Billedtekst: Merve er ansat i fritidsjob på Stenstrup Plejecenter. Inge Lise, der bor på Stenstrup Plejecenter, har lært Merve at spille ’Triominus’.

Fritidsjob på det lokale plejecenter

Svendborg Kommune vil vække interessen for, at flere unge mennesker får lyst til at arbejde som social- og sundhedshjælpere og assistenter.

Derfor er der på Stenstrup Plejecenter og Gudbjerg Plejecenter ansat unge i fritidsjob, og på sigt skal alle plejecentre i Svendborg Kommune have unge i fritidsjob.

De unge kommer nogle timer om eftermiddagen et par gange om ugen. Deres arbejdsopgave er at være sammen med de ældre beboere. Det er alt sammen opgaver of social karakter, som kan være med til at bringe ekstra liv og nærvær til beboerne på plejecentret. Det kan fx være at læse avisen, gå en tur, synge eller spille kort sammen med beboere.

Samtidig er det hensigten, at unge i fritidsjob på plejecentre skal være med til at skabe en god relation mellem generationerne ved at få bragt nogle hverdagsaktiviteter i spil mellem de unge og ældre, der ligger uden for de arbejdsopgaver, som det faste og uddannede personale tager sig af.

Det giver god mening at ansætte unge i fritidsjob på et plejecenter fortæller Kirsten Vie, der er Ældrechef i Svendborg Kommune:

”Ved at ansætte unge i fritidsjob inden de skal vælge retning på deres uddannelse, skaber vi en mulighed for at vække skoleelevers nysgerrighed til ældre- og sundhedsområdet. Vi tror på, at det vil motivere flere unge til at se det som en spændende karrierevej med gode muligheder for både personlig og faglig udvikling. Og de ældre giver også de unge noget – de har meget god livserfaring, de kan dele ud.

Eva Aagesen, der er leder på Stenstrup Plejecenter, er begejstret for det bånd hun allerede nu kan se bliver knyttet mellem beboerne og den unge medarbejder:

”Det er med til at skabe liv på plejecentret. Beboerne er glade og ser det som et friskt pust. Og så taler vores unge medarbejder godt sammen med beboerne. Det er dejligt at se den forbindelse, der er mellem ældre og unge.

Også den lokale afdeling FOA Sydfyn er med som samarbejdspartner og kan se fordelene ved at ansætte unge i fritidsjobs:

”Det er vigtigt, at vi danner bro mellem de unge og sundheds- og ældreområdet. Det er med til at skabe opmærksomhed omkring faget og viden om, at der løses komplekse opgaver som uddannet Social- og sundhedshjælper og -assistent og at man både arbejder med fokus på sundhedsfremme, forebyggelse og rehabilitering, siger Sektornæstformand FOA sydfyn Maria Haladyn.

Unge ansat i fritidsjob er en del af ældreområdets rekrutteringsstrategi for at sikre et velfungerende ældreområde med fagligt kompetente medarbejdere – også i fremtiden. Det er uddannelsesvejledere på de lokale skoler, der formidler kontakten mellem unge, der ønsker et fritidsjob og plejecentrene.

Kontakt:

  • Ældrechef Kirsten Vie - telefon: 24 88 69 00