Fotograf: Geir Hauksson

Svendborgs musikliv får topprioritet til DGI Landsstævne

Om du er til folk, pop, rock eller bare nysgerrig på helt nye oplevelser, så skal du nok få dit musikalske vitamindepot fyldt op, når sommerens store begivenhed, DGI Landsstævne 2022, slipper musikken løs til glæde for deltagere, gæster og byens borgere i uge 26.

Danmarks største idrætsfestival, DGI Landsstævne 2022 i Svendborg, bliver en festlig sammenblanding af store og små idrætsoplevelser, fællesskab, masser af kulturtilbud og gratis koncerter med anerkendte topartister. Men derudover sætter man nu også strøm til vækstlaget i Svendborgs sprudlende kultur- og musikliv og byder på et festfyrværkeri af lokale musikoplevelser.

Koncerterne er gratis og kan nydes ugen igennem på udendørsscener på centrale placeringer ved Fremtidsfabrikkerne ved Jessens Mole. Forventningen er, at tusindvis af deltagere, gæster og borgere dagligt vil lægge vejen forbi havneområderne og suge essensen af Svendborg til sig, nyde maden fra nogle af de mange food trucks, opleve det stort anlagte totalteater Fjeren og Rosen, og nu altså også lytte til lokal musik:  

-DGI Landsstævne kommer naturligvis til at præsentere store, træfsikre nationale kunstnere, som vi henter ind til de store scener. Men vores mange festglade deltagere og gæster skal også have chancen for at opleve den fantastiske alternative musikscene, Sydfyn byder på, som supplement til de nationale sværvægtere, fortæller Hanne Ringgaard, formand for Kultur- og Fritidsudvalget, Svendborg Kommune. Personligt glæder hun sig til at opleve netop den store mangfoldighed i kulturtilbuddene side om side med de store idrætsoplevelser.

Den samlende faktor og fysiske smeltedigel for de mindre, de mere eksperimenterende - og ikke mindst de unge musiknavne - hedder Rytmisk Råstof. Foreningen driver øvelokalerne i den historiske Ribers Gaard og spillestedet Harders, og her har ildsjæle i mange år lagt store kræfter i at mobilisere og formidle musikglæden til et større publikum.

-Svendborg har længe haft et godt ry og rygte hos musikere i Danmark. I de senere år er mange endt med at flytte tættere på fællesskabet i det sydfynske øhavs hovedstad. Samtidig får nye generationer mere og mere mod på at leve deres musikalske drømme ud i det sydfynske, fortæller Mads Stephensen, der er booker og kunstnerisk leder hos Rytmisk Råstof.

Til sommer bliver der rykket ekstra hårdt i gashåndtaget hos de musikstærke formidlere herfra, når Rytmisk Råstof præsenterer et imponerende potent line-up af både erfarne kræfter og nye sprudlende talenter på havnefronten ved Jessens Mole.

-Fra kulturlivets side synes vi, der skal der være plads til mere end træfsikker musik, som alle kan synge med på til en kæmpebegivenhed som denne. Man skal have muligheden for at høre noget, man aldrig har hørt før! Det er fantastisk, at vores vækstlag af dygtige musikere får lov til at præsentere deres kunnen, og så endda midt i det fedeste oplevelsesområde, hvor hele Svendborgs kulturliv kommer til at syde og boble. Alle glæder sig til at fyre den af og skabe en fest, der ikke lige bliver glemt de næste mange år, fortæller en tydeligt glad Mads Stephensen.

 

FAKTABOKS:

Kriterierne for at blive udvalgt til at optræde på de lokale musikscener er, at kunstnerne er fra egnen, at de skriver og producerer deres egen musik, og at de har potentiale til et større folkeligt publikum.

Første pulje af lokale musiknavne er nu på plads og flere kommer til løbende.

 

Foreløbigt kan du se frem til at opleve:

David Mølhede, Trailer Park, Ollerup Lufthavn, Rambuk, Asta Gaustad, Ludwig og Simon, Op i Bjergene, Lasse Storm, Line Marianne, Luca Lea, Chris Greys, Habadekuk, Baba & The Tonebones, Souldios of Love, Fællessang, Sons of The Dragon, Amaliel, Oneyed Mule.