Blå Dok

Arkitekturpris til Blå Dok og Troense-bygninger

Glæden er stor, selv om prisen først officielt overdrages 3. oktober ved den landsdækkende Arkitekturens Dag i byrådssalen  til modtagerne. Blå Dok-projektmager, fundraiser og initiativtager Morten Sol Petersen blev meget, meget glad, da han fik nyheden – og ikke mindre overasket:

Nej, jeg havde skruet forventningerne helt ned. Så da jeg åbnede mailen blev jeg utrolig glad og stolt og måtte lige knibe mig i armen. Jeg synes det er modigt og imponerende, at juryen på denne vis har valgt at tænke ’ud af boksen’ og pege på kunst i stedet for de mere traditionelle arkitekturvalg, siger han.

Han er ikke mindre stolt af at projektet er lykkedes gennem et bredt samarbejde - og at det alt i alt lykkedes at samle omkring 600.000 kr. til Blå Dok, når alt regnes med.

Det beviser, at Svendborg kan meget og at vi også tør tænke stort. Det er skønt, at det nu også anerkendes med en pris, siger han.

Projektet er som nævnt karakteriseret af en samarbejde på tværs af fagligheder og brancher og forener byens maritime historie med Svendborgs nutid og fremtid. Kunstnerne bag er street-art kunstner Nigel Thomas og Søren Østerkjærhuus, mens museumschef Esben Hedegaard har stået for motivoplægget.

Ud over Blå Dok modtager to bygninger i Troense prisen – i hhv. Strandgade og Badstuen, begge LIWO Ark design, der står bag arbejdet i samarbejde med Kulturstyrelsen.

Det er over 1.000 personer, der har været med til at pege på de tre prismodtagere ved en afstemning på svendborg.dk, og det er også her, at de nominerede har været præsenteret i løbet af de seneste måneder.

Ud over prismodtagerne har et børnehus i Gudme, en fagbygning til skolen i Skårup, en villa-tilbygning i Strandhuse været nomineret.

Aktiviteten i afstemningen har været som i de øvrige år, men i modsætning til tidligere afslører man i år altså i god tid, hvem der har fået æren.

Vi vil meget gerne fejre vinderne, og det gør vi med et glas vin og et tillykke på rådhuset 3. oktober. Erfaringen har dog været, at få borgere havde lyst til at deltage i et åbent arrangement med decideret afsløring af vinderen i Borgerforeningen, så nu spreder vi i stedet det glade budskab til alle lidt tidligere end de øvrige år, forklarer Jette  Voss, der er bygningskonstruktør og kommunens tovholder på den årlige arkitekturpris-uddeling.

Dommerjuryen er hvert år sammensat af en politiker, en repræsentant for detailhandel samt tre arkitekter. Begrundelserne for at udpege de tre prismodtagere har i år været følgende:

BLÅ DOK:

Udsmykning af den Blå Dok tildeles Svendborg Kommunes Arkitekturpris 2016 for både den gode idé og den kunstneriske udførelse. Med udsmykningen af den Blå Dok har Svendborg fået et markant og identitetsskabende vartegn, der med sit stærke og nærmest revolutionsromantiske, kontrastfulde, grafiske og graffitiagtige udtryk fortæller om søfartsbyens industri- og værftskultur. Fejringen af Svendborgs historiske identitet, der indtil nu har været mest synlig i byrådssalens udsmykning, kan nu opleves af både de mange sejlende på sundet og fra Tåsinge. 

STRANDGADE:

Strandgade 43 tildeles Svendborg Kommunes Arkitekturpris 2016, for sin vellykkede restaurering af udhusene og tilføjelse af den ny pigstensbelægning, der er med til at understrege det lille men markante rum omkring valnøddetræet og mellem udhuse og boligen. Ligeledes er kikket over gårdspladsen og ind i den stedstypiske dybe have bevaret, til glæde for de forbipasserende. Restaureringen er præget af håndværksmæssig kunnen og sans uderummets rumlige kvaliteter, og er dermed et eksempel til efterfølgelse.

BADSTUEN:

Badstuen 2 tildeles Svendborg Kommunes Arkitekturpris 2016, for sin gennemgribende og vellykkede restaurering, der er med til at sikre det bevaringsværdige bymiljø i Troense til stor glæde for både byens beboere og gæster. Restaureringen er præget af både stor håndværksmæssig kunnen og sans for det gode håndværk, og er dermed et eksempel til efterfølgelse.