Årets Børnekunstudstilling tager dig med ud i rummet

Det er atter den tid på året, hvor over 1000 sydfynske børn udstiller kunstværker i én stor fælles børnekunstudstilling – i år under temaet ”Rumrejsen 2023”. Udstillingen kan ses på SAK Kunstbygning fra 17. maj til 4. juni og er tilrettelagt af billedkunstner Nina Wengel.

Hvad kan over 1000 sydfynske børn fra 3 år og op få ud af temaet ”Rumrejsen 2023”, ved at gøre brug af genbrugsmaterialer, suppleret af pap, papir, saks, lim, farver og en stor portion fantasi? Det skal vise sig på Årets Børnekunstudstilling, som kan ses på SAK Kunstbygning fra 17. maj til 4. juni.
I løbet af foråret har børn fra skole og dagtilbud over hele kommunen udforsket og udfoldet temaet, og kun fantasien har sat grænserne. Det er blevet til både rumraketter i alle størrelser, fremmede planeter, rumvæsner og -landskaber og en masse andre kreative og flotte kunstværker. 

Formand for Kultur- og Fritidsudvalget, Hanne Ringgaard Møller, er begejstret for, at børnene igen i år har haft mulighed for at slippe kreativiteten og fantasien løs:


-Det er vigtigt, at børn oplever kulturens rum og bliver medskabere af kulturlivet i Svendborg. Projektet her understreger, at Børnekulturelt Netværks samarbejde med kulturinstitutionerne – i dette tilfælde SAK Kunstbygning – skaber stor værdi for børnene, da det er dem, der er i centrum for kunsten. Jeg glæder mig rigtig meget til at se, hvordan det er blevet udfoldet på udstillingen, siger Hanne Ringgaard Møller.

Kreativ genbrug af overskudsmaterialer
Som noget nyt er der i år blevet stillet krav til, at kunsterne skulle bruge genbrugsmaterialer i værkerne. Det er der af flere grunde til, blandt andet bæredygtighed, men også som et kunstnerisk greb for at udfordre børnene og samtidig give dem noget konkret at arbejde ud fra. Materialerne er løbende blevet samlet ind på skoler og institutioner. Blandt andet har den lokale glarmester i Tved doneret en masse glasspejl fra hans værksted, ligesom flere forældre har bidraget med alt fra elledningsrør til plastflasker.

Formand for Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget, Henrik Nielsen, ser udstillingen som et vigtigt læringsmiljø og en brobygger mellem børn, skole og dagtilbud.


- Det er vigtigt, at vi i skoler og dagtilbud prioriterer, at børn tilegner sig færdigheder og viden om kunst - via kunst. Rumrejsen er et tema, der tiltaler de fleste børn og det er vigtigt, når aldersspændet på de børn, der har bidraget til udstillingen, går fra 3 år og op. Det er et supergodt forløb, som der kommer utroligt spændende børnekunstværker ud af. Kunst kan bare noget særligt, og børn skaber sig ved at skabe kunst, siger Henrik Nielsen.


Fakta:

  • Over 1000 børn har skabt værker til Årets Børnekunstudstilling 2023. De kommer fra dagtilbud, skoler, billedkunstskoler, juniorklub og SFO’er i hele kommunen
  • Udstillingen vises på SAK Kunstbygning og har fernisering for de deltagende børn og deres familie d. 13. og 14. maj kl. 11-16. Begge dage er børn og forældre inviteret i tre hold:


- Kl. 11.00: for til dagtilbudsbørn
- Kl. 12.30: for indskolingsbørn
- Kl. 14.00: for børn, der er ældre end 3. klasse

 

  • Udstillingen er åben for alle i perioden 17. maj til 4. juni
  • Svendborg Kommune har siden 1991 stået bag en årlig børnekunstudstilling
  • Kurator på Årets Børnekunstudstilling er billedkunstner Nina Wengel
  • Udstillingen er i år arrangeret af Børnekulturelt Netværk Svendborg, Kunstforeningen SAK og Svendborg Kommune