 27.maj 2021, for at afslutte skoleåret fælles og videndele i forhold til de bevilgede midler til elevrådene.
August 2021 vælger skolerne nye repræsentanter til elevrådene.
Der har således ikke været mulighed for at eleverne har kunnet udvælge og arbejde med temaer forud for det ellers planlagte møde med Børne- og Ungeudvalget i indeværende skoleår.
Administrationen foreslår derfor, at det planlagte møde med Børne-og Ungeudvalget i foråret 2021 flyttes til foråret 2022.
Her vil Elevforum invitere Børne- og Ungeudvalget til fælles drøftelser omkring et defineret tema.
I skoleåret 2021/2022 planlægger Elevforum igen med fire fysiske møder á fire timers varighed,
udover det fælles møde med Børne- og Ungeudvalget.
Om arbejdet i Elevforum: Møderne i Elevforum skal styrke og udvikle eleverne til deltagelse i det demokratiske arbejde, eksempelvis gennem dilemma- og rollespil, oplæg, diskussioner og konkrete aktiviteter. Deltagelsen i Elevforums arbejde skal give eleverne nye input, viden og kompetencer, samt give mulighed for at de deler viden og inspirerer hinanden på tværs af skolerne. |
CO2-Konsekvensvurdering
Intet
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 02-06-2021
Godkendt.
Dorthe Ullemose (O) deltog ikke behandlingen af dette punkt.
Afbud fra Karl Magnus Bidstrup (A), hvorfor Søren Kongegaard (A) deltog som suppleant.
Beslutningstema
Henvendelse fra Syddansk Universitet v. professor Ane Qvortrup til Skole og Uddannelse vedrørende deltagelse i en opfølgende undersøgelse i folkeskolen om konsekvenser af COVID-19. Denne undersøgelse har særlig fokus på genåbningsfasen og elevernes mentale, sociale og faglige trivsel, ligesom den belyser læringsmiljøer mere generelt og samarbejde mellem aktører.
Indstilling
Direktionen indstiller;
- At Børne- og Ungeudvalget tager stilling til, om Svendborg Kommune skal deltage i Syddansk Universitets opfølgende undersøgelse, herunder valg af model for deltagelse.
Sagsfremstilling
I foråret 2020 deltog folkeskolerne i Svendborg Kommune i den første af Syddansk Universitets undersøgelser vedrørende COVID-19. Den havde overskriften ’Nødundervisning under corona-karantænen – et elev- og forældreperspektiv’.
Efterfølgende har Syddansk Universitet gennemført endnu en del-undersøgelse i efteråret 2020, som Svendborg Kommune ikke deltog i.
Med støtte fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal igangsætter Syddansk Universitet nu en tredje undersøgelse med fokus på hvordan skoler, lærere, elever og forældre i grundskolen håndterer og oplever at komme tilbage til skolen efter endnu en nedlukningsperiode.
Det overordnede mål er at bibringe viden, der kan understøtte de deltagende kommuner og sektoren bredt i arbejdet med at få eleverne tilbage i skolen samt at indsamle erfaringer om de forandringer, situationen har medført, både ift. læringsmiljøer og ift. samarbejdet mellem de involverede aktører.
Undersøgelsen sker i forlængelse af tidligere SDU-undersøgelser, som peger på store forandringer og omstillingsparathed for lærere, elever og forældre, men også på, at konsekvenserne kan have ført til nye former for udsathed, også hos elevgrupper, der ikke tidligere har været i fokus.
Undersøgelsen består som udgangspunkt af både en kvalitativ og kvantitativ undersøgelse, i form af interview med udvalgte ledere, forældre, elever og lærere/pædagoger, samt 4 spørgeskemaer til alle elever over de næste to år, samt to spørgeskemaer til lærere/pædagoger, forældre og skoleledere de næste to år (se bilag for uddybning, herunder tidsforbrug).
Det er dog også muligt at nedskalere deltagelsen. Syddansk Universitet har opstillet fem modeller, der er listet efter hvor solid viden om forandringer, der kan genereres:
Model 1:
Svendborg kommune deltager i både den kvalitative og kvantitative del med alle skoler i hele perioden.
Model 2:
Svendborg kommune deltager i både den kvalitative og kvantitative del med et repræsentativt udvalg af skoler i hele perioden.
Model 3:
Svendborg kommune deltager i den kvantitative del med alle skoler i hele perioden.
Model 4:
Svendborg kommune deltager i den kvantitative del med et repræsentativt udvalg af skoler i hele perioden.
Model 5:
Svendborg kommune deltager i den kvantitative del med et repræsentativt udvalg af skoler med opstart i januar 2022.
Flere kommuner har givet tilsagn om deltagelse i den store undersøgelse (model 1) herunder Aarhus og Aalborg Kommune.
Ligesom sidst vil Svendborg Kommune løbende få adgang til egne data.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 02-06-2021
Udvalget godkendte model 3 for deltagelse i undersøgelsen.
Dorthe Ullemose (O) deltog ikke behandlingen af dette punkt.
Afbud fra Karl Magnus Bidstrup (A), hvorfor Søren Kongegaard (A) deltog som suppleant.
Beslutningstema
Teknik- og Erhvervsudvalget skal træffe beslutning om frigivelse af anlægspuljen til Styrket indvendig vedligeholdelse på skoler og dagtilbud 2021.
Indstilling
Direktionen indstiller til Børn- og Ungeudvalget, at det overfor Teknik- og Erhvervsudvalget anbefales,
- At frigive puljen for 2021 til Styrket indvendig vedligeholdelse på skoler og dagtilbud
Sagsfremstilling
Puljen til styrket indvendig vedligehold er afsat som en målrettet ramme, til at løfte den indvendige vedligehold, så kommunens skoler og dagtilbud fremtræder æstetisk præsentabelt og tidssvarende.
Puljen fordeles med udgangspunkt i den fordelingsnøgle der anvendes til opdeling af lokale prioriteter. Det betyder, at 75,5 % af rammen går til skoleområdet, og 24,5 % går til dagtilbudsområdet. Omregnet er det 0,769 mio. kr. til skoleområdet og 0,250 mio. kr. til dagtilbudsområdet.
Puljen til skoleområdet anvendes i 2021 til følgende:
- Vestermarkskolen - Indvendig maling, folie på dørene, udskiftning af linoleumsgulv på
- Nymarkskolen - Primært til udskiftning af foldedøre til lyse vægge med alm. dør på
- Ørkildskolen – Indvendig vedligehold, maling og udskiftning af gulvbelægning
Puljen til dagtilbudsområdet anvendes i 2021 til kapacitetshusene på Holbøllsminde og Vindeby.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
I forbindelse med budgetforliget for blev der indarbejdet en årlig pulje på 1,0 mio. kr. til ”Styrket indvendigt vedligehold af skoler og dagtilbud”.
Der er i budgetrammen for 2021 afsat et rådighedsbeløb på 1,019 mio. kr. til ”Styrket indvendig vedligehold af skoler og dagtilbud”.
Det er derfor muligt, jf. indstillingen at frigive en anlægsramme til ”Styrket indvendig vedligehold af skoler og dagtilbud”, på 1,019 mio. kr. i 2021
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen.
Lovgrundlag
Kasse- og regnskabsregulativet
Sagen afgøres i
BUU
TEU
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 02-06-2021
Anbefales.
Dorthe Ullemose (O) deltog ikke behandlingen af dette punkt.
Afbud fra Karl Magnus Bidstrup (A), hvorfor Søren Kongegaard (A) deltog som suppleant.
Sagsfremstilling
Udvalgsformanden:
Udvalgsmedlemmerne:
Direktøren:
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 02-06-2021
Dialogmødet med forældrebestyrelserne den 14. oktober 2021 fremrykkes til den 2. september 2021.
Dorthe Ullemose (O) deltog ikke behandlingen af dette punkt.
Afbud fra Karl Magnus Bidstrup (A), hvorfor Søren Kongegaard (A) deltog som suppleant.