Må man tage to gange?

 

Fødevareminister Dan Jørgensen griner, da han langer ud efter skålen endnu en gang.
- Det er virkelig en god salat!

Solen skinner, og maverne rumler, da Fødevareministeren ankommer til Nymarkskolen for ved selvsyn at konstatere, hvordan det meget omtalte projekt LOMA – lokal mad – spiller ind på elevernes skoledag.
Ministeren havde følgeskab af udvalgsformand Mette Kristensen (V), Børn og Unge, Jan Præstholm, direktør for Børn og Unge i Svendborg kommune, samt folketingskandidat Frede Skaaning (A), der spørger køkkenpigerne fra 8. klasse, hvordan madspildet påvirker dem selv derhjemme.
- Det påvirker ens egen husstand. Vi gemmer resterne til madpakker eller fryser dem ned, lyder svaret.

- Det er en betydningsfuld fortælling om, at eleverne faktisk spiser mad. Halvdelen af vores elever spiser LOMA. Og især drengene står og kigger, om der skulle være noget til overs, siger skolechef Helle  Hansen.

Efter en veltilberedt frokost venter opgaverne på Fødevareministeren i køkkenet. Han får således udleveret et sort forklæde med LOMA’s logo på brystet. Og så er det bare et gå i gang med at skære kartofler til næste dags menu. På pigernes opfordrer Fødevareministeren til at vælge krydderierne.
- Det er sjovt at træffe beslutningerne sammen. Og at blive irettesat, fordi mine kartoffelskiver var for store, griner han.

Der er heller ikke tvivl om, at pigerne i køkkenet er glade for projektet.
- Det er fedt at være alene med pigerne i klassen. Det er godt for sammenholdet. Især når man er ny, siger en af pigerne fra 7.B