De vandt årets Kulturpriser

I en fyldt Guldsal i Borgerforeningen afslørede formand for Udvalget for Erhverv, Kultur og Beskæftigelse, Henrik Nielsen, fredag eftermiddag vinderne af årets to kulturpriser i Svendborg Kommune.

Ungdomstalentprisen

Ungdomstalentprisen gik til til heavy rock´n roll bandet SHRED.

Det fremadstormende band består af Daniel Toudal Johansen(Vocals/Guitar), Rasmus "Zapp" Hjortebjerg(Guitar), Gustav Lerche Hansen(Guitar), Benjamin Koniouchkov(Bas) og Sebastian Bergmann(Trommer).  SHRED har gennem de sidste to år spillet utallige koncerter, og har været opvarmningsband til Carpark North. I 2015 har bandet udmærket sig ved at spille i finalen på Emergenza Festival for upcoming rockbands, der foregik på spillestedet VEGA. I oktober blev de ugens vindere af ’Tak Rock battlen’ på radiostationen MyROCK.  Sideløbende har de udgivet fire singler og en Ep. SHRED arbejder vedholdende og passioneret med at skabe deres egen musik og tekster.  Musikalsk er bandets medlemmer meget forskellige, og det har netop været med til at give SHRED sin helt egen lyd. Bandet har potentiale til at slå igennem. Ikke kun gennem de populære koncerter på den lokale rockscene, men også nationalt og internationalt - og som sådan er SHRED med til at sætte Svendborg på landkortet som en skabende musikby.

 

 

Kulturprisen

Kulturprisen gik til Jacob Bjerregaard Engmann, teaterchef på BaggårdTeatret – Svendborg Egnsteater. 

Jacob Bjerregaard Engmann har i det seneste år været en af arkitekterne bag en af teatrets største produktioner nogensinde – Teaterkoncerten CARL – i samarbejde med Mungo Park Kolding og Odense Teater. En anmelderrost publikumssucces, der samtidig har vist, hvad der kan løftes, når man slår kræfterne sammen. I 2014 havde BaggårdTeatret verdenspremiere på gidseldramaforestillingen 829 dage. Idéoplægget blev født af Jacob Engmann, der også var en af de to hovedroller på scenen. Forestillingen har nu af to omgange været på en længerevarende Danmarksturné og blev tildelt en Talent Reumert for manuskriptet. Uden at gå på kompromis med teatrets kunstneriske profil og det visionære fokus på produktionen af ny dansk dramatik, lægger Jacob Bjerregaard Engmann tillige et engagement langt ud over det forventelige i Svendborgs kulturliv. Han er bl.a. bestyrelsesformand i Svendborg Dage med Brecht og med i bestyrelsen for sART Danseteater. Jacob Bjerregaard Engmann blander sig aktivt i kulturdebatten, og evner at kommunikere og samarbejde med alle. Han har således på kort tid formået at sætte Fyns eneste egnsteater på landkortet - både lokalt og nationalt.

 

Skulptur til prisvinderne

Skulpturerne der blev overrakt til årets kulturprismodtagere er lavet af skulptør Ulrike Rasmussen, og er åbne skulpturer i bevægelse – symboliserende kulturens væsen og udvikling.

Ulrike Rasmussen er født i Tyskland i 1944 i en kunstnerfamilie. Hun er oprindelig uddannet som lærer, men startede som 50 årig på Kunsthøjskole og fortsatte efterfølgende på bl.a Svendborg Kunstskole. Hun er autodidakt skulptør og har boet i Svendborg siden 1997. Ulrike Rasmussen har udstillet mange steder både i Danmark og Tyskland.

 

Med priserne fulgte en cittaslowkurv med et gavekort på 3.000 kr.

 

Ved samme lejlighed var der hyldest til Forsorgsmuseet, der med udstillingen Fattigdom på tværs vandt den Fynske Kulturpris 2015 i november måned.

 

Eftermiddagens musikalske underholdning var lagt i hænderne på Svendborgs stadsensemble What Ever, ligesom der også var et indslag med musik og lyskunst skabt i et samarbejde mellem sidste års kulturprisvinder Povl Balslev og ungdomstalentprisvinder Sara Arenfeldt Kragh.