Beskæftigelses- og Integrationsudvalget
Referat • 30. november 2020 kl. 15.30
Indhold
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 30-11-2020
Dagsordenen blev godkendt.
Beslutningstema
Bidrag til Svendborg Kommunes budgetpublikation
Indstilling
Direktionen indstiller:
- At Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets bidrag til den samlede budgetpublikation for 2021 godkendes.
Sagsfremstilling
Bidrag til publikationen Service og Økonomi for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets område foreligger til godkendelse.
Bidraget indeholder beskrivelser af politikområder, mål for 2021, beskrivelser af de økonomiske rammer samt nøgletal.
Den samlede publikation for alle udvalg behandles på Økonomiudvalgets møde i december og vil herefter blive tilgængelig på kommunens hjemmeside.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen.
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse.
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 30-11-2020
Godkendt.
Beslutningstema
3. behandling af Beskæftigelsesplan 2021
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget indstiller Beskæftigelsesplan 2021 til Byrådets godkendelse
Sagsfremstilling
Beskæftigelsesplanen for 2021 er udarbejdet med udgangspunkt i den aktuelle lovgivning, de beskæftigelsespolitiske mål udmeldt af ministeren og lokalpolitiske prioriteringer og beskriver Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets fokusområder og målsætninger i det kommende år og danner dermed rammen og Jobcenter Svendborgs indsats.
I processen har udkast til beskæftigelsesplanen været sendt i høring ved relevante høringsparter. Høringssvarene blev behandlet af udvalget den 9. november, og på baggrund af udvalgets drøftelser er planen tilpasset.
I vedlagte udkast til Beskæftigelsesplan fremgår rettelser med særskilt farvemarkering. Svendborg Kommunes grafiske afdeling arbejder aktuelt med at udarbejde et bedre layout, som vil kunne præsenteres inden byrådsbehandlingen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
Sagen afgøres i
Byrådet
Beslutning i Byrådet den 24-11-2020
Udgår.
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 30-11-2020
Indstilles til Byrådets godkendelse med tilføjelse vedr. socialøkonomiske virksomheder.
Beslutningstema
Afdækning af mulighederne for at tilbyde danskuddannelse efter 2021
Indstilling
Direktionen anbefaler,
- at udvalget beder administrationen afsøge mulighederne for at gå i udbud sammen med andre fynske kommuner
- at udvalget beder administrationen forelægge sagen igen primo 2021.
Sagsfremstilling
LærDansk fremsendte den 26. maj 2020 en opsigelse af kontrakten på Danskuddannelse som et resultat af, at DRC Dansk Flygtningehjælp generelt på landsplan ønsker at trække sig ud af danskuddannelsesområdet.
Svendborg Kommune har en forpligtelse til at tilbyde danskuddannelse til udlændinge med fast ophold i kommunen. Danskuddannelsesloven blev ændret i 2017, hvor det blev tydeliggjort at udbud af Danskuddannelse skal behandles efter reglerne i udbudsloven, hvilket Svendborg også tidligere har gjort. Samtidig blev det indført at kommunerne i regionen har pligt til at udarbejde regionale rammeaftaler mindst hver 4. år for at sikre at kommunerne koordinerer og samarbejder om danskuddannelsestilbuddene på tværs af kommunegrænserne. Formålet med ændringerne er, at alle kommuner skal være i stand til at tilbyde en omkostningseffektiv danskuddannelse af høj kvalitet, samt at sikre at kommunernes samlede ekspertise anvendes på den mest effektive måde.
LærDansk havde et opsigelsesvarsel på 12 måneder, hvilket ville betyde, at aftalen udløb den 30. juni 2021. Det er dog indgået en aftale, der løber frem til 31. december 2021, hvilket betyder, at Svendborg Kommunes kontrakt udløber samtidig med størstedelen af de fynske kommuner.
Danskuddannelseslovens målgrupper omfatter både flygtninge og familiesammenførte, der modtager danskuddannelse som et led i et integrationsprogram og er forpligtede til at deltage (I-kursister), borgere den henvises efter Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats (A-kursister) og selvforsørgende kursister (S-kursister), der enten modtager dansk som en del af et introduktionsforløb eller er henvist efter danskuddannelsesloven. I september 2020 havde Svendborg Kommune 9 A-kursister, 71 I-kursister og 35 S-kursister, samlet 125 kursister.
Der er tre selvstændige danskuddannelser, som er tilrettelagt forskelligt, så undervisningen svarer til kursisternes mål og forudsætninger: Danskuddannelse 1, Danskuddannelse 2 og Danskuddannelse 3, der hver består af 6 moduler og kan afsluttes med en prøve.
Antallet af kursister har været faldende i de senere år.
Periode | 1. halvår 2017 | 2. halvår 2017 | 1. halvår 2018 | 2. halvår 2018 | 1. halvår 2019 | 2. halvår 2019 | 1. halvår 2020 |
Antal kursister | 372 | 369 | 297 | 224 | 207 | 172 | 138 |
Da antallet af flygtninge og dermed også familiesammenførte har været aftagende i de seneste år og de udmeldte flygtningekvoter ligeledes er lave, er det forventningen, at kursistantallet vil dale yderligere. Svendborg Kommune står til at skulle modtage 14 flygtninge i indeværende år. Aktuelt er der modtaget 4 flygtninge og 2 familiesammenførte, hvoraf de 5 er over 18 år og dermed i målgruppen for danskuddannelse.
Svendborg Kommune har, som følge af opsigelsen af kontrakten, mulighed for enten at hjemtage danskundervisningen eller at sætte opgaven i udbud.
Hjemtagelse af opgaven
En hjemtagelse af opgaven kræver grundig planlægning og viden indenfor området. En hjemtagelse vil kræve, at der skal opbygges en helt ny organisation, der skal tilføres den nødvendige viden om danskuddannelse for borgere med en anden etnisk baggrund end dansk. Der kan ikke peges på en oplagt kommunal placering indenfor den eksisterende organisation, hvor den fornødne ekspertise allerede er til stede.
I en tid, hvor elevtallene har været kraftigt faldende, og hvor der ikke er udsigt til en anden udvikling, vurderes hjemtagelse at være en uhensigtsmæssig løsning ud fra en økonomisk betragtning. Kommunen vil få relativt høje faste udgifter, der ikke automatisk vil blive reduceret hvis kursistantallet falder yderligere.
Samtidig betyder det lave antal kursister, at det kan være svært at oprette undervisningshold, der har en størrelse, der sikrer en økonomisk og faglig bæredygtighed. De 125 kursister, der aktuelt modtager danskuddannelse er fordelt på alle 3 danskuddannelser og 17 forskellige moduler.
Hvis kommunen selv vælger at etablere et kommunalt sprogcenter, tilskriver danskuddannelsesloven at et sprogcenter skal tilbyde mindst 2 ud af de 3 danskuddannelser.
Udbud
Svendborg Kommune havde danskuddannelsesopgaven i udbud i 2019, hvor 3 leverandører bød på opgaven. Et lokalt udbud kunne måske give en større fleksibilitet i forhold til at kombinere danskuddannelse med den øvrige beskæftigelsesindsats. Det er dog en bekymring for om det nuværende og fremtidige kursistgrundlag vil være tilstrækkeligt til at tiltrække sig kvalificerede leverandører og en konkurrencedygtig pris. Samtidig peger ændringerne i danskuddannelsesloven på, at kommunerne i højere grad skal samarbejde på tværs af kommunegrænserne.
Da 7 ud af de fynske kommuner (Assens, Faaborg-Midtfyn, Kerteminde, Langeland, Middelfart, Odense, Svendborg) alle har kontrakter, der udløber ved udgangen af 2021, kan det være en mulighed at indgå i et udbudssamarbejde på tværs af kommunegrænserne.
Odense Kommune er i gang med at planlægge en udbudsproces for at tilbyde danskuddannelse efter 31. december 2021. Aktuelt har Odense haft inviteret de øvrige fynske kommuner og mulige relevante leverandører til en række afdækkende dialogmøder. Kommunerne har desuden fået mulighed for at udfylde en tjekliste, der anvendes i en foranalyse. Tjeklisten indeholder bl.a. kommunens tidligere erfaringer fra udbud, nuværende priser og forventet kursistgrundlag samt forventninger til en kommende aftale. Administrationen har valgt at indsende en udfyldt tjekliste for Svendborg Kommune, for på den måde at få indflydelse på et kommende udbud.
Odense Kommune vil på baggrund på de indsendte oplysninger fra kommunerne lave en Business Case, som kommunerne får tilsendt i januar 2021. Herefter skal den enkelte kommune beslutte om man ønsker at være en del af det fælles udbud. Odense vil håndtere det fælles udbud, men de enkelte kommuner får en selvstændig kontrakt, som kan opsiges efter gældende regler.
Administrationen anbefaler, at danskuddannelsesopgaven sættes i udbud i 2021, så en ny leverandør kan tilbyde danskuddannelse fra 1. januar 2022. Administrationen anbefaler, at beslutningen om Svendborg deltager i et fælles udbud med Odense eller laver et eget udbud, evt. i samarbejde med nabokommuner afventer, at Odense Kommune fremsender deres Businesscase.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Uagtet valg af løsning forventes prisen pr. kursist at stige. Det er vurderingen af et fælles udbud vil understøtte en omkostningseffektiv danskuddannelse af høj kvalitet.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen kendte
Lovgrundlag
Lov om danskuddannelse
Sagen afgøres i
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 30-11-2020
Indstillingen blev godkendt.
Beslutningstema
Kort status på arbejdet med udmøntning af budgetforliget.
Indstilling
Direktionen indstiller, at udvalget
- drøfter, hvordan der skal arbejdes videre med social ansvarlighed herunder socialøkonomiske virksomheder og beslutter, om der skal indgås en samarbejdsaftale med Code of Care.
Sagsfremstilling
Af budgetforliget for 2021 fremgik det, at der skal iværksættes en indsats med henblik på at skabe jobmuligheder for de borgere, der befinder sig længere væk fra arbejdsmarkedet. Indsatsen skal understøtte lokale virksomheder med social ansvarlighed. Jobcentret skal f.eks. tilbyde virksomhederne at medvirke til facilitering af virksomhedsbesøg, fyraftensmøder og netværksaktiviteter, som kan inspirere med ny viden og understøtte konkrete behov.
Der arbejdes aktuelt med forberedelse af 3 overordnede spor:
- Ansættelse af en projektleder/koordinator til at varetage opgaven internt
- Inspiration fra andre kommuner, f.eks. Silkeborg, der i mange år har arbejdet med socialøkonomiske virksomheder
- Samarbejdsaftale med Code og Care.
Code of Care er en nonprofit organisation, som inspirer til, informerer om og skaber innovation indenfor virksomhedernes sociale ansvar. Mange kommuner har allerede i dag et samarbejde med organisationen, der understøtter et endnu tættere samarbejde mellem virksomhederne og jobcentret.
Samarbejdet består blandt andet i at etablere en lokal taskforce, der er et samarbejde mellem virksomheder, iværksættertiltag og kommunen.
Code of care deltager i et STAR-projekt (projekt under Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering) og har derfor mulighed for at tilbyde en samarbejdsaftale til Svendborg Kommune som en af 15 kommuner, der bliver en del af STAR-projektet. At Svendborg kan indgå i STAR-projektet betyder, at aftalen med Code of Care bliver på særlige økonomiske vilkår, da STAR medfinansierer en del af udgifterne. En 2 årig aftale, der blandt andet består af opstart, udvikling og drift af taskforce koster normalt 650.000 kr., men tilbydes Svendborg for 374.000 kr.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Samarbejdsaftalen har en samlet kontraktsum på 374.000 kr. der i udbudsregi er relativt beskedent og derfor ikke har en grænseoverskridende interesse. Der er samtidig tale om en unik ydelse som er en del af et større STAR-projekt, hvorfor der ikke ses en konkurrencesituation i markedet. På den baggrund vurderes der ikke at være krav om tilbudsindhentelse eller udbud.
Beløbet overstiger dog grænsen på 150.000 kr. der ifølge kommunens politisk vedtagne retningslinjer for indkøb betyder, at kontrakten forelægges det politiske fagudvalg til godkendelse
Sagen afgøres i
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 30-11-2020
Godkendt idet udvalget ønsker en samlet strategi for social ansvarlighed og idet udvalget ønsker at understøtte eksisterende og nye socialøkonomiske virksomheder. Som led heri ønsker udvalget en oversigt over mulige ydelser og opgaver, der kan løses af socialøkonomiske virksomheder.
Beslutningstema
Status på igangværende projekt ”Aktive kvinder i job”.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Jobcenter Svendborg har igangsat projekt ”Aktive Kvinder” for aktivitetsparate kvinder med anden etnisk baggrund end dansk.
Projektet var oprindeligt planlagt med opstart 1. marts 2020, men STAR udskød behandlingen af alle puljeansøgninger som følge af covid19. Puljetilsagnet kom i stedet i juli måned men en tilrettet projektperiode fra 1. september 2020-28. februar 2021.
Til projektet er tilknyttet en fast integrationskonsulent, der har den gennemgående kontakt med målgruppen af kvinder. Medarbejderen holder løbende individuelle, ressourceorienterede vejledningssamtaler før-under og efter hvert delforløb. Der er fokus på kvindernes forforståelse, familieforhold og arbejdsmarkedsperspektiv..
Den samlede målgruppe består af 30 kvinder i alderen 25-55 år. Kvinderne er opdelt i 3 grupper, hvor de første 10 startede i forløbet i oktober, de næste 10 i november og de sidste 10 påbegynder 3. december.
Projektet består af 3 delforløb, der i sidste ende skal bringe kvinderne i praktik i løbet af projektperioden.
Delforløb 1 er 4 ugers holdtræning, hvor der er fokus på at opnå mødestabilitet og progression. De første 10 kvinder har gennemført denne del og er i gang med delforløb 2 sideløbende med praktiksamtaler med jobkonsulent mhp. Iværksættelse af praktik. De næste 10 kvinder er i gang med forløbet og overgår til delforløb 2 den 3. december.
Delforløb 2 er 4 ugers sundhedsundervisning, hvor kvinderne får øget indsigt i deres egen helbredssituation og koblingen til beskæftigelse. De første 10 kvinder er i gang med denne del af forløbet og overgår til delforløb 3 den 1. december.
Delforløb 3 består af samfundsfagsundervisning. Kvinderne får her blandt andet indsigt i det danske samfund, kvinder i arbejdslivet og det gode liv i Danmark.
Udover individuelle samtaler med integrationskonsulenten, der arbejder helhedsorienteret med kvinderne, er der sideløbende samtaler med jobkonsulent mhp. at etablere individuelle praktikker.
Der har været et stabilt fremmøde blandt kvinderne i projektet og 1 kvinde er kommet i job uden et praktikforløb. På baggrund af de foreløbige positive tilkendegivelser arbejdes der for at kunne fortsætte med lignende forløb efter udløb af projektperioden. Det vil betyde, at der fastansættes en integrationskonsulent, der arbejder individuelt og helhedsorienteret med kvinden og kvindens familie. Integrationskonsulenten vil arbejde tæt sammen med den medarbejder, der har den opsøgende beskæftigelsesindsats i de boligsociale områder.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Projektet er delvist puljefinansieret via midler fra STAR.
En eventuel videreførelse af indsatsen finansieres via de midler, der er afsat til integrationsindsatsen.
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 30-11-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Beslutningstema
Orientering om Beskæftigelsesministerens benchmark-analyse
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at orienteringen tages til efterretning
Sagsfremstilling
Beskæftigelsesministeren offentliggør 2 gange årligt en benchmark-analyse, hvor kommunerne rangordnes efter hvor mange borgere den enkelte kommune har på offentlig forsørgelse sammenholdt med det antal, man kan forvente, at kommunen vil have på baggrund af dens rammevilkår.
Benchmark-analysen blev senest offentliggjort i oktober 2019, og skulle dermed være opdateret i april 2020, men blev udskudt som følge af Covid19. Den aktuelle liste er baseret på perioden for 2. halvår 2019-1. halvår 2020.
Benchmark—analysen består af 4 opgørelser; en liste der dækker alle ydelser og 3 lister, hvor man ser på de enkelte ydelseområder; dagpenge, sygedagpenge og kontanthjælp.
Samlet set placerer Svendborg Kommune sig som nr. 25 blandt landets kommuner, når man ser på alle ydelser. Samlet set har kommunen 40 personer færre fuldtidspersoner på offentlig forsørgelse end man kunne forvente.
Hvis man ser på placeringen på de enkelte ydelsesområder placerer Svendborg sig godt i forhold til sygedagpenge og kontanthjælp, med placeringer som hhv. nr. 23 og 25, mens kommunen på dagpengeområdet har 30 fuldtidspersoner flere end forventet, hvilket svarer til en placering som nr. 72.
Benchmark-opgørelsen er det ene ben i den styrkede monitorering, der blev indført som led i aftalen om en forenklet beskæftigelsesindsats. Monitoreringen ser i første omgang på kommunernes resultater (benchmark) og dernæst på de 2 fokusmål, der måler på om borgerne får samtaler og indsatser.
Kommunens fokusmål kan følges på jobindsats.dk og i de jobcenterindblik-rapporter, der opdateres månedligt. Disse har dog ikke været opdateret siden marts 2020.
Hvis kommunen både har dårlige resultater og manglende indsatser, kan kommunen blive pålagt skærpet tilsyn, men da Svendborg ligger godt i den netop offentliggjorte benchmark er det ikke aktuelt.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vil få forelagt Benchmark-analysen når denne opdateres igen, hvilket forventes at ske i april 2021.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen kendte.
Sagen afgøres i
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 30-11-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Relaterede bilag
Sagsfremstilling
- Orientering fra udvalgsformanden
- Udvalgsformanden orienterede om fremvisning af Vejle Kommunes mobile borgerservice. Udvalget ønsker at høre lokaludvalget om holdepladser.
- Orientering fra møde i Fælles Fynsk Beskæftigelsesforum 27. november.
- Udvalgsformanden orienterede om fremvisning af Vejle Kommunes mobile borgerservice. Udvalget ønsker at høre lokaludvalget om holdepladser.
- Orientering fra udvalgsmedlemmerne
- Maria Haladyn (A) orienterede om samarbejde mellem FOA og Sydfynske kommuner om rekruttering til SOSU-området.
- Søren Kongegaard (A) efterlyste oplysninger om kreditmuligheder for virksomheder i Svendborg.
- Maria Haladyn (A) orienterede om samarbejde mellem FOA og Sydfynske kommuner om rekruttering til SOSU-området.
- Orientering fra administrationen
- Orientering om aktuelle ledighedstal og opgørelser (eftersendes)
- Brugertilfredshedsundersøgelse i Borgerservice
- Pulje til indsats i forhold til aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere
- Orientering om flexjobkampagne og samarbejde med KLAP-job.
- Orientering om aktuelle ledighedstal og opgørelser (eftersendes)
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 30-11-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.