
Stormflod
Er der stormflod på vej? Læs, hvad ud kan gøre for at forebygge skader på dit hus, og hvor du kan holde dig opdateret om vandstanden i Svendborg Havn samt øst og vest for Svendborg by.
Er vandet på vej?
- Tildæk det nederste af bygningernes udvendige åbninger med krydsfinerplader – evt. med en gummitætningsliste.
- Dæk det nederste af åbningerne med sandsække. Vi informerer på kommunens hjemmeside og sociale medier om, hvor du kan afhente sandsække.
- Har du dyrehold på udsatte steder, så få dem væk i tide.
- Sur joller og andet på stranden fast, så det ikke flyder væk. Flyt om muligt værdifulde genstande og andet, der ikke tåler vand, til et sikkert sted i dit hus.
Se, hvor højt vandet står
Vi har havvandsmålere forskellige steder i kommunen.
Tjek vandstandsmåleren i Svendborg Havn, hvis du bor i Svendborg by. Bor du øst for Svendborg by, vil måleren ved Grasten bedst vise vandstandstanden for dit område. Bor du vest for Svendborg by og på øerne, vil måleren ved Rantzausminde bedst vise vandstanden for dit område.
Tjek vandstanden i Svendborg Havn her.
Tjek vandstanden ved Rantzausminde og Grasten her.
Se vejledningen nedenfor.
Sådan tjekker du vandstanden
Tryk på et punkt for at se detaljer.
Klik på menuen
For visning af vandstanden starter du med at trykke på det lille burgerikon (tre vandrette streger) øverst, lidt til højre for midten i skærmbilledet.
Når du har gjort det, popper der en boks op.
Nulstil visning
Nulstil visningen ved at trykke ”RYD ALT”.
Marker vandstandsmålere
Marker den eller de vandstandsmålere, du ønsker vist på grafen til højre.
Vandstandsmåleren, der repræsenterer kyststrækningen vest for Svendborg by, hedder P6 Rantzausminde Lystbådehavn, og vandstandsmåleren, der repræsenterer kyststrækningen øst for Svendborg, hedder P5 Anløbsbroen Grasten, Thurø.
De øvrige pejlere på listen er historiske visninger fra en tidligere vandstandsmåler ved Valdemarslot, som nu er nedlagt, samt pejlere ved Vornæs på Tåsinge, som bliver benyttet til at holde øje med vandstanden i naturområdet Tåsinge Vejle og Nor.
Tryk herefter på ”LUK”.
Vælg uge, måned eller år
Du kan øverst over kurverne vælge, om du ønsker vandstandsmålingerne vist for den sidste uge, måned eller år.
Aflæs vandstanden
Når du holder musen hen over kurverne, kan du aflæse vandstanden med angivelse af tidspunkt og dato.
Alle vandstandene er angivet i meter DV90. Det henviser til Danmarks nye højdeniveau, som blev indført den 1. januar 2005. DV90 står for Dansk Vertikal Reference 1990.
På kurverne er der indsat en alarmgrænse for højvande på 1,1 m. Når vandstanden så højt, bliver der sendt en sms til kommunens havnekontor m.fl., så det er muligt rettidigt at tage eventuelle nødvendige forholdsregler.
For måleren ved Rantzausminde er der desuden indsat en alarmgrænse på -0,6m. Denne alarmgrænse bruger kommunen til at tage stilling til, om færgedriften til Drejø, Skarø og Hjortø på grund af lavvande skal indstilles for en periode.
Varslinger
DMI udsender varsler for forhøjet vandstand, 36 timer før vandstanden forventes at blive højere end ca. 1,25 m ved kommunens kyster.