Et klippekort til livskvalitet

Fire kvinder i alderen 69-90 år ville ud og sejle! Og det fik de muligheden for den 1. september 2015, hvor de vekslede klip fra deres ”klippekort” til en oplevelsesrig sejltur med Helge.

Men hvad er det her med klippekort? Det har de fire kvinder helt styr på: ”Det betyder, at vi har en halv times ekstra hjælp om ugen, som vi kan bruge på lige det, vi ønsker” fortæller Lissie Henrikke Nielsen. Og det er helt rigtig forstået. Der er i finansloven for 2015 afsat midler, der skal være med til at styrke livskvaliteten for de svageste hjemmehjælpsmodtagere. Det sker gennem en såkaldt klippekortordning, hvor en halv time svarer til et klip. Klippet kan man bruge enkeltvis eller spare sammen til flere timer. Og det var netop sammensparede klip, de fire kvinder brugte, da de kom på en oplevelsesrig sejltur med den lokale færge Helge.

”Jeg kom på ideen med sejlturen og så spurgte personalet, om der ikke var andre i området, der kunne have lyst til at komme med. I mange år har jeg ikke nydt noget så meget som denne tur. Bare det at komme ud og sejle igen var en stor oplevelse” fortæller Tove Bache. Det har også været en stor oplevelse for Irma Jensen på 90 år. Hun mindes, hvordan hun som ung mor cyklede med sine to drenge til havnen hver tirsdag for at se Helge sejle på Sundet. Det er noget, der bringer mange minder frem.

Også personalet er begejstrede. ”Klippekortet giver os mulighed for at give mere kvalitetstid til vores borgere. De fire kvinder, der var med, kendte ikke hinanden i forvejen, men snakken gik lystigt fra de mødte hinanden ved færgen. Og vi kan se, at det giver noget fremadrettet også. To af kvinderne har aftalt at mødes efterfølgende og de er allerede begyndt at snakke om at få samlet gæster til en julefrokost i december. Initiativet giver mulighed for at skabe netværk og sociale oplevelser blandt borgere, der ellers har svært ved selv at komme ud. Og det er noget, der giver mening og arbejdsglæde for os som personale” siger Lotte Larsen, der er social- og sundhedshjælper i Svendborg Kommune og hendes kollega, Annette Bredahl Petersen, der også var med på turen, nikker bekræftende.

Om klippekortene i Svendborg Kommune

Midlerne giver mulighed for at tilbyde ca. 120 borgere i Svendborg Kommune en halv times ekstra hjemmehjælp om ugen. Borgeren er selv med til at bestemme, hvad den ekstra tid skal bruges til. Mulighederne er mange og det er – næsten – kun fantasien, der sætter grænser.

Klippene bruges til meget andet end sejlture. Der er borgere, der bruger klippet til en times samtale over kaffebordet, en tur på museum og nogle er blevet fulgt til undersøgelse på sygehuset.

I Svendborg Kommune bruger vi klippekortet til de svageste hjemmehjælpsmodtagere, forstået som de mest plejekrævende og/eller ensomme/demente borgere.

Midlerne er udmøntet som en to-årig bevilling i 2015 og 2016. I 2015 har Svendborg Kommune modtaget 912.000 kr. og modtager 1.823.000 kr. i 2016.

Tove Bache nyder vinden i håret