Beskæftigelses- og Integrationsudvalget
Referat • 8. november 2021 kl. 15.30
Indhold
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 08-11-2021
Dagsordenen blev godkendt, idet udvalget godkendte tillægsdagsordenen om indstilling af repræsentanter til Integrationsrådet til Byrådets godkendelse. Tillægsdagsordenen behandles som nyt punkt 2.
Der var afbud fra Jesper Ullemose (V).
Beslutningstema
Indstilling af kandidater til Integrationsrådsvalg
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at de opstillede repræsentanter indstilles til den nye kommunalbestyrelses godkendelse, og at det derfor ikke er nødvendigt at afholde det planlagte integrationsrådsvalg, da antallet af opstillede kandidater overflødiggør et valg.
Sagsfremstilling
Der er planlagt afholdelse af valg til Integrationsrådet den 30. november 2021.
Integrationsrådet består af 16 medlemmer med bopæl i Svendborg, der udpeges af Kommunalbestyrelsen.
Ifølge den gældende forretningsorden skal der vælges 8 repræsentanter fra danske og udenlandske statsborgere med oprindelse i 3. lande bestående af 7 repræsentanter fra de 7 største grupper af danske og udenlandske statsborgere med oprindelse i 3. lande samt en person fra gruppen Andre, der repræsenterer de øvrige mindre grupper af danske og udenlandske statsborgere med oprindelse i 3. lande.
Derudover udpeges der medlemmer fra kommunalbestyrelsen, arbejdsmarkedets parter, skolebestyrelsesformændene, dagtilbudsbestyrelsesformændene, boligselskaberne og Kulturelt samråd.
De 8 repræsentanter for danske og udenlandske statsborgere med oprindelse i 3. lande vælges ved almindelig stemmeflerhed ved hemmelig skriftlig afstemning.
Der var oprindelig frist til opstilling af kandidater den 25. oktober, men da der ved fristens udløb, trods diverse informationsaktiviteter, ikke var kandidater nok, blev denne frist udskudt til 5. november.
Efter udløbet af den forlængede frist er status, at der er repræsentanter fra 6 af de 7 største befolkningsgrupper; Iran, Sri Lanka, Eritrea, Syrien, Vietnam og Tyrkiet og der er en repræsentant fra gruppen andre. Der er ingen kandidater fra Bosnien, der er den 7. befolkningsgruppe.
Fra Iran, Sri Lanka, Syrien og Eritrea er der 2 kandidater, og de opstillede kandidater har indbyrdes selv valgt, hvilken af de 2 kandidater, der skal indstilles som medlem af Integrationsrådet og således også, at den anden kandidat deltager som suppleant.
Ifølge Integrationsloven er det frivilligt for en kommune at udpege et integrationsråd og der er ikke krav om at medlemmerne skal vælges ved et Integrationsvalg.
Det foreslås på den baggrund at valget ikke afvikles, og at de opstillede kandidater indstilles til kommunalbestyrelsens godkendelse i januar 2022.
Lovgrundlag
Integrationslovens § 42
Kommunalbestyrelsen kan oprette et integrationsråd.
Stk. 2. Integrationsrådet kan afgive vejledende udtalelser om den almindelige integrationsindsats i kommunen og om de selvforsørgelses- og hjemrejseprogrammer eller introduktionsprogrammer, der tilbydes af kommunalbestyrelsen. Udtalelserne offentliggøres.
Stk. 3. Integrationsrådet består af mindst syv medlemmer med bopæl i kommunen. Medlemmerne udpeges af kommunalbestyrelsen. Rådets funktionsperiode følger den kommunale valgperiode.
Stk. 4. Kommunalbestyrelsen fastsætter medlemstallet. Medlemmerne udpeges blandt medlemmer af lokale flygtninge- og indvandrerforeninger eller andre tilsvarende personer i kommunen. Endvidere udpeges medlemmer blandt personer med tilknytning til skolebestyrelser og lokale foreninger i kommunen. Kommunalbestyrelsen kan udpege et eller flere medlemmer af rådet som repræsentanter for kommunen.
Stk. 5. Kommunalbestyrelsen drager omsorg for sekretariatsbetjeningen af integrationsrådet
Stk. 6. Kommunalbestyrelsen fastsætter forretningsorden for integrationsrådet på baggrund af en af udlændinge- og integrationsministeren udarbejdet standardforretningsorden.
Sagen afgøres i
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 08-11-2021
Indstillingen blev godkendt, idet udvalget anbefaler, at Kommunalbestyrelsen efter kommunevalget drøfter fremtidig valg/udpegning til Integrationsrådet og beslutter, hvorledes det politiske samarbejde med Integrationsrådet organiseres.
Der var afbud fra Jesper Ullemose (V).
Beslutningstema
Budgetopfølgning pr. 30. september 2021 for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets område.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At budgetopfølgningen godkendes og indgår i den samlede opfølgning til Økonomiudvalget.
- At der gives tillægsbevilling på -23,5 mio. kr., svarende til midtvejsreguleringen af tilskud på overførselsudgiftsområdet i 2021. Det resterende mindreforbrug er i budget 2022 reserveret til finansiering af en eventuel midtvejsregulering af overførselsudgifterne i 2022.
Sagsfremstilling
Der er udarbejdet budgetopfølgning pr. 30. september 2021.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets budgetopfølgning viser følgende afvigelser mellem det forventede regnskab og korrigeret budget:
Serviceudgifter:
For serviceudgifterne udgør det forventede regnskab 78,6 mio. kr., hvilket svarer til et mindreforbrug på 2,4 mio. kr. Heraf udgør forventede udgifter vedrørende Covid-19 1,3 mio. kr. Mindreforbruget kan specificeres på følgende politikområder:
Overførselsudgifter:
For overførselsudgifterne udgør det forventede regnskab 991,1 mio. kr., hvilket svarer til et mindreforbrug på 44,7 mio. kr. Afvigelsen kan specificeres på nedenstående politikområder:
Ledighedsudviklingen under Covid-19 har været væsentligt bedre end forventningen var ved budgetlægningen sidste år. Udviklingen ses også på landsplan, og derfor har KL og regeringen som led i kommuneaftalen for 2022 aftalt en midtvejsregulering i 2021 af tilskuddene på overførselsudgiftsområdet på –2,4 mia. kr. For Svendborg Kommune betyder det at der skal afleveres 23,5 mio. kr.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der henvises til vedlagte bilag.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Den kommunale styrelseslov.
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 08-11-2021
Indstillingen blev godkendt.
Der var afbud fra Jesper Ullemose (V).
Beslutningstema
Besparelser på Beskæftigelses-og Integrationsudvalgets område som følge af budgetforlig 2022
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at udvalget tager orienteringen til efterretning
Sagsfremstilling
Socialdemokratiet, Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Det Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Jens Munk indgik den 14. september en aftale om Svendborg Kommunes budget for 2022.
Som den del af budgetforliget blev der nedsat en tværgående spareramme på 27,2 mio. kr.
Økonomiudvalget har på mødet den 26. oktober 2021 fastlagt proces for udmøntning af besparelserne, som indgår i det vedtagne budget 2022, samt en fordeling af besparelserne på udvalgene.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vil på mødet få en foreløbig orientering om processen og arbejdet med sparekataloget, hvoraf udvalgets andel udgør 1,0 mio. kr.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ændringerne indgår i del samlede budgetforlig for 2022
Sagen afgøres i
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 08-11-2021
Orienteringen blev taget til efterretning. Efter høringsfristens udløb sendes forslagene til udvalgets medlemmer med henblik på bemærkninger.
Der var afbud fra Jesper Ullemose (V).
Beslutningstema
Drøftelse af høringssvar og eventuel tilretning af Beskæftigelsesplanen for 2022
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at høringssvarene drøftes med henblik på at Beskæftigelsesplan 2022 sendes videre til Byrådets godkendelse.
Sagsfremstilling
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede på møde den 4. oktober at sende Beskæftigelsesplanen i høring ved udvalgte samarbejdspartnere.
Der er på baggrund heraf modtaget høringssvar fra følgende parter:
- Handicaprådet
- DI Fyn
- DI Dansk Byggeri Sydfyn
- FH Sydfyn og LAU Sydfyn
Samtlige høringssvar er vedlagt. Derudover er vedlagt en oversigt med et kort resumé af høringssvarene samt administrationens bemærkninger.
På sidste møde aftalte udvalget at drøfte de indkomne høringssvar og som følge heraf eventuelle rettelser med henblik på videresendelse til endelig behandling på Byrådets møde den 30. november.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen mv.
Sagen afgøres i
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 08-11-2021
Udkastet til beskæftigelsesplan 2022 fremsendes til Byrådets godkendelse med de foreslåede ændringer efter høringen.
Der var afbud fra Jesper Ullemose (V).
Relaterede bilag
Beslutningstema
Orientering om ny trepartsaftale
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at orienteringen tages til efterretning
Sagsfremstilling
Regeringen, arbejdsmarkedets parter og Kommunernes landsforening indgik den 6. oktober en trepartsaftale, som skal sikre flere hænder til virksomhederne.
Aftalen sætter ind på 4 centrale områder
- Bedre match mellem ledige og virksomheder.
- Skærpede rådighedsregler for at sikre, at ledige søger og tager job.
- Styrket indsats for at få ledige seniorer tilbage i job.
- Hjælp til virksomheder til at rekruttere europæisk arbejdskraft.
I forhold til match-delen sættes der bl.a. fokus på at jobformidling skal være en prioriteret opgave i kommuner og a-kasser, hvorfor der afsættes en pulje a-kasser og kommuner kan søge til at styrke indsatsen. Samtidig afsættes der midler til en analyse af mangelsituationen.
Derudover igangsættes forsøg med en jobrettet indsats til uddannelseshjælpsmodtagere, ligesom forsøget med lempeligere krav til forudgående ledighed for voksenelever videreføres. I aftalen er der beskrevet yderligere tiltag.
I forbindelse med en skærpelse af rådighedsreglerne er der fokus på hurtigere konsekvens, hvis borgerne ikke søger job.
For at styrke seniorers muligheder på arbejdsmarkedet indføres forbud mod, at der skal oplyses alder i forbindelse med jobansøgninger, ligesom der iværksættes en pulje til særlig indsats for seniorer.
Workindenmark-indsatsen styrkes, så virksomheder, der ønsker at rekruttere faglært europæisk arbejdskraft kan få hjælp. Samtidig iværksættes initiativer, der skal gøre det nemmere for udenlandske dimittender at blive i Danmark efter endt uddannelse.
Hele aftaleteksten er vedlagt.
Administrationen vil være opmærksom på de nye regler samt på de puljemidler, der udmeldes.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
ingen
Sagen afgøres i
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 08-11-2021
Orienteringen blev taget til efterretning.
Der var afbud fra Jesper Ullemose (V).
Beslutningstema
Status på arbejdet med social ansvarlighed
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at orienteringen tages til efterretning
Sagsfremstilling
I forbindelse med budgetforliget for 2021 blev der afsat midler til at understøtte lokale virksomheder med social ansvarlighed. Af budgetteksten fremgik, at jobcentret f.eks. skulle medvirke til at facilitere virksomhedsbesøg, fyraftensmøder og netværksmøder, som kunne inspirere med ny viden og understøtte konkrete behov.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget orienteres løbende om status på arbejdet med social ansvarlighed og har netop lagt op til, at temaet får et selvstændigt fokusområde i det kommende års beskæftigelsesplan.
Som der tidligere er orienteret om, har jobcentret udpeget en fast koordinator på området, og derudover er der indgået en aftale med nonprofit organisationen Code of Care (COC) om opstart og udvikling af en lokal taskforce med lokale virksomheder.
Aftalen med Code of Care understøttes af midler fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering(STAR), hvorfor Svendborg er en af 15 kommuner, der får mulighed for at arbejde med COC-konceptet. Der er løbende dialog med COC for at udvikle og tilpasse konceptet til den lokale virkelighed og give det en lokal retning.
Opstarten af den lokale taskforce blev skubbet som følge af covid19, men første møde blev afholdt 1. juni 2021, hvor ca. 40 interesserede virksomheder mødte op. Her blev virksomhederne introduceret til begrebet social ansvarlighed og idéen bag en lokal taskforce. Næste møde blev afholdt på Christiansminde i august, hvor fokus var at give virksomhederne indsigt i målgruppen, de borgere, der skal bringes tættere på arbejdsmarkedet. På baggrund heraf blev drøftet mulige initiativer til at bringe udsatte borgere i job, samt nedsat arbejdsgrupper, der arbejder videre inden næste møde som afholdes ultimo november.
Arbejdsgruppernes arbejde vil være input til arbejdet med den strategi, der i beskæftigelsesplanen lægges op til skal udarbejdes i 2022.
COC havde den 6. oktober inviteret 6 lokale virksomheder til at deltage i deres årlige innovationstræf.
COC understøtter udover virksomhedsarrangementerne også den interne kompetenceudvikling af medarbejderne i jobcentret. Når virksomhederne er klar til f.eks. at tilbyde småjobs, er det vigtigt at medarbejderne sideløbende har arbejdet med at klargøre borgerne, hvilket kræver en høj grad af håndholdt indsats.
Sideløbende med den lokale taskforce i COC-regi samarbejder jobcentrets virksomhedsservice også med eksisterende netværk. Rabbits netværk, der består af mere end 170 virksomheder har sat den sociale ansvarlighed på dagsordenen under overskriften Rabbits care og afholder 5 særskilte møder med fokus på social ansvarlighed. Møderne vil både være for virksomheder, der er en del af det eksisterende Rabbits netværk, men også for andre interesserede virksomheder.
Der ses sammenfald af virksomheder i den lokale COC-taskforce og i Rabbits Care, hvilket ses som en fordel for at fastholde fokus på social ansvarlighed. Jobcenter Svendborg understøtter og samarbejder også med det lokale og primært virksomhedsdrevne initiativ i Rabbits Care-netværket, da det er vigtigt for den langsigtede forankring af arbejdet med social ansvarlighed at der er en høj grad af involvering og ejerskab hos virksomhederne.
Udover netværksaktiviteterne i COC og Rabbits Care arbejder administrationen videre med at hente inspiration fra andre kommuner, f.eks. Aalborg, der har stor succes med at hjælpe virksomheder, der ønsker at etablere småjobs.
Alle de erfaringer, der aktuelt indsamles, vil danne grundlag for det videre arbejde med en strategi for samarbejdet med social økonomiske og socialt ansvarlige virksomheder, der forventes fremlagt til politisk godkendelse i 1. halvår af 2022.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Afholdes indenfor den afsatte budgetramme
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen kendte
Lovgrundlag
LAB-loven
Sagen afgøres i
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 08-11-2021
Orienteringen blev taget til efterretning.
Der var afbud fra Jesper Ullemose (V).
Sagsfremstilling
- Orientering fra udvalgsformanden
- Formanden orienterede om status på opstart af Mobil Borgerservice
- Formanden orienterede om status på opstart af Mobil Borgerservice
- Orientering fra udvalgsmedlemmerne
- Jesper Larsen (V) efterspurgte status og evaluering af udvalgte tilbud på ungeområdet. Søren Kongegaard (A) ønskede, at denne status omfatter arbejdet med den koordinerende ungeindsats. Niels Christian Nielsen (A) spurgte til status for brug af nytte indsats.
- Jesper Larsen (V) efterspurgte status og evaluering af udvalgte tilbud på ungeområdet. Søren Kongegaard (A) ønskede, at denne status omfatter arbejdet med den koordinerende ungeindsats. Niels Christian Nielsen (A) spurgte til status for brug af nytte indsats.
- Orientering fra administrationen
- Formidling af ledige i Svendborg
- Henvendelse fra RAR Fyn om den virksomhedsvendte indsats
- Orientering om Beskæftigelsesministerens benchmark
- Rapporter fra RAR Fyn
- Orientering om aktuelle ledighedstal og opgørelser (eftersendes)
- Status vedr. projektet ’Min ryg’
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 08-11-2021
Orienteringen blev taget til efterretning.
Der var afbud fra Jesper Ullemose (V).