Ambitiøs indsats i Svendborg Nordøst skal styrke frivillighed og foreningsliv

Bydelen summer af liv, når BK Stjernen spiller hjemmekamp på Østbyens Stadion. Der sælges hotdogs fra ”Transfervinduet” - klubbens kiosk, mens luften fyldes af tilråb fra de mange børn og voksne, forældre og frivillige, der intenst følger kampen fra Multihusets balkon.
Den form for foreningssamvær skal der være mere af i Svendborg Nordøst!

 

Kultur og Fritid, Svendborg Kommune har derfor indgået et samarbejde med Danmarks Idrætsforbund (DIF) om ansættelsen af en Get2sport-medarbejder med base i Svendborg NØ. Under mantraet Idræt for alle arbejder Get2Sport med at understøtte frivillige og foreningsliv i udsatte boligområder. ”Det betyder jo ikke, at alle skal gå til sport, men at alle skal have muligheden”, siger Hanne Ringgaard Møller, formand for Kultur og Fritidsudvalget i Svendborg Kommune. ”Vi skal arbejde for at sikre lokale idrætstilbud over hele kommunen. Samtidig skal vi gøre en ekstra indsats for få de grupper med, som, vi ved, falder uden for foreningslivet.”

 

Ekstra hænder kan gøre en forskel

Svendborg Kommune har ansat Laurits Mader, der kommer med en relevant baggrund fra Svendborg Juniorklub, i stillingen. Han er ansat i Kultur og Fritid, men kommer til at arbejde tæt sammen med både det boligsociale og det interkulturelle team med base i Skovparken. Det er dog kontakten med områdets foreninger, der bliver det centrale omdrejningspunkt for Get2sport-indsatsen. Medarbejderens fornemmeste opgave er nemlig at aflaste foreningernes værdifulde frivillige. Her kan de ekstra hænder gøre en stor forskel for foreningerne, der nu kan få hjælp til for eksempel opsøgende arbejde, kommunikation til forældre eller afholdelse af sociale arrangementer.

 

Perspektiver i samarbejdet

Arbejdet med at styrke børn og unges mentale trivsel gennem fritidsfællesskaber står højt på Kultur- og Fritidsudvalgets dagsorden i disse år. ”Get2sport-indsatsen har åbenlyse synergier med den flerårige indsats, som vi har sat i gang med projektet Børn og Unges Mentale Sundhed”. Det er derfor også intentionen at fortsætte samarbejdet med DIF udover den 1-årige aftale, der nu ligger på bordet. Det håber også Teresa Askham, der er projektchef for Aktive Boligområder i Svendborg (ABIS) og dermed bliver daglig samarbejdspartner for Laurits Mader i Svendborg NØ.

”Jeg er rigtig glad for Kultur -og Fritidsudvalgets beslutning om at understøtte udviklingen af fritids -og foreningstilbud i Svendborg NØ. Vi ved, at børn og unge fra udsatte boligområder er underrepræsenteret i foreningslivet, så et øget fokus på netop denne målgruppe er ikke kun godt for det enkelte barn og familie, men også for sammenhængskraften i hele byen. Jeg glæder mig til at byde Laurits Mader velkommen i det boligsociale team, og til at fortsætte det gode samarbejde med Kultur -og Fritid om styrkelsen af børn og unges adgang til et aktivt fritidsliv”.

 

Fakta:

  • Danmarks Idrætsforbund (DIF) har siden 2005 drevet indsatsen Get2sport i samarbejde med landets kommuner og har i dag Get2sport-medarbejdere i 25 kommuner.
  • Skovparken er Svendborgs største almene boligområde og ejet af boligforeningen Svendborg Andelsboligforening (SAB).
  • Boligområdet er som det eneste boligområde i Svendborg på listen over udsatte boligområder i Danmark.
  • SAB har fået 46 millioner fra Landsbyggefonden til en ambitiøs infrastrukturplan, der skal løfte området.
  • Samtidig understøtter Svendborg Kommune områdets udvikling af kultur- og fritidstilbud bl.a. gennem Get2sport-aftalen.
  • Projektet ”Børn og Unges Mentale Sundhed” er et projekt, der strækker sig på tværs af kommunale forvaltninger og handler om at få flere børn og unge inkluderet i stærke fritidsfællesskaber. Projektet drives af SPULT, der er et slags samarbejdsorgan mellem kommune og fritidsaktører.

 

Fotos: Laurits Mader & Promise Rugwiro, Fodboldskole i BK Stjernen, forår 2024