Første spadestik til nyt byrum på Nordre Kaj

Til august går Svendborg Kommune i gang med at etablere det nye byrum med promenade og stræder, der skal gøre vandkanten tilgængelig for alle og skabe forbindelse mellem kajen, de nye byggerier og byen.

Når solen skinner, er der især ét sted på havnen, som er svært at komme uden om.

Træbroen på Frederiksø, hele byens bænk. 

Dér kan man sidde med solen i ansigtet og nyde udsigten over Svendborgsund fra første parket, mens man holder øje med skvulpende færger, sultne måger og vildfarne delfiner.

Nu kan svendborgensere såvel som byens besøgende og ikke mindst medarbejdere og gæster i Svendborg Maritime Erhvervspark og de kommende studerende på SIMAC og UCL’s nye campus se frem til endnu et sted at slå sig ned på havnefronten.  

Den 1. august 2023 går Svendborg Kommune nemlig i gang med at etablere et helt nyt byrum på Nordre Kaj.

Ny promenade med grønne lommer

Byrummet på Nordre Kaj er en del af Den Blå Kant, der blandt andet skal gøre det muligt for gående og cyklende at færdes langs vandet gennem hele havneområdet – lige fra Christiansmindestien til Den Runde Lystbådehavn.

Første etape var træbroen og byrummet på Frederiksø, som blev indviet i 2021. Samme design og materialer, som kendetegner projektet på Frederiksø, vil gå igen på Nordre Kaj. Det betyder, at der bygges videre på stedets kvaliteter og maritime kulturhistorie med havnespecifikke materialer som træ, brosten, stål og beton, samtidig med at der skabes nye muligheder for både færdsel, ophold og maritime aktiviteter.    

Konkret kommer byrummet til at bestå af en promenade langs Nordre Kaj og stræder mellem SIMAC, Svendborg Maritime Erhvervspark og det kommende UCL. Mens promenaden gør vandkanten tilgængelig for alle, forbinder stræderne kajarealet med den bagvedliggende by. 

Desuden vil grønne områder med træer og bænke skabe små ”lommer” på den store, rå havnekaj og indbyde til, at man opholder sig der.

Klar fra sommeren 2024 

Går alt efter planen, er området klar til at blive indtaget allerede fra næste sommer.

Projektet vil blive etableret i faser.

Strøget og Østlige Stræde etableres som det første, hvorefter der arbejdes mod syd frem til kajområdet. Østre Havnevej ombygges som den sidste.

Passage for gående

I løbet af sommeren 2023 er det muligt for gående at benytte passagen langs kajen. Man skal blot gå gennem en åbning i det gule byggehegn ud for byggepladsen, hvor der etableres pumpestation (se foto nedenfor). 

Vinter-forår 2024 vil passagen for gående langs kajen være begrænset grundet arbejdet på Nordre Kaj. Det vil i denne periode løbende blive vurderet, om passagen er sikker nok for gående. 

Cyklister henvises fortsat til at benytte Nyborgvej i hele anlægsperioden.