Illustration busser

Gratis bybusser fortsætter i 2022  

Svendborg Kommune fortsætter ordning med gratis bybusser, som skal få endnu flere borgere til at benytte den kollektive transport i stedet for bilen.

Heller ikke i det nye år behøver man bruge tid på at finde en parkeringsplads, når man vil et smut ind til bymidten.

Svendborg Kommune fortsætter nemlig ordning med gratis bybusser på lørdage, søndage og helligdage, som skal få både gamle og nye passagerer med ombord.

”Når vi benytter den kollektive transport, gavner det både klimaet og miljøet og letter trængslen på vejene. Derfor skal vi have endnu flere til at hoppe på bussen og lade bilen stå. Det er dog ikke noget, der sker af sig selv, og derfor er jeg glad for at være med til at fortsætte ordningen med de gratis bybusser, som vi vedtog i det tidligere udvalg,” siger den nytiltrådte formand for Teknik- og Miljøudvalget Jesper Kiel.  

Passagerfremgang på trods af corona  

Ordningen, som blev indført i slutningen af 2020 som reaktion på faldende passagertal i bybusserne og trængsel i bymidten, tyder da også på at virke efter hensigten.

Mens coronavirus både på landsplan og lokalt generelt har betydet markant færre passagerer, har de gratis bybusser i weekenden helt modsat tendensen oplevet en mindre passagerfremgang.

”At det er lykkedes at få flere til at tage bussen i en tid, hvor mange passagerer ellers skifter rejsekortet ud med et sæt bilnøgler, er godt nyt for den grønne omstilling. Det viser, at det faktisk kan lade sig gøre at ændre borgernes adfærd, hvis man gør det let at træffe klimavenlige valg. Og her har vi som kommune en vigtig rolle at spille,” siger Jesper Kiel.

FAKTA:
Hvilke ruter gælder ordningen?

Ordningen omfatter alle bybusserne i Svendborg, dvs. ruterne 230, 240-241 og 250.

Hvorfor er det ikke gratis at køre med regionalbusserne (rute 930-932) i Svendborg?

Det er Region Syddanmark, der finansierer regionalbusserne, og de er ikke med i ordningen.

Om beregningerne for passagertal

Beregningerne af passagerfremgangen bygger på manuelle passagertællinger foretaget af chaufførerne ved hvert stoppested i november 2021 sammenlignet med passagertal for samme periode i 2019. Der skal således tages forbehold for eventuelle afvigelser i optællingerne, ligesom det ikke kan afvises, at lokale vejrforhold har haft betydning for motivationen til at tage bussen.    

KONTAKT

Jesper Kiel, formand for Teknik- og Miljøudvalget: jesper.kiel@svendborg.dk, tlf.  24524155

Henrik Lorentzen, kørselskoordinator i Svendborg Kommune: henrik.lorentzen@svendborg.dk, tlf. 23840777

Mikkel Henriksen, kommunikationskonsulent hos FynBus: mmh@fynbus.dk, tlf. 30674426