1,5 mio. kr. fra Kulturregion Fyn

1,5 mio. kr. fra Kulturregion Fyn

Pressemeddelelse 

Udbuddet af fynske kulturtilbud bliver i 2019 forstærket med seks nyskabende kulturprojekter produceret i partnerskaber mellem fynske kulturinstitutioner, kreative virksomheder og iværksættere.

Tankevækkende kunstanimationsfilm. Et år dedikeret til dans.En lærerig teaterforestilling om flygtningelejre under 2. verdenskrig og nutidens asylcentre. Et lysende kyndelmisseoptog. En samskabende tech-art-udstilling. En kunstnerisk formidling af robotternes potentiale.

Det er de seks kulturprojekter, som Kulturregion Fyns dommerpanel har udvalgt blandt 21 indsendte projektforslag. Alle bejlede om at få del i en pulje på 1,5 mio. kr., som kulturregionen havde dedikeret til udvikling og gennemførsel af en række innovative kulturkoncepter forankret hos fynske kulturinstitutioner. Og nu er midlerne så blevet fordelt mellem seks udvalgte projekter.


Zentropa skaber kunstanimationsfilm med Brandts

Bag projekterne findes garvede kræfter fra kulturlandskabet som f.eks. Brandts, filmproducenten Zentropa og Øhavsmuseet. Men også nyslåede iværksættere som fotografen Liv Kastrup og foreninger med et solidt og engageret bagland, som Sydfyns Kulturforening, bidrager til de udvalgte projekter.

Et af kravene, for at modtage midler fra Kulturregion Fyns pulje, var, at projekterne skulle skabes i et partnerskab mellem en fynsk kulturinstitution og kreative virksomheder og iværksættere.

 

Partnerskaber får ideerne til at spire
Mange af parterne arbejder sammen for første gang, men det er ifølge Kulturregion Fyns formand Lars Erik Hornemann (V) håbet, at partnerskaberne kaster flere nyskabende kulturprojekter af sig:

- Når kreative mennesker arbejder sammen, opstår der let ideer, som rækker ud over det aktuelle projekt. Det er vores håb, at vi med puljen har gødet jorden, så endnu flere kulturprojekter kan vokse frem af den fynske muld - og måske endda brede sig til andre dele af landet i form af inspiration, en turné eller udlån af en udstilling, siger Lars Erik Hornemann.

 

Projekter gennemføres i 2019

De udvalgte kulturprojekter bliver alle gennemført i løbet af 2019.

De seks udvalgte kulturprojekter er:

ArtMinute - Kunsten vækkes til live

Projektpartnere: Brandts - Museum for kunst & visuel kultur, Zentropa Entertainment3 og Die Asta Experience.

ArtMinute er vilde, skæve og intense animationsfilm, der levendegør historien i en udvalgt kunstners billeder. Du bliver en del af historien, hvor kunstner og modeller taler til dig, skændes, er ulykkelige eller bliver forelskede. En ArtMinute-historie kunne for eksempel være Mona Lisa på vej til Leonardos studio, hvor vi ser hende gå gennem gaderne. Eller måske viser filmen Picassos udlejer, der brokker sig over, at kunstneren ikke har betalt husleje eller de mange tomme flasker på trappeopgangen.

ArtMinute sprænger rammerne for en almindelig kunstoplevelse og giver en skæv, sjov og anderledes oplevelse af maleren, tiden og kunstværket. Det er en levende tidsportal, hvor kunsten rækker ud og taler til publikummerne.

Den fynske maler Jens Juel er hovedpersonen i det første ArtMinute-eksperiment, som vil tage et eller flere af hans vigtigste værker og vække dem til live gennem animation.

Dance All Year Long

Projektpartnere: Location X og Taneli Törmä. Derudover indgår en lang række dansere fra ind- og udland og odenseanske kulturinstitutioner.

Odense kommer det næste år til at summe af dans, der skabes direkte til og i dialog med byen og dens kulturinstitutioner. Projektet Dance All Year Long ønsker at styrke det odenseanske dansemiljø og har derfor allerede i juli 2018 kickstartet et år, hvor moderne dansekunstnere fra ind- og udland inviteres til at skabe dans i samarbejde med en lang række af Odenses kulturinstitutioner som f.eks. Teater Momentum, Odense Bys Museer og Musikbiblioteket.

Dansere med en relation til Odense vil under et 14 dages arbejdsophold på en kulturinstitution skabe et nyt værk eller omarbejde et allerede eksisterende. Publikum kan siden hen nyde resultatet i form af en workshop, visning eller en decideret forestilling. 

Flygtningelejren - Historie, læring samt scene- og fotokunst i nyt mix

Projektpartnere: Øhavsmuseet, Teater R fra Ryslinge Højskole samt fotograf og iværksætter, Liv Kastrup.

"Flygtningelejren" er en professionel og nyskabt teaterforestilling, som udforsker gemte skæbnefortællinger både fra midtfynske flygtningelejre under 2. verdenskrig og fra nutidens asylcentre.
Forestillingen vil turnere rundt på Fyn med ønsket om at lade elever fra folkeskolens overbygning opleve emner fra fag som historie og samfundsfag i et fantasifuldt, virkelighedsnært og scenekunstnerisk univers.

"Flygtningelejren" produceres i co-produktion mellem Øhavsmuseet og Ryslinge Højskoles nyetablerede "Teater R". Med dette projekt som startskud, vil Teater R skabe et fynsk initiativ, der i fremtiden blander læring, historie, samfund og scenekunst i nytænkende professionelle teaterproduktioner til glæde for fynske unge. Efter turnéen vil der blive skabt en udstilling på baggrund af forestillingen på Øhavsmuseet.

Kyndelmisse - Vandring fra vinter til vår

Projektpartnere: Svendborg Musikskole, Sydfyns Kulturforening, Svendborg Bibliotek og Peder Most Garden. Derudover indgår en lang række samarbejdspartnere som: B&U-teatret, sArt Danseteater, Svendborg Kommunes skoleafdeling, Vor Frue Kirke, Shopping Svendborg/Svendborg Event og Svendborg Forsamlingshus.

Længslen efter lyset, spændingen mellem dag og nat og kontrasten mellem vinter og vår sættes i scene, lyd og toner, når Sydfyns Kulturforening skaber en imponerende lysparade i anledningen af Kyndelmissen. Paraden vil gå i en cirkelrute gennem Svendborg midtby og kommer blandt andet til at bestå af oplyste gigantdukker, lysende kostumer, rollespil, sang, poesi og nykomponeret musik. Både små og store foreninger og kulturinstitutioner fra det sydfynske vil være involveret i forberedelse, deltagelse og afvikling af den magiske skumrings-vandring.

Paraden finder sted den 1. februar 2019 - dagen før Kyndelmisse, der traditionelt er vinterhalvårets midtpunkt.

Love Electron+

Projektpartnere: Ungdomshuset i Odense, UngOdense, Kunstbygningen Filosoffen og My Lambertsen, BA i Performing Arts Design.

Love Electron+ er en tech-art udstilling med tilhørende åbne værksteder på Kunstbygningen Filosoffen i Odense. Under kunstnerisk ledelse af performing arts designer og udøvende lyd- og lyskunstner, My Lambertsen, samskaber værkstederne og publikum et fælles frembragt tværæstetisk værk, hvor klassiske kunstdiscipliner møder teknologi og kodning. Værket vises på udstillingens sidste tre dage.

Både privatpersoner og skoleklasser inviteres ind i de åbne værksteder, hvor faglærerne skiftes til at introducere de respektive teknikker og greb, der er repræsenteret på udstillingen.

Love Electron+ er en videreudvikling af udstillingen "Love Electron", som blev afholdt på Kunstbygningen Filosoffen i januar 2018.

Love Electron+ afholdes i perioden fra den 10. - 20. januar 2019.

ROBO ART - Kunstnerisk behandling af den blomstrende fynske robotindustri

Projektpartnere: Kunstbygningen Filosoffen, Søren Krebs Møller - Robotmand.dk, Teknologisk Institut og kunstner Jonas Kjeldgaard Sørensen.

Robotterne indtager kunstens verden, når op mod 15 kunstnere og kunststuderende skaber en række værker til udstillingen ROBO Art. Værkerne kommer til at tage udgangspunkt i viden om den fynske robot-industri, som kunstnerne får under en inspirationsdag i starten af 2019. Her vil de bl.a. få mulighed for at tale med eksperter og opleve moderne, lokalt udviklede robotter in action på Teknologisk Institut, ligesom de får lejlighed til at fordybe sig i de kunstneriske diskussioner, der udspringer heraf.

Udstillingen ROBO Art suppleres af fire åben skole-workshops i robotbygning og -programmering samt en række spændende foredrag og debataftener, hvor robotter belyses og diskuteres fra forskellige fagligheder og vinkler. ROBO Art-udstillingen forventes at kunne opleves i Kunstbygningen Filosoffen i september 2019.