Svendborg Kommune
Udgivet på Svendborg Kommune (https://www.svendborg.dk)

Hjem > Print Dagsorden Punkt

Punkt 4 Status hjemtagelse af Høre, Tale- og Mobilitetsområderne

Beslutningstema

Status på de tre områder samt årsrapporter

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • at statussen tages til efterretning

Sagsfremstilling

Svendborg Kommune startede hjemtagelse af de specialiserede områder fra Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi (CKV) i 2016. Således hjemtog kommunen d. 1. januar 2016 Mobilitetsområdet og Taleområdet. D. 1. januar 2018 blev det tredje specialiserede område Høreområdet hjemtaget.

 

Høreområdet bliver ligesom Mobilitetsområdet og Taleområdet driftet fra afdelingen Hjælpemidler & Hverdagsteknologi. Organiseret i det nye Tale- & Hørehus på Svinget 14, Svendborg.

 

Borgerne modtager for Høre- og Taleområdet primært deres indsatser i Tale- & Hørehuset på Svinget 14, hvor Hjælpemidler & Hverdagsteknologi også er placeret. Indsatserne varetages også i borgers eget hjem, hvor dette skønnes hensigtsmæssigt. For Mobilitetsområdet vedkommende modtager borgerne deres indsatser i Sygeplejeklinikken på Ollerup Plejecenter eller i eget hjem.

Der er indrettet Høre- og Talekonsultation samt venteværelse, og det er tilgængeligt ift. kørestolsbrugere og øvrige borgere med gangbesvær.

 

Der er mulighed for handicapparkering lige ved indgangen til Tale- & Hørehuset, og langs med Svinget 14 er der tillige 2 timers fri parkeringspladser. Endvidere holder der by- og regionalbusser lige ved biblioteket, så det er således en central placering i kommunen.

 

Der er på nuværende tidspunkt ansat to Hørekonsulenter, en Talekonsulent samt en Mobilitetsterapeut til varetagelse af opgaverne på de tre områder. Der ud over er der administrativ hjælp fra Myndighedsafdelingens kontor.

 

Hjemtagelsen af de tre områder, har helt overvejende været en succes både set ud fra et borgerperspektiv, et fagligt perspektiv og et økonomisk perspektiv.

Borgerne er meget tilfredse med de nære og tilgængelige tilbud. Der er kortere ventetid på alle områder end før hjemtagelsen. Der er opnået et helt andet kendskab til disse borgergrupper end tidligere, hvilket giver meget bedre mulighed for tidlig opsporing samt tilbud om, og igangsættelse af øvrige kommunale indsatser.

Hjemtagelsen har ligeledes ført til en styrket faglighed i afdelingen for Hjælpemidler & Hverdagsteknologi samt ift. øvrige interne samarbejdspartnere.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Det har vist sig muligt, at drifte områderne med samme serviceniveau som tidligere samtidigt med, at det har været muligt at høste besparelser på området.

Lovgrundlag

Lov om specialundervisning for voksne

Lov om socialservice

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 08-10-2019

Taget til efterretning.

 

Der var afbud fra René Haahr (V). Som suppleant deltog Lars Erik Hornemann (V).

Der var afbud fra Susanne Gustenhoff (Ø). Som suppleant deltog Jesper Kiel (Ø).


Kilde-URL: https://www.svendborg.dk/dagsorden_punkt/443311/print