
Sygedagpenge
Hvis du bliver sygemeldt og ikke er i stand til at arbejde i en periode, kan du søge om at få sygedagpenge. Du kan få sygedagpenge både som selvstændig, ledig og når du er i arbejde.
Tryk på et punkt for at se detaljer.
Sygemeld dig
Du skal sygemelde dig så snart du bliver syg.
Hvordan du skal sygemelde dig, afhænger af, om du er i job, ledig eller selvstændig.
- Er du i job, skal du sygemelde dig til din arbejdsgiver
- Er du ledig, skal du sygemelde dig ved din a-kasse
- Er du selvstændig, skal du sygemelde dig på virk.dk
Under din sygemelding
Når du har sygemeldt dig, vil du efter få dage få en besked fra Jobcentret via Digital Post. Her finder du et link til selvbetjeningsløsningen ”Mit Sygefravær”, som du skal bruge, når du skal sende oplysninger om din situation til kommunen.
Mit sygefravær
Når du går ind i ”Mit Sygefravær” via linket, har din a-kasse eller din arbejdsgiver allerede udfyldt en række oplysninger om dig. Disse oplysninger skal godkendes af dig. Andre oplysninger skal du selv udfylde. Systemet guider dig undervejs. Når oplysningerne er udfyldt, får du et samlet overblik, og underskriver med dit MitID.Det er meget vigtigt, at du overholder de tidsfrister, der står, når du modtager noget fra os, da du ellers kan miste dine sygedagpenge.
Har du efterfølgende brug for at genfinde dine oplysninger, kan du se dem under menupunktet ”Mit forløb”.
Modtager du ikke Digital Post
Hvis du er fritaget for Digital Post, sender vi informationer og oplysningsskema i et almindeligt brev. Er du ikke fritaget, men har svært ved de digitale selvbetjeningsløsninger, beder vi dig kontakte Sygedagpengehuset.Første samtale afholdes indenfor 8 uger
Senest 8 uger efter din første sygedag, skal du mødes med en rådgiver fra Sygedagpengehuset med afsæt i oplysningerne fra ”Mit Sygefravær”. Forinden er der indhentet lægelig dokumentation, enten fra sygehuset eller din egen læge. Du kan i den forbindelse modtage et brev fra Sygedagpengehuset, hvor vi beder dig få lavet en lægeattest ved egen læge. Vær opmærksom på at denne lægeerklæring skal udfyldes, selvom der allerede er udfyldt en mulighedserklæring sammen med din arbejdsgiver.
Den helbredsmæssige dokumentation indgår i opfølgningssamtalen, sammen med en drøftelse om dine kompetencer. Dermed er din rådgiver klædt bedst muligt på til at lægge en individuel plan med dig.
Til opfølgningssamtalerne afklarer vi med dig, hvilken hjælp du har brug for, for at komme tilbage i arbejde eller for at kunne stå til rådighed i a-kassen igen. Indsatsen vil altid være tilpasset din situation og helbredstilstand.
Så længe du har en aktiv sygedagpengesag i Sygedagpengehuset, skal vi være i hyppig kontakt med dig. Er du lønmodtager, inddrager vi også din arbejdsgiver i relevant omfang. Vi kan eksempelvis foreslå en rundbordssamtale på arbejdspladsen, hvis vi skal udarbejde en plan for delvis raskmelding eller følge op på din optrapningsplan.
Inden raskmeldingen
Er du lønmodtager, har vi mulighed for at lave en tidlig opfølgning med fast track, hvis der er udsigt til, at sygemeldingen vil vare mere end 8 uger.
Er der ønske om en tidlig opfølgning, vil Sygedagpengehuset fremrykke den første samtale i op til 6 uger. På den måde får vi hurtigere lagt en plan for, hvordan du bedst muligt kan vende tilbage til arbejdet.
Både du og din arbejdsgiver kan have ønske om en tidlig opfølgning. Beder arbejdsgiveren om en tidlig opfølgning, skal du altid bekræfte, at du også er interesseret i at fremrykke opfølgningen.
Vi anbefaler, at der er tæt kontakt mellem dig og din leder, så der ikke opstår tvivl om formålet med den tidlige opfølgning.
På vej tilbage på arbejde
Delvis raskmelding
Er du klar til at arbejde nogle timer om ugen, kan der laves en aftale om delvis raskmelding. Delvis raskmelding kan sættes i gang allerede fra første sygedag. I praksis betyder det, at refusionen til din arbejdsgiver sættes ned, svarende til de timer du arbejder. Alternativt får du en kombination af løn og sygedagpenge, så længe der arbejdes på nedsat tid.Din rådgiver vil altid hjælpe med at planlægge din optrapningsplan, både hvad angår timetal og opgaver. Optrapningsplanen vil tage udgangspunkt i dine kompetencer, arbejdspladsens behov og de skånehensyn, som følger af sygemeldingsårsagen.
Hvis dit fravær som lønmodtager er mindre end 4 timer per uge, kan der ikke gives refusion eller nedsat sygedagpenge.
Er du selvstændig, kan du ikke få sygedagpenge, hvis din arbejdstid overstiger halvdelen af den sædvanlige arbejdstid per uge.
Du kan få sygedagpenge, hvis du er ude af stand til at arbejde på grund af sygdom eller fordi du er kommet til skade. Det kræver som udgangspunkt, at du bor i Danmark og betaler skat af din indtægt i Danmark.
Som lønmodtager skal du opfylde et af følgende beskæftigelseskrav:
- Du er i beskæftigelse og har været beskæftiget i mindst 240 timer inden for de seneste 6 afsluttede kalendermåneder forud for første sygefraværsdag. I mindst 5 af disse måneder har du været beskæftiget i mindst 40 timer i hver måned.
- Hvis ikke du var blevet syg, ville du have haft ret til arbejdsløshedsdagpenge.
- Du har inden for den seneste måned afsluttet en erhvervsmæssig uddannelse, der varede mindst 18 måneder.
- Du er elev i lønnet praktik i en uddannelse, der er reguleret i henhold til lov.
- Du er ansat i fleksjob.
Som selvstændig er det en betingelse at,
- du i mindst 6 måneder inden for de seneste 12 måneder har drevet selvstændig virksomhed i væsentligt omfang – heraf den seneste måned før fraværet
- virksomheden skal være udøvet i mindst halvdelen af en normal overenskomstmæssig ugentlig arbejdstid, altså 18,5 time.
Som ledig skal du
- have en vis tilknytning til arbejdsmarkedet