
Stormflod og højvande
Er der vand på vej? Læs, hvad ud kan gøre for at forebygge skader på dit hus, og hvor du kan holde dig opdateret om vandstanden i Svendborg Havn samt øst og vest for Svendborg by.
Er vandet på vej?
- Tildæk det nederste af bygningernes udvendige åbninger med krydsfinerplader – evt. med en gummitætningsliste.
- Dæk det nederste af åbningerne med sandsække. Vi informerer på kommunens hjemmeside og sociale medier om, hvor du kan afhente sandsække.
- Har du dyrehold på udsatte steder, så få dem væk i tide.
- Sur joller og andet på stranden fast, så det ikke flyder væk. Flyt om muligt værdifulde genstande og andet, der ikke tåler vand, til et sikkert sted i dit hus.
Varslinger
DMI udsender varsler for forhøjet vandstand, 36 timer før vandstanden forventes at blive højere end ca. 1,25 m ved kommunens kyster.
Tjek vandstanden
I Svendborg Kommune har vi tre havvandstandsmålere, som kan vise vandstanden, lige der - eller tæt på - hvor du bor.
Alle tre stationer måler den aktuelle vandstand, og DMI beregner en prognose for hver af stationerne. Prognosen viser, hvordan vandstanden skønnes at være de næste døgn frem i tiden. Prognoserne er et vigtig værktøj til at kunne forberede sig i tide på forhøjet vandstand.
Tjek vandstanden og prognosen for den station, som er tættest på din bopæl:
- Svendborg Havn, hvis du bor i Svendborg by.
- Thurø, Grasten, hvis du bor bor øst for Svendborg by ved f.eks. Smørmosen, Skårupøre, Lundeborg eller Bøsøre.
- Rantzausminde Lystbådehavn, hvis du bor vest for Svendborg by ved f.eks. Kogtved, Lehnskov og Ballen eller på Drejø, Skarø eller Hjortø.
Tjek aktuel vandstand og prognose her.
Forskellen i havvandstanden gennem Svendborgsund kan afhængigt af vejrsituationen være meget stor. Under stormfloden i oktober 2023 registrerede vi for eksempel en forskel mellem Rantzausminde i vest og Thurø i øst på 1,3 m. Der kan altså sagtens kan være højvande langs kommunens vestlige kyster, men lavvande ved kommunens østlige kyster eller omvendt. Vandstanden i Svendborg By vil tit ligge som en form for midtpunkt mellem de vestlige og østlige kyster.