Hvem skal vinde årets arkitekturpris?

Har du spottet en særligt gennemført renovering eller et bæredygtigt nybyggeri, som er udført, så det både tager hensyn til omgivelserne og bevarer sin værdi i mange år fremover? Så indstil din kandidat til Svendborg Kommunes arkitekturpris.

Igen i år hylder Svendborg Kommune arkitekturen, når Arkitekturrådet til efteråret uddeler årets arkitekturpris for 41. gang.

Allerede nu kan du indstille din kandidat, hvis du ved, lige præcis hvilken bygning, gade, torv – og alle rummene imellem – der fortjener særlig opmærksomhed.

Det opfordrer formand for Plan- og Lokalsamfundsudvalget Arne Ebsen, der sammen med Arkitekturrådet udgør bedømmelsesudvalget, alle til at gøre: 

”Uanset om vi taler om familiehuse, forsamlingshuse eller firmadomiciler, er vores bygninger på mange måder ansigtet på vores byer og landsbymiljøer. De løfter simpelthen oplevelsen. Både for dem, der bor der, og dem, der besøger stedet. Det vil vi gerne hylde, og derfor håber vi, at borgerne vil hjælpe os med at pege på de gode eksempler, som findes over alt i kommunen.” - Arne Ebsen, formand for Plan- og Lokalsamfundsudvalget 

Bæredygtighed og kvalitet i fokus

Prisen vil traditionen tro gå til et bygningsværk, enten nyopført eller renoveret, der løfter oplevelsen af vores fysiske omgivelser i Svendborg Kommune – i år med fokus på, hvordan høj arkitektonisk kvalitet går hånd i hånd med bæredygtighed.

Netop det emne er der en helt særlig grund til at fokusere på, hvis man spørger formand for Arkitekturrådet Anders Hulgaard:

”I en tid, hvor klimaforandringer presser både kloden og vores egen fremtidige trivsel, er det kun endnu vigtigere, at vi gør os umage, når vi bygger nyt, renoverer elle laver tekniske anlæg. I alle tilfælde skal vi tænke i bæredygtige løsninger, der imødekommer flere behov på én gang. Frilægning af Kobberbækken kunne blive sådan et eksempel. Det sætter vi fokus på med arkitekturprisen i år.” - Anders Hulgaard, formand for Arkitekturrådet 

Svendborg Kommunes arkitekturpris bliver hvert år uddelt på Arkitekturens Dag, som i år falder den 2. oktober. Arkitekturens Dag er en årligt tilbagevendende international begivenhed, der hylder arkitekturen og dens betydning for byer og lokalsamfund.

 I 2023 er temaet for Arkitekturens Dag netop bæredygtige byer og lokalsamfund – også kendt som FN’s verdensmål 11.

Bygninger, der holder i mere end én forstand

Når vi taler om bæredygtighed i relation til byggeri, er det netop ud fra en holistisk tankegang, hvor det handler om at balancere økonomiske, miljømæssige og sociale hensyn på en måde, der sikrer langtidsholdbare løsninger.

  • Økonomisk bæredygtighed handler om, hvad bygninger samlet set koster gennem deres levetid – og ikke kun hvad de isoleret set koster at bygge nu og her.
  • Miljømæssig bæredygtighed handler om energioptimering, støjforhold, forurening – kort sagt alle de miljømæssige konsekvenser af vores bygninger på både kort og langt sigt.  
  • Social bæredygtighed er alt det, vi ikke kan måle. Det handler om, hvordan det byggede miljø kan fremme liv i byer og lokalsamfund og sikre, at vores fælles byrum er attraktive, trygge og rare at færdes og opholde os i: at de er både skønne og komfortable.

Det hænger sammen med arkitektonisk kvalitet, som helt grundlæggende betyder, at et bygningsværk er funktionelt, æstetisk tiltalende, velintegreret i sine omgivelser og håndværksmæssigt veludført – og dermed også langtidsholdbart og bæredygtigt. 

Det handler altså dels om at bygge i høj kvalitet, når vi endelig bygger nyt, både fordi byggeriet dermed æstetisk, funktionelt og teknisk i sig selv holder længere, og fordi vi får lyst til at tage vare på det, vi gør os umage med.

Men det handler også om at bevare vores bygninger og renovere med omtanke for de særlige arkitektoniske kvaliteter, som holder generation efter generation. Det mest bæredygtige er – populært sagt – det, der ikke bygges, når vi passer på de bygninger, vi allerede har.

Hvem kan modtage årets arkitekturpris?

Arkitekturprisen uddeles til et nyere udført værk, dvs. en nyopførelse, en transformation eller en renovering. Det kan være en bygning, en plads, en gade og alle rummene imellem. Det kan være et privat eller et offentligt bygningsværk. Og det kan være stort eller småt.

Projektet skal være ibrugtaget inden for det sidste år (2022-2023), og bygningsværket skal geografisk være beliggende inden for Svendborg Kommune.

Sådan indstiller du et projekt

For at indstille et projekt skal du indsende:

  • En adresse
  • En beskrivelse
  • Fotos
  • Meget gerne tegningsmateriale.

Send din indstilling på mail til plan@svendborg.dk. Skriv gerne ”Indstilling til arkitekturpris 2023” i emnefeltet.   

Vi skal have din indstilling(er) senest tirsdag den 8. august 2023. 

Spørgsmål kan rettes til byplanlægger Anne Kristine Wesselhoff på tlf.: 2967 9485 eller mail: anne.kristine.wesselhoff@svendborg.dk.