Svendborg Kommune skærper sine sociale klausuler og modtager pris

Økonomiudvalget godkendte tirsdag d. 17. april 2018 en ny model for krav om lærlinge hos de virksomheder, som udfører bygge- og anlægsopgaver for kommunen. Modellen betyder, at Svendborg Kommune på fagrelevante opgaver over 50.000 kr. fremadrettet vil stille krav om, at håndværkere og entreprenører beskæftiger lærlinge for, at komme i betragtning til opgaverne. Dermed bliver Svendborg Kommune blandt de førende kommuner i Danmark i forhold til, at tage et aktivt socialt samfundsansvar overfor virksomheder som arbejder for kommunen. 

Modellen er blevet til i løbet af det seneste års tid og i et tæt samarbejde med de lokale brancheorganisationer Svendborg Håndværker- og Industriforening samt Dansk Byggeri. Forud for vedtagelsen af modellen har der været gennemført en offentlig høring hos erhvervsliv og organisationer, hvor der har været bred opbakning til den ny model.

Borgmester Bo Hansen har samtidig fået overrakt LO Sydfyns initiativpris og et beløb på 5.000 kr. som en anerkendelse af, at kommunen nu øger sine krav til brug af lærlinge til de virksomheder, der udfører arbejde for kommunen. Prisen er givet for det sociale ansvar kommunen udviser ved at kræve ordnede løn- og arbejdsvilkår hos virksomhederne og for at imødegå en fremtidig mangel på faglært arbejdskraft, som forventes at ramme hele landet i de kommende år.

Den ny lærlingemodel skal nu implementeres således, at erhvervslivet er beredt på de nye krav, der træder i kraft pr. 1. september 2018. Økonomiudvalget skal samtidig tage stilling til hvad de 5.000 kr. nærmere skal gå til.”