Punkt 10 Svendborg Kommunes klimahandleplan: Orientering om forslag til indsats vedrørende klimavenlige fødevarer og reduceret madspild
Beslutningstema
Orientering om forslag til indsats om klimavenlige fødevarer og madspild i Svendborg Kommunes kommende klimahandleplan vedrørende klimaneutralitet (nul CO2-udledning). Orienteringen indeholder også en redegørelse for, hvordan indsatsen er udarbejdet i dialog med interne og eksterne interessenter.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, Erhvervs- og Turismeudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget, Senior-, Social- og Sundhedsudvalget, Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget samt Plan- og Lokalsamfundsudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales:
- At tage orienteringen om forslag til indsats vedrørende klimavenlige fødevarer og reduceret madspild til efterretning.
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsen godkendte den 2. november 2021 fødevarer som første fokusområde indenfor forbrug af varer og tjenester i den kommende klimahandleplan. Dette fokusområde rækker ud over Svendborg Kommunes DK2020-forpligtelse om at levere en række indsatser indenfor energi, landbrug og skovbrug, transport og mobilitet samt affald.
Indsatsen for at fremme klimavenlige fødevarer og reducere madspild er udarbejdet sammen med nøgleaktører på to workshops.
Den ene workshop var for kommunale køkkener i daginstitutioner, skoler, plejecentre, bosteder og administration. Den anden workshop var for eksterne madaktører (hoteller, restauranter, catering, uddannelsessteder, cafeterier og virksomheder med kantiner). På begge workshops blev det drøftet, hvad der skal til for at få mere klimavenlig mad på menuen, hvordan det kan gøres nemmere for kunderne at vælge klimavenligt, og hvad kommunen kan gøre for at understøtte udviklingen. Input fra begge workshops er brugt til at formulere handlinger i indsatsen. Efterfølgende har enkelte af aktørerne fra begge workshops tilbudt sparring til kommunen omkring udvikling af indsatsen og tilhørende handlinger. De aktører vil blive inddraget i arbejdet med at kvalificere indsatsens handlinger.
Alle indsatser i klimahandleplanen bliver beskrevet i et skema, som inkluderer handlinger, forventet CO2-reduktion, aktører, kommunens rolle, barrierer, synergier og økonomi mm. Punkterne i skemaet skal alle medtages for at kunne opnå certificering af klimahandleplanen ved CONCITO.
Et udkast til indsatsskemaet for klimavenlige fødevarer og reduceret madspild er vedlagt som bilag 1 (Bilag 1: Udkast til indsatsbeskrivelse for klimavenlige fødevarer). De handlinger, som er foreslået, er blandt andet:
For kommunale køkkener:
- Opbygning af digital idébank med deling af tips, tricks og opskrifter.
- Adgang til brugervenlig CO2-beregner, så klimaaftrykket per ret kendes.
- En gradvis omstilling af køkkener til mindre kødforbrug, større andel af sæsonvarer og
- mindre madspild.
For eksterne madaktører:
- Facilitering af et netværk for madaktører, der ønsker at reducere klimaaftrykket fra
- deres produktion.
- Facilitering af en workshop med deltagelse af madaktører, lokale fødevareproducenter
- og engrosforhandlere.
Indsatsskemaet vil indgå i det endelige og samlede indsatskatalog for Svendborg Kommunes klimahandleplan, som efter planen præsenteres for alle udvalg og Kommunalbestyrelsen i maj 2022.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Implementeringen af indsatsen vil blive påbegyndt efter klimaplanens vedtagelse og vil ske med midler afsat til implementering af klimahandleplanen i budgetforlig 2022. Det er sandsynligt, at Svendborg Kommunes madaktører og producenter af fødevarer vil kunne profitere af nye netværk og ny viden til erhvervets grønne omstilling.
CO2-Konsekvensvurdering
Da fødevarers CO2-udledning for nuværende ikke medregnes i CO2-opgørelserne for virksomhedsniveau og geografisk niveau vil implementering af indsatsen ikke have en væsentlig konsekvens for Svendborg Kommunes aktuelle beregnede CO2-udledning. Det er sandsynligt, at fremtidige beregningsmetoder vil gøre det muligt at inkludere fødevarers bidrag til CO2-udledningerne. Det vil i så fald få væsentlig betydning for kommunens CO2-opgørelse, da det private forbrug af mad og drikkevarer står for ca. 17% af den gennemsnitlige danskers årlige CO2-udledning.
Lovgrundlag
Klima- og Energipolitik 2020-2025, Svendborg Kommune
Bæredygtighedsstrategi 2020, Svendborg Kommune
Kommuneplan 2021-2033, Svendborg Kommune
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 02-03-2022
Taget til efterretning.
Ib Knudsen (Ø) var fraværende.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 07-03-2022
Orienteringen taget til efterretning.
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 08-03-2022
Udvalget tog orientering til efterretning.
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 08-03-2022
Taget til efterretning.
Der var afbud fra Stina Sølvberg Thomsen (Ø).
Lars Erik Hornemann (V) deltog ikke under punktets behandling.
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 09-03-2022
Taget til efterretning.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 10-03-2022
Det anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen at tage orienteringen til efterretning.
Beslutning i Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget den 14-03-2022
Orienteringen blev taget til efterretning.
Beslutning i Økonomiudvalget den 22-03-2022
Indstilles.
Afbud fra Birger Jensen (V). Som suppleant deltog Jesper Ullemose (V).
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 29-03-2022
Godkendt.
Afbud fra John Arly Henriksen (A). Som suppleant deltog Claus Krossteig (A).