
Sådan får du sygedagpenge
Hvis du bliver ramt af sygdom, skal du melde dig syg og søge om sygedagpenge. Hvordan du gør, afhænger af, om du er selvstændig, lønmodtager eller ledig
Sådan søger du sygedagpenge
Tryk på et punkt for at se detaljer.
Meld dig syg
Log på Mit Sygefravær
Når du har meldt dig syg:
- Du modtager et brev fra Sygedagpengehuset via Digital Post. Hvis du er fritaget for Digital Post, sender vi et brev med et oplysningsskema.
- Log herefter ind på siden Mit Sygefravær
På Mit Sygefravær kan du:
- Søge om sygedagpenge
- Sende informationer om din situation til kommunen
- Godkende oplysninger, som din a-kasse og andre har udfyldt for dig
- Se de tidsfrister, du skal overholde. Hvis ikke, kan du miste dine sygedagpenge
Samtaler
Du bliver indkaldt, så du senest otte uger efter din første sygedag, kan komme til en samtale med en rådgiver fra jobcentret.
Du har ret til at tage en person med som bisidder til din samtale. Bisidderen kan for eksempel være en tillidsrepræsentant fra din fagforening eller en bekendt, du har tillid til.
Første samtale
Første samtale skal afklare om du eventuelt har behov for støtte, så du kan komme tilbage i job så hurtigt som muligt.Efter samtalen skal du være forberedt på, at jobcentret kan indhente lægelig dokumentation enten fra sygehuset eller egen læge.
Du kan også blive bedt om at få lavet en lægeattest ved egen læge, selvom der allerede er udfyldt en mulighedserklæring sammen med din arbejdsgiver.
Opfølgningssamtaler
Til opfølgningssamtalerne drøfter vi de informationer, vi har indhentet og dine kompetencer. På den måde er din rådgiver klædt bedst muligt på til at lægge en individuel plan med dig.I afklarer blandt andet hvilken hjælp du har brug for, for at komme tilbage i arbejde eller for at kunne stå til rådighed i a-kassen igen. Indsatsen vil altid være tilpasset din situation og helbredstilstand.
Rundbordssamtale
Så længe du har en aktiv sygedagpengesag i Sygedagpengehuset, skal vi være i hyppig kontakt. Er du lønmodtager, inddrager vi også din arbejdsgiver i relevant omfang.Vi kan for eksempel foreslå en rundbordssamtale på arbejdspladsen, hvis vi skal udarbejde en plan for delvis raskmelding eller følge op på din optrapningsplan.
Fast track
Fast track er for dig:
- Der er lønmodtager
- Hvor sygemeldingen ser ud til at vare mere end otte uger
Med Fast track kommer du til den første samtale allerede efter seks uger. På den måde får vi hurtigere lagt en plan for, hvordan du bedst muligt kan vende tilbage til arbejdet.
Både du og din arbejdsgiver skal bekræfte ønsket om en tidlig opfølgning, og vi anbefaler, at I har løbende kontakt.
På vej tilbage
Er du klar til at arbejde nogle timer om ugen, kan vi lave en aftale om delvis raskmelding.
Når du er delvist raskmeldt, vil du få en kombination af løn og sygedagpenge. Arbejder du færre end fire timer om ugen, vil du kun kunne få sygedagpenge.
Er du selvstændig, kan du ikke få sygedagpenge, hvis din arbejdstid overstiger halvdelen af den sædvanlige arbejdstid per uge.
Din rådgiver vil altid hjælpe med at planlægge din optrapningsplan med timetal og opgaver.
Optrapningsplanen vil tage udgangspunkt i dine kompetencer, eventuelle skånehensyn og arbejdspladsens behov.
Spørgsmål og svar om sygedagpenge
Det med småt
Sagsbehandlingstid
Sagsbehandlingstiden er 14 dage, når du søger sygedagpenge og vi har modtaget din ansøgning og nødvendig dokumentation.
Hvis du vil klage
Hvis du ikke er enig i kommunens afgørelse, skal du klage til kommunen inden fire uger. Kommunen skal så genvurdere sin afgørelse inden fire uger, fra kommunen har modtaget din klage.
Hvis kommunen fastholder sin afgørelse, bliver din klage sendt videre til Ankestyrelsen, som tager stilling til afgørelsen.