Svendborg Kommune er nomineret som Årets Cykelkommune

Mange kommuner arbejder hårdt på at forbedre forholdene for cyklisterne. Men nogle arbejder hårdere end andre – og en af dem er Svendborg. Cyklistforbundet har offentliggjort de fem nominerede til titlen som Årets Cykelkommune.

Cykelstier, cykelparkering og cykelkampagner. Der er meget en kommune kan gøre for at få flere af sine borgere op på cyklerne – og hvert år udnævner Cyklistforbundet en af de mest aktive kommuner til Årets Cykelkommune.
Hæderen er i de seneste otte år tilfaldet en række meget forskellige cykelkommuner fra Varde i vest til Bornholm i øst. I år er Svendborg Kommune med i opløbet, og det glæder borgmester Lars Erik Hornemann sig over:

’Det er altid godt at blive anerkendt for et stort stykke arbejde. Vi har gennem flere år haft et stort fokus på cykelfremme, og vi er nået rigtig langt ved at tænke skolebørn, turisme og pendlercyklister sammen. Det giver en synergieffekt, der rækker ind i den lokale økonomiske fødekæde og det sunde liv på Sydfyn’, siger Lars Erik Hornemann.

Cyklende borgere bakker op
Kommunerne har haft mulighed for at indstille sig til Årets Cykelkommune – men borgerne i de cykelvenlige kommuner har også kunnet give deres egen kommune et par ord med på vejen. En cyklist fra Svendborg Kommune fremhæver fx i sin indstilling:

”At man kan cykle meget langt ad små veje uden biler og se vand til alle sider”.

Cyklistforbundet lægger i sin nominering af Svendborg Kommune bl.a. vægt på kommunens pionerarbejde i forbindelse cykelturisme, hvor kommunen har et tæt samarbejde med nabokommunerne og andre aktører om at gøre det endnu mere attraktivt at opleve det smukke område på to hjul.

Kommunerne er nøglen til cykelkulturen
Klaus Bondam, som er direktør i Cyklistforbundet, er imponeret over den indsats, som stadig flere kommuner gør for cyklisterne – og giver dem en stor del af æren for, at der nu igen bliver cyklet mere i Danmark efter mange års fald.

’Der er ingen tvivl om, at det i høj grad er kommunerne og et lokalt politisk lederskab, der sidder med nøglen til den danske cykelkultur. Det er den lokale indsats med baggrund i viden om de særlige lokale forhold og behov, der gør forskellen på, om cykelkulturen blomstrer eller sygner hen – og om en kommune høster de mange fordele i form af bedre sundhed og livskvalitet eller ej’, udtaler han.

Ud over Svendborg er Odense, Aarhus, Esbjerg og Gladsaxe nomineret til titlen. Hvem af dem, der bliver udvalgt som Årets Cykelkommune 2015, bliver offentliggjort mandag d. 18. maj i forbindelse med Den Nationale Cykelkonference, der afholdes i Furesø og Rudersdal.

Fakta om Årets Cykelkommune

  • Årets Cykelkommune udpeges hvert år af Cyklistforbundets hovedbestyrelse.
  • Bornholm var i 2005 den første til at bære titlen. Dengang hed det Årets Cykelby.
  • Siden da har København, Aarhus, Ballerup, Helsingør, Herning, Randers og senest Varde kunnet bryste sig af titlen.
  • Cyklistforbundet nominerer en håndfuld kommuner, der kandiderer til titlen Årets Cykelkommune.
  • Vinderen af Årets Cykelkommune 2015 kåres på Den nationale cykelkonference d. 18. maj 2015.
  • Læs mere om Årets Cykelkommune på www.cyklistforbundet.dk