Familieretshuset
Sager om forældreansvar, skilsmisse, samvær, børnebidrag mv. starter alle i Familieretshuset
Familieretshuset
Familieretshuset er en myndighed, som behandler sager vedr. skilsmisse, samvær, forædlreansavar, værgemål mm. Myndigheden hører under Bolig- og Socialstyrelsen og er ikke kommunal.
Svendborg Kommunes Familieafdeling behandler derfor ikke disse sager.
Kontakt Familieretshuset
“Hvis I flytter fra hinanden, skal I blive enige om en række forhold for jeres børn. Hvor skal børnene bo? Skal forældremyndigheden fortsat være fælles? Hvordan skal børnene have samvær med den forælder, de ikke bor hos? Skal den ene forælder betale børnebidrag til den anden?
Som forældre har I et fælles ansvar for, at jeres barn har god kontakt til begge forældre, også selvom I er gået fra hinanden. Hvis I ikke kan blive enige om en samværsordning, kan I søge hjælp i Familieretshuset.
I særlige tilfælde kan andre end forældre få fastsat samvær med et barn. Hvis du ønsker Familieretshusets hjælp til at indgå aftaler om samvær eller ændring af samvær, kan du ansøge om det.
Når I går fra hinanden, bliver separerede eller skilt, skelner man altid mellem den forælder, barnet har fast adresse hos, bopælsforælderen, og den anden forælder, samværsforælderen. Du er altså samværsforælder og har såkaldt samvær med dit barn, hvis barnet har folkeregisteradresse hos den anden forælder. Du er bopælsforælder, hvis dit barn har folkeregisteradresse hos dig. Hvis I har en såkaldt deleordning, hvor barnet er lige meget sammen med jer begge to, taler man stadig om bopælsforælder og samværsforælder.
Hvis I som forældre har aftalt delt bopæl, skal I være enige om samvær.
Omfanget af samvær aftaler I som udgangspunkt selv. Der er ingen regler for, hvordan og hvor meget samvær jeres barn kan eller skal have med den af jer, som er samværsforælder. Det er helt op til jer at vurdere, hvad der er bedst for jeres barn. Hvis Familieretshuset skal fastsætte samværet, sker det efter en konkret vurdering af barnets forhold.
Forældremyndighed og samvær har umiddelbart ikke noget med hinanden at gøre. Selvom du eksempelvis har den fulde forældremyndighed over jeres barn, kan det sagtens være dig, som er samværsforælder og ikke bopælsforælder.
Hvis I ikke kan blive enige om, hvordan samværet med jeres barn skal være og fordeles, kan Familieretshuset hjælpe jer med at finde en løsning. Det er altid bedst for jeres barn, hvis I finder en løsning, som I samarbejder om. I Familieretshuset kan I få vejledning, børnesagkyndig rådgivning eller konfliktmægling. Familieretshuset tager eventuelt også en samtale med jeres barn og indhenter oplysninger fra barnets vuggestue, børnehave eller skole, hvis det er relevant.
Hvis det ikke lykkes at finde en løsning, er det Familieretshuset, som afgør, hvordan samværet fordeles. I nogle tilfælde er det retten, som afgør sagen, fx hvis retten samtidig behandler en sag for jer om forældremyndighed eller jeres barns bopæl.
Det er jeres ansvar som forældre at samarbejde om jeres barn, når I går fra hinanden eller bliver skilt.
De løsninger, som I enten selv finder frem til, eller som myndighederne finder frem til, skal have fokus på barnets trivsel. Det er vigtigt, at I respekterer og holder de aftaler eller afgørelser, der er indgået om fx samvær.
Hvis Familieretshuset har fastsat tidspunkterne for samvær, og den forælder, som barnet bor sammen med, ikke vil udlevere barnet eller på anden vis forhindrer samværet mellem dig og jeres barn, kan du få familierettens hjælp til at få barnet udleveret.
Hvis I selv har lavet en skriftlig aftale om samvær, og den ikke overholdes, kan du også få familierettens hjælp til at få barnet udleveret. Du skal dog være opmærksom på, at hvis jeres skriftlige aftale skal kunne bruges til det, skal der stå, at ”den kan tjene som grundlag for fuldbyrdelse”.
Hvis I har en mundtlig aftale om samvær, kan den reelt ikke håndhæves. Du kan i stedet lave en skriftlige aftale med barnets anden forælder eller bede Familieretshuset om hjælp til en bindende aftale.
Hvis du har barnet boende, er du måske udsat for, at den anden forælder – samværsforælderen – ikke henter barnet til den aftalte eller fastsatte tid. I den situation kan myndighederne ikke hjælpe med at gennemtvinge samværet. Der er altså ingen mulighed for at gennemtvinge et samvær, som den, der har ret til samvær, ikke ønsker. Familieretshuset kan dog tilbyde jer børnesagkyndig rådgivning eller konfliktmægling.
Hvis du og den anden forælder er enige om, at I skal have fælles forældremyndighed over jeres barn, skal I anmelde fælles forældremyndighed. Blanketten er en anmeldelse af en aftale og kan kun benyttes ved enighed.
Husk at hvis faderskabet ikke er fastslået, skal dette gøres inden der eventuelt søges om forældremyndighed.
Når I som forældre går fra hinanden, bliver separeret eller skilt, sker der ingen ændringer med hensyn til forældremyndigheden. Det vil sige, at hvis I havde fælles forældremyndighed over jeres barn før samlivsbruddet, har I det også efterfølgende. Og hvis en af jer havde den fulde forældremyndighed over jeres barn – eneforældremyndighed – gælder den fortsat.
Forældremyndigheden følger ikke nødvendigvis barnets bopæl. Det vil sige, at selvom en af jer har eneforældremyndighed, kan barnet sagtens have bopæl hos den anden forælder. I kan også have en deleordning, hvor barnet er lige meget hos jer begge to.
Det er muligt at ændre forældremyndigheden, så den ændres fra fælles forældremyndighed til eneforældremyndighed eller fra eneforældremyndighed til fælles forældremyndighed. Den kan også i særlige tilfælde overdrages til en tredje part.
Hvis I har brug for hjælp til jeres forældresamarbejde og til at lave aftaler, som fungerer godt for jeres barn, kan I kontakte Familieretshuset. Det kan være, I er uenige om, hvor barnet skal bo, eller i tvivl om, hvem der skal have forældremyndigheden.
Hvis I ønsker hjælp fra Familieretshuset, skal I udfylde og indsende "Kontaktskema om forældremyndighed, bopæl og samvær". I skemaet kan I beskrive, hvad I har brug for hjælp til.
Vejledning, børnesagkyndig rådgivning eller konfliktmægling
Når Familieretshuset modtager jeres henvendelse, vurderer vi, hvordan vi bedst kan hjælpe jer. I langt de fleste tilfælde vil I blive indkaldt til et møde, hvor I kan få vejledning, børnesagkyndig rådgivning eller konfliktmægling, så I selv kan finde gode løsninger for jeres barn.
I første omgang forsøger vi at hjælpe jer til at blive enige om en løsning. Det er altid bedst for jeres barn, hvis I finder en løsning, I kan samarbejde om. Som en del af sagsbehandlingen kan vi også tage en samtale med barnet.
Retten
Hvis det ikke lykkes for jer at blive enige om, hvem der skal have forældremyndigheden, eller hvor barnet skal bo, kan I bede Familieretshuset om at sende sagen videre til retten. Det skal ske senest 4 uger efter, vi har afsluttet sagen. Familieretshuset kan nemlig ikke træffe endelig afgørelse om forældremyndighed og bopæl – det kan kun retten.
Midlertidig beslutning
Hvis Familieretshuset vurderer, at der er behov for det, kan Familieretshuset beslutte, hvem af jer der skal have forældremyndigheden eller bopælen midlertidigt. I skal være opmærksomme på, at retten kan kun ophæve den fælles forældremyndighed, hvis det vurderes, at I ikke kan samarbejde til barnets bedste.